O armă împotriva proștilor

The Nantucket Sea-Serpent Hoax (1937)

La începutul anilor ’90 au ajuns în România niște refugiați somalezi. I-au cazat într-un camping din Pădurea Băneasa. Au devenit foarte repede o teribilă bătaie de cap pentru autorități și pentru bucureștenii care ieșeau la plimbare pe-acolo – mai ales pentru bucureștence, de fapt. Somalezii refuzau să folosească grupurile sanitare din camping, făceau focul în curte cu mobila din camere, aruncau gunoiul oriunde, numai la tomberon nu și, în general, se comportau ca o turmă de sălbatici scăpați în lumea modernă. Eu cred că erau și foarte nervoși de când înțeleseseră că nimeriseră în altă Europă decât sperau ei și se răzbunau cum puteau pe gazde, cu speranța că-i vor trimite altundeva.

M-am dus să fac un mic reportaj în tabăra de refugiați somalezi. Am luat și un fotograf cu mine, cu gândul la niște portrete foarte expresive cu somalezi în Băneasa, mâncând vată de zahăr sau ceva (contrast, priviri, lumini și umbre, mănțelegi).

Am fost primiți cu destulă suspiciune, dar primii bolovani au început să zboare abia când a scos fotograful camera. În timp ce fugeam de ne scăpărau călcâiele, ne-am prins și ce-i înfuriase: credeau că o să le furăm sufletul cu aparatul de fotografiat.

Sincer, somalezii din ’90 mi se par azi de-a binelea metafizici prin comparație cu tâmpiții care cred că li se implantează cipuri cu termoscanerele la intrarea în supermarket.

Eu nu-s de acord cu pedepsirea lor cu amenzi și procese. E inutil. Nu faci martiri din ridicoli. Propun să-i trollăm însă cât se poate, așa cum merită, până n-or să mai iasă din case de frică. Spuneți-le așa:

– știți porțile de scanare din aeroporturi sau de la intrarea in diverse instituții oficiale? Sunt portaluri, nu porți. Îți reprogramează celulele și te pecetluiesc din cap până-n picioare. Alea-s Diavolul, trebuie evitate cu orice preț;

– frizerii nu-s frizeri, ei recoltează țesut uman (cu ce drept?) și extrag ADN-ul din celule, în vederea clonării ulterioare a victimelor lor; cereți înapoi tot părul din frizerie când plecați acasă;

– prin telefoanele mobile se emit raze care vă resetează creierul, de-aia trebuie să vorbești numai pe speaker, la un metru distanță;

– camerele foto de pe telefoane nu sunt camere foto: când le îndrepți spre propria ta față îți scanează Ochiul Minții și informația este apoi folosită pentru reprogramarea ta, la următorul apel telefonic (dați reject la orice);

– telecomanda de televizor e foarte periculoasă, a spus și nevasta lui Cataramă, așa că trebuie distrusă cu foc (telecomanda, adică);

– becurile economice emit raze (asta chiar n-o poate contrazice nimeni); razele provoacă maladii ucigătoare (tip cancer, ați auzit de radiații? razele radiază radiații, deci) și tulbură ritmurile sufletești; nu le mai aprindeți deloc dacă vreți să trăiți în armonie cu Dumnezeu;

– aparatele de scanare a „portofelului electronic” din autobuze extrag informație fără drept; nu mai scanați nimic, nu trebuie plătite biletele;

– la supermarket, casierele introduc radiații în produsele de pe care citesc codurile de bare (SEMNUL DIAVOLULUI) cu scanerele iar radiațiile ajung în corp prin ingerare; nu mai consumați nimic din supermarket, mâncați doar ce crește în copacii de pe marginea drumului (scoarța de plop e foarte hrănitoare).

șamd.

Carevasăzică, propunerea mea e să râdem de proști. Râsul e o armă foarte puternică, îi transformă într-o turmă de ridicoli. Nimeni nu vrea să stea în aceeași gașcă cu ridicolii. Și dacă am putea să le și vindem câte ceva, am face și-un profit frumușel, precum tipul care le-a vândut proștilor „cremă anti-5G” de jumătate de milion de dolari până când l-au prins reptilienii și i-au dat site-ul jos.

Articol din categoria: ACTUALITATE

52 comentarii Adaugă comentariu

 1. #1 Comentariu nou

  Să nu uităm de „windmill cancer”, Vlad! E bine să nu folosească deloc curent electric din rețea, că nu se știe ce proporție din el provine de la turbine. Mai bine să-și ia dinamuri și să pedaleze pe rand, consortul cu consoarta.

  0
  0
  • Buna observatie.

   0
   0
  • #3 Comentariu nou

   Sa nu uitam si de imbecilii de la 10 august care urlau ca le afecteaza adn-ul gazele lu’ carmen dan sau cele ale jandarmilor ca nu mai tin minte cine ii gaza, tin minte doar prostiile fraierilor.

   0
   0
  • #4 Comentariu nou

   Elena, erau jandarmii coordonați de o structură subordonată direct lui Carmen Dan (oficial; funcțional, direct lui Dragnea). Și întâmplarea aia nu are nici o legătură, dar nici una, cu articolul lui Vlad. Dar deh, a trebuit să încerci, după zisa românească „a vorbit și Ion, că-i și el om”. Mă rog, Ion e Elena în cazul nostru, dar cu același efect.

   0
   0
  • #5 Comentariu nou

   CB, are legatura. Vlad se refera la prostii care se sperie de scanare si relele cele multe pe care nu le mai repet desi e distractiv. Si atunci la 10 august, pe langa oamenii normali au aparut d’astia care se sperie de toate si tipa ca fraierii de acum.

   0
   0
  • #6 Comentariu nou

   Prostia e universală, Elena, e ca praful cosmic: apare peste tot. Vlad vorbește despre prostie organizată, prostie aliniată fascist în spatele unor interese contrare celor comune. Cu sau fără știre sau voie, nu contează. Prostia de care vorbești tu e demnă de milă; cealaltă e demnă de sancționare, pentru că e prostie distructivă.

   0
   0
  • #8 Comentariu nou

   Elena, sunt pe blogul lui Vlad oameni care ușor te pot băga în mă-ta. Dacă nimeni nu se ocupă, îmi suflec eu mânecile cu mare drag

   0
   0
  • #9 Comentariu nou

   Normal ca trebuia sa se strecoare si pe aici un troll. Sau o ”troală”, in cazul ăsta…

   0
   0
 2. #10 Comentariu nou

  Vlad, pertinente observatii.
  Mi le voi insusi si le voi folosi, pentru ca sunt extraordinar de utile 😀

  0
  0
  • #11 Comentariu nou

   Pai, una e sa respecti dreptul la opinie si alta e sa respecti opinia. Mai ales cand opinia aluia justifica un comportament antisocial care vine in contradictie nu numai cu opinia mea dar cu dreptul meu de a nu fi agresat, de a fi aparat de un potential pericol.
   Deci, daca opinia lui e ca termoscannerul ala e dracu’ si ca urmare se buluceste sa intre in acelasi spatiu inchis cu tine, n-ai de ce sa-l respecti cand iti ofera posibilitatea sa iei din stranutul lui ceva mic si vioi.
   Realitatea e ca generalizam copios…de fapt sunt situatii si situatii…

   0
   0
  • #12 Comentariu nou

   Scuze, era raspuns la @Pricinosu’, 23 May 2020 la ora 20:07..(cred , totusi ca ma „pozitionasem” bine, suspectez o eroare tehnica pe undeva 🙂 )

   0
   0
 3. #13 Comentariu nou

  Si tu, Brutus… ?
  Buna ziua Vlad,
  Nu cred ca modul in care procedezi acum este cel mai potrivit.
  In urmatoarea perioada noi, cei care credem in existenta SARS_Cov_2, va trebui sa convietuim cu acesti oameni, incercand sa trecem teferi peste pandemie cat mai multi dintre noi.
  Crezi ca zeflemeaua si bataia de joc la adresa lor, ii vor face sa respecte mai mult dreptul nostru de a ne proteja?
  Eu cred ca ziaristii si formatorii de opinie responsaili ar trebui sa incerce sa faca ambele tabere sa inteleaga si sa incerce sa respecte opinia celorlalti. Doar asa avem o sansa pentru stapanirea epidemiei.
  Scuza-ma daca sunt prea dur, dar am impresia ca in legatura cu acest subiect ai ales o cale facila de a castiga notorietate, ai ales sa semeni cu ceea ce reprezinta in Romania oamenii politici (cel putin majoritatea lor), ai ales sa ‘castigi voturi’ usor.

  0
  0
  • #14 Comentariu nou

   Luatul la misto nu va aface decat sa ii inversuneze…dar deh…romanul face misto in loc sa faca educatie. e mai simplu asa

   0
   0
  • #15 Comentariu nou

   @Pricinosu’ : Eu sunt tare curios sa aflu ce anume (si, eventual, de ce) ar fi de respectat in „opinia celorlalti”, respectiv, sa zicem, a „conspirationistilor” .

   0
   0
  • #16 Comentariu nou

   @blanco
   i – daca tu nu respecti faptul ca altii au dreptul la o opinie diferita, de ce ar respecta ceilalti dreptul tau la opinie?
   ii – li se poate explica civilizat ca tu crezi in existenta maladiei si ai dreptul sa te protejezi;
   iii – tot civilizat, daca discutia se poate dezvolta, poti sa le explici urmatorul lucru:
   – daca tu crezi ca maladia exista si te protejezi, iar maladia nu exista, nu se intampla nimic, doat tu ai un discomfort prin purtarea mastii;
   – daca el nu crede in existenta maladiei, iar aceasta totusi exita, risca sa se imbolnaveasca, sau mai grav, risca sa-si imbolnaveasca parintii sau socrii.

   0
   0
  • #17 Comentariu nou

   Pai, una e sa respecti dreptul la opinie si alta e sa respecti opinia. Mai ales cand opinia aluia justifica un comportament antisocial care vine in contradictie nu numai cu opinia mea dar cu dreptul meu de a nu fi agresat, de a fi aparat de un potential pericol.
   Deci, daca opinia lui e ca termoscannerul ala e dracu’ si ca urmare se buluceste sa intre in acelasi spatiu inchis cu tine, n-ai de ce sa-l respecti cand iti ofera posibilitatea sa iei din stranutul lui ceva mic si vioi.
   Realitatea e ca generalizam copios…de fapt sunt situatii si situatii…

   0
   0
  • #18 Comentariu nou

   @blanco
   Daca 7 politisti se chinuiesc sa-l indese pe un nene cu parul alb intr-o duba, sau intr-un Logan, iar pana la lasarea serii ii dau drumul acasa, eventual cu o amenda pe care nu o va platii, care este ‘castigul’?
   Nu mai bune incearca cineva (inteleg ca nu vei fi tu acela) sa ii explice omului ca civilizatia inseamna altceva dacat inpunerea opiniei proprii?
   Daca mai ai nevoie de exemple, te rog sa acxcesezi link-urile urmayoare:
   https://www.europafm.ro/tufacidiferenta/;
   https://www.europafm.ro/responsabilitate/.

   0
   0
  • #19 Comentariu nou

   ala care s-a dat zmeu la kaufland nu avea dorea decat sa-si faca treaba conform planificarii!

   0
   0
  • #20 Comentariu nou

   Prost exemplu cu nenea ala „cu parul alb”..(imagine idilica, sugerand un mosulet neputincios, blajin si total nevinovat)…Se pare ca omul eavea o agenda clara, initial oamenii i-au atras civilizat atentia ca trebuie sa se conformeze (e vorba de lege, totusi, buna rea, e singura care ne apara pe toti) , omul manifestandu-se din ce in ce mai sonor si mai violent , insistand sa intre. Nu prea inteleg cum poti face educatie in conditiile astea, si cam ce i-ai fi explicat tu, de exemplu, maimult decat i-au explicat ceilalti cetateni de pe acolo, ca sa-l convingi sa se potoleasca. Cunosti alte metode (practice, nu teorii din fotoliu) decat interventia organelor de ordine care sa impiedice incalcarea legii ?
   Sigur ca asa, filozofand, putem fi cu totii intelegatori, compasionali si rabdatori..dar in situatii practice, cand mai esti si agresat, hai sa fim seriosi…ce sanse sunt ?

   0
   0
 4. #21 Comentariu nou

  Chiar si bascalia asta, nu ar presupune o doza minima de intelect sa-i faca sa stea rusinati in casa? Cred ca prostii astia isi au rolul lor in societate. Sa le gasim un rol, cat mai profitabil 🙂 De la vandutul pungilor cu aer purificat prin rugaciune sau din varf de munte, cel mai inalt de preferat, pana la… cremele anti 5G pe care le-ai mentionat. Pacat ca exista legi care sa-i protejeze de propria prostie… Ce ne-am mai distra altfel…
  Revenind la partea serioasa, de ce mi-as pierde timpul sa-i trolez? Nu mai bine stau ei in bezna lor? Cred ca-i bagam prea mult in seama…

  0
  0
  • #22 Comentariu nou

   @Vlad
   Nu trebuie să încerci să educi pe nimeni.
   Trebuie pur și simplu să fii tu educat.
   Ar trebui să faci asta în cel mai natural mod, nu pentru că îți cere jobul.
   Oricum asta trebuie să facă parte din cultura organizațională și politica de marketing pe care dacă nu o respecți nu îți meriți jobul.
   Chiar nu trebuie să încerci să schimbi pe cineva, iar bășcălia nu va ajuta la nimic.

   0
   0
  • #23 Comentariu nou

   Scuze postarea trebuia să ajunga la Vlad
   23 May 2020 la ora 10:59

   0
   0
 5. Eu cred ca o alta arma eficienta impotriva prostiei e educatia. Noi ne-am facut o ‘cauza’ din a incerca sa educam oamenii putin cate putin. Am descoperit in carti solutia la a nu mai fi chiar asa prost. Cred ca oricat de prost ai fi, dupa un pic de lectura, mai afli una-alta si esti mai greu de dus de nas.

  0
  0
  • #25 Comentariu nou

   @Matei Suica
   Ai perfecta dreptate! Totusi, cam cat timp crezi ca ar fi necesar pentru a face educatia de care vorbesti?
   Si cine sa faca acea educatie?
   Din cate stiu eu, in mod traditional, inainte de cel de-al II-lea razboi mondial, in Romania educatia o faceau scoala si biserica. Daca ne uitam acum care este situatia, tare mi-e teama ca vom constata ca ‘educatorii’ au nevoie de educatie!

   0
   0
  • #26 Comentariu nou

   Matei Suica&Pricinosu’
   Amândoi aveți dreptate.
   Educația este cea mai importantă experiență a evoluției și este binevenită oricui în orice perioadă a vieții și mereu va mai fi ceva de făcut în această privință.

   0
   0
  • #27 Comentariu nou

   @Matei Suica: oamenii care cred în așa ceva sunt fără șanse, sunt pierduți. Ori ce le-ai face, nu îi mai repari. Au dezvoltat o rezistență la gândit, pur și simplu nu au exercițiul ăsta. Educația se aplică copiilor lor, eventual

   0
   0
  • #28 Comentariu nou

   Eu lucrez de ceva timp într-un magazin telecom stradal. Un lucru important la mag stradale este ca luna de luna vin aproape aceleași persoane. Pt ca ma consider educat, o buna parte din timp ma simțeam revoltat ca oamenii nu știu sa salute, nici din proprie inițiativa nici să răspundă, și am tot încercat sa ii „educ”. În ultima vreme am lăsat-o mai moale pt ca nu făceam decât sa ma enervez pe un om ca nu e în stare sa salute, cred ca îți dai seama singur de rezultat. Legat de articolul scris de Vlad, și noi în magazin am început sa ii luam la mișto pe acești oameni și nu pentru ca nu avem ce face ci pt ca pur și simplu merită. Ei știu mai bine, ei știu totul. Vin la tine cu prostii, te țin din treabă, nu respectă pe nimeni și nimic( mai ales în perioada asta cu distanța între persoane și purtatul măștii). Acum serios, când te întâlnești cu ei mereu îți cam schimbi părerile de ” sa ii educam și sa avem grija de ei” sau alte baliverne. Oamenii ăștia nu au nevoie de asa ceva pt ca ei știu mai bine și tu ești un spălat pe creier și încerci sa ii schimbi! Așa că, atunci când avem un conspiraționist la orizont, începem și vorbim între noi dacă i-a pus cipul în telefon, dacă s-au trimis datele mai departe, dacă semnalul de 5G e bun etc. Să vedeți cum fug! 🙂

   0
   0
  • #29 Comentariu nou

   @Vlad
   Nu trebuie să încerci să educi pe nimeni.
   Trebuie pur și simplu să fii tu educat.
   Ar trebui să faci asta în cel mai natural mod, nu pentru că îți cere jobul.
   Oricum asta trebuie să facă parte din cultura organizațională și politica de marketing pe care dacă nu o respecți nu îți meriți jobul.
   Chiar nu trebuie să încerci să schimbi pe cineva, iar bășcălia nu va ajuta la nimic.

   0
   0
  • #30 Comentariu nou

   Educatia este la ora actuala dusmanul politrucilor. De 30 de ani distrugerea educatiei e politica de stat…

   0
   0
  • #31 Comentariu nou

   @Lucian
   Corect!
   Iar smecheria, golănia și bășcălia sunt tocmai armele cu care politrucii se ”apără” de inteligență și ucid competența.

   0
   0
 6. #32 Comentariu nou

  Poti sa imi spui totusi parerea ta despre termoscanerele folosite si cum desi sunt aparate de masura si control ele nu sunt controlate metrologic de nimeni? Acum e usor sa iti zici ca te-a gasit cu 37,4 si te duci in magazinul de langa, dar ce vei face la toamna cand iti vor trimite copilul inapoi de la scoala, acasa, pentru ca l-a gasit cu 37,4 desi e sanatos si in realitate are 36,5?!

  0
  0
  • #33 Comentariu nou

   Ai dreptate!
   Nu sunt controlate în niciun fel.
   Suntem atât de convinși că sunt doar termoscanere!
   Dincolo de aberații, cei care își pun întrebări sau se tem pot avea dreptate într-un mod pe care nici ei nici noi încă nu-l putem percepe.
   Nimic nu este încă demonstrat de aceea sunt surprins că apar teorii aberante care produc distorsiuni, dar nimeni nu cercetează cu adevărat ( la nivel de state) cum stau lucrurile în detaliu.
   Nu mă refer la termoscanere ci la ”big picture”.
   Sau poate e o treabă care rămâne doar în sfera agențiilor de inteligence.
   Eu de exemplu chiar dacă accept versiunea oficială tot nu prea pricep care este treaba cu Starlink, cei 42000 sateliți ai lui Elon Musk, dar pot să spun exact de ce pot fi capabile acele mașinării mult mai avansate decât în versiunea oficială.

   0
   0
 7. #34 Comentariu nou

  @Vlad
  În toate aceste aberații nu este vorba doar despre prostie.
  Unii dintre cei care răspândesc așazisele teorii ale conspirației, foarte elaborate de cele mai multe ori, pot avea interese extrem de precise.
  Între altele sunt emise teorii paralele pentru a se ascunde adevăratele conspirații.
  Alienarea celor fără discernământ este un scop în sine, va face mult mai ușoară manipularea.
  Băscălia va atrage mai degrabă teama și dușmănia alienaților și va camufla și mai bine conspirațiile sau chiar lucrurile care se petrec la vedere (in plain sight).
  Astfel cei care profită vor primi și mai multă putere pe care o interpretează ca legitimitate.
  Singura soluție este educația.
  De asta se tem adevărații conspiratori.
  Nu vreau să intru în detalii.
  Cu siguranță CB ne va pregăti ca de obicei un material foarte bine argumentat în această privință

  0
  0
  • #35 Comentariu nou

   E vorba de prostia consumatorilor/shareuitorilor de conspirații nu de inițiatori, care, în unele cazuri, sunt chiar diabolic de profesioniști.

   0
   0
  • #36 Comentariu nou

   @p’acilea
   Desigur!
   Am priceput, dar bășcălia adăugată la prostie ajută conspiratorilor ceea ce ne plasează implicit în tabăra ”victimelor”.

   0
   0
  • #37 Comentariu nou

   @p’acilea
   Initiatorii, in masura in care ii poti identifica si dovedi in instanta, ar trebui acuzati de terorism, bagati dupa gratii si aruncata cheia la crocodili.
   Dar daca, prin bascalie, adancesti falia sociala intre consumatorii de ‘conspiratii’ si restul societatii, nu reusesti altceva decat sa le faci jocul initiatorilor.

   0
   0
 8. #38 Comentariu nou

  Ca să nu dezamăgesc pe nimeni și pentru a se înțelege mai bine.
  Umorul, bine folosit, este o ”armă” redutabilă împotriva prostiei.
  A se înțelege că umorul trebuie folosit pentru a ”alunga” prostia nu pentru a vătăma prostului.
  Umorul în sensul autoironiei este o bună terapie pentru ”alungarea” propriei prostii.
  Dacă dorim să folosim o ”armă” împotriva prostiei va trebui prima dată să îi testăm eficiența pe propria persoană. ”Uneltele” zen pot mări eficiența testelor, vor adăuga multă creativitate și savoare acestor experimente. Vom avea mai multe șanse ca armele noastre să fie letale pentru prostie și extrem de plăcute de victimelor prostiei (în sens terapeutic desigur).

  Dacă privim prostia ca pe un handicap dobândit conjunctural la care toți suntem expuși nu vom lua niciodată în calcul eliminarea proștilor ci întotdeauna înlăturarea prostiei.
  Spre exemplu, puteți lua în considerare că foarte greu veți găsi părinți care nu-și prostesc copiii într-un sens sau altul (cu intenție și scop precis sau fără). Vă asigur că foarte multă prostie care ne poate ține captivi (uneori pe generații) provine din această etapă a vieții.
  Credința că nu toți suntem vulnerabili la prostie, este o prostie în sine însoțită de o circumstanță agravantă de ”fudulie”.

  ”Lupta” împotriva prostiei este mai degrabă similară exorcizării.
  A reflecta cu umor prostia fără a produce daune este extrem de dificil.

  Cu argumentele de mai sus prezum că Vlad Petreanu a dorit să își transforme prietenii (fellows and followers) într-o armată împotriva prostiei, ceea ce oricum face zi de zi.

  Revenind la subiect cei de la kmkz.ro debordează de creativitate pe aproape toate temele incluzând actualele conspirații si pot fi o resursă consistentă de inspirație și bună dispozitie.

  Hrăniți, cu umor și înțelepciune, inteligența celorlalți și vom scăpa împreună de prostie!

  0
  0
  • #39 Comentariu nou

   Bascalia nu este umor de calitate, si cu atat mai putin intelepciune.

   0
   0
 9. Nu înțeleg utilitatea termoscanarii făcute cu o chinezărie de un moșuleț cu masca pe gușă fara nici o pregătire medicala care la rândul lui poate deveni un agent de răspândire a virusul intrând în contact de la o distanta mai mica de 2 m cu sute sau mii de oameni în fiecare zi. Personal am fost termoscanat de mai multe ori iar valorile au fost între 30.8 și 36.4 grade rog pe cineva să-mi explice miracolul medical prin care mai trăiesc având o temperatura de 30.8 grade.

  Mai e discuția referitoare la cei care au febră neavând o boala infecțioasă, de ce sa i se refuze intrarea in magazin unei persoane care are febră in urma unui abces dentar ? Constitutia interzice orice forma de discriminare, inclusiv medicala.

  Nu contest existenta virusului și sutele de mii de morți, nu cred prostiile cu cip-uri implantate ci doar imi pun întrebari referitoare la modul de aplicare și utilitatea termoscanarii făcute cu aparate neomologate de persoane fara pregătire medicala.

  0
  0
  • #41 Comentariu nou

   Utilitatea termoscanarii, chiar si in conditiile expuse, este linistirea psihologica a celor panicati de faptul ca s-ar putea infecta.
   In ce priveste purtarea neadecvata a mastii, asta e o mare problema, pentru ca cei care tot schimba pozitia mastii (de pe nas sub barbie si invers, functie de context), risca sa se infecteze chiar mai mult decat daca nu ar purta masca. Si vom avea paste cateva saptamani o mare disputa in legatura cu „Dom’le, eu am purtat masca si tot m-am imbolnavit”.

   0
   0
 10. #42 Comentariu nou

  Cred ca acesti consumatori (care mai devin si colportatori) de conspiratii, le adopta bucurosi pentru ca le vine bine, sunt de felul lor predispusi la a-si muta ignoranta cronica (lipsa de educatie) intr-un spatiu imprecis, volatil, unde reperele sunt altele, convenabile…Ei capata statut de initiati, singularitate care le umfla selfesteem-ul de care duc lipsa in lumea reala. Problema e ca devin un pic agresivi, chiar distructivi, convinsi ca statutul lor e valabil si printre oamenii obisnuiti, neatinsi de revelatie, ba chiar ii pune deasupra, cumva. .

  De aia eu cred ca bascalia poate fi purificatoare 😊)))), nu-i izoleaza neaparat, ei fiind deja o casta aleasa, ci le arata, in cuvinte simple pe care le pot intelege, ca isi construiesc atitudinea pe niste bullshit-uri de toata jena. Si poate chiar se vor jena. Un pic, macar 😊.

  0
  0
  • #43 Comentariu nou

   Credincioșii de rit conspiraționist nu (prea) reacționează la logică. Există deja studii care leagă înclinația spre conspirații de un complex de factori, lipsa educației pe de o parte (mai exact, lipsa dezvoltării gândirii critice) și o sumă de trăsături („personalitate conspiraționistă”) pe de altă parte. Cei mai grav afectați au o neurologie aparte, cum au persoanele anxioase: o sumă de formațiuni cerebrale intră în supra-turație, scăpate de sub controlul central. Ca și în cazul anxietății generalizate, condiția este tratabilă, dar numai cu efort. Iar unii nu mai au șanse, pentru că lipsa de educație îi face să nu creadă exact în legitimitatea instrumentelor necesare pentru tratament (dacă le prezinți știința care-i contrazice nu renunță la credințele lor ci la știință cu totul, îngropându-se complet în obscurantism). Acest tip de oameni sunt și vor rămâne prezenți printre noi și stă pe umerii noștri să găsim metode de a lucra (și) cu ei pentru binele comun.

   0
   0
 11. #44 Comentariu nou

  Buna ziau
  consider ca sta este unul dintre cele mai penibile articole scrise de domnul Petreanu.
  Am o intrebare, oare cum ii considerati pe cei care cred in Dumnezeu, Alah, Mos Craciun,
  si mai stiu eu ce alte tipuri de credinciosi?
  sunt sigur ca dvs si altii aveti o groaza de dovezi privnd existenta lor? tot prosti ii considerati cumva?

  0
  0
  • Diferenta intre religie si stiinta e destul de simplu de perceput. Fiecare are limitele ei. Dv. intelegeti aceste diferente?

   0
   0
  • #46 Comentariu nou

   Domnu’ Andrew (!), consider că ăsta e cam cel mai penibil comentariu de pe blogul lui Vlad; oricum intră în Top 10 Alltime.

   Confuzia între planuri e semnul unei minți modeste ca performanțe și sărăcăcios mobilată cu informații. E exact ce-ai reușit matale acum.

   Vlad discută acum planul *științific*: virusul, consecințele pandemiei și pe cei care, prostește, nu vor să accepte faptele. E ca și cum ar refuza să accepte legea gravitației. O pot face, dar la o adică și ei cad în cur dacă alunecă. Avem nevoie de știință, cât mai exactă posibil, pentru a ști să lucrăm cu faptele.

   Tu pui în discuție planul spiritual. De care avem nevoie, în mod rațional, ca să lucrăm cu înțelesul faptelor. Cele două planuri nu se contrazic ci se completează. Dar a le amesteca… duce la penibilități precum comentariul matale. Nu poți analiza nedeterminarea lui Heisenberg în câmpul angelic sau existența forței slabe în Ținuturile Vânătorii Veșnice la fel cum nu poți lucra cu coronavirusul cu instrumentele de împărtășanie. Tu asta ai făcut. Și, în proces, te-ai făcut și de maro, tare. Sterge-te la gură și pune mâna și pe o carte care n-are J, Q, K sau A în poze.

   0
   0
  • #47 Comentariu nou

   @Vlad
   Diferenta intre credinta si stiinta e una, diferenta intre credinta si religie e alta
   Intr-un alt articol, pe aceasta tema, putem detalia.

   0
   0
  • Am scris perfect corect ce am scris, nu la credinta ma refeream, ci la religie, in sensul de totalitate a dogmelor puse laolalta pentru organizarea, consolidarea si perpetuarea unui mit.

   0
   0
  • #49 Comentariu nou

   @Andrew
   „Sunt sigur….. ?” (ultimul rand din comentariul dvs).
   Ma intreb si eu, cat de sigur sunteti, si despre ce anume …?

   0
   0
 12. #50 Comentariu nou

  Îmi cer scuze pentru această postare care abundă de link-uri, dar astfel sper că se vor găsi fi suficiente argumente pentru a duce dezbaterea despre proști și prostie la un alt nivel.

  În timp ce noi vorbim despre arme împotriva proștilor care ar trebui să nu mai voteze proști…
  Ca de exemplu:
  https://adevarul.ro/news/politica/deputatul-akm-medic-profesie-termoscanare-acceseaza-datele-personale-autoritatile-monitorizeaza-persoanele-1_5eca415d5163ec4271188ef9/index.html
  … ”cineva” știe dinainte ce se va vota.

  La momentul acesta puteți lua ceea ce am afirmat ca pe o certitudine, ca pe o probabilitate, ca pe o teorie a conspirației sau ca pe o glumă.
  Mai bine ca pe o glumă.
  Distracție plăcută!

  1. Vă mărturisesc faptul că în ”colțul meu de lume” nu a murit încă nimeni de lipsa 5G și nici nu cunosc pe nimeni care să nu poată trăi fără. Mai mult decât atât nici nu am auzit pe nimeni să-și dorească, sau să aștepte cu nerăbdare noua generație a Sistemului Global de Comunicații Mobile. Mai mult decât atât nici măcar cei care vor să o implementeze nu pot spune cu siguranță cât de eficientă va fi.
  https://ro.wikipedia.org/wiki/5G
  Desigur cu atât mai puțin pot spune cât de nocivă va fi.
  Există o muțime de studii și experimente făcute de-a lungul anilor (1981-2018) legate impactul radiațiilor electromagnetice asupra organismelor vii pe care le puteți consulta aici:
  https://www.powerwatch.org.uk/science/studies.asp
  Concluzii puteți trage chiar și dacă luați câteva studii la întâmplare. Dacă vreți să trageți concluzii mai repede alegeți-le pe cele cu indicativul ”P”.
  Hai să zicem că am lămurit cu 5G în sensul că nu se pot trage concluzii.
  2. Ziceam pe undeva într-o postare anterioară că nu pot pricepe care e treaba cu cei 42000 de sateliți Starlink, în sensul că nu pot sau refuz să-mi imaginez cum se va schimba lumea începând cu 2021
  https://en.wikipedia.org/wiki/Starlink
  Sau hai să spunem 2022 că nu ne grăbim chiar asa!
  3. Dar ce să vezi Elon Musk ne-a mai pregătit o surpriză pentru 2020
  https://www.businessinsider.com/elon-musk-neuralink-brain-chip-put-in-human-within-year-2020-5
  Si dacă vi se pare o glumă bună care nu are nimic cu cele de mai sus surpriza e că nici nu trebuie, deja e prea mult.
  https://www.youtube.com/watch?v=SI3RWFZQ_RE&list=PL-DBpn46-pcEnHYi-Qj_B21KpBtlQSoBh&index=7
  4. Veți spune probabil că nu e cazul să exagerăm, că este vorba despre progres, știință și evoluție tehnologică, despre cât de importante sunt comunicațiile și inteligența artificială pentru economie … alea alea bla bla.
  Și pentru că poate nici nu vă gândiți în ce sens aveți dreptate:
  https://www.youtube.com/watch?v=hIXhnWUmMvw
  5. Doar pandemia ne mai lipsea!
  Asta e o vorbă românească… dar se pare că chiar ne lipsea…
  Și cineva știa și cum vom alerga după pokemoni … scuze covizi.
  La asta nu mă uitasem:
  https://www.ted.com/talks/bill_gates_the_next_outbreak_we_re_not_ready?language=en#t-355173
  Mă gândeam că îți trebuie o doză prea mare de paranoia să faci asocieri ”nepotrivte” cu ”Bil Gheiț”
  Dar nu trebuie să o ratați. Din cauza lui aveți ferestre (Windows).

  Bucurați-vă acum!
  E home-made!
  E cu dedicație!
  Este caldă!

  Și pare o glumă.

  0
  0
 13. #51 Comentariu nou

  Vlad, cum s-a incheiat reportajul cu somalezii?
  Nu exista cateva randuri scrise de tine, pe undeva?
  Ai cumva un link cu ceva info despre ce s-a scris / spus la vremea respectiva despre ei?
  M-ai facut curios…. plus ca am revazut si filmul cu Tom Hanks cand era comandantul vasului atacat de somalezi…

  0
  0