Avenor College te învață cum să înveți (o viață întreagă)

Campusul liceului Avenor College se află în nordul Bucureștiului, chiar în marginea pădurii Băneasa. Era una dintre puținele dimineți însorite ale acestei primăveri când am ajuns acolo, pentru o întâlnire cu elevii și profesorii de la Avenor, și un grup de școlari, sub supravegherea a doi dascăli, tocmai intrau pe-o cărare în pădure, pentru o lecție de biologie aplicată.

Campusul e alcătuit din câteva clădiri cu diverse funcționalități (cu clase pentru clasele pregătitoare, pentru ciclul primar, gimnaziu și liceu, pentru ceea ce se numesc “activități extra-curriculare”), terenuri de sport și spații utilitare (pentru joacă și recreere, săli de mese etc). Intrarea principală te duce la o recepție și într-o zonă mai degrabă deschisă de birouri – pe aici te poți intersecta cu directoarea educațională a Avenor College, Dana Papadima (care m-a făcut să mă simt din nou ca un elev înainte de extemporal cu-o privire pătrunzătoare și-o remarcă, “vă citesc blogul, domnule Petreanu”, Doamne! oi fi greșit pe undeva, mi-o fi scăpat vreun dezacord?), cu directorul liceului, Andrew Kearns, un britanic care predă cu succes engleză și se luptă să învețe română, sau cu directoarea executivă de la Avenor College, Diana Segărceanu, care este, de altfel, și fondatoare a școlii, alături de soțul ei, Florin Segărceanu și de sora ei, Andreia Mitrea.

“Ideea a apărut cu ani în urmă, pe când căutam și nu găseam o grădiniță potrivită pentru copilul nostru”, explică Diana, care personifică zicala ce spune că dacă vrei ca un lucru să fie făcut bine, trebuie să-l faci chiar tu.

Intrăm într-un birou, iar Diana închide ușa de sticlă doar ca să fie liniște. Pe hol trec elevi, din când în când, trăgând cu ochiul, în timp ce noi vorbim despre diferențe, adaptabilitate și educație permanentă. “Școala nu se termină la școală – spune Diana – iar elevii noștri nu se formează pentru examene, ci pentru viață.” Gesticulează cu însuflețire când detaliază: “meseriile care se caută azi s-ar putea să nu mai însemne nimic mâine, sau, cine știe, poate că atunci când vor ieși din universități, elevii noștri de azi vor putea să-și aleagă profesii care acum nici măcar nu există, așa că noi vrem să creștem aici, în primul rând, ființe umane adaptabile la evoluția societății.”

Cum obțin profesorii de la Avenor College asta? Inclusiv prin educație transdisciplinară, integrativă, prin faptul că fac conexiuni între discipline diferite, dar și prin lucrul în echipă, ceea ce pune în valoare competențele diferite ale fiecăruia.

UTIL: Înscrierile la Avenor International High School pentru anul educațional 2017-2018 sunt deschise, detalii pe această pagină. De asemenea, găsiți aici detalierea procesului de admitere la liceu.

O ascult pe Diana dându-mi detalii și îmi notez cifre, conștiincios (sunt într-o școală, reflexele au rămas): învățământ bilingv pentru elevi între 2-18 ani, 70 de profesori pentru 450 de copii, clase de până-n 15 elevi, acreditări și teste Cambridge, programă oglindită din programa oficială până la liceu, după care pregătirea și evaluările sunt după programa Cambridge International Examinations, care permite acces în universități de prestigiu din lume și din România. “We refuse to be ordinary”, scrie pe un flipchart, în spatele interlocutoarei mele, apoi “learn how to learn, become what you deserve to be”, iar eu zâmbesc cam amar, amintindu-mi că am întâlnit în toată cariera mea de elev un singur profesor care m-a învățat cum să învăț. Cum ar fi fost să fac o școală ghidată de acest principiu?

Câțiva elevi mă așteaptă în bibliotecă. Au format un semicerc iar pe mine m-au așezat în centru. Stăm pe niște taburete joase, moi, care ne forțează să ne aplecăm în față, unii către alții. Îi privesc o clipă cum mă privesc și cred că știu ce-i în mintea lor: am clar peste 30 de ani (păr alb! hîîîî!), deci sunt un moș care a venit să-i pisălogească cu niște chestii super-boring. Dar mă-nșel, pentru că-s curioși (cei mai mulți).

Sunt mitraliat cu întrebări – dar ce fac la radio? de ce m-am făcut jurnalist? de ce mint jurnaliștii când mint? ce cred, o să-l impiciuiască pe Trump? despre ce scriu pe blog? de ce n-am plecat din țară? ei de ce ar rămâne? cât câștig? ce părere am de școala lor? ș.a.m.d. Vorbesc, vorbesc, explic, descriu, dau din mâini, mă bâțâi, dialoghez cu acești copii care au antrenament în curiozitate. Parez, în sfârșit, și-mi încerc propriul contraatac, îi întreb ce planuri au, ce vor să devină – o fată vrea să fie jurnalist (îi urez noroc și stoicism); un băiat face pian, dar încă nu e sigur că asta își dorește; altul e fascinat de Bursă și face investiții, deocamdată doar în orb, pentru că încă n-are vârsta pentru jocul adevărat. O întâlnesc și pe președinta Consiliului Elevilor, care e în clasa a VIII-a și care a câștigat ultimele alegeri (se organizează anual, votează toți elevii). Ce le-ai promis în campania electorală? o-ntreb, și-mi răspunde, franc, “nimic, că n-am vrut să-i mint, de-aia m-au și ales”.

Fac un tur prin clădirea principală, condus de doi dintre elevi. Mi se prezintă, cu minuție, clasele, locurile de relaxare din timpul pauzelor, sălile de examen, dulapurile pentru haine și ghiozdane, terasa înconjurată de geamuri securizate, decorate cu simboluri de păsări “ca să le protejeze p-alea adevărate”. E o curățenie lustruită peste tot. Coborâm la cantină. Cer o ciorbă cu perișoare (“doar ciorbă?” mă întreabă, corect, chelnerița), mai mult ca să verific legenda urbană care zice că, în România, niciodată nu primești mai mult de 3 perișoare la o porție. Îmi pune 5.

La plecare, încă o informație: în ultimii 3 ani și începând cu prima generație de absolvenți, rezultatele la Evaluarea Națională plasează Avenor College în top 10 al școlilor din București iar examenele internaționale Checkpoint s-au încheiat cu rezultate excepționale.

Care e secretul? Niciunul. E doar aplicarea în practică a principiului că școala trebuie făcută pentru elevi, nu pentru profesori.

5 comentarii Adaugă comentariu

 1. Asta inseamna schimbare! Asta asteptam de 25 de ani! O viziune noua in educatie. Cum putem sa ii facem pe cei din ministere sa accepte ca exista alternative si ca se poate! Felicitari! Impresionant!

 2. Ce frumos. Mie mi-a fost dragă şcoala oricum, dar aici cred că mi-ar fi fost dragă de tot. 🙂

 3. http://www.avenor.ro/ro/admitere-si-taxe-scoala-45/
  7.5k școlarizare anuala + rechizite + mese
  Un mizilic.
  Și asta pentru condiții de studiu care în Vest sunt banale.
  România a devenit o tara exorbitant de scumpă pentru majoritatea locuitorilor ei, unde normalitatea este considerata lux.
  New negative rating record for this comment? Let us see.

  • Dar conditiile astea banale din vest nu costa?! Faptul ca nu sunt facute vizibile aceste costuri nu inseamna ca nu exista . Un an de invatamant la o scoala de stat in Romania cat costa? Nu strict ce scoate un parinte din buzunar, ci ce reprezinta cost al statului roman: cladiri, intretinere, energie, salarii, dotari ?! S-a gandit cineva vreodata? Puneti diferenta pentru dotari superioare, cadre didactice mai numeroase, copii mai putini in clase si veti obtine exact mizilicul de mai sus…

 4. Scoala si liceul Avenor sunt langa cartierul Greenfield care a mai ramas cu o singura cale de acces. Acum se face o ora din cartier pana in DN1: https://www.youtube.com/watch?v=vcLX92suHw8