Barometrul IMAS/Europa FM: PNL scade (mult), USR rămâne în derută (gravă), PSD crește (semnificativ). De ce?

Ultimul val al barometrului IMAS/Europa FM privește evoluțiile opțiunilor prolitice ale românilor în luna februarie (11-28 februarie, mai precis).

Particularitatea barometrului este că folosește aceeași metodologie și adreseză aceleași întrebări, lună de lună, pe durate îndelungate, ceea ce ne permite să analizăm evoluții, nu doar scoruri în sine.

Așadar, iată cele două grafice (sunt full-size, le puteți deschide separat ca să vedeți detalii), apoi interpretările și întrebările:

PNL e în scădere și coboară la 40,7% din opţiunile de vot în februarie, faţă de 47,4% în ianuarie.

În schimb, PSD creşte pentru prima dată după mai bine de un an peste 25%, iar plusul înregistrat în ultima lună este unul semnificativ: de la 20,6 % la 25,8 %.

În cazul PNL: aceasta e prima scădere pentru liberali (în barometrul IMAS/Europa FM) după jumătate de an. Scorul partidului e în continuare foarte mare, orice s-ar zice (dacă ar fi alegeri acum și partidul ar obține valorile astea, foarte probabil că liberalii ar fi foarte aproape să obțină majoritatea absolută, după redistribuire). Acum, cu 40,7%, PNL a revenit la nivelul din noiembrie, când se pregătea să preia guvernarea, după căderea guvernului Dăncilă.

Era de așteptat ca după prezidențialele câștigate cu Iohannis și după preluarea guvernării PNL să crească peste cota reală – e un bonus uzual post-alegeri pentru câștigători – dar scăderea din februarie este, orice s-ar zice, remarcabilă.

PSD ajunge acum la nivelul din ianuarie 2019. Partidul a încheiat în noiembrie anul trecut o perioadă record de guvernare, de 7 ani (chiar dacă în 2016 premierul nu a fost de la PSD, prim-viceprim-ministrul acelui guvern a fost al PSD iar guvernul Cioloș a fost controlat strict în Parlament de majoritatea PSD) iar erodarea era inevitabilă. Aceasta a fost accentuată dramatic de Liviu Dragnea – nu mai reluăm. Partidul a oscilat în opțiunile de vot de-a lungul anului trecut, ajungând la cote minime record (17,9% în august sau 18,5% în decembrie) însă, în ultimele 3 luni, barometrul IMAS/Europa FM arată că PSD a revenit pe creștere.

În rest, avem așa:

USR continuă să scadă – a ajuns acum la 10% și e la mai puțin de jumătate din cel mai bun scor din Barometrul Europa FM, adică 21,4% în iulie 2019.

ALDE și Pro România sunt pe creștere. Valorile sunt mici, sub marja de eroare, dar sunt creșteri și cred că au semnificație tocmai pentru că se înrgeistrează în cazul amândurora.

Plus e pe undeva pe la 3,5%, semnificativ sub prag, aparent complet fără busolă.

Vă invit să căutăm împreună explicații pentru scăderile și creșterile din acest val.

Pentru mai multă ușurință, notez eu câteva evenimente care s-au petrecut în februarie (dar luați în considerare că există și o anume latență a opiniei publice, care își mai schimbă opțiunile și în funcție de acumularea unor percepții pe durate mai lungi).

Pe 5 februarie a căzut guvernul Orban. PSD a recăpătat inițiativa politică și a blocat în Parlament, de facto și de jure, guvernarea liberală. PNL a ratat obiectivul alegerilor locale în două tururi, deși e discutabil dacă chiar și-a dorit să atingă acest obiectiv.

În februarie am trecut prin scandalul celor 25 de ordonanțe adoptate într-o zi. Liberalizarea din domeniul Sănătății a fost prost explicată și a permis atacuri publice deosebit de tăioase.

PNL a declanșat o campanie puturoasă de racolare de pesediști sau lideri locali compromiși – cel mai vizibil caz, primarul Chirica, de la Iași. În acest timp, PNL s-a prefăcut fără talent că cere votul parlamentarilor pentru guvernul Orban II, ceea ce a lăsat o impresie cam dubioasă.

S-a adăugat, oricât de nedreaptă, controversa Brâncuși/Irina Rimes, și au început și agitația și panica epidemiei de coronavirus. Or mai fi și altele.

În cazul PSD, partidul a reușit cu brio să-și pună în așteptare disputele interne, așa cum știe perfect să facă, încă de pe vremea PCR. A urmat un spectacol de unitate și reunificare cu Pro România și ALDE, a speculat eficient în discursul public fiecare eroare sau neatenție a guvernării și a blocat fără greș în Parlament orice inițiativă neconvenabilă a PNL. După trântirea guvernului Orban, PSD a arătat public cine e jupânul în Parlament, iar controlul guvernării a fost exprimat limpede prin două instrumente simultan: sabotarea cvorumului în Parlament și decizia CCR.

USR este în derută totală. Liderul este aproape invizibil sau ia poziții fără semnificație. Situația de fapt e de un ridicol total pentru USR: dacă în noiembrie, când avea ocazia, a refuzat să intre la guvernare (rămân la părerea mea că a fost decizia corectă), acum doar 3 luni mai târziu, s-a oferit public să intre în guvernul Cîțu, doar pentru a fi totalmente ignorat de PNL. Ceva mai jalnic în politică rar am văzut. Pe de altă parte, lovitura dată de PNL cu susținerea lui Nicușor Dan este devastatoare pentru useriști. Amânarea la nesfârșit a desemnării unui candidat comun USR/PLUS/PNL pentru Primăria Capitalei a permis liberalilor o lovitură de maestru – practic, liberalii au venit și au luat de pe masa USR/PLUS prăjitura la care aceștia se uitau de luni de zile, fără a se putea decide cum s-o împartă. După ce l-a zburat din partid pe Nicușor Dan, conducerea actuală nu doar că nu va putea avea un contracandidat al acestuia la PMB, dar va trebui să-l și sprijine, ba chiar și-a pierdut și puținele atuuri în negocierea acestui sprijin (liberalii vor avea prioritate).

ALDE, Pro România, PLUS sunt la „și alții” – iar UDMR va intra în Parlament, ca de obicei în ultimii ani, cu sprijinul discret al favoriților în alegeri. Dacă vreți să vă referiți și la aceste partide, sunteți invitații mei.

Deci, întrebările: de ce scade PNL (poate opri trendul?), de ce crește PSD (poate fi menținută creșterea?), ce se-ntâmplă cu USR (ce l-ar putea salva?)

Încă ceva: toate comentariile sunt moderate, în afară de cele ale postacilor marcați ca atare. Acelea ajung direct la gunoi și nu le mai reciclează nimeni.

Articol din categoria: POLITICĂ

22 comentarii Adaugă comentariu

 1. #1 Comentariu nou

  Acum avem si raspunsul la fortarea alegerilor anticipate. Cu cat se faceau mai repede cu atat PNL avea mai multe procente. Plus ca nu prea le-a iesit nimic au si fortat OUG-urile alea nu prea au schimbat din 114 si din fiscalitate aberatiile alea iar pe de alta parte dusmanii accentueaza fiecare miscare gen imprumuturi la greu cursul valutar pentru ca daca PSD-istii sunt specialisti la ceva sunt la dezinformare si abureli sustinuti de tv din grup. Vedeti si lacrimogenele cu Pintea de la antene. Sa nu uitam ca n-au anulat nici gratuitatile pentru studenti ca le e frica. Orice vot conteaza. Dar timpul trece tictac tictac…Sa vedem cu cat raman. Cat despre Vlad Voiculescu dusmanii au acum munitie oricand va incerca sa miste, o sa se ocupe de el.

  0
  0
 2. #2 Comentariu nou

  Daca e sondajul CURS eu nu mai am incredere in el… de la Prezidentiale si-au mancat creditul 🙂

  0
  0
  • #3 Comentariu nou

   Înțeleg că în epoca vitezei și a informatiei să-ți mai scape o virgulă sau o prepoziție, dar chiar prima propoziție?!

   0
   0
 3. #4 Comentariu nou

  Bună ziua,
  Prima mea observația nu este legată atât de scoruri cât de populația pe care ne-o indică acest barometru: oamenii votează mai ales cu cei pe care îi văd la putere/dau impresia de putere. Dacă ne gândim că cel puțin PSD este un partid care are un impresionant istoric și prezent de corupție și atitudini antidemocratice…atunci putem specula și referitor la sistemul de valori a unei bune părți din cei care și-au exprimat intenția de vot. Nu fac aici judecăți de valoare, fiecare are dreptul la propriul sistem de valori.
  Avem de ceva vreme doar trei partide care trec de pragul de 5% în sondaje dar la alegeri parcă văd că vor fi 5 chiar 6 partide care fac 5%. lucrurile astea schimbă destul de mult datele problemei (sigur, astea sunt limitările, există o marjă de eroare etc.). Una e să discutăm de PNL, PSD și USR PLUS care se bat pe 100 % (prin redistribuire) din voturi și alta e când se bat pe 80 și ceva.
  PSD face ce știe să facă și bineînțeles că tactica veche încă funcționează. Multă lume a vorbit despre sfârșitul acestui partid dar uite că nu vine. Totuși, mi-e tare greu să cred că va mai ajunge la 30% (dacă avem o prezență decentă la alegeri).
  USRPLUS (încă nu înțeleg de ce nu îi analizați împreună că doar au făcut alianța – și aici s-ar putea să vă treziți că împreună au alt scor decât scorurile lor adunate) transmite foarte multe mesaje foarte diverse – iar multe dintre aceste mesaje sunt despre ce nu funcționează și apoi încercări de stingere a incendiilor provocate de comunicarea proastă – deși au și multe lucruri ce funcționează. Ar fi o oportunitate fantastică pentru ei (rănile provocate de PSD sunt încă vii, PNL s-a autofaultat deja de câteva ori) dar faptul că nu sunt în stare să înțeleagă cum să vorbească cu exteriorul îi lovește destul de puternic.

  0
  0
 4. #5 Comentariu nou

  USR-ul pică din două motive principale:

  1. Pentru că nu a făcut fuziunea cu PLUS încă de anul trecut. Brambureala asta cu lansări separate de candidați nu trebuia să aibe loc niciodată.

  2. Pentru că în toamna trecută, cineva de la Alianță a luat decizia ca partidul să devină așa, un fel de remorcă agățată benevol și nesolicitat de PNL. Momentul critic a fost căderea guvernului Dăncilă. Poziția lor inițială (sprijin condiționat pentru guvernul PNL) a fost cea corectă. Alianța avea atunci putere de negociere și trebuia să meargă până la capăt, chiar nevotând guvernul PNL. Cine știe, poate s-ar fi ajuns în final la alegeri anticipate. Numai că s-au speriat de criticile unora ca Moise Guran și au dat înapoi (aici chiar l-am auzit atunci pe Moise la radio spunând că el crede că Cioloș a fost cel care a schimbat cursul politic al Alianței înspre o colaborare mai strânsă cu PNL. Proastă mișcare.)

  Iar după ce au cedat totul celor de la PNL, Alianța a pierdut orice atu de negociere și au devenit irelevanți în jocul politic.

  The bottom line is: atunci când amețești alegătorii cu confruntări stupide între candidați proprii și devii remorca unui mamut ca PNL, nu ai nicio șansă să urci.

  0
  0
 5. #6 Comentariu nou

  La un sondaj făcut mult înainte de alegeri (minim 4 luni pt anticipate însă cel mai probabil 10 luni până la alegerile la termen) contează cel mai mult trendul, iar dacă acesta rămâne acelasi in decembrie vom avea cam aceleasi rezultate din 2016.

  0
  0
 6. #7 Comentariu nou

  probabil ca si popor avem totusi psd -ul in sange – sustinem de fapt inconstient non valorile acestui partid; daca va uitati in jur cei ce conduc institutii sunt in marea lor majoritate oameni neprofesionisti, care au stiut doar sa se foloseasca de anumite conjucturi, care au stiut „sa se invarta” pe romaneste. In spitale coruptia nu a scazut, odata cu majorarea salariilor s.a majorat si nivelul spagii solicitate, in scoli parintii contribuie in continuare cu cadouri pentru a castiga bunavointa dascalilor, sunt luati in ras, putinii parinti care nu sunt de acord cu acest lucru si lista poate continua. In societatea romaneasca este o lipsa cronica de oameni profesionisti, nu exista meritocratie, si ca atare mentalitatea in societate e de fapt mentalitatea psd – fiecare vrea doar sa se invarta cat mai bine si cat mai repede.
  Este greu de inlaturat toata caracatita existenta in institutiile de stat, nimeni nu are curaj sa faca asta, deoarece ei doar fac schimb de nume, beneficiile sunt pastrate, au grija unii de altii stiind ca roata se intoarce- o mana spala pe alta si ambele putina.
  Scorul mare al pnl si usr a fost doar de moment, o parte a societatii a crezut ca poate schimba ceva, dar din pacate coruptia o avem adanc intiparit in adn.ul nostru de roman si nimeni nu are curaj sa taie raul de la radacina. Lipsa de educatie financiara isi spune cuvantul, cadem usor in capcanele populismului, oamenii nu constientizeaza ca degeaba primesc 100 lei, ca sunt angrenate simultan alte masuri care sa balanseze cresterea si o sa dau din buzunar inapoi 200 lei.
  Este un cerc vicios in care ne tot invartim, si din pacate ajungem tot la psd.

  0
  0
 7. #8 Comentariu nou

  UDMR intră oricum în parlament, chiar și dacă nu vor ajunge la 5% național, dar vor avea fără emoții peste 20% în cel puțin 4 circumscripții (Harghita, Covasna, Mureș și Satu Mare). Așa e legea la alegerile legislative (208/2015), sunt două praguri, unul național și unul de circumscripție. La europarlamentare era o singură circumscripție națională și acolo aveau nevoie de pragul național, acum nu mai au, deci nu au nevoie de sprijinul discret al nimănui.
  Părerea mea e că și ALDE, Pro România, PMP și Plus vor intra într-un fel sau altul în Parlament, prin alianțe sau absorbție. Totul va fi mai clar după locale, iar anticipate nu cred că vor fi.

  0
  0
 8. #10 Comentariu nou

  PNL – erodare la guvernare (normala pentru orice partid). Totuși trebuie sa învețe sa nu se mai bazeze pe sondaje ca sa încerce anticipate cand doresc ei. Tara putea fi guvernata foarte bine pana in decembrie.
  PSD – profita de greșelile celor mai sus-menționate. Inutil de menționat ca PSD si PNL au de fapt un electorat foarte asemănător.
  USR-PLUS – as mai adaugă faptul ca se chinuiau sa împartă o prăjitură care nu era inca a lor. Doar ei au crezut asta.

  0
  0
  • #11 Comentariu nou

   „PNL – erodare la guvernare (normala pentru orice partid).”
   Care…. guvernare?
   Arogantza si lipsa de rezultate este un amestec otravit. Cand esti arogant trebuie sa ai cel putin rezultate, sa fie justificata intr-un fel, chiar daca nu-ti este atribuabila in totalitate lipsa acestora. Tu racolezi PSD-isti care put a coruptie de-ti muta stampila din mana si dai impresia ca esti „aceeasi mizerie” si apoi vrei suport popular si voturi? Pe ce te bazezi? Pe un program de guvernare inexistent, pe o idee creatza spusa-n miez de noapte? Pe „pleaca ai nostri vin ai nostri”? Greu!

   0
   0
 9. #12 Comentariu nou

  Ca o sugestie personala – in caz ca nu vor fi anticipate, pentru a evita demoralizarea electoratului de dreapta, poate nu ar strica sa faceti o contraemisiune radio a „romaniei fantastice”, ceva de genul celei „romania, te iubesc”. Lucrurile bune care se fac in tara asta, locurile in care s.a reusit sa se depaseasca bariere, oameni care sfintesc locul trebuie sa fie facute publice, sa inspire si pe altii. Este nevoie si de stiri pozitive, care sa diminueze efectele propagandei, manipularii..

  0
  0
 10. #13 Comentariu nou

  Nu neaga nimeni degringolada din USR dar mai e un aspect, la nivel de propaganda s-au pus tunurile pe ei. E plin facebook de site-uri dubioase gen conservator24, paradox (nu sunt sigur ca am scris corect) care imprastie zi de zi acelasi mesaje: USR = neomarxisti = comunisti, USR inchide bisericile, etc etc etc.
  Interesant ar fi de stiut cine e in spatele propagandei, multa vreme am crezut ca e PSD dar acum daca stau sa ma gandesc mai bine as zice PNL. 🙂

  0
  0
 11. #14 Comentariu nou

  PNL- sa fim seriosi, si 40% e mult.
  PSD- electoratul captiv, disciplinat, demografic vorbind, cam pe acolo e: intre 10 si 15% din populatia totala a romaniei.
  USR- ca simplu membru USR, nici eu nu ii mai inteleg, d-apai electoratul larg. Lumea zice ca sunt 2 tabere, altii ca sunt mai multe partidulete in unul singur, etc. Eu zic ca USR e ca un proiect cu 100 de oameni alocati, dar 95 din ei sunt project manageri. Democratie prost inteleasa, fiecare isi canta poezia lui.

  Dar tragand linie, USR e singura alternativa la USL in momentul asta. Daca nu va plac, faceti voi alt partid mai bun, mai coerent, si promit ca va votez.

  0
  0
  • #15 Comentariu nou

   Alternativa este PLUS. Bine, sunt subiectiv. Este mai bine organizat și mai liniștit dpdv intern, DAR avem niște lideri atât de lipsiți de sânge în…. Nu sunt în stare să ia frâiele în mâini. Adică dacă Usr îi ia la preț de matineu ori rup naibii alianța ori ies public și pun piciorul în prag. Se comportă că un cățeluș care se gudura pe lângă Usr și o tot încasează la București, la Iași… Iar Moise Guran, care a ales Usr, de ce s-a dus acolo? Are cuvintele la el, de ce nu iese zilnic să comunice cu oamenii, de ce nu mediază conflictele care apar in cadrul alianței? Ce naiba, am pierdut un jurnalist dar nu am câștigat un comunicator al Alianței? Ii tot trăgea cu fuziunea, dar în provincie despărțirea este din ce in ce mai sigură! Of, cum se lasă manipulați de un caramitru, antene, sputnik etc etc

   0
   0
  • #16 Comentariu nou

   sunt un votant PLUS dar îți mulțumesc pentru că exiști; din punctul meu de vedere două greșeli au făcut pluseriștii: prima ar fi că au anunțat logodna fără să-și facă ordine în propriile ogrăzi, fără să stabilească cine ce sarcini are în casă (copiii, dus gunoiul, adus bani…căcaturi d’astea administrative care-ți pot ..te liniștea); a doua mare greșeală (dar e tardiv) a fost că n-au putut/vrut/știut să-și identifice corect inamicul:PNL…așa că, acum sunt ca niște copii la o petrecere de adulți (psd-pnl), care adulți s-au îmbătat puțin și nu-i prea mai bagă în seamă; credința mea este că pnl are nevoie ca de aer de psd pentru că în afară de “polemica” gen cîțu-discotecă nu vor/pot/știu să facă altceva…
   așa că, plusereu’ și-a cam luat-o în freză deocamdată;
   singurul proiect pe termen scurt pentru ei ar fi să reușească un parlament (cu pnl și alții dispuși) de peste 66% necesar pentru modificarea constituției; nu știu cum s-ar putea realiza proiectul cu fauna actuală…

   0
   0
 12. #17 Comentariu nou

  Trendul este unul firesc pentru evenimentele pe care le traim acum fix in acest moment. In continuare este un vid in clasa politica de oameni care sa se apuce de treaba. Se repeta aceleasi clisee si oamenii deja s-au saturat, vezi situatia din ultimele 2 saptamani. Sa ne intelegem PNL acum este doar un PSD mai spalat si care pare nevinovat, dar odata ajunsi la putere prostiile ce au fost facute de PSD vor reveni la ordinea zilei, ce-i drept la o scara mai mica. Desi nu m-ar mira sa o dea de gard in primele 3 luni ca PSD, prostia umana fiind infinita.
  In loc de concluzie spun doar ca vom mai pierde 4 ani, iar spectrul unei crize economice ce va sa vina anul acesta sau anul viitor, nu va face decat sa nasca un partid extremist(este doar o chestiune de timp) ceva opus PRM, dar adaptat vremurilor acestea. Cat despre USR, partidul se intoarce la proprietarul sau spiritual si anume Nicusor Dan. Soarta USR sta acum in mandatul lui Nicusor Dan. Daca ND va da chix, in 2024 nu va mai exista USR, daca in schimb revolutioneaza Bucurestiul, USR are sansa sa devina relevant. La fel se intampla si daca Nicusor Dan nu castiga primaria Bucuresti, USR va deveni un PPDD.
  P.S. Asa-i ca ne cam lipseste Liviu Dragnea?!

  0
  0
 13. #18 Comentariu nou

  Dacă ne luăm strict după grafice pare că lumea o ia razna.
  Toate partidele scad în sondaje cu excepția PSD și sateliții.
  S-a schimbat ceva în PSD?

  Nu vă îngrijorați!

  Cu siguranță nu este un val de simpatie pentru PSD.

  Mai întâi trebuie să constatăm că anomalia acestor sondaje coincide cu căderea guvernului Orban.
  Deși această cădere programată a guvernului liberal se înscrie în calendarul anticipatelor se lasă impresia că electoratul PNL nu agrează ideea anticipatelor. Chiar dacă ar fi așa o migrație de 5% de la PNL spre PSD nu are niciun sens.
  Dacă am pune această migrație pe seama racolărilor pentru alegerile locale cu atăt mai mult nu ar avea sens mai ales că celelalte partide din opoziție rămân pe scădere.
  În schimb este foarte plauzibil ca liberalizarea din domeniul sănătății și controversa Brâncuși/Irina Rimes să fi ”atins” o masă rătăcită și foarte volatilă din electoratul care oricum nu prea votează.

  Trebuie să înțelegem că o astfel de reacție irațională se potivește electoratului format din cei care nu mai cumpără berea Corona după începerea epidemiei de coronavirus.
  Cu toate acestea nu cred că din cei 6,7% dispăruți de la PNL apar pe dreapta doar 1,8% la PMP, iar restul se împart între PSD, ALDE si PRO care mai iau și de la USR și UDMR aproape 3%

  Ca lucrurile să fie mai clare!
  Nu există niciun motiv rațional ca 8% să treacă subit de pe stânga pe dreapta acum când iubirea pentru PSD scade chiar în interiorul PSD.

  Putem crede că există cu adevărat o migrație slabă cauzată de virusul prostiei, dar cu siguranță suntem și pe tărâmul manipulărilor permise de marja de eroare a sondajelor.

  0
  0
 14. #19 Comentariu nou

  Cand faci analize probabilistice, nu prea e corect sa te raportezi la maxime (22 % USR, 47% PNL). Alea sunt conjuncturale. Mai normal e sa te raportezi la medie (volatilitate). Volatilitatea e mare in jurul prezidentialelor, apoi scade.
  Asa ca … PNL e peste media lor inca, deci cred ca o sa mai scada … spre 33-35 pentru ca nu au inca chef sa faca lucruri corecte. PSD probabil se duce spre 28 – 30. USR e sub media lor – care e pe la 12-15%. Pentru 22% ala sa ii zica merci lu Dragnea. E mancatorie mare in USR. Nu cred ca o sa isi revina pentru ca nu au curaj sa ia decizii, si pentru ca expunerea lor scade. Are grija PNL.ul de asta.

  Si mai e o chestie – prezenta la vot. S-a masurat si asta? Daca da, care e tendinta?

  0
  0
 15. #20 Comentariu nou

  1. Șmecheriile PNL în condițiile în care doar au vrut sa dea impresia că își doresc 2 tururi deoarece ar fi pierdut primarii importante din Ardeal in favoarea usr. In loc sa-si asume raspunderea lucru care îi trimitea in parlament unde majoritatea e împotriva alegerilor în 2 tururi ar fi trebuit sa dea ordonanța în mai când nu ar mai fi fost timp suficient pt a fi anulata în parlament, președintele poate amâna cel puțin 1 luna orice lege – în a 10-a zi in care o primește pt semnat o atacă la CCR, apoi retrimite legea la parlament timp in care se desfășurau deja alegerile în 2 tururi.
  2. prostia PNL+iohanis in loc să propună un candidat care sa nu poată fi atacat la ccr l-au desemnat pe Orban care fusese demis cu 2 zile înainte în parlament lucru care a permis CCR să-l respingă – aici constituția e clară președintele desemnează un premier care încearcă să strânga o majoritate nu unul care nu vrea votul Parlamentului.
  3. Evoluția cursului de schimb cu leul ajungând la minim istoric fata de euro.

  Acum se produce doar un fenomen invers fata de cel din ultimii 3-4 ani, alegătorii care au basculat începând cu 2016 de la psd la pnl se reîntorc la psd iar USR e marele perdant mai ales prin atitudinea imatura de a refuza intrarea la guvernare dar și prin luptele interne penibile.

  Decisiv pt parlamentare vor fi localele cine câștigă Bucureștiul va câștiga parlamentarele, PNL dacă câștiga Nicușor Dan sau PSD daca e realeasa firea, aici din nou marele perdant e usr care ocupat cu luptele interne nicusor dan-voiculescu a fost pus în offside de decizia PNL care practic l-a confiscat că imagine pe Nicușor dan .

  0
  0
 16. #21 Comentariu nou

  De ce creste PSD?

  Cand e la putere face tot felul de nebunii si creste ca popularitate. Cand nebuniile ajung la termen si lumea isi da seama ce greseli sunt, atunci scade si cresc partidele din opozitie pentru ca incep sa arate o perspectiva mai buna decat cea a PSD.

  PNL a crescut, a ajuns la guvernare, a facut niste lucruri dar mai mult nu a facut, si valul de simpatie s-a erodat. Ce face lumea? Se orienteaza iar catre lucrul obisnuit, raul cu care s-a obisnuit, catre PSD. Si uite asa dansul se repeta, ca in 2015-2016.

  USR-PLUS nu stiu ce face. Poate sunt inca la stadiul de samanta, inca se straduiesc sa iasa la suprafata, pentru ca abia dupa aceea sa beneficieze de lumina soarelui si sa creasca mai viguros. No idea.

  0
  0
 17. #22 Comentariu nou

  In Romania cea mai importanta decizie a clasei politice in ultimii ani este aelegerea intr-un singur tur: (first pass the post). Si nu este intamplatoare. SI nu e intamplator ca primele doua cele mai mari partide o sustin, iar celelalte nu… conteaza.
  E demonstrat alegerea intr-un singur tur ca duce pe termen lung la existenta a doar doua partide ( in USA democrati si republicani, in UK laburisti si conservatori )
  Romania e pe drumul asta de putin timp. Sa presupunem ca momentan exista 3 partide care sa conteze: PSD PNL si USR+.
  Inrebare: care dintre cele 3 partide vor ajunge la zero?
  Intrebari ajutatoare:
  Cum ar arata Romania cu PNL si USR dar fara PSD?
  Cum ar arata Romania cu PSD si USR dar fara PNL?
  Greu de imaginat oricare din variantele astea…
  Din pacate salvarea nu poate veni de la USR…
  O vreme am sperat ca in Romania ar putea exista un partid de dreapta ca USR si unul de stanga ca PLUS si doar atat. Mi-a trecut..

  Ce poate face USR?
  Poate incepe prin a-l mitui pe NIcusor sa vina inapoi in partid.
  Poate continua prin incercarea de racolare a oamenilor PNL sau chiar PSD din teritoriu; la firul ierbii.
  Poate continua prin racolarea de oameni „care nu fac politica” dar care sunt extrem de vizibili: De exemplu Gheorge Hagi sau Simon Halep.
  Dar mai ales investirea in consilieri; oameni care stiu mai bine decat mine ce e de facut.

  0
  0