Bugetul de stat pe 2022: cine-mparte, parte-și face

Serviciile secrete și Administrația Prezidențială sunt marii câștigători ai împărțelii banilor publici.

Guvernul a adoptat vineri o ordonanță de urgență prin care sunt anulate restricțiile pe care diverse autorități le aveau în privința achiziționării de autoturisme.

Cu alte cuvinte, dacă până acum era asuprire și era dictatură, a sosit ziua dreptății, ziua sfânt-a libertății, și Curtea de Conturi, sau ANRE, sau ANCOM sau altele asemenea o să-și poată cumpăra, din banii poporului recunoscător, ce mașini vor, nu ca până acum, numai mașini de săraci, de până în 18.000 de euro.

Pentru că, până acum, instituțiile publice nu aveau voie, prin lege, să achiziționeze autoturisme cu capacitate cilindrică mai mare de 1.600 cmc și mai scumpe de 18.000 euro, inclusiv TVA.

Păi până când atâta împilare și obidă și tras la jug… de pe bancheta din spate a unui Logan?

Jos limitele, jos dictatura. Păi cum să meargă membrii ANRE, cum ar fi fratele baronului local Paul Stănescu, cu Dusterul?

În ritmul ăsta, în curând o să-i pună să meargă cu metroul sau, Doamne ferește, chiar cu bicicleta, ca-n Olanda sau Danemarca. Păi noi avem valorile noastre, nu ne luăm după străini.

Până acum, singurele instituții care erau exceptate de la regulă erau Administrația Prezidențială, Parlamentul și Guvernul României.

G4 Media, care a descoperit revoluția, observă și că, în nota de fundamentare a OUG, publicată vineri de Ministerul Finanțelor, nu există nici o justificare pentru această măsură. Ea este doar enunțată, fără a exista o fundamentare.

Cum, de ce? Pentru că putem, d-aia. Și hai, ciocu mic, da?

În altă ordine de idei, a apărut proiectul bugetului de stat pentru 2022. Și, pentru că e o perioadă în care trebuie să fim mai buni, mai pozitivi, să ne bucurăm pentru câștigătorii bugetului – pentru că, da, unii vor primi mai mulți bani anul viitor, alții nu, dar așa e viața.

Adică, de exemplu, Ministerul Turismului va avea cu 44% mai puțini bani, Ministerul Justiției cu 8% mai puțini iar Ministerul Sănătății abia dac-a scăpat cu o scădere de numai 0,1%.

Iar bugetul alocat Ministerului Educației pentru anul viitor va fi de 2,28% din PIB, adică cea mai mică alocare din ultimii 3 ani – adică de când era prim ministru Viorica Dăncilă, imaginați-vă asta.

Dar cine a tras biletele câștigătoare? Bineînțeles, les connaisseurs:

SRI, plus 8,29%;
SIE, plus 44,7%;
SPP, plus 26%;
STS, plus 37%.

Să fie Securitate securitate pentru tot românul.

Dar mai sunt și alte instituții cu creșteri ale bugetului.

Camera Deputaților, Secretariatul General al Guvernului, Curtea de Conturi primesc creșteri între 10–25%.

Prevăd o revergorare serioasă a importului de masini noi în România, că dintr-un buget mai mare încrucișat cu ordonanța de urgență de care vorbirăm mai sus o să rezulte multe achiziții frumoase și lucioase.

La final, o mențiune specială pentru dl. Președinte Klaus Iohannis care, iată, dacă și-a făcut treaba, a primit o majorare frumușică de buget – Administrația Prezidențială va beneficia, deci, de o mărire de 24%.

Se vede treaba că golful ăla este, totuși, mai scump decât am fost noi lăsați să înțelegem.

Articol din categoria: POLITICĂ, REPUBLICA FANTASTICĂ ROMÂNIA, Uncategorized

10 comentarii Adaugă comentariu

 1. #1 Comentariu nou

  Buna ziua Vlad,
  De ce esti carcotas?
  Vor sa treaca la masini electrice, sa nu mai polueze si masinile lor aerul.
  Si trebuie sa fii de acord, Dacia Spring chiar nu e facuta pentru ‘oficialitati’.
  Ma intreb cate BMW i8 vom vedea aparind pe strazi?

  2
  7
 2. #2 Comentariu nou

  „Tradare ,tradare ,da sa stim si noi ! ” Iata cum merg banii la „servicii „ca ce ar fi statul fara ele ? Mai ales fara 2 1/4 si STS . Pai cum va inchipuiti ca vor mai fi „sustinatori” ai lui Ficus Prime far ‘de astia ? Iar @ Pricinosu’nu cred ca 50-100-150 de electromobile vor face aerul mai respirabil , nu ? Vom ajunge sa plingem dupa securitatea ceausista . Macar aia mai prindeau si tradatori , astia , tradeaza ei . Dl. Petreanu a prezentat o situatie de faco . Ramine sa le „apreciem” OUG -ul ! Hai ROMANI ,avem sau nu singe in instalatie ? Sa le taiem macaroana si apetitul pentru : oug !”Aaa si -parca Veorica era proasta , nu ? Doar a confundat Pristina cu Podgorica , nu ca Ficus Prime ,tara cocosului galic cu tara lui Mos Craciun ! Dar asta a ramas asa intre noi misoginii. „Hai la lupta cea mare ! „

  4
  0
  • #3 Comentariu nou

   @
   ‘Vor sa treaca la masini electrice, sa nu mai polueze si masinile lor aerul.’
   Cred ca n-ai inteles ironia… sa nu mai polueze masinile… ca ei oricum polueaza… nu numai aerul ci si viata noastra!
   Apoi… cred ca poti si singur sa afli cam cat costa un BMW i8 (electric) fara optionale!

   0
   0
  • #4 Comentariu nou

   @ Pricinosu’-la cit naduf este in mine chiar nu am sesizat ironia . Si da ai dreptate ,cam atit ne-a ramas : mistocareala ,ironia ,sarcasmul …Mai ales cind vezi oameni care gindesc si vor sa miste ceva ,dar marea masa parca-i dusa cu sorcova . Pacat de voi acei putini ,dar macar sunt multumit ca mai tine cineva steagul sus . Poate voi apuca si ziua cind va triumfa meritocratia si cele servicii vor fi cu adevarat pentru tara si nu niste brelocuri pentru cine stie cine . Va astept impreuna cu dl.Petreanu sa aduceti macar o raza de speranta chiar daca suntem putini cei ce va urmarim .

   0
   0
  • #5 Comentariu nou

   @eba lu’tata petrov
   Hmmm, ‘o raza de speranta’?
   Eu mai am o firava licarire de speranta, da’ e destul de departata si depinde de cum se desfasoara lucrurile pana atunci, daca atunci va mai fi cineva care sa considere ca in Romania mai e ceva ce merita salvat.
   In plan mondial, in ultimul timp, am observat succedarea crizelor economie cam la 12 – 13 ani.
   Asta inseamna ca urmatoarea criza majora, dupa ce o traversam pe cea actuala, va fi in 2033 – 2034.
   In tara noastra, in aceeasi perioada, deci pe fondul unei crize mondiale, cele 3 contigente uriase de ‘decretei’ (nascuti in 1967 – 1969) vor iesi la pensie iar sistemul de pensii va intra in colaps.
   Tot atunci vor fi scadentele pentru achitarea imprumuturilor facute de Romania in ultimii 4 – 5 ani.
   Va fi, pentru Romania, o criza de proportii!
   Din fericire exista si o raza de speranta. Adolescentii de azi, cei nascuti in perioada 2004 – 2005 si dupa aceea, vor fi ajuns la maturitate. Cei mai multi dintre ei sunt a doua generatie care nu a fost educata in perioada socialista. Parintii lor aveau 5 – 10 ani in 1989 si nu apucasera sa fie ‘indoctrinati’. Asta inseamna ca au alte mentalitati. Daca din aceasta generatie vor fi ramas in tara suficient de multi si daca vor considera ca mai exista ceva ce merita salvat, s-ar putea sa fie un moment de cotitura.
   Insa trebuie sa fim constienti ca va fi mult mai rau inainte de a fi mai bine!

   0
   0
 3. #6 Comentariu nou

  Suntem ca un animal căpușat la maxim. O parte dintre compatrioți au fugit unde au putut să nu mai fie jupuiți. Problema este că am ajuns într-o situație limită, iar nota de plată va veni în curând. Prea mulți politicieni cu neamuri, prieteni și pile în sinecuri (problema nu este că sunt prea mulți bugetari, în unele locuri ar fi nevoie de mai mulți, ci prea mulți sunt total inutili acolo unde primesc salariul), prea mulți ne apără de pericole mai puțin probabile armata de ex. care dă generali ca generalul Izmană cu drumuri dese la cosmetică pe banii noștri sau Ciucă al nostru care nici el nu e în stare să lege 3 fraze, sau serviciile cărora nu le mai știm nici numărul nici ce șpioni au mai prins.
  Plătim prea mult pentru prea puțin.
  Fiscul se leagă doar de firmele cinstite și le caută nod în papură să mai strângă bani din amenzi. Fabrici ilegale nu sunt căutate. Prețuri de transfer – să tot faci afaceri în România – poți deconta servicii de marketing la greu.
  Singura soluție este o grevă fiscală pe o perioadă nedeterminată sau o revoluție că tot aniversăm. Dar dacă nu se crează o forță politică cu oameni cinstitți (nu alde USR sau AUR care sunt sub controlul vestitelor servicii) peste 30 de ani nu vor mai avea ce apăra vajnicii pensionari la 45 de ani.
  Iar soluția individuală este exilul exterior sau interior.

  5
  6
  • #7 Comentariu nou

   Ce vreti dumneavoastra nu prea se poate. Sau nu asa cum visati. Societatea nu se poate schimba decat odata cu mediana. Incet, incet si greu. Asta in cazul fericit in care se schimba (eu zic ca noi suntem inca in acest caz fericit)

   Doar un exemplu: daca am numai partide politice de nota 3 si apare unul de nota 5, eu mergi si il votezi pe ala de nota 5, fara vreo remuscare. Apoi pe ala de nota 7. Apoi pe ala de 8 si asa mai departe. Si discut aici de un proces zeci de ani de zile, nu de doi-trei ani.

   Alta cale nu exista. E imposibil sa apara din senin „o forță politică cu oameni cinstiti 100%” in mediul politic romanesc actual. Si ceva imi spune ca asta o sa fie intotdeauna o imposibilitate, si aici si in alte tari cu apa mai calda.

   Si evident, ai nevoie de o masa critica ce poate misca lucrurile nin directia asta -in cazul Romaniei discutam de minim 2- 3m ilioane de oameni)

   0
   0
 4. Pariu ca își vor lua Tesla? 🙂

  0
  0
  • #9 Comentariu nou

   Pe o lada de bere? Pentru la vara!
   In randul cefelor groase, autohtone, e prea inradacinat bemveu’.
   Si apoi, rog sa ma scuzati, am gresit, nu e electric, e ‘hybrid plug in’! Adica, daca te lasa bateria, poti continua sa mergi ‘pe benzina’.

   0
   0
 5. #10 Comentariu nou

  Rezumat – politicienii ne vor prosti, bolnavi, inapoiati, saraci si manipulabili !
  Putin pe larg: prosti (bugetul Educatiei), bolnavi (bugetul Sanatatii), inapoiati (orice investitie, ex transporturile), saraci (cand clarificam conditiile de xploatare a gazelor din Marea Neagra … poate prindem sa le si ardem), manipulabili (bugetele serviciilor).
  Bonus: traiul lor imbuibat!

  1
  0

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.