Călin Popescu Antoinette Tăriceanu

Întrebată dacă s-a discutat în Consiliul de Coroană despre scumpirea pâinii ca urmare a introducerii supraaccizei, regina Maria Antoaneta a răspuns:

„Institutul Regal de Statistică a spus că urmează, dar eu nu am văzut nicio scumpire la pâine. Știu că s-au întâmplat anumite majorări sau micșorări de prețuri. Nu știu dacă mâncați pâine, vă duceți la brutărie să cumpărați pâine? Nu. Păcat, eu mă duc. Sunt niște diferențe de preț foarte mari care pot să meargă până la 10% între prețurile practicate de diferite rețele de distribuție și între brutării care sunt de exemplu în Versailles, în alte zone din țară, în Paris și în afara orașelor, deci despre ce vorbim?”

Apoi, Majestatea Sa a continuat cu un îndemn către popor:

„Dacă nu au pâine, de ce nu mănâncă cozonac?”

După încheierea conferinței de presă, ministrul Făinii a putut fi auzit, pe holuri, explicând jurnaliștilor: „N-am observat dacă s-a scumpit pâinea. Sincer, nu mă alimentez cu pâine, nu știu să mănânc pâine și nu cunosc prețul”.

Articol din categoria: REPUBLICA FANTASTICĂ ROMÂNIA

17 comentarii Adaugă comentariu

 1. #1 Comentariu nou

  Sper să aibă aceeaşi soartă. Că bănuiesc că nu-i întâmplătoare comparația.

  0
  0
 2. Inflatia in Romania in primele 8 luni a fost de 1.2% – una dintre cele mai mici din ue, stiu ca in mass-media apar regulat stiri alarmiste – dar asa e a1n de an – unele preturi mai ales la fructe si legume variaza sezonier sau daca e vreo calamitate naturala.

  0
  0
  • #4 Comentariu nou

   Vorbim de acciza la benzina sau de inflatie sau de cresterea ROBOR ?

   0
   0
  • #5 Comentariu nou

   prețul benzinei variază sezonier? benzina se face doar vara, și toamna e în extra sezon, deci se scumpește? am hăhăit sănătos, mersi că ai fost atât de prost încât să ne înveselești ziua :))))

   0
   0
  • @johnny – greu cu limba romana, unde am zis ca pretul benzinei fluctueaza sezonier ? Am spus in urmatorul post ca pretul combuatibilor variaza in functie de pretul international al barilului – insa cum am mai spus greu cu cititul.

   Oricum stirile senzationale stil romaniatv nu ei le-au inventat, cautati pe youtube – bancnota de 20 de dolari – sa vedeti ce abera acum mai bine de 15 ani, unul care cica spune numai adevarul.

   0
   0
 3. #7 Comentariu nou

  E si acesta un subiect, de ce nu? Sunt sigur ca si-n toiul celor mai crancene razboaie, s-a gasit cate cineva care sa glumeasca [inclusiv pe seama altora].

  Si … nu zic ca-i rau. Ba dimpotriva, e perfect omenesc. Chiar, indicat.

  Ma fac si eu ca nu vad razboiul in plina desfasurare din jurul nostru si ma prind in joc.

  Asa ca, intreb: Chiar s-a scumpit benzina? Adica … s-a scumpit benzina din cauza … taxelor? Eu de pilda, zic ca nu-i tocmai sigur.

  0
  0
  • Pretul la benzina a crescut cu 20-30 bani ultimele saptamani dar mai ales din cauza cresterii pretului barilului de petrol, probabil si acciza a adaugat 5-10 bani la pretul de la pompa. In schimb pretul painii n-a mai crescut de cel putin 2-3 ani – ma refer la supermarket, la magazinul de cartier nu stiu, merg odata la 3-4 zile in supermarket, la magazinul de cartier nu gasesc intotdeauna tot ce imi trebuie.

   0
   0
  • tariceanu insa are dreptate ca pretul difera mult – in cluj pretul benzinei e cu 30-40 bani mai mare decat in oradea sau bistrita.

   0
   0
  • #10 Comentariu nou

   @razvan: corect.

   0
   0
  • #11 Comentariu nou

   Da, nene, nu e sigur.

   Acum doua saptamani pretul era peste tot la motorina la 4.6-4.7. Acum e peste tot in jur de de 4.9. Pe 15 septembrie statul a introdus o acciza suplimentara cam de 16 bani/litru.

   Putem spume ca pretul a crescut din cauza acestei supra-accize? Nu, nu putem. Poate ca au fost lacomii de la pompa, poate ca a fost pretul mondial al petrolului, poate ca au fost extraterestrii.

   Mai, chiar ne credeti tampiti? Ce crezi ca fac aia de la pompa cu supra-acciza aia? O scad din profitul lor sau o adauga la pret?

   Pe 1 octombrie o sa intre transa a doua din supra-acciza. Pretul la pompa o sa se duca spre 5-5,1 lei, fara doar si poate. Evident ca discutam de alinierea planetelor si de efectul furtunilor din Caraibe asupra preturilor combustibilului din Romania.

   0
   0
  • @silicon_v – Pai a pus chinezul graficul evolutiei pretului barilului de petrol care in septembrie a crescut cu aproape 9% de la 47.29 la 51.42 dolari.

   0
   0
 4. #13 Comentariu nou

  Maria poate fi nume de bărbat

  0
  0
 5. #14 Comentariu nou

  #Razvan:
  Preţului barilului de petrol e la acelaşi nivel că în noiembrie 2016. Acum compara tu ce preţ aveai în noiembrie anul trecut la pompă şi cât dai acum.
  Da stim.. „apar regulat stiri alarmiste „.

  0
  0
  • #15 Comentariu nou

   Daca te intereseaza neaparat comparatia pretului la baril cu noiembrie 2016 (eu, nu ma prind de ce), uite datele:

   Nov. 2016
   Highest: 49.90 Lowest: 45.22 Difference: 4.68 Average: 49.44

   Sep. 2017
   Highest: 52.86 Lowest: 46.56 Difference: 6.30 Average: 49.68 Change %: 8.87

   Mie mai relevante imi par cifrele din septembrie 2017:
   1 sep – 47.29
   15 sep – 49.89
   29 sep – 51.42

   Datele le poti verifica de aici: https://www.investing.com/commodities/crude-oil-historical-data

   Cat despre datele din RO:
   – in nov 2016, pretul era putin mai mare
   – ian 2017, dupa eliminare accize pretul era cam ca acum

   Datele pt RO le poti verifica aici:
   https://www.peco-online.ro/istoric.php

   0
   0
 6. …şi uite-aşa discuţia s-a dus către cât costă combustibilul şi dacă e ok fluctuaţia… Revenim la subiectul articolului: omul nr. 2 în stat face pe proasta satului şi declară senin că el nu ştie ce ştie jumătate de ţară. Repet: preşedintele Senatului se preface că e din Ţărănoaia şi habar n-are de trebile cetăţii. Tăriceanu ne ia de proşti.

  0
  0
 7. Jenant modul in care ue inchide ochii la violentele politiei spaniole impotriva cetatenilor catalani

  0
  0