Viața, dimineața

Pixabay.

Una dintre cele mai frecvente întrebări pe care le primesc este cum reușesc să fiu atât de energic dimineața, în programul de la radio. Întrebarea asta vine cu un soi de mirare amuzată mai ales de la vechile cunoștințe, care mă știau drept tipul serios de la televizor, care nu râdea decât dacă scria în desfășurător. Când întreabă oameni care, ca și mine, încep lucrul foarte devreme, în subtext se mai adaugă și o notă de invidie – „ăsta de ce poate?”

Înțeleg surpriza. Să mă explic (urmează un articol aproape utilitar).

Sunt vreo trei lucruri care se combină pentru o dimineață cu energie și bună dispoziție.

Mai întâi de toate, chiar contează atitudinea. Trebuie să înțelegi că, dacă tot e să lucrezi dimineața (chiar în zori!), atunci măcar fă-o bine și cu inima deschisă. Nici nu contează că e radio sau contabilitate sau taximetrie sau orice altceva. Oamenii care interacționează cu tine la ora aia n-au nevoie de încă o față posomorâtă în viețile lor; probabil că tocmai au văzut una în oglindă, ceva mai devreme. Zâmbește, fă o glumă, fă-i să râdă. Dimineața, asta e aur.

Dacă ai înțeles asta, restul sunt chestii mai degrabă tehnice.

O noapte obișnuită.

Un truc care mie mi se pare foarte folositor este o aplicație de smartphone* care-mi monitorizează somnul și care pornește alarma, pe cât posibil, într-o fază de somn ușor. Cred că merită să încercați o aplicație dintr-asta, la un moment dat, dacă vă chinuiți să vă treziți dimineața. Sunt o grămadă, unele gratuite, altele cu abonament, mai mult sau mai puțin complexe, dar cea mai importantă caracteristică e asta: să poată porni alarma în faza de somn ușor, într-un interval rezonabil de 20-30 de minute, setat în jurul orei de trezire. În cazul meu, știu că mai bine sună ceasul cu 10 minute mai devreme decât aș avea de fapt nevoie decât să mă prindă într-o fază de somn adânc. Se mai întâmplă ca aplicația să nu identifice nici un segment convenabil când se apropie ora de trezire, n-ai ce-i face, uneori dorm buștean când sună alarma și e mai greu să mă dezmeticesc dar, în general, e ok.

Încă ceva: nu folosesc funcția snooze și cred că e o mare greșeală să tragi de timp dacă a venit vremea să te trezești. Obiceiul ăsta mai rău te amețește iar alea 5 minute furate nu te ajută în nici un fel. Da, știu că vă urâți ceasul care sună atât de devreme și ați vrea să mai stați un pic sub plapumă. Înțeleg perfect sentimentul. Cu mulți ani în urmă, când lucram în fabrică și trebuia să plec la lucru chiar înainte de 6 dimineața, mai puneam ceasul să sune în zori duminica, în singura zi liberă, doar așa, pentru satisfacția dulce de a-l închide cu un pumn și de a mă-ntoarce pe partea cealaltă, pentru somn pe săturate. Deci știu ce-nseamnă ura față de deșteptător iar funcția snooze doar îl face mai antipatic.

Nu ies niciodată din casă fără să fi mâncat ceva, pentru că degeaba vrei să împarți bună dispoziție dacă n-ai și energie pentru asta. Cinstit vorbind, nu m-aș da în lături de la ochiuri cu șuncă, omletă țărănească toast cu unt sărat, salam, șvaițer și roșii sau, nu râdeți, chiar și o ciorbă dacă ar fi timp, dar nu e; niciodată nu e, oricât de ordonat și de precis ai fi. De aceea, ca să-mi înviorez dimineața, de cele mai multe ori mănânc ceva în mare viteză, o banană, un măr, poate un baton de cereale, suplimentate aproape de fiecare dată cu un Actimel sau chiar două, fie simplu, fie cu fructe, pentru o explozie de gust (noul meu favorit este Actimel cu lime, ghimbir și yuzu, apărut de curând într-o serie de trei din care mai fac parte cel cu mango, goji și curcuma și cel cu rodie, afine și maca – detalii aici).

Bonusurile mele de energie.

În fine, pe drum spre redacție mă gândesc adesea la părțile pozitive ale programului matinal. Vara, când prin răsăritul și răcoarea zorilor, e simplu să te simți norocos. În rest, mă bucur de traficul lejer și de gândul că, la ora 10, când mulți abia își încep ziua de lucru, eu mi-am terminat prima parte a programului și pot să-mi văd de alte proiecte – și poate și de un somnic de după-masă.
_____________
* știu c-o să vreți să vă spun cum se cheamă aplicația mea. Este Sleep Cycle, dar sunt multe altele în App Store (și presupun că și în Google Play) care fac cam tot aia.

Articol din categoria: ACTUALITATE, ADVERTORIAL

10 comentarii Adaugă comentariu

 1. Să NU mă scol dimineața cu ceasul „deșteptător” (ce cuvânt idiot ! 🙂 a fost unul dintre scopurile vieții mele : în ultimele două decenii mi-a și reușit !…
  Alminteri ar fi o postare faină, asta. Doar că…e din nou reclamă : și nu suport reclamele tot așa cum nu suport ceasul ăla (care nu m-a făcut deștept niciodată ! :)…
  PS : decât Actimel, sau ce-o fi – prefer să pun un lapte adevărat „la prins” – e incomparabil mai bun decât orice altceva…

  0
  0
  • În sfârșit, Mihai, o contribuție consistentă la discuție, un comentariu cu 3 fraze! Până acum, principala ta activitate aici a fost să-ți lași link către propriile articole. Pentru cineva care nu suportă reclamele, observ că-ți faci destul de multă 🙂

   0
   0
  • Pentru că eu nu mănânc decât iaurt dimineața, o „fiolă” de Actimel ar fi condamnare la inaniție. Așa că eu sunt fan al iaurtului de băut de la Danone. Căruia, apropo, chiar nu înțeleg de ce i-au schimbat paharul cu unul mai urât și mai comun, față de acel profil cu muchii, care îl individualiza între toate paharele și cutiile cu iaurt.

   0
   0
 2. #4 Comentariu nou

  Heey Vlaad! Pe langa faptul ca avem aceleasi gusturi,idei,ganduri, te/va ascult in fiecare dimineata din Amsterdam si din motivul asta=energia ta!
  Matinalul este perfeect,muzica,dublu sau nimic,comentariile…..priceless!!!! Te completezi cu George,dar trb sa recunosc ca datorita tie ascult matinalul! Pacat ca nu tine mai mult,la mine matinalul se incheie la 9 🙁
  Btw…eu banuiesc ca imi iau energia din cafea,fara cafea sunt un walking zoombie..la propriu!
  Ps: va roog imbunatatiti web stream-ul pt noi astia care vrem sa va ascultam din afara Ro!

  0
  0
 3. #5 Comentariu nou

  Nu ma așteptam ca Actimel să fie produsul. Poza m-a dus cu gândul la cereale. 😀 Eu sunt de părere că nu dăunează reclamele, de exemplu acum sunt curioasă ce e cu yuzu ăsta. Poate încerc si eu, desi cred că Actimel conține zahăr, dar o mică excepție se acceptă. Plus că modul in care expuneți produsele e de departe cel mai original din blogosfera. In ceea ce mă privește, desigur.

  0
  0
 4. Eu te ascult la radio in fiecare dimineață. Uneori singur, alteori (de cele mai multe) cu copiii și soția, ducându-i la școli și serviciu.

  De fiecare dată vorbim în mașină și ne imaginăm ce fel de stare e in studio, cum se strâmbă Luca sau ce semne îți face George. Vă auzim cum povestiți, de cele mai multe ori fără scenariu, despre orice subiect și aveți răspunsuri rapide la întrebări neprevăzute de la ascultători.

  Toate astea, cu sau fără Actimel, îmi arată că ești o persoană care iubește viața. dar mai ales oamenii. Și așa sunteți toți acolo.

  Multă sănătate și să ne revedem cu bine!

  0
  0
 5. #7 Comentariu nou

  Doar 6600 pasi? 🙂

  0
  0
 6. #9 Comentariu nou

  Curiozitate: telefonul il pui in Airplane Mode peste noapte?

  0
  0