Carantinarea unor localități întregi ar putea fi din nou decisă odată cu creșterea numărului de cazuri de covid-19

Starea de fapt:

 • După numărul de cazuri noi de covid-19 la 100.000 de locuitori, România s-a clasat luni, 22 iunie, pe locul al treilea în Europa.
 • Societatea Română de Epidemiologie şi-a manifestat îngrijorarea, în contextul „creşterii constante” din ultima săptămână a numărului de cazuri de infecţie cu SARS-CoV-2 şi a peste zece decese înregistrate zilnic, și a rugat populaţia să respecte măsurile anti-epidemie.
 • OMS a anunțat ieri cel mai mare număr de cazuri noi de coronavirus din lume de la începutul pandemiei: 183.000 de cazuri noi în 24 de ore. Cele mai multe în Brazilia și SUA – ⅔ din cele 4.743 de decese sunt în cele două Americi.
 • Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a anunțat marți dimineață într-o intervenție telefonică la Europa FM că, în cazul agravării epidemiei, ar putea fi luată în discuție carantinarea unor localități întregi, dacă se constată o transmitere comunitară accentuată.
 • Ministrul a acuzat persoanele „cu anumite demnități” că au dus în ultimele săptămâni o campanie agresivă de dezinformare în privința pericolului epidemiei, că au bagatelizat eforturile populației și autorităților pentru limitarea contagiunii și că „au instigat, parcă, la nerespectarea regulilor”.
 • Întrebat care crede că este gradul de gravitate al epidemiei de covid-19 în România, în ultimele zile, ministrul a răspuns „6-7”. „Putem gestiona recrudescența și transmiterea comunitară accentuată dar nerespectarea regulilor poate agrava situația”, a mai spus dl. Tătaru.

Înregistrarea discuției de azi dimineață e aici:

De vreo câteva săptămâni am senzația că ne paște din nou remarcabilul excepționalism românesc când vine vorba de dat cu oiștea-n gard. Ne-am speriat cu toții văzând ce se întâmpla în martie-aprilie în Italia și în Spania. Decât la spital, mai bine acasă, ne-am zis, cei mai mulți dintre noi, și de aceea am avut mai puține cazuri în România.

Doar că sperietura n-a activat și rațiunea.

Italienii și spaniolii au ajuns în situațiile acelea cumplite pentru că, la început, au luat în derâdere pericolul epidemiei și n-au respectat regulile de distanțare. Au plătit scump, cu zeci de mii de morți. Au învățat lecția și s-au disciplinat, de aceea a scăzut numărul de cazuri la ei.

Noi ne-am uitat că ei s-au relaxat și am tras concluzia că gata, s-a terminat cu pandemia, că dacă la ei nu mai e, de ce-ar mai fi la noi?

Imposibilitatea de a face legătura între cauză și efect este o deficiență educativă foarte periculoasă în astfel de timpuri.

Cred că va trebui s-o luăm de la capăt acum cu explicațiile din februarie-martie, cu aplatizarea curbei, cu rata contagiunii, cu spălatul pe mâini, cu combaterea zvonurilor. Credeam că ne-am lămurit, ei bine, nu.

Deci:

„Păi pentru că se fac mai multe teste, d-aia-s mai multe cazuri”.

De aceea ne uităm la procentajul testelor pozitive din totalul testelor făcute:

E ușor de constatat că proporția e în creștere. Nu bun, nu bun deloc.

„E doar o răceală mai nasoală, așa, ca o gripă”.

Iar am început să aud asta. Nu, nu e „doar o răceală”, e ceva mult mai nasol. Iată graficul comparativ aici – decese provocate de gripă în anii anteriori vs. decese provocate de covid-19, pe curba roșie. Atenție, numărul mult mai mare de morți provocate de noul coronavirus, comparativ cu virusurile gripale, s-a produs în condițiile unor restricții de circulație și de asociere fără precedent în istoria recentă. Deci, chiar și cu starea de urgență, cu transporturile reduse la maximum și cu multe sectoare economice închise, numărul de morți din cauza sars-cov-2 tot este impresionant:

Cum ar fi arătat curba asta, cât de mulți oameni ar fi murit dacă n-ar fi existat măsuri de izolare și carantinare?

„Crește, scade, să nu ne panicăm”

Da, să nu ne panicăm, dar obiectivul nostru e nu doar să ajungem pe o pantă descendentă a numărului de cazuri, ci să și rămânem acolo. Mi-e teamă că nu reușim:

Încă o dată: nu e chiar așa de greu să ne reluăm viețile normale în mare măsură. Trebuie doar să facem niște gesturi minimale, de bun simț, care nu costă nimic și ne feresc de nenorocire:

1. Purtăm mască, mai ales în spa’ii publice închise, și o purtăm corect, peste nas și gură. Da, știu că-i nasol, dar trebuie.

2. Păstrăm distanțarea socială, nu ne ducem ca tâmpiții în hore cu câte 100 de oameni, nu ne ducem în cluburi să ne-nghesuim ca sardinele. N-o să murim dacă suntem mai distanți, un timp (dar s-ar putea să murim dacă n-o facem).

3. Ne spălăm des pe mânuțe cu apă caldă și săpun, nu băgăm degetele în gură, în ochi, în nas. N-o să murim dacă, un timp, nu mai facem biluțe la semafor, bine?

Hai că se poate.

Articol din categoria: ACTUALITATE

23 comentarii Adaugă comentariu

 1. #1 Comentariu nou

  Drama epidemiologilor anului 2020:
  Epidemiologii: „Dacă nu luăm parașuta o să tot accelerăm și o să ne zdrobim de pământ!”
  Covidioții: „Libertatea mea / conspirația mea sunt mai importante ca parașuta ta răpciugoasă!”
  Oamenii normali: „Cât zburăm prin aer avem nevoie de parașută!”
  (peste puțin timp)
  Epidemiologii: „Viteza de cădere s-a stabilizat, dacă continuăm așa avem șanse bune să aterizăm cu bine”
  Covidioții: „Gata, s-a stabilizat viteza de cădere! Jos cu parașuta!”
  Oamenii normali (plesnindu-se peste frunte): „Băi, mai avem un kilometru până jos!”
  Covidioții (accelerând până la viteza terminală): „Păi ați zis că așa e bine! Și oricum accelerația gravitațională e conspirația Big Pharma cu Gates și Soros! Fuck you all, eu trăiesc liber!”
  Covidioții (ajungând la sol și trăgând și oameni nevinovați cu ei): Splash!

  Lăsând gluma la o parte, modul cel mai puțin rău de a gestiona situația intr-o pandemie e „the hammer and the dance”: lockdown strict la început, apoi un dans al relaxării – strângerii șurubului până la vaccin sau tratament. Mai mult, aici:

  https://medium.com/@tomaspueyo/coronavirus-the-hammer-and-the-dance-be9337092b56

  0
  0
  • Sunt vremuri foarte nasoale pentru oamenii cu carte, acum realizeaza cat de multi tâmpiti sunt, de fapt. Erau alte sperante dupa Iluminism, educatie obligatorie, astea, dar uite ca internetul a aprins lumina.

   0
   0
  • #3 Comentariu nou

   😀
   Tâmpiții existau, dar nu aveau modalități de agregare.

   Știi snoava aia cu reprezentanții a 2 companii de pantofi proaspăt aterizați în capitala unei republici, fostă colonie, abia deschisă lumii? După o zi de cercetări de piață ambii trimit câte un raport scurt:
   Primul: „Nimeni nu poartă pantofi. Stop. Tradiția e să meargă desculți. Stop. Nici o șansă aici. Stop. Revin mâine acasă. Stop.”
   Al doilea: „Nimeni nu poartă pantofi. Stop. Tradiția e să meargă desculți. Stop. Toată țara e o imensă piață potențială. Stop. Trimiteți echipele de marketing și advertising. Stop.”

   Munca de educare de la om la om, munca ONG-urilor, munca ta devine cu atât mai stringent necesară, Vlad. Deja e vorba de supraviețuire – dacă nu educăm ne ucid, acum și la propriu. I’m going down swinging, că altceva nici nu mi-a mai rămas 😀

   Pe bune, dacă ai timp urmărește-l pe John Vervaeke pe Youtube. E un tip fascinant, obsedat de The Meaning Crisis și cum putem ieși din ea.

   0
   0
  • 😜

   Tu-mi amintesti de snoava cu copilul negativist si cel pozitivist, de Craciun. Ala negativist a primit un trenulet si e nemultumit ca va avea o gramads de batai de cap cu intretinerea lui. Ala pozitivist a gasit o balega in fata portii si e convins c-a primit un ponei cadou, doar ca s-a ascuns pe undeva.

   0
   0
  • #5 Comentariu nou

   Covidiotii? Ai luat macar efortul de a cerceta pe net, ce spun alt experti, care, intr-un mod surprinzator nu ajung in media? Te-ai gandit vreodata ce sens are sa inchizi o economie, si 18 millioane de locuitori, pt cateva mii de infectanti, care, cum s-a zis de nenumarate ori, sunt testate intr-un mod necoraspunzator, pt ca PCR-ul nu cauta virusul, ci materii genetice?

   0
   0
  • Si care e diferenta? Daca gaseste material genetic care atesta prezenta virusului in organism, de ce n-ar fi valabil testul?

   Si sigur ca economia trebuie repornita, dar nu se poate face asta daca nu suntem responsabili cu totii.

   0
   0
  • #7 Comentariu nou

   Pt ca returneaza rezultat pozitiv fals, in cazul in care ai alte probleme pulmonare, ai cancer, sau alte virusuri din familia Covid, care se afla deja in corpul tau de foarte mult timp.

   https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7189409/

   0
   0
  • #8 Comentariu nou

   Ah, a apărut și ofuscatul de serviciu care „știe el” de la Mari Oameni Prigoniți de Media Cea Haină(TM) 😂😂😂

   Frank Herbert, în volumul 1 din Dune, scrie despre Paul Atreides că, la o masă cu nobilimea de pe Arrakis, descrie o pictură cu un subiect oribil/tragic, iar unul dintre cei prezenți se ofuscă. Tatăl lui Paul îi spune ofuscatului „Fascinant cum fiul meu evocă un tablou iar dumneavoastră vă recunoașteți în el deși nimic nu v-ar fi indicat pe dumneavoastră dintre toți cei prezenți aici”. Sau mai pe românește, „chelu-și pune mâna-n cap”.

   Ofuscatule, poți fi încadrat într-una dintre următoarele categorii:
   1. Urmezi știința, cvasi-consensul epidemiologilor serioși. Atunci nu e vorba despre tine, deci dez-ofuscă-te.
   2. Ai la bază aceleași date științifice (incomplete și în continuă completare că așa-i știința, nu oferă absoluturi degrabă-mîngîietoare de creiere plate ca religia și conspirațiile), dar tragi alte concluzii (precum, de exemplu – și nu vorbesc despre tine neapărat – „herd immunity”, o încercare meritorie, dar nereușită). Ok, vino cu datele și cu logica folosite și discutăm. Tot n-ai avea de ce să te ofuști.
   3. Disprețuiești sau neglijezi știința și ai tot felul de explicații fantasmagorice. Atunci e despre tine, da, și e o denumire absolut corectă.

   La faza cu „economia” nu știu dacă să râd sau să plâng de prostia emisă. Economia e despre și cu consumatori și optimismul lor în privința viitorului. Nu există „economie” intr-o țară bolnavă, cu spitalele și cimitirele pline. Ideea de „las’ să moară unii ca să putem cumpăra noi beamveuri și guacamole” e atât de lipsită de umanitate încât, în locul tău, m-aș ascunde într-o gaură de șarpe si-as trage gaura după mine.

   0
   0
  • #9 Comentariu nou

   Stai așa, că în avalanșa aia de idioțenii am ratat idioțenia supremă: „testul rt-PCR nu caută virusul ci materiile genetice”. 😂😂😂 Tu ești pe bune???

   Cum ar veni, „dacă scot capacul de la rezervor, nasul meu nu miroase benzina ci vaporii ei, deci mă pot uita cu o lumânare câtă benzină mai am”. „Senzorul de gaz nu sesizează gazul, ci mercaptanul din el, deci îmi pot aprinde liniștit o țigară în bucătărie”.

   Ai dreptate, Vlad, abia acum se vede câți sunt…

   0
   0
  • #10 Comentariu nou

   OK, Vlad, ultimul comentariu (promit!), acesta pe studiul din linkul ofuscatului nostru, că dacă te iei după ce pretinde el zici că a citat un articol din Libertatea de la pagina 5, nu studiul pus de el acolo.

   (Între altele, şi asta arată că habar n-are ce vorbeşte, nu stăpâneşte nici măcar vocabularul de bază din epidemiologie / virusologie / biochimie / genetică, dar asta nu-l împiedică să se îmburice precum capra râioasă cu coada sus)

   1. Studiul a fost publicat în 22 aprilie 2020 şi sursele cele mai recente citate în el sunt de la începutul lui martie 2020. Era exact perioada în care toată lumea căuta cum poate folosi rt-PCR, care-i sunt limitările etc. Între timp au apărut teste cu sensibilitate şi specificitate de peste 98%.

   2. Studiul arată limitările metodei şi recomandă combinarea lui cu alte metode de evaluare (tomografie computerizată pulmonară, simptome etc) – ceea ce e o recomandare absolut normală în medicina modernă (nu aţi avut de făcut mai multe analiza, eventual şi un RMN, ca să se lămurească doctorul ce aveţi? Cam acelaşi lucru şi aici)

   3. Concluzia experţilor, citată chiar în articol – dar neglijată de ofuscatul nostru – este asta: testele rt-PCR merită folosite, cu recomandare de combinare cu alte metode (CT scan, simptome etc) în cazul rezultatelor negative la persoane cu simptomatologie specifică.

   4. Despre „testele care sesizează coronaviruşi mai vechi” (oh, the horror!), citez direct din articol: „Although it was attempted to design the real-time RT-PCR assay as precisely as possible based on the conserved regions of the viral genomes, variability causing mismatches between the primers and probes and the target sequences can lead to decrease in assay performance and potential false-negative results. In this regard, multiple target gene amplification could be used to avoid invalid results.”

   În română: deşi s-au făcut eforturi de a proiecta teste rt-PCR cât mai precise pe baza regiunilor conservate (=stabile, care nu suferă mutaţii dese) din genomul viral, variabilitatea care cauzează nepotriviri între primeri şi probe şi secvenţele (genetice) vizate (de rt-PCR) pot (POT – nu înseamnă că aşa se întâmplă mereu) determina scăderea acurateţei şi rezultate fals-negative. În această privinţă, vizarea mai multor gene pentru amplificare poate fi utilizată pentru a evita rezultate lipsite de valabilitate”.

   (Explicaţie scurtă, că mi se pare necesară: ce e un test rt-PCR, ce face el şi dacă părinţii lui ştie: genomul virusului ăstuia conţine aproximativ 30.000 de baze, care alcătuiesc un număr (mic) de gene. Unele sunt foarte variabile, altele sunt relativ stabile ca structură. Testele rt-PCR înseamnă că se caută o anumită genă, care apoi se amplifică – se produc zeci de mii de gene prin copiere fidelă, cu ajutorul unor enzime specializate. Dacă gena în cauză se află în organism, testul o amplifică şi iese pozitiv. Dacă nu există, maşinăria biochimică de amplificat gene funcţionează în gol, pentru că nu poate amplifica ceva fie și cu singură bază diferită, şi avem un rezultat negativ. E, dacă vreţi, cam ca un soft de căutare a plagiatului: există anumite cuvinte – multe – într-o anumită ordine? Rezultat pozitiv. Nu există? Negativ)

   În concluzie: ofuscatul nu ştie să citească un studiu, nu ştie să îl interpreteze, nu are vocabularul ştiinţelor implicate şi foloseşte ca argument un articol care îl contrazice de fapt.

   Ofuscatule, hai, la culcare!

   0
   0
 2. #11 Comentariu nou

  Buna ziua Vlad,
  Oare responsabilii OMS (in engleza WHO) nu au nici o vina? Iar dupa ei s-au orientat si guvizii nostrii!!
  La inceputul pandemiei, din ratiuni economice, ca sa nu explodeze preturile la materialele de protectie medicala, sa poata asgura protectie cat de cat ieftina medicilor si celorlalti lucratori (ambulanta, politie s.a.m.d.) , au spus pe toate canalele ‘Nu purtati masca decat daca sunteti bolnav, aveti simptome!’.
  Erau laudate tarile asiatice, pe toate canalele media se vedea ca acolo toata lumea poarta masca, dar in UE lozinca era alta! Acum se mira (si nu numai romanii) ca lumea nu ‘raspunde’ la recomandarile lor!
  Ca sa nu mai vorbim de faptul ca, de la 1948 incoace, educatia a fost ‘cenusareasa’ bugetului de stat! In special in ultimii 30 de ani s-a verificat si rasverificat, de catre toate gruparile politice si de multe entitati media, ca un votant needucat e mult mai usor de manipulat! Chiar si acum, Marcel Pavel, reprezentind un anumit trust media, inca pune la indoiala existenta virusului(https://playtech.ro/stiri/mesajul-halucinant-postat-de-marcel-pavel-nu-sustin-faptul-ca-exista-acest-virus-ordinar-145004).
  In aceste conditii, de ce ne mai miram ca se inmultesc cazurile?

  0
  0
  • Fireste ca exista responsabilitati multiple, dar trebuie sa intelegem ca virusul acesta e o entitate noua, inca nestudiata/descifrata complet, si unele lucruri au fost intelese ulterior – iar altele nici acum. Nu stim inca, de pilda, cat dureaza imunitatea dupa infectie. Am auzit azi de un studiu care vorbeste de numai 3 luni, ceea ce ar fi super-nasol, inclusiv dpdv al producerii unui vaccin eficient. Noi, cei cu capul pe umeri, speram sa se termine in cel mult un an, dar sunt pandemii in istorie care au durat secole sau care inca dureaza, fara sa fi fost descoperit vreun remediu eficient.

   0
   0
  • #13 Comentariu nou

   @Vlad, referitor la aceasta afirmatie a ta „dar sunt pandemii in istorie care au durat secole”

   Sa nu exageram totusi. Chiar si ciuma neagra din secolul al XIV-lea a durat doar 15-20 ani, timp in care a facut ravagii in Europa si Asia dar s-a domolit apoi. Insa este adevarat ca toate aceste molimi contagioase (ciuma, holera, lepra etc.) au revenit periodic ulterior insa au avut un impact mai redus datorita imunitatii dobandite in diverse grupuri de populatie (insa nu toti au fost crutati, cum a fost de exemplu in Marsilia in secolul al XVIII-lea). Tot la fel de adevarat este ca pentru unele nu exista vaccin (spre exemplu, tifos, HIV) insa s-au dobandit suficiente informatii incat sa se stie cum trebuie tratati pacientii.

   0
   0
  • Pandemia de ciuma a inceput pe vremea lui Iustinian, cam 500 d.Hr., si a tot revenit pana pe la 1500 cu intensitati deosebit de puternice. Au mai fost episoade chiar si dupa, dar la proportii foarte mici.

   0
   0
  • #15 Comentariu nou

   @Vlad, intr-adevar insa nu este ca si cum respectiva molima ar fi stat in permanenta intr-o regiune, comunitate, tara etc. Dupa un timp s-a stins, apoi a revenit dupa o anumita perioada si tot asa la diverse intervale. Este vorba de o molima care revine periodic, nu de o molima care ramane secole intr-o zona. Precum gripa sezoniera – apare in sezonul rece, dispare la sfarsitul sezonului rece pentru a reveni ulterior in noul sezon rece. Ca tot ai facut Politehnica, gandeste-te la o sinusoida cu „varfuri si vai”, aparitii si disparitii ale molimei pe un interval lung de timp.

   0
   0
 3. #16 Comentariu nou

  O parte din punctul 3 nu o prea pot respecta : mâna in zona fetei. Probabil ca este in subconștient un reflex “comforting”, dar cand sunt concentrat pe o problema si nu gasesc soluția, ma uit in gol la ecran, si inevitabil mâna incepe sa umble pe prin zona nasului 🤣

  0
  0
  • Stiu, tocmai de aceea trebuie sa ne spalam des pe maini. Virusul nu trece prin piele, dar supravietuieste pe piele (pana da de clabuc).

   0
   0
  • #18 Comentariu nou

   Dusul mâinii la față e un reflex înnăscut, apare încă din uter. Plus, noi comunicăm foarte mult cu acest „kit de comunicare” mâini-față. Coronavirusul ăsta e un test pe multe direcții, cea de self-awareness fiind – după cum se vede – una foarte importantă. Eu am ajuns doar să conștientizez uneori gestul, dar nu întotdeauna. Așa că… ești pur și simplu om, imperfect dar perfectibil 😀

   0
   0
 4. #19 Comentariu nou

  Te lupti cu morile de vant… Intr-o tara de inapoiati din toate punctele de vedere singura solutie e sa te feresti singur si sa-i lasi pe ceilalti sa fie selectati natural…

  0
  0
 5. De asemenea in graficele cu gripa vs. covid se observa ca gripa este sezioniera si pe la inceputul lui aprilie se cam stinge de obicei, pe cand covid-ul continua.

  0
  0
 6. #21 Comentariu nou

  Pentru cei care doresc să știe cât de ”ocupat” a fost ”covidul” de la începutul anului pana la 31.05.2020
  https://public.flourish.studio/visualisation/2645529/

  0
  0
 7. #22 Comentariu nou

  Carantinarea unor localități ar fi trebuit sa fie strategia de baza inca de la inceputul crizei covid in Romania.

  0
  0
 8. #23 Comentariu nou

  In Romania lucurile se fac anapoda, ca pe obicei.

  Avem asa, principalele declaratii ale lui Tataru:
  – „Oamenii nu respectă normele minime de precauție” – sa scoata politia si jandarmeria pe strazi si sa dea amenzi pana se satura (amenzi pe care sa nu le mai anuleze ulterior)
  – „Avem agenți economici, restaurante și cluburi în care nu sunt respectate regulile de distanțare. Patronatele nu au respectat înțelegerea” – din nou, AMENZI pana se satura, inchisi pana se invata sa respecte regulile

  Nu am inteles de ce ar trebui sa sufere toata lumea pentru ca nu sunt in stare sa impuna niste reguli (stim ca oamenii sunt tampiti, nu pornim de la premisa ca vor respecta regulile). Adica, in cazul unei noi carantinari, vor avea de unde sa scoata echipaje pe strazi, care sa se asigure ca se respecta regulile, dar acum nu au de unde?!
  Pana sa se ajunga la carantinarea unor judete e cale luuuuunga, „cale” care include multe amenzi pentru cei care nu respecta regulile. Eu una as „muta” responsabilitatea de la cetateni la agentii economici – te gaseste politia fara masca in Kaufland/benzinarie/club/restaurant, PAC, amenda pentru agentul economic. Cand vor trebui sa plateasca din buzunarul lor, clar se vor asigura ca toti clientii respecta regulile, fara sa le mai fie teama sa se certe cu ei.

  In al doilea rand, autoritatile si unii oameni par sa fi uitat (sau se fac ca au uitat) care a fost scopul initial al lockdown-ului: „flatten the curve”, pentru a nu pune presiune pe sistemul medical, pentru a avea timp sa gaseasca o schema de tratament cat de cat eficienta, pentru a-si da seama cum functioneaza acest virus, pentru a achizitiona materialele necesare. Lockdown-ul a fost doar o metoda pentru a incetini raspandirea virusului, NU pentru a-l elimina. Daca ei in aproape 6 luni, de cand sunt constienti de prezenta acestui virus, nu au reusit sa faca asta…

  0
  0