Cărţi de la Elefant

În urmă cu ceva timp, un invitat la Doha Debates (BBC) a spus că, în 2008, în toată lumea arabă s-au tradus tot atâtea cărţi câte se traduseseră, în acelaşi an, doar în Spania.

Ce bine că trăiesc în Europa, mi-am zis, şi am ţinut minte informaţia, ca s-o folosesc vreodată, în vreun articol pentru blog. Ieri a venit momentul, odată cu deschiderea unei noi librării on-line în România: Elefant.ro. Am primit un comunicat de presă, din care citez:

“Piaţa de carte din România a fost estimată în 2009 la aproximativ 80 de milioane de euro, de patru ori mai mică decât cea din Ungaria şi aproximativ egală cu cifra de afaceri a unei singure edituri din Marea Britanie.”

Că naşpa că nu trăiesc în Marea Britanie, mi-am spus, deşi nu cred că m-aş fi putut obişnui vreodată cu budincile de carton şi rumeguş pe care le servesc în cârciumi pe post de mâncare.

Dar aspiraţii pot avea – aşa că nu pot decât saluta această nouă librărie on-line, care “ţinteşte la statutul de cel mai complex magazin virtual de carte, cu cel mai bun şi mai rapid serviciu de livrare din România.” Aşa să-i ajute Dumnezeu.

Cărţi, muzică, filme, jocuri – la prima vedere, oferta e amplă. Unele cărţi pot fi precomandate (eu am rezervat un exemplar din Al Treilea Reich). Site-ul încă are a se dezvolta (acum, la lansare, Elefantul.ro conţine aproximativ 10.000 de referinţe), dar îmi place că poţi vota titluri şi că poţi adăuga comentarii, dacă-ţi faci un cont. Probabil că unele lucruri care nu funcţionează acum vor fi reglate – ajută şi butonul de feedback, vizibil în dreapta paginii.

Şi-mi mai place că Elefantul e o librărie on-line cu blog. V-am mai spus eu că noi, bloggerii, ştim să facem şi treburi bune :-)

10 comentarii Adaugă comentariu

 1. Un site gen imdb, dar pt carti nu exista ?

  Thumb up 0
 2. Cam Amazon.com, dar e bine. Trebuie să începi de undeva. Să vedem cum va evolua.

  Thumb up 0
 3. Elefant este o noua dezamagire din genul librariilor online, pt ca practica exact aceleasi preturi ca orice librarie de la bulevard, spre exemplu Diverta (adica adaosuri comerciale de pana la 60% pe carte). De ce pentru o carte vanduta pe un site se practica adaosuri comerciale atat de mari, desi costurile pentru a tine o librarie online sunt mult mai mici decat cele ale librariilor care platesc chirii uriase pentru spatiile in care-si desfasoara activitatea??? Dar cartea a devenit “un accesoriu” de lux, pe care trebuie sa si-l permita numai cei cu mii de euro salariu. Patetic

  Thumb up 0
 4. @mimo: Imi permit sa va contrazic putin: elefant.ro nu este un proiect bazat exclusiv online, ci are un depozit urias, pentru care plateste chirie si a investit in amenajare, are mijloace de transport pentru aprovizionare si alte investitii care ne indeparteaza de o librarie online tipica. Apoi, as vrea sa imi spuneti care este cartea cu adaos 60% pe site-ul nostru si va promit ca v-o fac cadou! :) Unul dintre diferentiatorii nostri importanti fata de celelalte librarii va fi pretul cat mai mic, nu vad de ce am pune adaosuri aberante. Scopul nostru este sa atragem oamenii spre citit, nu sa ii punem pe fuga cu preturi uriase.

  Thumb up 0
 5. reading is cool..pacat ca am inceput sa ne prostim cu calculatoarele astea…

  Thumb up 0
 6. @Virginia Costeschi – sunt pe pagina de intrare … ce mi-ar place ? … pai, hai sa spunem ca as vrea “ceva” Iris … hai sa caut … “Cautare” – introduc “iris” … unde sa caute ? … in “Muzica” … aleg “Muzica” … apas “Cauta” si … surpriza ! : “Zona V – Ghid de sanatate intima feminina” (“Regiunea cuprinsă între ombilicul şi coapsele femeii – este centrul misterios al feminităţii, locul sacru de apariţie a vieţii, dar şi sediul unor prob…”.

  Sau mai au de remediat “cate ceva” :) :) :) … sau eu inca nu stiu sa caut pe un site din acesta … sau poate nu stiu eu ceva ce ar trebui sa stiu ca sa gasesc “Iris”.

  Thumb up 0
 7. Da, avem multe de pus la punct, nu de remediat. La cautare se lucreaza chiar acum. Pagina principala este cea de carte, asa ca rezultatele cautarii au fost din acest domeniu. Cautarea de muzica necesita un click in plus. Va multumesc pentru feedback si personal ma bucur sa aud cat mai multe opinii carcotase, fiindca astfel vom avea sansa sa fim si mai buni.

  Thumb up 0
 8. @Virginia Costeschi – cu placere si asta fara gluma ! Imi place sa navighez pe site-uri bine puse la punct, cu sisteme de navigare coerente, cu posibilitatea de a sti in orice moment unde ma aflu, cu informatie clara si la obiect, cu sistem de cautare care sa nu ma “bage in ceata”, cu butoane care sa ma duca acolo unde arata (si cred) ca ma vor duce, etc.
  Sunt carcotas dar sunt cu ghilimele – “carcotas” :). Si imi place sa dau o mana de ajutor … veti fi cei mai buni numai daca veti tine seama de ce vor navigatorii.

  Nu stiam de necesitatea celui de al doilea click … ;) … cel in plus :) :)

  Thumb up 0
 9. acum douazeci si cinci de ani, in pauza mare, am iesit la libraria din complexul comercial de langa liceul meu si am cumparat o carte publicata de unul care nu era cunoscut decat pe strada lui (exagerez!).
  Am sacrificat jumatate din banii pe care ii pastrasem pentru tigari.
  Aflu de curand ca presedintele mai citeste si acum la ea.
  Probabil, nu stiu, cand esti tanar, merge mai usor!

  Thumb up 0