Câteva reguli ca să nu-ți pierzi banii online în perioada sărbătorilor de iarnă

Anul ăsta am cumpărat online mai mult ca niciodată, din motive lesne de înțeles, iar acum, că se apropie sărbătorile, cumpărăturile se intensifică. La fel și phishingul, capcanele malware, fraudele informatice - în general, cu cât mai multe tranzacții, cu atât mai multe oportunități pentru infractorii cibernetici.

pexels

Bank of America estimează că, în 2019, atacurile informatice și fraudele online au provocat pierderi de 6 miliarde de dolari și e destul de probabil că anul acesta va fi stabilit un nou record în această privință, din cauză că pandemia a determinat creșterea masivă a tranzacțiilor online, cu aproximativ 250%. Și pagubele provocate de fraude informatice au crescut, la rândul lor, cu 11% de la începutul lunii martie.

Eu respect câteva reguli simple când cumpăr ceva de pe net:

 • Mai bine un preț mai mare la un site cu reputație, cu reguli clare și cu garanție de retur, decât o economie foarte costisitoare, în cele din urmă, la un site no-name.
 • Mai bine mai aștept să cumpăr ceva decât să mă reped la o ofertă cu stoc și timp limitat: invocarea urgenței este o metodă clasică de păcălire a consumatorului.
 • Ofertele prea bune ca să fie adevărate chiar sunt neadevărate. Premiile irezistibile la concursuri nemaipomenite sunt momeli pentru fraieri.
 • Am un card securizat pe care-l folosesc doar pentru cumpărături online, în care țin întotdeauna puțini bani, și pentru care am activate notificările instant la orice plată făcută.
 • Toate conturile de mail sau din rețelele sociale, pe care le-aș putea folosi pentru autentificarea pe vreun site, au activată autentificarea în doi pași.
 • Am Bitdefender Total Security instalat pe toate dispozitivele și folosesc Bitdefender VPN Premium pentru navigarea pe internet.

Productivitatea criminalității cibernetice este uluitoare. Potrivit Bitdefender, în fiecare oră hackerii creează peste 20.000 de elemente noi de malware iar numărul amenințărilor informatice noi lansate în online se numără cu sutele pe minut. Torentul de mesaje spam are dimensiuni planetare și 4 din 10 conțin o formă de malware.

Atacurile sunt adesea adaptate la teme de actualitate, la preocupările societății de la un anumit moment – de pildă, din cauza măsurilor de izolare și a presiunii prihologice a pandemiei, a crescut mult interacțiunea pe site-urile și aplicațiile de întâlniri virtuale, ceea ce a permis infractorilor cibernetici să dezvolte numeroase atacuri în acest mediu. Înșelătoriile de pe site-urile/aplicațiile de întâlniri reprezintă între 30% și 40% din escrocheriile la nivel global, estimează Bitdefender. Peste toate, perioada sărbătorilor oferă infractorilor cibernetici oportunitatea unor escrocherii țintite, cu acțiuni pseudo-caritabile, prin care oamenii sunt păcăliți să doneze, aparent, pentru cauze sociale impresionante, care maschează însă o fraudă.

Ca atare, e nevoie să fim precauți și atenți când cheltuim bani online – și, desigur, să folosim o soluție de securitate eficientă, care ne poate scăpa de multe necazuri și pagube.

În apropierea sărbătorilor, Bitdefender oferă suitele sale de cybersecurity multi-premiate cu un discount special. În plus, pentru fiecare suită de securitate poate fi adăugat în perioada asta, la prețuri speciale, și VPN Premium, cu ajutorul căruia obții trafic criptat nelimitat și securitate pentru hotspoturile WiFi.

Ofertele speciale Bitdefender se află aici.

Articol din categoria: ACTUALITATE, ADVERTORIAL

8 comentarii Adaugă comentariu

 1. #1 Comentariu nou

  Salut,

  La ce-ti foloseste VPN-ul…?

  3
  0
  • Criptează traficul, deci securizează conexiunile. Plus că te anonimizează când vrei să cumperi online chestii la care prețul variază în funcție de localizare – bilete de avion, de pildă.

   1
   0
  • #3 Comentariu nou

   Chiar si cu VPN locatia nu anonima, ea exista, doar ca nu e aia reala. Cu alte cuvinte iti poti alege locatia ca sa nu te aleaga ea pe tine 🙂

   1
   0
 2. #4 Comentariu nou

  Buna ziua Vlad,
  Ar mai fi cate ceva de adaugat. E bine sa nu folosesti acelas dispozitiv (smartphone) pentru log-area pe sote-ul bancii si pentru primirea SMS-ului de confirmare la pasul al II-lea. Parola de log-are, chiar daca tu nu specifici sa fie tinuta minte, ramane totusi in cache-ul de memorie si poate fi detectata (nu-i usor dar e posibil).
  Apoi, sfaturile astea au venit un pic cam tarziu pentru sesiunea de cumparaturi de craciun. Cine a facut cumparaturi ‘on line’ dupa data de 17 decembrie, sa se astepte sa primeasca coletele … anul viitor.

  Sarbatorile cu bucurii si sanatate la toata lumea … si un an 2021 mai bun!

  2
  0
 3. #6 Comentariu nou

  Ziua buna si s-aveti o zi de Craciun asa cum v-ati fi dorit-o.

  O intrebare, scurt: Contorul ala din josul paginii, cu Covid-ul, persoane infectate etc, de ce nu se mai schimba? e acelasi de 1 sapt, cel putin.

  La bani de sarbatori, si in general, imi place sfatul cu inghetatul , la propriu, al cardurilor.
  IMi imaginez cum as pune blocul de gheata intr-o oala la fiert, dau cu dalta ci ciocanul.
  Stii ca sunt si sfaturi d-astea.
  Sfaturile de administrare financiara, date in urma, sunt de folos, da, da fara banci.
  Quicken, un sfat la asta?
  Si apropo de BitDefender, sunt tot felul de statistici, unele zic ca Norton 360, altele …mno.

  Imi amintesc de RAV, facut de niste romani, si vandut, si apoi a devenit …mare, cel mai tare antivirus da pa lumea iasta.

  Mersi,

  O zi linistita, azi, dedicata…!

  2
  0
 4. Foarte simplu .. Card 0 – transfer la achizitie suma exacta.. Ce sa fure daca nu am bani. A ca faci o comanda online pe website-uri anonime si iti ajunge comanda acasa cu altceva fata de ce ai comandat sau nu iti mai ajunge deloc.. asta-i alta treaba.

  2
  1
 5. #8 Comentariu nou

  Putin offtopic pls!
  Vlade m-ai surprins ca nu stii de Viber – aplicatie conforma cu regulile UE si care are cei mai multi utilizatori dupa WhatsApp

  0
  0