Ce – și pe cine – protejează, de fapt, CNCD

Inquam Photos / Octav Ganea

Un coleg trecut prin multe ale vieții mi-a explicat odată diferența dintre insultă și pamflet.

– Mă, insultă este când Badea zice: „oligofrenul de Julius…” Pamflet este, însă, când zice Vadim: „binecunoscutul oligofren Julius…”

Nu-l poți contrazice. Omul știe, inclusiv din proprie experiență. Una-i măciucaru’, alta-i pamfletaru’.

Numa’ că nicăieri nu scrie că diferența trebuie s-o facă un organism numit politic.

CNCD a anunțat că amendează Times New Roman cu 16.000 de lei pentru un articol publicat luna trecută, cu titlul „Curva lui Dragnea, asaltată de pesediști…”

Textul respectiv a fost, între timp, retras de pe site iar redacția a prezentat scuze față de unele dintre persoanele menționate în articol.

Cu toate acestea, CNCD a luat în discuție o reclamație făcută de cinci petente (Tănase Irina Alexandra, Firea Gabriela, Dăncilă Vasilica-Viorica, Dan Carmen Daniela, Vasilescu Lia-Olguța) și a decis amendarea autorului articolului și unei firme care administrează businessul pentru că articolul – citez din comunicatul CNCD, acum, „creează o atmosferă ostilă, degradantă, umilitoare la adresa femeilor membre PSD, reprezintă discriminare și încalcă dreptul la demnitate al acestora conform art. 2, alin.1. și art 15. din O.G. 137/2000, republicată”.

Ei bine, dacă mergem la textele indicate, avem așa:

OG 137/2000 privind prevenirea si sanctionarea tuturor formelor de discriminare

Art. 2
(1) Potrivit prezentei ordonante, prin discriminare se intelege orice deosebire, excludere, restrictie sau preferinta, pe baza de rasa, nationalitate, etnie, limba, religie, categorie sociala, convingeri, sex, orientare sexuala, varsta, handicap, boala cronica necontagioasa, infectare HIV, apartenenta la o categorie defavorizata, precum si orice alt criteriu care are ca scop sau efect restrangerea, inlaturarea recunoasterii, folosintei sau exercitarii, in conditii de egalitate, a drepturilor omului si a libertatilor fundamentale sau a drepturilor recunoscute de lege, in domeniul politic, economic, social si cultural sau in orice alte domenii ale vietii publice.

De unde mie nu-mi rezultă în niciun fel că, dacă un mitocan insultă o persoană, îi restrânge cumva drepturile și libertățile fundamentale. Așa, orice-njurătură-i și discriminare, ceea ce ar da cam mult de lucru CNCD.

Apoi:

Sectiunea V – Dreptul la demnitatea personala

Art. 15
Constituie contraventie, conform prezentei ordonante, daca fapta nu intra sub incidenta legii penale, orice comportament manifestat in public, avand caracter de propaganda nationalist-sovina, de instigare la ura rasiala sau nationala, ori acel comportament care are ca scop sau vizeaza atingerea demnitatii ori crearea unei atmosfere de intimidare, ostile, degradante, umilitoare sau ofensatoare, indreptat impotriva unei persoane, unui grup de persoane sau unei comunitati si legat de apartenenta acestora la o anumita rasa, nationalitate, etnie, religie, categorie sociala sau la o categorie defavorizata ori de convingerile, sexul sau orientarea sexuala a acestuia.

De unde mie-mi rezultă că, printr-o interpretare incorectă, orice persoană cu un comportament nedemn se poate plânge cu succes la CNCD că i se atinge demnitatea dacă cineva observă că-i lipsit de demnitate. Catch-22, dar pe dos.

Ca să fiu clar: fiecare râde la alte glume iar limitele mitocăniei sunt variabile, funcție de educația fiecăruia. Articolul incriminat mie mi se pare prost scris, lipsit de umor și indiscutabil insultător; eu n-aș publica așa ceva pe blogul meu și nici la radio nu i-aș da drumul, în emisiunile mele – dar asta e ceea ce aș face (sau n-aș face) eu.

Chestia e că nu calitatea editorială a articolului este în discuție aici, după părerea mea, ci faptul că un organism compus din persoane numite politic, potrivit algoritmului parlamentar, judecă articole (mitocănești, ok) referitoare la alte persoane cu apartenență politică.

Oricât s-ar da după tufișul cam rar al OG 137/2000, CNCD nu poate scăpa de suspiciunea de subiectivism slugarnic.

Vă reamintesc că pentru insulte în spațiul public există Codul Civil și tribunalul. Într-o țară ce respectă libertatea de exprimare, astfel de abateri se judecă în instanță, nu la partid. Sigur că există limite ale libertății de exprimare, dar eu cred că depășirea lor trebuie constatată de instituții cât mai obiective posibil. CNCD, la fel ca orice altă instituție alcătuită pe baza unui algoritm politic, nu e chiar un exemplu de obiectivitate, orice s-ar spune.

Nu în ultimul rând, să observăm cât de simplu a creat CNCD un foarte puternic efect Streisand, contrar intenției reclamantelor, cu sancționarea unei insulte; toată lumea e curioasă să afle, acum, ce a zis, de fapt, TNR despre iubita șefului PSD.

Din acest punct de vedere, CNCD și-a contrazis exact sensul propriei existențe: în loc să combată lezarea demnității, a amplificat-o.

În dimineața asta am vorbit, la radio, cu unul dintre cei amendați de la TNR, Alex Dona, și cu președintele CNCD, Csaba Asztalos.

Înregistrarea e aici și mi se pare relevantă:

Articol din categoria: MEDIA, POLITICĂ

39 comentarii Adaugă comentariu

 1. #1 Comentariu nou

  Salut,
  Nu pot sa nu imi aduc aminte de filmul „The people vs Larry Flynt”:
  „At the heart of the First Amendment is the recognition of the fundamental importance of the free flow of ideas and opinions on matters of public interest and concern. The freedom to speak one’s mind is not only an aspect of individual liberty – and thus a good unto itself – but also is essential to the common quest for truth and the vitality of society as a whole. We have therefore been particularly vigilant to ensure that individual expressions of ideas remain free from governmentally imposed sanctions.” The First Amendment envisions that the sort of robust political debate that takes place in a democracy will occasionally yield speech critical of public figures who are „intimately involved in the resolution of important public questions or, by reason of their fame, shape events in areas of concern to society at large”

  0
  0
 2. #2 Comentariu nou

  acum, cu tot respectu’, țiitoarea aia nouă a lu’ dragnea, irina, care e mai tânără decât fiică’sa, a trecut prin mai multe mâini până să ajungă la dragnea
  a fost forjată bine de alți golani până să se bucure și dragnea de farmecele ei

  0
  0
  • #3 Comentariu nou

   domnul Petreanu ar trebui sa-ti sterga postarea asta! Despre asta vorbim! Mitocanie!

   0
   0
  • #4 Comentariu nou

   acum, cu tot respectu’ spun, în apărarea onoarei lui Daddy, că Irinuca o fost virgină…

   0
   0
  • #5 Comentariu nou

   @gheo
   ești un golan, numai contează din ce partid, care sare’n apărarea altui golan
   problema voastră este că țiitoarele voastre sunt ținute’n funcții publice importante, plătite cu bani foarte mulți, în timp ce poporu’ suferă de foame, frig și lipsuri materiale
   după golanu’ și escrocu’ de băsescu a apărut golanu’ și escrocu’ de dragnea
   nu vă mai rabdă pământu’, golanilor și hoților

   0
   0
  • #6 Comentariu nou

   @Gogu de la cazane : cand se intampla asta ?

   0
   0
 3. #7 Comentariu nou

  1. Despre articol : l-am citit (citesc în mod frecvent TNR) și raportat la ce este și ce face TNR aș putea spune că da, e cam la limita inferioară a pamfletului! Dar asta e o părere subiectivă, personală asta în condițiile în care…vezi punctul următor!
  2. Despre limita glumelor s-a purtat o discuție mult mai mare, elevată, isterică, tensionată, crispată, relaxată sau cum doriți să-i spuneți după atentatele de acum câțiva ani din Franța, de la Charlie Hebdo și nu cred că s-a ajuns la vreo concluzie!

  0
  0
  • #8 Comentariu nou

   Așa o fi, gluma a fost sub limită, dar a venit cumva ca un răspuns la ce s-a întâmplat acolo, la sala palatului, cu iubita adusă de mână de celelalte membre marcante psd. Aia a fost ok? e normal ? Mno, te bagi în troacă tre să înțelegi că sunt si niște riscuri…
   Punctul 2: Cum rămâne cu sesizarea legată de autiștii premierei? Că acolo se vede de la o poștă discriminarea, nu e nicio insultă în cazul ăla.

   0
   0
 4. #9 Comentariu nou

  La charlie hebdo niste cretini nu au mai rezistat satirei si au atacat. Aici alti cretini au facut la fel numai ca cu altfel de arme.
  Sa depunem si noi plangeri la cncd ca platim lunar o groaza de bani la CNAS si cand e sa facem un set de analize ne ajunge randul peste trei luni? Ca suntem tratati ca sclavii pe banii nostrii? Ca noi stam ca prostii in trafic pe drumuri vechi de sute de ani riscandu-ne viata iar d-nul dragnea isi plimba c…. mandruta cu elicopterul?
  Sa depune plangere la cncd ca in ratb sunt controlati decat cei care sunt spalati si nu fac galagie?
  Nu conteaza ce mai zice CNCD ajunge sa-i dam dreptate uni pamflet.
  Celelalte doamne s-au simtit la fel daca au dat in judecata publicatia.

  REMEBER CHARLIE HEBDO!

  0
  0
 5. #10 Comentariu nou

  Discutia asta mi-a adus aminte de un video de-acu’ vreo 10 ani, in care libertatea de expresie a fost discutata in mod coerent si mai in detaliu (mbine, intr-o tara de doamne-ajuta, nu in R). Un avocat e intrebat de o contopista care a fost intentia lui cand a publicat ceva „ofensator”. Raspunsul „acuzatului” este relevant pt discutia asta de acum din Romania:

  0
  0
 6. #12 Comentariu nou

  Uităm de articolul 2, aliniatul 4 din OUG 137/2000, articol la care se face trimitre în partea de sancțiuni pe care le poate da CNDC, care spune așa :

  Orice comportament activ ori pasiv care, prin efectele pe care le generează, favorizează sau defavorizează nejustificat ori supune unui tratament injust sau degradant o persoană, un grup de persoane sau o comunitate față de alte persoane, grupuri de persoane sau comunități atrage răspunderea contravențională conform prezentei ordonanțe, dacă nu intră sub incidența legii penale.

  Ori în cazul ăsta se cam supune unui tratament degradant o persoană/un grup de persoane.

  0
  0
  • #13 Comentariu nou

   @Radu: Bullshit. Nu „supune” nici-unui „tratament degradant”, de ce luam orice barba contopista in serios? Deci TNR a facut pamflet/gluma. Ca e de prost gust sau nu, nu e la latitudinea justitiei sa decida. Sau ce? trebuie sa decidem in instanta daca pamflet/gluma poate fi calificat drept „tratament degradant”? Asta tine de Curtea Suprema si ar putea dura 10 ani/cateva milioane de euro bune.

   0
   0
  • #14 Comentariu nou

   Dar nu decidem noi lucrul ăsta. Arătam doar că uite, conform legislației, ESTE de competența CNDC să amendeze și astfel de cazuri. Modul în care își face treaba CNDC și faptul că trece cu vederea unele fapte și amendează altele mai mult sau mai puțin discutabile este o cu totul altă chestiune pe care am putea s-o dezbatem separat.

   0
   0
  • #15 Comentariu nou

   @Radu: De ce sa fie de competenta CNDC sa amendeze cine/ce se „supune unui tratament degradant”? Amenda ar trebui anulata de stat, e un bullshit total. Nu e autoritatea unui organism ca CNDC sa decida ce dintr-un pamflet e ofensator la o persoana civila.

   0
   0
  • #16 Comentariu nou

   Pentru că așa scrie în legislație. CNDC funcționează în baza Hot. de guvern 1.194 din 27 nov 2001, constată și sancționează contravențiile prevăzute în OUG 137/2000 iar una din contravenții este cea citată de mine mai sus.
   Da, surpriză, legea este ambiguă și poate fi folosită pentru a limita libertatea de exprimare. Ăsta este iarăși un subiect de discuție valid și poate că ar trebui să ne implicăm în momentul în care se fac legile nu în momentul în care se aplică. Asta că tot votează băieții pe repede înainte legile justiției…

   0
   0
  • Asa e, Radu, legislatia e asa bine facuta incat permite CNCD sa sanctioneze inclusiv injuraturi pe strada.

   0
   0
  • #18 Comentariu nou

   Păi teoretic nu văd nimic greșit în a sancționa pe cineva care folosește un termen discriminatoriu indiferent de mediu. Și aici mă gândesc de exemplu la injuriile aruncate printre galeriile de fotbal.
   Problema este că s-ar putea să folosească legea și în cazurile alea în care noi am avea intenția să-i facem hoți, șpăgari și altele asemenea…

   0
   0
  • Atunci poate ca ar trebui sa luam dreptul judecatorilor de a mai sanctiona insulta, daca avem 9 tipi in Romania care aplica o HG.

   0
   0
  • #20 Comentariu nou

   Ar trebui să facem mai multe dar se pune problema de logistică dacă noi nici la vot nu ieșim decât vreo 30%.

   Nu o lua în nume de rău, nu spun că CNDC a procedat neaparat corect (mai ales având în vedere că recent a lăsat nesancționat derapajul lui Dăncilă), doar dezbăteam dacă CNDC avea sau nu dreptul de a sancționa pe baza articolului respectiv. Și surpriza mea (și s-ar putea să fie și surpriza lor) este că iată, teoretic sunt acoperiți legal.

   0
   0
  • #21 Comentariu nou

   @Radu: Nu sunt acoperiti legal DELOC. Pt ca legea e neclara/ambigua. Poti sa mergi pana la curtea constitutionala cu challenge-ul: e pamfletul „tratament degradant”? Daca ce au facut TNR inseamna intr-adevar „supunere la un tratament degradant”, apai toot ce-au scos Catavencu, kmkz etc in 30 de ani acusi ce e? Se creeaza un precedent pe baza caruia poti sa pornesti o vanatoare de vrajitoare la nivel de anii ’30. Deci „amenda” CNCD ar trebui anulata.

   0
   0
 7. #22 Comentariu nou

  în timp ce citeam articolul exact de People vs Larry Flynt mă gândeam să comentez, ai fost mai rapid. O chestie interesantă mi s-a părut când judecătorul de la curtea supremă spune ceva de genul: pot înțelege că îl faci măgar pe George Washington, și cred că și George ar fi înțeles 🙂 (făcea referire la caricatura descrisă de avocatul lui Flynt), dar… să spui că teologul ăla a făcut sex cu maică-sa? Unde e interesul public, de ce ar fi ”sănătos” pentru democrație să spui că un mare teolog a fost dezvirginat de mă-sa într-o latrină? La care avocatul replică: nu e nicio diferență între cele două din punct de vedere LEGAL, este o diferență de gust. Nimeni întreg la minte nu ar fi crezut că teologul ăla chiar a făcut sex cu mă-sa (așa cum absolut nimeni nu ar fi crezut că Irina lu’ Pablito chiar a fost asaltată de pesediști ”experimentați” cu sfaturi despre cum să i-o sugă mai bine). Bineînțeles că satira groasă provoacă supărare, dar America este fondată pe libertatea de a supăra persoanele publice, unde s-ar ajunge dacă toți cei care supără o persoană publică ar ajunge să fie pedepsiți? Interesant, vulgarul și detestatul Larry Flynt a câștigat procesul intentat de un teolog îndrăgit. Cei 9 înțelepți de la Supreme Court au decis că libertatea cuvântului este sfântă, și că despre o persoană publică se poate face mișto în cel mai gros mod cu putință

  0
  0
 8. #23 Comentariu nou

  Cred ca cei de la TNR au fost sanctionati pe buna dreptate, caci articolul in cauza, prezentandu-l ca persoana pasiva, ii limiteaza lui Dracnea libertatea pe care a castigat-o de a ne-o trage tuturor romanilor, indiferent de sex, varsta, religie, inaltime, greutate etc.

  0
  0
 9. #24 Comentariu nou

  Citat din subsolul timesnewroman.ro „Toate materialele prezente pe acest website (texte, imagini statice și filme) reprezintă opiniile autorilor lor și nu ar trebui luate în considerare de către nimeni. Acest website nu difuzează informații veridice, ci publică interpretări arbitrare ale evenimentelor, informații fictive, unele posibile iar altele de-a dreptul improbabile. De fapt, orice asemănare cu persoane reale este un adevărat compliment pentru noi. Oricine se simte lezat de conținutul editorial al acestui website este îndemnat să se împace cu situația, asta dacă nu știe de glumă.”
  Ceea ce inteleg eu din aceasta situatie e ca CNDC are dreptul si chiar il exercita sa amendeze parerea cuiva. Mai trebuie sa spun ca din punctul meu de vedere asta e sinonim cu ingradirea dreptului la o opinie si deci cenzura?
  Da, nici eu nu caracterizez articolul ca unul prea bun, dar situatia e de asa natura ca un astfel de articol se potriveste perfect. Evenimentul e „de rasul curcilor” si numai cineva care a trait sub o piatra toata viata sa nu ar remarca ironia lui: Tovarasul prea-iubit si-a prezentat noul trofeu prin intermediul subalternelor. Chiar el a comis o discriminare aducand la congres o persoana care probabil nu prea are prea mult de-a face cu partidul (sau nu avea pana acum ceva vreme) si de la care toata lumea se asteapta sa parveneasca subit in umbra maestrului.

  Pe de alta parte, prestatia presedintelui CNDC in interviul telefonic e sub orice critica. Omul nu a reusit sa raspunda coerent la nici una din intrebari. Regurgita in repetate randuri acelasi text pe care probabil i-l scrise cineva in prealabil.

  0
  0
 10. #25 Comentariu nou

  Trecand peste limbajul mai de autobaza din articol, cred ca problema se pune strict la echivalenta expresiilor folosite. Evident, toata lumea a inteles ca TNR nu a vrut decat sa sublinieze atmosfera din cadrul PSD, de slugi obediente care se calca in picioare sa pupe talpile sefului, dar a ales sa o faca cu niste „sinonime” mai la periferia limbajului. Insa nu cred ca pot fi acuzati ca acele cuvinte, oricat de vulgare, nu au intelesul literar pentru care au fost folosite.

  Oricine a auzit expresii de genul „vad ca ii s..gi p.a sefului toata ziua”, „ai fost c..va la faza asta” sau mai stiu eu ce isi da seama de intelesul lor nu este ad-literam si nici macar de a injura pe respectivul, ci mai degraba de a sublinia un atribut anume („esti prea obedient fata de seful tau”, respectiv „esti un om care mi-a tradat increderea intr-o anumita imprejurare”). Practic, asta a vrut sa sublinieze si TNR, dar cu niste tuse (mult prea) groase.

  Altfel, daca TNR ar fi folosit niste adjective fara echivoc (ex. „handicapatii aia de la PSD”, „cioroiul ala de X-ulescu”, „Congres de nazisti”) atunci da, probabil CNCD ar fi avut motive mult mai clare sa intervina.

  Oricum, Vadim poate sta multumit acolo unde e, nu l-a depasit inca nimeni la „pamflete”.

  0
  0
 11. #26 Comentariu nou

  Eu zic ca a fost o mizerie. In general baietii de la tnr sunt buni dar acum nu stiu ce le-a venit. De ce trebuie sa suporte fata aia, care pare ok si arata si bine, ura unora pentru Liviu? Esti barbat da in el nu in ea. Si in general toti aia care se iau de ea au o problema, poate din copilarie, poate din „esecele” in dragoste prea dese nu stiu. Iar chestia cu pamfletu iar e discutabil ca pentru orice injuratura zici ca e pamflet si gata esti acoperit. Asta e pentru pelicani. Bashca paralela asta postari pe FB cu toate alea si monolog in emisiuni restrictiv, pai care mai e diferenta? Stim ce vrea sa spuna macacu de fapt ca-i citim mizeriile pe FB. Cine i le citeste. Nu sunt 2 persoane, e aceeasi.

  0
  0
  • #27 Comentariu nou

   „De ce trebuie sa suporte fata aia, care pare ok si arata si bine, ura unora pentru Liviu?” – poate a venit vremea ca „fata aia” să afle că s-a combinat cu un politician, și pe planeta noastră politicienii, familiile lor, copiii, nevestele, amantele, părinții, bunicii și pisica sunt ținta celui mai gros mișto. Asta e planeta pe care trăim. Dacă fata vroia să treacă pe sub radar trebuia să facă cel mai simplu lucru cu putință: să nu se afișeze cu Pablito la ditai congresul, în rândul unu al sălii palatului, între membri cu vechime de 20-30 de ani, ea care e membru de doi ani. Așa, dacă s-a afișat, ce să-i facem, și-a cam asumat miștourile care urmau să vină

   0
   0
  • #28 Comentariu nou

   Una e sa-si asume mistouri si alta e sa fie terfelita. Dar astia suntem. Asa terfelim toate femeile din tara asta si subliniez, astea nu sunt mistouri sunt mizerii de santier pe care le consideram mistouri ca sa ne simtem bine. Deci fata care l-a luat pe Liviu din motivele ei, e tanara, il apreciaza, se mandreste cu el, daddy issues and shit, ar fi trebuit sa nu mai iasa pe strada pe nicaieri ca e fata lu Liviu si n-are vechime in partid si sa iasa cand i-om da noi voie si noua nu ne place de Liviu. Imi inchipui ce iures o sa fie daca o sa ajunga Prima Doamna. Problema e ca e judecata din perspectiva lui Dragnea ceea ce e aiurea pentru ca n-o cunoaste nimeni cum e.

   0
   0
  • #29 Comentariu nou

   Mie nu mi se pare asa oripilant articolul tnr; si chiar daca au folosit un limbaj cam grosolan, mi se pare ca au surprins foarte bine servilismul si penibilul din acest partid si felul in care interactioneaza membrii. Dar mi se pare ca tocmai ce face fata asta arata mai degraba nasol; tocmai ea este cea care perpetueaza imaginea femeiustii care isi doreste sa parvina si astfel se combina cu un bastan. S-a afisat la evenimentul ala fara sa aiba mari realizari in domeniul politicii, administratiei publice, orice..s-a afisat si a stat in primul rand in calitate de partenera a sefului. Si astfel or sa spuna toti: uite cum in continuare asta e o metoda buna pentru femei de a urca in societate, e de ajuns sa stie sa ..faca o felatie buna, nu e nevoie sa citesti, muncesti, inveti…pentru ca nimic altceva nu o „recomanda”..??! Adica astia, ca au scos in evidenta mizeria asta, sunt pedepsiti ca exista mizeria, de parca ei ar fi creat-o. Deci cum vine asta?!?

   0
   0
  • #30 Comentariu nou

   nu o obligă nimeni pe Irina lu’ Pablito să fie persoană publică. Nu i-a pus nimeni pistolul la cap și i-a spus să devină persoană publică. De bunăvoie și nesilită de nimeni și-a asumat poziția de persoană publică. În secunda doi după ce a devenit persoană publică, publicul are dreptul legal să o insulte, să facă mișto de ea, să scrie pamflete despre ea. Irinuca lu Pablito este a mia sau a milioana persoană care ar vrea să fie și persoană publică, dar să păstreze și avantajele unei persoane anonime, cum spune ardeleanu’, și cu slana-n pod, și cu buzele unse, ori asta nu se poate

   0
   0
  • #31 Comentariu nou

   un exemplu de persoană care și-a păstrat statutul de persoană privată este Nina Iliescu: nu a apărut niciodată în public alături de Iliescu, nu a participat la deplasări în străinătate, nu a participat la evenimente politice etc. Drept urmare nu s-a făcut mișto de ea, nu a fost insultată, etc. A fost pomenită în diverse caricaturi și meme, dar mișto-urile erau întotdeauna la adresa lui Iliescu. Cam la fel cu nevasta lui Băsescu, , nu a existat o ură contra unei neveste de politician, cum a fost de exemplu contra soției lui Năstase

   0
   0
 12. #32 Comentariu nou

  Eu sunt de parere ca articolul este o discriminare.

  El discrimineaza la adresa curvelor prin transferarea generalizanta a unui comportament individual stereotip (curva lui Dragnea s-a afisat la congresul PSD in primul rand al audientei, alaturi de oameni cu functii *publice* de stat in Romania) asupra practicantelor unor profesii care isi desfasoara activitatea in mod onest (sex contra bani) si care care nu se coboara niciodata intr-atat incat sa se pretinda ce nu sunt sau sa caute legitimitate pe seama asocierii cu oameni cu functii in stat.

  0
  0
  • #33 Comentariu nou

   @RazTaz: Aplauze, man

   Altfel, mie mi-a plăcut articolul TNR. Chiar e foarte bun. Se face caterincă de o curvă. Știu, eu sunt un superficial fără biblioteci. Dar băieții nu au confundat curvele cu gospodinele care pun murături și zacuscă și asta e de felicitat these days…chiar dacă zdreanța și-a pus fustă sub genunchi, gen anii ’80. Tot curvă e. Curvă. Curvă. Na, mă răcorii

   0
   0
 13. #34 Comentariu nou

  Vlad, și totuși… Ce ți-a cășunat pe bietul Julius!? 😂😀

  0
  0
 14. #35 Comentariu nou

  Cu scuzele de rigoare, vin cu o întrebare: situația dintre domnișoarele „lezate” din PSD și TNR nu-i similară cu dea dintre deputata USR (al cărei nume nu îl rețin) și „onorabilul” domn senator Șerban Nicolae? Întreb fiindcă prin ochelarii mei se vede asta. E drept că, am -4 dioptrii… 😁

  0
  0
  • #36 Comentariu nou

   Aproape.
   1. Si TNR și Nicolae Serban au dreptul la libera exprimare.
   2. TNR te injura pe banii lor, Nicolae Serban te injura pe banii tai.
   3. TNR ia amenda și pe firma și pe editor și pe persoană fizică și pe la vecini, Nicolae Serban are imunitate și inviolabilitate.
   4. Treaba lui TNR e sa te înjure, treaba lui Serban e sa facă legi și să dea socoteala pentru ce face in timpul in care e platit de tine sa îți reprezinte interesele.

   In rest, e ok. E aproape la fel.

   0
   0
 15. #37 Comentariu nou

  Ce nesimtiti sunt astia de la TNR !
  Pai cum sa o faci curva pe fatuca aia, cand toata lumea stie ca e autista.

  Eu in locul celor de la TNR as edita articolul folosind comanda:
  Ctrl+H
  Find: curva
  Replace: autista

  0
  0
 16. #38 Comentariu nou

  Deci, sa inteleg ca cele 5 crapaturi: Tănase Irina Alexandra, Firea Gabriela, Dăncilă Vasilica-Viorica, Dan Carmen Daniela, Vasilescu Lia-Olguța s-au simtit cu musca pe crapatura ca ar fi curvele lui mustata? E bine atunci!

  0
  0
 17. #39 Comentariu nou

  Din comunicatul CNCD se intelege ca, in legatura cu orientarea sexuala a partidului de curve, PSD s-a creat o discriminare intre purtatoarele legale de p12da si purtatorii ilegali de c0a1e. Ceea ce este foarte posibil deoarece asta este starea de fapt in acest partid.
  Cam asa ceva spunea si Victor Ponta in legatura cu orientarea sexuala a PSD si sustinerea familiei traditionale.

  0
  0