Un concurs pentru toți Domnii Trandafir 2.0

“Ştim că în România există profesori ce crează propriul conţinut digital pentru ore… dorim să-i încurajăm pe toţi cei interesaţi de educaţie digitală să realizeze materiale şi să le încarce pe platforma www.digitaliada.ro… în acest fel, un număr cât mai mare de persoane va putea avea acces gratuit la aceste resurse” este fraza care explică și motivează Digitaliada.*

fundatia-orange_concurs-materiale-digitaleAceasta este o inițiativă a Fundației Orange destinată în primul rând cadrelor didactice, dar și tutror celor interesați să creeze și să distribuie materiale didactice în format digital pentru predarea materiilor școlare de clasele V-VIII.

Departajarea concurenților va fi făcută de o comisie de experți în educație digitală, iar autorii materialelor selectate vor fi premiați cu echipamente electronice și IT.

Proiectele pot fi înscrise pe platforma online www.digitaliada.ro, până la 25 aprilie 2017. Formularul de înscriere permite includerea de informații sub formă de text, audio-video, aplicaţii sau imagini.

O bună ocazie, deci, pentru cei care au nu doar preocuparea, ci și priceperea de a aduce școala românească în prezent.

Pentru inspirație, de văzut și verificat planurile de lecție pentru învățare prin joc care au fost deja încărcate pe platforma Digitaliada, cum ar fi învățarea înmulțirii numerelor naturale la clasa a VI-a prin jocul digital King of Math (link) sau învățarea procentelor prin jocul iTooch6 Grades Math (link). Alte lecții digitale pentru învățarea prin joc la clasele V-VIII, aici.

Digitaliada este un proiect pilot al Fundației Orange care se desfășoară în 10 școli din mediul rural, în anul școlar 2016-2017. Materialele educative provin de la Harvard Graduate School of Education (sub licență Creative Commons) și de la experți educaționali din România.

Digitaliada se desfășoară cu sprijinul Direcției Generale de Învățământ Preuniversitar din Ministerului Educației iar regulamentul concursului poate fi consultat aici.

_________
*Dana Deac, președintele Fundației Orange.

5 comentarii Adaugă comentariu

 1. Sunt off-topic dar a scăpat în text un ”profesori ce crează” și e păcat. (Am căutat declarația doamnei Deac și pe alte site-uri și am găsit-o corect, cu ”creează”).

  On-topic: inițiativa este lăudabilă, am intrat și eu pe câteva filmulețe și le-am găsit instructive.

 2. Va salut ! Domnule Petreanu, situatia cu directorii si directorii adjuncti de scoli nu poate fi privita in ALB si NEGRU. Va expun mai jos o situiatie “GRI” , care nu e singulara in Romania (din pacate), si, daca se poate, va rog sa ne spuneti parerea dumneavoastra.
  In urma cu cativa ani, profesorul “X”al unei scoli gimnaziale este numit in functia de director adjunct de catre IS, la propunerea directorului scolii si a consiliului profesoral. Respectivul profesor nu a fost propus pentru ca ar fi fost membru al vreunui partid, sau pentru ca ar fi venit de undeva vreo “indicatie”, ci pur si simplu pentru ca s-a considerat ca e capabil si e cel mai nimerit pentru aceasta functie.
  Conform noii legi, in oct. 2016 a sustinut examenul pentru ocuparea postului de director adjunct (acelasi post, la aceeasi scoala). In urma concursului, profesorul “X” a trecut cu brio de proba scrisa, oferta manageriala a fost ok, singura problema fiind cv-ul de la care a lipsit un singur document justificativ care ar fi dus la intrunirea punctajului necesar. Acest document nu a fost incarcat pe platforma electronica in timp util, pur si simplu din cauza unei simple omisiuni. Inspectoratul a sustinut ca nici nu mai poate fi vorba ca acel document sa fie incarcat ulterior (platforma fiind inchisa) si nici nu a aprobat luarea in considerare a acelui document in original (document care exista !).
  Mai departe, problema a fost ca nimeni de la respectiva scoala nu s-a mai inscris la concursul pentru directori adjuncti… Mai mult, nici un profesor de la respectiva scoala nu isi dorea acest post ! Cu toate acestea, IS a avertizat directorul scolii ca trebuie sa gaseasca neaparat un profesor (sa-i spunem “Y”) care sa accepte acest post, in locul profesorului “X”. Inspectoratul a comunicat (neoficial) ca, conform legii, daca nu se vor face propuneri de care director, sau daca respectivul profesor “Y” propus nu accepta postul, “vor fi SANCTIUNI PENALE” (?!?) Nu s-a specificat cine va fi cel sanctionat (directorul ? profesorul “Y” ?).
  Cat de obiectiva poate fi o astfel de numire ?
  Cu alte cuvinte, un director adjunct care a dovedit ca e capabil pe perioada in care si-a exercitat functia, care a fost apreciat si dorit in continuare de colegi, si care a indeplinit criteriile evaluarii (respingerea fiind pur si simplu un abuz birocratic), este inlocuit cu un alt profesor, CARE NU A FOST EVALUAT IN NICI UN FEL ! Mai mult de atat, profesorul “Y” nici nu s-a inscris pentru sustinerea acestui concurs, pentru ca pur si simplu nu si-a dorit acest post !
  In acest caz, nu credeti ca ar fi fost mai corect ca profesorul “X” sa continue activitatea de director adjunct, PANA LA SUSTINEREA URMATORULUI EXAMEN, IN 2017 ?

  Va multumesc.

  • Mulțumesc pentru mesaj.

   Dv. îmi descrieți un caz particular în care e vorba de obtuzitatea și excesul de zel al unor birocrați.

   În ultimele zile au fost făcute 502 numiri, persoane care n-au trecut examenul sau nici nu s-au prezentat la examen. Toate sunt cazuri particulare precum cel descris de dv?

   În fine: nu credeți că era și este de datoria partidului de guvernământ să explice problemele ÎNAINTE să aplice soluții dubioase?

 3. Va multumesc pentru raspuns.

  Nu stiu daca toate cele 502 numiri sunt cazuri precum cele descrise de de mine.
  Am urmatoarele pareri:

  1. Daca cele 502 numiri s-au facut dupa nu-stiu-ce criterii, repunandu-se in functii directori si/sau directori adjuncti care au picat examenul sau care nici macar nu au participat la examen, netinandu-se cont ca in locul lor EXISTAU PROFESORI CARE AU LUAT EXAMENUL si care puteau fi pusi in locul celor care nu au indeplinit criteriile, INDIFERENT DACA ACESTI PROFESORI PROVENEAU SAU NU DIN ACEEASI SCOALA , atunci E FOARTE RAU ! Acuma, daca criteriile au fost politice, inseamna ca toti cei repusi in functii sunt ori membri PSD, ori preferati ai unor PSD-isti “de sus”. Daca criteriile NU au fost politice, inseamna ca cei care au fost re-numiti, au dat SPAGA.

  2. Daca cele 502 numiri s-au facut in urma unor cazuri identice sau asemanatoare celor semnalate de mine (directori si directori adjuncti care au picat examenul, dar care nu au avut cu cine sa fie inlocuiti, DIN LIPSA DE PROFESORI care sa fi participat la examen si care sa fi luat si examenul…), atunci cred ca numirile sunt normale !

  Dupa parerea mea, s-au comis DOUA MARI GRESELI :
  – Prima este cea pe care ati enuntat-o sub forma acelei intrebari retorice : “nu credeți că era și este de datoria partidului de guvernământ să explice problemele ÎNAINTE să aplice soluții dubioase ?”
  Ba da, asa este, noul ministru al educatiei trebuia sa explice clar DUPA CE CRITERII are intentia sa faca aceste numiri. Sincer sa fiu, eu l-am auzit odata (o singura data) pe Pavel Năstase, spunand ca e vorba doar de directorii si/sau directorii adjuncti care au picat examenul, dar care nu pot fi inlocuiti, din lipsa de personal care sa fi fost evaluat in acelasi mod si care sa fi luat si examenul… Repet, l-am auzit o singura data (pe TVR1 sau PRO TV, nu mai stiu…). E posibil ca el sa mai fi spus asta de 10…20 ori, dar daca o spune doar pe RTV si “Antene”, atunci e inca o MAAAARE PROSTIE din partea lui si din partea PSD.
  – A doua MARE greseala vine din partea fostului ministru al educatiei, dl MIRCEA DUMITRU (sau din partea celor care au facut “legea cu examenele…”). Pai o astfel de lege NU SE FACE “PE GENUNCHI” ! Trebuiau sa fie luate in considerare TOATE cazurile, variantele si variabilele posibile, astfel incat sa se evite situatiile (nu putine) aparute in genul celor pecare le-am descris : cazurile in care directorii si/sau directorii adjuncti pica, dar nu au cu cine sa fie inlocuiti, neexistand personal disponibil evaluat dupa aceleasi criterii, care sa intruneasca si punctajul minim necesar ; cazurile in care participantul la concurs ia examenul scris, dar omite sa incarce pe platforma un document EXISTENT (sau nu il incarca pentru ca acesta nu a fost eliberat la timp de catre un anume “secretariat”, cu toate ca activitatea respectiva a fost desfasurata), astfel incat pica la “CV”; …etc …etc ….

  Oricum, cazul concret pe care il cunosc (pe care l-am descris) nu s-a solutionat in niciun fel, directorul adjunct NU a fost si NU va fi re-numit, chiar daca, asa cum pe buna dreptate spuneti si dumneavoastra, in acest caz a fost vorba de “obtuzitate și exces de zel al unor birocrați”.

  Va multumesc.
  (…si va urmaresc zilnic la Europa FM).

  Sorin.