Consecința calității? Încrederea. Produs secundar: reputația.

UPDATE: Va multumesc tuturor pentru comentarii si contributiile la conversatie. Cele 3 licente Bitdefender 2019 merg la GV, flo si Stefan. Verificati-va mailurile.

Calu’ lu’ Fat-Frumos, o sa adresam o intrebare in chestiunea ridicata de tine :)

Gândiți-vă la o companie de top mondial, cu 500 de milioane de clienți în 150 de țări, cu cea mai mare infrastructură de livrare a securității cibernetice din lume, care face 11 miliarde de interogări de securitate zilnic și care are capacitatea de a anticipa, detecta și neutraliza cele mai recente pericole cibernetice, oriunde pe glob, în numai 3 secunde de la apariție.

Este o companie românească – fondată de români, dezvoltată și perfecționată de români, cu produse realizate în București, Cluj, Timișoara și Iași. Da, e Bitdefender.

Calitate românească – de data asta, în adevăratul înțeles al expresiei, fără nuanțe peiorative, fără sarcasm.

Până la urmă, de undeva trebuie început, nu?

Iată o contradicție cu tâlc: în țara în care atât de mulți muncesc pe brânci să imagineze noi modalități de a mai fura ceva de la săraci, câțiva muncesc îndârjit ca să facă performanță mondială cu produsul lor de prins răufăcătorii.

Că veni vorba despre calitate, știați că, în urmă cu un secol, sintagma “calitate japoneză” era un non-sens? Tehnica/tehnologia japoneză erau subiect de glume și batjocură printre europenii industrializați. Nu exista calitate la produsele japoneze. Cum s-au mai schimbat lucrurile!

Cum se mai schimbă lucrurile, sub ochii noștri, în privința chinezăriilor! Da, mizerii ieftine, dar din ce în ce mai multe excepții, până când excepțiile vor deveni noua regulă. Țara care, acum 70 de ani, își trimitea intelectualii să cultive orez în disperarea de a reduce foametea este acum o putere economică mondială, care face mașini de construit repede și bine poduri, căi ferate și tuneluri. De undeva au trebuit să înceapă și ei, la un moment dat – când le ajunsese cuțitul la os.

Știți care este consecința calității? Încrederea. În produsele de calitate ai încredere – că fac ce spun că fac, că funcționează corect, eficient, simplu, fără bătaie de cap. Calitatea are, ca produs secundar, reputația, care este, probabil, cel mai important diferențiator între succes și eșec pe o piață globală inundată de mărci și servicii asemănătoare.

Revenind la Bitdefender și la produsele sale, știrea este că gigantul cybersecurity tocmai a lansat suita de soluții Bitdefender 2019, despre care unul dintre vicepreședinții companiei spune că include “tehnologii la care până de curând specialiștii în securitate informatică doar visau” (sursa). Iată câteva dintre cele noi și mențiuni pentru cele îmbunătățite din acest produs în care au încredere peste 500 de milioane de utilizatori din toată lumea:

Inovații și îmbunătățiri în Bitdefender 2019:

Network Threat Prevention, o funcționalitate care monitorizează toate căile de atac asupra sistemului: previne exploatarea vulnerabilităților din sistemul de operare sau din programele instalate, detectează și blochează atacurile de tip brute force și protejează informațiile sensibile de tentative de interceptare când sunt transmise necriptat.

Tehnologia Ransomware Remediation, care oferă un nou nivel de protecție contra amenințărilor care blochează datele utilizatorilor și apoi solicită recompensă pentru a le reda accesul. Aceasta identifică tipurile de comportament ale ransomware, face copii ale fișierelor și le restaurează, anulând astfel orice efect nedorit al criptării acestora.

Advanced Threat Defense, feature care monitorizează îndeaproape aplicațiile și programele active ca să identifice comportamente suspecte și să intervină imediat pentru prevenirea infectărilor.

Modulul Web Attack Prevention ferește utilizatorii de navigarea pe site-uri periculoase înainte să le acceseze, prin verificarea rezultatelor afișate de motoarele de căutare.

Bitdefender Safe Files previne accesul neutorizat la fișierele de importanță fundamentală.

Găsiți aici, pe site-ul oficial, suita Bitdefender Total Security 2019, cu protecție completă pentru Windows, MacOS, iOS și Android.

Pentru utilizatorii deja înregistrați, actualizarea Bitdefender 2019 este disponibilă și se face gratuit din Bitdefender Central. Pașii pentru upgrade sunt descriși aici.

Încă ceva: am de dat 3 licențe Bitdefender 2019 pentru 3 dintre voi care vor să vorbească, în comentarii, despre ce înseamnă și cum pot fi evaluate și cât sunt de importante încrederea și reputația, de pildă, în lumea de azi – mai ales în mediul digital, ca să rămânem oarecum în context. Miercuri dimineață evaluez răspunsurile și anunț cui dau licențele acestei suite de securitate cibernetică deja premiate de PC Mag, printr-un update la acest articol (să lăsați adresă de mail validă, ca să vă anunț și personal). Mulțumesc!

 

16 comentarii Adaugă comentariu

 1. “The world is changed.” – incep cu aceasta propozitie din primul film Stapanul Inelelor intrucat viata pe care o cunoastem astazi nu mai seamana deloc cu cea de acum cateva decenii, iar amentintarile s-au diversificat. Chiar daca traim in cea mai buna perioada a omenirii, tot mai avem mult pana vom ajunge sa fim in siguranta 100%, dar pana sa discutam de securitate trebuie sa vorbim de incredere si reputatie.

  Bineinteles, aceste doua calitati se construiesc intr-un timp destul de mare, insa pot fi pierdute in doar cateva minute (exemplu local: Fabrica de lactate Bradet) din cauza rapiditatii cu care circula informatia. Consider ca increderea vine in urma folosirii produselor ori serviciilor unei anumite companii, iar reputaia in urma review-urilor si parerilor acestor utilizatori.

  De asemenea, consider ca reputatia si awarness-ul unei companii pot creste si in mod artificial prin mesajele campaniilor mediatice, doar ca acestea nu duc si la cresterea increderii in acea companie deoarce aceasta se cladeste doar in urma testarii de catre utilizatori.

  Pe langa aceste lucruri mai cred si ca increderea si reputatia unei companii in mediul online sunt date de catre review-urile clientilor pe diverse site-uri precum TripAdvisor, dar si in sectiunea de comentarii a produsului vandut. Nu de putine ori mi s-a intamplat sa evit achizitionarea unui produs din cauza ca cei care au cumparat produsul anterior au spus ca nu face ce a promis in descriere.

  Thumb up 0
 2. Fac relativ multe si regulate plati on-line. Daca nu as fi sigur că fac tranzacțiile in siguranta mi-aș pierde încrederea în tot ce înseamnă achiziții și plăți on-line. De ce fac asta? Pentru că punctele de lucru, agențiile sint fie departe de unde locuiesc, fie închise cînd termin programul de lucru. Plus că nu sunt nevoit să umblu cu bani după mine. Sint împătimit al plăților digitale și e bine sa stii că atît device-ul de pe care faci plățile cit și site-ul unde faci operațiunea de plata sau cumpărăturile sint safe dpdv cibernetic.

  Thumb up 0
 3. Mai întâi creezi un produs/serviciu de care tu personal sa fii mulțumit. În acest fel cel puțin teoretic il poți vinde/comercializa și către terți. Asa obții încrederea. Calitatea vine pe de o parte din perfecționarea și dezvoltarea continua, iar pe de alta parte prin relaționarea continua cu clienții.
  Chiar dacă ai un produs de calitate trebuie încontinuu sa convingi actualii și potențialii clienti in legătură cu calitatea produselor/serviciilor tale.

  Thumb up 0
 4. Este incredibil cât de mult au evoluat. După ce au dispărut cei de la RAV de pe piața, au fost liberi sa se dezvolte.

  Thumb up 0
  • Nu e chiar așa. Concurența în România a fost probabil benefică atât pentru RAV cât și pentru AVX – devenit ulterior BitDefender.

   Însă, chiar de la început, piața nu a fost strict locală, așa că „dispariția” lui RAV (în fapt, integrarea lui în Windows) nu a însemnat decât reorientarea unuia din mulții ofertanți de soluții de securitate. Ceilalți, „rămași” sau apăruți ulterior, își văd de concurență an de an și lună de lună chiar, fără menajamente și fără mari complexe.

   Am apreciat la BitDefender decizia de a păstra calitatea de brand românesc, deși sunt sigur că au avut oferte uriașe din SUA și probabil nu-numai.

   Cu toate acestea, niciun român, fie el și puțin mai naționalist nu și-ar instala BitDefender doar din patriotism. Conteaza mult încrederea și reputația câștigate de-a lungul anilor, nu doar în luptele cu amenințările din ce în ce mai mari, ci și cu concurența acerbă.

   Thumb up 0
 5. Motto:
  „ce înseamnă și cum pot fi evaluate și cât sunt de importante încrederea și reputația … mai ales în mediul digital”

  Cumva, dl. VP nu doar că ne îndeamnă să vorbim despre încredere și reputație, dar ne sugerează și o structură a discursului.

  Câteva considerente generale. Atât noțiunea de încredere cât și noțiunea de reputație pot fi aplicate atât unor persoane sau entități formate din persoane (firme, asociații, partide etc), cât și unor … produse.

  1. CE ÎNSEAMNĂ?

  _1.1. Încrederea este un sentiment complex de siguranță în raport cu cinstea, corectitudinea, sinceritatea, capacitatea declarată de a ne răspunde unor așteptări. În cazul produselor digitale, atribuțiile umane de cinste, corectitudine etc. se aplică echipei de realizare/ distribuire.

  _1.2. Reputația ar fi, pe scurt, părerea publică, bună sau rea, notorietatea (popularitatea) de care se poate bucura cineva sau ceva

  _1.3. După cum este trivial de constatat, o „viață” aparte are tandemul încredere-reputație, mai ales atunci când vorbim de percepția pe termen mai lung.

  2. CUM POT FI EVALUATE? Ca să nu lungesc (mai mult) vorba, mă voi referi cu predilecție la încredere & reputație în mediul digital.

  _2.1. În cazul încrederii, putem vorbi atât de încredere personală cât și (ceva mai valoroasă/ relevantă) de încredere a comunității de utilizatori.

  Încercând să găsesc un numitor comun care să treacă prin sistemul de operare, utilitarele de sistem, comunicații, securitate (AV, dar nu numai), medii de dezvoltare, până la aplicații/ sisteme dedicate, browsere, platforme sociale și jocuri (listă non-exhaustivă), aș zice că încrederea poate fi evaluată în funcție de gradul în care te poți baza pe faptul că produsul respectiv îți servește scopurile tale și interacționează corect cu (sau nu perturbă) celelalte componente din mediul (tău) digital.

  _2.2. Reputația poate fi evaluată (grosier) în funcție de numărul de utilizatori care au cunoștință de produsul respectiv. Însă, spre deosebire de încredere, care teoretic pornește de la zero și poate doar crește, reputația poate fi și … negativă.

  _2.3. Un mod de evaluare, succint dar extrem de eficient/ elocvent, al tandemului încredere-reputație este cel reprezentat votul cu steluțe ★★★★☆, mai ales când este însoțit și de numărul celor care și-au exprimat opinia.

  Un alt mod de evaluare al tandemului sus-amintit, este adesea făcută prin încadrarea/ sau nu, în noțiunea de „brand” (cu obs. că există Branduri și … „branduri”).

  3. CÂT SUNT DE IMPORTANTE?

  Nu voi avea pretenția că emit judecăți de valoare valabile oricui și în orice conjunctură.

  Atunci când vrei să cumperi un produs digital, încrederea și reputația contează. Contează, dar mai depinde și de cât îți permiți să investești în el, și de cât crezi TU că merită.

  În cazul soluțiilor de securitate, adesea, cel care crede că nu merită, ori nu-și permite o investiție mai mare poate afla în mod dureros că s-a … înșelat.

  Sigur ar mai fi mult de filozofat, dar n-am să mai adaug decât că încrederea și reputația pot avea drept catalizatori, așa-numiții creatori de opinie (influencers).

  Thumb up 2
 6. Da, am inceput de curand sa utilizez BitDefender atat pentru Windows cat si pentru Android si este intr-adevar superior programelor antivirus pe care le-am cunoscut. Iar costul serviciilor oferite este competitiv.
  Felicitari echipei BitDefender, ne putem mandri ca sunteti romanii din topul pietei antivirus.
  about.me/Valentin_Jalba

  Thumb up 0
 7. Despre încrederea la nivel de utilizator home sau enterprise, referitor la produsul Bitdefender. În mediul virtual înseamnă să iei în considerare că oricare cineva îți poate folosi imaginile, textele, conversațiile private. Bitdefender oferă de ceva ani conversație criptată, pe care v-o recomand călduros. Tot Bitul drag oferă protecție cameră web, tranzacții securizate cu băncile, iar noutatea ultimilor ani e protecția ransomware și threat defense. Foarte util este și că Bitul drag monitorizează siteurile și avertizează despre posibile surse de neîncredere. Așa că prima regulă în protecție e să folosești un antivirus foarte bun, să nu accepți spamuri și alte oferte de gen, să ții cont de recomandările antivirusului și să-l menții fericit, cu updateuri zilnice. Ce se întâmplă, însă, dacă nu te protejezi corespunzător? Ajungi, ca victimă, la șantaj, amenințare, plată pentru informațiile private și care îți pot afecta reputația. Referitor la reputația în mediul virtual, nu sunt fanul likeurilor și unlikeurilor, întrucât sunt tot felul de idioți care se joacă, valabil și la notarea produselor pe siteurile magazinelor virtuale. Ce mă aștept, însă, să apară, având în vedere foamea de socializare cu necunoscuți, nevoia de a fi recunoscut într-o societate virtuală și de a da un sens vieții în care postezi doar lucrurile frumoase, de genul ce am mâncat, unde m-am plimbat, ce poză șmecheră mi-am tras cu actorul și mașina aia , este să apară o situație de genul celei din serialul Black Mirror, în care roșcata fiică a lui Ron Howard nu poate intra în restaurant pentru că cineva i-a stricat reputația cu unlike după o ciocnire sau, mai grav, nu mai e acceptată la nunta prietenei dragi pentru că nu are suficiente likeuri și e o rușine să inviți la petrecere asemenea specimen. https://www.imdb.com/title/tt5497778/

  Thumb up 1
 8. Toti ne laudam cu un centimetru in plus, dar la 500 de milioane de clienti, un ROI de 10 euro per client, ar veni cam 5 miliarde de euro sau dolari nu mai conteaza. Ne laudam si noi dar mai pe sub masa. Altfel, da, asa cum incui usa la casa, asa cum incui masina si mai put si alarma un antivirus e esential si protejeaza valori mult mai mari decat o alarma de masina sau un televizor, o masa si patru scaune.Toate amintirile, access-ul la conturile private merita o mare atentie in viata de zi cu zi asa ca un antivirus bun e deja obligatoriu.

  Thumb up 1
 9. Am un sistem cu un Intel Xeon mai vechi pentru care nu va aparea un update de bios pentru Spectre si familia lui. Intrucat isi face treaba, prefer un antivirus bun in locul unui upgrade.

  Pana acum am mers pe Kaspersky si NOD32 (daca tot vorbim de reputatie), dar Bitdefender este destul de laudat in ultima vreme asa ca i-as da o sansa.

  Thumb up 0
 10. #11

  Eu scriu doar ca sa-mi exprim nemultumirea fata de bitdefenderul free online :) Nu stiu cele cu plata cum sunt dar cel free mananca mult din resurse. In task manager mereu disk e 100% din cauza lui are tot felul de agenti de procese care mesteca si scriu si descarca si ce-or mai face de nu sta o clipa hardul. Mi se pare exagerat. Am incercat si Kaspersky si nu face asa. Acum sunt pe Avast si hardul e linistit. Apoi dezinstalarea e foarte greoaie, daca nu stii ce si cum sa faci, ramai cu tot felul de ramasite in registry si la o eventuala reinstalare iti da erori. Chiar daca o faci bine raman multe keys de bitdefender in registru. E adevarat ca-ti gaseste tot ce e de gasit ca infectii si virusi si politiiromane si altele si e cam peste tot numarul 1. Deci nu intru in concurs, nu? :D

  Thumb up 2
 11. Cercetarile mele au condus la :
  Cota de piata = Radical de ordin k din (Reputatie la cub + Incredere la patrat + Calitate)
  Toata chestia e sa stii cat e k.
  Daca aflam eram mai bogat ca dragnea si nu chiar asa de hoț.
  Pana aflu, sper ca dragnea sa ajunga el la fel de bogat ca mine.

  Thumb up 0
 12. a castigat cineva?

  Thumb up 0