Cum se construiește viitorul – interviuri de caz

Pe turnul BRD de pe bdul Titulescu sunt proiectate zilele acestea mesaje care te pun în mișcare, pentru și despre ziua de mâine, despre viitor. Mesajele pot fi alese de oricine de pe un site dedicat: Creatoriidemaine.ro. Mesajul pe care l-am ales eu de pe site este: „Știu că va fi bine”. Chiar știu 🙂

Știți ce-mi dă speranță? Ca gazetar, se-ntâmplă să mai aflu, să mai descopăr, să mă mai întâlnesc, din când în când, cu oameni care se ocupă să construiască în România o societate mai bună, mai eficientă, mai confortabilă. Oamenii aceștia lucrează cu migală și îndârjire, pas cu pas, și fiecare se străduiește să iasă din pătrățica lui prin creativitate și muncă cinstită.

De vreo doi ani sunt, cumva, aproape de un proiect național care încurajează tinerii antreprenori din România să încerce ceva nemaiîncercat, să-și materializeze ideile și să și le testeze în comunități compuse din alți antreprenori, fie ei de succes confirmat sau doar visat. Acest proiect este Innovation Labs, cel mai mare program de pre-accelerare pentru start-up-uri tehnice din România – despre care am mai scris, uneori, când a mai avut câte o etapă interesantă.

Una dintre companiile susținătoare ale Innovation Labs, adică BRD – Groupe Société Générale, a inițiat acum o serie de întâlniri între antreprenori de succes și coordonatori ai construcției unui viitor mai bun pentru țara noastră, pe care le transmite live pe Facebook, pentru oricine vrea să-nvețe de la cei care au reușit cum au reușit.

Invitații primului episod au fost Răzvan Rughiniș, co-fondator al Innovation Labs, și Flavia Oprea, co-fondator și CEO ENTy, start-up lansat în cadrul Innovation Labs și premiat la categoria „Cel mai bun produs” la Innovation Labs 2016. Înregistrarea primei întâlniri din BRD Live Studios este aici (dar au mai fost și alte interviuri, cu câțiva puști implicați cu toată pasiunea vârstei în competiția de robotică BRD First Tech Challenge, sau cu doi profesori care vor să readucă bucuria învățării în clasele de școală din România – le găsiți pe toate pe pagina aceasta).

Dacă ai răbdare să-i asculți pe acești oameni, întrezărești viitorul, cu educația, joburile, aplicațiile și prioritățile lui.

Răzvan Rughiniș și Flavia Oprea, inervievați de Cristian Leonte la prima ediție BRD Live Studio.

Răzvan Rughiniș este nu doar fondatorul Innovation Labs, ci și prodecan al Facultății de Automatică și Calculatoare din București. El crede că rolul mediului universitar este să fie o arenă a ideilor în care tinerii ar trebui să-și descopere vocația și pasiunile. Cât despre participarea studenților la programe de pre-accelerare pentru start-up-uri, ei bine, asta îi pregătește pentru viitor, inclusiv dacă ei aleg să fie angajați și nu patroni, în cele din urmă, pentru că astfel devin angajați mai valoroși.

Flavia Oprea, una dintre câștigătoarele Innovation Labs, se declară schimbată complet de experiența din acest program de pre-accelerare: a învățat să se adapteze la medii diferite de lucru și a descoperit cum să-și evalueze corect munca. Inițial, nici ea, nici echipa ei nu-și imaginau că vor ajunge atât de departe cu proiectul prezentat, iar acum au deja experiența mai multor testări ale produsului și participarea la un accelerator în Olanda, acum produsul lor fiind în teste clinice în acea țară. Ce a fost la început? Un proiect gândit inițial pentru cei cu afecțiuni ale urechii interne. Ce a devenit, după 18 luni de testări, adaptări și finisaje? Un dispozitiv pentru cei afecțiuni de mișcare, de exemplu Parkinson, prin care pacienții își pot monitoriza simptomele, iar medicii pot oferi tratamente personalizate.

„Creatorii de mâine”, li se spune. Ce preocupare grozavă!

Articol din categoria: PRO BONO

1 comentariu Adaugă comentariu

  1. #1 Comentariu nou

    Excelent articol. Cred ca ponderea articolelor de genul asta ar trebui sa creasca.

    0
    0