Amenințări cibernetice în 2018: ransomware mai agresiv; marile companii vor fi ținte predilecte

foto: pixabay

În 2018, riscurile de securitate cibernetică vor crește semnificativ iar atacurile de tip ransomware se vor schimba fundamental și vor deveni și mai agresive, anticipează specialiștii Bitdefender.

Practic, după ce amenințările informatice au vizat, ani la rând, mai ales utilizatorii obișnuiți, țintele predilecte ale dezvoltatorilor de malware vor deveni companiile și rețelele de calculatoare. Majoritatea atacurilor vor avea capacitatea de a se multiplica de la un calculator la celălalt, fără implicarea utilizatorului (precum ransomware-ul WannaCry, de pildă, care a afectat la sfârșitul primăverii trecute sute de mii de terminale din companii și instituții publice din întreaga lume).

Când vine vorba de atacurile informatice ale anului 2018, dezvoltatorii de malware vor avea în vedere mai ales ținte mari, cum ar fi companii care dețin datele personale ale abonaților, inclusiv date despre obiceiurile de navigare pe internet. Atacul asupra companiei americane Equifax descrie perfect noul gen de amenințare de cyber-security cu care vom avea de-a face de-acum înainte (numerele de securitate socială, datele de naștere, adresele, numerele de permis auto și ale informații sensibile ale aproape jumătate dintre cetățenii SUA au fost sustrase de un atac informatic reușit asupra companiei de evaluare a riscului de credit Equifax). În ultimele 12 luni, de altfel, au fost atacate cu ransomware sistemul public de sănătate britanic, FedEx sau sistemul de transport orășenesc din San Francisco. Viitorul e aici.

Specialiștii Bitdefender anticipează că, în mare, atacurile informatice ale anului 2018 vor consta în ransomware, troieni bancari și mineri de monedă virtuală (fișiere care folosesc puterea de procesare a calculatoarelor infectate ca să genereze sume de bani). Ca o noutate, unele atacuri ransomware vor folosi inclusiv puterea de procesare a plăcilor video, și nu doar pe cea a procesorului, pentru a face procesul de criptare a datelor mai rapid și a ocoli soluțiile de securitate instalate pe calculatoare.

Anul acesta, „armatele de dispozitive smart vor deveni noua normalitate”, estimează Bitdefender. Aceste dispozitive au protecție minimă la atacuri, codul lor sursă e în general disponibil la liber pe internet iar ele sunt vândute cu milioanele, ceea ce le transformă în uneltele perfecte pentru a fi preluate, în masă, de atacatori, care le pot folosi pentru a infecta cu ransomware rețelele companiilor atacate, pentru a trimite spam sau pentru atacuri de suprasaturare a rețelelor.

În fine, un ultim avertisment din partea Bitdefender: „sistemele de operare ale terminalelor Mac for deveni ținte în 2018”. Sigur, numărul programelor malware care țintesc sistemul Apple este de sute de ori mai mic decât în cazul Windows, dar asta n-ar trebui să adoarmă vigilența nimănui, pentru că tot vorbim de sute de mii de programe.

În concluzie, iată câteva recomandări de cyber-securitate:

 • Back up/protecție suplimentară pentru datele și fișierele cu semnificație.
 • Antivirus cu reputație, actualizat la zi.
 • Software actualizat.
 • Nu instalați software piratat.
 • Prudență în accesarea linkurilor trimise prin email sau servicii de mesagerie.
 • Prudență în accesarea rețelelor publice wifi.

Articol din categoria: ADVERTORIAL

3 comentarii Adaugă comentariu

 1. #2 Comentariu nou

  Informatiile si sfaturile prezentate sunt bune. Razboiul in online, este in plina desfasurare de mult timp. Unele consecinte, dupa cum s-a mentionat, au aparut si au depasit cu mult ceea ce se stia in general acum cativa ani.

  Imi permit sa adaug, pe langa recomandarile Bitdefender, cateva sfaturi:

  a) pentru sisteme Windows si MacOS (valabil si la Linux)
  – daca, prin natura activitatii, nu aveti nevoie de drepturile de administrator, folositi pentru lucrul de zi cu zi conturi cu drepturi de utilizator standard. Poate fi o stavila pentru tentativa de acaparare a controlului dinafara.
  – daca vreti sa imbunatatiti viteza de lucru sau cine stie ce alti parametri ai sistemului pe care il utilizati, evitati sa folositi ofertele online de programele „free” care sa faca acest lucru. Prin natura imprejurarilor v-ati incredinta in mod complet securitatea proprie pe mana lor. Cereti macar un sfat competent, inainte sau documentati-va bine. Oricum, evitati macar instalarea „solutiilor” de pe site-uri fara referinte convingatoare.

  b) pentru smartphone-uri
  Esentialul s-a spus. Verificati totusi in plus referintele (nu doar din Google Play sau AppStore) pentru aplicatiile pe care le instalati sau chiar pentru cele pe care le aveti instalate.

  c) pentru smarttv-uri
  Fiti cu atat mai prudenti cand instalati o aplicatie noua.
  Folositi cat mai des, functiile de scanare antivirus, mai ales daca folositi des navigarea pe internet.
  Daca aveti camera video, tineti-o acoperita.

  Desi este o alta discutie, nu uitati de amenintarile care vin pe aceeasi cale, desi nu in forma binara: dezinformarile si manipularile. Nu intamplator cuvantul anului a fost desemnat … fakenews.
  Aproape oricine se poate transforma, asemenea unui sistem virusat, in sursa de contaminare a celorlalti din retea.
  Poate cu alta ocazie, vom avea ocazia sa detaliem.

  0
  0
 2. Cea mai mare amenintare o sa ramana in continuare „fake news”. Restul au leac potrivit si doar prostia utilizatorilor le mai tine relevante. Fake news insa…

  0
  0