Decalajul între salariile de la stat și cele de la privat, în creștere rapidă

Găsesc următoarea știre în Adevărul: “În companiile din România deţinute de stat, salariile sunt cu peste 80% mai mari decât salariul mediu din sectorul privat, arată un raport al Fondului Monetar Internaţional (FMI) ce analizează datele pentru anul 2016. În condiţiile în care un angajat mediu din privat câştiga atunci, în medie, un salariu brut de 2.729 lei, un angajat dintr-o companie de stat câştiga aproape 5.000 de lei.”

Asta se întâmpla în 2016.

De-atunci, a pus PSD mâna pe maneta cu salarii și dă-i și luptă cu programul din scoarță-n scoarță până au vâlcovizat cu totul finanțele publice, vai de capu’ nostru.

Ce a constatat FMI când a comparat decalajul salarial dintre companiile de stat şi mediul privat în toate fostele state socialiste din Europa?

Diferența cea mai mare este în România: peste 80%.

Kosovo înregistrează al doilea cel mai mare decalaj, de circa 78%, fiind urmat de Bosnia şi Herţegovina, cu un decalaj de numai 50%.

Exemple de bună administrare, toate. Noi, mafioții albanezi și o țară disfuncțională născută dintr-un război neterminat.

În Ungaria, se află la capătul opus, diferenţa dintre salariile din rcompaniile deţinute de stat şi cele din privat este de mai puţin de 10%.

Dar, încă o dată, acestea sunt date din 2016. Diferenţa a crescut rapid din 2017 încoace.

În septembrie anul trecut, salariul mediu net la stat a fost de 4.235 lei net pe lună, pe când în privat a fost de aproximativ 2.218 lei. Aşadar, un decalaj de 100%, peste 2.000 de lei. În unele cazuri, salariile s-au dublat sau chiar triplat, pentru aceleași fișe de post.

Dar problema nu e neapărat că salariile au crescut la stat, ci că salariile au crescut fără nicio legătură cu performanța, sau chiar împotriva ei, și, oricum, fără măcar o cerere de îmbunătățire a performanței din partea managementului.

Luați exemplul primarului general al Capitalei, care are un mandat dezastruos, asta ca să folosim un eufemism, și care și-a crescut salariul cu 40%.

O creștere de 40% a salariului în condițiile în care Primăria e în faliment, Radet e în faliment, transportul în comun e un dezastru, traficul e îngrozitor, calitatea areului e înfiorătoare, investiții practic nu există și nimic nu se îmbunătățește, pe nicăieri. Cum să-ți mărești salariul cu 40% în aceste condții?

Imaginați-vă așa ceva în economia reală. Imposibil, nu?

Raportul FMI mai arată că firmele din România controlate de stat au performanţe în mod sistematic mai slabe decât sectorul privat, deşi îşi plătesc angajaţii mai generos.

La noi, situația este agravată de invazia de paraziți politici în sistem. Administrația de stat din România ete infestată de țiitoare, fii și fiice, nași, fini, unchi și mătuși și tot soiul de clienți ai PSD, care au primit tot soiul de sinecuri la stat, unde nu-i verifică nimeni dar iau salarii grase. Ați văzut interviul Recorder.ro cu bugetarul exasperat, da? El o zice cel mai bine: “E ca un clan. Nu ești întrebat ce știi să faci, ci cu cine ești prieten.”

Efectul acestei invazii de politruci toxici: demotivare în rândul angajaților cu adevărat valoroși, administrare proastă și rezultate deficitare, cetățeni furioși – dar bine că e partidul mulțumit, nu?

România are nevoie de o deratizare amplă în administrația publică.

40 comentarii Adaugă comentariu

 1. “Cum să-ți mărești salariul cu 40% în aceste condții?” -> cu nesimtire si cu tupeu de borfas

  Thumb up 9
 2. Aștept cu mare interes guvernarea care va ști să TAIE aceste salarii nesimțite și să le racordeze la performanțele REALE ale angajaților din administrație…

  Thumb up 6
  • Orice guvernare care va tăia salariile și va majora TVA-ul va dispărea pe modelul PDL care doar prin rebranduirea in PNL a evitat dispariția însă prin acele măsuri i-a oferit psd-ului peste 7 ani de guvernare și la cum se merg lucrurile psd-ul va mai sta la guvernare cel puțin 1 an jumătate.

   O buna guvernare trebuie să găsească metode de a mari încasările, de a reduce evaziunea fiscală și munca la negru, nicidecum să taie salarii și să mărească taxele.

   Thumb up 0
  • @Filip Cresterea taxelor si taierea salariilor sunt chestii diferite. Guvernul care vine va trebui sa taie din numarul de salariati, in primul rand, si apoi din salariile care sunt prea mari. Concomitent, trebuie taiate toate pensiile speciale si reglementate preturile la care statul face achizitii. Nu e nevoie de cresterea taxelor, din contra, se poate relaxa fiscalitatea. De fapt, scaderea poverii fiscale e singurul mod de dezvoltare.

   Thumb up 0
  • Sincer, nu cred că vreun partid își va mai asuma vreodată costul politic al unor tăieri generale de salarii în sectorul bugetar, oricât de justificate ar fi acestea. Probabil că se va umbla la informatizarea cât mai multor sisteme, pentru reducerea costurilor cu personalul, și la reducerea numărului de angajați, pentru reducerea anvelopei salariale.

   Cu pensiile speciale, însă, e altă discuție – posibil ca o forță politică precum USR/PLUS, care se bazează pe electorat urban/clasa de mijloc în primul rând, în orașe mari, să aibă drept promisiune electorală tăierea masivă a pensiilor speciale.

  • @Dani – in primul rand nu poți tăia salariile doar pe termen limitat urmând că apoi sa dai înapoi salariile întregi – conform unei decizii a curții constituționale din 2010. Nici partea de dat afara nu e ușor de realizat – din cei dați afară de guvernul Boc multi s-au dus în instanță și au câștigat statul fiind obligat să-i reîncadreze la locul de munca și să le plătească salariile pe perioada in care au fost disponibilizati. Singura metoda de a mai reduce aparatul bugetar e natural – prin ieșirea oamenilor la pensie fara a angaja pe altcineva în locul lor.
   Cu pensiile e și mai complicat, conform deciziei ccr tot din 2010 – pensia e un drept care nu poate fi redus nici macar pe o perioadă limitată. Oricum majoritatea pensiilor speciale sunt cele ale magistraților și mă îndoiesc că un partid va avea curajul să intre în conflict cu categoria care hotărăște cine intră la închisoare.

   Thumb up 0
 3. Da, e nevoie de o deratizare in domeniul administratiei publice.

  Dar cine mai are curajul sa o faca? Boc a taiat salariile cu 25 la suta ca sa ne salveze in plina criza economica (nu sunt de acord cu a taia absolut tuturor dar asta e alta poveste) si a devenit persona non grata in Romania cu exceptia Clujului.

  Ciolos a incercat ceva si s-a blocat de Parlamentul si administratia locala pesedizata.

  Cum ar putea un politician roman onest sa curete sistemul si sa dea afara zeci de mii de funcționari care nu fac nimic si doar paraziteaza statul daca in felul asta isi distruge si cariera si nici nu are o majoritate de minim 51 la sita in Parlament?

  Thumb up 2
  • La stat e foarte dificil de dat afara oameni și oricum problema principală e la administratia locala, la primării, unde-s o grămadă de plimba hârtia, nu înțeleg de ce primăria București are peste 5000 de angajați în condițiile în care o primărie că Viena are sub 2000 de angajați.

   In administrația centrală sunt undeva la 500-600 mii de angajați din care peste 90% sunt profesori, medici și asistente, militari, polițiști și pompieri…pe cine dam afară ?

   Thumb up 0
  • e dificil, dar nu imposibil.
   multe societati de stat pot fi privatizate.
   multe agentii pot fi desfiintate.
   multe prestari de servicii pot fi externalizate.
   sistemele de invatamant si de sanatate pot sa fie finantate pe elev/pacient.
   simplificari administrative, informatizare.
   limitarea cheltuielilor salariale a functionarilor si ”alesilor” din primarii la ceea ce pot colecta din taxele locale, cu urmarea desfiintarii a circa 50% din primarii, prin comasari.
   bineinteles, desfiintarea tuturor pensiilor speciale.
   buget cu deficit zero.
   aderarea la zona euro.

   Thumb up 0
 4. Zilele trecute am fost la parintii mei, in provincie.
  Tatal meu, pensionar, trebuia sa plateasca CASS pentru niste venituri suplimentare. Omul are 87 de ani si cand vede un calculator il ocoleste elegant. Prin urmare utilizarea SPV era tabu. Asa ca, s-a dus la ANAF si a incercat sa plateasca ce avea de platit. Acolo, functionara l-a intrebat daca-l dau banii afara din casa!!!
  In fine, m-am dus cu el acolo si, cu chiu cu vai, am obtinut formularul 200 pe care l-am completat (cu eforturile de rigoare). Dupa care a venit plata: iarasi 3 ghisee, ca deh, statul trebuie sa plateasca bine niste paparude.
  Cateva concluzii interesante:
  1. Declaratiile pe 2017 nu au fost inca finalizate si nu s-au emis decizii de impunere. Se pare ca au ajuns la 2013!!!
  2. Femeia de la ghiseu nu stia ca incepand din 2018 ANAF pare sa nu mai emita decizii de impunere (ceea ce este o tampenie si va genera, in viitor, niste abuzuri incredibile atunci cand, peste 5 ani, va cere penalitati si amenzi pentru cei care au gresit declaratiile anterioare.
  3. Softul de la ANAF (atat cat am vazut) pare sa fie scris in Fox Pro si este extrem de lent si neprietenos pentru utilizatori.
  In final, eu sunt din ce in ce mai mirat ca ANAF strange banii pe care ii strange (<30% din PIB,, in conditiile in care tarile din vest trec bine de 40% iar cele din nord trec de 50%). Cred ca sunt sanse bune ca in 2-3 ani sistemul ANAF sa se prabusesca total. Atunci Romania va deveni un adevarat paradis fiscal.

  Thumb up 2
 5. Problema nu e la salariile de la stat care oricum sunt printre cele mai mici din ue ci la salariile din privat care-s foarte mici chiar raportând la pib si la productivitatea muncii din Romania. In țara noastră capitalul se împarte în proporție de sub 40% pentru renumerarea salariaților și peste 60% pt patronat in condițiile in care media în UE e undeva de 50-50% iar in unele țări că franța, danemarca, suedia….peste 60% din capital merge la salariati.

  Comentariu apreciat Thumb up 24
 6. Chiar si cu acea creștere de 40%, nu cred că-și folosește salariul. Probabil ca nu a intrat niciodată in contul respectiv si habar nu are cate salarii a acumulat. Creșterea salarială este doar o mișcare perversa de imagine.

  Tanti Firea ar putea foarte frumos sa renunțe la salariul sau si sa “lucreze” voluntar la primăria capitalei, pentru ca de bani nu duce lipsa cu siguranța. Știm cu toții cam in ce fel de cercuri s-a învârtit in ultimele doua decenii, si cu siguranța ca “șmecheria” nu se întreține cu 2-3k EUR/luna, salariul sau.

  Momentan trăim niște vremuri ciudate: plătim salarii unora sa ne fure! That’s nice…

  Thumb up 7
 7. Nimeni nu amintește de faptul că la privat sunt foarte mulți angajați cu contracte pe salariul minim, iar diferența se primește la negru, în timp ce la stat tot salariul e trecut în contractul de muncă? Dacă nu ar exista aceste practici la privat, diferența dintre cele două sectoare nu ar mai fi atât de mare.

  Thumb up 5
  • Plata la negru in privat nu mai este demult atat de raspandita. Din pacate, economia reala nu poate plati mai bine in foarte multe cazuri, inclusiv din cauza nivelului de taxare a muncii din Romania, unul dintre cele mai ridicate din UE.

  • Cel puțin în IT e extrem de răspândită practica cu salariu minim pe cartea de munca și restul pe diverse forme gen PFA, drepturi de autor, întreprinderi individuale….asta nu e munca la negru ci o forma prin care se evita plata contribuțiilor la pensie și sănătate.
   Unele statistici zic că în România se pierd anual undeva intre 20-30% din pib (50-60 miliarde de euto) mai ales din cauza evaziunii fiscale însă și din cauza muncii la negru sau alte metode prin se evita plata contribuțiile.

   Thumb up 0
  • Se platesc contributii si pentru restul

  • la stat nu e trecuta spaga in cartea de munca.

   Thumb up 0
  • Plata contributiei la pensie e opțională pt PFA, DDA II ….și mă îndoiesc că-s multi romani care o plătesc, în condițiile în care majoritatea aleg aceste variante tocmai pt a plăti mai puțin la stat. Plata contribuției de sănătate se plătește doar o data, adică dacă se plătește deja pe salariu minim atunci nu se mai plătește pe veniturile de pe PFA, DDA si II.

   Thumb up 0
  • bre, ori nu ai i.i. sau pfa, ori o sa ai parte de niste impuneri-surpriza!
   sa-ti dau cateva exemple de beneficii ale bugetarilor pentru care nu se plateste cas si cass?! (in afara spagii!)

   Thumb up 0
  • Am PFA din 2012 și n-am platit niciodată contribuția pt pensie și nu mi-a venit niciodată vreo decizie de impunere pt plata contribuției de pensie pe veniturile de pe PFA. Pt. sănătate într-adevăr a fost o perioadă de 3-4 ani în care s-a plătit contribuția de 5.5%, însă s-a eliminat acum 1 an jumatate pt cei care plătesc deja contribuția de sănătate pe un contract de munca.
   Am și micro-intreprindere din 2008 iar DDA am avut 3 ani înainte de a infiinta pfa-ul. Oricum discuția e mai ales despre PFA-uri care-s cam 500-600 mii fata de dda și îi care-s mult mai putine.

   Thumb up 0
 8. Deaia toata lumea vrea sa se angajeze la stat, nu in privat. Fiindca, la stat, faci nimic si iei bani, doar ce-am vazut zilele astea un reportaj al Recorder.

  Thumb up 3
 9. Cine se bagă să taie dispară1 pensiile speciale?

  Mai ține minte cineva procesele de pe urma tăierilor făcute de Băsescu+Boc? Și cum au fost cîștigate pe bandă rulantă?

  Cum facem? Parlamentul și/sau senatul să dizolve CCR-ul? Declarăm în prima secundă sistemul de pensii falit și, imediat în secunda 2, anunțăm un alt sistem de pensii care să plătească pe fiecare cu o anumită cifră (fără pensii speciale, fără puncte preferențiale la polițiști, securiști, judecători, militari etc)?

  Deci? Cum se face?
  Cine face?

  ————

  1 – Mă amuză teribil cinismul ăsta. Toți zic de tăierea pensiilor speciale, când de fapt nimeni nu vrea să le facă să dispară cu totul. Halal!

  Thumb up 6
  • Pensiile speciale nu sunt bazate pe contributivitate, d-aia pot fi taiate. CCR s-a referit la pensiile ptr vechime/pe baza de contributii etc, alea au alt regim, iar nu vrei sa citesti inainte. Basescu n-a mai taiat pensiile tocmai din cauza deciziei CCR, cu salariile n-a fost acelasi regim, d-aia alea au putut fi taiate, cu costul politic aferent.

  • bulache, voteaza si tu cu aia care spun ca le desfiinteaza, nu cu aia care le-au infiintat ca pana acum!

   Thumb up 0
 10. Au votat parca si pensii speciale pentru primari si consiglierii aferenti…
  Deci voi visati sa le scoata si astia maresc numarul sinecuristilor pensionari!

  Thumb up 0
 11. Plata la negru in mediul privat este o practica obisnuita in regiunile sarace, urbane sau rurale, unde oameni accepta orice conditii impuse de angajatori. Formele sunt diverse, declararea unui salariu mai mic (de regula cel minim), ore mai putine (contract cu 4 sau 6 ore cand cele efectiv lucrate sunt 10-12 pe zi), orele suplimentare nu sunt declarate, nici cele lucrate in weekend sau sarbatori legale, etc. Iar contributiile sociale or fi mari, dar scaderea lor nu ar potoli lacomia si dorinta de imbogatire rapida a unor categorii de intreprinzatori.

  Thumb up 8
  • Daca nu stiati, e criza de forta de munca. Povestea asta cu “dorinta de imbogatire rapida si lacomia” nu mai sunt valabile din anii 90, doar discursul asta fesenist vad ca nu mai piere odata.

  • Criza de forță de muncă exista doar în orașele mari și în unele județe din vest, daca salariu minim ar fi 500 euro net s-ar rezolva și criza forței, în condițiile în care există 1-2 milioane de români inactivi care însă nu pleacă din sate sau orașele mici să se angajeze pe salariu minim de 1300 lei, bani care într-un oraș mare nu-ți ajung nici macar pt chirie.

   Oricum daca Macron împreună cu socialiștii vor prelua șefia comisiei europene probabil vor impune la nivel de UE un salariu minim de 60% din salariu mediu ceea ce ar face că și-n Romania sa crească automat salariu minim la aproape 400 euro net

   Thumb up 0
  • baga-te la 6 din 49!

   Thumb up 0
  • Nu m-aș mira deloc că până la urmă Macron și Sanchez liderul de facto al socialiștilor să se impună la nivelul comisiei europene, celelalte instituții că și Consiliul sau parlamentul european contează mai puțin pe partea de decizie. Germania a cam rămas izolată după ultimele alegeri, în Franța a câștigat un partid nefrecventabil iar macron e aproape, în anglia un partid nefrecventabil și oricum ei ies din ue, în Italia a câștigat o alianță nefrecventabila iar in Spania au câștigat socialiștii lui sanchez principalii aliați ai lui macron, celelalte țări nu conteaza la acest nivel de negociere.

   Thumb up 0
 12. Daca nu stiati, unele orase/judete au ramas in anii 90. Botosani, de pilda… Unde nu sunt investitori si locuri de munca, nu e nici criza. Articolul dvs. puncteaza corect bolile din sistemul administratiei publice, dar nu analizati modul in care au fost calculati indicatorii din raportul FMI. Iar din punctul meu de vedere (fara afiliere politica), asta scartaie.

  Thumb up 1
  • Scartaie, nu scartaie, cand pensia speciala a ministrului agriculturii creste cu 30.000 de lei pe an, de la 80.000 la 110.000 de lei, iar primarul general isi mareste salariul peste noapte cu 40%, cred ca problema decalajului nu este la privat.

   Sigur ca sunt zone ingrozitor de sarace, dar asta inseamna ca acolo oamenii chiar sunt platiti cu salariul minim – care e si-asa greu de sustinut de economia reala – nu ca li se mai da un purcoi de bani la negru pe langa minim.

 13. #36

  Diferenta este mult mai mare daca ai in vedere cat primeste pentru o ora de munca un angajat la privat vs. unul de la stat.

  Thumb up 1
 14. Winter is coming. Adica inflatia.

  Thumb up 1
 15. În septembrie anul trecut, salariul mediu net la stat a fost de 4.235 lei net pe lună, pe când în privat a fost de aproximativ 2.218 lei.

  Acum sincer, nu le e rusine privatilor sa mentina proprii salariati la nivelul asta, intr-o tara a carei economie e practic euroizata? Pentru ca totul e denominat in euro, indiferent ca e vorba de benzina, mancare, haine sau electronice. Nu le e rusine sa falfaie cuvinte mari gen ‘cresterea productivitatii’, ‘lucru peste program’ si asa mai departe atunci cand in imensa majoritate a cazurilor isi platesc mizerabil angajatii? Statul e de vina, ca a incercat sa mai aduca si el, cat de cat, nivelul salariilor catre era noastra, sau privatii mici si mari care decenii intregi au promis si asigurat propriilor angajati subdezvoltare profesionala cronica si salarii mizere contra unei portii din ce in ce mai mari de munca grea?
  Si ca sa evitam comentariile ulterioare: nu, nu sunt angajat la stat dar pur si simplu nu pot accepta propaganda asta fecaloida cum ca privatii sunt niste ingeri prntre noi in timp ce statul e mare si faorte rau.

  Thumb up 6
 16. @Vlad, dupa cum spuneam, respectivii sunt niste ingeri printre noi si mai multe nu.

  Thumb up 3