După alegeri

Sursa foto: G4media.ro
Uite că intrăm și noi în modernitate cu alegerile astea. Avem acum primul partid care intră în Parlament, ba chiar cu scor mare, pe sub radar, folosind microtargetarea digitală a electoratului sensibil. Adevărul e că, o dată scăpat din sticlă, duhul Cambridge Analytica nu mai putea fi oricum băgat la loc, iar AUR e încă un exemplu. Surpriza etsablishmentului e totală, iar aici includ și media clasică – nu că liderii acestei grupări ar fi fost cumva ținta vreunui blocaj media, că pentru audiențele tv AUR ar fi fost aur, ci pentru că ei înșiși au evitat media tradițională, că ar fi atras atenția cum nu-și doreau asupra lor.

Întrebarea e, acum, cum va evolua această grupare cepefist-ultraortodoxă, naționalist-autarhică, neo-legionaroidă. Sorin Ioniță crede că membrii AUR sunt periculoși, pentru că, spre deosebire de PRM sau PP-DD, naționaliști butaforici, ăștia sunt o formațiune de acțiune, „se urcă pe cruci, pe garduri, fac marșuri”. CTP, în schimb, consideră că n-au cum să mai crească, pentru că „nu au calul de bătaie pe care-l au alte partide extremiste similare din Europa: imigranții”.

Una peste alta, AUR va primi binișor peste 10 procente după redistribuire și, din cauza prezenței reduse la vot, va avea o influență disporporționat de mare în Parlament. Acestea sunt efectele distorsionante ale absenteismului, aici nu-i nicio surpriză, am tot avertizat asupra lor.


Pentru PNL, un eșec urât, oricum ar da-o – și oricum vor încerca să-l împacheteze. Locul doi după niște alegeri parlamentare cu cea mai mică prezență din 1990 încoace? Halal legitimitate pentru guvernare.

De altfel, performanța PNL în aceste alegeri arată ca un accident aviatic cu încetinitorul: o mulțime de erori neprovocate într-un context nefavorabil s-au acumulat pentru dezastrul de la aterizare. Condus de un politician de anii ’90, partidul a rămas cu politica în aceiași ani, captiv principiului că „alegerile se câștigă de organizațiile de partid” – un alt fel de a spune, în subtext, că „alegerile se fură secție cu secție”. Evident că nu poți câștiga niște alegeri dacă n-ai bază organizațională, dar când asta te împinge la racolări sulfuroase și încurajarea traseismului, rezultatul e invers. Ciprian Mihali se întreabă „unde ar fi fost acum PNL fără candidații importați de la PSD, ProRomânia, ALDE?” PNL a rămas un partid vechi, același partid vechi bătut mereu de PSD, pentru că a folosit de fiecare dată aceleași arme ca PSD – mită electorală, recompensarea clientelei politice cu și din resursele publice, racolări nerușinate și ignorarea semnalelor de nemulțumire transmise dinspre alegători, pe principiul votului captiv și tribalist – „și, ce-o să faci, doar n-o să votezi cu ăilalți„.

Obsedat să faulteze mai mult USR/PLUS decât PSD, PNL a îngreunat votul pe liste suplimentare, gândindu-se că useriștii vor pierde mai mult decât liberalii din excluderea corporatiștilor veniți în orașele mari de peste tot din țară. Li s-a întors în freză, așa cum li s-a întors în freză și procedura disfuncțională a votului prin corespondență, care trebuia reparată încă de când a fost folosită prima dată, atât de stricată e. Bâlbâielile din pandemie, ezitările cu procesiunile religioase, contradicțiile permanente între recomandările specialiștilor și deciziile politico-administrative, toate astea n-au făcut decât să agraveze o criză oricum greu de controlat cu această administrație publică politizată peste orice măsură.


USR/Plus sunt într-o derută teribilă de când le-a dispărut din peisaj diavolul, adică Liviu Dragnea. O mișcare politică născută din protest și revoltă, USR nu reușește să-și consume energiile decât prin auto-devorare. Liderii alianței sunt, amândoi, anti-charismatici, dar în timp ce Dacian Cioloș e doar plicticos, Dan Barna enervează de-a binelea. Nu că n-ar fi foarte buni, fiecare, în domeniul său profesional, dar în politică ăsta nu e, totuși, cel mai important atribut. Prezidențiale ratate, locale cu rezultate generale slabe (excepțiile confirmă starea generală de fapt) și, acum, un scor sub așteptări ar determina, în orice partid care-și înțelege rostul, o schimbare a garniturii de conducere și o reașezare semnificativă – doar că USR/Plus nu va face asta, că oamenii-s preocupați acum să se înjure cu liberalii pe ministerele unei guvernări foarte dificile, ob’inute cu foarte puține voturi.

Estimez că guvernarea va fi un scandal permanent între partenerii principali, PNL și USR/Plus – asta, dacă vor reuși să facă o majoritate (și cu UDMR) după numărarea tuturor voturilor și redistribuire. PNL nu se va putea reforma cât va fi la putere (niciun partid nu poate când e la putere – doar în opoziție), iar USR/Plus, lipsit de experiență de guvernare, va avea aroganțe insuportabile. Sper să mă înșel, că, dacă va fi așa, alegerile astea vor părea un vis roz cu parfum de trandafiri pe lângă dezastrul ce se va petrece în 2024.


Cum-necum, PSD câștigă din nou alegerile, obținând pentru a noua oară după 1990 (!) cel mai mare număr de voturi, ca partid, din cele exprimate. Sincer, n-am crezut că șmecheria cu ieșirea de la guvernare cu un an înainte de alegeri va mai funcționa încă o dată, dar uite că ulciorul merge de mai multe ori la apa electorală din această țară locuită de oameni cu memorie scurtă. O să-i spunem „Gambitul PSD”, dacă vreți, că e deja o metodă confirmată de revenire din morți.

Zilele următoare vom vedea demograficele și vom fi iarăși surprinși, nu? de ce alegători are PSD și cum ei nu sunt stupizii săraci care ar trebui să fie, așa cum presupun partidele astea din dreapta care nu reușesc de 30 de ani să treacă înaintea lui – și știți de ce? Pentru că, spre deosebire de PNL, PSD chiar a reușit să se adapteze la vremuri – nu spun să se modernizeze, ci să se adapteze, ceea ce e mai puțin moral, dar poate mai eficient, să înțeleagă care sunt obsesiile și fricile unei mari părți din România și să joace acolo.


Un adio și n-am cuvinte pentru dnii Ponta, Tăriceanu, Băsescu și diverșii lor țuțări. După cum spunea dl. Băsescu la un moment dat – actuala clasă politică este expirată. Mă bucur că a dat un exemplu personal în sprijinul acestei constatări, chiar dacă îi reproșez că a făcut-o nejustificat de târziu. Cât despre dl. Ponta, înțeleg că și-a anunțat retragerea din politică – va avea acum timp, presupun, să scrie o carte. Cât de greu poate fi, când sunt atâtea deja publicate, numai bune să fie copiate?


În fine, o constatare legată de absenteismul-record. Sunt numeroase motive pentru eșecul acesta de sistem democratic – campania bleagă, absența confruntărilor directe, pandemia, votul îngreunat pe liste suplimentare, dezamăgirea alegătorilor față de partidele care ar trebui să reformeze România dar nu se pot reforma pe ele însele, poate și altele, desigur – dar, una peste alta, decuplarea societății de clasa politică a atins proporții înfricoșătoare. Când 70% dintre alegători nu vin la vot, criza nu mai poate fi ignorată.

După cum știm, orice criză prezintă și oportunități. Există, așadar, oportunități uriașe acum în politică. Marea întrebare este cine va reuși să transforme aceste oportunități în voturi – și cum, prin ce fel de ideologie. Din această negură pot apărea în anii următori îngeri sau demoni.

O hartă interactivă a rezultatelor pe județe poate fi consultată aici.

Articol din categoria: ACTUALITATE, POLITICĂ

57 comentarii Adaugă comentariu

 1. #1 Comentariu nou

  Este oportunitate pt partide ecologice etc… cu teme ecologice, mai ales taierea padurilor etc…

  0
  0
  • #2 Comentariu nou

   Păi cumva AUR A acaparat si tema asta.
   Sunt curios de parerea domnului Petreanu.

   0
   0
  • #3 Comentariu nou

   …la ce te referi ” ecologice”: la Nicolae, nicolicea, ” mitralieră”….?
   Întreb pentru 2024.

   0
   0
 2. #4 Comentariu nou

  Ferindu-mă de absolutizări, nu pot să nu remarc că inteligența colectivă a alegătorului român este superioară cvasi-totalității specialiștilor în analize politice și sociale.

  Sper (dar nu mă amăgesc) că măcar se va mai diminua corul celor care se vor înghesui să iasă-n față, pentru a nu-știu-câta-oară, cu critici și chiar acuze adresate … electoratului.

  0
  0
 3. #6 Comentariu nou

  O analiza pertinenta.De data asta :))

  0
  0
 4. #7 Comentariu nou

  Buna ziua domnule Petreanu,

  As dori ca in experienta pe care ati acumulat-o, sa ne puteti trasa niste direcții sanatoase care ar putea intoarce lumea la urne în următorii ani, pe care un partid politic sa le foloseasca.
  Intr-adevar, criza e profundă și mai ales complexa.
  Am participat ieri ca membru la aleeri si am cateva exemple.
  Cred ca criza e născută din lipsa de educatie modernă (civica, financiară, managerială), lipsa generala a oportunităților pe care statul le pune la dispozitie tinerilor, lipsa măsurilor palpabile anti saracie (reforma sistemului de asistență socială, acordarea facilităților fiscale clare pentru populația de rând).
  Multumesc anticipat.

  0
  0
  • Eu nu pot trasa directii, pot doar vorbi si scrie public despre lucrurile care cred eu ca ar trebui sa preocupe societatea si sa constituie subiecte de discutie. Dar atat.

   Cat despre participarea redusa la vot, s-ar putea sa fie o etapa, o boala a copilariei democratice. Au mai trecut si altii prin asta.

   0
   0
 5. #9 Comentariu nou

  Cica PMP s-ar putea sa intre si sa simplifice putin majoritatea dreptei (excluzand astfel rolul toxic al UDMR).
  Totusi, eu nu inteleg cum ar fi putut fi organizat votul astfel incat sa voteze toti de oriunde. Ar fi insemnat ca toate sectiile dintr-o circumscriptie sa aiba buletine de vot din toate celelalte circumscriptii. Cate? Nu imposibil, dar greu de implementat. Bineinteles, un sistem de vot electronic ar fi facut posibil asta. Si eu mi-as fi dorit asta, am venit de la Sibiu la Bucuresti ca sa pot vota.

  0
  0
  • #10 Comentariu nou

   Acum ceva ani se putea vota oriunde te aflai. Daca erai din Bucuresti si mergeai in weekend-ul alegerilor la Brasov, tot ce se putea intimpla era sa nu intre in Parlament un ales de pe lista din Bucuresti ci unul de pe lista din Brasov pentru ca votai partidul. Dar per total partid nu avea importanta.

   0
   0
  • #11 Comentariu nou

   După părerea mea, era destul de simplu, oricum am votat partide, era greu da facă un buletin de vot pentru toată tara cu siglele partidelor, și puteai vota de oriunde, pentru ca în acest moment se considera ca ai parlamentarul tau din regiunea ta, cati dintre noi am vorbit sau discutat vreodată cu parlamentarul care ne reprezinta regiunea noastră?

   0
   0
 6. Cred că prezenta scăzută și rezultatele sunt efectul direct al discursului partizan, pe alocuri extremist (psd și udmr care vor sa fure Ardealul) al lui Iohannis care a dezgustat electoratul moderat de dreapta care n-a mai mers la vot în timp ce a radicalizat electoratul psd și aur – partid care susține cam aceleași lucruri ca psd – familia traditionala și biserica, practic aur e aripa extremistă a psd care a dispărut din psd după iesirea din scena lui dragnea.

  0
  0
 7. #13 Comentariu nou

  Psd si pnl au obținut exact ce si-au dorit, o alternanța veșnică la putere pt. că sa nu uitam, actualul sistem de vot le avantajează.
  S-a repetat aceiași situație ca dupa caderea guvernului condus de mitoman, or, eu nu cred ca aceasta repetare e întâmplătoare, USL e underground.

  0
  0
  • #14 Comentariu nou

   P.s.
   Pt. pnl este rusinos sa piardă alegerile după ce a cumpărat presa cu 40.000.000 de euro !

   0
   0
 8. #15 Comentariu nou

  Kuie Mlaus!

  0
  0
 9. #16 Comentariu nou

  Mi se pare greu de judecat USR-Plus in acest moment. Energiile neconsumate va avea ocazia sa si le consume acum, avind primari, majoritati in consilii locale si participare la guvernare. Sa nu uitam ca vor invata facind pentru ca sunt la inceput. Iar criticii sunt pe capul lor dinainte de a incepe.

  In ceea ce priveste procentul luat, cred ca este partidul cel mai lovit de faptul ca la locale si parlamentare nu se poate vota decit in judetul de resedinta. Are cei mai multi potentiali votanti care nu se afla acasa. Sunt oameni care, pe hirtie, umfla sondajele, dar in realitate ramine ce am vazut ieri.

  0
  0
  • #17 Comentariu nou

   Din contră: sunt de criticat.
   Ai impresia că ei nu cunosc sistemul de vot?
   Și ce au făcut pentru asta? Nimic.
   Informări, campanie? Au lipsit cu desăvârșire!
   Plus gesturi de afront ” valorilor tradiționale”…
   A fost o anticampanie!
   Poate învață…
   Dar se pare că nu.

   0
   0
  • #18 Comentariu nou

   Legat tot de USRPlus.

   „în orice partid care-și înțelege rostul, o schimbare a garniturii de conducere și o reașezare semnificativă – doar că USR/Plus nu va face asta, că oamenii-s preocupați acum să se înjure cu liberalii.”

   Am discutat ieri cu un simpatizant patimas USRPlus. Planul lui era sa plece imediat Barna si Ciolos si sa se faca un interimat din primarii care au castigat primariile mari la Bucuresti, Timisoara, Brasov, Bacau sau Alba Iuie. Si era foarte convins ca era o idee minunata, care va ajuta USRPlus.

   Eu va zic doar atat:

   – USRPlus intra in niste negocieri extrem de dure si de complicate pentru programul de guvernare si ministere cu oameni care au o experienta clar superioara (Iohannis, PNL si UDMR). Cei care sunt acum in frunte (Barna, CIolos) au totusi o oarecare experienta de negociere (Barna a negociat cu PNL sustinerea reciproca in Bucuresti, la locale, Ciolos negocieaza curent in PE, fiind sef de familie politica la New Europe) si au DISPONIBILITATE pentru asta. E complet gresit sa crezi ca poti lua primarii care au si asa probleme complicate in orasele lor legate de epidemie, iarna, bugete insuficienta ca sa ii parchezi 3-4 saptamani in Bucuresti pentru negocieri. Ei neavand nici experienta si nici mandatul (bazat pe vot intern) al partidelor sa faca asta.

   2. Peste putin timp va avea loc congresul de fuziune USR cu PLUS si va fi ales un presedinte unic.

   Acum stau si ma intreb si eu. Cui ar folosi ca Barna si Ciolos sa isi dea demisia acum? Exact, ar folosi PNL si partial UDMR. Pentru alianta USRPlus ar fi o miscare extrem de proasta, si-ar bate singur joc de ele 15%, castigate totusi greu la vot. Vedeti ca Orban nu a demisionat din fruntea PNL. EL va conduce aceste negocieri. Ca nici cei de la PNL nu erau nebuni sa il dea acum afara pe unul cu experienta maxima in treaba asta si sa il puna, de exemplu, pe Bolojan (excelent la Oradea, dar complet izolat in partid) sef de negocieri

   0
   0
 10. #19 Comentariu nou

  Scriu asta pentru beneficiul celor care va urmaresc din bula USR si posibil PNL si acum se intreaba cum de a votat lumea AUR. Atata timp cat de plasezi pe o pozitie de superioritate ca partid, eventual din Bucuresti, nu poti sa cobori la firul ierbii si oamenii nu se vor identifica cu tine, te vor percepe ca o elita care doar ii vede de sus si le impune restrictii fara a vedea in mod real problemele lor. Romania are mai multi ortodocsi praticanti decat se vad si se inteleg din bula USR – PNL. Oameni care se duc la biserica, care au luat-o personal atunci cand „Statul” a intrat in zona libertatii religioase cu noi si noi restrictii si i-a facut „medievali” „needucati” „neolegionari”. Toata emotia si frustrarea generata de interzicerea pelerinajelor in toamna, ingradirea accesului in biserici, ponegrirea repetata a bisericii in discursul public mass-media, toate s-au canalizat undeva. Votul pentru AUR este similar votului dat de „silent majority” pentru Trump in 2016. Efectul a fost aplificat de refuzul USR sa depuna juramantul cu mana pe biblie. Poate din bula cititorilor dvs nu se vede, dar in bula crestina acesta a fost un factor foarte foarte important pentru care multi si-au schimbat optiunea politica, si au votat cu altceva: AUR, PMP, ARN. Chiar daca va place sau nu, astia sunt oamenii in tara asta. Marea majoritate da, o iau personal cand cineva ii arata degetul mijlociu lui Dumnezeu intr-un mod sau altul si au exprimat asta la vot. Cu fiecare nou discurs de a-i numi patriotarzi si neolegionari, cu atat vor deveni mai coagulati si mai puternici, lupta lor va avea si mai mult sens. Este metaforicul datul cu batul intr-un cuib de viespi.
  Am scris asta pentru ca am avut beneficiul de a avea acces la ambele bule, si cea userista, si cea crestina. Atata timp cat bula userista nu doreste sa se dea jos din masina sa vada ceva real la nenea Gheorghe de la bodega si biserica, si nu reuseste sa ii vorbeasca decat cu aroganta, electoratul acela va vota psd sau in cazul unei scaderi de notorietate psd (cum s-a intamplat acum pentru ca nu au mai avut figura carismatica de lider) cu unii care ii apara „saracia, nevoile si neamul”. Cu cat nu veti incerca sa intelegeti la nivelul lor motivele reale ale acestui vot pentru AUR, cu atat peste 4 ani sunt sanse sa devina mult, mult mai puternici. Repet, am scris acest comentariu pentru beneficiul cititorilor dvs care nu au acces la bula crestina. A ma contrazice pe mine in acest comentariu nu rezolva nimic, problema creste sub pres linistita, aroganta alieneaza electoratul si acela va vota emotional. Scuipa-i pe icoane si pe moaste, o sa vezi ce se intampla.

  0
  0
  • #20 Comentariu nou

   E asa de greu de inteles ca votantii AUR nu sunt cei ai USR? AUR a avut mereu oamenii sai, doar ca nu a existat ca si partid intre 2016 si 2020 ca sa-i culeaga. Sunt fostii PRM, Becali, PP-DD etc.
   Votantii USR care lipsesc sunt intre cei aproape 70% care au stat acasa.

   0
   0
  • #21 Comentariu nou

   Felicitări Anca!
   În sfârșit cineva care a pus degetul!
   Octav, zice și el ce vede pe la maaaarii analiști ce-și dau cu părerea. Pe sticlă, evident…
   Comentez dintr-o poziție asemănătoare!
   Și sunt siderat de „analizele” comentatorilor politici!
   Inclusiv dl Popescu, bagateliza astăzi la eurpafm acest hAUR! Dl Popescu: credeți că liderul de galerie este miezul?!
   CPF 3 MILIOANE!!! Și cresc. Real, nu pe sub radar.
   Vedeți ce au „realizat” în alte țări.

   0
   0
  • #22 Comentariu nou

   Da doamna, mare dreptate aveti! La fel însă doar din alt punct de vedere are dreptate si dl. Octav. Electoratul USR nu se cramponează de faulturile aduse ortodoxiei sau de superioritatea pe care o afiseaza. Cei care au votat AUR sunt grupările contondente care urasc tăcerile de păduri, dar nu sunt ecologiști, sunt huliganii care merg pe stadioane dar nu joacă fotbal, sunt aia care aia care s-au bătut cu ungurii pe Valea Uzului si alti câțiva. Asta este, fiecare țară are asemenea nuclee. Depinde de abilitatea conducătorilor de a le respecta opinia sa nu degenereze și sa se plaseze separat pe scena politică, pentru ca nu au ce cauta acolo! In schimb, spuneam ca ei care au votat USR în trecut au votat pentru ca voiau intr-adevar idealuri curate, echipe de lucru competente, acțiuni concrete si rapide contra atacurilor la statul de drept, pe pensii speciale, fără penali, adică ceea ce vor si acum. Problema e ca oamenii s-au sacrificat în strada si au așteptat acțiunile de 2 ani incoace. Conducătorii lor, încăpățânati si principiali asa cum sta bine unor tineri intelectuali, nu s-au maturizat să fie si inteligenti, sa stie sa isi joace cărțile. Așii din manecile lor s-au dus pe rând: nu au fructificat 10 august pentru ca nu au guvernat nicio zi, asa cum tot de asta nu au avut cum sa negocieze inițiativa fără penali, au lasat ca sfera de influență sa migreze iar pe PNL care si-au asumat dar care apoi au dezamagit cu dublul standard din pandemie, inactiune la incendiul din Pt Neamt si recrutați din PSD. Din pacate, cei care spun că nu avem un lider au si mai mare dreptate…

   0
   0
  • #23 Comentariu nou

   Trebuie sa ii multumim lui Anca pentru ca ne-a aratat un model bun de sustinator AUR, ca sa il putem intelege.

   Altfel, mi se pare exagerata afirmatia ca a aparut AUR din cauza de USR sau chiar PNL. Si daca USR nu exista, AUR era tot aici, pentru ca exista acea masa posibili votanti care gandesc asa de multi, multi ani. Acea masa a fost „neutralizata” si captata cumva de PSD, care a facut eforturi de mesaj ca sa ii preia. Va mai aduceti aminte ca acest partid a avut un sef de partid care a spus clar ca „ne otravesc companiile straine care vand mancare in Romania”? Cui credeti ca se adresa? Cum PSD si-a temperat masiv limbajul si mesajele in epoca CIolacu, acea masa si-a gasit un alt vehicul politic. Dar recunosc ca am fost si eu surprins, pentru ca nu gandeam ca totul se poate intampla atat de repede, eu ma gandeam la 2024, mai degraba.

   0
   0
 11. #24 Comentariu nou

  Domnule Petreanu, de atitea ori ati lovit „pe linga” cu analizele dumneavoastra, incit nici de data asta nu ati ratat! Daca CTP si Sorin Ionita sunt bornele dvs. in comentarii, n-am ce sa mai zic! Nu vreti si pace, sa recunoasteti ca Iohanis a luat un pumn in gura de la populatie pentru aroganta lui si tendinta de a deveni un nou Ceasca, de rit modern! Probabil, daca au minte, PSD-istii vor sta in opozitie si ii vor lasa sa se sfisie intre ei pe ‘democrati”! Mai tineti minte CDR-ul? Aia au fost copii pe linga ce o sa faca astia! Din pacate cei 30 de ani trecuti de la Revolutie{?} sunt iremediabil compromisi si nimeni nu a invatat nimic!

  0
  0
 12. #25 Comentariu nou

  Am uitat sa precizez in comentariul anterior, toate fratiile ortodoxe au sustinut AUR. Nu stiti cine sunt? Poate ar fi bine sa aflati, fenomenul fratiilor creste sub radarul mainstream media de ceva ani buni si devine din ce in ce mai puternic. Fiecare fratie are pagina de facebook, sustinatori si retele de comunicare, se coaguleaza in jurul unui vorbitor carismatic din biserica ortodoxa. Le puteti urmari sa vedeti electoratul AUR si benefic ar fi sa fie analizati cu curiozitatea de a gandi o strategie pentru atragerea acestui electorat. Au foarte multi tineri, si voci monahale influente in spate. Si e usor sa dam vina pe „propaganda rusa” dar, la firul ierbii, nu e asta, cum ne-ar placea sa credem (si problema e rezolvata, sunt de vina rusii) ci marea majoritate a membrilor chiar cred ce se promoveaza acolo, punct cu punct.

  0
  0
  • #26 Comentariu nou

   Bula crestina de care vorbesti nu este noua si cam este stiuta de toate partidele. Motivul pentru care nu a fost accesata sau mai bine promovata sta in faptul ca procentele castigate sunt prea mici raportate la costuri. Suspiciunile privind propaganda rusa vin din faptul ca retorica lor este fix din agenda Rusiei. Ca exista, ca nu exista influente acolo nimeni nu poate sti.
   Acum bula aceasta are reprezentati si va ramane de urmarit ce vor face reprezentati ei. La prima vedere, pare a fi un partid construit sa fie cumparat, dar ideologia din spate este puternica. Cat de puternica, nimeni nu stie.

   0
   0
  • #27 Comentariu nou

   Pai aia e problema, ca tara arata in realitate cu totul altfel decat isi imagineaza elitele usr-plus. Pe mine nu ma reprezinta AUR, dar ma lezeaza direct orice jignire la adresa crestinilor. Caci pentru multi crestini, ortodocsi sau alte confesiuni, credinta chiar e o valoare de temelie.
   Iar bascalia la adresa mea, indirecta sau directa, nu o sa imi castige votul, nu?
   Asa ca da, partidele care se lauda ca vor reforma Romania trebuie mai intai sa inteleaga cine locuieste in Romania si ce nevoi au oamenii de aici.

   0
   0
 13. #28 Comentariu nou

  Salut Vlad,

  Ce este cu adevarat surprinzator pentru mine este comparatia dintre AUR si USR+, din perspectiva promovarii, a campaniei electorale.

  Amandoua, au mizat foarte mult pe canalul de social media cel mai popular in Romania.
  Rezultatul, ma face sa cred ca USR+ sunt niste amatori pe langa acesti ilustri necunoscuti de la AUR.

  PS: aveam mari sperante ca acesta problema a USRului va fi rezolvata si de fostul tau coleg, Moise Guran 🙁

  0
  0
  • #29 Comentariu nou

   Electorate complet diferite care raspuns complet diferit la stimuli.

   Priveste mesajele AUR si apoi spune-mi mesaje similare pot crea aceiasi emotie pentru ca un student sau corporatist sau avocat, sa iasa cu furie la vot in decembrie 2020. „Au inchis cluburile, fratilor!”, „Nu ne mai lasa sa mergem la schi, in Poiana!”, „Se stie sigur ca de la 1 ianuarie 2021 vor interzice netflixul in Romania!”

   Deocamdata, AUR pescuieste in ape sigure pentru ei. E foarte bine ca au intrat in parlament, vor deveni acum vizibili la nivel national. E un test pe care trebui sa il dam ca natie, nu ne mai puteam ascunde mult.

   0
   0
 14. #30 Comentariu nou

  Inca o data ma bucur ca nu mai sunt pe acele meleaguri mioritice… de care sincer mi-e dor… Doamne ce tara de vis avem si ce oameni de… nimic… 30% prezenta la vot… dupa ani de proteste la care am participat cu toata fiinta inghetand nenumarate seri in strada… 70%… au considerat sa stea acasa… sa mictioneze pe dreptul de a vota, pe sansa sa aleaga raul cel mai mic. Inca 4 ani ratati. Ce conteaza… drumuri aveti, educatie aveti, siguranta aveti… aveti tot ce va trebuie. Fiecare se considera in siguranta in bula lui… „ce ma intereseaza pe mine?” Oooh… o sa te intereseze draga neinteresat. O sa ajungi in spitalele romanesti, o sa vezi cum se sting parintii tai in spitale mizere, deja pierzi o parte din viata ta in trafic… stand ca un idiot in trafic spre munte sau mare. Deja copiii tai devin idioti pe zi ce trece intr-un sistem de educatie la pamant… deja clanurile mafiote fac legea mai peste tot… dar pe tine nu te afecteaza nimic.. Iti permiti sa stai deoparte cand ai ocazia sa schimbi ceva. Indiferent de ce se intampla, inmultiti cu 1000 si tot nu e suficient fata de ce meritati. 70%…

  0
  0
 15. #31 Comentariu nou

  Pmp va intra, sa moara țuțerii de ciuda

  0
  0
  • #32 Comentariu nou

   PMP si ProRomania au castigat alegerile. De fapt, toate partidele au castigat in afara de ciuma rosie. Orban a zis ca PNL este castigatorul moral iar Turcan/moscova zice ca PNL daca a castigat la Sibiu, trebuie sa faca guvernul.

   0
   0
  • #33 Comentariu nou

   si? ce mai face țuțerii, tot pe-afara, tot pe-afara?

   0
   0
  • #34 Comentariu nou

   Iaca n-a intrat.

   0
   0
 16. #35 Comentariu nou

  Absenta de la vot este evidenta insa procentele (70 %) nu sunt foarte clare. Spun asta deoarece politicienii , prin statisticienii lor, umfla cifra persoanelor cu drept de vot pentru a fi ei mai multi in Senat, Camera Deputatilor ori in Consiliul Europei. De ce oare nu se intreaba nimeni , mai ales ziaristii, de ce suntem 19 milioane de votanti in conditiile in care, cred, eu, suntem atatia cu totii ????

  0
  0
  • Toată lumea se întreabă, mai ales ziariștii, de ani și ani de zile – unde ați fost până acum?

   0
   0
  • #37 Comentariu nou

   Rabdare, incepand cu 2021 vom fi numarati din nou. Se va termina prin 2024 :), deci urmatoarele alegeri ne prind cu cifre noi.

   0
   0
  • #38 Comentariu nou

   @Dodon Dorin:
   Pentru ca am pierde niste avantaje economice si politice in cadrul UE daca recunoastem ca suntem mult mai putini. Din a 7-a tara UE am ajunge pe locul 8-9.
   Asa ca se tine cu dintii de statistica mincinoasa, promovata de toate guvernarile. Pana acum UE a inchis ochii, vedem cat mai tine.

   0
   0
 17. #39 Comentariu nou

  Două observații personale:
  1. Pt AUR, locul imigranților în retorica va fi luat de unguri si Vestul cel rau, care îi împiedică pe ei, dacii liberi, sa prospere si fura avuțiile tării sa le.duca la ei.
  2. Mi se pare ca PNL a faultat mai puțin la USR. decât a dat USR la gioale liberale. Un partid născut antiPSD, a ajuns să găsească noul diavol după dispariția lui Draga in persoana PNL, unde nimic nu e bine din ce face, ignorând pesedeul. Asta, si mancatoria interna pe ciolan, cică ”oameni noi”, plus autosuficienta liderului si a parlamentarilor i-a scăzut mult fata de europarlamentare. Plus smecheriile cu listele de diaspora. Ei vad o dublare fata de 2016, dar de fapt e eșec, vad ca neasumat de autosuficientul Barna.

  0
  0
  • #40 Comentariu nou

   Cel puțin în două orașe, Timisoara si Arad, primarii în funcție la aceea data, Robu si Falca, au interzis corturile în care se adunau semnături pt. inițiativa legislativă ,, fără penali în funcții publice”.

   0
   0
  • #41 Comentariu nou

   1, Nu o sa fie prea simplu pentru ei sa creasca asa. Pentru ca beneficiile intregrarii cu vestul sunt extrem de evidente (afaceri si slujbe aici, drept de lucru si de calatorie in UE) si cea ai mare parte din populatie considera apartenenta la UE ca pe un lucru pozitiv. Ar trebui ca cei care guverneaza sa puna stelutele alea pana la saturare pe absolut orice trotuar, podet, drum comunal sau autostrada facute cu bani UE, tocmai pentru a limita miscarea asta. Ar trebui puse inclusiv pe toate bisericile renovate cu bani UE, caci sunt destule. Sa vezi aici disonanta cognitiva.

   2. Ti se pare, pentru va PNL a avut bani si si-a cumparat slugi, nu si-a murdarit mainile. Priveste agenda politica a principalelor televiziuni, trusturi de presa, chiar si a multor bloggeri cu audienta: au scormonit cu disperare in CV-urile si vietile candidatilor de la USR si stirile negative despre Barna, Vlad Voiculescu, Allen Coliban, Simona Spataru, Clotilde Armand au curs in valuri pe toate aceste canale, mai ales in ultimele 2-3 saptamani inainte de alegeri. Desi vorbeam de chestii in cea mai mare parte minore/inofensive, petrecute cu multi ani in urma, care, in mod normal, nu intereseaza pe nimeni. Cine credeti ca a platit aceasta crapelnita mediatica? Surpriza. Nu a fost PSD-ul. CIolacu stia de 10 luni ca intra in opozitie, il doare in basca de scorul USRPlus. A fost PNL-ul.

   De aici a venit si racnetul cam anapoda a USR-ului dupa alegeri, mai ales din partea lui Barna, caci stiau ce li se intampla, dar nu puteau sa o spuna. De fapt, racnetul ala a fost spre PNL: „credeati ca ne scadeti in scorul electoral pana ne inlocuiti cu PMP si UDMR? M…e, nu ati scapat de noi!”

   0
   0
 18. #42 Comentariu nou

  Legat de prezenta slaba la vot la alegerile parlamentare (pt a cata oara?) eu spun ca ar trebui sa copiem modelul francez pt ca oricum Franta a fost modelul nostru atunci cand Cuza a decis sa modernizeze tara pe model european.

  Cand se va face reforma constitutionala trebuie sa legam alegerile prezidentiale de alegerile parlamentare. Se stie ca romanii ies la vot la alegerile prezidentiale. Foarte bine. Hai sa facem si mandatul parlamentului tot de 5 ani, sa facem parlament cu 300 de parlamentari si sa tinem alegerile parlamentare odata cu turul 2 al alegerilor prezidentiale.

  0
  0
 19. #43 Comentariu nou

  Doar niște rupți de realitate se miră de scorul AUR! Oameni care traiesc doar în bula lor, care n-au nici o legătură cu norodul român.
  Pe scurt: nu mai vrem servicii secrete militarizate, nu mai vrem STS implicat în alegeri, nu mai vrem „șpioni”, procurori, judecători, pensionați la 45 de ani cu pensii de 30.000 de lei, vrem buget de 10% din PIB pt. sănătate, 6% pt educatie, nu mai vrem fiare vechi cumpărate la preț de arme noi de 20 miliarde de euro, vrem pensii decente pt. părinții noștrii, salariu minim de 400 E, vrem stoparea tăierii pădurilor, vrem redevențe pe resursele energetice la nivel european, gen Norvegia, vrem ca multinaționalele să plătească impozit pe profit în România, nu in paradisuri fiscale!
  Asta nu înțeleg bembleuzii care își bagă un deșt în gură și se miră: băi, ce naiba s-a întâmplat, au luat-o securiștii de la usr+ în bot, oare de ce? de ce?

  0
  0
  • #44 Comentariu nou

   De limuzine și clădiri faraonice făcute din bani publici, pentru fala câtorva preafericiți, nimic, nimic?

   0
   0
 20. #45 Comentariu nou

  Aceste alegeri mi-au reconfirmat doua lucruri:
  1) In Romania nu-s mai multi de 400-500k alegători cu ceva minte
  2) In mândra diaspora sunt o căruța de retarzi (25-30%). Am tot întâlnit astfel de specimene.
  Trist…

  0
  0
  • #46 Comentariu nou

   Nu fi rau, ca nu suntem chiar asa rai, ca natie 🙂

   Problema e ca multora (chiar oameni normali si cu mintea la ei) li s-a parut ca aceste alegeri nu au fix nicio miza. PNL era sus in toate sondajele, USRPlus era pe trei, se vedea o guvernare comuna intre cele doua partide, PSD-ul parea infrant si izolat si asa mai departe.

   Pacat doar ca cei de la AUR nu au avut acces la televiziune…

   0
   0
 21. #47 Comentariu nou

  E a 2-a oara cand dreapta se erodeaza dupa o guvernare de numai 1 an, sub indrumarea „luminata” a lui Iohannis. Pai ce-ar fi dreapta dupa un mandat de 4 ani, ar disparea? Ar trebui sa se gaseasca explicatii logice de ce dreapta se erodeaza intr-un an cat PSD in 4 ani.

  0
  0
 22. #48 Comentariu nou

  Ponta, Tăriceanu, Băsescu și Orban sunt morți dpdv politic, trebuie să punem pământ pe ei că încep să miroasă
  Hai că Moș Nicolae anul ăsta a fost simpatic tare!

  0
  0
 23. #49 Comentariu nou

  Foarte buna analiza, Vlad

  0
  0
 24. #50 Comentariu nou

  Buna ziua tuturor,
  Domnilor si doamnelor, asa e ca am dorit oameni tineri care sa faca o altfel de politica?
  La AUR sunt oameni tineri care fac o altfel de politica!
  ‘Ai grija ce iti doresti, ca s-ar putea sa se implineasca!’

  0
  0
 25. #52 Comentariu nou

  Din pacate, cand poporul abandoneaza democratia, se va gasi cineva care sa preia puterea abuziv si sa instaureze o dictatura. Oricat de dezamagitoare ar fi clasa politica nu trebuie sa uitam ca se poate mult mai rau, avem niste libertati pe care putem sa le pierdem, dar ne doare la banana si nu putem fi deranjati 5 minute o data la 4 ani ca sa le protejam.

  0
  0
 26. #53 Comentariu nou

  Nu sunt de acord cu exprimarea ” Stupizii saraci care ar trebui sa fie” la adresa votantilor PSD, oricine ar emite-o!
  Nu mai trebuie sa traim cu discursul asta de genul
  ” Oamenii sunt buni si merita atentie, doar daca voteaza cu cine vrem noi”. Dar, probabil, e mai comod sa te retragi in bula ta, sa pui etichete, de regula ofensatoare, si sa te crezi superior altora!
  Si-asa a fost o prezenta foarte scazuta la aceste alegeri, la care eu ma asteptam, ca sa-i mai judec pe cei care au votat intr-un anumit fel, chiar si pe cei care au votat pentru AUR, un partid cvasi-anonim care are, iata, o ascensiune fulminantă!
  Eu as fi curios care au fost motivele care i-au determinat sa voteze acest partid, in numar atat de mare, sa-i inteleg mai degraba, decat sa-i critic!

  0
  0
 27. #54 Comentariu nou

  Harta este gresita. La Iasi a castigat USR.
  USR-PLUS – 26,91%

  PNL – 23,36%

  PSD – 22,97%

  AUR – 11,63%

  PMP – 5,09%

  0
  0
 28. #55 Comentariu nou

  Eu aş avea o întrebare, domnule Petreanu: nu vi se pare că există un vid dramatic în jurnalismul românesc? Mi se pare incredibil că nimeni nici presa scrisă, nici jurnalişti online, nici bloggeri, nici organizații de presă n-a scris până acum despre AUR. Cine sunt, ce vor, ce fac, ce cotă de piață au?

  Sau e greşită percepția mea şi era imposibil ptr mass media să facă asta?

  0
  0
  • Da și nu.

   Pe de-o parte, da, presa noastră e mult sub-finanțată, în mod deosebit cea independentă, așa că resursele de investigație, mai ales pe teren, sunt practic inexistente. Se adaugă restricțiile impuse de pandemie, care au limitat suplimentar contactele directe.

   Pe de altă parte, presa nu prea se concentrează pe partide minuscule, că e plin de ele. Numiți dvs acum trei – bine, nu trei, măcar unul, poftim, un partid care a luat 1% la alegerile de duminică, pentru că atât a luat AUR la locale, 1%. Noi am văzut mulți nechemați în politică în ultimele decenii și nu prea ne pierdem timpul cu bizari dintr-ăștia de 1%, dar uite că aici a fost vorba de altceva.

   0
   0
 29. #57 Comentariu nou

  https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/numarul-pacientilor-la-ati-din-nou-la-cel-mai-mare-nivel-de-pana-acum-1417225

  dupa cum s-a vazut la alegerile locale, acum numarul de pacienti a crescut din nou! unde e plain sight cu inteligenta lui zdrobitoare sa ne explice cum, dupa fiecare campanie electorala reusim sa fim mai bolnavi decat inainte?

  0
  0