Proiectul PSD de modificare a Codului de procedură penală a fost votat luni seară târziu, cu câteva minute înainte de ora 22.00, de plenul Camerei Deputaților. Votarea s-a făcut pe bandă rulantă, prin tăvălugul majorității iar amendamentele opoziției au fost respinse în masă. Întreaga procedură prin care PSD+ALDE+UDMR au schimbat dramatic politica penală a statului român a durat aproximativ o oră.
Noaptea, ca hoții, nu?
„Nu ne putem salva pe rând, trebuie să ne salvăm toți odată!”, a strigat, de la tribună, deputatul ALDE Varujan Vosganian. Dl. Vosganian înțelege cel mai bine cum e și cu salvarea, și cu organizarea: el a fost salvat acum 3 ani de colegii săi parlamentari, care au interzis DNA să înceapă urmărirea penală sub acuzația de constituire de grup infracțional organizat în cazul său.
Noul Cod de procedură penală votat de putere pare să încurajeze infractorii și infracțiunea și să limiteze eficiența legii. Unele prevederi sunt parcă special concepute pentru a permite dlui Dragnea să scape de procese și anchete, iar alte persoane condamnate pentru corupție în ultimii ani vor putea cere acum revizuirea procesului și anularea sentințelor. În rest, inculpații achitați în primă instanță se pot considera scăpați, pentru că instituția apelului devine practic inutilă. Administrarea probelor de către procurori va fi mai dificilă, arestarea preventivă e mai greu de aplicat, durata urmăririi penale a fost limitată, durata controlului judiciar a fost drastic limitată, denunțurile sunt descurajate, suspecții pot participa direct la audierea martorilor, pronunțarea unei condamnări a fost îngreunată și, în cazul puțin probabil că un inculpat va mai fi trimis, totuși, la închisoare, eliberarea condiționată tocmai a devenit mult mai simplă. Dacă mai sunt și alte capcane prin noul Cod de procedură penală, ele vor detona curând: modificările puterii la lege umplu 300 de pagini, iar opoziția a avut la dispoziție mai puțin de o oră ca să le studieze și să reacționeze.
„De astăzi, România e un rai al infractorilor. Am ajuns aici pentru că sunt penali în funcții publice”, a spus deputatul USR Stelian Ion de la tribună, imediat după vot. El a fost huiduit copios de majoritatea guvernamentală.
În cartea lor „De ce eșuează națiunile: Originile puterii, ale prosperității și ale sărăciei”, profesorii Daron Acemoglu și James Robinson propun o explicație a diferențelor dramatice între națiuni sau chiar în cadrul acelorași națiuni împărțite în două de granițe stabilite arbitrar.
În esență, statele dezvoltate sunt prospere și bogate pentru că puterea încurajează comportamentele antreprenoriale prin stabilitate și corectitudine legislativă iar statul stimulează investițiile și creșterea economică prin susținerea educației și dezvoltarea infrastructurii. În plus, statul funcționează incluziv, în interesul cetățenilor, nu al unei elite politice și financiare.
De partea cealaltă, statele sărace, care rămân subdezvoltate, sunt capturate de clici politice cu comportament extractiv, care căpușează resursele publice, descurajează competiția onestă și organizează statul din punct de vedere legal și economic pentru propriul beneficiu. Aceste „elite” (în sensul de grupuri conducătoare) folosesc resursele extrase abuziv din averea publică pentru a de menține la putere și a-și continua comportamentul parazitar.
În cazul statelor bogate, modelul incluziv dă naștere unui cerc virtuos, în care prosperitatea și participarea cetățenilor la crearea ei aduc, drept răspuns, și mai multă prosperitate.
În cazul statelor sărace, modelul extractiv provoacă un cerc vicios, în care corupția întreține corupția și, astfel, perpetuează sărăcia.
E teribil de greu pentru o națiune să iasă dintr-un cerc vicios de acest tip, care poate dura sute de ani. E nevoie de un context istoric favorabil, de o schimbare a modelului economic global, de lideri, de responsabilitate socială, de noroc.
România tocmai a ratat o astfel de ocazie.
41 comentarii Adaugă comentariu
eu nu’nțeleg, care’i problema de vreme ce psd a câștigat alegerile?
dacă rromânii sunt nemulțumiți, să iasă la vot la alegeri și să schimbe guvernu’
doar pdl a procedat mai rău prin ordonanțe de urgență și nimeni n’a zis nimic
ceva pute urât la usr și pnl
cine a spus că e vreo problemă? PSD a câștigat alegerile în mod democratic, corect, votacii lui s-au dovedit a fi imuni la orice încercare de a-i lumina, din păcate pentru ei PSD a tăiat aseară un picior de la masa cu 3 picioare care este o democrație funcțională, și ghici ce? taman votacii pesediști vor plăti din greu apocalipsa care va urma. Eu chiar mă bucur. Am spus că aici vom ajunge, m-am contrat cu prieteni pesediști, efectiv râdeau de mine, eu zic că acuma populimea are exact țara pe care o merită 🙂
sa castigi alegerile nu inseamna ca ai dreptul sa te caci pe ea de tara .. ai doar dreptul sa guvernezi respectand programult pt care ai fost votat .. nu au facut nimic din program .. vor doar sa scape de parnaie si noi ii lasam ca prostii …
Problema este ca desi PSD a castigat alegerile singura preocupare a lor este sa schimbe legile justitiei, ordinea constitutionala, orientarea democratica a Romaniei si parcursul nostru european.
Nu au spus nimic despre toate astea inainte de alegeri. Si sa fii la guvernare nu inseamna sa faci ve vrei „pentru ca poti”, ideea este sa trebuie sa administrezi judicios o tara, sa guvernezi in interesul tuturor, nu doar in interesul unei clici care te sustine.
Vi se pare ca PSD guverneaza in intersul Romaniei?
De fapt pute gurita ta cand vomita mocirla rosie din ea…
Două reacţii vin de la sine: emigrarea altor profesionişti şi clivajul, izolarea complicilor ca ceea ce sunt, complici!
Eu una mi-am pierdut speranta. Nu mai aproape nicio asteptare. Ma deprim uitandu-ma la stiri sau citind despre ce se intampla in Romania. Sper doar ca la urmatoarele alegeri sa nu mai stea lumea acasa si cei care nu obisnuiau sa voteze, sa o faca.
La urmatoarele alegeri ei vor numara voturile. Si eventualele (daca va avea cine sa le constate) abateri de la lege vor fi judecate de noul cod penal de noii judecatori si procurori frageziti de CSM. Ghici cine iese pe primul loc si cu cat ?
🙁 In acest caz o sa mai plece o tura de oameni din tara. Si eu.
Exact, protestul e bun, dar votul e singurul care cu adevarat conteaza.
Poate data viitoare, tinerii vor intelege ca votul lor e mai important decat o zi de weekend la munte.
As amenda un pic textul cu „statele bogate” si „statele sarace” pentru ca relatia e inversa – statele sarace sunt sarace tocmai pentru ca au intrat intr-un cerc vicios. Tot in cartea asta se fac aluzii fine cum ca latinii sunt de obicei aia care ajung in cercuri vicioase.
Sa nu uitam ca Botswana a iesit dintr-un cerc vicios. Poate avem o sansa!
Minunata cartea despre care vorbesti. Dar cati romani mai citesc carti?! Doamne, as vrea sa nu mai fiu asa negativist, dar tara asta se prabuseste si din cauza celor ce nu citesc, nu gandesc critic, din cauza analfabetismului functional.
Probabil ca tu, eu si altii vom continua sa ne descurcam si sa avem venituri decente si case bune in care sa traim. Din pacate tot cei ce sustin acest sistem corupt, tot ei vor suferi si vor ramane la un nivel de 2 lei.
Asta e crunta realitate…
Exact la asta ma gandeam zilele trecute. Majoritatea celor care #rezista coruptiei au deja un nivel de trai rezonabil si vor trai peste medie si in viitor, inclusiv emigrand, daca e nevoie, pentru ca sunt obisnuiti sa intre in competitie si sa reuseasca fara sprijinul statului. In schimb, cei care slujesc coruptii vor ramane atat dependenti de ei, cat si saraci, majoritatea… ce paradox.
Contextul international este de asa natura incat pare ca raul, egoismul, tendintele extremiste ce mai toate se incheie cu un -ism, toate astea par a se razboi cu scanteia ce a ars in piepturile multor titani, pe ai caror umeri stam. Acesti titani au crezut in bine, au crezut in bunatate, intr-un posibil viitor umanist.
In mai toate statele se reaprind tortele excluziunii, a inchistarii, a necolaborarii intre state. In acest context Romania nu are pe ce a se baza. Platim salarii si pensii pe credit. Cat vom rezista in posibila degringolada globala? Ani sau luni?
Eu am citit o altă carte, în care era prezentată viața locuitorilor din Olanda de azi, pe vremea cînd începeau să construiască sistemele de apărare a spațiului lor vital de apele mării. Acolo spiritul comunitar, munca, respectul și cooperarea erau valori impuse – cine nu le respecta era exclus din comunitate. Așa s-au format în timp societățile bogate, în timp ce în alte locuri lumea a rămas săracă, societățile nu s-au cristalizat, conducerea a fost acaparată de indivizi ale căror interese erau exclusiv personale sau de grup. Oare comunismul ar fi avut succes în Olanda, de exemplu? Iar clivajul dintre oamenii moderni, învățați, cu spirit critic și curaj – pe de o parte, și cei care se tem de orice, care cred orice doar ca să aibă pe cine da vina mai apoi pentru propria lor ncapacitate de a-și trăi liberi și responsabili viața nu a apărut în ultimii ani – este de fapt „moștenirea grea” care ne face să pierdem încontinuu majoritatea oportunităților. În trecut se vorbea de „generația de sacrificiu”. Este un semn al gîndirii noastre – de ce nu vorbim măcar azi de „generația de lucru” sau „generația progresistă” sau „generația civică”? Oameni care să nu considere că se sacrifică pentru ceilalți, ci oameni care dau ceva în mod voit, fără a ave pretenția de a primi ceva la schimb, doar cu satisfacția contribuției aduse la schimbarea în mai bine a societății în care trăim azi?
Ceea ce se petrece este probabil o operatiune a securitatii. Si e abia inceputul. Urmeaza anularea condamnarilor si razbunarea impotriva celor care i-au adus aici. Si desigur umplerea conturilor. Probabil operatiunea costa ceva. Finantatorii si patitii vor profit.
Ghiciti cine plateste in final.
chiar sunt curios cu ce bani se vor îmbogăți, pentru că țara trăiește deja pe datorie
când creditorii vor cere banii să văd de unde o să plătească
In curand vor fi pedepsiti de jandarmi cei a caror privire nu-i va fi pe plac lui Tariceanu.
Ca sa nu mai vorbim de noul carmaci. S-au milit de noi: dupa un cismar ne pun in cap un carciumar.
Nu avem nici-o sansa. Toti, dar toti politicienii vor acelasi lucru, „oamenii de afaceri” au grait prin vocea mustacioasa care prefera hotul.
Ce mai vreti, ce mai sperati? La munca, trebuie sa produceti pentru baietii si fetele.
Trolli de pe pagina asta văzându-se blocați contraatacă cu voturi masive folosind ip-uri dinamice!
😀 Pentru cineva care intră pentru prima dată pe petreanu.ro o să i se pară că de fapt e un site citit mai mult de participanții în alb de la mitingul Pzd din 9 iunie, care cu mânie proletară, sancționează cu votul lor negativ derapajele #rezistenților!
😉 #HeHe
Da, e ridicol ce fac, sunt o gramada de postaci cu punctajul de la partid, vai de capul lor de victime…
Daca imi este permis, las un link spre un alt articol cu aceeasi tema, insa alta perspectiva: http://reactii.ro/lupta-anticoruptie-si-statul-paralel-in-romania/
Este o analiza asemanatoare, dar care isi asuma si lupta murdara anticoruptie din Romania.
Problema principala este insa ca nu reusim sa schimbam sistemul, degeaba ii bagam pe infractori la inchisoare, daca nu se schimba paradigma in cadrul clasei politice.
Nu poti sa faci din Romania o tara ca Germania, pentru ca e locuita de romani… 🙁
O sa fie rau , o sa fie greu , dar asa este in democratie , uneori ajung la butoane niste oameni care „calca pe cadavre” pentru a face ceea ce si-au propus , sa se imbogateasca , sa scape de probleme penale sau de alt fel…si este adevarat ca o parte din populatie nu a iesit la vot din mai multe motive , cei mai multi zic ca nu au avut cu cine sa voteze , ca toti sunt la fel si poate ca au dreptate , am prieteni cu care vorbesc zilnic si incerc sa le explic ca trebuiau sa merga sa voteze , dar raspunsul lor este acelasi „si daca ieseam eu la vot crezi ca se schimba ceva?” si incerc sa le explic de majoritatea parlamentara , de echilibrul puterilor in stat , dar pur si simplu nu ii intereseaza…ideea este ca o mare parte din populatie , care culmea este si educata ca sa zic asa , nu vrea sa priceapa ca ce se intampla acum o sa schimbe Romania in rau pentru o perioada mare de timp si cred cu tarie ca ei nu vor fi afectati de aceasta schimbare.
Cat despre ce se poate face impotriva acestor schimbari cu forta ca sa zic asa , eu cred ca toata lumea poate face ceva , Presedintele Romaniei intreaba toata lumea ce poate face , daca a facut tot ce poate sau nu , pai e foarte simplu daca a facut tot si nu poate impiedica cu nimic aceste lucruri eu cred ca cel mai bine este sa isi dea demisia si sa votam un alt presedinte care sa faca ceva…despre opozitie cei mai multi zic ca nu poate sa faca nimic pentru ca nu are majoritate , atunci sa isi dea toti demisia sau sa intre in greva sa nu mai mearga in parlament degeaba…iar populatia care nu este de acord cu ce face aceasta majoritate sa iesim in strada sa protestam pajnic si cel mai important este sa discutam cu cei dezinteresati , cei care nu merg la vot , sa ii facem sa inteleaga ca votul lor conteaza…
…pasnic…
KIWI face glume mai bune și mai finuțe decât Baselu:
Klaus Iohannis: „PSD votează legi cu daddycație pentru Dragnea…” 😂
…subtil rău de tot!
Vlad, nu sunt de acord cu tine vis-a-vis de traiul decent al unora si mizeria altora. Cand am ales sa plec din tara cu familia, traiul nostru era cu mult peste orice medie. Pana intr-un punct… Vlad, cum poate fi un trai decent fara: infrastructura, sanatate, educatie? Trai decent inseamna doar un salariu bun, o casa frumoasa, masini? Din punctul meu de vedere, nu… In tara aia, oricati bani ai avea… nu poti avea un trai decent. Prostie, mizerie, poluare, coruptie, indolenta…
Cred ca, nu sunt singurul care s -a saturat de cei care ne dau lectii ,plecati pe afara ,stand probabil cu o bere in mana si râzând de cei care au rămas în continuare în țară. Asa pot sa spun si eu ca tu esti un laș, care a dat bir cu fugitii si acum vii sa ne râzi în nas ca tu ai infrastructura ,sănătate etc.
Eu consider că tu ești parte a problemei , mai ales că te lauzi ca aveai un trai decent.
De asemenea consider că,daca ai fi rămas în țară, ai fi fost probabil unul dintre cei care merge la munte ,decat sa mergi la vot ,ca nu este asa, tu o duci bine ,ce conteaza restul.Nu sunt nationalist,dar cand zici în țara aia ,deja ma apuca nervii.Pana la urma „țara aia” ti-a asigurat o educație, asa cum a fost ea ,ca sa poti sa te bați acum cu pumnul în piept, că ai plecat din ea.
Si nu uita ,acolo unde ai ajuns ,tot un cetățean de mana a doua , sau a treia ,vei fi considerat cat o sa stai acolo.Bravo tie ca ai plecat ,dar te rog eu ,tine pentru tine ,ca nu faci decat sa iriti, cu comparațiile acestea, pe care majoritatea dintre noi le stim oricum.
@G1102: nu-i blamati pe cei care au plecat ! Este infinit mai greu sa o iei de la 0 in alta parte ! Nu toti stau cu berea in mana si rad de cei ramasi ! Se munceste in draci si stresul este enorm !
Mult mai important este sa vedem ce putem face cu totii ca sa miscam lucrurile in tara !
Afirmatii gen :”ai plecat ca un las; cetatean de mana 2-a; etc” nu-si au rostul indiferent de context! Fiecare face ceea ce crede ca este bine pentru el si familia lui.
Din pacate in Romania inca nu sunt destui oameni care doresc sa miste lucrurile inainte !
20 din 28 de ani de la Revolutie PSD-ul a fost la butoane direct sau prin interpusi !
In conditiile astea realizezi ca romanului ii convine situatia…
Nu ne ramane decat sa speram ca data viitoare va fi mai bine !
Nu ma indoiesc ca, este foarte greu sa incepi de la zero in alta tara, sau ca se munceste foarte mult acolo.Este de admirat curajul,necesar pentru a face acest pas.
Ce ma deranjeaza pe mine este aparentul aer de superioritate. In post-ul dansului, nu se ofera solutii pentru actuala criza din Romania . Decat ni se spune ,de acolo de departe, ca ce bine e acolo si ca dansul e multumit „in tara aia ” ,ca are facilitatile care ii lipseau in „tara asta”.
„Prostie, mizerie, poluare, coruptie, indolenta…” Ca si cum prostia e limitata doar la Romania, sau acolo, unde traieste dansul, nu exista poluare acolo,avand in vedere ca in toate tarile civilizate se incearca interzicerea masinilor diesel, sau este eradicata total coruptia.(utopie)
In final,eu sper ca la viitoarele alegeri parlamentare ,in masura in care este cu putinta si ii mai pasa de tara asta , sa vina sa voteze in tara ,sau in strainatate ,unde cel mai probabil, nu v-a putea.
In privinta cetatenilor de mana a doua ,nu am facut decat sa evidentiez, cum suntem priviti in majoritatea tarilor civilizate, din propria experienta.
Daca n-ai fi scris atatea ineptii, nu mai interveneam.
Aia cu berea si cu rasul nu o discut, e cea mai lipsita de sens.
Cred ca ai un complex de inferioritate, vezi lectii acolo unde nu sunt… Cat despre aprecierile tale… total pe langa…
Ma bucur ca tara aia, stiu ca nu suporti, a pierdut doi oameni care au mers intodeauna la vot, la toate protestele si care pe deasupra… mai asigurau si vre-o 10-15 pensii bune daca poti intelege la ce ma refer. Cat despre om de mana a doua… tot dintr-un complex de inferioritate vine. Sunt foarte apreciat, castig cu mult peste medie, da, aici ma laud pentru ca am cu ce, si nici vorba de mana a doua sau a 3-a…
Acum te las ca mai am si alta treaba. O zi excelenta.
Ma bucur ca, macar recunoști că te lauzi.Asta era si rostul post-ului meu.Intebarea este ca ,daca iti este asa bine acolo,ce rost mai are sa comentezi si sa te lauzi aici.Noi,deja știm că este mai bine acolo.
Ma bucur pentru tine si familia, dar vino cu propuneri,nu cu laude.
Cat despre inepții,te rog sa imi spui unde sunt?
Iti voi da exemple pentru fiecare dintre ele.
Lauda de sine nu miroase a bine ,prietene.
Uite o inepție despre coruptie:
https://www.google.com/amp/s/amp.theguardian.com/football/2014/mar/13/uli-hoeness-sentenced-three-and-a-half-years-prison-tax-evasion-germany
28.5 mil. Evaziune fiscală ,trei ani si 6 luni închisoare.
În țările civilizate nu există coruptie.
Uite încă una:
https://www.google.com/amp/s/www.thelocal.de/20150424/germanys-most-polluted-cities/amp
Urmeaza erdoganizarea tarii… 🙁
A disparut „thumbs down” iar primul comentariu care avea peste 60 thumbs down acum le are UP!
Incepe sa se simta „programul de guvernare” sau e doar o defectiune temporara?
Nu e o defecțiune, este o lecție pentru ferma de postaci PSD. Dacă vreți să stricați ceva, vă las doar opțiunea de a construi.
@vlad genială modificare, ai lăsat orcii pesediști fără arme :)))
🙂
poți lăsa și comentariile subordonate (răspunsurile) să fie votate? dacă tot ai scos voturile negative postacii au rămas oarecum fără obiectul muncii, și uneori mă mănâncă palmele să dau câte un vot pozitiv la răspunsuri
Pluginul nu are optiunea asta
PSD protestează împotriva abuzurilor.
Naționalizarea Pilonului II nu este un abuz?
1. Număr de beneficiari de pensii de serviciu prin Casa Națională de Pensii Publice/Casele Teritoriale de Pensii în luna aprilie 2018: 83.699.424 lei (BASS + BS).
Număr mediu anual de beneficiari de pensii de serviciu în anul 2017: 8.666 persoane. Valoarea anuală a pensilor de serviciu în anul 2017: 880.596.081 lei.
2. Pensie minimă de serviciu (beneficiar titular), la nivelul lunii aprilie 2018: 733 lei (beneficiar al legii nr. 130/2015 pentru completarea legii nr. 567/2004 privind statutul personalului auxiliar de specialitate al instanțelor judecătorești și al parchetelor).
Pensie maximă de serviciu (beneficiar titular), la nivelul lunii aprilie 2018: 56.816 lei (beneficiar al legii 303/2004 – privind statutul procurorilor și judecătorilor).
3. Număr de pensionari din sistemul public de pensii care beneficiază de pensii din Pilonul I (pensii contributive) în luna aprilie 2018: 5.022.923 persoane.
La data de 31/05/2018, numărul participanților:
– la fondurile de pensii administrate privat (Pilonul II) – 7.134.267 participanți;
– la fondurile de pensii facultative (Pilonul III) – 457.143 participanți.
4. Valoarea lunară a pensiilor de serviciu în luna aprilie 2018(lei): 83.699.424 lei;
Valoarea lunară a pensiilor din sistemul public de pensii în luna aprilie 2018 (lei): 5. 170.654.872 lei;
% Valoarea lunară a pensiilor de serviciu/ Valoarea lunară a pensiilor din sistemul public de pensii în luna aprilie 2018: 1.62%
Nu cred ca Romania a esuat. A trebuit sa se intample OUG13 pentru ca cei care au iesit sa demonstreze dupa Colectiv sa se implice civic. ideea este sa scoatem la vot cat mai multi din cei 60% care nu au iesit la vot la ultimile alegeri parlamentare. Daca actiunile lui Dragnea&Co au contribuit la trezirea constiintei civice foarte bine. Sa se implice civic si sa se duca la vot. Dureaza maxim 30 min (fotoliu-scoala-fotoliu) sa votezi odata la 4 ani. Doar 30 min.