11 candidați pentru prezidențiale și niciunul nu bate cu pumnul în masă pe tema finanțării deșănțate a partidelor parlamentare din bani publici. În 2024, cele 5 partide membre ale Legislativului au primit ca subvenție de la bugetul statului 386 de milioane de lei, adică aproximativ 77 milioane de euro.
Vi se pare mult? Dar, stați, mai avem!
În plus față de subvenție, acestor partide le-au fost decontate și costurile campaniei electorale – adică ceva mai mult de 650 de milioane de lei.
Tragem linie și adunăm și rezultă aproape 1 miliard de lei, că unde merge miliardul, merge și milionul, ca să parafrazez.
200 de milioane de euro.
Fascinant este că, din nou, România reușește să se facă remarcată în UE cu aceste sume.
O cercetare pe care am făcut-o pe surse publice privind banii alocați pentru funcționarea partidelor arată că țara noastră cheltuiește sume record în comparație cu altele:
În Spania, suma s-a ridicat la 52 de milioane de euro – de 4 ori mai puțin ca la noi. În Olanda, 28.9 milioane euro. Cehii au subvenționat politicienii cu 22,7 milioane de euro. În Polonia, sumele plătite de la buget pentru partidele parlamentare s-au ridicat la 15 milioane de euro. În Suedia, statul a dat 14 milioane de euro partidelor. Vecinii noștri bulgari au dat și ei pentru partidele lor parlamentare. Cât? 12 milioane de euro – în 2021 – e adevărat că, tot atunci, parlamentul bulgar a votat împotriva reducerii (!) acestei subvenții. Există, totuși, o țară care plătește cam cât plătește și România pentru funcționarea partidelor. Ghiciți care? Elemente ajutătoare: este cea mai populată țară a Uniunii și cea mai puternică economie – în plus, este o federație, și fiecare dintre cele 16 landuri are propriul parlament, suplimentar față de cel federal, numit Bundestag. Ați ghicit: anul trecut, Germania a cheltuit pentru susținerea partidelor politice aproape tot cât noi, adică 219 milioane de euro. Nu c-ar conta că PIB-ul Germaniei a fost anul trecut de 4.300 de miliarde de euro, adică de 13 ori mai mare ca al României, nu?
În fine. Ce-am primit noi, totuși, de banii aceștia dați partidelor noastre, bani care, să nu fie nicio confuzie aici, sunt plătiți din taxele și impozitele strânse de la cetățeni?
Păi e suficient să ne uităm la cum arată viața politică în România și să constatăm că-i scump, domnule, scump.
În plus – și grăitor – și prin studiourile marilor televiziuni se-aude musca atunci când vine vorba de acest subiect. Nu de alta, dar în 2024, aproape 60 de procente din subvenția pentru funcționarea partidelor au fost folosite pentru presă și propagandă – adică 214 milioane de lei în primele 11 luni ale anului, ca să numărăm leuții, cum ar trebui să facă orice contribuabil chibzuit.
De unde răsare, firesc, întrebarea: cumpărarea de articole publicitare politice nemarcate pe diverse site-uri este sau nu cheltuială de funcționare a unui partid?
Dacă e, atunci care e limita în aceste cheltuieli?
Iar dacă nu e, atunci de ce s-ar deconta așa ceva?
De fapt, de ce ar trebui să plătească cetățenii, din taxele și impozitele lor, acțiuni de propagandă ale unor partide cu care, până la urmă, poate nu rezonează sau nu votează?
De ce ar trebui să plătească un simpatizant PSD, de pildă, postările sponsorizate ale USR de pe Facebook?
Sau, invers, poate că etnicii maghiari din România nu-și doresc ca banii lor să ajungă în propaganda onorabililor politicieni de la AUR, ca să nu dau decât un exemplu la întâmplare.
Oare n-ar fi mai corect și mai firesc ca partidele să se auto-finanțeze doar din donațiile și cotizațiile simpatizanților?
Iar aici, oricât de neașteptat ar putea suna, opinia mea este că nu. Adică nu doar.
Democrația din România are nevoie de partide funcționale, iar asta necesită fonduri, evident.
Este de datoria și în avantajul nostru, ca cetățeni ai unei țări democratice, să susținem sistemul pluripartid printr-o contribuție rezonabilă, pentru că altfel politicienii vor fi tentați să facă diverse înțelegeri subterane pentru a-și asigura finanțările de care au nevoie. Nu că acum n-ar fi tentați, cu toată subvenționarea asta extravagantă, dar dacă ai ce-ți trebuie, poate că sunt mai multe șanse să nu te-apuci de furat și luat mită, nu?
Dar, atenție, cuvântul cheie în această ecuație este “rezonabil”.
Este oare rezonabil ca 5 partide să primească, pentru funcționare și campanie electorală, 200 de milioane de euro într-un an?
Este oare rezonabil ca partidele să reverse peste 40 de milioane de euro în publicitate politică, adesea nemarcată, într-o presă autohtonă care și-așa suferă profund din cauza pierderii credibilității?
Partidele parlamentare au nevoie să fie susținute, da, însă ce-i prea mult strică, îmbolnăvește, corupe. Reforma finanțării partidelor este obligatorie – iar noi, opinia publică, va trebui să menținem presiunea pe acest subiect și să cerem insistent corectarea exceselor în această privință. Politicienii singuri n-o vor face. Doar n-am văzut câine să se dea dus de la măcelărie.
6 comentarii Adaugă comentariu
De ce NU TREBUIE sustinute partidele cu bani de la buget?
Pentru ca partidele sunt facute din oameni si pentru ca omul este un animal jegos si nemernic care, cand da de bani, invariabl se va gandi la doua lucruri: UNU – cum sa faca sa ia mai multi bani cu munca (implicare, rezulate, completati voi lista) cat mai putina si DOI – cum sa faca sa-si traga , din banii aia, pe persoana fizica cat se poate de mult.
De ce TREBUIE sustinute partidele cu bani de la buget?
Pentru ca altfel vor aparea din-ce-in-ce mai multi „georgesti” finantati din surse cel putin dubioase (*) si care daca/cand pun mana pe putere se vor ocupa sa execute comanda sponsorului care le-a platit campania.
Si care, dincolo de incalcarea oricarei discipline sau transparente vizavi de finantarea campaniei vor avea – pentru haitele de analfabeti functional care-i aplauda si-i voteaza – si explicatii de genul „… sunt bani privati, treaba mea de unde-i am si ce fac cu ei?” sau „… hotii aia au luat de bani de la stat pentru campanie si voi va legati mine cand eu am folosit doar bani privati?”. Daca as avea 1 EURO pentru fiecare „scuza” de genul asta auzita din dec24 incoace as avea bani macar de un city-break. Ca „pelicanul” anafabet de care se prind tot felul non-subiecte sau teme tampite, precis o va hali pe asta „hotii’ care iau bani de la buget vs. „mesia” lor care nu baga mana in banii de la buget, el ia de la privati … nu mai conteaza ca banii aia „privati” duhnesc a servicii secrete ale altor tari.
(*) Sau, cum s-a intamplat deja in SUA, ne trezim cu un „trump” impins in fata de republicani si pentru ca ala le-a spus (probabil) ca vine el cu banii lui „de acasa” si partidul nu va trebui sa scoata bani in campanie. Sau credeati ca republicanii l-au nominlizat pe trump ca si candidat la presedintie de bun/frumos/devreme-acasa … contra-candidatii la nominalizare nu aveau probabil nici 10% din banii de campanie (si nici nu ar fi fost in stare sa-i stranga din donatii) si ar fi trebuit sa se scobeasca (si) partidul de bani, pe cand clovnul potocaliu a avut bani de la tot felul de dubiosi/sociopati pe care i-a transformat in CAMARILA lui personala dupa ce a castigat alegerile.
Oricum, sumele vehiculate in Romania sunt enorme si nesimtite.
Raspunsul corect (dupa mine) este ca DA, trebuie sustinuti jucatorii politici SI de la buget, dar nu numai. Dupa parerea mea, independentii/partidele mici trebuie sustinuti mai mult decat partidele mari dar, in acelasi timp, astia „mici” trebuie verificati si supravegheati ca sa nu ne trezim cu de-alde AUR/POT/SOS sau diversi „georgesti” infiltrati de naiba-stie-cine in peisaj.
Si CLAR trebuie trasate niste limite de buget, peste care sa NU se poata trece, si apoi clarificat si procentul adunat de partid/candidat din surse private/sponsorizari precum si ce pot primi ca sprijin de la buget.
Si inca o chestiune – eu as VERIFICA LA SANGE toti sponsorii electorali, cu intrebari simple – ti-ai platit taxele la stat, OK, ai voie sa sponsorizezi pe cine vrei, ai restante la bugent, banii aia merg direct la ANAF sa se acopere datoriile.
Plus ca TOTUL trebuie facut transparent si, la cea mai mica abatere, partidul/candidatul trebuie descalificat din cursa electorala, oricat ar parea de anti-democratica masura asta.
Poate nu m-ar deranja principiul finanțării partidelor din bani publici, nici sumele enorme raportate la PIB dacă destinația și modul de utilizare ar fi complet și corect justificate.
In schimb constatăm că sumele sunt gestionate de impostori incompetenți promovați de mașinăria de marketing politic a serviciilor de informații, care fie sunt conduse de impostori incompetenți, fie constatăm că sunt penetrate de alte servicii ale unor actori statali ostili.
Și uite așa ajungem să avem candidați care nu sunt motivați de valori și principii, care nu au avut în viața lor niciun proiect viabil, uneori nici în privința educației personale, candidați oportuniști care sunt susținuți netransparent de entități cu interese nelegitime.
Până la urmă tragem concluzia că acești bani nu sunt cheltuiți pentru interesul național ci dimpotrivă.
Ești ruzofil sau sinofil?
@Ikă
Mulțumesc de întrebare.
Mă simt onorat că postarea mea ți-a atras atenția și ți-a trezit curiozitatea.
În opinia mea textul vorbește de la sine, dar pentru a putea să răspund cu înțeles pentru tine ar trebui să știu…ești funcțional sau disfuncțional?
Buna ziua, dl. Petreanu!
As vrea si eu sa va rog frumos sa aveti pe lista de intrebari de joi pentru intalnirea cu dl. Moise si dl. Bolojan subiectul desecretizarilor legate de cuplul Johannis. Stiu ca am primit cheltuielile cu avioanele de lux, dar s-a promis si restul cheltuielilor ca vor ajunge in presa, va rog frumos sa aveti pe lista si aceasta intrebare si poate reusim sa aflam cat ne-a costat per total acest trantor si sotia lui si le primim, stiu ca un subiect ramane de actualitate atat timp cat lumea intreaba de el, nu as vrea sa ratam aceste informatii in contextul viitorului presedinte.
Va multumesc,
MC
Multumesc!