Guvernul Cîțu, demis: iată (re)începutul unei frumoase prietenii

Pupilul dlui Iohannis a căutat, provocat și întreținut criza politică ce a dus la demiterea lui. Naiv e cel care crede c-a făcut-o de capul lui. Toate semnele arată înspre refacerea vechii complicități useliste.

Așadar, a căzut guvernul Cîțu, și a stabilit și un record cu acest prilej – a căzut cu cele mai multe voturi împotrivă din istoria moțiunilor de cenzură.

O super contraperformanță din partea dlui Florin Superman Cîțu. Zuper, Zuperman!

Doar că, la fel ca-n bancul cu găina fugărită de cocoș, e mai puțin o căzătură și mai mult o-mpiedicătură.

Nu e finalul crizei, ba chiar, din păcate, dimpotrivă. Criza aceasta se va prelungi aproape sigur. Cele mai puține șanse le are refacerea coaliției – o coaliție în care partenerii se vor urî cu patimă. Mai probabil, va urma un guvern minoritar, uselist, care nu va face niciun fel de reformă în România, ci doar va avea grijă să împartă bănișori clienților politici.

Cum să (mai) refaci coaliția de guvernare în condițiile în care președintele PNL e premierul demis, care a tras cu tot ce-a avut în foștii parteneri, USR/PLUS? (Nu-i vorbă că nici useriștii nu s-au ferit să-l tăvălească pe dl. Cîțu prin noroi după ce s-au certat.) Cum se vor desfășura oare negocierile pentru împărțirea posturilor și stabilirea priorităților? Câte pauze vor lua pe oră ca să se șteargă de scuipați? Blocajul e total.

PSD și AUR spun că vor anticipate (și poate chiar și vor, că sigur sunt în creștere). Dar cine-i fraier (la Cotroceni) să le dea anticipate, în condițiile în care PNL e în vrie? Abia a obținut 25% la parlamentarele de-acum 10 luni, cât de jos să-l ducă niște alegeri acum?

Dar PSD mai spune și că, „până la anticipate”, ar fi de acord chiar și cu „un guvern de specialiști” – adică un guvern fără nicio putere, perfect condiționabil și perfect șantajabil.

Și cine va susține acest guvern-momâie? Păi vechii prieteni din USL, desigur. N-ar fi prima dată – ba chiar deloc. Și dl. Tăriceanu a guvernat bine mersi, ani de zile, fără majoritate în Parlament, a fost o înțelegere protouselistă foarte eficace în căpușarea banului public.

Din afară, pentru omul obișnuit, nimic nu pare a avea vreo logică.

Dl. Cîțu, pupilul dlui Iohannis, a fost pus de acesta aproape cu forța președinte la PNL, și asta chiar dacă dl Cîțu reușise deja să devină, într-un timp incredibil de scurt, cel mai detestat politician din România. Dl. Cîțu confundă autoritatea cu aroganța – el vrea să se arate hotărât, dar nu reușește să pară decât impertinent – iar aroganța este, probabil, singurul păcat de neiertat pentru un politician român.

Cum s-a ajuns la situația imposibilă de azi?

În primăvară l-a dat afară din senin pe ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, riscând – sau mai degrabă chiar urmărind – să provoace o gravă criză politică. Umilirea unui partener de guvernare, oricare-ar fi el, nu e niciodată o idee bună.

Ca și cum, sanchi, n-ar fi învățat nimic din această întâmplare, acum o lună a dat afară tot așa, din senin, un alt ministru al partenerului de guvernare – și, de data asta, a cules ce a semănat cu atâta insistență: ruperea coaliției de guvernare.

În logica obișnuită, e de neînțeles cum te poți comporta atât de nesăbuit când partidul tău nu că nu deține majoritatea în Parlament, dar nu e nici măcar cel mai numeros partid din Parlament. De ce să cauți, să provoci și să întreții în mod activ o criză guvernamentală?

E de neînțeles doar în logica principiilor și acțiunilor de bun simț, nu al guvernării organizate pentru parazitarea resurselor publice. Te comporți ca dl. Cîțu doar dacă vrei neapărat să scapi de partener de guvernare care nu joacă după regulile vechilor jucători în politică, învățați să paraziteze și să căpușeze resursa publică – și faci asta dacă ai asigurat și planul de rezervă, dacă te bazezi pe complicitatea celorlalți paraziți.

Păi cine a temporizat și blocat votarea moțiunii de cenzură împotriva dlui Cîțu, până când acesta s-a văzut cu sacii îndesați în căruța Congresului PNL, dacă nu „adversarul” politic, PSD?

Băieți, vi se vede complicitatea.

Mai sunt și alte dări în fapt.

Nu vi se pare bizară ieșirea de ieri a președintelui Iohannis?

După căderea guvernului, dânsul a anunțat românii că, iată, e un moment trist: criză.

Păi criză e de o lună, deja, ba chiar de mai mult timp. Credeți că abia acum și-a dat seama?

Nu-i vorbă că dl. președinte manifestă oricum și demult un soi de decuplare bizară de realitățile cumplite din România. De pildă, în urma tragediei de-acum câteva zile de la Spitalul din Constanța, unde au murit arși 7 pacienti, el a ieșit, contemplativ, spunând că statul român a eșuat în misiunea de a-și proteja cetățenii. Păi dânsul e chiar șeful acestui stat despre care constată, ca un spectator indiferent, că a eșuat într-o misiune și obligație fundamentală față de cetățeni.

Dar acum e prea de tot. Prefăcătoria e prea mare. Acum, dl Iohannis observă cabotin că e criză, după ce a contribuit hotărâtor la agravarea ei, prin insistența de a-l susține până-n pânzele albe pe Florin Cîțu, un politician cel puțin inadecvat actualei situații.

Și ce face președintele în acest moment trist, în care nici golf nu prea se mai poate juca pe caz de vreme proastă, ce face mediatorul constituțional, cel obligat să caute, împreună cu partidele, o cale de ieșire dintr-o criză politică? Păi, anunță marți că invită partidele la consultări… cândva săptămâna viitoare, ca să aibă timp partidele „să discute”.

Serios? Suntem cu toții într-o situație îngrozitoare, cu pandemia scăpată de sub control, cu un sistem sanitar care pârâie din toate încheieturile, cu inflația care a luat-o în sus – știți cât e inflația industrială? 16%! Prețul la energie, la utilități crește de la o zi la alta, Uniunea Europeană abia a fost de acord cu finanțarea reformelor din România cu o sumă uriașă, 30 de miliarde de euro, dar timpul e scurt și reformele trebuie începute imediat, altfel banii vor fi pierduți… Nu e timp pentru niciun pic de iresponsabilitate și inepție politică, dar iată că partidele noastre, în frunte cu președintele Iohannis, n-au nimic altceva de oferit țării decât inepție politică și inadecvare la prioritățile acute și dureroase ale momentului.

Ciudat, nu?

Sigur ați observat și numitorul comun al atacurilor. PNL și-a ars cu îndârjire toate punțile de comunicare cu USR/PLUS, Președintele Iohannis are, și el, o singură țintă, USR/PLus, PSD tot în USR/Plus trage – și atunci, dacă toată lumea se înțelege pe acest subiect, care credeți că va fi urmarea?

Ia să vedeți cum, în numele salvării țărișoarei, care trebuie mântuită de, nu-i așa, iresponsabilitatea useriștilor, cu care nu te poți înțelege, că-s câini, vechile partide vor cădea de acord, în ultimul moment, sfor-sfor, să facă un mare sacrificiu în interesul națiunii, cum altfel, și să asigure învestirea unui guvern, chiar condus de dl. Cîțu, că poporul, că norodul, dar patria are nevoie de stabilitate, fraților!, mâr-mâr interesul național, să treacă iarna, să treacă pandemia, să vină baaaniiii, să prăduim miliardele din PNDL 3, of, atâtea nenorociri care ne pasc și de care trebuie să ne salveze cineva, nu?

Articol din categoria: ACTUALITATE, POLITICĂ

35 comentarii Adaugă comentariu

 1. #1 Comentariu nou

  Sunt de acord cu articolul.

  Din pacate, e singura concluzie logica daca unesti punctele. PNL si-a evacuat rapid si total partenerul de guvernare si a ars absolut toate puntile de comunicare. Asta desi are mai putin de 35% reprezentare in parlament, impreuna cu UDMR-ul. Asta inseamna ca PNL si Iohannis au un plan de rezerva, plan format din 3 litere: PSD. Nu exista alta matematica parlamentara.

  Pe de o parte e democratic: PSD si PNL au aproape 60% dintre parlamentari. Pe de o parte nu e democratic, pentru ca votantiilor PNL li s-a spus cu totul altceva acum nici 10 luni, in campania electorala.

  37
  1
  • #2 Comentariu nou

   Așa este, nu e democratic, pentru ca votantiilor PNL li s-a spus cu totul altceva acum nici 10 luni. Dar tocmai de aceea, o mare parte a votanților PNL ar trebui să se trezească și să voteze altceva în 2024, nu?

   0
   0
 2. #4 Comentariu nou

  Ne uitam cu stupoare la statul eșuat și la oamenii cu mințile eșuate care îl reprezintă.
  Încălcarea constituției și a principiilor statului de drept nu mai reprezintă nimic față de lipsa totală de logică a minților bolnave care au provocat această criză.
  Realizăm că aceste personaje toxice nu au anticipat nicio secundă direcția în care merg. Putem prezuma că cineva îi mâna din spate ca pe niște dobitoace și ei habar nu au ce li se întâmplă.
  Au crezut ca „sechestrarea” PNL nu va avea consecinte, că încălcarea protocolului coaliției nu va produce efecte, că moțiunea nu va trece… Mai toate calculele pe care și le fac poartă în ele toxicitatea unor minți bolnave.
  Acum au nevoie de timp să primească „lumina” care le-a lipsit de la început și care în mod evident nu va veni.
  Iohannis este complet compromis ca șef al statului, PNL este complet distrus după caricatura de congres care l-a înscăunat pe Cîţu și malversațiunile care au făcut posibilă această „lovitură de partid”.

  O singura cale de ieșire există. Suspendare-Demitere-Anticipate.

  Un amănunt care ar trebui să fie luat în calcul este că interimatul guvernului demis prin moțiunea de cenzură a început pe 2 septembrie când a fost schimbată compoziția politică prin înlocuirea lui Stelian Ion cu Bode.

  21
  1
 3. #5 Comentariu nou

  Sa nu uitam ca Johannis s-a dus la ski a doua zi dupa incendiul tragic cu 20 de morti de la Matei Bals, e mult mai arogant decat Catu . Evident ca a acest USL 2.0 e total decuplat de la ce vrea poporul, dar in general clasa politica traditionala, PSD+PNL+UDMR, a devenit doar o mafie care capuseaza banul public in timp ce plange pe umarul poporului greu incercat. Dar e posibil ca iarna asta sa nu mai poata acoperi foametea care creste in tara, cu tot ajutorul financiar al UE.

  22
  1
 4. #6 Comentariu nou

  Ca votant din diasporă – găsesc evoluția lucrurilor în România complet aiuritoare.
  Nu prea mai înțeleg nimic.
  Stare de criză este starea de normalitate acolo…
  Biata țărișoară, bietul popor.

  10
  4
 5. #7 Comentariu nou

  oare ar fi o criză prea mare dacă am face urgent niște alegeri locale+parlamentare+prezidențiale. dacă alegem tot ca până acum măcar știm că suntem proști. altfel eu zic doar că am fost mințiți.

  9
  0
  • #8 Comentariu nou

   Cred ca ar fi mai edificator un referendum.
   Vrem sau nu vrem reforme?
   Si sa se explice in detaliu ce inseamna reforma pentru fiecare domeniu de activitate!
   Atunci cand romanii vor intelege ca nu se poate face reforma (reala) doar in educatie, sau doar in sanatate, s.a.m.d., ca o reforma profunda a societatii inseamna ca nu se mai pot lua/da spagi pentru NIMIC (de la medic si pana la director de spital sau director in minister, de la inspectorul scolar si pana la ministru, …), cam ce crezi ca ar alege cei care traiesc din ajutoare sociale nemeritate? Dar medicii? Dar profesorii? Dar chelnerii din restaurante care ‘nu stiu’ sa aranjeze o masa decat dupa ce vad ciubucul? Proprietarii/patronii de mici afaceri (sau mai mari) care dau spaga inspectorului financiar ce crezi ca ar alege? Dezvoltatorii imobiliari care au construit cartiere in care NU POATE INTRA masina de pompieri ce ar alege? Dar cei care s-au mutat in acele cartiere, daca li s-ar spune ca unele constructii ar trebui demolate pentru a reintra in normele legislative, ce crezi ca ar vota?
   Despre asta este vorba. Despre faptul ca, in ciuda dezbaterilor din bula de idei in care ne aflam, majoritatea dintre noi avem ‘partea noastra de coruptie’. Asta este Romania!

   0
   0
 6. #9 Comentariu nou

  Normal,toate tunurile pe USR+,deorece erau determinati sa faca reforma si sa puna stop hotiilor.

  23
  2
 7. #11 Comentariu nou

  @Petreanu: tu îi bănuiești pe alde Iohannis & PNL că sunt niște ticăloși cu plan. Eu cred că acționează așa decerebrat din cauză că sunt ticăloși și proști. Dar proști rău, proști grămadă
  Vedem cine are dreptate. Sper să ai tu, nu ar fi chiar totul pierdut:ar însemna că ține volanul un hoț, nu un nebun. Un hoț mai frânează până în zid

  16
  1
  • E si asta o posibilitate, dar ar fi chiar cumplit.

   0
   0
  • #13 Comentariu nou

   @curly:
   Exact la acest aspect ma gândeam si eu. Le-aș atribui drept “calitate” principală incompetența, apoi ticăloșia. Evident că le au pe amândouă din plin 😤

   0
   0
  • #14 Comentariu nou

   Ticăloși și proști. Radiografie perfecta! Like!

   0
   0
  • #15 Comentariu nou

   Vlad, dragilor,
   Se cam pare că am avut dreptate – ăștia din PNL oferă acum o imagine de bețivi la o nuntă de țară. Ați văzut vreodată așa ceva? Toată lumea e beată mangă, se bate cu toată lumea, dar lovește mai mult aerul. Bețivii se agită până obosesc, restul nuntașilor asistă amuzați sau îngrijorați, după cum le e felul, în timpul ăsta câinii mănâncă din oala de sarmale

   Să ne punem centurile de siguranță că avem o amerizare grea de traversat, să știți

   0
   0
  • Ce imagine…

   0
   0
 8. #17 Comentariu nou

  Daca preci de la premisa ca undeva in vara PNL-ul si PSD-ul au batut palma iar USR s-a prins cam tarziu de asta ( vezi semnarea motiunii alaturi de AUR si marele offside in care au fost lasati), tot comportamantul astora de acum, absolut tot ce se intampla acum, makes sense, cum zice romanul..
  Nu vad de unde atata mirare. USL e o stare de spirit, .. e o simpla stare de spirit.. transcende totul.

  4
  1
  • România are nevoie de o terapie a la Republica Moldova, acolo mesajul simplist anti corupție a dus la putere un singur partid, care da și președintele, din rândul căruia provine și jumătate Curte Constituțională
   De PNL m-am lămurit în momentul când a avut pe liste în 2016 oameni care erau fruntași PSD

   0
   0
 9. #19 Comentariu nou

  Eu cred ca PSD va „face un sacrificiu de dragul tarisoarei” si va vota un guvern minoritar PNL-UDMR, ca sa se aleaga cu partea lor de bani, dar sa-i lase pe PNL sa deconteze criza pe care ca prosti au agravat-o. In primavara, dupa dezastrul pandemic (imi e frica ca vom avea oameni care vor muri in fata spitalelor), combinat cu cresterea brutala a costului vietii (gaze, curent, carburanti, inflatie, etc.) … cand PNL va mai avea maxim 10% intentie de vot, PSD va da jos guvernul fraierilor, va provoca alegeri anticipate si va obtine „pofta ce-a poftit” – guvernarea singuri.
  Daca va e frica ca nu vor scoate singuri peste 50%, nu uitati de Dragnea – prevad ca partidul pe care-l va crea va musca din AUR, mai mult decat din PSD.
  Alta parte dureroasa va fi ca cei care nu vor mai vrea sa voteze cu PNL si USR nu vor mai vota deloc, iar in matematica alegerilor, cei vreo 20% sustinatori reali ai PSD vor insemna peste 50% .
  Ce va face KWI? Isi va negocia sa fie lasat linistit pana in 2024, cand iese la pensia de fost sef de stat.

  9
  1
 10. #20 Comentariu nou

  PNL da senzatia ca cel mai mare dusman al lor e USR si nu PSD. De fapt cu PSD s-au inteles extrem de bine si in trecut.
  Eu am senzatia ca PSD si PNL se simt amenintate de toate partidele mici ce ar putea sa le ia locul.

  7
  0
 11. #21 Comentariu nou

  Buna ziua,
  De o buna perioada nu am mai comentat nimic chiar daca mereu am urmarit blogul si comentariile.Asa cum ziceam in urma cu mai mult timp-chiar daca unii m-au criticat-eu nu mai am incredere in oamenii politici ai acestei tari.Din 1990 toti m-au dezamagit.Incepand cu administratia locala si terminand cu cea prezidentiala.Toti(poate cu mici,mici exceptii) sunt o gasca de profitori…In niciun caz prosti!Ma simt prea batran ca s-o mai iau de la capat in alt loc sub soare asa ca imi vad de viata mea,de casa mea si de masina mea.In rest scarba,dispret si mai ales o mare dezamagire.S-auzim de bine!

  5
  1
 12. #22 Comentariu nou

  Ati uitat sa amintiti de presa mare aservita (Digi). CTP parca e zombi.
  In plus, asta trebuia scris cand l.au dat afara pe al doilea ministru. Dar atunci cam mucles.

  4
  0
 13. #23 Comentariu nou

  Caramitrul:

  https://www.facebook.com/story.php?story_fbid=10223860370671025&id=1048348212

  Interesul național este siguranța națională.
  Restul sunt conjuncturi; ordinul nu se discută…

  0
  0
 14. #24 Comentariu nou

  USR l-a dorit pe Citu in detrimentul lui Orban. Acum sa se spele pe cap cu el!

  Barna si-a luat teapa de la Ciolos si a pierdut presedentia Camerei, a pierdut si partidul in fata unei bisericute de 3-4%, Ciolos si-a pus om la Senat in caz ca e suspendat Iohannis, a devenit si prezidentiabilul USR pentru 2024. VVV desi demis a ajuns sa conduca USR Bucuresti in timp ce „team Barna” a pierdut si guvernarea si ministerele banoase desi acum are majoritate in BN probabil nu acolo se va vota reintrarea la guvernare, ci in forul largit!

  3
  12
 15. #25 Comentariu nou

  Florin Roman la toate televiziunile. Atat.

  2
  0
  • #26 Comentariu nou

   Macar e ‘barbat bine’.
   Daca mai stie si oarece limba straina, putem iesi cu el in lume.

   0
   0
 16. #29 Comentariu nou

  Si cand te gandesti ca Moise a intrat in politica ca PNL sa nu ajunga dictator … pe vremea aia era la 47%.

  2
  0
 17. #30 Comentariu nou

  Cu toate scandalurile, cu tot jaful… ma intreb de ce nu se scufunda Romania… sau e demult scufundata si e tinuta puternic pe perfuzii… ma intreb cand va „muri”… sau mai degraba e „moarta” demult. Cu o subventie la curent pentru 50% din familiile din Romania… tind sa cred ca e moarta demult si ce mai exista sunt niste bule capusate de niste imbecili precum astia de la TV. E halicinant sa vad cum se cramponeaza Catu, cum se agata de scaun cu orice pret… dupa parerea mea, USR-ul a procedat corect, chit ca nu-l suport pe Barna sau Ciolos… au cativa acolo care au incercat si unii chiar au facut ceva in putinele luni cat au avut la dispozitie… E un semn ca lucrurile evolueaza, chiar daca aceasta evolutie e in ritm de melc… Numai Orban visesza la o Romanie retrograda… Jeez… ce specimene… Brucan a zis 20 de ani, realitatea ne spune ca e nevoie de cel putin 50…

  3
  1
  • #31 Comentariu nou

   Așa pe scurt, dacă tot te întrebi de ce nu se „scufundă” Romania…
   Din cauză că este „retrogradă”!
   Adică, pe înțelesul mai multor „progresiști” lobotomizati, datorită principiilor și valorilor care au susținut dintotdeauna evoluția și evident progresul.
   Asta ca să nu te mai gândești de ce mai există unii care se mai întreabă dacă sunt necesare reformele.

   0
   0
 18. #32 Comentariu nou

  Eu am avut indoieli serioase despre colaborarea PNL cu USRPLUS, mai ales ca și unii și ceilalti sunt măcinați și de lupte interne.In teritoriu USL funcționează de minune iar la centru PNL nu a reușit nicicum să convingă partenerul de coaliție sa aibă idealuri și principii comune. Tot kktul în care suntem era previzibil și inevitabil.

  0
  0
 19. #33 Comentariu nou

  Să nu uităm si de complicitatea cecereului(o gașcă de tip mafiot) care a amânat luarea unei decizii tot până dupa congresul libetalilor roșii.

  1
  0
  • #34 Comentariu nou

   Comportamentul CCR a fost în mod evident sincronizat cu strategia PSD și a echipei Câțofrenice de a distruge PNL și a stopa reformele.

   0
   0
 20. #35 Comentariu nou

  Eu suspectez că USR a fost împins în față, cam ca imediat după Colectiv, pentru ca ei să ia toate măsurile nepopulare, să-și erodeze capitalul politic și, la următoarele alegeri, să nu mai prindă pragul ăla de 5% cu care-i deranjează pe restul de „furtaci”.
  PNL, PSD și iUDeMeReii fac figurație, amenințând că nu vor susține guvernul, când, de fapt, își freacă mâinile de bucurie că a căzut cartoful fierbinte în poala altora, și ei pot sta liniștiți pe margine, chibițând și punând piedici subtile. AUR oricum nu-i văd la guvernare, deoarece ei se simt mult prea bine în opoziție, de unde se pot opune oricărei măsuri, indiferent cine-o va lua.

  Iar după ce pandemia va fi trecut, se va ajunge la alegeri anticipate, din care va ieși o jumătate din USL, nici nu contează care, aliată cu UDMR, iar jaful și numirile politice în funcții vor continua.
  Că doar românii au memoria unei amibe cu Alzheimer…

  0
  0

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.