Vecinii talentați de la Liziera de Lac

Unul dintre puținele proiecte imobiliare cu adevărat civilizate din România crește în sud estul Bucureștiului; fascinanta biodiversitate de aici, documentată foto de Doru Panaitescu.

În curând se vor face 10 ani de când m-am mutat în afara Bucureștiului. A fost una dintre cele mai bune decizii pe care le-am luat vreodată. Mi-era din ce în ce mai greu să locuiesc în orașul în care mă născusem. Traficul, poluarea, aglomerația permanentă, zgomotul, degradarea continuă a infrastructurii, toate transformă Bucureștiul, zi după zi, într-un loc din ce în ce mai greu de suportat.

Nu-i vorbă că am căutat vreo 7 ani un loc în care să mă mut și care să compenseze cât mai bine principalele dezavantaje ale plecării: distanța până la locul de muncă (pe care mi l-am menținut în oraș) și accesul în București (până la urmă, tot o problemă a orașului).

N-am vrut o casă deja făcută de cine știe cine, cine știe cum, pe cine știe unde. N-am vrut nici un teren „în câmp”, cum se spune, lipsit de utilități, deservit de drumuri de servitute din pământ. Mi-am dorit pădure, lac, aer curat, liniște, dar și curte, acces ușor, magazine, canalizare. Am căutat un cartier, adică, un loc în care să pot ieși la plimbare seara, unde să am spații comunitare – un parc, terenuri și o sală de sport, o cârciumioară și altele asemenea. Am vrut să mă mut într-o comunitate, nu într-o curte.

Am găsit, în cele din urmă – dar sunt puține astfel de locuri în jurul marilor orașe din România.

Puțini dezvoltatori au nu doar puterea financiară, ci și acest gen de onestitate față de clienții lor – să asfalteze străzi, să monteze iluminat public, să asigure apă curentă și canalizare, inclusiv pentru apele pluviale, să măture vara și să deszăpezească iarna, să construiască și să întrețină, apoi, spațiile publice comune necesare unei locuiri civilizate în cartierul respectiv.

Dacă vă bate gândul să vă mutați în afara Bucureștiului, luați în considerare ce v-am spus mai sus. O să vă facă viața mai frumoasă și mai confortabilă. Și luați în considerare și o vizită la Liziera de Lac, care se conturează deja ca unul dintre cele mai ambițioase și de bun simț proiecte imobiliare integrate de lângă Capitală.

Proiectul se întinde pe 170 de hectare lângă Frumușani, în sud-estul Bucureștiului, în marginea Lacului Tătaru și a pădurii ce-l mărginește. Aparține dezvoltatorului belgian Liebrecht & wooD, care investește în segmentul imobiliar și rezidențial din estul Europei de câteva decenii (în România, a finalizat deja Victoria Park Office Center, Militari Shopping Center, West Park Retail Militari și Fashion House Outlet Militari).

Vizitatorii vor vedea că, acum, la Liziera de Lac se construiește intens în prima fază de dezvoltare a cartierului: mai întâi, vor fi făcute 94 de locuințe (din cele 440 ale primei faze), plus grădiniţă, spaţii de co-working, căi de acces și alei, staţie de tratare a apei, piscină, staţie pentru tratarea apelor reziduale – cu totul, o investiție de 25 de milioane de euro. Însă șantierul a început acum mai bine de 5 ani, după obținerea autorizațiilor necesare, cu partea de infrastructură. Dezvoltatorul a modernizat şi construit un drum de 5 km care conectează proiectul de autostrada A2, cu un cost de 2,2 milioane de euro – și, că veni vorba, din București poți ajunge la Liziera de lac pe vreo trei trasee, dar mie cel mai convenabil mi s-a părut cel de pe A2 cu ieșire pe la Cernica (apropo, nodul rutier de conectare cu autostrada de la Fashion House Pallady e făcut de același dezvoltator).

Încă o mențiune: Liziera de Lac a fost proiectată de studioul de arhitectură belgian CONIX RBDM iar designul de interior al caselor, cel al community hub-ului și al grădiniței este realizat de reputatul birou de arhitectură Corvin Cristian Studio (câteva dintre lucrările acestuia pot fi văzute aici; sunt convins că pe multe le-ați întâlnit deja prin București, Sibiu, Timișoara).

Cum arată – cum va arăta? Aici găsiți prezentarea proiectului sau, dacă vă e mai simplu, iată o galerie:

Pe scurt, în arhitectura coerentă a cartierului vor fi disponibile 7 modele diferite de case cu etaj, fiecare conectată la toate utilitățile, cu propria sa curte, cu locuri de parcare, vor fi trotuare și treceri de pietoni, iluminat public, alei și vegetație (mai mult de jumătate din suprafața cartierului va fi rezervată spațiilor verzi și comunitare).

Iată și imagini reale din prima casă construită în cartier:

Pe lângă asta, vor exista magazine (inclusiv un pet shop), un community hub unde vei putea merge să te întâlnești cu amicii la cafenea sau la restaurant, la relaxare sau, dacă vrei, vei putea lucra într-un spațiu comun. Va fi o farmacie și va exista o zonă dedicată serviciilor medicale de bază sau urgențelor, va fi construită, încă din prima fază, o grădiniță cu spații aranjate în așa fel încât să încurajeze copiii să cunoască nu doar ceilalți copii din cartier, ci și natura înconjurătoare, vor fi terenuri de sport (baschet, tenis), o piscină, o parcare comună pentru vizitatori, vor fi stații de încărcare pentru mașini electrice și, evident, va fi pază permanentă, echipe de intervenție, acces controlat și monitorizare video a spațiilor comune. Energia pentru întreținerea spațiilor comune va veni (și) de la o „fermă solară”, adică un parc fotovoltaic de 12 hectare cu o putere instalată de 11,2 MWh, aerul va fi testat permanent, va fi interzisă utilizarea pesticidelor, apele uzate vor fi colectate și epurate iar sistemul de irigații va fi independent. În plus, administratorii vor oferi locuitorilor din cartier o linie de microbuze care vor face legătura cu stația de metrou Anghel Saligny, aflată la 15 minute depărtare, astfel încât la Liziera de Lac se vor putea muta și cei care nu au permis de conducere (sau mașină).

Iată, deci, o serie de particularități care descriu un proiect imobiliar integrat, așa cum eu cred că ar trebui să fie toate dar, din păcate, nu sunt decât câteva.

Însă ce singularizează Liziera de Lac este, în plus față de cele descrise mai sus, nu doar vecinătatea cu Lacul Tătaru și pădurea din jur, ci, mai ales, modul în care proiectul îmbrățișează și integrează aceste bijuterii naturale.

Nu te muți în afara orașului dacă nu vrei să fii mai aproape de natură. Locuitorii de la Liziera de Lac nu vor locui doar „la curte”, ci vor trăi în conexiune cu natura, pentru că lacul și pădurea vor fi prelungiri ale cartierului. Dezvoltatorul va construi o promenadă ecologică – un ecotrail – în jurul lacului și va aloca resurse pentru conservarea și mentenanța ecosistemului din zonă. 13 hectare de pădure vor fi un parc natural amenajat cu respect față de locatarii mai vechi de aici – adică păsările și patrupedele din zonă. Însuși regulamentul intern pentru locuitorii umani ai cartierului va fi orientat spre respectarea naturii și a lacului. Și, cu asta, vin la cea mai surprinzătoare caracteristică a unui proiect imobiliar pe care am întâlnit-o până acum: conceptul „Vecinii de la Liziera de Lac”, care are, ca punct de plecare, un spectaculos album de fotografii ale faunei din zonă, fotografii semnate de (amicul meu) Doru Panaitescu.

Doru fotografiază la Tătaru de ani de zile și are un volum uriaș de imagini de aici – spune că e locul lui de suflet, de care-l leagă o mulțime de amintiri frumoase. A cedat proiectului Liziera de Lac o parte din arhiva lui foto realizată la Tătaru, ce descrie biodiversitatea fascinantă a locului. Iată doar câteva dintre fotografiile din acest album:

„Pentru că la Liziera de Lac trăiești înconjurat de natură, vei avea surpriza să descoperi că avem vecini dintre cei mai talentați – tenori, pescari, vânători și maeștri ai camuflajului, pentru că la noi e un mic univers în care cele mai fascinante păsări și cele mai simpatice și jucăușe căprioare, pisici sălbatice, vulpi și bursuci împart același cod poștal cu tine. Te poți bucura de spectacolul păsărilor grațioase care vin și pleacă odată cu trecerea anotimpurilor. De la boboci de nuferi la boboci de rațe sălbatice, vei putea să fii martor al frumuseții naturii cu care ai oportunitatea de a fi vecin” – din descrierea de la începutul albumului foto „Vecinii de la Liziera de Lac”.

Albumul e foarte frumos, tipărit în condiții excepționale, cu mai mult de 90 de imagini care au, fiecare, descrierea pe scurt a speciei, obiceiurilor de hrănire, de cuibărire, de migrație șamd. Dacă vreți un exemplar (din album, desigur), lăsați-mi un comentariu cu o adresă de mail valabilă, am de dat câteva (5 la număr).

Poate nu întâmplător casele de la Liziera de Lac, integrate atât de armonios în natură, se numesc „cuiburi”. Aici pot crește și se pot materializa visuri frumoase.

Articol din categoria: ADVERTORIAL

29 comentarii Adaugă comentariu

 1. #1 Comentariu nou

  E minunat, mă bucur să văd că se construiește inteligent și la noi în țară. Iar pozele sunt ❤️.

  3
  2
 2. Salut, Vlad,

  Arata foarte bine si apropierea de padure este intr-adevar un avantaj greu de batut.
  Am vazut la Doru ca a publicat o noua carte si ar fi interesat, mai ales de fauna pe care o pati gasi in zona.
  Se gaseste si de cumparat?
  Alex

  1
  2
  • Nu cred că e de cumpărat, dar, pentru că l-ai cerut, vei primi unul, am zis că am 5 de dat comentatorilor – în ordinea solicitărilor 🙂

   E foarte mișto.

   0
   0
 3. #5 Comentariu nou

  Pana la urma si tu te-ai mutat la Liziera Lac, ca eu nu am inteles asta din advertul asta?

  4
  3
 4. #7 Comentariu nou

  Foarte frumos, mi-ar plăcea să am un exemplar din acest album, mulțumesc.

  2
  3
 5. #9 Comentariu nou

  Locuiesc în apropiere! Pentru copii ar fi frumos acolo! Un album se poate?
  Mulțumesc.

  2
  2
 6. #10 Comentariu nou

  Bună Vlad!
  Mi-aș dori și eu un album dacă mai ai vreunul disponibil.
  Mulțumesc.

  1
  3
 7. #11 Comentariu nou

  As dori si eu un album, daca ultimul mai e de dat. Deocamdata am numarat 4.
  Multumesc.

  0
  2
 8. #12 Comentariu nou

  21.44 vai vai

  0
  1
 9. #13 Comentariu nou

  Buna ziua Vlad,
  Pricinosu’ tot pricinos!
  Daca nu ti-ai fi facut la Corbeanca, tu te-ai muta acolo?
  Pe cati dintre colegii mai tineri de la Europa FM i-ai convins macar sa se intereseze?

  3
  1
  • Bună ziua,

   1. Dacă mi-aș căuta acum, aș lua serios în calcul opțiunea asta. La Liziera de Lac casele sunt semnificativ mai ieftine (dar nici terenurile nu sunt atât de mari, ceea ce nu e neapărat un dezavantaj).

   2. Eu public advertoriale pe blog pe subiecte care-mi plac/în care am încredere/pe care le-am încercat/sau le folosesc, dar nu-ți imagina că-mi bat la cap dup-aia cunoscuții cu subiectele respective, că nu-s agent de vânzări 🙂 Însă, da, dacă mă întreabă cineva, răspund.

   0
   0
  • #15 Comentariu nou

   @Vlad
   Avind in vedere ca ‘N-am vrut o casă deja făcută de cine știe cine, cine știe cum…’ contrasteaza cu locuintele tip ce se construiesc acolo, si ca recunosti ca ai cautat vreo 7 ani oferta de care ai profitat, da-mi voie sa ma indoiesc.
   Apoi, dupa ce in jurul lacului vor fi 440 de locuinte, iar pe lac vor aparea barcute si barci cu motorase si motoare, cate pasari de balta crezi ca vor mai cuibari acolo. Iar cu toata larma generata de 440 de familii, cam cate animalute terestre crezi ca vor mai popula paduricea, in cazul fericit in care aceasta va rezista netaiata?
   Hai sa fim seriosi, chiar daca dezvoltatorul imobiliar este belgian, la Frumusani suntem in Romania, nu in Belgia!

   0
   0
  • Barcile cu motor vor fi interzise pe lac – dar, mna, nu obliga nimeni pe nimeni sa se mute undeva.

   0
   0
  • #17 Comentariu nou

   Vlad, te rog sa ma scuzi pentru tonul agresiv fata de tine.
   Am vrut doar sa atrag atentia celor ce citesc acest blog, asupra unor lucruri care ar putea decurge mai putin placut.

   0
   0
 10. #18 Comentariu nou

  Salut Vlad, am citit articolul tau cu interes iar apoi am intrat pe site ul dezvoltatorului. Ce am gasit acolo ma dezamagit, cuibul 5 la 224000 eur plus tva are curte de 100mp…Mi se pare bataie de joc la adresa cumparatorului roman, oare in Belgia tot asa au curtile ? Adica dai un sfert de milion de euro si nici la Frumusani nu pot sa ai o curte mai de Doamne ajuta.

  Seara buna

  17
  0
  • #19 Comentariu nou

   Nu vreau sa iau apararea nimanui, doar iti zic ca suntem norocosi sa avem case cu teren mare in jurul oraselor importante din Romania (ne ajuta si surpafata tarii). Pe de alta parte mult teren inseamna si mult timp de intretinere: tunde o iarba, curata frunzele, etc… Cu cat mai mare cu atat mai mult timp si bani. Eu am 100 de matrii patrati si abia am timp sa tund 2 boscheti pe care ii am si sa matur frunzele o data pe luna.

   Uite un exemplu din Belgia, langa Bruxelles: https://www.immoweb.be/nl/zoekertje/huis/te-koop/waver/1300/9494471?searchId=

   0
   0
 11. #20 Comentariu nou

  E bine ca dezvoltatorul a investit in infrastructura, unde „se vede”. Altfel, casele sunt mici si foarte mici, facute la ieftineala, cu curti mici si foarte mici unde n-ai un pic de privacy. Realitatea e ca e un fel de bloc pe orizontala, de calitate usor mai buna decat Domus Stil.
  Iar problema principala e ca faci 2h pana la birou, oriunde ai lucra in Bucuresti. Povestile astea cu „15 minute pana nustiuunde” raman povesti.

  9
  0
  • Să știi că, spre deosebire de partea de nord, aici ai acces rapid la metrou, se ajunge foarte ușor la stația Saligny. În rest, prin oraș, cu mașina… Dumnezeu cu mila oriunde ai sta, inclusiv în oraș.

   0
   0
 12. #22 Comentariu nou

  Buna ziua Vlad,
  Am incercat fara succes sa postez acest comentariu la ‘O masina electrica la mine in curte’.
  Comentez in legatura cu tweet-ul legat de masinile cu hidrogen (eu nu am tweeter si nici nu doresc).
  Din cate stiu hidrogenul, indeosebi cel lichid, este foarte instabil in contact cu oxigenul atmosferic. Tocmai de aceea masinile cu hidrogen functioneaza prin intermediul unei pile electrice si nu cu motoare termice.
  Iar in cazul unui accident cu avarierea rezervorului de hidrogen, exista pericolul unei explozii care sa ‘rada’ un cartier intreg! Daca se intampla o avarie la statia de incarcare … nici nu vreau sa ma gandesc la consecinte! Asta este problema care trebuie rezolvata.

  1
  1
  • Nu, pilele cu hidrogen sunt solide, nu gazoase.

   0
   0
  • #24 Comentariu nou

   Pentru hidrogen solid ti-ar trebui temperaturi apropiate de 0 absolut.
   Rezervorul poare avea in cel mai bun caz hidrogen lichid, desi si pentru obtinerea acestuia iti trebuie in jur de -120 grade Celsius.

   0
   0
  • #25 Comentariu nou

   Pilele electrice actionate de arderea hidogenului sunt, evident, solide!

   0
   0
  • #26 Comentariu nou

   La o simpla cautare Google ‘motorul cu hidrogen’ am gasit urmatorul aricol (https://avtotachki.com/ro/vodorodnyj-dvigatel-kak-rabotaet-i-nedostatki/). Pare bine documentat, chiar daca traducerea din rusa in romana este facuta cu robot de traducere destul de neperformant!
   Citez din articol:

   Celula de combustibil (aici probabil ar trebui sa fie ‘celula de combustie, daca tinem cont de explicatiile ulterioare) este o singură cameră în care sunt plasate două elemente: catodul și anodul. Ambii electrozi sunt acoperiți cu platină (sau paladiu). O membrană este situată între ele. Împarte cavitatea în două camere. Oxigenul este furnizat cavității cu catodul, iar hidrogenul este furnizat celei de-a doua.
   Ca urmare, are loc o reacție chimică, al cărei rezultat este combinarea moleculelor de oxigen și hidrogen cu eliberarea de electricitate. Un efect secundar al procesului este eliberarea de apă și azot. Electrozii cu pilă de combustibil sunt conectați la circuitul electric al mașinii, inclusiv la motorul electric.

   Un alt dezavantaj, cel putin deocamdata, este faptul a aceasta celula de combustie (pila electrica) are un randament de maxim 45%. Adica genereaza 45% din curentul electric utilizat pentru a produce hidrogenul consumat (obtinut prin elecrtoliza apei)! Cu alte cuvinte, daca nu folosim curent electric obtinut solar sau eolian, nu facem decat sa mutam poluarea in afara oraselor, asa cum se intampla de fapt si in cazul masinilor electrice.
   Din cauza aceasta, desi numarul de masini electrice este in continua crestere, si consumul global (in particular consumul european) de combustibili fosili este TOT in continua crestere.

   0
   0
 13. #27 Comentariu nou

  Imi place Frumusani-ul, nu as refuza un album daca mai sunt disponibile 🙂

  0
  0
 14. #28 Comentariu nou

  Curtea extrem de mică , am descoperit acest proiect acum câteva luni, mă și imaginam acolo, însă când am descoperit suprafața curții am renunțat categoric.

  2
  0
 15. #29 Comentariu nou

  Primit albumul, mulțumesc frumos!

  0
  0