Imensa majoritate a românilor consideră că Justiția e influențată politic – și că influența e în creștere

Două rezultate remarcabile în cercetarea sociologică făcută de IMAS la cererea Europa FM.

Mai întâi, această împărțire a răspunsurilor, la întrebarea „Față de acum un an, credeți că justiția din România este influențată mai mult sau mai puțin de factorul politic?”

Așadar, 83% dintre români consideră Justiția este influențată politic. Dintre aceștia, 71% spun că Justiția este influențată politic mai mult anul acesta față de anul trecut – cu alte cuvinte, că tendința este în sens de agravare.

Este o proporție șocantă, oricum ai da-o. Aproape toți credem că acum e mai multă politică față de anul trecut într-un domeniu în care nu are ce căuta politica. Asta înseamnă, implicit, din ce în ce mai puțină încredere în Justiție, ceea ce e o veste foarte proastă într-o perioadă de accentuare a tendințelor autoritariste. Un stat de drept funcționează corect când Justiția este independentă de factorul politic. Și-așa încrederea populației în doi dintre cei trei piloni ai statului de drept este la cote catastrofale (legislativ și executiv), dacă se prăbușește încrederea și în al treilea, ce urmează?

Al doilea rezultat interesant se referă la interesul românilor pentru un referendum pe tema independenței Justiției:

Carevasăzică, ceva mai mult de jumătate dintre cei chestionați spun că ar participa „sigur sau probabil” la un referendum pe o temă legată de independența Justiției. Teoretic, în acest moment, un nucleu dur de votanți ar asigura validarea referendumului (36,9% „sigur ar participa”), așa că, potrivit datelor sondajului, faimosul glonț de argint pe care-l are la dispoziție președintele Iohannis este încărcat și gata de percutare.

Toate celelalte întrebări din cercetare sunt pe site-ul Europa FM – le găsiți aici. Printre ele, una referitoare la posibila intrare a Laurei Codruța Kovesi în politică, una referitoare la gradul de satisfacție față de acțiunile președintelui în apărarea independenței Justiției și altele care s-ar putea să vă intereseze și să vă provoace la comentarii.

Sondajul IMAS a fost realizat la solicitarea Europa FM, în perioada 9-13 iunie a.c., pe un eșantion național de 800 de persoane prin metoda CATI, iar eroarea sondajului este de +/- 3,5%.

Articol din categoria: POLITICĂ

41 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1 Comentariu nou

    Independenta justitiei nu poate exista, legile sunt făcute de parlamentari, trimisii poporului. Justitia este vointa poporului.

    0
    0
    • Sunteți într-o confuzie cumplită. Politica penală a statului e una, controlul politic al magistraților este cu totul altceva. Independența Justiției înseamnă ca procurorii, judecătorii, să funcționeze fără amestec din partea partidelor, politicienilor, ministrilor etc. nu că Parlamentul nu poate legifera în acest domeniu.

      Când un ministru poate da afară procurori fără să i se poată opune nimeni, ăsta e sfârșitul independenței Justiției.

      0
      0
    • #3 Comentariu nou

      Confunzi ”legile” cu ”justiția”. Confunzi activitatea legislativă (”producția” de legi) cu arestarea de către justiție a unui borfaș care face parte din legislativ. Nu înțelegi sensul sintagmei ”independența justiției” (analfabeții funcțional chiar există). Independența se referă la libertatea justiției de a ancheta și sau judeca oricare cetățean în conformitate cu legile

      0
      0
    • #4 Comentariu nou

      în germania este posibil ca ministrul să destituie procurorii, da’ în rromânia NU
      cum vine asta?

      0
      0
    • Nemtii fac Mercedes, BMW, Audi, Porsche, VW si Opel, da’ in rromania nu se poate.
      Cum vine asta?
      Pai vine, ca e alta cultura democratica si alta cultura sociala. Daca dai politicianului roman briciul, taie tot in jur, ca asta stie el sa faca.

      0
      0
    • @Vlad Petreanu – de parca presedintele nu e om politic. Masini nemtesti cu soft trucat ca sa insele testele de poluare ….referitor la corectitudinea si democratia din germania.

      0
      0
    • presedintele are obligatia constitutională pentru echilibru politic, ministru, nu. Nu intelegi diferenta intre presedinte si ministru sau te faci?

      Hai, ca mi-ai atras atentia.

      0
      0
    • #8 Comentariu nou

      d-le Petreanu, faceti un bine comunitatii si blocati ineptiile debitate de gnomul ce se identifica drept „raduc”, un troll trimis de pzd-alde sa mestece maroniu p-aci.

      0
      0
    • @Vlad Petreanu – presedintele are obligatia si de a respecta deciziile ccr care-s obligatorii, nu discutabile, negociabile….

      0
      0
    • Si? Am zis eu altceva? Tehnica asta de deflectare a raspunsurilor in tot soiul de directii este pe punctaj de partid si cat se poate de evidenta. Nu convinge pe nimeni, scopul ei este doar sa bruieze – si scriu asta nu pentu tine, ci pentru ceilalti cititori, ca tu stii prea bine ce faci.

      0
      0
    • #11 Comentariu nou

      domnu’ @petreanu nu e corect ca’n germania ministru să poată demită procurori și’n rromânia NU
      asta’nseamnă că trăim într’o colonie vai de ea dacă nu suntem tratați egal
      singura opțiune e ieșirea din ue și nato care ne tratează ca pe suboameni dintr’o colonie bună de muls de resurse și mână ieftină de muncă

      0
      0
    • Clar. Dupa Urali sa ne mutam, e mai sigur.

      0
      0
    • #13 Comentariu nou

      @don toni, nu e corect ca-n SUA sa execute tradatorii de tara, si in Romania nu.
      Nu e corect ca in Olanda premierul sa dea cu mopul dupa ce a scapat cafeaua pe jos, si-n Romania sa moara intr-o gropa din asfalt politaiul antemergator al ministrului venit de la restaurant. Nu e corect ca-n Germania tatal campioanei Steffi Graff sa faca puscarie pentru neplata taxelor, iar in Romania sa ne rada in nas toti smecherii evazionisti. Nu e corect ca in Occident sa existe o democratie functionala, cu respect pentru lege si cetatean, iar in Romania niste hoti sa profite de populatia indobitocita si sa distruga echilibrul democratic fragil al Romaniei.
      Hotii sunt urmasii activistilor pcr si ai securitatii: fsn si tot ce-a emanat de-acolo: ciuma rosie. Astia sunt adevaratii sobolani, ce trebuie si vor fi eradicati.

      0
      0
    • #14 Comentariu nou

      Biseri Canu
      Mai urma sa scrii la urma ,, ala ku bar” 🙂
      La chestiune, avand in vedere ultimile achitari, rejudecari, amanari pana la calendele grecesti a unor dosare ale politicienilor, deciziile politice ale CCR, da, justitia e sub control politic.
      Inaintea referendumului pt. unicameral, nimeni nu a spus/scris ca va fi doar consultativ. Daca va fi organizat, probabil CCR il va valida cum le vor conveni politicienilor, ca si pe precedentul.

      0
      0
  2. #16 Comentariu nou

    referendumul ar fi validat (36% sigur ar participa), DAR câștigarea referendumului de către Iohannis e puțin mai complicată, trebuie ca cel puțin 25% din nr. de cetățeni ÎNSCRIȘI PE LISTE să voteze în sensul dorit de Iohannis. Dacă luăm ca exemplu o participare de 36%, ar trebui ca 70% dintre participanți să voteze cum vrea președintele, ca să iasă minimul de 25% din cetățenii înscriși pe liste (70% din 36% = 25%). Trebuie subliniat puternic aspectul ăsta, PSD e maestru în a aburi cetățenii, așteptați-vă la postaci să înceapă propaganda: sigur referendumul va fi validat, ce rost are să participăm, toți sunt la fel, și pesedeul și Iohannis aceeași mizerie, etc

    0
    0
  3. #17 Comentariu nou

    Deca referendumul se face vara sau chiar si in septembrie nici o sansa sa se faca cvorumul de aproape 6 milioane de votanti. Una e o intrebare la care poti raspunde orice vrei si cu totul altceva e sa renunti la concediu pt un referendum

    0
    0
    • #18 Comentariu nou

      destul de corect, de aceea oamenii trebuie să afle că dacă vor să mai aibă o țară trebuie să participe la acest referendum. E pe viață și pe moarte (viața sau moartea României)

      0
      0
    • #19 Comentariu nou

      @johnny – concediile deobicei se planifica macar cu 2-3 luni inainte…eu am platit deja sute de euro pt un concediu la sfarsitul lui iulie in spania – crezi ca renunta cineva la sute de euro pt un referendum ? In plus ma indoiesc ca multi dintre cei care merg in weekend la mare sau munte vor renunta pt referendum.

      0
      0
    • Mă îndoiesc că cineva ar putea fi atât de neexperimentat politic încât să organizeze un referendum pe perioada vacanței de vară.

      Oh, wait #psdcontrabăsescu2012

      0
      0
    • #21 Comentariu nou

      renunță, renunță, dacă înțeleg că e în joc ceva extrem de important, și anume umplerea României de Belarus, înțelegi matale, ca atunci când se înfundă canalizarea și dă belarusu’ pe afară. Până atunci keep up the good work, continuă activitatea de awareness, un număr cât mai mare de cetățeni trebuie să înțeleagă importanța participării la referendum 🙂 [P.S. cât despre tine te sfătuiesc călduros să nu renunți la concediu, în cazul tău ]ntr-adevăr nu merită :))))]

      0
      0
    • #22 Comentariu nou

      @johnny – esti destul de contradictoriu – imi prima parte imi spui sa renunt si apoi sa merg in concediu – ne hotaram si noi totusi ? Riscul e imens ca glontul ala de argint sa se intoarca si sa-l loveasca din plin pe iohanis.

      0
      0
    • #23 Comentariu nou

      @raducule, viseaza nene, mai departe la musteatza cu dintzii stricatzi

      0
      0
    • #24 Comentariu nou

      @dinu – maline tata tu viseaza in continuare la ciki-cian.

      0
      0
  4. Foarte foarte mic procentul de 36.9% 🙁 Dezamagitor 🙁

    0
    0
    • #26 Comentariu nou

      Sondajul e facut de aia ce ziceau inainte de alegeri ca usr va lua 20%, mai mult decat pnl.

      0
      0
    • #27 Comentariu nou

      @raduc:
      ba musteatza cu dintzi stricatzi, agitata-te pana faci icter negru sa minimalizezi eventualul referendum. Si da-i si lupta, calomniaza, poate se lipeste ceva – parca asa scrie in cartea agitatorului bolsevic. Nasol sa ai drept job mancatul de maroniu pe site-urile dujmanilor, trista viata… Daca nu se intampla ce visati voi ciumatii rosii? cin’ dreaq’ te angajeaza pe tine, postac ciumat rosu, fara buget de stat la discretie? Si mai trist daca ai copii; mai ales acel moment cand copilul a crescut, judeca independent si realizeaza cine si ce a facut parintele lui.

      0
      0
    • #28 Comentariu nou

      @mircea scărlătescu 36% SIGUR se vor duce, 15% PROBABIL se vor duce. ”Sigur” e un răsuns greu de dat, dacă eu însumi aș fi fost întrebat aș fi răspuns ”probabil”, că na, cine știe ce se întâmplă până atunci, nu pot fi sigur sigur, dar probabilitatea e mare că voi merge. Un total de 51% care spun că probabil se vor duce e un procent mare, compară cu sondajele înainte de alegeri în care 70% care spun că probabil nu vor vota

      0
      0
    • #29 Comentariu nou

      raduc: rezultate alegeri 2016 bucurești: Gabriela Firea a câştigat Primăria Capitalei cu 246.553 voturi, fiind urmată de Nicuşor Dan cu 175.119 voturi, Cătălin Predoiu cu 64.186 voturi. USR a avut de vreo 3 ori mai multe voturi decât PNL. La parlamentare la nivel național USR de abia se înființase, a avut zeci de județe în care nici măcar nu avea filială sau candidați, pentru un partid proaspăt înființat rezultatul lor a fost fabulos.
      Înainte de alegeri Predoiu zicea că el e deasupra lui Nicușor Dan, și că Dan ar trebui să se retragă și să sprijine PNL :)))). Blat ordinar a făcut PNL cu PSD, au dat bucureștii pe tavă. Nu am auzit până azi scuzele PNL pentru minciuna aia ordinară dinainte de alegeri.

      0
      0
    • #30 Comentariu nou

      @johnny – blatul dintre psd si pnl nu a fost doar la bucuresti, la timisoara, cluj….psd si-au retras candidatii cam pe modelul pnl la bucuresti care si-a retras vreo 4 candidati pana sa ajunga la perdoiu. Sondajele depind la comanda cui sunt facute – psd intotdeuna va da sondaje in care e macar la 40%, pnl ca e in jurul a 30% iar usr ca depaseste 20%….singurul lucru care conteaza e rezultatul votului.
      @dinu malin bot – si dai si lupta, cam asta e nivelul de chiki-cian.

      0
      0
    • #31 Comentariu nou

      @raduc: mai intai invata, ba, sa scrii corect, si dup-aia sa te dai „spir(i)tual” p-aci. Vezi ca puţi a mititei dă kiseleff 10.

      0
      0
  5. #32 Comentariu nou

    @Mircea:
    nu uita sa tii cont de faptul ca acest sondaj (pe care-l consider credibil, cunoscand reputatia celor implicati) este o radiografie a starii de spirit din urma cu o saptamana. Pana la momentul unui eventual referendum, se pot intampla multe, neimplicatii pot fi capacitati, nehotaratii pot deveni determinati, s.a.m.d. Va conta foarte mult pozitia institutiilor (inca) respectabile (atat din Romania, cat si din UE/USA), precum si activitatea actorilor principali. In plus, va fi determinant activismul social. Ca atare, vei fi surprins sa constati ca la momentul dezvaluirii rezultatelor oficiale, situatia sa arate destul de diferit.
    Insa, ceva imi spune ca n-o sa avem referendum…

    0
    0
  6. #33 Comentariu nou

    eu nu’nțeleg de ce guvernu’ psd se plânge de sri, dna și președinte, da’ le dă bani mai mulți în fiecare an
    nu’i logic
    ar trebui să le taie cu cel puțin 50% bugetele
    de ce n’o face?

    0
    0
    • #34 Comentariu nou

      @toni: io zic sa sa desfiinteze da tot sri, sie, dna, sa facem securitatea poporului (pzd), procurorii sa fie doar pe post de dulai dresati de cc al pzd, iar militzia lu’ duamna dan sa dea cu pulanele in shobolanii din multinationale pana n-o mai ramanea decat poporu pzd in Rromania.

      0
      0
  7. #35 Comentariu nou

    Vedeti si sondajul lu Palada (sigur, ma abtin de la comentarii 😀 ) dar arata si asta lucruri…

    https://www.romaniatv.net/sondaj-sociopol-psd-conduce-detasat-in-optiunile-romanilor-iar-dacian-ciolos-il-devanseaza-pe-tariceanu_425179.html

    0
    0
  8. #36 Comentariu nou

    Salut!
    Mă întreb cum de nu a prins în media subiectul condamnării României pentru centrul de detenție al CIA de pe teritoriul acesteia și rolul jucat de LCK în calitate de procuror general al României la acea dată…
    Dacă tot vrem adevăruri complete, să judecăm drept și pînă la capăt.

    0
    0
    • #37 Comentariu nou

      @onoriu: bre tzucalare, cântă la alte mese, la Căcâna, eventual.

      Ma intreb de unde ies atatia postaci pzd-isti care flashneteaza teme ce nu intereseaza decat „partidele” (aka grupurile infractionale organizate) pzd-alde… Ia d-aci un raspuns: nu prinde un asemenea subiect, deoarece face parte din secretele de stat ale tarii, care ar putea periclita relatia cu partenerii strategici. Stiu ca ciuma rosie face totul sa distruga statul roman, si sa desfiinteze sri-sie-dna, dar vor ajunge la eshafod.

      0
      0
    • #38 Comentariu nou

      @dinu: adica statul roman e sri/sie/dna?

      0
      0
    • #39 Comentariu nou

      @bugsy: mai intreaba inca o data, si inca o data, si inca o data. Orice stat civilizat are la temelie servicii secrete, iar orice stat care vrea sa devina o democratie functionala are nevoie de un puternic serviciu anti-coruptie. Nu se poate dezvoltare sustenabila pentru toti cetatenii daca exista coruptie generalizata.
      Serviciile secrete sunt gardienii unui stat. Spre exemplu, SRI (a carui deviza este „Patrie si Onoare”)are o directie care se numeste „apararea Constitutiei”.
      Fara servicii secrete, n-ar exista nici un stat. Fara anti-coruptie, ar exista un stat, dar n-ar mai fi democratic, ci orice altceva: dictatura, cleptocratie, s.a.

      0
      0
  9. #40 Comentariu nou

    sunt complet de acord cu CTP: oamenii percep ”influența politicului asupra justiției” ca pe o influență a politicienilor asupra judecătorilor (ctp a vorbit de mărimea șpăgii, ceea ce e corect, când vorbești cu rumânu’ mediu influență se traduce cu șpagă, și șpaga cu influență). E cât se poate de clar că asta au înțeles oamenii, testați și voi întrebarea asta pe oamenii din jurul vostru, eu am întrebat-o pe maică-mea.
    În altă dezordine: băi nene.. ce era cu guran azi?

    0
    0
  10. #41 Comentariu nou

    Dupa Marea Incarcerare urmeaza Marea Achitare si Marele Jaf (sequel) in regia manastirii Seku, productia Partidului.
    Sa spuna Felix daca nu-i asa. Doar n-o sa-si lase urmasii intr-o lume nesigura.

    0
    0