Incendiul de la Piatra Neamț e un alt simptom catastrofic al corupției

FOTO: Exploziv TV Neamt

Am văzut că unii cer să nu politizăm tragedia de la Piatra Neamț.

Dar de ce să nu politizăm? Ba să politizăm, pentru că ea este rezultatul corupției întreținute și promovate de clasa politică de zeci de ani încoace.

Sigur, cauza propriu-zisă a izbucnirii incendiului, adică scurt-circuitul sau ce-o fi fost acolo, este un aspect pur tehnic – dar acesta este doar finalul unei lungi degradări în sistem. Ca să folosim un termen medical, e ca și cum ni s-ar spune că moartea s-a datorat stopului cardio-respirator, când noi știm că stopul cardio-respirator a fost doar ultima întâmplare într-o serie de boli din ce în ce mai grave, lăsate netratate ani de zile.

Toată lumea a remarcat că la Spitalul Județean de Urgență din Piatra Neamț au fost numiți 8 directori diferiți în 12 luni. Am vorbit despre exact asta la radio în urmă cu două săptămâni – pe 29 octombrie, într-o zi de joi, la rubrica noastră, Republica Fantastică România, când m-am referit la recordurile stabilite de directorii de la acest spital – unul a stat în funcție 3 zile, altul 6, iar cel de pe locul 3 în acest top al derizoriului și batjocurii, 16 zile.

Iată ce spuneam acum două săptămâni:

Ce mesaj credeți că dau angajaților aceste numiri și demiteri în rafală?

Ce să creadă echipele din instituțiile unde se materializează în biroul șefului la câte 3 sau 6 zile odată asemenea forme de dispreț față de ei? De ce și-ar mai face cineva treaba ca la carte? Las’că merge și-așa, nu? Păi, ia uite la șefi!

Un inginer care se ocupă de instalarea de aparatură medicală în spitale, inclusiv în ATI, a descris la Digi24 ce improvizații criminale găsește prin aceste spitale. Un rezumat al declarațiilor sale este aici – dar tot ce spune și ce se-ntâmplă în România este perfect rezumat de această fotografie, făcută chiar de el într-un salon:

Ce vedem aici se repetă în nenumărate instituții publice, știm prea bine. Nu e o întâmplare, e o consecință.

Sunt convins c-ați auzit de Teoria Ferestrelor Sparte.

Dacă administratorii unei clădiri nu înlocuiesc și nu repară o fereastră spartă, această clădire va avea, curând, din ce în ce mai multe ferestre sparte, până când totul va fi vandalizat. Fereastra spartă și nereparată sugerează trecătorilor că locul este abandonat și gata să fie distrus, pentru că nimănui nu-i pasă.

Acesta e mesajul pe care clasa politică îl transmite societății, de zeci de ani, prin numirile politice în funcții de conducere ale unor impostori, incompetenți, hoți, linge blide și linge clanțe, al căror singur obiectiv este ca, odată ajunși în poziția de șefi, să fure cât pot pentru ei și să-i recompenseze și pe cei care le-au oferit acces la resurse – că de-aia le-au oferit acces, nu că sunt ei, cumva, pricepuți.

Oamenii nu sunt proști – angajații de prin ministere, regii, inspectorate, direcții, spitale șamd îi văd pe acești impostori. Corupția atrage corupție. Țara e plină de ferestre sparte, nereparate.

În 2009 am asistat la o scenă de o sinceritate uluitoare a unui astfel de sinecurist. Un mic politician local din Olt – Valeriu Matei îl chema, nu mai știu nimic de el – a ieșit public și a cerut de la PDL (pe vremea aia) banii pe care-i plătise ca să fie numit într-o funcție publică. Am scris atunci pe blog despre povestea aia halucinantă – articolul e aici, dacă vreți să-l (re)citiți.

D. Matei cerea atunci 10 mii de lei, bani pe care i-ar fi plătit în schimbul numirii sale ca director al Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală din judeţ. Se certase cu partidul și fusese obligat să demisioneze mai repede decât credea, așa că își cerea banii înapoi.

El a povestit cum erau licitate funcțiile la partidul care era atunci la guvernare – la Poştă, directoratul costa 5.000 de lei; la DADR, 10.000, însă doar intrarea. Până în toamnă, înaintea prezidenţialelor, directorul Matei trebuia să mai contribuie cu 30.000 şi cu încă 50.000 până în 2012.

Salariul lui de directoraș era, atunci, de 3.000 de lei. De unde credeți că urma să-și recupereze el investiția? Nu ne trebuie un desen ca să înțelegem, nu?

Sistemul e împământenit aici de pe vremea fanarioților. Firmanul e o investiție, el se cumpără și apoi se întreține prin spolierea țării.

Să revenim la sistemul de sănătate. Știți că, în această țară, spitalele sunt, în mare majoritate, în subordinea autorităților locale – peste 330 din cele 400 care funcționează. Ministerul Sănătății nu are în administrare decât vreo 70. În sine, ideea nu e rea – la nivel local se știe mai bine care-s nevoie decât de la centru. Dar România este țara formelor fără fond și încă-i în epoca feudală. În prea puține județe administratorii locali sunt cetățeni responsabili, preocupați de bunăstarea cetățenilor pe care-i reprezintă – în majoritatea acestor județe, sunt niște baroni locali care stăpânesc, nu care administrează județul lor.

Poate că vă amintiți ce scandal a ieșit în primăvară la Suceava, unde Spitalul Județean, administrat de baronul local PNL, Gheorghe Flutur, devenise un focar de covid. Gheorghe Flutur e baron vechi – el e cel care-i scria lui Băsescu „Bucovina” cu oi pe dealuri, când venea președintele în vizită. Mă rog – după scandalul din primăvară, Guvernul a luat în propria administrare managementul spitalelor din țara asta. Așa vaier de jale s-a auzit dinspre toți baronii locali, că era să surzim. Cum, păi independența, decizia locală, bampirii, guvernul asasin etc.

Drept urmare, în luna mai, PSD și aliații au trecut în mare viteză prin Parlament o lege prin care managementul era înapoiat autorităților locale. Nu-i vorbă că nici PNL nu s-a zbătut prea tare să blocheze ceva, că doar au și liberalii primăriile și CJ-urile lor, nu?

La Neamț, baronul local PSD, Ionel Arsene, a acționat imediat. A-nceput să-și pună oamenii lui în funcție. Ultimul, numit acum vreo două săptămâni, e un traseist politic de cea mai joasă speță, declarat incompatibil de ANI, recuperat pentru o sinecură la Spitalul Județean.

Dar de ce așa disperare ca spitalele să aibă șefi numiți politic de Consilii Județene și de Primării?

Pentru că fac achiziții, scumpe, și pentru că-s o mină de aur, și pentru că banii publici sunt jefuiți mai ceva ca pe vremea turcilor, cu șperțuri și parandărături uriașe, prieteni.

Fosta șefă a DNA, Laura Codruța Kovesi, avertiza în mai 2018, cu două luni înainte să fie executată de frăția infractorilor din politică, asupra faptului că cele mai mari mite se dau în sistemul medical, dar nu era vorba de cele ale pacienților pentru medici, ci de cele încasate de directorii numiți politic și de sistemul corupt din jurul lor pentru achiziții publice, pentru bugetarea serviciilor medicale, pentru servicii medicale.

„De obicei mita se dă direct managerului de spital sau prin intermediul unor firme de consultanță”, spunea atunci dna Kovesi. „Una dintre metodele cele mai practicate este achiziționarea de echipamente medicale la prețuri de 10 ori mai mari decât prețul pieței, echipamente care nu sunt folosite niciodată”, a mai explicat dânsa, după care a dat două exemple – un director de spital care a prejudiciat unitatea medicală cu 12 milioane de euro, frauda fiind ascunsă prin documente false, dar și un alt manager de spital județean care lua între 10 și 15 % din valoarea facturilor pe care le emitea. În patru ani, acesta a strâns 1,2 milioane de euro din mită .

Înțelegeți despre ce sume vorbim?

Înțelegeți de ce politicienii nu vor în ruptul capului să renunțe la asemenea numiri politice, pe criterii de corupție și dependență reciprocă, de ce nu acceptă sistemul meritocrația?

Și acum, extrapolați asta la nivelul întregii administrații publice, zeci de ani la rând. Directori și directorași numiți politic peste tot, la toate nivelurile, fără merit, cu acces la resurse, din care extrag permanent în propriul interes și pentru recompensarea celor care i-au trimis acolo.

Ce efecte credeți că poate avea o asemenea politică de anihilare a națiunii dusă decenii la rând?

De aceea spun: anchetatorii ne vor anunța, probabil, destul de curând, care a fost factorul tehnic care a provocat dezastrul de la ATI Piatra Neamț. Scânteia, injectorul, scurtcircuitul, oxigenul, sârma, da, corect – dar toate acestea nu sunt decât un spasm, un simptom catastrofic al unei boli mult mai grave, care roade această națiune de generații întregi. Și, până nu ne învățăm să nu mai votăm hoți și impostori, astfel de tragedii se vor repeta.

Cât vom vota hoți și corupți, ne vom retrăi mereu istoria, în toate episoadele ei tragice.

Articol din categoria: REVOLTĂ, ACTUALITATE

32 comentarii Adaugă comentariu

 1. #1 Comentariu nou

  Ce e clar că nu ne e deloc clar: *totul* este, în ultimă instanţă, politic. Învăţătoarea aia care ţipă şi vrea flori? E un subiect politic. Asistenta aia care nu schimbă cearceafurile fără şpagă? E tot subiect politic. Funcţionarul ăla care ţine morţiş la dosarul cu şină în care să depui declaraţiile online? Tot politic.

  *Totul* este politic.

  Noi ne-am obişnuit să privim domeniul politicului ca fiind alcătuit exclusiv din posturile alese şi un pic sub ele – parlamentari, primari, Consilii Judeţene. Şi nu ne amestecăm pentru că pute: voluntariatul pentru partide pute, susţinerea ideilor de bună guvernanţă pute, până şi munca din secţiile de votare pute pentru că intrăm în contact cu partidele.

  Dar sub ăia aleşi există lanţuri întregi de numiri politice, oficiale sau neoficiale, reprezentând tot atâtea trasee de colectare a şpăgilor. Învăţătoarea aia nemernică şi nepricepută e acolo, tot acolo, pentru că un inspector – numit politic – intervine şi susţine un director – indirect politic – care o ţine pe aia acolo în ciuda părinţilor. Asistenta aia e acolo pentru că directorul de spital – numit politic – o ţine nu pentru că ar fi bună profesional, ci pentru că îşi atinge constant targetul la şpagă.

  *Totul* este politic.

  „Să nu politizăm tragedia” e echivalent cu „să nu numim ucigaşul chiar acum, când victima e caldă încă”. Pe bune??

  Democraţia funcţionează doar atâta vreme cât cetăţenii se implică în politică sau în activismul civic. Letargia lor face loc monştrilor. Democraţia (cu toate rezultatele pe care le aşteptăm de la diverşi tătuci, rezultate care tot întârzie să apară) nu este o stare, este o acţiune continuă. Nu este un dat natural (oamenii sunt, de la mama natură, tribali, emoţionali, ierarhici; egalitatea nu prea există în sânul Mamei Natură), este o muncă fără sfârşit.

  Vom începe să scăpăm, cât de cât, de producătorii de tragedii abia când o parte importantă a noastră, a celor care comentează de la peluză, va coborî în teren, într-un fel sau altul: voluntariat politic sau civic, contact intens şi nemijlocit cu parlamentarii „noştri”, candidaturi la diverse posturi alese, muncă de la om la om pentru a mări participarea la vot.

  Până atunci putem doar continua să criticăm nu de pe margine (cum ni se pare acum), ci din afara stadionului. Poate satisfăcător pentru orgoliu, dar mai grav decât inutil – până atunci le suntem complici prin inacţiune celor care ucid prin incompetenţă sau rea-voinţă.

  (Şi da, ştiu, şi critica e necesară; nu e şi suficientă. Pe lângă ziariștii consacraţi, cum e Vlad, care au rolul lor esenţial, avem nevoie de *acţiune*).

  0
  0
  • #2 Comentariu nou

   Buna ziua Vlad, buna ziua tuturor,
   @CB
   Frumoasa pledoarie pentru implicare.
   La Europa FM Vlad avea un partener, Moise parca il cheama.
   A incercat sa se implice in politica, ba chiar intr-un partid considerat ‘curat’.
   Dupa 6 – 7 luni, dupa ce i s-au trantit in nas toate usile posibile…..
   Cam asta este acum situatia.
   Implicarea pe care o sustii atat de frumos trebuia sa se produca, probabil, in perioada guvernarii CDR, acum pare sa fie tardiv. Din pacate!

   0
   0
  • #3 Comentariu nou

   Pricinosule, yup, Moise așa a pățit. Pe de altă parte, o fostă colegă (din a doua facultate, copilă pe lângă mine) a candidat și e consilier local. Am amici care au fost observatori la alegeri; știu de oameni care au voluntariat în campanie doar pentru că partidul în cauză avea o idee la care țineau – iar după campanie au redevenit cetățeni nepolitici. Eu însumi am activitate civică (oengist haștagist, cum ar veni 😀) fără atingere directă a domeniului politic, dar munca mea în final are ca rezultat cetățeni în loc de mămăligi vorbitoare. Gama lucrurilor fezabile e aproape infinită. Crezi că cele două doamne care au construit un spital fac muncă politică? Direct, nu. Indirect însă au trezit dorința de participare multora. Orice comunitate care se trezește sfârșește prin a-și prelua frâiele local – iar asta e politică. Cam despre asta vorbesc eu.

   0
   0
  • #4 Comentariu nou

   @CB
   Touche… Personal sunt de parere ca cele doua doamne ce construiesc un spital, ba chiar doua, ar trebui instalate la Ministerul Sanatatii, cu mana libera sa faca curatenie (din aia temeinica, de spital [nu romanesc]).
   Crezi insa ca, macar si daca ar castiga alegerile, USR ar propune asa ceva, sau s-ar ‘multumi’ sa-l numeasca pe Vlad Voiculescu, ca el e cadru ‘vechi’ in partidul cu care colaboreaza?

   0
   0
  • #5 Comentariu nou

   @CB:

   Pe scurt – NU.

   Lung: E total gresita ideea „voluntariat politic/civic”. Au fost insule, s-a facut asa ceva. Si? Nu s-a schimbat nimic. Primarul Piedone a fost votat iarasi. E aceeasi mentalitate, peste tot. Aceleasi servicii corupte, acelasi stat ne-functional, strazi de kkt, sanatate zero, educatie sub orice critica. Manifestatii, se striga la cer, sa ne rugam, sa punem umarul, dar cand e vb de vot, „votez cu Dorel chit ca-i PSD, macar il cunosc si o sa-mi fie mie bine”. Sau cand e vb de platit ceva – „boss, dar daca-ti dau banu’ asta, nu putem sari peste hartia X?” Ne furam singuri caciula si cand vedem ca treaba nu merge, ne lamentam cu nimicuri si ne revoltam de forma.

   Santem aceiasi fanariot-comunisti care-am fost si inainte. Cu două fețe, „jmekeri”, „sa se dea”, dar degraba pravoslavnici/drept-credinciosi. O sa curga lacrimi de crocodili, concerte mokka si exact acelasi lucru va fi si dupa.

   0
   0
  • #6 Comentariu nou

   DanC,

   Am înțeles, tu nu. E loc pe banca dela poartă, lângă babe cu broboade negre și spărgători de semințe, și pentru chibiți. Oricum implicarea civică cere să fii un pic peste animalul primar, să simți că aparții unei specii caracterizate înainte de toate de cooperare, nu de egoism feroce. Ca atare mă aștept ca ideea de activism să fie… hmm… tamâiată pentru unii. Știm că aproximativ 1/3 dintre noi trăiesc la nivel de păianjen, „eu și numai eu”, nu e o surpriză.

   Problema celorlalte 2/3 e că democrația asta, bat-o vina, e un construct nenatural, care are nevoie de noi. Dacă suficienți oameni renunță, ea moare. Ne-a trecut glonțul pe la ureche în 2016, parcă ar fi timpul să nu mai trăim epoca aia.

   0
   0
  • #7 Comentariu nou

   @CB Mda, uitasem de obiceiul asta al matale, total execrabil de fapt: cand n-ai argumente sa combati cu invective voalate in limbaj „academic”. Good luck cu „democratia”.

   0
   0
  • #8 Comentariu nou

   DanC,

   În volumul 1 din Dune e o scenă în care, la o cină cu nobilimea Arrakisului, Paul Atreides descrie un tablou dintr-un muzeu. La auzul descrierii, unul dintre invitați se acrește; tatăl lui Paul îi replică „fiul meu evocă un tablou iar dumneavoastră vă regăsiți în el și pentru asta sunteți indignat?”

   Nimic nu era la adresa ta, personal, dincolo de prima frază. Dar dacă te-ai recunoscut… 🤷‍♂️

   0
   0
  • #9 Comentariu nou

   @CB: „Amice, esti idiot.” Nu e personal, e doar un citat dintr-un clasic.

   0
   0
  • #10 Comentariu nou

   @DanC, @CB, @Vlad Petreanu:
   Iata inca una din tarele educatiei romanesti:
   Discutam unul cu altul, dar in fapt vorbim in paralel.
   Si nimeni nu incearca sa faca medierea (aici Vlad ar trebui sa o faca, pentru ca este blog-ul lui).
   Spunea cineva la un moment dat (din pacate nu mai retin cine, cred ca o d-na ambasador): ‘Voi, romanii, nu stiti sa va certati!’. Cat de adevarat, cearta nu este pentru ca fiecare sa ‘plece’ mai convins ca EL are dreptate.

   0
   0
  • #11 Comentariu nou

   Pricinosule, înțeleg nevoia de pace și armonie și, să fi fost un alt comentator consacrat, de bună-credință (curly, bugsy, Plain Sight) aș fi avut o altă abordare. Cu cei enumerați am avut contre, dure uneori, pe idei sau soluții. Diferența era că aveam la bază aceeași realitate.

   Domnul de mai sus, mândru susținător autodeclarat al lui Trump, intră în altă categorie. Mai toți cei care studiază fenomenele politice (istorici, politologi, psihologi politici, avocați de drepturile omului etc) strigă de multă vreme că participarea intensă, civică și politică, a cetățenilor simpli la viața comună este *singurul* mod în care putem împiedica alunecarea către autoritarism / naționalism extrem sau kakistocrație (doar nu credeai că-s așa deștept; mă uit și eu la ce zic oameni inteligenți care și-au făcut un nume cercetând lucrurile astea). Iar domnul trumpist vine și militează *împotriva* participării civice. Nu prea mai am răbdare cu exemplarele-astea, crede-mă.

   0
   0
  • #12 Comentariu nou

   @CB
   Nu nevoia mea de pace si armonie a fost la baza a ceea ce am scris. Personal sunt o fire mai curand artagoasa, intru cu placere intr-o controversa de idei, chiar daca am un dezavantaj, nu am asa multa rabdare pentru a ma documenta temeinic pe un subiect.
   Tu ai spus in primul raspuns pe care mi l-ai dat: „Eu însumi am activitate civică (oengist haștagist, cum ar veni 😀) fără atingere directă a domeniului politic, dar munca mea în final are ca rezultat cetățeni în loc de mămăligi vorbitoare.” Esti, prin urmare, o persoana care stie sa convinga prin argumente. Si nu mi-am explicat conflictul visceral pe care l-ai ‘dezvoltat’ cu DanC.

   0
   0
  • #13 Comentariu nou

   Sunt multe instituții de stat unde s-au perindat la conducere câțiva directori de la începutul acestui an până în prezent. Exemple? …Direcția de Sănătate Publică Prahova, Garda Națională de Mediu-Comisariatul Județean Prahova, Agenția pentru Protecția Mediului Prahova-5 directori în acest an (doi fiind navetiști din București, detașati de la Primăria sectorului 4 București…cu salariu din Primărie…). Ce arată asta? Nici măcar o îmbunătățire a calității mediului în acest județ.

   0
   0
 2. #14 Comentariu nou

  Ce păcat că astfel de texte nu sunt citite de cât mai mulți semeni… Așa s-ar fi putut înțelege mai bine cum stă treaba cu acest nenorocit de flagel numit corupție! Dar, mă întreb, oare se și vrea a fi eradicat ? Sau, în notă comunistoidă, se trece voit peste subiect și se lasă esența la granițele interioare ale acestei țări obidite?

  0
  0
 3. #15 Comentariu nou

  Eu inteleg altfel „sa nu politizam tragedia”: sa nu delimitam vinovatii pe criterii politice. Ce naivi sint unii care cred ca doar partidul aflat la putere trebuie sa plateasca. Sau altii care cred fenta cu avizul lipsa de la dsp pentru mutarea sectiei ati – de ca si cum dsp chiar are specialisti care ar fi descoperit buba inainte de tragedie si nu ar fi semnat avizul.
  E cutremurator ce scrie vlad si ce spunea lck, iar acolo nu mai e vorba de un partid, nu mai e vorba de formalități.

  0
  0
 4. #16 Comentariu nou

  Bun, dar de ce nu continuam ideea : „directorasii”, „hotii”, „impostorii” de unde vin? Nu cumva din societatea asta bolnava, in care smecherii, descurcaretii, combinatorii o duc bine si „prostii” platesc? Cum poate o clasa politica, care este oglinda societatii, sa reflecte altceva decat „ticalosie, prostie, nepasare” cand toate astea sunt omniprezente la orice nivel in tara in care un procent semnificativ ar face orice sa o duca bine, indiferent cat de mult rau ar face celor din jur.

  0
  0
  • #17 Comentariu nou

   Politicienii, oglinda societăți !? Poate tu esti hoț, eu, nu !
   ,,Partidele ” în România seamănă mai mult cu organizațiile mafiote cu diferenta ca controlează legal instituțiile de forță ale statului, legislativ, justitie, interne, etc.

   0
   0
 5. #18 Comentariu nou

  O alta chestie care merita mentionata ar fi mirarea unui mituitor, care afirma ca acest doctor a refuzat spaga. Adica, ce sa o mai plimbam din stanga in dreapta: suntem cam obisnuiti cu micile „favoruri” si de aceea acceptam mai usor faptele de coruptie (mai mici sau mai mari).

  Iar prostimea sta cascata la TV si tot ce poate sa remarce este doar ca „uite bah cate milioane are ala salariu!”, ei nenintelegand ca acele salarii ordinare (5-15000 lei) sunt doar coaja ciresicii de pe tortuloi. Ca doar n-or trai astia din salarii…

  0
  0
 6. #19 Comentariu nou

  Excelent articol, ca de ibicei! Am o mică rugăminte: ați putea schimba acel „catastrofic” din titlu cu mult mai firescul – şi corect, de altdel – „catastrofal”? Vă mulțumesc! Numai bine! G

  0
  0
  • #20 Comentariu nou

   Catastrofal este fiecare incendiu in parte.
   Catastrofic este sindromul care face ca aceste incendii sa se repete, sindromul care ne aminteste de fiecare data: „Cine uita (sau nu invata nimic din) istoria e CONDAMNAT sa o repete”!

   0
   0
 7. #21 Comentariu nou

  Vlad, sunt dezamăgit din nou de cei din presa.
  Nu-i posibil ca o asemenea declaratie prin care Tătaru îi culpabilizarea pe toți românii cinstiti pt. hotiile politicienilor, sa fie amintita în treacăt, ca apoi să se fie uitată.
  Doar hoții pot fi de acord cu remarca lui Tătaru.

  0
  0
 8. #23 Comentariu nou

  Eu zic ca aia care au votat pe liste suplimentare cand s-a putut sa mearga sa-si faca viza de flotant.

  0
  0
 9. #25 Comentariu nou

  Salut Vlad,
  Mie mi-a luat ceva timp sa inteleg de ce erau asa vanate aceste functii. Am inteles pe vremea lui Boc, cand un PSD-ist a iesit sa spuna cum a refuzat el o sinecura de la PDL care-i oferise functia de inspector general scolar la Botosani. Initial nu m-am prins de ce ar fi asa „importanta” acea functie; dupa aceea mi s-au aprins beculetele.
  Dar, pe langa problema numirilor politice apare si problema alegerilor politice. Uite, de exemplu, cazul lui Sorin Oprescu, ales, democratic, nominal, de bucuresteni, de doua ori consecutiv (daca nu ma insel). A venit DNA-ul l-a acuzat, l-a arestat, l-a schimbat, a venit altul in locul lui.
  S-a schimbat ceva? Absolut nimic. E ca si cum s-a schimbat cureaua de distributie la motorul unei masini. Totul a fost reluat de acolo de unde fusese lasat de Oprescu.
  De ce?
  Pentru ca Oprescu nu fura singur si nu fura doar pentru el.
  In fiecare insitutie publica exista un grup infractional, care este „independent” de sef si care este folosit de fiecare sef pentru a-si recupera investitiile si pentru a sponsoriza partidul care l-a numit. Acest grup ajuta sefii sa fure, dar, pe parcurs, isi insusesc si pentru fiecare din ei un sac de bani.
  In trecut se mai fereau sa-si arate stilul de viata, acum nu au nici o apasare! In ciuda asa zisei lupte anticoruptie.

  0
  0
 10. Au trecut 5 ani și stam și mai prost, ce s-a întâmplat la Piatra Neamț e mai grav decât la Colectiv, spitalul e o institutie publica finanțată din banii nostri iar bolnavii in stare critica practic n-au avut nici o șansă să se salveze, nu e că și cum poti fugi din calea focului cu aparatul de oxigen după tine sau fiind intubat.

  0
  0
 11. #28 Comentariu nou

  Tragedia de la Piatra Neamț este doar un accent, doar o mică parte vizibilă a catastrofei generalizate, rodul a zeci de ani de prostie, impostura și corupție.
  Adevărata tragedie este deja cu mult mai cuprinzătoare și va produce efecte pe termen lung.

  0
  0
 12. #29 Comentariu nou

  Trebuie sa refacem tara asta din temelii, de la constitutie si legislatie.

  0
  0
 13. #30 Comentariu nou

  De recitit! E mai actual decat oricand!
  https://www.petreanu.ro/presedintele-tuturor-smecherilor/

  0
  0
 14. #31 Comentariu nou

  nici unul dintre acesti smenari n-ar reusi sa faca asa ceva fara „executantii” de la nivele inferioare……. problema este ca DNA merge doar la ” pestele cel mare” …..ar trebui vanati pestii cei mici, condamnati exemplar ( la cel putin 10 ani de parnaie fara portite de scapare) si apoi sa vedem daca „smecherii” mai gasesc oameni care sa si-o ia in locul lor………….si ca a doua linie de actiune patronii de firme care au participat in masluirea licitatiilor sa faca si ei tot muulti ani de parnaie…..sa vedem atunci

  0
  0
 15. #32 Comentariu nou

  Buna ziua,
  Da, marea infractionalitate probabil exista, sunt cazurile pe care le-ati amintit.
  Dar exista, la capatul celalalt al spectrului, si mai „mica” infractionalitate – adica firme care vand pe SEAP (achizitii publice) diverse articole la preturi de cel putin 2 ori mai mari decat realul (de ex carucior de inox de 4 ori mai scump decat la Metro). Esti acoperit ca le-ai luat cu licitatie, dupa SEAP si nu ai gasit mai ieftin (pe SEAP, ca esti obligat sa faci achizitia prin sistemul asta); insa, dupa aceea, cand vezi pretul adevarat in alta parte, te simti furat. Rau. De cei care sar ca privatul face si drege.
  Tot asa, service/ mentenanta obligatorie, scumpa, iar daca se strica ceva, stai 1-2- mai multe luni cu obiectul stricat pentru ca firma care l-a vandut e mica, nu are piese pe stoc si pana comanda de la firma mama, pana vin din Germania, Japonia sau China… Uite asa daca se strica tomograful se repara peste 3-6 luni (la stat, nu stiu cum la privat merge mai repede). Tot firma privata si asta.
  Spitale vechi, de pe vremea cand in salon bagai o veioza sau un bec UV in priza si atat; acum nu stiu cate monitoare, ventilatoare etc. Pe aceeasi instalatie veche. Ca statul roman nu a facut spitale sau scoli in ultimii 30 de ani. Doar Catedrala, asa ca asteptam mantuirea si mai putin tratament…
  Trist…

  0
  0