O explicitare a corupţiei româneşti

A trecut aproape neobservată de presa naţională, săptămâna trecută, una dintre cele mai clare explicitări ale corupţiei din administraţia românească.

Un lider local al PDL Olt, Valeriu Matei, a cerut partidului 10 mii de lei, bani pe care i-ar fi plătit în schimbul numirii sale ca director al Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală din judeţ. Alături de alţi pedelişti din Olt, dl. Matei a rămas fără sprijin politic ca urmare a neîndeplinirii unor obiective electorale – ca atare, a demisionat de la DADR, dar cu scandal.

Mecanismul expus de politicianul nemulţumit e de o simplitate cutremurătoare: organizaţia locală a partidului ar fi licitat, pur şi simplu, funcţiile din „serviciile deconcertate” care au revenit PDL. La Poştă, directoratul costa 5.000 de lei; la DADR, 10.000, însă doar intrarea. Până în toamnă, înaintea prezidenţialelor, directorul Matei trebuia să mai contribuie cu 30.000 şi cu încă 50.000 până în 2012 – se înţelege că fără chitanţe, bani negri, neimpozabili. În plus, el trebuia să-şi folosească influenţa pentru a strânge voturi pentru partid în anumite zone.

De unde să fi plătit dl. Matei aceşti bani? Putem presupune că nu din salariul de director, pentru că acesta nu depăşeşte 3.000 de lei lunar. Putem presupune, în egală măsură, că banii ar fi venit din aranjarea unor contracte şi din traficul de influenţă subînţeles în urma ocupării unei funcţii de acest gen în judeţ. Însuşi dl. Matei a recunoscut că nu prea-şi pierdea vremea pe la Direcţie – „două, trei ore pe zi, dup-aia în teritoriu, cu munca de partid”.

Uluitoare, în interviul luat dlui matei de colegii mei de la News Magazine A3, era candoarea fostului director pe parcursul explicaţiilor date. Din studio se transmitea o discuţie aiuritoare, în care jurnaliştii făceau pauze de mirare iar intervievatul se mira de surpriza interlocutorilor. Cumpărarea de funcţii, ocuparea lor pe criterii politice, fără nici un proiect, deţinerea funcţiilor doar de faţadă, fără muncă şi fără idei, preeminenţa interesului politicianist faţă de preocupările comunităţii – toate acesta i se par dlui Matei naturale ca aerul respirat în timp ce vorbeşte.

Fostul director al DADR Olt este expresia pură şi dură a neo-totalitarismului lucrativ care domină România.

În urmă cu 20 de ani, nu puteai promova dacă nu erai membru de partid. Era plină fabrica în care lucram de ingineri talentaţi care frecau menta prin câte vreun birou, în timp ce carnetul roşu propulsase tot soiul de incompetenţi pe la şefia atelierelor, secţiilor şi fabricii înseşi. Condiţia de apartenenţă la PCR în loc de condiţia de competenţă pentru promovarea specialiştilor a fost cea mai sigură cale spre falimentul sistemului – şi spre sărăcirea ţării.

Ce diferit acum? Păi şi acum, ca şi atunci, prin lege, funcţiile de directori se acordă numai membrilor partidului de guvernământ. Dar nu e suficient. Prin lege nescrisă, ei trebuie să dea şpagă zeci de mii de lei, suplimentar, ca să ocupe funcţia. Şi, ca o a treia condiţie a dezastrului naţional, principala lor loialitate şi obligaţie este nu faţă de comunitate, ci faţă de acelaşi partid, căruia trebuie să-i aducă voturi şi bani în plus, cu ajutorul cărora să fie organizate noi operaţiuni de ocupare a României.

Sistemul însuşi cerne eficace coruptibilii de cinstiţi. Intră doar cei dispuşi să dea şpagă. Firesc, aceştia vor recupera pe aceeaşi cale, a corupţiei, taxa de numire. N-are rost să ne mai mirăm că administraţia e coruptă, când doar corupţii pot ocupa poziţii de decizie în sistem. Aceste partide sug, jupoaie şi sufocă ţara programatic – iar infecţia aceasta s-a întins atât de mult, încât este deja o septicemie.

Impotenţa societăţii civile este lovitura de graţie. Din multitudinea de fundaţii, asociaţii şi organizaţii civice, una nu s-a gândit să conteste legea numirilor politice la Curtea Constituţională. Cât despre „opoziţie”, în afara unor proteste de televizor, nimic – în fond, mai devreme sau mai târziu, va ajunge din nou la guvernare, deci în preajma sursei de bani, influenţă şi putere.

UPDATE: doamnelor, domnilor, am descoperit că există, totuşi, o sesizare împotriva „legii deconcentratelor”, depusă la Curtea Constituţională de către PNL şi UDMR, depusă vineri, 26 iunie. Sesizarea va fi dezbătută miercurea aceasta, pe 8 iulie. Iată, courtesy Mediafax:

BUCUREŞTI (MEDIAFAX) – […] „În textul sesizării, depusă de liberali la Curtea Constitutională, printre criticile de neconstituţionalitate aduse acestui act normativ care a fost emis cu singurul scop de a repolitiza complet structurile deconcentrate ale ministerelor, aducându-se astfel prejudicii grave calităţii actului de administraţie publică din România, prin reintroducerea ca singur criteriu de promovare în funcţile de conducere apartenenţa politică la partidul sau partidele de guvernare, se face referire şi la faptul că în urma modificării Ordonanţei de Urgenţă de către Camera Deputaţilor, acest act normativ are consecinţe asupra salarizării, lucru care reclama obligaţia de informare a Guvernului, care trebuia să se pronunţe asupra impactului acestor modificări asupra bugetului de stat. Or, această informare a lipsit cu desăvârşire”, se arăta într-un comunicat semnat de deputatul liberal Ciprian Dobre. […]

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, în 23 iunie, cu 173 de voturi „pentru”, 59 „împotrivă” şi 4 abţineri, ordonanţa 37/2009 privind unele măsuri pentru îmbunătăţirea activităţii administraţiei publice, împotrivă votând PNL şi UDMR, care au precizat că vor ataca legea de aprobare a ordonanţei la CCR. Ordonanţa a fost criticată, în cadrul dezbaterilor generale, de reprezentanţii PNL şi UDMR, care au catalogat-o drept „cel mai odios act legislativ din ultimii 20 de ani”. (Lucia Efrim)

Articol din categoria: POLITICĂ

26 comentarii Adaugă comentariu

 1. #1 Comentariu nou

  Fara comentarii.. deci extrem de limpede si de explicit!

  Si acum ce facem?, la modul cel mai serios, CE FACEM??
  Toleram, acceptam, ne isterizam, ne predam, abandonam, emigram,,?!
  Eu cred ca cei care ne mai pretindem cu bun simt, ori vom iesi din starea de PERPLEXITATE PARALIZANTA, ori vom deveni noi insine ne-simtiti (daca nu am devenit deja). Si mai cred ca ne-simtirea este la fel de reprobabila ca lipsa de constiinta.
  De unde luam antidotul paralizantei perpexitati? Vlad, ai o idee, cumva? Eu cred ca si tu (ca si alte constiinte cu notorietate si credibilitate ) ai putea sa initiezi o dezbatere publica (aici sau altundeva), un brainstorming, un ceva si poate vom gasi antidotul. Dar ai vrea sa incerci? Sau poate ti se pare penibil, inoportun, exagerat, ridicol, .. , sa iei atitudine. Te vor privi ironic nebunii si tie iti pasa de asta?
  Nu, nu sunt adeptul extremelor, de nici un fel (nici de stanga, nici de dreapta) dar, in vreme ce coruptia este o realitate explicita, intransigenta noastra nu poate fi doar soptita. ADEVARUL trebuie strigat in gura mare!

  Impreuna suntem societatea civila. Suntem bolnavi. Noi nu avem nici o vina ca nu ne tratam?
  Vlad, te rog, ai legatura!

  0
  0
 2. Locul lui Ridzi Pitzi cat o costa ? Cred ca va ramane liber curand … propun sa se faca o licitatie pe e-licitatii … macar sa stim si noi …

  0
  0
 3. @George: Cred ca ar trebui sa-l intrebam pe Basescu cat a costat locul caldut al lui Ridzi Pitzipoanca

  0
  0
 4. #4 Comentariu nou

  Tributul nu este o inventie a noastra, nici macar a epocii moderne http://en.wikipedia.org/wiki/Tribute

  Invinsii au platit tot timpul asa ceva, sub o forma sau alta – ciclic, cand acesta devine insuportabil, apar oaresce razmerite (la diverse scari, incununate sau nu de succes). Dupa care, guess what – totul revine la „normalul” de dinainte, uneori cu locurile schimbate. Orice altceva e utopie. Nu o spun eu, o spune istoria.

  Iar celor care cred ca in SUA sau alte democratii (as fi vrut sa pun ghilimele aici dar ma abtin deocamdata) este altfel, le pot spune doar ca maselor de acolo li s-au oferit paine si circ in cantitati mai mult decat suficiente, ca nu cumva sa le vina vreo idee sa se uite prea atent prin culise…

  (Disclaimer: nu lucrez la stat, nu fac parte din vreun partid politic si nici nu incurajez dat/luat spaga; sunt un resemnat optimist si nu un revolutionar luat de val).

  0
  0
 5. #5 Comentariu nou

  Mi-e teama ca la urmatoarele alegeri parlamentare nu va ajunge la putere actuala opozitie , cum sugereaza @Someone, ci extremismul nationalist al lui Vadim, la brat cu extremismul crestin al lui Becali. Combinatia asta va duhni a legionarism reshapat, dar mizeria in care am ajuns si in care ne cufundam in continuare cu senina inconstienta, perfect surprinsa in articolul lui @Someone, nu ne ofera alta perspectiva decat renasterea extemismului. Sabia lui Vadim si crucea lui Becali vor fi probabil vazute, de tot mai multi alegatori, drept singura speranta de a invinge metastaza care a reusit sa inabuse orice idee de stat de drept.
  Poate asta se si urmareste, sa fim azvarliti peste bordul Europei civilizate, pentru ca cei care au acaparat puterea economica sa nu mai aiba nicio opreliste. Cu Vadim si Becali se descurca ei, dulce ca mierea e glontul mafiei.

  0
  0
 6. #6 Comentariu nou

  Asa e. Cine cotizeaza la partid primeste functii, oportunitati de afaceri iar daca nu are cu ce, a mai ramas lipitul de afise. 😀

  0
  0
 7. Sunt mai multe legi care trebuiesc anulate sa, din contră, intrate în vigoare. Mai adaug şi eu:

  – legea privind imunitatea parlamentară, care trebuie anulată după principiul constituţional: nimeni nu este deasupra legii;
  – legea răspunderii ministeriale, care trebuie modificată prin adăugirea de sancţiuni;
  – legea confiscării averilor nejustificate, că altfel de zbatem degeaba;

  Asta aşa, la o primă privire…

  0
  0
 8. Vlad, „Săptămâna Financiară” tocmai a publicat asta: http://www.sfin.ro/articol_16896/anticoruptia_-_o_industrie_de_zeci_de_milioane_de_euro.html

  Şi atunci? Corupţia, şi anticorupţia, duduie! Mai ceva ca economia sub guvernarea Tăriceanu II ! Noi să fim sănătoşi, să avem de unde-i plăti şi pe corupţi, şi pe anticorupţi. Deşi unii şi alţii încep să se cam confunde…

  Sistemul descris de omul nostru nu este nou. A fost inaugurat pe vremea CDR, că de! e greu să găseşti instant 15.000 de specialişti. Mai repede găseşti 15.000 de clienţi, care pot să cotizeze la partid. Apropo, că n-am urmărit în mod special cazul: Danel Morar, care tocmai ce băgă România în căcat la CEDO, dădu vreun semn de viaţă? Sau nu citeşte decât o anumită parte a presei?

  0
  0
 9. #9 Comentariu nou

  Marian – mai întâi, să ne comunicăm nemulţumirea. Poate aşa, se urneşte cineva şi face o sesizare la CC. Chiar aşa, oare cum poate fi sesizată Curtea?
  Petrescs – în SUA, contribuţiile sunt urmărite de IRS, fără milă. Pentru o mizerie precum aceste „cotizaţii” din România, clasa politică ar intra în puşcărie.
  Robintel – părerea mea e că legile nu sut rele, sunt doar prost aplicate sau complet ignorate.
  Gh. Ctin – te contrazic – îl mai ţii minte pe Cozmâncă? El a inventat pedeserizarea, în urma căreia mii de primari au fost forţaţi să intre în PDSR, pentru că altfel nu primeau nici un ban de la centru.

  0
  0
 10. #10 Comentariu nou

  Pitestiul a ramas fara apa calda pe durata nelimitata, 33.000 de familii fiind condamnate la jeg! Vezi aici un videoclip special realizat pentru acest eveniment istoric si… isteric!
  http://www.bitpress.ro/articole/pamflet/3592/balada-apei-calde-video.html

  0
  0
 11. #11 Comentariu nou

  1.Curtea poate fi sesizata doar de inst. judecatoresti, in urma ridicarii unei exceptii de neconstitutionalitate
  2.Orice persoana care se cosidera lezata, prejudiciata de un anumit act normativ, poate sa invoce la orice instanta exceptia de neconstitutionalitate

  0
  0
 12. #12 Comentariu nou

  Te-ai gandit ca de fapt era o incercare nereusita de deturnare a atentiei ca sa scape pestele cel mare? Am observat acest lucru pe care il descrii in articol. S-ar putea ca totul sa fie real. Individul nu mi s-a parut un Einstein. Adica inteligenta lui nu prea dadea pe dinafara. Insa dintre cele doua stiri senzational are cazul Ridzi cu posibila implicare Basescu. Un „amarat” pe care nu l-a dus mintea care e eficienta de a da atata banet pentru un post nu are ceva special. Din pacate aceasta institutie a „mitei” pentru promovare profesionala este genaralizata de cand s-a refacut FSN-ul.

  0
  0
 13. #13 Comentariu nou

  nu va mai faceti sange rau ca asa este peste tot in lume ..cine vine la putere vine ptr bani

  0
  0
 14. #14 Comentariu nou

  E la ordinea zilei ca partidele sa numeasca in functii grase pe cei care, pana mai ieri, erau lipitori de afise. Problema e ca acestia din urma, dupa numire, raman tot lipitori.

  0
  0
 15. nu-nteleg de ce atata stupoare si indignare? nu-i asta sistemul fanariot? aia erau greci si turci, astia macar sunt tat de-ai nostri 😛

  0
  0
 16. Pentru o mizerie precum aceste “cotizaţii” din România, clasa politică ar intra în puşcărie.

  Vezi cazul Blagojevich. Guvernatorul Illinois a solicitat mita pentru a numi un senator in locul lui Obama, dupa ce acesta a fost ales presedinte. Singurul motiv pentru care s-a aflat despre asta este ca el era deja sub supraveghere FBI pentru coruptie din 2005.

  Primul meu comentariu e nitel sarcastic. Chiar daca asta se-ntampla peste tot in lume, indivizii care fac asta tre’ s-ajunga dupa gratii. Dar asta se-ntampla in mai putin de 1% din cazuri.

  0
  0
 17. #17 Comentariu nou

  ce e diferit acum (fata de atunci)? in articol se prezinta ca element comun prezent-trecut acordarea prin lege a functiilor de directori numai membrilor partidului de guvernamant, si ca elemente suplimentare plata taxei pt ocuparea scaunului si loialitatea catre partid in detrimentul comunitatii. ei bine, personal cred ca acestea erau conditii si in trecut pt ocuparea functiei numai ca plata taxei se facea mai degraba cu produse capitaliste ca whisky, tigari de marca etc iar loialitatea fata de partid se arata prin turnatorie mai degraba decat prin acumularea de fonduri.
  ce cred eu ca e diferit, e ca acum „e mai multi” – astia de ne jupoaie!
  cat despre impotenta societatii civile aceasta se grefeaza pe moartea clinica a opiniei publice – si asta ni se trage.. de atunci.
  cum ne vindecam? cum se vindeca o persoana de o trauma? putem extrapola la o intreaga societate aceste metode?

  0
  0
 18. #18 Comentariu nou

  @petrespanu
  Excelentã poanta cu lipitorii care rãmân lipitori.

  0
  0
 19. #19 Comentariu nou

  excelenta radiografie a coruptiei! sistemul inventat de psd si pdl inseamna pur si simplu scoaterea la licitatie a posturilor de conducere si oficializarea spagii. de ce credeti ca primarii sau candidatii la primarie cheltuie din buzunar sau din filiera financiara paralela de partid miliarde la alegeri pe tuica si carnati? pentru ca primarii dijmuiesc cu 10% orice contract, apoi banii se duc mai departe la centru, etc. daca cineva ar face o analiza a circuitelor financiare de partid ca pondere in pib cred ca ar avea mari surprize. 1, 2, 3%?

  0
  0
 20. #20 Comentariu nou

  Dureros constatam ca „democratia”, „pluripartidismul” ,”libertatea presei” si „economia de piata” sunt costitsitoare !

  0
  0
 21. #21 Comentariu nou

  @Florian,
  Concret, poti sa ne spui ce anume ar face RAU Vadim acestei tari? Si de ce? Crezi in gogosile celor care spun ca Europa, (fata mare, dealtfel) nu ne-ar mai accepta? Ei, na! Dupa ce au venit si ne-au jecmanit de tot ce aveam crezi ca mai pleaca cineva, de aici, de bunavoie? Ca isi lasa balta interesele economice bine insurubate aici? Nu cred! Vom fi sclavii lor, piata de desfacere si forta de munca ieftina.

  0
  0