Innovation Labs 2018, finala: creatorii viitorului sunt aici

Viitorul este mai întâi o idee imaginată de o minte curioasă: “dar cum ar fi dacă am face lucrurile așa, în loc de astfel?”

De pildă, de ce să târâi, când ai putea rostogoli?

V-ar fi plăcut să-l cunoașteți pe inventatorul roții? Sigur că da, dar întrebarea corectă este: am fi înțeles, la momentul acela astral, dacă am fi fost acolo, în cine știe ce colibă de prin Mesopotamia unde s-ar fi făurit pentru prima dată roata, ce fel de viitor ne-a creat, de fapt, inventatorul ei?

Poate că am fi dat din umeri: ha! mișto găselniță, da’i greu de făcut, plus că se și strică ușor – și te mai și zdruncină dacă-i poteca măcar uscată, că dacă plouă, chiar că nu face doi bani, una-două se-nfundă-n noroi, tot mai bine cu cârca și piciorul.

Nu cred că recunoaștem întotdeauna proporțiile corecte ale invențiilor și inovațiilor în chiar momentul în care ele sunt făcute. Sunt cazuri celebre în istorie. Napoleon a refuzat motorul cu aburi pentru flota imperială- și a pierdut, astfel, singurul posibil avantaj față de marina majestății sale de peste gârlă. Becul cu incandescență? “Un eșec evident” pentru rectorul celei mai reputate universități tehnice din SUA. Automobilul? “Nepractic, prea scump, o modă trecătoare” pentru marele New York Times. iPhone-ul lui Steve Jobs? “Nicio șansă să prindă, absolut nicio șansă”, spunea șeful Microsoft chiar la începutul revoluției iPhone. Sunt pline cărțile de istorie umoristică de rateuri de acest gen, dar autorii lor nu-s, totuși, de condamnat: viitorul e greu de deslușit, că altfel am fi, cu toții, ghicitori în bobi și boluri (iar viața ar fi chiar plicticoasă).

Unii, însă, știu să-l cheme, măcar. Câteva zeci dintre membrii acestei caste nu tocmai convenționale s-au adunat recent la Sala Studio a Teatrului Național București, pentru o finală a creatorilor de viitor. A fost Demo Day, adică ultima etapă din programul Innovation Labs, acest incubator pe steroizi pentru start-up-uri tech, care a ajuns, anul acesta, la a șasea ediție. Cu trei luni în urmă, 450 de tineri s-au înscris în cele cinci Hackathoane Innovation Labs desfășurate la nivel național, cu mai mult de 160 de idei și propuneri de produse digitale. Echipele selectate au participat apoi la workshopuri și tech-talks săptămânale, adică la întâlniri cu specialiști în domeniul tehnologiei și antreprenori de top care, din postura de mentori și furnizori de know-how, i-au ghidat și cizelat pe acești tineri inovatori.

La finalul zilei, Innovation Labs și-a desemnat câștigătorii: aplicații de protecție a datelor critice cu scuturi virtuale; ochelari de realitate augmentată pentru mediul industrial, prin care angajații au acces la un flux de alerte și informații în timp real privind mediul de lucru; aplicații de stimulare a somnului profund prin unde electromagnetice. În semifinală, alte inovații remarcabile: în segmentul Fintech, dedicat produselor tech din domeniul financiar-bancar și susținut de BRD – Groupe Société Générale, echipa CredXP a pus la punct un algoritm bazat pe machine learning prin care băncile pot anticipa și estima nu doar rata de aprobare sau refuz pentru un dosar de credit, ci și de câte ore de muncă din partea unui funcționar va fi nevoie pentru soluționarea cererii, ceea ce permite, evident, calibrarea mai precisă a numărului de angajați dintr-o bancă. O altă echipă, Tag4IT, propune o platformă care să pună în legătură directă, selectivă, toți clienții unei bănci, care pot schimba astfel informații despre oportunități de afaceri, cereri de servicii și produse sau necesar de investiții.

Sigur, viitorul, dezvoltarea, confortul oamenilor, progresul. Dar Innovation Labs mai are un obiectiv: “să punem România pe hartă ca un hub tehnologic care trebuie luat în seamă”, spune Andrei Pitiș, co-fondator al acceleratorului. E în continuare în lucru, dar în mod evident se fac progrese.

Innovation Labs 2018 este un program organizat de Tech Lounge, Simplon, Asociația Calemis, EduHub și Rosenc cu sprijinul BRD – Groupe Société Générale, Orange, Carrefour, Continental, OMV Petrom, precum și The Romanian-American Foundation ca partener strategic, și cu susținerea Fitbit, Microsoft, IXIA – a Keysight Business, Adobe, ORTEC, Asociaţia Patronală a Industriei de Software şi Servicii (ANIS), împreună cu partenerii academici: Universitatea POLITEHNICA din București, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj Napoca, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași, Universitatea Politehnica Timişoara și Universitatea de Vest din Timişoara.

4 comentarii Adaugă comentariu

  1. Domnu’ Petreanu, stiu ca ati fost si anul trecut la Innovation Labs, stiu ca ati fost deoarece ati scris despre asta. Cred ca e o idee buna de articol pentru dvs.: sunt foarte curios, cate dintre ideile prezentate de dvs. anul trecut sunt afaceri viabile la un an si 2 luni dupa eveniment?

    Thumb up 2
  2. Cunosc membrii unei echipe finaliste de anul asta care si-au facut firma. Cel putin proiectele finaliste au sanse mari de a iesi pe piata.

    Thumb up 1