Internetul, la o oră în spatele televiziunii, plus:

…Gabriela Vrânceanu Firea e mai cunoscută ca om de talk-show decât Marius Tucă iar Turcescu e mai apreciat decât Firea; „Adevăratele Ştiri OTV” au intrat Top 6 încredere; în România, cinematografele, teatrele, muzeele şi mai ales cărţile există degeaba şi sunt bătute de şpriţul cu prietenii şi, firesc, de noua religie a mileniului: cumpărăturile furibunde în hypermarketuri.

N-am inventat nimic – sunt doar unele dintre constatările unei cercetări făcute de CURS pentru CNA sub finanţare PHARE – o cercetare pe care o puteţi descărca de aici, sub denumirea cam rămuroasă de „Septembrie – Octombrie 2007/Influenta media asupra comportamentului electoral- Raport Final”. Şi evident că în raport sunt lucruri mai interesante decât cele pe care le-am zis mai sus, ca agaţament. Cum ar fi:

Publicul român petrece deja de două ori mai mult timp consumând content pe net decât citind ziare tipărite. În medie, 109 minute zilnic pentru net faţă de 50 pentru ziare. Netul talonează radioul, care este ascultat în medie 134 de minute pe zi, în timp ce televiziunea, regina comunicării în masă (şi pentru mase), încă mai atrage atenţia 160 de minute zilnic, dar se fanează văzând cu ochii.

Astea-s veşti bune şi veşti proaste, depinde din care parte priveşti… dar sunt şi veşti cam mincinoase (statistica-i mama tuturor curvelor), fără o precizare extrem de importantă: televiziunea are audienţă de practic 100%, radioul este urmărit de 69% din populaţie în timp ce internetul este accesat de abia ceva mai mult de un sfert din public (27%). De unde se vede că minutele au greutăţi diferite la tv şi pe net. Inclusiv în bani, şi nu cred că sunt mari şanse de creştere a veniturilor web fără o dublare, măcar, a „reach”-ului aici.

În privinţa veştilor proaste fără dubiu: netul se alătură celorlalte tratamente moderne împotriva dependenţei de cărţi – tv, ziare, radio. Numai 2% din publicul de peste 18 ani citeşte mai mult de 3 ore pe zi.

Ceea ce, aş spune, se şi vede.

Articol din categoria: MEDIA

15 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1 Comentariu nou

    Alegerile zilnice dictate de gandurile noastre se transforma in actiuni.Actiunile se acumuleaza si devin obiceiuri.Obiceiurile formeaza caracterul.Caracterul atrage circumstantele…iar circumstantele ne determina viitorul.A ne asuma raspuderea pentru alegerile facute este un proces ce incepe cu selectarea gandurilor.

    0
    0
  2. #2 Comentariu nou

    poate ca’s mai multi aia care citesc peste trei ore pe… noapte? ca uite, io ziua nu citesc (in afara de bloage si newslettere si ziare) da’ citesc noaptea. carti, adica. din pacate, n’ajung aproape niciodata la trei ore d lectura p motiv c’adorm cu mult inainte. nu d plictis, de oboseala 🙁

    0
    0
  3. #3 Comentariu nou

    Si uite asa ne lasam aiuriti de statistica. Care statistica masoara, cantareste si noteaza pedant tot. Cantitatea de elodie consumata pe cap de bOTVina. Numarul de decibeli pe cap de manea. Cate kilograme de telenovela consuma in medie o manichiurista bine epilata. Numarul de berimcmacisaormatuicafiarta consumate de romanul mediu, intr-o zi pe medie, la o varsta medie etc.
    Si se aduna in coloane ordonate riguros cantitati de materie prefecala consumata fastfoodistic ori de timp parlit la tubul catodic. Doar cantitati. Calitatea nu e o preocupare. Cantitatea de sare din zacusca e guvernata strict de norme UE. Pentru cantitatea de scrum din sorici avem standarul ISO care ne spune cum stam. Calitatea devine astfel tot o chestiune de cantitatea. Cat zahar in bomboana, cat grau in coliva si cata cacao in ciocolata. Si mai ales cata elodie in neuronul palid si alcoolic pe care romanii si-l trec de la unul la altul spre dimpreuna si aberanta folosinta.
    Statistic Shakespeare nu a existat. Iar Mozart, strict statistic, e celebru pentru un Oscar castigat pe merit. Tot statistic acest blog nu exista. Si nici acest comentariu.
    Si uite asa cartezianismul meu cronic intra in conflict cu metafizica statistica. Cogito ergo sum sau cogito ergo consum!

    0
    0
  4. #4 Comentariu nou

    Apropo de statistica si de acuratetea ei, am avut un profesor la facultate care mi-a explicat-o foarte misto. Cica „daca stai cu un picior intr-un lighean cu apa clocotita si cu un alt picior intr-un lighean cu apa rece ca gheata, conform statisticii s-ar zice ca stai bine”.:)

    0
    0
  5. #5 Comentariu nou

    Spunea Ema sus, la inceput, ca „a ne asuma raspuderea pentru alegerile facute este un proces ce incepe cu selectarea gandurilor.”

    Dar cand persisti in alegeri proaste, se cheama ca mai ai responsabilitate? Bine ca s-au gasit niste oameni de bine si au inventat scuza cu sistemul care ne strica pe noi oamenii, noi care suntem buni de la natura etc und so weiter, cum zice rusu`.

    Vreau si eu o statistica despre statistici. De exemplu, care-i procentul de aplicabilitate al unei statistici in viata de zi cu zi?

    0
    0
  6. #6 Comentariu nou

    Priveam ieri seară un „show” cu Turcescu-Gheorghe. La vederea ministrului de exeterne au devenit doi câini de luptă cu ochi injectaţi de pofta de a muşca. Nu-l simpatizez deloc pe domnul ministru de externe, dar prestaţia lui Andrei Gheorghe, mai ales, a fost sub orice critică. Îşi pierduse şi orice urmă de bun simţ, ori urmă a decenţei. Mai ales după ce Cioroianu l-a contrat de câteva ori, era atât de surescitat încât dădea ochii peste cap, râdea sardonic şi dădea impresia că muşcă din pălărie ca să nu-i dea un pumn în figură ministrului. Un moderator nu are voie să facă aşa ceva, nu are voie să intre în zona în care nu-şi mai poate stăpânii antipatia sau furia. Chiar şi placidul Turcescu a avut o ieşire necontrolată atunci când o doamnă consilier a dorit să spună ceva banal pe post. Până şi doamna Dragotescu a avut, la nivel mult mai mic, doar este cu adevărat o doamnă, o ieşire uşor dezechilibrată. Cred că cea mai echilibrată a fost, paradoxal, acea domnişoară ce reprezenta societatea civilă rromă printr-un ONG sau aşa ceva.
    Pe de altă parte, pe Gabriela Vrânceanu Firea nu am văzut-o să dea rateuri din prea multă enervare, deşi motive i-au fost oferite din plin de foarte multe ori.
    Despre Adevăratele ştiri OTV, numai de bine… altfel cine ştie cum vine OTV-ul cu Adevarata cumătră a mamei Omida şi plimbă argintul viu prin casă.

    0
    0
  7. #7 Comentariu nou

    vlade tu crezi in sondajul asta?

    0
    0
  8. #8 Comentariu nou

    Doamne ce de-a mai comentatori, ce le mai stiu ei pe toate. Cata neliniste, cata durere, cate angoase. Ema, tu inainte de a da click ai citit ce-ai scris?

    0
    0
  9. #9 Comentariu nou

    Pentru x, apasati tasta zero!

    0
    0
  10. #10 Comentariu nou

    coordonatorul acestei cercetari este dorel abraham. l-am avut profesor la facultate. si va pot spune ceva sigur: nu crede in inflenta mediei asupra comportamentului electoral. dar daca ne gandim ca dl lazaroiu, fost director al curs este acum un consilier de vaza…trageti voi concluziile
    un sociolog naiv

    0
    0
  11. #11 Comentariu nou

    Pt d-l X:
    „Septembrie – Octombrie 2007/Influenta media asupra comportamentului electoral- Raport Final” – raspuns: DA,am citit!Si mult mai atent decat altii(se pare)!
    Pt d-l Paul Dimulescu:
    Chiar crezi ca ceea ce ni se intampla noua astazi,nu este rezultatul deciziilor pe care le-am luat ieri???

    0
    0
  12. #12 Comentariu nou

    Nu uitati ca traim in Romania. Nu ar trebui sa va mai mire nimic.

    0
    0
  13. #13 Comentariu nou

    O intrebare pentru dvs. : ati citit coloana din stinga de pe pagina :

    http://www.myspace.com/val2002

    La cita manipulare a incaput aici, sondajele sunt frectii Diana la piciorul de lemn.

    0
    0
  14. #14 Comentariu nou

    plictisita: şmecheria aici e că-s mult mai mulţi cei care se uită la tv (sau îşi pierd vremea pe net cu prostii) mai mult de trei ore zilnic, şi infim mai puţini cei care citesc cărţi 3 ore pe zi

    innu: asta era una din glumele lui Moisil, cred, preluată de un întreg corp profesoral ulterior

    bibliotecaru: agresivitatea, controversa forţată, scandalul din nimic atrag atenţia şi sunt căile obişnuite pentru creşterea audienţei… nu numai la tv, evident

    anonim: mă înterb acă dl Lăzăroiu, consilier de vază, l-a consiliat într-adevăr pe consiliatul său de vază să facă tâmpenia monumentală de a se opune ideii PNL de creştere a pensiilor…

    bădin: mi-ai dat ideea următoarei postări :-))

    0
    0
  15. #15 Comentariu nou

    Mie mi-a spus-o regretatul profesor de drept penal Avram Filipas. Se prea poate sa fi si indicat autorul, nu mai stiu.

    0
    0