Klaus Mălai-Crăpat

Văd diverse calcule optimiste privind cvorumul la referendumul de la sfârșitul lunii. Se numără plecații din țară, secțiile de votare din diaspora, nervii rămași în țară, se măsoară bule de Facebook și participanți la revoluțiile civilizate din ultima vreme. Cumva, calculele ies bine, atât de bine încât îmi aduc aminte de alte socoteli optimiste, tot cu un soi de alegeri, dar de alt gen.

Povestea e veche, dar savuroasă. Terminam armata, în iunie 1987, și primisem cadou de la părinți o mică vacanță la mare. Urma să plec împreună cu bunul meu prieten și camarad Dan, la Jupiter, o săptămână de distracție, ne imaginam noi, într-una din „perlele” litoralului comunist, înainte să începem facultatea.

Aveam 19 ani și eram după armată. Aveam o singură obsesie și niciun plan.

Cu doar câteva zile înainte de liberare (ce curios, pe atunci încheierea serviciului militar obligatoriu se chema liberare, așa cum se cheamă acum ieșirea din pușcărie – cu diferența că din aramată nu te liberai niciodată mai devreme, cum se iese acum din pușcărie) mie și lui Dan ne cade în mână o Scînteia Tineretului – unul din puținele ziare comuniste care puteau fi folosite și la altceva decât la împachetat. Undeva, înăuntru, o știruță de coloană vorbea despre o „adevărată invazie” de turiști din DDR, Germania comunistă, pe „frumosul nostru litoral”. Fără nicio rușine, redactorul comunist publica și un număr, 40.000, care ne-a stârnit și ne-a dat palpitații, pentru că ne-a permis să facem o estimare de șanse, mă-nțelegeți, pe valori mari.

„Carevasăzică, avem 40.000 de nemți, deci jumate-s clar nemțoaice și nu nemți, deci punem 20.000 – am început noi. Luăm 10 stațiuni pe litoral, asta vine câte 2.000 de gagici blonde doar în stațiunea noastră. Să zicem, 20 de hoteluri deschise pe stațiune, asta face 100 de gagici la botul calului, în propriul hotel. Să zicem că 50 din 100 sunt nașparlii, bătrâne, măritate sau cu câte-un Fritz după ele, mai scădem (sau nu) vreo 10 lesbiene, cum am văzut în revista aia, nu zicem mai multe, carevasăzică ne revin de fiecare câte 20 de nemțoaice de 18-28 de anișori, bunăcioase, singure și cu bănuți de cumpărat Kent, Toblerone și bere DAB din shop, pentru relaxarea de după cu băieții de la București abia ieșiți din armată.”

Serios c-am făcut calculele astea și serios că eram și absolut convinși de corectitudinea lor (v-am zis că la 19 ani, imediat după armată, ai tendința să fii foarte încrezător în anumite privințe).

N-are rost să detaliez prea tare deznodământul, nu? Evident că Scînteia Tineretului publicase o minciună ordinară, pe litoral nu era nici picior de neamț, ci numai sindicaliști burtoși cu neveste acre, vremea era mizerabilă, foametea în toi și jegul absolut. Socoteala de-acasă a rămas nesatisfăcută. Nouă, totuși, nu ne venea să credem că n-a ieșit cum plănuisem. Am căutat ca orbii eroarea toată vacanța, fără să înțelegem unde era greșeala.

Ce vreau să spun e că oamenii se pot minți în tot soiul de moduri, care de care mai ridicole. Totuși, când ai 19 ani și abia ai ieșit din armată, unele erori de apreciere sunt măcar explicabile, chiar dacă nu justificabile.

Dar când ești om politic, să-ți iei dorințele drept realitate e o eroare fatală.

Așadar, ce fel de calcule credeți că-și face dl. președinte Iohannis când se gândește la referendumul din 26 mai? Și, mai ales, de ce nu face nimic pentru a-și mări șansele?

Dacă nu v-ați dat seama urmărindu-l pe dl. Iohannis, atunci când se lasă, totuși, observat, suntem, totuși, în campanie electorală, inclusiv pentru referendumul pe Justiție cerut de el însuși.

După doi ani de câcâieli, după ce-a produs, cu greu, două întrebări cu trei subpuncte și numeroase nedumeriri, domnul președinte și-a luat avânt și a semnat, în cele din urmă, decretul de convocare a referendumului. Așa, și? L-ați mai văzut de-atunci vorbind despre asta? Participă cumva la întâlniri, iese în public, vorbește cu lumea, dă mesaje, scrie articole, acordă interviuri, e cumva ofensiv, creativ, dinamic, inssistent, agresiv – cu alte cuvinte, își susține, cumva, proiectul? Luptă, se zbate, face ceva?

Nu mi-aș fi imaginat niciodată că un președinte al republicii ar putea fi atât de pasiv în timpul unei campanii electorale la finalul căreia poporul e chemat să-i voteze chiar propunerea lui. Dl. Iohannis a reușit deja contraperformanța de a fi chiar mai slab decât Emil Constantinescu – măcar Constantinescu s-a mai agitat, a mai piuit, s-a mai încăierat nițel înainte de a se declara înfrânt. Dl. Iohannis cred că nici pentru capitulare nu are energie.

De fapt, oare ce face președintele Iohannis toată ziua? Adică, serios, ce face el la birou, de când vine și până pleacă? Oare care o fi jocul lui pe calculator favorit? Solitaire mai există? Oare urmărește ceva tutoriale de Paint, să învețe un nou skill? Goblenuri a-ncercat? Ce serial preferă dânsul? Ce crede despre ultimul sezon Sex and the City? A văzut ambele filme din seria Mamma Mia? Care-i favoritul?

Nu știu cum își imaginează președintele că va trece referendumul lui fără să facă nimic pentru asta, și nu știu ce fel de viitor crede că mai are cariera sa politică dacă referendumul nu trece – că de viitorul României, ce să mai vorbim.

Curios lucru, dl. Iohannis nici măcar n-a început rău. În noiembrie 2014, la mai puțin de două săptămâni după alegerea sa, președintele a cerut imperativ și obținut o „marțe albă” în Parlament, în care parlamentarii au ridicat imunități și au trântit proiecte de lege pentru favorizarea infractorilor. I-am spus atunci dlui Iohannis „Panzer Klaus”, pentru că așa părea să se anunțe mandatul său ca o ofensivă riguroasă, eficientă, nemțească împotriva corupților.

5 ani mai târziu, aș vrea să-mi recunosc greșeala. Am făcut o (altă) eroare de apreciere. Dl. președinte nu este „Panzer Klaus”, ci „Klaus Mălai-Crăpat”.

Articol din categoria: POLITICĂ

72 comentarii Adaugă comentariu

 1. „Atata s-a putut”.
  Mai grav este ca nu pare ca se poate mai mult nici in toamna sau la anul…..

  0
  0
 2. #3 Comentariu nou

  Cand asteptarile sunt ireal de mari la fel de mare e si dezamagirea, dupa alegerile din 2014 iohanis se dusese spre 65-70% favorabilitate in sondaje. Daca va fi vreme buna in 26 mai ma tem ca participarea la vot nu va depasi 30% la europarlamentare iar la referendum va fi si mai mare dezastrul in conditiile in care macar o parte din pesedisti si cei de la alde vor boicota.

  0
  0
  • #4 Comentariu nou

   De bun simt comentariul. Eu recunosc ca am avut asteptari foarte reduse de la el, ba chiar negative. Avand in vedere trecutul sau USL-ist(premierul Grivco), ma asteptam la ce e mai rau, chiar sa se dovedesca mai nociv ca Ponta, pornind de la ideea ca un excroc avand imagine buna e mai periculos decat unul recunoscut ca atare de toata lumea, fiind mai capabil sa dea teapa. Numai intelegerea cu Macovei m-a convins sa ma duc sa il votez, dar asteptarile au ramas la firul ierbii. Imaginea de papa lapte nu m-a deranjat, asta era inevitabila avand in vedere ca urma unui presedinde cu personalitatea lui Basescu. Acum privind retrospectiv, avand in vedere ca asteptarile cele mai negre nu s-au materializat, as spune ca bilantul e usor pozitiv. Il voi vota chiar cu mai multa tragere de inima decat in 2014, daca nu se iveste ceva mai bun. Il iau in calcul chiar si pentru turul I, ceea ce in 2014 era exclus. Referendumul a fost o idee proasta, nu aduce avantaje semnificative daca e validat(lucru cu totul improbabil) dar aduce daune semnificative daca nu e. Trebuia sa il lase pentru prezidentiale.

   0
   0
  • #5 Comentariu nou

   escroc

   0
   0
  • #6 Comentariu nou

   Majoritatea a fost pacalita de faptul ca e sas , adica german si alte bazaconii, iar cand si-au dat seama ca imparatul e gol – intaiul turist al tarii si probabil cel mai puturos presedinte din istoria Romaniei, dezamagirea a fost pe masura entuziasmului nerealist de dupa alegerile din 2014. Firesti aceste schimbari dramatice pentru un popor latin emotional.

   0
   0
  • #7 Comentariu nou

   Pai n-au vrut unul altfel decat Basescu? Au primit ce au cerut. De ce sa fie dezamagiti? Mai rau ca Iliescu nu poate fi, iar fata de Constantinescu pare un pic pe plus.

   0
   0
 3. #8 Comentariu nou

  Singura necunoscuta, reala de pe 26 mai, este acest referendum. Si o sa ma explic mai jos de ce:
  1.Dupa aproape 3 ani de guvernare PSD si probabil, cele mai mare miscari de strada de dupa anii 90, nu exista un barometru real al poporului roman fata de cele intamplate. Voi pe la Europa FM, ati prezentat niste sondaje cat de bune si cu o oarecare viziune, numai ca eu nu sunt sigur ca realitatea din teren e aceeasi.
  2.Cetatenii nu realizeaza puterea unui referendum si daca ne uitam la ultimele exemple le dau dreptate. Cel mai elocvent la scara internationala e Brexitul, noi inca plangem dupa parlamentul unicameral cu 300 de insi.
  3.Societatea este profund fragmentata in special din cauza evenimentelor de pe 10 august si multi au un sentiment de revolta mare.
  Ca si o opinie persoanala acest referendum reprezinta singura posibilitate data poporului in ultimii 30 de ani prin care sa dea un cartonas rosu tuturor politicienilor(un fel de palma data boierului de catre taran, de-l tine minte si-n mormant). Si daca lumea vrea sa dea un semnal, acest referendum ar trebui sa treaca en fanfare. Daca in schimb, o sa ne chinuim cu procente mici sau nu va trece, inseamna ca arcu peste timp din Duminica orbului se va inchide pe 26 mai.

  0
  0
  • #9 Comentariu nou

   Acest referendum este despre …nimic. Singurul motiv pentru care a fost gandit – doar ca mijloc sa scoata lumea la vot, in ideea ca la o rata mare de participare, PSD incepe sa aiba probleme. Atat! PSD poate sau nu sa boicoteze, dar astept sa vad procentul de primari pnl care vor boicota prostia asta. sa vezi distractie atunci!

   PS: Vlad, felicitari!

   0
   0
  • #10 Comentariu nou

   Primarii care au fost racolati de PSD-isti dar care nu au parasit PNL ca sa nu-si piarda functia o vor face sigur.

   0
   0
  • #11 Comentariu nou

   Corect! Lor li se vor adauga si cei carora nu le convine ce li s-a spus – „sunt unii care fac pluta pe spate!”

   0
   0
  • #12 Comentariu nou

   Boicotul nu va fi neaparat „meritul” primarilor, lui dragnea sau tariceanu ci a faptului ca la fel ca-n america si anglia lumea e polarizata si votul va fi majoritar negativ – unii impotriva lui dragnea si tariceanu, ceilalti impotriva lui iohanis, kovesi sau usr iar la referendum tabara psd-alde va privi boicotul tot ca un vot negativ pt iohanis.

   0
   0
  • #13 Comentariu nou

   Electoratul dur al PSD e mai mult decat suficient ca sa impiedice validarea. Iar ala va face ce i se spune. Restul nici mai conteaza.

   0
   0
 4. #14 Comentariu nou

  Mda, nu stiu de ce, simt ca intre PSD si Johannis exista un aranjament. PSD da in presedinte si nu prea, Johannis critica PSD-ul (guvernarea, imunitatile, etc.) dar cam atat. Sunt ca doi caini care se larta la gard, dar apoi dau din coada si se joaca impreuna…

  0
  0
  • #15 Comentariu nou

   Exista mai multe, fara indoiala, intelegerile fac parte din politica. Iar in cazul presedintelui fac parte oarecum din fisa postului. Cum ar fi putut exista guvernul Ciolos fara o astfel de intelegere? Iti inchipui cumva ca Ciolos nu a avut una a lui? Cum l-ar fi acceptat PSD fara sa ii asigure ca nu va da vreo OUG pe teme sensibile?

   0
   0
  • #16 Comentariu nou

   Toate indiciile duc catre un blat uselist intre fostii colaboratori de la grivco – dragnea-iohanis.

   Iohanis putea sa:
   -refuze desemnarile lui dancila si tudose si sa forteze anticipate
   – sa sesizeze mult mai devreme comisia de la venetia, nu doar dupa ce legile justitiei au trecut de toate filtrele din Romania moment in care legea il obliga pe presedinte sa le semneze.
   – sa convoace un referendum in 2017 cand sansele ca el sa treaca erau infinit mai mari decat cele de acum.

   Psd putea dupa alegerile din 2016 sa-l suspende pe iohanis si la limita probabil chiar sa-l puna sub acuzare pt inalta tradare moment in care functia se vacanta imediat fara a fi nevoie de un referendum de demitere a presedintelui.

   Declaratiile belicoase intre iohanis si dragnea neurmate de nici o actiune politica concreta au menirea doar de a polariza populatia fiecare securizandu-si nucleul dur de sustinatori.

   0
   0
  • #17 Comentariu nou

   Dragnea si iohanis au nevoie unul de altul si printr-un razboi al declaratiilor ocupa complet atentia publica nelasand spatiu pt un alt partid sau personaj politic sa intre cu adevarat in atentia publica. Daca ar disparea unul dintre ei ar fi un spatiu gol in care ar putea aparea un adversar politic incomod si atunci cei 2 mentin un razboi de fatada.

   0
   0
  • #18 Comentariu nou

   Multumesc pentru raspunsurile voastre.
   @ventidius, dar nu numai: problema este ca acest posibil/probabil blat se face in defavoarea cetatenilor Romaniei. Johannis ramane presedinte, PSD ramane la guvernare si isi reasigura o majoritate in urmatorul Parlament.
   Imunitatile si avantajele LOR (vorbesc de clasa politica, Dragnea si Johannis inclusi) raman aceleasi raman sau devin mai importante, drenarea banilor in buzunarele LOR ramane aceeasi. Pana la urma cei mai pacaliti vor fi cei care (ca si mine, poate ca sunt inca naiv) se asteapta la o guvernare in interesul celor multi (= spitale , educatie, servicii care cresc calitatea vietii). Umplerea conturilor celor din PSD, ALDE, PNL UDMR sau Johannis nu ma intereseaza, pentru ca nu-mi usureaza viata.

   Aici este miza de fapt: guvernantii care conduc impotriva intereselor si dorintelor cetatenilor. Asta e democratia?

   0
   0
  • #19 Comentariu nou

   @Moga
   Eu nu as fi atat de sigur. Intelegeri pe probleme punctuale desigur, o intelegere in sensul de alianta generala si actiune coordonata, nu. A trecut momentul USL, nu mai exista un Basescu care sa faca ca interesele lor sa coincida intr-atat.
   Pot fi gasite alte explicatii mai putin obscure.
   Fortezi anticipatele cand esti sigur ca le castigi, ori nu era cazul. Nu o faci altfel, pentru ca risti sa pierzi mai mult decat castigi. Iohannis stia ca fortarea anticipatelor oferea un avantaj PSD, care ar fi jucat usor pe cartea abuzului constitutional, plus ca nominalizarea respectivilor ii oferea un avantaj electoral pe termen lung, deorece PSD se facea de ras. E drept ca asta nu scuza nominalizarea lui Dancila, nu iti bati joc de atributiile prezidentiale doar pentru ca ai interesul ca PSD sa se autocompromita.
   Sansele unui referendum in 2017 ar fi fost aceleasi ca acum, adica zero barat. Singura sansa de validare o au referendumurile care se desfasoara concomitent cu alegerile parlamentare sau prezidentiale, unde au cvorulul asigurat din start. In rest, 30% din listele electorale in conditiile in care multi din cei de pe liste nu stau in tara, reprezinta un prag de neatins, mai ales cand tema si finalitatea referendumului raman neclare pentru majoritatea electoratului. Nici macar referendumul pentru familie nu a reusit performanta asta, iar tema aia chiar antrena toate pasiunile.
   Cat timp Iohannis nu ajunge sa la lipsa de popularitate a lui Dragnea, PSD nu are nimic de castigat si totul de pierdut in cazul unui referendum de demitere. Ar ajunge in situatia primului referendum impotriva lui Basescu, care a fost o catastrofa pentru ei. Sa ameninte cu suspendarea e una, dar de trecut la fapte nu se pune problema. Chiar daca ar putea spera la validarea referendumului de demitere, nu castiga nimic. Ei nu pot castiga prezidentialele nici cand au un candidat serios, dar acum cand sunt praf. Risca sa scape de dracu si sa dea peste taica-sau.

   0
   0
  • #20 Comentariu nou

   @ventidus – cu siguranta psd in 2017 sau 2018 n-ar mai fi luat la alegeri anticipate 45% deci iohanis n-avea nimic de pierdut ci doar de castigat.

   Iar de partea cealalta imediat dupa alegerile din 2016 pe langa suspendare lui iohanis care ar fi dus la adoptarea imediata a legilor justitiei, dragnea probabil ar fi reusit sa adune 67% in parlament ca sa-l acuze pe iohanis de inalta tradare si nu mai era nevoie de nici un referendum. Psd, dupa redistribuire, a avut 48-49%+alde 5-6%+alte minoritati 4-5% + traseisti de la pnl,udmr, pmp.

   In rest toate celalte observatii sunt valabile pentru teoria ca a fost o intelegere intre iohanis si dragnea prin care iohanis sa castige al 2-lea mandat iar psd sa guverneze cel putin pana la alegerile din 2020.

   0
   0
  • #21 Comentariu nou

   Nu cred ca diferenta ar fi fost semnificativa in 2017, poate in 2018 sa fi fost ceva mai mare. Dar oare ar fi fost suficient de mare ca PSD sa piarda puterea? Putea fi chiar atat de sigur? Sa faci alegeri anticipate doar pentru cateva procente oferind posibilitatea PSD sa isi prelungeasca guvernarea cu 2 ani, nu pare chiar cine stie ce afacere. Ideal ar fi fost sa faca alegeri anticipate dupa Colectiv, cand PSD era in corzi. Fortarea alegerilor anticipate e oricum o decizie grava, nici macar Basescu nu a mers cu ea pana in panzele albe. Nici foarte constitutional nu e sa o urmaresti intr-un mod mult prea deliberat. Dizolvarea parlamentului ar trebui sa fie ultima solutie, cand toate incercarile posibile de ajunge la o intelegere decenta(in sens foarte larg) au esuat. Ma indoiesc ca Iohannis avea nevoie de o intelegere cu PSD ca sa fie tentat sa evite asa ceva. E in firea lui.
   67 % nu aduna PSD nici daca se da peste cap. Si in nici un caz pentru ceva ca inalta tradare. A fost o vorba in vant, aruncata ca sa nu taca. E genul de vot pe care politicienii oricum il evita din instinct, nu le place sa deschida cutia Pandorei.
   Cand ai o majoritate ca PSD nu ai nevoie de suspendare ca sa treci niste legi pe justitie. Parlamentul poate face ce vrea in privinta asta, sa modifice sau sa elimine infractiuni, sa schimbe atributiile DNA dupa plac etc. Daca vrea si totusi nu o face, inseamna ca cauza neputintei e in cadrul majoritatii, nu in exterior. Nu Iohannis era piedica, el putea doar sa amane putin lucrurile.

   0
   0
  • #22 Comentariu nou

   Ventidus – nu cred ca legarea referendumului de europarlamentare garanteaza succesul acestuia. Aceste alegeri au fost intotdeuna cele mai putin interesante pt romani cu o participare in jurul a 30%, limita pt referendum, adica e suficient ca pesedistii radicali sa boicoteze pt ca referendumul sa nu treaca.

   Referendumul pare ca a fost o corvoada pt iohanis, el convocandu-l doar la presiunea societatii in cel mai prost moment posibil, in plus intrebarile idioate si declaratiile belicoase ale lui iohanis sunt alte indicii ale unei intelegeri dragnea-iohanis.Pt ca referendumul sa treaca iohanis are nevoie ca majoritatea pesedistilor,inclusiv radicalii, sa voteze insa prin declaratiile belicoase pe care le face polarizeaza si mai mult societatea incercand parca sa tina departe de referendum inclusiv pesedistii moderati.

   0
   0
  • #23 Comentariu nou

   Partea cu intrebari idioate ma refer la faptul ca acest referendum chiar daca trece el nu poate intra in vigoare fara modificarea constitutiei, e exact situatia referendumului lui basescu de acum 10 ani, care desi a fost votat si validat de ccr nu s-a pus niciodata in aplicare pt ca modifica constitutia cerand parlament unicameral.

   Aceste intrebari sunt indicii clare ca iohanis de fapt n-a vrut sa deranjeze cu ceva concret psd-ul – de exemplu putea pune intrebarea: daca sunteti de acord cu inasprirea legislatiei referitoare la coruptie.

   0
   0
  • #24 Comentariu nou

   Nu neg cu totul posibilitatea, chiar dacă mi se pare improbabil. Prefer să evit explicațiile care au la bază o conspirație, atata timp nu am o dovada clara si lucrurile pot sa-si gaseasca explicații mult mai banale. Recunosc ca si eu am bănuit candva exitenta unei înțelegeri PSD – PNL dupa ultimele alegeri prezidențiale, menită să le asigure monopolul politic si succesiunea perpetuă la putere în cadrul unui sistem bipartit. Dar astfel de înțelegeri, chiar dacă nu sunt cu totul imposibile intr-un context oarecare, sunt greu de mentinut, mai ales dacă contextul si protagoniștii se schimba.

   0
   0
 5. #25 Comentariu nou

  Hai sa mai dam vina si pe noi, aia care voteaza. Cine nu stie ca pe 26 de mai e referendum impotriva hotiei e caz de targa.
  Ce ati vrea sa va zica Iohannis? De ce nu e bine sa fim furati? Serios? Nici macar atata lucru nu stim?
  Calculul meu e ca prezenta se face, numarul de raspunsuri DA e la limita.

  Memoria electorala e scurta – are 1-2 saptamani.

  0
  0
  • #26 Comentariu nou

   Inside info: Cand era primar, campania electorala era maxim 2 afise in tot orasul, niciun meeting, niciun discurs, nimic. Castiga din primul tur cu 75%+ voturi. Probabil de acolo i se trage campania zero.
   Nu a inteles ca Romania nu e Sibiu, trebuie dusa de manuta.

   0
   0
  • #27 Comentariu nou

   Sibiu e mai mic decat un sector din bucuresti iar daca iohanis nici dupa 4 ani jumatate de mandat n-a inteles lucrul asta, inseamna ca pur si simplu n-ai cu cine.

   0
   0
 6. #28 Comentariu nou

  Dl. Presedinte nu se uita la Sex and the City, ci la „Game of Thrones”. De unde invata, dupa cum se vede, strategie: in principal disciplina „cum sa stai s-astepti ca prostu’.
  Daca e sa ne luam dupa GoT, tomai urmeaza sa zboare cu singura arma care ii asigura superioritatea direct in aniaeriana inamicului. Atata se poate.

  0
  0
 7. #29 Comentariu nou

  Domul Iohanis a fost clar raul cel mai mic la alegerile din 2014, cel putin din punctul meu de vedere. Eram trist vazand atati romani care credeau ca au un anti-PSD de votat. Era clar ca fusese omul lor. Nu o sa uit raspunsul de disc stricat a lui Geoana de la dezbaterea cu Basescu din 2009 „Guvernul Iohanis va gasi solutii” … si Iohanis participa la acea minciuna.
  Sunt de acord cu Ovidiu Ene ca exista un aranjament intre PSD si Iohanis, doar latra, dar nu se musca cu adevarat.
  Ne-a fraierit bine de tot in ianuarie 2017 cand s-a dus peste Grindeanu in sedinta de guvern. Ne-a facut sa credem ca vrea cu adevarat sa lupte … dar am avut ghinion.
  Prefer de 10 ori o personalitate colerica ca a lui Basescu.
  Pana una alta daca am iesi la vot, chiar daca ar castiga tot PSD-ul nu m-ar deranja, pentru a asta isi doreste poporul roman … dar poporul roman e plin de fatalisti educati sa le decida altcineva soarta. Si soarta le-o decid aci 15-20% reali care voteaza cu PSD-ALDE, iar peste 60% care nu au fost la vot „atat au putut”. Din pacate si cine vrea sa faca ceva este tras in jos de acestia care doar atat pot. Din pacate si pe cei din noua generatie nu-i vad suficient de motivati sa schimbe ceva, sa arunce la gunoi aceste cutume (atat s-a putut / merge si asa / etc.)
  Chiar nu e greu sa tii fruntea sus si sa spui/votezi ce vrei.
  Prima regula in viata ca sa fii fericit este sa-ti asumi deciziile.
  Cei peste 60% care nu merg la vot trebuie sa inteleaga asta.

  0
  0
  • #30 Comentariu nou

   Ar fi bine daca cei 60% absenteisti ar fi antipesedisti, dar e improbabil. De absenteism suferă toți votanții, inclusiv cei ai PSD. Foarte probabil ca printre absenteisti împărțirea opțiunilor sa fie relativ asemănătoare cu cea printre cei care se prezintă consecvent la vot. Cu posibile variatii. Multi dintre absenteisti opozitiei sunt de fapt plecați din țară și nu au posibilitati reale sa voteze nici dacă vor. Asa ca e posibil ca o simplă ridicare a procentului de participare sa nu schimbe mare lucru. Se schimba lucrurile cu adevarat dacă mobilizarea la vot are loc doar printre absenteistii opozitiei.

   0
   0
 8. #31 Comentariu nou

  Pt. KWI ce-a mai înaltă demnitate în Stat reprezintă o adevărată corvoada. Prestează chinuit, scremut, parcă în scârbă, se vede că joacă un rol care nu i se potrivește. Nu se consideră român și nici nu face cel mai mic efort sa provoace empatie. E tot ce poate fi numit anti-politician și anti om de Stat. E un coșmar, de fapt!!

  0
  0
 9. #32 Comentariu nou

  a furat, a mintit(ca Trump)?
  care-i problema? „100 de gagici la botul calului”

  0
  0
 10. #33 Comentariu nou

  Vlad, vezi că la Sibiu a venit în sfârșit o nemțoaică… din DDR… încă nu a plecat… 😊

  0
  0
 11. #36 Comentariu nou

  singurele calcule pe care le-am facut au fost pe google maps. vreo 500 de km dus-intors din fata garajului pana la sectia de votare. romanii din tara sau din europa, unde sectiile de votare sunt la doi pasi, nu au nicio scuza sa nu voteze pe 26 mai.
  voi vota pro-psd. am plecat din tara – dupa mine potopul lol

  0
  0
 12. #37 Comentariu nou

  De fapt e o prostie uriasa sa pierzi timp si bani ca sa mergi pana la consulat pt vot. Orice vot. Plus, iti trebuie si act de identitate romanesc si no, thank you. Serviciile la Consulat is proaste si scumpe, n-am nici-un motiv sa-mi fac pasaport romanesc.
  Am facut greseala asta o data (stat la cozi, votat pt Klaus) – not anymore thx. Stiam f bine ca am de ales intre un sobolan si un uselist (deci posibil jucator la ambele porti). Da, am ales Klaus, dar nu s-a meritat efortul.

  0
  0
 13. #38 Comentariu nou

  Nu pot să nu remarc mesajul subliminal al acestui ”arc peste timp al fanteziilor sexuale fără finalizare”.

  1. Liberarea din serviciul militar – vs – ieșirea de sub teroarea OUG de amnistie și grațiere
  2. Presupusa aserțiune ca PSD-iști nu sunt români – vs – turistele din DDR
  3. Fantezia ”blondă nordica” – vs – plăcuțele suedeze de înmatriculare PSD orală
  4. Scînteia Tineretului – vs – Facebook
  4. Calculele optimiste de cuplare – vs – calcule optimiste de cvorum la referendum
  5. Lipsa succesului finalizării – vs – lipsa succesului validării
  6. Redactorul mincinos – vs – Presedintele incapabil

  Presupunând că toate aceste asocieri geniale nu sunt intenționate, iar povestea de acum 32 de ani este reală în toate detaliile rămâne valabilă ipoteza că uneori alegem să ne construim așteptările din prezent pe experiențele din trecut în mod subiectiv, chiar dacă ele nu au nicio legatură de cauzalitate.

  Astfel datorită unui articol din Scînteia Tineretului 1987, Klaus Werner Iohannis devine președintele incapabil la referendumul din 2019.

  Și atunci începem să căutam explicații:

  1. ”După doi ani de câcâieli, după ce-a produs, cu greu, două întrebări cu trei subpuncte și numeroase nedumeriri, domnul președinte și-a luat avânt și a semnat, în cele din urmă, decretul de convocare a referendumului.” – vs – A așteptat și a construit momentul culminant al intrigii identificând punctual ținta referendumului și lansând întrebările după întalnirea cu Comisia de la Veneția înaintea sărbătorilor ca românii să-și poată defini opțiunile si motivația.
  2. ”L-ați mai văzut de-atunci vorbind despre asta? Participă cumva la întâlniri, iese în public, vorbește cu lumea, dă mesaje, scrie articole, acordă interviuri, e cumva ofensiv, creativ, dinamic, inssistent, agresiv – cu alte cuvinte, își susține, cumva, proiectul?” – vs – Președintele a spus foarte clar ca voința poporului îi va oferi un mandat de a acționa chiar de a doua zi impotriva abuzurilor.
  3. ”De fapt, oare ce face președintele Iohannis toată ziua? Adică, serios, ce face el la birou, de când vine și până pleacă? Oare care o fi jocul lui pe calculator favorit? Solitaire mai există? Oare urmărește ceva tutoriale de Paint, să învețe un nou skill? Goblenuri a-ncercat? Ce serial preferă dânsul? Ce crede despre ultimul sezon Sex and the City? A văzut ambele filme din seria Mamma Mia? Care-i favoritul?” – vs – Președintele participă la Summitul informal al șefilor de stat sau de guvern din Uniunea Europeană
  4. ”Nu știu cum își imaginează președintele că va trece referendumul lui fără să facă nimic pentru asta, și nu știu ce fel de viitor crede că mai are cariera sa politică dacă referendumul nu trece – că de viitorul României, ce să mai vorbim.” – vs – Un popor responsabil trebuie să lupte pentru a fructifica șansele pe care le primește (Vom continua să protejăm modul nostru de viață, democrația și statul de drept. Drepturile inalienabile și libertățile fundamentale ale tuturor cetățenilor europeni au fost dobândite cu mari greutăți și le vom prețui întotdeauna cum se cuvine. Vom apăra valorile și principiile noastre comune consacrate în tratate. extras din declarația de la SIBIU)

  Cred că în ultimii ani în loc să ne mobilizăm exemplar, să fim perseverenți și de neclintit măcar pentru a ne apăra șansele de câștig pe care alții ni le oferă, am învățat foarte bine să găsim vinovați dinainte pentru eventualul nostru eșec, să ne resemnăm înaintea luptei descărcând toate frustrările acolo unde suntem direcționați de inamici prin sugestii directe sau subliminale bine ticluite.

  0
  0
 14. #39 Comentariu nou

  Îmi cer scuze dacă am blocat comentariile pe blog.

  Ceea ce am postat este un exemplu despre cât de atent trebuie să ne analizăm reacțiile de genul ”Winter is coming”

  Sper ca toți prietenii acestui blog și mai ales Vlad să înțeleagă intenția mea pozitivă si la ce nivel de subtilitate functionează mecanismele descrise de CB în ultimul guest post și cum ne pot afecta emoțional sugestii aparent neutre pe care le trecem foarte usor cu vederea, dar produc efecte.

  Știm toți că Vlad are opțiuni declarate ferm si că prin pozitionarea lui rațională nu ar face nicio concesie celor care folosesc instituțiile statului exclusiv în interes personal.
  Dar, așa cum ne-a aratat CB, latura emoțională face asocieri, generează atitudini și uneori efecte pe care latura rațională nu ar avea niciun motiv să le accepte.
  Toți trecem prin asa ceva.
  Avertizarea lui CB trebuie să ne pună în gardă.
  Tiparele mentale pe care subconstientul le suprapune peste emoții pot genera abordări iraționale.
  Uneori interpretăm atitudinile celorlalti prin prisma așteptărilor pe care le avem de la ei stimulați si de sugestii care trec neobservate dar ne hrănesc temerile.

  Sunt de părere ca postarea lui CB nu a fost nici foarte dezbatută și nici înțeleasă foarte bine.
  Cred că trebuie să se dedice unei cercetări mai aprofundate si ca este extrem de necesar să revina asupra teme pentru a ne furniza date relevante și utile asa cum ne-a obișnuit.

  Toți folosim din ce în ce mai mult informațiile din mass-media și ”inteligenta artificială”, iar ritmul în care devenim din ce în ce mai dependenți de acestea ne expune la riscuri pe care nu ni le puteam imagina cu foarte puțin timp în urmă, iar în prezent cu foarte mare dificultate le-am putea întelege.

  Mă refer în mod special la cum este afectat modul nostru a filtra și acumula informația, de a discerne asupra relevanței si de a lua deciziile cele mai potrivite.

  Trebuie să întelegem că avertismentul lui CB vrea să ne semnaleze că dezbinarea de care ne plângem, de fapt sălășuieste în noi.

  Este posibil ca lupta între conservatorism si progresism, între emoție și rațiune să se dea în noi, iar cineva să stie cum să profite de asta.

  0
  0
  • #40 Comentariu nou

   Pai unde altundeva sa salasuiasca dezbinarea decat in noi?

   0
   0
  • #41 Comentariu nou

   În general ne plângem de faptul ca suntem mult mai dezbinați ca societate fața de acum 30 de ani.
   Ne întrebăm de unde a aparut lipsa de coeziune și cum de aceiași indivizi care puteau să se sustina să se ajute să colaboreze cu un timp în urmă acum sunt dezbinați.
   Ne întrebăm cum un dezacord obiectiv care prin înțelegere poate fi adus în poziția de a crea progres și evoluție poate duce la dizgrație, repulsie, ură conflict.
   Dacă privim retrospectiv putem vedea clar cine și cum a profitat și cine are interesul să destructureze coeziunea societății.
   O neconcordanță internă între latura emoțională și cea rațională este privită mai degrabă ca ceva patologic, o anomalie tratabilă nu ca o dezbinare.
   CB ne-a arătat în postarea ”winter is coming” cât de performante au devenit mecanismele și instrumentele de alienare, la ce scară sunt speculate fără să știm, micile noastre slăbiciuni, cum se folosesc, pentru ce si de către cine.
   Această ”dezbinare” între interesul nostru practic și actiunile bazate pe emoții este pericolul pe care trebuie să-l ințelegem mai bine și față de care să găsim cele mai eficiente metode de protecție.

   0
   0
  • #42 Comentariu nou

   ………………”guvernul meu”, „poporul meu”, „romania gurilor stirbe”,…..,

   0
   0
  • #43 Comentariu nou

   @bugsy
   Nu ma refeream deloc la declarații politice stupide de genul:
   ”Acest pas admirabil şi curajos ne-a impresionat pe mine, Guvernul meu şi poporul român”.
   Mă refeream la faptul că este nefiresc să avem familii în interiorul cărora să existe false divergențe de interese pornind de la dezacorduri economice, sociale sau politice create pe baza diseminării conceptelor de manipulare post-adevăr .
   Acest gen de dezbinare crează alienare și trenduri de involuție a societății.

   0
   0
  • #44 Comentariu nou

   @bugsy
   https://www.youtube.com/watch?v=aA4jUU-ntHs – Poate si de la baieti gen Hans Brussselmans

   0
   0
  • #45 Comentariu nou

   Cu ceva timp în urmă trolați pe aici mai cu perdea.
   Acum veniți cu propaganda comunistă jegoasă.
   Mai aveți puțin și rămâneți doar cu jegul.

   0
   0
  • #46 Comentariu nou

   @Plain Sight
   La tine sunt manifestari de la mai multe boli. Un individ devine bolnav psihic atunci cand nu mai accepta pe altii, cand pierde contactul cu realitatea si nu se mai poate adapta normelor sociale, ocupationale si culturale. La tine constatam:
   – reactioneaza cu suspiciune la schimbarile de situatie si gasesc motive ostile si rau-voitoare in spatele actelor inocente sau chiar pozitive ale altor persoane
   – atunci cand ei cred ca si-au confirmat suspiciunile reactioneaza cu furie
   – aceste persoane ignora fara mila drepturile si sentimentele celorlalti
   – nu anticipeaza consecintele negative ale comportamentului lor antisocial si nu simt remuscari sau vinovatie dupa aceea
   – aceste persoane pot explica logic si veridic comportamentul lor sau dau vina pe altii – muie psd
   – persoanele sunt permanent in cautarea cuiva care sa le poarte de grija – UE
   – a simtit ca oamenii ar fi impotriva sa
   – tendinta la ingrijorare excesiva pentru lucruri cotidiene, tensiune fizica, nervozitate
   – tulburarea de panica ce apare spontan in situatii in care cei mai multi oameni nu s-ar teme
   – obsesie, idee, gand sau impuls persistent care nu poate fi eliminat prin logica sau rationamente
   Daca vrei iti dau link-ul si apoi te duci la specialist ca sa te rezolve.

   0
   0
  • #47 Comentariu nou

   @PSD
   Sunt de-a dreptul impresionat:
   – Cum doar pentru grija mea ai facut efortul de a-ți activa și cel de-al doilea neuron!
   – Cum un comunist, PSD-ist jegos pledează pentru inocență când postează clipuri ale Partidului Socialist Olandez care face propagandă rusească!
   – Cum un PSD-ist se simte agresat când îi sunt devoalate intențiile!
   – Cum un apărător al infractorilor apelează la sentimente!
   – Cum se plâng PSD-stii că le sunt rănite sentimentele
   – Logic și veridic sunteți toți infractori chiar și prin complicitate.
   – Cât este de evident că vă supără lumea civilizată! Știe Daddy de ce!
   – Am văzut mitingul PSD, n-aveai de unde să aduni materie cerebrală pentru o persoană!
   – Ai dreptate sunt puțin îngrijorat în ceea ce vă privește doar din compasiune pentru specie!
   – Voi chiar credeți că mai primește cineva sfaturi de la infractori!

   0
   0
  • #48 Comentariu nou

   @Plain Sight
   Mai bine urmezi sfatul meu. Ca de fiecare data, nu intelegi nimic dar esti agresiv. Iti fac rezumat desi nici asa nu cred ca vei intelege prea mult. Bugsi a scris ceva iar eu am completat cu acel link. Legat de ce ai scris tu:
   – oamenii au grija de natura si de toate fiintele deci e normal sa am grija si de tine
   – nu sunt nici comunist si nici pesedist. Nu pledez pentru inocenta, doar am dat un link. Oricum acel clip este mult mai decent decat porcaria aia cu Isus si muie PSD, creatie bolsevica/satanista.
   – parca Timmermans este socialist. Asta inseamna ca mananca cacat pentru ca e platit de rusi si cauta sa-i dezbine de romani in interesul rusilor, Nu uita si ca Merkel face afaceri cu amicii tai rusi desi nu e de stanga.
   – nu sunt pesedist, nu ma simt agresat, nu ma plang. Am dat doar un link. Daca te referi la al 2-lea mesaj, asa scriu aia care se pricep despre problemele mentale pe care le ai tu, Bot si restul.
   – nu apar infractorii si nici nu sunt infractor. Eventual tu aperi infractorii adica firmele straine care fac ‘optimizare fiscala’ bancile care spala bani rusesti si altii de genul asta. Infractori nu sunt doar pesedistii care iau spaga ci toti cei care produc pagube, inclusiv EADS. Furturile nu au culoare politica sau nationalitate.
   – ideea ca toti dusmanii tai sunt infractori ori are cauza medicala ori vine de la noul bolsevism care repeta temele de acum 90 de ani cand si membrii familiei erau nashpa daca nu-l turnau pe dusmanul de clasa. Credeam ca o sa-mi ceri link-ul ca sa te lamuresti si apoi sa mergi la medic ca sa te repari dar tu plictisesti oamenii cu aceleasi prosteli: rusii, jegosii, infractorii. Cred ca e mai bine sa ignori ce scriu.

   0
   0
  • #49 Comentariu nou

   Amice, ai prea mult timp liber din moment ce vrei să explici unui prost că-i prost!

   0
   0
  • #50 Comentariu nou

   @PSD
   Mai întâi sa vedem cu ce te lauzi mătăluță…
   Postezi un link al Partidului socialist din Olanda care a fost înființat în 1971 ca partid Maoist cu numele ”Communist Party of the Netherlands/Marxist–Leninist (KPN/ML)”, iar actualmente face propagandă rusă pentru dezbinarea UE.
   – exact la subiect –
   Iar apoi spui că ești inocent, nu esti nici comunist, nici PSD-ist ceea ce este fals, adică esti și mitoman pe deasupra.
   După ce ești deconspirat, sub pretextul că dai sfaturi, începi ca toți PSD-istii să împrăștii cu rahat poate te ascultă vreun retardat.
   Sunteți jalnici sub toate aspectele. Pana și ”perla propagandei deșănțate” A3 a ajuns să recunoască prin vocea Catalinei Porumbel ca este o televiziune pentru retardați.
   Unul zice că suntem o nație de infractori, altul zice că vrea în Schengen.
   Unul face campanie pentru europarlamentare și zice că nu vrea să predea UE toate bogațiile (mai exact furăciunile). De ce nu se duce să facă în Rusia campanie că tezaurul e acolo.
   Acesti infractori retardați au rămas in 1990 la sloganul ”nu ne vindem țara.”
   Nu vă mai bagă nimeni în seamă.
   În lumea civilizată sunteți ”nimic”.
   În fiecare zi deveniți din ce în ce mai transparenți.
   Ce vă îndreptățeste să dați sfaturi?
   Doar tupeul de infractori.

   0
   0
  • #51 Comentariu nou

   @Mihu
   Deși nu suntem amici iți mulțumesc!

   0
   0
  • #52 Comentariu nou

   @Plain Sight
   Nu ma laud. Ti-am sugerat sa mergi la medic si nu ai mers. Nu m-ai ascultat deci nu ma pot lauda ca am facut un bine. Desi esti in spume, iti raspund.
   – zici ca aia care au facut clipul sunt maoisti. Posibil insa fac mai putin rau fata de comunista Mogherini https://israelseen.com/2015/07/21/israel-seen-who-is-the-real-federica-mogherini/ sau de trotskistul Moscovici https://en.wikipedia.org/wiki/Pierre_Moscovici infiltrati la UE.
   – nu am dat sfaturi celor care citesc pe aici. Tie ti-am facut o mica descriere a problemelor pe care le ai la mansarda. Deci nu sfaturi la toata lumea ci un sfat pentru tine.
   – la tema cu Rusia stim ca marile banci din vest spala bani rusesti si ca nemtii fac afaceri grase dar ii cearta pe prosti cand nu-i penalizeaza pe rusi.
   E clar ca nu e nimeni asa de prost sa te finanteze ca sa bagi diversiunile astea. Sunt ‘creatiile’ tale. In loc ca sa se discute despre alegerile din 26 mai, tu cauti sa distragi atentia cu prostelile astea obosite. Crede-ma ca e bine sa-ti iei medicamentele ca sa nu ajungi ca ala de la Brasov. Nu te mai uita la Catalina Porumbel, ignora-l pe Caramitru si ceilalti agitatori. Poate e mai bine sa comentezi pe bloguri de sport sau de can/can-uri. Iti vreau binele.

   0
   0
  • #53 Comentariu nou

   @PSD
   1. Esti ridicol până la retard cu sfaturile copy-paste, dar poți insista că nu se supără nimeni.
   2. Deși nu cred că ai simțul penibilului, te faci de râs cu link-urile prin comparație cu PSD.
   3. Toată lumea vede ce idioți periculoși pentru UE conduc România.
   https://www.dcnews.ro/marine-le-pen-critici-vehemente-la-adresa-rominiei-romaniei-ne-ducem-in-cap-cum-putem-permite-astfel-de-aberatii_652975.html

   0
   0
  • #54 Comentariu nou

   @Plain Sight
   Mogherini si Moscovici sunt ‘familia’ ta europeana. Conform textelor tale, te-ai deconspirat. Sper sa scapam de astfel de specimene la UE. Poate ca asta e unul din motivele pentru care provoci diversiuni, iubesti d’astia cu trecut colorat si d’aia cu sciatica. Eu sunt contra aducerii in tara a pakistanezilor si in general a tuturor musulmanilor. Asta este diferenta dintre noi, pe mine nu ma intereseaza cine ii aduce, sunt contra. Smecheria este ca aici trebuie sa existe idioti utili care sa latre contra aducerii pakistanezilor dar sa taca la aducerea violatorilor si viitorilor extremisti pe care ne obliga UE sa-i primim. Este o mare diferenta intre muncitorii pakistanezi si violatorii trimisi de UE, primii vin (sper sa nu) sa lucreze deci muncesc pentru bani iar aia de la UE trebuie intretinuti de statul roman. Slugile normal ca nu comenteaza desi violatorii ‘relocati’ sunt platiti din bani publici plus o mica spaga de UE.

   0
   0
  • @PSD – mă crucesc când citesc ce scrii, pe bune. “Violatori” trimisi de UE in Romania? Pakistanezi? Musulmani? Pe bune?? Imigratia in Romania e o gluma nesemnificativa, musulmanii au șaormării și carciumi libaneze, cred ca am intalnit un singur pakistanez in 50 de ani aici, spala masini si a fugit in Vest cum a strans destui bani sa-si plateasca drumul.

   De unde naiba vin isteriile astea autohtonist-băștinoase, nene? Caragiale curat, noi de ce sa n-avem si noi falitii nostri, imigrantii nostri, sa ne plangem si noi?

   lol.

   0
   0
  • #56 Comentariu nou

   @Vlad
   Despre pakistanezi citesti in link-ul dat de plain. Nu aveam de gand sa discut despre asta dar el a dat linkul pentru ca nu are argumente. Eu nu ma refer la imigratie ci la cantitatea de ‘refugiati’ negociata ca sa primeasca Romania. Ca sunt violatori nu am acum timp pentru argumente dar daca insisti voi scrie. Important este sa se discute despre alegeri dar unii tot cauta sa repete doar cu ciuma rosie ca legat de alegeri si UE nu au nimic in cap. Nu e vorba de isterie, cetatenii europeni sunt impartiti in 2 categorii, una care ii primeste cu flori pe migranti iar alta ce nu doreste migranti. Eu nu doresc.

   0
   0
  • Cati refugiati a primit Romania in ultimii 5 ani? Cati “i s-au alocat”? Cati romani au plecat din RO in ultimii 5 ani?

   Serios, hai cu o înspăimântare reală, asta e chiar ridicolă. Pe refugiații care ajung aici din greșeală îi apucă plânsul când află unde au sfârșit. Râde lumea, dom’le.

   0
   0
  • #58 Comentariu nou

   @Vlad
   Tema articolului era alta. La comentarii am dat un link unui tip bugsy. A intervenit un sarman cu abureli. Pentru ca nu avea argumente a dat link la un articol in care se vorbeste despre Le Pen care critica guvernul pentru ca vrea sa aduca pakistanezi. Asta era argumentul sarmanului, chiar si Le Pen e contra guvernului. I-am raspuns necajitului pe graba pentru ca aveam de rezolvat alte probleme. Ideea este asa: s-au stabilit cote de migranti iar Romania a acceptat. Acestia trebuie primiti mai devreme sau mai tarziu. Este adevarat ca unii care au ajuns aici au plecat spre vest. Foarte bine au facut. Sper ca si altii sa faca la fel. In vest traiesc multi romani. Majoritatea muncesc. Fie ca lucreaza in IT, fie la capsuni, sunt oameni cinstiti. Insa sunt si unii romani care fura. De aici comentariile unor europeni (francezi, englezi) despre romanii hoti. Romanii, nu unii romani. Am invatat aceasta valoare europeana si o repet legat de migranti. Acestia sunt si ei o parte care muncesc, alta care traieste din ajutoare de stat (asistati) iar o parte sunt infractori/violatori. Deci folosesc termenul violatori la fel ca cei de la Arte dar si multi alti europeni adevarati. Chiar aici a scris ciudatul ‘plain’ ca si sustinatorii pesedisti sunt infractori pentru ca sustin infractorii. Deci si sustinatorii lui iohanis sunt infractori pentru ca iohanis are de dat statului 330.000 euro plus casa. La fel si migrantii musulmani, o parte sunt infractori iar ‘plain’ poate spune ca toti sunt infractori pentru se sustin intre ei. Eu nu ma plang de migranti, doar ca nu vreau sa fie adusi aici. Se plange Le Pen pentru un proiect cica semnat de ciuma rosie. Pe umarul lui Le Pen plange si ‘plain’ Astia vor sa inspaimante lumea. Nu e vorba de isterii autohtonist-băștinoase ci de valori europene invatate de la Arte si de la multi alti europeni.

   0
   0
  • #59 Comentariu nou

   Eu cred ca „PSD” e Bombonel: tot vorbeste despre ‘Arte’ plus are propaganda/deflectie cat cuprinde. Anti-european cand trebuie aburit. Iaca din cauza unor troli ca astia deplang soarta blogurilor romanesti. Dupa media/ziare, incet-incet au sa fie sugrumate si cele mai bune bloguri de citit. Au sa ramana doar mizerii de vloguri cu ce sa mananci/porti/cumperi. Din 4’n4 ani bineanteles au sa recomande baetii de la PSD sau cum naiba s-o mai chema daca trebuie sa-si schimbe blana.

   0
   0
  • #60 Comentariu nou

   @DanC
   Sunt contra Europei cu 2 viteze, contra impunerii de cote cu migranti si contra armatei europene adica pro/NATO ca sa intelega si cretinii. De fapt despre asta ar trebui sa se discute dar din pacate ai fost dresat doar pentru cateva lozinici. Daca 10 tari vor Europa cu 2 viteze iar restul nu vor nu insemna ca astia restul sunt anti-europeni. Daca vreau sa beau suc care are aceleasi calitati cu cel din Germania nu sunt anti-european babaiatule. Nu Antena 3 ci ProTv a demonstrat diferentele de calitate intre produse vandute in Germania/Franta si cele vandute la noi si alte tari din est. Probabil ca tu intri in categoria celor care sunt contra lu’ Putin dar sug ciorapii ministresei austriece care a dansat la nunta cu Putin. Adica cu dusmanul cu care austriecii si nemtiii fac si afaceri de miliarde.

   0
   0
  • Din pacate, Europa aia cu doua viteze e inevitabila si este, intr-o oarecare masura, si rezultatul guvernarilor antinationale ale PSD din ultimii 30 de ani (adica vreo 20 din aia 30).

   0
   0
  • #62 Comentariu nou

   @Vlad
   Posibil sa ai dreptate dar acum se fac alegeri iar oamenii trebuie sa-i aleaga pe cei mai buni care pot reprezenta interesele Romaniei. Am inteles ca e nasol cu muiepsd, ciuma rosie si restul. Merg altii si ce fac acolo? Nu tine la aia cu ‘greaua mostenire’ iar problemele grele care divizeaza acum UE nu au ca vinovat exclusiv pe Dracnia. Pentru unii gen ‘plain’ posibil sa gaseasca vinovat pe ciuma rosie pentru ca Barcelona a pierdut cu 4-0 dar pentru primirea migrantilor si mai ales pentru armata UE trebuie sa fie alesi oameni capabili ca sa ia decizii bune nu sa le suga ciorapii alora si sa fie mandri ca au intrat si ei in poza si au votat cum a vrut ‘familia europeana’

   0
   0
 15. #63 Comentariu nou

  Păsărele ciripesc cum ca prima grija a lui Klaus la palat este setup-ul corect al receiver-ului pentru TV.
  Canalele de golf sunt febletea dansului.
  Curat ficus.

  0
  0
 16. #64 Comentariu nou

  Eu unul nu sunt dezamăgit de Klaus.
  Am stiut exact ce votez in 2014. La fel cum mi-am calcat pe inima in 2000.
  Problema e ca nu se zareste cineva ok la orizont pentru urmatoarele prezidențiale.

  0
  0
 17. #65 Comentariu nou

  Acum ce mai vrem, sa ne dea cate o galeata si o sapca Iohannis sa mergem la referendum? Toata lumea stie de alegerile de pe 26 mai si despre referendum, deci mai asteptam? Mergem votam si-i convingem si pe cunoscuti sa faca la fel

  0
  0
 18. #66 Comentariu nou

  Culmea e ca-l ataci pe Johannis ca nu face nimic chiar in ziua in care a organizat Summitul de la Sibiu. Dar ce-ai vrea sa mai faca, sa inventeze leacul contra cancerului? Basescu nu ne-a placut ca era jucator, Iohannis nu ne place ca nu-i mahalagiu. Pai de asta nu stim ce sa votam si suntem tot timpul nemultumiti, ca suntem foarte usor de nemultumit ca popor, tot timpul ne uitam la ce fac si ce nu fac altii, dar niciodata nu ne uitam in oglinda. Si acum cu referendumul e la fel, trebuie sa vina Iohannis in genunchi sa ne roage sa mergem sa votam, ca pentru noi e o mare greutate

  0
  0
 19. #67 Comentariu nou

  „Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității a verificat toți candidații la alegerile europarlamentare dacă au colaborat cu Securitatea. Pentru cei care nu au colaborat, CNSAS a dat undă verde, dar un singur candidat a fost respins, iar acesta este Traian Băsescu. Dosarul ar fi fost identificat de un fost angajat al SRI, în prezent la CNSAS.”
  „Traian Băsescu a fost verificat de mai multe ori de către CNAS, ultima adeverință, de necolaborarea cu Securitatea, fiind din februarie 2014. Celelalte sunt din 2002, 2004, 2006 și 2009.”
  …………………………………………………………………………………………………………………………………………………….
  Pe cine deranjeaza ACUM Traian Basescu?

  0
  0
  • #68 Comentariu nou

   Mie mi se pare evident!
   După ce l-a suspendat de două ori degeaba și i-a facut comisie parlamentară să vada cum a luat creditul i-ar băga si-o sârma-ncur dacă ar putea.
   Ghici?

   0
   0
  • #69 Comentariu nou

   P.S.
   Un indiciu pentru cine are dificultăți.
   Urmariți banii! (Mircea Băsescu – Bercea Mondialul)

   0
   0
  • #70 Comentariu nou

   De data asta nu e vb de bani.

   0
   0
  • #71 Comentariu nou

   Păi nici atunci nu era vorba despre bani ci despre recuzită pentru scena mitei.

   0
   0
  • #72 Comentariu nou

   De fapt s-a jucat pe mai multe planuri
   1. Intră MB justiția ramane neatinsă.
   2. Rămâne liber MB justiția e praf – intră TB.
   3. Maior rămâne curat în ambele cazuri până când justiția e praf.
   4. Finanțatorul trece pe pf justiția.

   0
   0