Un Litoral-fantomă

Zilele trecute, ordine prin fotografii mai vechi; dau peste câteva cadre de astă vară, de pe litoral – de pe “Litoral”, ca să fim pompoși. M-apucă disperarea în timp ce le răsfoiesc. Ruine în stațiuni, faleze defrișate, hoteluri abandonate, construcții începute și niciodată terminate.

Singura schimbare în aceste locuri, an după an, este degradarea – și nu doar aici, în fostele stațiuni-vedetă ale comunismului. În afară de două-trei orașe dinamice și în afara câtorva oaze de prosperitate, întreaga Românie seamănă mai degrabă cu un Pripyat din care lumea se evacuează cu încetinitorul. Nimic nu se mai repară aici iar de plecat pleacă cine poate, cât mai departe.

Cine-i vinovat? Legionarii, țărăniștii, reptilienii, statul paralel, soroșiștii.

Mereu, altcineva.

18 comentarii Adaugă comentariu

 1. Aceeasi fantoma, la Voineasa.

  Thumb up 6
 2. Cate amintiri mi-ai trezit cu poza reprezentând intrarea in campingul Olimp :((( Chiar am trecut pe acolo in urma cu câțiva ani, si am plecat aproape plângând.
  Niște stațiuni cu arhitectura drăguța, peisagistica bine gândită, in care s-au investit enorm de multi bani in vremea lui Ceașca…pe care, din stadiul actual de degradare, nimeni nu va mai avea capacitatea sa le refacă.
  Insa, asa-i romanul, mereu trebuie sa o ia de la zero.

  Comentariu apreciat Thumb up 16
 3. Care dintre noi nu este vinovat? Nu e un cerc vicios? Nu se investeste, deci lumea nu merge, pentru ca merge in strainatate, deci nu sunt venituri, deci se degradeaza, deci lumea nu merge….trist….(si) aceasta este Romania.

  Comentariu apreciat Thumb up 6
  • Deci lumea ar trebui sa mearga, indiferent de conditii, pentru a exista bani de investitii? Deci publicul are si el partea lui de vina, o parte chiar importanta?

   Thumb up 2
  • @Sandro
   Nu este chiar așa. S-a mers pe principiul “sacului fără fund”, iar la faliment si abandon se ajungea indiferent de numărul de turiști (presupunând prin absurd ca turiștii ar fi plătit prețuri actuale pentru condiții vechi de 30 de ani).
   Pur si simplu, dupa ‘90 au pus labele pe acele avuții diverși foști tovarăși, cu niciun dram de simt de răspundere, la fel cum s-a întâmplat cu absolut orice altceva din “vechea era”. Romanii nu au știut sa preia si sa imbunătățească ceea ce era greșit in regimul ceaușist, ci mai degrabă s-au descotorosit de orice responsabilități si au lăsat totul de izbeliște (ca deh, era “din vechiul regim”, deci prost). Așadar, cei “noi”, și-au facut in liniste “dreptate”, împărțindu-si totul pe modelul “una tie, zece mie” ;)

   Thumb up 0
 4. Singura care nu pleacă este starea de lehamite şi de neputinţă. Sunt mai multe Românii, se trag una pe alta sau se abandonează, pur si simplu. Pentru că de atâta amar de zi (cum se numeşte şi blogul) s-a instalat în poporul ăsta resemnarea. Oamenii, multi dintre ei, trăiesc fără vise şi perspectivă. Dar ceea ce faceti în presa şi radio ajută enorm. Schimbă mentalităţi, educă şi poate dă şi încredere în propriile forţe. Părerea mea, cum zicea dnul Văcăroiu, pe vremuri..

  Thumb up 3
 5. Mazare ”Sa-mi faceti statuie in mijlocu la Mamaia acolo unde vara e fuleanu! Ce razi ba mustata acolo in spate?”

  Thumb up 7
 6. Pai intrebati-l pe agathon cui si pe ce bani a vandut hotelurile si restaurantele si terasele din neptun.
  si pe filip, fostul director al sc neptun olimp sa
  si veti descoperi ca cei care le-au cumparat s-au trezit fie ca vor sa faca profit si atat ( fara investitii), fie ca vor sa le vanda pe meleoane ( nu, n-am gresit) la nemti ( TUI, etc), si ce sa vezi, aia nu le-au dat nimic.
  si uite-asa trece povestea…

  Thumb up 8
 7. Soluția e una singură. Dar greu de luat, dat fiind comuniștii ăștia de acum:
  – naționalizat ce s-a vândut și e în paragină
  – vândut pe un leu câte o stațiune întreagă la firme de profil de afară (de ex: Neckermann, TUI) și de la noi (de ex: Eurolines, Christian Tour) ca să poată să facă proiecte întregi care să se concureze cu obligația FERMĂ de a investi în modalităţile de a proteja țărmul față de atriţia naturală a plajelor. Și cu monitorizarea cerinței pe 50 dw ani făcută de un.terț respectabil la.nivel mondial

  Comentariu apreciat Thumb up 16
  • @curly: Nu exista nici-o solutie care sa inceapa cu “naționalizat” si sa fie buna. Cine e asa prost de afara sa cumpere fie si pe pret zero doar obligatii si batai de cap? Adica e proprietate personala DAR trebuie sa faca x si y, are voie doar sa puna preturi modice etc :)

   Thumb up 0
 8. @ Dan C: e soluție neortodoxă, admit. Ca idee, asta e soluția pe care mi-a spus-o un consultant prin 2006-2007. Mi s-a părut greu de înghițit, dar după 10 sujtem la fel. Cel mai ușor este să nu faci ceva. Orice. Adică ceea ce fac onor miniștrii Turismului de 20 ani. Plus că nationalizarea se folosește la greu în infrastructură, de ex..de ce nu ar merge translatat și aici?!
  Plus că eu nu vorbeam de nimic altceva decât să aibă reponsabilitatea mentinerii suprafețelor de plajă de pe litoral. Cât costă, se poate afla destul de rapid. Și vezi dacă e o varianta sau cauți alta; numai că asta trebuie să înceteze cumva

  Thumb up 4
 9. Locatia in gestiune a fost sora de cruce a MEBO. Ce i(le)-a intrat in mina s-a transformat in ruina.
  … sau in noi “ansambluri imobiliare”.
  Am mers, anul trecut (?), de la Mamaia spre Navodari. Am ramas fara cuvinte… de oroare.
  Emblematic mi s-a parut unul din carele alegorice ale Madagascarianului abandonat linga fosta posta/agentie CFR in Mamaia.
  Dupa noi, potopul. Daca ploua.

  Thumb up 5
 10. Dezastru!
  La imaginile prezentate suntem complici cu toții.
  Să nu uităm că reflexia actului de administrare politica si economica este reflexia poporului. Cand 40% din populatia cu drept de vot se prezinta la urne, ai imaginea aceea.
  Si mai e un alt aspect: ADN-ul, noi nu am fost o natie unita, noi ne-am tradat semeni, frati pentru ca noi inca suntem natiunea cu “ sa moara capra vecinului”.
  Din mocirla si noroi ne-a scos un neamț, Carol I.
  Probabil ca fara cei 45 de ani de comunism salbatic, eram mai bine, probabil. Adunam si cei 29 de ani de cvasidemocratie si am totaliza un rasunator 84 de ani de comunism si comunisti, pentru ca ei nu au pierit in 1989, ii avem si astazi printre noi. Singura sansa a Romaniei este trecerea organica la cele Ceresti a celor ce au propaga inca bolsevismul. Iar Romania mai are o mare dilema, nu are o opozitie veritabila, musteste si ea de mentalitati rosii.

  Thumb up 5
 11. Poate va descrețesc frunțile, poate va pun pe gânduri. Întreaga Românie de la crestele munților la sufletele oamenilor este un Pripyat. Litoralul nu putea face excepție. Daca mă gândesc ce era litoralul acum 20 de ani sau 30, sau mai mult…. Când mă uit la filmele din urmă cu 20 de ani sau mai mult realizez că altfel erau sufletele oamenilor. Raportandu-mă la sufletele oamenilor pare ca nu este vorba doar despre România. Deci?

  Thumb up 4
 12. Traiesc in Canada de 25 de ani si am strabatut-o in lung si lat (mai mult lung) si am intilnit doar citeva statiuni turistice de marimea celor de pe Litoral. Canada este o tara cu nivel de trai ridicat, cu mult Litoral, si avem destui bani de cheltuit dupa ce platim bill-urile (disposable income). Si unde mergem in vacanta “la Mare”? Mexico, Dominican, Jamaica, Costa Rica, Cuba. Dece? pentru ca nu este rentabil economic o statiune de Litoral care merge doar 3 luni din 12, in Carribe e vara tot timpul si proprietarii de holteluri pot face un profit decent vinzind vacante la preturi pe care le putem plati (inclusiv zbor de 2000 mile tur-retur).
  Sorry, e Geografia de vina.

  Thumb up 4
 13. O sa vina strainii sa investeasca si noi ramanem cu ea in mana, scuzati-mi expresia

  Thumb up 0