Minunatele întâmplări și coincidențe din viața dlui Mihai Busuioc, noul șef al Curții de Conturi

Camera Deputaților l-a validat pe dl. Mihai Busuioc ca președinte al Curții de Conturi. Aceasta este o funcție deosebit de importantă în România, deoarece Curtea de Conturi verifică modul în care este cheltuit banul public iar pe baza constatărilor făcute de inspectorii Curții pot fi declanșate anchete penale. E important ca inspectorii Curții de Conturi să fie persoane integre, asupra cărora să nu planeze nicio suspiciune – și cu atât mai important este ca șeful instituției să fie un exemplu în acest sens. Ceea ce ne duce la articolul de azi, în care observăm câteva amănunte interesante din trecutul dlui Busuioc, care va fi președintele CC pentru următorii 9 ani.

Adică acest domn:

Dacă vă sună cunoscut numele dlui Mihai Busuioc, este pentru că el a căpătat o oarecare celebritate în timpul agoniei cabinetului Grindeanu. Atunci, dl. Busuioc era secretar general al Guvernului și avea ca îndatorire, printre altele, să contrasemneze actele adoptate de Guvern înaintea publicării lor în Monitorul Oficial. După cum știm, în România actele Guvernului (și nu numai) intră în vigoare “la publicarea în Monitorul Oficial”. Când Sorin Grindeanu l-a demis pe Mihai Busuioc, el a refuzat să contrasemneze demiterea, drept pentru care aceasta n-a putut fi publicată în Monitor, drept pentru care el n-a putut fi dat afară.

Tare, nu? Catch-22!

Cu acest truc, Mihai Busuioc a blocat, practic, încercarea lui Sorin Grindeanu de a constitui o echipă care să reziste la guvernare. Asta i-a oferit lui Liviu Dragnea timp să negocieze sprijin pentru moțiunea de cenzură a PSD împotriva propriului guvern.

Dl. Busuioc este, evident, trup și suflet în tabăra Dragnea. Foarte bine, nimic ilegal în asta… cred.

Dar ce-i leagă pe cei doi? Notați că am scris “ce”, nu “cine”.

Păi, să ne uităm la niște date, niște informațiii și niște funcții.

Știm deja că, pentru trecerea domeniului Belina de pe Dunăre de la Apele Române la CJ Teleorman, a fost nevoie de schimbarea unor coduri de clasificație pentru suprafețele respective, pentru că altfel transferul nu se putea face prin HG, ci doar prin lege (și bătea la ochi). Schimbarea acestor coduri, prin care un braț al Dunării și o insulă erau mutate, pe hârtie, de pe Dunăre, ca să fie transmise, în cele din urmă, în folosința privată a unor persoane care pescuiau știuci acolo, s-a făcut printr-o hotărâre de guvern inițiată de ministrul Mediului de la vremea respectivă, dna Rovana Plumb (de aceea o și caută procurorii pe dna Plumb). Hotărârea asta a fost dată pe 6 noiembrie 2013. Pe 27 noiembrie, dna Sevil Shhaideh, secretar de stat la Ministerul dezvoltării, a inițiat o altă hotărâre de guvern prin care domeniul Belina a fost efectiv trecut la CJ Teleorman (care l-a dat mai departe după aceea cui știm, nu mai revin).

Dar anumite suprafețe din domeniul Belina erau închiriate de altă companie și, ca atare, transferul de la Apele Române la CJ Teleorman, care anunțase că vrea să facă o investiție la Belina (acesta era, declarativ, și motivul transferului), încălca interesele contractuale și comerciale ale acestei firme. Guvernul României nu putea anula prin HG contractul respectiv. Prin urmare, și fiți atenți aici, “pentru a nu atrage atenția administrației publice centrale cu privire la existența unor interese ale acelei firme private referitor la insula Belina și brațul Pavel, s-a dorit obținerea unor extrase de carte funciară “curate”, în care să nu apară contractele de închiriere având ca părți Administrația Apele Române și această societate comercială.”

Cu alte cuvinte, cineva de la Cadastru a falsificat niște documente. Practic, “au fost radiate notările privind încheierea contractelor de închiriere cu acea firmă privată” (cf. comunicatului DNA).

Procurorii DNA anchetează acum trei funcționari de la Biroul de Cadastru Alexandria (și Teleorman), despre care au indicii că au participat efectiv la falsificarea acestor acte.

Care e legătura cu dl. Mihai Busuioc, veți întreba?

Niciuna, decât că dl. Busuioc era, la momentul respectiv, director al Corpului de Control al Agenției Naționale de Cadastru, venit în această funcție de pe poziția de director general adjunct al Agenției de Cadastru.

De altfel, dl. Busuioc a avut o lungă carieră la Cadastru: a început în 1999, cu o funcție modestă la Biroul de Carte Funciară de pe lângă Judecătoria Sectorului 4, după care a fost registrator, consultant, șef serviciu, director general adjunct și, în fine, director general al Agenției timp de câțiva ani (CV-ul dlui Busuioc este aici, pe site-ul SGG).

S-ar zice că dlui Busuioc i-a trecut glonțul pe la ureche. Așa o măgărie făcută la Biroul de Cadastru Teleorman? Bine că n-a semnat nimic, nu? N-am nicio îndoială că funcționarii de la Cadastru, prinși cu fofârlica de procurorii DNA, vor declara că a fost numai ideea lor, nu se poate altfel, nu?

Oricum, ceva trebuie să-l fi mișcat pe dl. Busuioc în perioada aceea pentru că, după 15 ani la Cadastru, dânsul a făcut o schimbare profesională importantă.

Pe 12 februarie 2014, el a plecat din Agenția pe care o știa atât de bine pe postul de consilier-secretar de stat (ulterior secretar general adunct și secretar general) la Ministerul Dezvoltării Regionale. Da, chiar acel minister condus de dl. Liviu Dragnea, supranumit și baronul de Teleorman, și unde mai era secretar de stat și dna Sevil Shhaideh, om de mare încredere pentru dl Dragnea, implicată direct în transferul domeniului Belina la CJ Teleorman.

Fără nicio legătură, desigur, dar pe când dl. Busuioc încă se adapta la noua sa poziție de rang înalt, CJ Teleorman a trecut domeniul Belina în administrarea firmei Tel Drum (în martie 2014), firmă despre care dl. Dragnea insistă în continuare că nu-i a lui. Oricum, dl. Busuioc a fost inspirat, pentru că la Cadastru au urmat alte schimbări după plecarea sa, deși eu cred că s-ar fi putut obișnui cu ele: în martie 2014, Agenția de Cadastru a trecut în coordonarea directă a ministrului Dezvoltării – adică a însuși dlui Dragnea.

La 4 ianuarie 2017, dl. Busuioc a devenit secretar general al Guvernului, poziție din care a luptat împotriva guvernului Grindeanu, iar acum, iată, este trimis de PSD la președinția Curții de Conturi, de unde va superviza controlarea modului în care se cheltuiesc banii publici, cine știe, poate și la Teleorman – eu sunt convins că o va face cu mai mult succes decât controlul activității Biroului de Cadastru Teleorman, că veni vorba, pe când era plătit să facă exact asta.

În rezumat:

 • Dl. Busuioc era șef la Cadastru (Corpul de Control) când s-au falsificat actele pentru manevra cu domeniul Belina. În urma acestor falsuri, Belina a ajuns la CJ Teleorman, care l-a dat apoi firmei Tel Drum.
 • Ministrul Dezvoltării, dl. Dragnea, fost șef la CJ Teleorman, care deținuse Tel Drum, l-a promovat ulterior pe dl. Busuioc la Ministerul Dezvoltării.
 • După aceea, dl Busuioc a fost făcut secretar general la Guvern, de unde a blocat acțiunile dlui Grindeanu împotriva dlui Dragnea.
 • În fine, cu susținerea dlui Dragnea, dl. Busuioc a primit șefia Curții de Conturi, de unde va controla cum sunt cheltuiți banii publici, inclusiv cei distribuiți de mâna dreaptă a dlui Dragnea, adică dna Sevil Shhaideh de la Ministerul Dezvoltării.

Eu sper că nu sunt decât conexiuni întâmplătoare și doar coincidențe în legăturile dintre acești oameni, pentru că altfel, dacă nu-i așa, înseamnă că în România e mafia la putere.

Ah, încă ceva, că uitasem: dl. Mihai Busuioc a intrat în politică la PDL, adică în același partid ca dl. Dragnea. Unele redacții îl descriau, acum ceva timp, ca “omul de casă al Elenei Udrea”, implicat din poziția sa de șef la Cadastru în diverse afaceri dubioase, soldate cu tunuri de milioane de euro pe banii statului (iată o anchetă Antena 3 din 2015, spre exemplificare, în care se demonstrează că dl. Busuioc a supervizat achiziția unui imobil cu 7 milioane de euro, preț evident supraevaluat de peste 10 ori).

Firește, opțiunile politice se mai schimbă de-a lungul anilor, important e să rămână oamenii legați. De prietenii, legați de prietenii, ce credeați că vreau să zic?

PS: încă un mărunțiș – tot ieri a fost votat și președintele Autorității de Audit din Curtea de Conturi. Este un domn pe nume Florin Tunaru, fost consilier, ați ghicit, al dlui Liviu Dragnea. Banul public e pe mâini bune, n-am nicio îndoială.

31 comentarii Adaugă comentariu

 1. dacă privim lucrurile prin prisma că busuioc a fost tot timpul un pion important al lui dragnea, plecarea lui din guvern este o înfrângere pentru dragnea. iar șefia curții de conturi nu-l apără de nimic.

  Thumb up 0
  • Mh, nu e așa, controlul pe cheltuirea fondurilor publice poate atrage anchete penale, Curtea de Conturi e foarte importantă.

  • păi eu n-am vorbit de importanța funcției. bineînțeles că șefia curții de conturi e importantă, dar în angrenajul apărării lui dragnea nu mai e relevant. și, pentru măgăriile pe care le-a făcut pentru dragnea, nu mai are o protecție politică. altfel spus, dacă dragnea va cădea, nici mandatul lui busuioc nu va fi prea lung.

   Thumb up 0
 2. Din cele de mai sus, nu reiese că domnul Mihai Busuioc ar fi incompatibil cu funcția în care a fost numit. Plus că, a fost deja numit. Și-atunci?!

  Thumb up 0
  • Atunci poți să nu te mai gândești la nimic.

  • Domnule Petreanu, nu poți să nu te gândești la nimic nici dacă vrei. Este verificată. Întrebați-i pe budiști!

   Ce vreau să spun este că este cam târziu să venim cu argumente contra numirii. Depinde, desigur, și când ați scris draftul la articol. Dacă l-ați scris înainte de numire, atunci aveți o scuză.

   Thumb up 0
  • Domnule Badea, ma scuzati c-am scris abia acum. Va rog sa-mi faceti o lista cu subiectele pe care doriti sa le abordez si in ce zile anume. Multumesc, ‘traiti!

  • @Mihai Badea:
   Chiar si porcii zboară, pana la proba contrarie, nu? Vlad este mult prea diplomat cu astfel de specimene.

   Apropo, Vlad, data viitoare sa atașezi in articol si o reprezentare vizuala in powerpoint, niște casete cu niște săgeți, etc. Sa înțeleagă si cei care citesc doar titlul.

   Thumb up 0
  • Nu a fost numit, ci doar propus.
   Validarea se face in plenul Parlamentului peste o saptamana.

   Thumb up 0
  • Asta s-a făcut ieri: “Plenul reunit al Senatului şi Camerei Deputaţilor l-a votat, miercuri, cu 275 de voturi “pentru” şi 95 de voturi „împotrivă” pe fostul secretar general al Guvernului, Mihai Busuioc, în funcţia de preşedinte al Curţii de Conturi.”

 3. Domnule Petreanu, iată câteva posibile subiecte:

  1. Cum este posibil ca niște copii să zburde toată ziua prin casă?
  2. Cum este posibil ca vecinul de deasupra să se tot hâțâie pe scaun în bucătărie?
  3. Utilajele de construcție nu respectă și ele niște norme? Cum de fac atâta zgomot?

  Acuma, serios vorbind, vă apreciez pentru rigoare și pentru umor. Sper că, în curând, o să ne putem destinde cu toții.

  Thumb up 0
  • Domnule Badea, se poate scrie despre orice. Daca doriti sa finantati realizarea vreunuia dintre subiectele de mai sus, va rog sa-mi spuneti si va fac un buget. Pana atunci, insa, facem asa: eu scriu ce vreau si cand vreau si dv nu va mai dati cu parerea despre oportunitatea articolului, ca nu va obliga nimeni sa-l cititi.

  • Motherfucker, da’ te obliga cineva ( :) ) sa citesti blogul lui Vlad? Eu cand dau de ceva care nu-mi place, inchid pagina, merg mai departe… chestii de astea de persoana normala, pe care n-o f*te grija de ce scrie omul pe siteul lui “pe persoana fizica”.

   Domnu’ Vlad, nu aveti niste rabdare de vanzare? Trimiteti si cu plata ramburs? Plus sugestie pentru a nu mai atenta la buna dispozitie a unor cititori: cu 2-3 zile inainte faceti un sondaj pe site cu temele pe care ati dori sa scrieti; dupa vot veti avea voie sa compuneti un articol pe tema respectiva, fara insa a folosi cuvinte care sa lezeze sensibilitati, adica fara psd, dragnea, belina, plumb, shaideh, DNA, baron, teldrum. Iriti dracu’ oamenii si tre’ sa-si toarne clor in ochi dupa aia…

   Thumb up 0
 4. Cum am putut ajunge in situatia asta? Oare ce va fi cu aceasta țară si cu noi?

  Thumb up 0
 5. Citind acest articol cap-coada, nu pot sa nu ma intreb: cum ar putea oamenii astia (toti, fara exceptie), sa se mai preocupe de bunul mers al tarii? De spitale, de autostrazi, de economie, etc.?

  Cum ar putea sa le pese de noi, muritorii de rand? Nici nu au timp…..imaginati-va evolutia…acest circuit, aceasta masinarie….discutii duse te miri pe unde. Si sa vrea sa faca ceva pentru tara, dupa ce o matrasesc…astia nu au timp…fizic. Asta daca nu ar fi rau intentionati inca de la inceput…..

  Vai de capul nostru! Sper sa ramana MCV-ul si ochiul vigilent al U.E. asupra Romaniei multi ani de acum incolo…intro astfel de tara vorbim de ridicarea MCV-ului? :))))))))

  Unde esti tu, Tepes Doamne?

  Thumb up 0
 6. Apropo de vot: sub fiecare comentariu apare “like or dislike” de 2 ori.

  Thumb up 0
 7. Domnule Petreanu, vă rog să mă iertați dacă am avut un comportament neadecvat. De asemenea, aș dori să cer scuze acelor cititori cărora comentariile mele le-au provocat un disconfort. Deși nu sunt tatăl lui Eugen, aș dori atât să-i spun: fiule, nu-i frumos.

  Thumb up 0
 8. un personaj foarte spumos dar si intrigant intr-o oarecare masura.

  Thumb up 0
 9. Una-i una, alta-i … alta.

  In opinia mea, mai nimic din CV-ul lui Busuioc nu-l recomanda pentru functia de sef la CC. Vag … s-ar putea sustine ca asta e obiceiul tuturor celor care detin puterea la un moment dat, de a-si pune oamenii “lor” in functii cheie.

  A lega insa asta de dosarul Belina [extrem de neprofesionist intocmit], tine doar de … imaginatia autorului. Cel putin atata timp cat nu apare vreo dovada ca cineva ar fi sesizat corpul de control pe care il conducea Busuioc despre vreo posibila ilegalitate in respectiva tranzactie.

  Thumb up 0
  • Pai ce, am legat io ceva? :))

  • Nici eu nu am zis ca Vlad Petreanu a legat ceva! -_o

   Am zis ca … autorul. Care, dupa reluarea deja dezumflatului dosar Belina prin interogarea “Care e legătura cu dl. Mihai Busuioc, veți întreba?”, [si-]a raspuns in multe paragrafe, ba chiar a adaugat si un rezumat.

   [rezumatul o fi fost initial … tema!?; n-am de unde sti]

   Thumb up 0
  • “dezumflatul”? :))))

  • Da, dezumflatul. O_o

   Am mai vorbit prin acest loc de subrezenia dosarului (cu argumentele pe care le aveam inca de atunci, sprijinite pe documentele DNA si legislatia in vigoare). Intre timp, au fost devoalate si alte … fumigene (cu care era artificial-fortat-gonflat-vulcanizat … “dosarul”).

   Altfel, sunt curios-neincrezator daca PSD-ul va sti sa se foloseasca de acest “dosar”. Daca la recentele “sacrificii” s-a avut in vedere si acceptiunea sahistica a termenului, atunci e posibil.

   Thumb up 0
 10. Tunaru, ah, ce rezonanta… Pun pariu ca Dragnea e invidios ca are un nume atat de banal.

  Thumb up 0
 11. no bine ma, d-apai trecutu nu-i garantie ca in viitou omu n-o sa bage inca pe-atata carne la garnita. cum de unde? din buget, normal. ba… da ce tantalau esti…

  Thumb up 0
 12. cum a fost parvenitul asta de busuioc – Conducător de Carte Funciară fara sa aiba studii superioare? si cum a fost lector in 2001???? Lector – Centrul de Pregătire a personalului auxiliar și de specialitate din
  cadrul Ministerului Justiției cand el nu terminase facultatea, facuta la privat, pe care a inceput-o la 24 de ani 1998-2002 !

  Thumb up 2