Maia Sandu a obținut al doilea mandat prezidențial (și) datorită investiției făcute de România în viitorul european al Moldovei.
Până în 2004, România acorda cu mare zgârcenie cetățenie română moldovenilor de peste Prut. După ce Traian Băsescu a câștigat președinția României, el inițializat ceea ce s-a numit, la un moment dat, „unirea prin cetățenie”, iar ritmul de acordare a pașapoartelor românești moldovenilor a accelerat dramatic. De la numai câteva mii de cetățenii acordate până în 2004, s-a ajuns la zeci de mii anual, după aderarea României la UE. De pildă, între ianuarie 2023-iunie 2024, aproape 40.000 de moldoveni au cerut și cetățenie românească. Drept rezultat, aproximativ 1 milion de moldoveni au acum și pașaport românesc, adică peste 40% din populația Moldovei.
Traian Băsescu a spus, la un moment dat, că România are „o datorie de sânge” față de Moldova și că „pe românii din stânga Prutului nu i-a întrebat nimeni când au devenit cetăţeni ai Uniunii Sovietice, nu au fost întrebaţi, li s-a dat noul buletin, noul paşaport, noua cetăţenie […] România are obligaţia la măsuri reparatorii faţă de cetăţenii români care şi-au pierdut cetăţenia prin abuz”. Ceea ceste moral și incontestabil.
Criticii susțin că moldovenii sunt interesați, de fapt, nu de cetățenia română propriu-zisă, ci de cea implicit europeană a pașaportului românesc. Fie și așa. Mai bine o Moldovă pro-europeană, independentă, la granița de est, decât una subjugată neo-imperialismului rusesc, nu?
Foarte mulți dintre acești moldoveni cu cetățenie românească sunt plecați la muncă și/sau la studii în UE, unii în România, alții mai departe, spre vest. Ei sunt expuși, zi de zi, la modul foarte diferit de funcționare al societăților democratice din UE – nu totul e perfect aici, dar, pentru cineva de bună credință, diferențele pozitive sunt incontestabile.
Rezultatul acestei experiențe s-a văzut în două momente cruciale din ultimele două săptămâni: la referendumul pro-Europa și la al doilea tur al alegerilor prezidențiale, de ieri.
Referendumul a trecut la limită, cu o diferență de numai 10.000 de voturi (50,2%).
Și ieri Maia Sandu a câștigat al doilea mandat la o diferență confortabilă, cu 170.000 de voturi în fața contracandidatului pro-rus, Alexandr Stoianoglo.
Dar, în ambele cazuri, locuitorii din Republica Moldova au votat, de fapt, împotrivă – împotriva referendumului, împotriva Maiei. În ambele cazuri, rezultatul a fost salvat de diasporă, unde votul a fost, masiv, în favoarea integrării europene și în favoarea candidatului pro-european. Iar diaspora are pașapoarte românești.
Fără pașapoartele românești, probabil că aceste voturi n-ar fi existat, pentru că tuturor acestor moldoveni din Europa le-ar fi fost mai greu să plece la muncă în Vest și să înțeleagă în ce situație este, de fapt, Moldova.
Acesta este rezultatul investiției în viitorul european al Moldovei făcut de guvernele României.
Să nu-i condamnăm pe moldovenii rămași pentru votul lor. Amintiți-vă cum am votat noi, românii, în ’90, în ’92, cum „nu ne-am vândut țara”, doar ca să-i lăsăm pe „ai noștri” să ne-o fure. Amintiți-vă de mineriadele care au zguduit societatea până, hăt, în ’99. Amintiți-vă de sărăcia și confuzia de până la aderarea la NATO și UE. Și, desigur, să nu uităm nicio clipă ce partid câștigă, în țara noastră, cele mai multe voturi la fiecare tur de scrutin din ’90 și până azi – și va obține și la alegerile de luna asta.
Cu toate acestea în gând, să înțelegem că în Moldova e mult, mult mai rău și mai greu. Coșmarul imperialist rusesc nu s-a terminat niciodată acolo. Oligarhii moldoveni – cât pot fi ei de oligarhi în cea mai săracă țară din Europa – fură câte 10% din PIB-ul țării, când fură. Unii se mută apoi la Moscova, de unde organizează turism electoral corupt cu avioanele charter când sunt alegeri în Moldova. Aceasta e o țară mică, pe teritoriul căreia încă se află armata rusă, care menține un conflict înghețat de 35 de ani încoace. Pentru România este crucial ca Moldova să fie ajutată să scape de sub cizma rusească, să devină o poveste de succes și un exemplu pentru alte republici foste sovietice. O Moldovă dominată de ruși, la granița României, este o veste proastă pentru noi toți. Iar o Moldovă pro-rusă completată cu o Ucraină învinsă de ruși, cu un guvern-marionetă la Kyiv, ar fi o catastrofă pentru România.
Moldovei pro-europene i-au trecut în aceste două săptămâni două gloanțe pe la ureche. Dar momentul de cumpănă abia urmează: în vara viitoare sunt alegeri parlamentare. Președintele moldovean are puteri reduse și depinde aproape total de configurația parlamentului de la Chișinău. Maia Sandu este privită, în general, cu simpatie în România, dar nu este atât de iubită peste Prut. Vom vedea dacă, în iulie 2025, diaspora va mai salva o dată Moldova sau dacă dezamăgirea de acasă față de Maia Sandu și partidul ei va reverbera și peste hotare.
16 comentarii Adaugă comentariu
Imi pare rau Vlad, dar vad ca si tu incepi sa propagi o nerozie.
Moldovenii romani din RM au votat Maia!
Sa lasam la o parte diaspora, dar sa lasam la o parte si UTA Gagauzia si UTA Stanga Nistrului. (unde daca gasiti mai mult de 10% moldoveni etnici romani, eu imi mananc tastatura)
Fara cele 2 implanturi artificiale sovietice, scorul in RM este de 51.7% pt Maia. Datele sunt disponibile pe cec.md, poti face singur calculele, e matematica de clasa a 4-a.
Asa ca un mare bravo Maia bravo moldovenilor, nu conteaza ca din tara sau din strainatate!!
Ca idee, de vazut ce scor va obtine Kelemen Hunor in Tinutul Secuiesc.
Da, de acord, dar nu poti ignora realitatea de pe teren. O Moldova europeana va trebui sa aiba grija de toate etniile, nu doar de cea romana.
Vlad, stii cate gradinite si scoli au fost renovate in Gagauzia cu bani europeni directionati de catre guvernul de la Chisinau cu prioritate acolo?
Foarte multe, iti spun eu.
Dar oricat s-ar face, nu este de ajuns, acolo lumina va veni mereu de la Moscova sau Ankara.
Asa cum in Harcov lumina vine de la Budapesta.
Rabdare, prietene, e o constructie pe termen lung 🙂
Morrissey! E o mare nerozie sa spui că elimini ipotetic cele două implanturi artificiale sovietice ca să demonstrezi că diaspora și sprijinul din vest nu au contat.
E ca și cum ai spune că ai mai multă putere în picioare dacă iei capul de pe umeri.
Până la urmă este o simplă problema de fizică dacă renunțăm la biologie. Nu-i așa?
„Viktor Orbán a spus, la un moment dat, că Ungaria are „o datorie de sânge” față de Transilvania și că „pe maghiarii din stânga Crisului nu i-a întrebat nimeni când au devenit cetăţeni ai Regatului Românesc, nu au fost întrebaţi, li s-a dat noul buletin, noul paşaport, noua cetăţenie […] Ungaria are obligaţia ia măsuri reparatorii faţă de cetăţenii maghiari care şi-au pierdut cetăţenia prin abuz”. Ceea ceste moral și incontestabil.””
Iar acum sa auzim / citim explicatia gen: da, Dle’, asta si aia sunt altceva, lucruri diferite, etc. (side note: nu, nu sunt)
Pai sunt maghiari, e firesc sa le fie protejate cultura si limba, nu? Plus ca si ei primesc usor cetatenie ungara.
In UE, treaba asta cu minoritatile e privita cu mai multa intelegere si respect ca in afara ei.
Salut!
Din ce cunosc, statul democrat Israel nu permite diasporei să voteze la nici un fel de alegeri, pe motiv că doar cei ce trăiesc pe teritoriul statului și sunt afectați direct de politicile guvernului au dreptul să voteze.
Cum găsiți, principal, acest punct de vedere?
Revoluția americană a început pentru că supușii din colonii ai regelui Angliei nu se simțeau reprezentați în parlamentul de la Londra. Lozinca lor a fost „No taxation without representation!”
Acum la noi ar fi invers. Diaspora nu plătește taxe aici, nu „mănîncă salam cu soia”. Lozinca ar fi „No representation without taxation!”
Deci da!
@pelicanul cretz – „Lozinca ar fi „No representation without taxation!”
Deci da!” – as fi de acord cu tine daca cei din diaspora nu ar trimite miliarde de euro anual in tara. Nu prin taxe, pur si simplu trimit miliarde de euro in tara care sunt cheltuiti aici.
@Dan Cei din diaspora trimit cît vor și cînd vor. Ăștia de prin țară sînt cam obligați de ANAF și dacă întîrzie plățile se lasă cu penalizări.
Deci da!
Daca locuiesc si muncesc afara nu inseamna ca nu mai platesc niciun fel de taxe acasa.
@Dan
Cei din diaspora trimit cît vor și cînd vor. Ăștia de acasă trebuie să plătească cît spune ANAF-ul și cînd vrea ANAF-ul . Dacă întîrzie se lasă cu penalizări.
Deci da!
@Honorius
Principial dreptul pentru vot politic nu trebuie acordat pe criteriul de rezidenta ci pe cel de cetățenie. Pentru votul administrativ poate fi o altă discuție totuși trebuie ținut cont că acesta poate încuraja sau descuraja rezidența și poate fi legat de politică externă.
Așadar orice limitare a dreptului de vot pe criterii de rezidență trebuie să fie o chestiune conjuncturală bine fundamentată pentru a nu afecta esența unui sistem politic democratic.
Israelul este un caz atat de atipic, in atat de multe spete, incat compararea politicilor lui cu orice tara din UE nu-si are rostul…ca sa nu spun ca ar fi total gresita.
Mai ramane sa cereti vot proportional cu valoarea taxelor platite … ceea ce ar insemna ratarea esentei votului universal.
Multora nu le convine ca votul unui betiv din fundul tarii este egal cu al unui academician, dar istoria a demonstrat ca asa e sanatos.
o victorie ramane o victorie, indiferent de rezultat si de socoteli. cert este ca Moldova a castigat si are sanse sa mearga pe calea europeana nu pe cea rusa.