Nemţii n-au avut Subaru

Aş dori să mulţumesc, pe această cale, tuturor incompetenţilor care sunt plătiţi degeaba din buzunarul meu (şi al altor peste două milioane de bucureşteni) să ne facă traiul mai agreabil în acest oraş. Pentru că nesimţirea lor mi-a stimulat creativitatea şi spiritul de aventură, astfel încât aseară am trăit cea mai tare experienţă off-road din viaţa mea. Traficul (trafic? hm!) de pe DN1 m-a făcut să-mi iau câmpii, la propriu. 5 km de noroi până la osie m-au ajutat să descopăr, o dată în plus, şi de ce-mi iubesc maşina şi de ce tracţiunea integrală simetrică este singura care merită banii.

Povestea începe cu un telefon prin care cineva drag m-a rugat să duc un televizor la un şantier, “să aibă muncitorii la ce să se uite”. Păi muncitorii ăia sunt plătiţi să zugrăvească sau să caşte ochii la zeroteve? “Nu, dragă, aşa se face, când mănâncă şi ei, să aibă un televizor acolo, te rog înţelege şi tu…”

Aşa că iau pieptiş coloanele de maşini la ieşirea din Bucureşti, privind cu groază în stânga la coloanele de maşini de la intrarea în Bucureşti. Îmi fac socoteala că voi petrece două ore, la întoarcere, blocat în infernul static de pe DN1. La şantier, paznicul îmi spune că mai e un drum, peste câmp, dar că “l-au nenorocit complect neşte cife d-ălea dă beton şi a rămas mai mulţi împotmoliţi pîn câmp, n-o lua p-acolo”. Totuşi, drumul începe “uite colo-şa, dupe căşile dîn capăt, la dreapta şi ţii pădurea mereu pe stânga”. Paralel cu DN1, apoi cotesc şi ies undeva în spatele Antenei 1, sună simplu, rapid şi tentant.

Aţi văzut documentarele de pe Discovery despre campania nemţilor din Rusia? Mai ştiţi scenele dezgheţului? Camioane militare înfundate în noroi, motociclete cu ataş încremenite într-o lavă cenuşie? Cam aşa ceva am înfruntat eu aseară. “Drumul” a fost, de fapt, o “direcţie aproximativă de înaintare”. “Suprafaţa” n-a existat. A fost vorba de 5 km de melasă, lipici, vâscozitate, mlaştină, piure de humă, şleauri alunecoase, şanţuri inundate şi noroaie mişcătoare.

Şi n-am avut nici o emoţie. Ba chiar, la un moment dat, am început să fluier un cântecel vesel. Pentru că eram într-un Subaru Forester cu tracţiune integrală simetrică. Adică patru roţi ce se-nvârt egal, transmiţând impasibil un cuplu maxim de 320 Nm de la un motor de 230 CP. Fără farafastâcuri, fără “sisteme inteligente ce distribuie forţa în funcţie de necesităţi”, fără “computere avansate ce-ţi oferă puterea controlului exact când ai nevoie”, fără “până la 60% distribuţie pe puntea spate, în rest tracţiune faţă”. Adică fără fraze ciobite de marketing. O maşină aşa cum trebuie să fie un 4×4: te scoate din rahat fără fasoane, cu naturaleţe şi seriozitate. Subaru e, pur şi simplu, no-nonsense.

Cum ar veni: Videanu? Bullshit. Subaru? No shit.

9 comentarii Adaugă comentariu

 1. zici ca duceai un televizor la niste zugravi care nu aveau la ce sa se beleasca in timp ce-si imbucau salamul din pauza de masa? Da niste palete de ping pong pentru cind isi fac somnul de dupa-amiaza nu le-o trebui?

  ne meritam soarta…

  Thumb up 0
 2. Exact ce spuneam si eu: da’ platane de mixat si karaoke nu vor ?! Deh, ziua de munca e lunga :-)))

  P.S. Esti genial, ursule, stii asta.

  Thumb up 0
 3. daca reusesc la anul sa imi iau si io un subaru legacy cum imi propun
  faci o tura cu mine pe acolo si sa ne oprim la o bere? :D
  bai frate, dar ce bine scrii…

  Thumb up 0
 4. Deschid de mai multe ori pe zi blogul tau. De ce? Pentru ca ma gadesc ca poate ai mai postat ceva nou. Imi place mult cum scrii.
  Motanul

  Thumb up 0
 5. Mişto privirile colegilor care mi-au văzut maşina azi la redacţie: “unde-ai fost, mă, cu ea, pe câmp?” Păi… da. :-))

  Thumb up 0
 6. Forester really rules!!! Masina adevarata, nu apartament de lux ambulant, fara fitze inutile. Se zice ca o aleg doar cunoscatorii, d’aia nici nu o market-eaza ei prea tare.

  Thumb up 0
 7. Pai daca, vrand-nevrand, te-ai apucat de off-road, asta asa pt a-i ajuta pe zugravii unui prieten, io m-am gandit sa-ti dau un pont. Daca vreodata ai drum prim pipera si te simti cuprins de plictiseala lungii asteptarii in coloana care inainteaza precum un melc visator, apoi poti vira stanga sau dreapta, la alegere…. gasesti niste scurtaturi pe care se aventureaza doar cunoscatorii. (si becali cu a lui maybach – cateodata :))))) E ceva de genul: a fost odata un drum de pamant … acu e o mare de noroi maro-ciocolatiu, caci nu e dram de piatra pe campurile din zona. Capcane la vremi ploioase, pentru cei care iau aventura in piept, fara un 4×4… O provocare ce scurteaza considerabil orice deplasare pe acolo, NUMAI pentru cei care au cu ce…
  Long live Subaru Forester

  Thumb up 0
 8. Fratii mei de 6 stele, trai-ne-ar masinile si imprieteni-ne-am cu Chavez sa ne dea benzina moca.

  Thumb up 0
 9. andreanum, permite-mi sa te informez ca si zugravii aia sint oameni. mai pun pariu ca lucreaza la negru intr-o casa unde si dorm noaptea, deci merita si ei un televizor. in plus iti recomand sa te comporti mai socialist cu forta de munca din constructii, e lipsa mare de tot, a facut lumea prea multe facultati… si da, ne meritam soarta, dar nu cum crezi tu. isi merita soarta cei ce construiesc la negru.

  Thumb up 0