O-ntâmplare-n parcare

Mai am o întâmplare de la Henri Coandă – e fie despre tupeu fără limite, fie despre prostie fără limite, încă nu m-am lămurit. De data asta, nu e vina administrației aeroportului, ci a unor românași verzi, d-ai noștri.

Vineri seară m-am dus să iau un prieten de la aeroport (ne mai ajutăm între noi când putem, ca să evităm negocierile alea penibile cu taximetriștii). Nu-i niciodată simplu să intri în parcarea aia de la Sosiri, că ba e stricată vreo barieră, ba se-ncurcă unii cu accesul spre salonul de protocol și dau în marșarier, mă rog, d-ale vieții, dar vineri seară chiar era omor, mașini claie peste grămadă, agenți care încercau să dirijeze traficul, aglomerație, haos, alea-alea. Mă rog, am reușit să pătrund (să vedeți cum e când se varsă 4 benzi de intrare în parcare într-o singură cale de acces, cu sens unic, printre mașini) și am găsit un loc, în sfârșit, undeva la mezanin (parterul era full și cred că și etajul superior, deși nici m-am mai dus până acolo, să nu mă blochez și să nu mai încurc și eu lumea).

Și m-am pus pe așteptat.

Prietenul aterizase după un zbor scurt, de 45 de minute.

A stat la bandă, să-i vină valiza, încă 30 de minute.

Apoi a încercat să ajungă la mezanin, unde eram parcat, dar toate ascensoarele erau stricate (sau scoase din priză, whatever, nu funcționau), așa că m-am dus eu după el, la ieșirea de la parter. Povestea asta a mai durat un sfert de oră.

Mișto: 45 de minute zborul, 45 de minute ca să ieși din aeroport.

În fine, ne-am regăsit și ne-am organizat: el a luat jetonul și s-a dus să plătească parcarea, eu m-am așezat la coada de ieșire din parcare, care mergea foarte greu. Am descoperit de ce când m-am apropiat de bariere: unul dintre automate părea stricat sau ceva, pentru că un Audi înmatriculat în Olt dădea încet cu spatele din dreptul lui.

De aici încolo, întâmplarea a intrat și în unghiul camerei de bord, așa că vă las și filmarea mai jos, dacă vreți.

Noi, în mașină, am făcut glume, eu mi-am amintit cum am făzut un angajat al aeroportului reparând unul din automatele astea cu un pumn zdravăn, bine plasat, el a remarcat că aeroportul este din ce în ce mai aglomerat, conversație ușoară, de mers spre casă, doar că, ce să vezi, tipul cu mașina de Olt care apăruse de la automatul stricat nu reușea să iasă nici pe la a doua barieră.

Bizar, nu?

Am crezut că nu știa cum să bage jetonul în automat. L-am văzut ieșind din mașină și îndreptându-se către ghișeu, așa că l-am întrebat, “măi, nene, matale știi să folosești ăsta?”, dar nu mi-a răspuns. Mi-am imaginat că era doar un nesimțit dintr-ăla care plătește parcarea abia după ce ajunge la barieră.

Însă era altceva.

Mi-a strigat, în cele din urmă: “păi dacă nu am lei… acum am ajuns din Anglia și nu am lei…”

Știți, ăsta e genul ăla de răspuns care-ți scurtcircuitează mintea. Nimic n-are logică în el.

Cum adică, “acum am ajuns din Anglia și nu am lei”? Păi ești cu o mașină înmatriculată în Olt, în parcarea de la aeroport, și nici nu ești singur, mai ești cu cel puțin un amic.

Atunci:

– ori ai lăsat mașina în parcarea pe termen scurt de la Otopeni, ca s-o iei la întoarcere, ceea ce înseamnă că ar trebui să fii atât de bogat încât sigur n-ai umbla cu o rablă ca aia și, pe cale de consecință, ai avea bani să plătești;
– ori chiar nu aveți, niciunul dintre voi, niciun leu pentru plata parcării, și atunci e de neînțeles de ce ați intrat cu mașina, pe rând, la fiecare barieră, blocând ieșirea – pe ce v-ați bazat, pe mila angajaților de la Otopeni ca să vă lase să ieșiți?

Cum vă spuneam, nici până azi nu m-am lămurit ce s-a întâmplat acolo. Ideea este că, după ce au ținut blocată o barieră 5 minute și s-au mutat la a doua, pe care au ținut-o și p-aia blocată alte 5 minute, au reușit să iasă.

Vă zic, orice vizită la aeroportul Otopeni e o aventură.

26 comentarii Adaugă comentariu

 1. Poate cei de la Aeroport se duc si ei in parcarea de la vreun Mall (de ex. Baneasa) si vad acolo cum e cu intrarea si iesirea:
  1. La intrare la Mall este o singura bariera (nu doua ca la Otopeni) si o camera video care citeste numarul de inmatriculare.
  2. Plata poti sa o faci la automat sau din aplicatia Mall-ului. Aeroportul are propria aplicatie (destul de buna) in care ar putea adauga un modul de plata a parcarii.
  3. La iesirea de la Mall este o camera video care-ti citeste numarul la masina, il compara cu lista de plati si-ti da drumul, daca ai platit
  Acum, apropos de utilizatori: indiferent cat de desteapta ar fi inteligenta umana sau artficiala nu se poate lupta cu prostia sau rea vointa umana (aia este surprinzatoare si infinita). In mod normal, pe bolovanul ala care a incurcat iesirea din parcare trebuia sa-l amendeze paza aeroportului (sau a parcarii). Asa, daca il ustura la buzunar, sigur nu mai face a doua oara.

  Thumb up 8
  • Angajații știu că parcarea este deficitară, chiar te încurajează să depui reclamație către conducerea OTP. Și eu vă recomand să o faceți (am trei depuse vara asta) pentru:1. lipsa posibilității de a plăti cu card bancar (preferabil contactless), 2. lipsa zonei de pickup pentru sosiri(10-15 min au toate aerogările din lume), 3. lipsa barierelor pt dropoff/pickup(inexistent) în același timp dublarea inutilă a nr de bariere, 4. sistem învechit și foarte costisitor administrat/service-zat de UTI(jetonul ăla RFID costă cca 5-10 cenți-UTI/OTP îl evaluează la 500RON plus automatele care se mișcă greu atunci când funcționează, afișajul este ilizibil când bate soarele, nu dau rest, sunt inestetice și nesemnalizate, un sistem precum cel de la Băneasa, AFI șamd este mai ieftin decât întreținerea pe o lună a sistemului marca Urdăreanu). Lista o puteți completa cu alte nereguli la adresa aeroportului internațional dintr-o capitală europeană.
   PS: Dl. Petreanu, vă rog să consemnați că nu iau apărarea melteanului, însă într-un sistem de management inteligent al parcării OTP acest individ, ca de altfel oricare alt “profitor”, nu ar fi putut să justifice neplata parcării și deci blocarea chiar și pt 1 minut.

   Thumb up 0
 2. Sa-i vezi si la luton la aeroport ,intorc masinile pe interzis ,sar barierele pt 3£ …zilnic vezi masini cu nr de ro facand asta…degeaba stau in alta tara,tot metehne romanesti

  Thumb up 3
 3. #5

  Si a cui e vina? Niste costume guvernamentale ar fi trebuit sa vada ca mai ales dupa 2007 de cand s-a dat liber la fatait prin UE traficul va creste exponential, mai ales cel de dus. Si inca va creste dupa banii aruncati de PSD la toata lumea. Si nu s-a intamplat, sau daca s-a intamplat n-a contat si nu s-a bagat 1 leu pentru un aeroport ca lumea. Vedeti si cu pista care e mai rau ca A2 unde sare covorul asfaltic bashca denivelari si acolo vin avioane CU 200 km/h nu bemveuri la 130 (hai 180…uneori). Inca vreo 10 ani o sa fie tot mai rau la Otopeni deci fortificati-va psihicul. Chestia cu nesimtirea sau prostia romanului e coletarala oarecum, desi contribuie si asta la atacurile asupra psihicului :D Ca sa nu mai zic ca s-ar putea sa se dea gratuitate la studenti pe Tarom si la bunici sa-si vada nepotii de peste tot. Sa vezi atunci pasageri care stau in picioare ca in tren.

  Thumb up 0
 4. Am fost cred că de peste 30 de ori la parcarea de la sosiri. Nu este deloc mult, dar niciodată și subliniez niciodată, nu am întâlnit vre-o problemă. Toate ți se întâmplă numai ție ori le cauți? Nu cred că este treaba noastră de ce nu avea respectivul lei. Fiind o persoană publică, dădea bine la cameră dacă îl ajutai. Nu am nimic cu tine, scrii bine uneori, dar câteodată lasă de dorit.

  Thumb up 0
  • Că nu am pățit nimic la parcare este sigur. Restul este părerea mea și este posibil să nu am dreptate.

   Thumb up 0
  • Domnu’ Nicolae. Uite. Faci câteva erori, sper că nu te superi dacă ți le arăt.

   Am fost și eu de multe, multe ori la Otopeni, inclusiv în parcare, evident, și nu s-a întâmplat nimic – dar, în general, scriem și publicăm întâmplări ieșite din comun, nu dări de seamă în care anunțăm că nu s-a petrecut nimic demn de relatat.

   Singurul titlu faimos care este despre o non-întâmplare, “Nimic nou pe frontul de Vest”, este exact pe dos: în iimp ce nu se întâmpla “nimic”, acolo murea o întreagă generație europeană, fără niciun rost.

   În fine.

   Că nu este “treaba noastră” de ce nu avea domnul cu pricina lei – sigur, nu e, dar corect este să ne întrebăm cum se face că n-aveau “respectivii” lei, că erau mai mulți, nu doar unul. Curios, nu? Și da, nu e treaba “voastră” decât dacă citești articolul. Dacă nu-l citești, nici nu te poate deranja. Faptul că niște tipi au blocat ieșirea din parcare pentru că nu aveau, chipurile, cu ce să plătească, nu este, desigur, problema ta, Nicolae – până când ți se întâmplă. Când o să ți se-ntâmple, o să fii foarte nemulțumit, îți garantez. O să te întrebi cum sunt posibile asemenea lucruri în societatea noastră. Ehei, păi dacă ar fi mai multă educație, dacă ar fi arătați cu degetul, public, oamenii care comit asemenea mitocănii, altfel ar sta lucrurile…

   Cât despre “fiind o persoană publică, dădea bine la cameră dacă îl ajutai”, scuze, dar ăsta e un becalism, un manelism foarte trist. Deci, înțeleg că filosofia ta de viață este că “persoanele publice” trebuie să dea bani celor care nu au, pentru că asta “dă bine la cameră”? Păi așa îți faci tu cumpărăturile, de pildă? Stai cu căruciorul plin la casă, cu o coadă mare în spatele tău, și aștepți să apară “o persoană publică care să dea bine la cameră” și să te “ajute” cu cumpărăturile?

   Asta e, domnu’ Nicolae. Viața e nașpa. Dacă blochezi ieșirea dintr-o parcare superaglomerată pentru că nu vrei s-o plătești, iac-așa (dacă știau că n-au bani, de ce au blocat parcarea?) te poți aștepta să te facă cineva de căcat pe net, că acum toți trăim sub ochiul camerei și în transmisiune live permanentă. D-aia și mirarea mea cu “pe bune???” Matale, domnu’ Nicolae, nu ai o “părere” în această chestiune, ci o eroare de judecată. Cu simpatie ți-o spun :)

  • Vlad, de fapt ce nu ai înțeles tu este faptul ca tipul din imagine este chiar Nicolae.

   Thumb up 0
  • I-ai dedicat mult, subliniez, mult prea mult timp lui nea Nae ăsta. Oricum, acum sigur a înțeles unde a greșit 🤣😂🤣 Altă dată o să aibă și lei la el, nu numai phaunț

   Thumb up 0
  • Nu, nu e treaba noastra ca nu avea idiotul lei, dar idiotul trebuia sa stea acasa daca nu avea lei si sa nu blocheze parcarea. Blocand parcarea, faptul ca idiotul nu are lei devine treaba noastra (pentru ca administratia, se stie, nu are nicio treaba, in general). Si idiotul trebuia sa citeasca regulamentul de parcare (daca nu era analfabet…ca 60% din populatia romaniei).

   Thumb up 0
 5. Dar de automat de plata unde sa se accepte cardul a auzit domnul director de aeroport?
  Dar de monitoare care iti afiseaza zborurile pe un interval de o ora (sa stii si tu la ce poarta astepti, daca ti ai facut checkin online) a auzit domnul director?
  Dar de analiza a fluxului calatorilor sau masinilor pentru a debloca locurile unde se gatuie fluxul a auzit?

  Thumb up 4
  • Afacerea cu parcarea de la aeroport este a unor baieti destepti de acolo care evident sunt multumiti de cat castiga si nu vor schimbari. Exista si niste articole de investigatie publicate online unde te poti documenta exact cum sta treaba si de ce nu vor fi schimbari radicale prea curand.

   Thumb up 0
  • @Sorin – Vezi că pe multe aeroporturi europene poarta se afișează cu mai puțin de o oră înainte de îmbarcare. La fel ca pe Otopeni. Dacă sunt mai multe terminale, îți spune cam de pe ce Terminal vei pleca.

   Thumb up 0
 6. banuiala mea e urmatoarea: omul a plecat acum o luna-doua in anglia si tot timpul asta masina lui a ramas in parcarea aeroportului. pentru a nu plati o suma exorbitanta a apelat la o veche smecherie pe care am mai intalnit-o si in alte parcari cu plata, te asezi cu masina in rand spre bariera, mergi suficient de incet cat sa se adune cativa in spatele tau, apoi te faci ca nu ai jetonul/cartela etc pana se face coada mare in spate. moment in care ceilalti isi pierd rabdarea, claxoneaza, tipa etc. vine paznicul, faci pe
  prostul ca tu ai bagat jetonul si l-a inghitit magaoaia fara sa ridice bariera, ba ca ti-a mancat sandramaua cartela fara sa-ti deschida calea, aia din coloana urla si claxoneaza, nervi, draci, gesticulari insotite de “sunt om serios ce naiba” si gata, paznicul cedeaza si apasa pe telecomanda din buzunar sa ridice bariera ca nu vrea incidente pe tura lui. daca nu merge din prima mai incerci o bariera pana iese schema.

  Thumb up 8
 7. OTP e de fapt un joc de sokoban live. cred ca e musai sa intri in lifturile de la parcare si sa ai primul contact cu romanica. daca scapi de acolo sau de pe casa scarii si nu ai facut bube, atunci poti vizita romanica adica esti pregatit pentru orice poti gasi in tarisoara. “automatele de parcare” sunt preistorice si nu dau rest decat 30 de lei parca chiar daca introduci 100 de lei… la ultimul etaj betonul e spart si cand ploua te simti ca la mamaia unde nu exista canalizare. mutarea cheap-flights catre OTP a transformat aeroportul intr-o autogara. nu de putine ori am vazut pirande cu puradei, oameni “ai pamantului” in slapi de plastic cu pamantul sub unghiile de la picioare, bodiguards carora le atarna hainele pe ei cu pantofi scalciati si femei de servici care molfaie sandvisuri in fata turistilor ca si cum ele ar fi acasa si noi trecem prin sufrageria lor.
  OTP = Romanica at its best.

  Thumb up 3
 8. Este vorba despre nivelul de civilizatie al societatii, implicit al aeroportului. Iar nesimtirea este inclusa in prostie, la toate nivelurile sociale. Un om cu adevarat inteligent nu poate fi fara bun simt. Numai de bine!

  Thumb up 0
 9. sa vezi ce amuzant e cand vrei sa platesti dar nu ai bancnota mai mica decat 100 lei si-ti spune ca nu are sa-ti dea rest…..

  Thumb up 2
 10. Sistemul ala de plata cu jetoane e implementat de UTI.
  Nu cred ca se renunta prea usor la el :)

  Pierzi jetonul, 500 lei amenda. #baestinebun? Bine ca nu iti confisca masina.

  Thumb up 2
 11. Cred ca e gresit sa spui ca nu e vina administratiei…este vina exclusiv a administratiei: orice cretin de genul asta trebuie sa plateasca o amenda sa nu o poata duce si sa isi vanda conserva aia de masina, sa faca un imprumut si apoi sa poata plati amenda. Este treaba administratiei sa aplice aceste amensi si sa asigure cadrul legal pentru asta. Aceeasi amenda ar trebui data si cretinilor care parcheaza pe locurile destinate persoanelor cu dizabilitati (doar ca la otopeni – si nu numai, vezi si mall baneasa – aceste locuri sunt facute, de fapt, pentru ca acesti cretini sa aiba locuri de parcare garantate si nu sunt deloc facute pentru persoane cu dizabilitati). Aceeasi amenda ar trebui data si cretinilor care vin si opresc in dreptul chioscului de plata parcare. Si aceeasi amenda ar trebui data si cretinilor anagajati de administratie la chioscurile de incasat banii de parcare, cretini carora le spui ca sunt cretini ca ei care au parcat pe locurile pentru persoane cu dizabilitati si se uita ca vitele la tine si te intreaba “si ce sa fac eu?”. Asadar, as zice ca este vina exclusiva a administratiei: cretinii ca cel de OT trebuie dresati cu amenzi. Aaaa, si mai sunt si cretinii de militieni care isi fac veacul prin otopeni si carora daca ai tupeul sa le atragi atentia ca sunt unele nereguli in aeroport si in parcare, atunci incep sa te legitimeze… aeroportul otopeni, aceasta mica romanie! Esenta de romanie chiar.

  PS lifturile alea nu merg de ani de zile, casa scarii este wc public, o bariera de la iesire este in mod frecvent defecta; parcarile de lunga durata sunt subdimensionate ca sa nu afecteze afacerile de parcari din zona aeroportului, sistemul de jetoane nu are nicio treaba logica (doar e ceva facut cu “licitatie”), nu e nicio corelare intre numarul de jetoane available si numarul de locuri libere, vine o tanti cu o galeata si aduna jetoanele si apoi le distribuie prin aparate, indiferent daca sunt sau nu locuri.

  PPS nici nu lucrez la aeroport, nici taximetrie nu fac, sunt doar un alt client de care isi bate joc administratia aeroportului otopeni.

  Thumb up 1
 12. Oltenisme englezesti.

  Thumb up 0