Știu unde se mănâncă cele mai bune pastéis de nata din Lisabona

Să ne îndulcim.

Am ezitat dacă să vă zic că știu unde se mănâncă cele mai bune pastéis de nata din Lisabona sau doar că știu un loc unde se mănâncă pastéis de nata pur și simplu foarte bune în Lisabona.

Eh, până la urmă… eu aici le-am găsit pe cele mai bune și, din punctul meu de vedere, sunt pe primul loc. Dac-or mai fi și altele, ok, ziceți în comentarii, că mai facem schimb de experiență.

Deci: când ajungeți la Lisabona, o să vedeți peste tot pastéis de nata, adică tartele acelea cu cremă un pic caramelizată, desertul tradițional în Portugalia (cel puțin în partea asta de Portugalie). Adică, pe bune, o să dați de puișorii ăștia aurii încă din aeroport, imposibil să nu gustați măcar o dată. Doar că, dacă săriți la prima vitrină, riscul este să fiți dezamăgiți, că unde-i mult e și prost, de obicei. Decât o tartă scofâlcită, jilavă de la o cremă trezită, care stă-n galantar de vreo 24 ore, în așteptarea unui turist fraier care s-o îmbuce, mai bine lipsă – și mai bine citiți mai jos, că vă zic și cum trebuie să fie, și unde e așa cum trebuie.

Pastéis de nata trebuie să fie un poem de culoare, gust, consistență și parfum. Foietajul tartei trebuie să fie fraged, delicat-crocant, fin și proaspăt: când muști, trebuie să se sfărâme, delicios, strat cu strat, într-o mică explozie de firimituri care crănțăne fără să opună rezistență, și fiecare firimitură trebuie să se combine perfect cu sufletul tartei, adică cu crema, oferindu-i acesteia trup și inimă cât timp îți seduce papilele gustative. Crema însăși trebuie să fie o mângâiere și-o alinare, mătăsoasă, onctuoasă, dulce dar fără exces, niciodată fadă, parfumată cu vanilie cât să-i pună în valoare restul ingredientelor, gălbenușul, smântâna, scorțișoara, fără să se lase subjugată de acestea.

Vă zic, ca unul care nu prea mănâncă prăjituri sau dulciuri: un pastel de nata făcut ca la carte merită încercat măcar o dată-n viață.

Așadar: cumva la intersecția dintre cartierele Baixa, Chiado și Bairro Alto este o piață numită Praça Luís de Camões (cel mai mare poet portughez, secolul XVI, Lusiadele șamd, nu e cazul acum). Piața asta – care e binecunoscută, nu vă faceți griji, trece pe acolo și faimosul tramvai 28, sigur o să-l luați măcar o dată când ajungeți în Lisabona ca să vă lăsați zdruncinați și zgâlțâiți pe traseul lui foarte pitoresc, ce-i drept – deci piața asta este mărginită de mai multe străzi (evident), iar una dintre ele se numește Rua do Loreto. Pe strada asta, la vreo 100 de metri de piață, pe dreapta, este o cofetărie-atelier minusculă, unde intră maximum 10-15 persoane o dată. Îi spune Manteigaria (iaca și un link Google Maps, cu plăcere). Înăuntru sunt vreo 6-7 angajați care fac, la vedere, pastéis de nata. Ce cumpărați de aici este proaspăt, pregătit și copt în fața ta. Atelierul se deschide la 8 dimineața și recomandarea mea e să fii acolo la 8. Luați-vă o cutie de 6 tarte și un capucino și mutați-vă un pic mai jos, în piață, pe o băncuță la soare. Puteți să stați și înăuntru, ca să căscați gura la procesul tehnologic. Sunt câteva detalii care explică de sunt atât de bune tartele aici. O să vedeți că aluatul se pregătește precum se făceau katanele japoneze: prin împăturire și întindere repetată. Apoi, meseriașul rulează foile de aluat, le taie la măsură și le pune la rece. După un timp, acești cilindri sunt feliați și fiecare felie e pusă în câte o formă, în care câteva doamne formează apoi tartele cu mișcări circulare, precise. Formele sunt umplute cu cremă și sunt date la cuptor, și când sunt gata sunt scoase, calde, și vândute clienților.

Iată întreaga procedură, în câteva imagini:

Sper să vă placă (o să fiți tentați să mergeți la Mânăstirea Ieronimilor, unde au fost și inventate tartele acestea, cândva în sec.XIX, și unde se face un întreg spectacol din producția de pastéis de nata. Mergeți, dar pentru arhitectura și atmosfera mânăstirii, că tartele nu merită; tourist-trap tipică.)

Mai am așa, ca recomandări de mâncat din Lisabona: un loc cu cea mai bună bifana, un loc unde mănânci de prânz ca portughezii, cu prețuri pentru portughezi, nu pentru turiști buni d ejumulit, un loc unde poți petrece o seară grozavă, cu vin și tapas. Dacă vă interesează, ziceți voi în comentarii care să fie următorul articol pe tema asta – habar n-am când o să-l scriu, că începe sezonul la radio și mi s-a trasmis că am o grămadă de treabă :)

26 comentarii Adaugă comentariu

  1. Frumoasa descriere! Mie mi-au placut si cele de la Pastelaria San Antonio https://goo.gl/maps/JF3z6AoizMT2. Sunt in drum spre castel. La noi am gasit pasteis bune facute de fetele de la Tartelicious https://goo.gl/maps/NWgphdXdfX32

    Thumb up 1
  2. O sa mergem sa le incercam in dimineata asta. Pui si un link cu restaurantul sa ajungem tot astazi la pranz? Nu de alta dar diseară plecam…Multumim!

    Thumb up 0
  3. Salut, inafara Lisabonei, in oraselul numil Cascais, sa mergi si sa mananci “Barnacles” (nu stiu cum se traduce). E singurul loc prin Europa, unde am gasit; sunt niste fructe de mare, absolut delicioase. Restaurantul e asta: https://www.tripadvisor.com/Restaurant_Review-g189154-d1889867-Reviews-Restaurante_Mar_do_Inferno-Cascais_Lisbon_District_Central_Portugal.html

    Thumb up 1
  4. subscriu, de adaugat ca Manteigaria vinde pasteis si in Time Out Market

    Thumb up 1
  5. Da, si mie mi-i le-a revelat un prieten ce locuieste in sudul Portugaliei. Sunt fabuloase, mai ales daca esti a vanilla man :) In alta ordine de idei, ma bucur ca va voi reauzi la radio…incepeam sa-mi fac griji :)

    Thumb up 1
  6. Un loc bun pentru vin si tapas? Astept articolul! Avem si noi planuita o vacanta pentru octombrie, orice sfat e binevenit.

    Thumb up 0
  7. confirm cele prezentate mai sus! am fost la ei pe 27 august, dupa ce am incercat si alte variante. sunt bestiali! sa aveti pofta!

    Thumb up 1
  8. De incercat si “monstruoasele” pasteis cu limoncelo (undeva in Cascais) plus cele mai bune sardine ever, de la RefugCaboCabo da Roca)

    Thumb up 1
  9. Pt cei ce nu au ajuns în Portugalia până acum, puteți sa faceți o comparație între cele din Lisabona și cele de la Vanilla din București? Se pot compara sau nici măcar nu poate fi vorba?

    Thumb up 1
  10. Sunt de acord ca Manteigaria face cel mai bun pastel de nata din Lisabona! Legat de Pasteis de Belem nu sunt de acord ca e o capcana turistica! Este doar un alt pastel, fiind si primul, a ramas inradacinat in vechea reteta(pastrata cu strictete): foiatajul dar si crema sunt diferite fata de toate celelalte pasteis de nata! Acum ca vine lumea la ei ca la urs si mereu e coada, te intrebi daca nu cumva nu e supraestimat! Probabil, dar in niciun caz nu e o capcana turistica! Merita sa stai la coada(la take away ca e mai mica) ca sa gusti din primele pasteis de nata! Apoi poti sa compari: e Manteigaria, e Fabrica de nata, e A padaria portughesa, deci o multime de variante! Apropo, sunt si in Bucuresti! Va recomand @pasteisRomania facut de cei de la Angeline Cake Boutique!

    Thumb up 1
  11. Daca tot bagati ponturi cu mancare ma intereseaza si o cazare pentru cateva zile. Help!

    Thumb up 0
  12. Sunt copii relativ reusite ale desertului pe care-l poti manca in HK si alte locuri din Asia. Go for the original. ;)

    Thumb up 0
  13. La Belém mi s-au parut a fi cele mai bune, echilibrate, mai putin dulci si cu mai putin foietaj.
    La Manteigaria sunt bune peste tot, inclusiv in Porto (unde prin restul de locuri in care le gasesti, pasteis sunt cu mai multa coca si mai putina crema) dar mi s-a parut prea moale crema si un pic prea dulce.

    Thumb up 0
  14. M-am lămurit si cu tine si blogul asta, nu spui nimic deosebit ai articole rare, majoritatea publicitare sau despre diverse rahaturi care ti se par interesante in concedii. Foarte slab pentru unul care se crede, sau este prezentat ca una din vocile puternice ale internetului.

    Thumb up 1
  15. Portugalia e departe si pana sa ajung eu pe acolo oare nu gasesc si prin Romania ceva asemanator?

    Thumb up 2
    • Ba da, în București, la cofetăria Vanilla. Nici eu nu am fost, dar prietenii care au avut onoarea zic că e foarte bună, și aproape de original.

      Thumb up 0

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Acest blog folosește serviciul Gravatar pentru afișarea pozei de profil a comentatorilor. Pentru setarea unui avatar, accesați acest link.