Din nou, deputații încearcă să limiteze acțiunile care ar putea crește siguranța pe șoselele din România, țara cu cea mai mare mortalitate rutieră din UE.
Astfel, deputații au votat în Comisia de Industrii și Servicii un proiect de lege prin care radarele poliției rutiere vor trebui să fie poziționate vizibil în mașini inscripționate cu însemnele specifice.
Adică clopoțel la pisica ce trebuie să prindă șoareci.
Potrivit proiectului, care a fost deja adoptat tacit de Senat, se interzice utilizarea dispozitivelor de măsurare a vitezei din autovehicule care nu prezintă înscrisurile şi însemnele distinctive, de către poliţişti care nu poartă uniforme cu înscrisuri şi însemne distinctive ale Poliţiei Rutiere.
Proiectul merge înainte prin Parlament deși are aviz negativ de la Guvern, firește.
Culmea, este a treia oară când parlamentarii încearcă să facă mai dificilă controlarea depășirilor de viteză de pe șoselele României. În celelalte două cazuri, prevederile au fost declarate neconstituționale, dar asta nu descurajează deputații și senatorii care încearcă să facă traficul auto și mai riscant în țara noastră.
De ce?
Mi se pare relevantă declarația unuia dintre inițiatorii acestei propuneri – un deputat al partidului AUR, Lucian-Florin Puşcaşu, care a declarat că „Poliţia Rutieră nu trebuie sa aibă o atitudine haiducească, nu trebuie să vâneze cu orice preţ pe cei care încalcă legea.”
Care e prețul, evitarea unor accidente mortale?
Dl. deputat Lucian a continuat: „toţi cunoaştem abuzurile care se pot săvârşi în trafic din partea unor agenţi care consideră că trebuie să obţină asemenea trofee cu orice preţ.”
Cine or fi trofeele? Or fi oare chiar parlamentarii sau șefii și șefuții din administrație care șofează ca bezmeticii și sunt prinși de agenți cu pistoalele radar?
Ați văzut cazul recent al președintelui CJ Constanța Mihai Lupu, care a înjurat și bruscat un polițist care nu i-a permis accesul auto undeva unde nu avea dreptul să intre.
Ăștia-s ciocoii care vor ca poliția să nu mai „vâneze cu orice preț pe cei care încalcă legea”.
Sper că acest proiect scandalos de lege nu va trece – sau, măcar, nu va fi promulgat fără o nouă contestație la CCR.
22 comentarii Adaugă comentariu
Păi, nu… Că cei care încalcă legea nu trebuie vânați, ei trebuie promovați. Ce țară mai e asta? Să ajungem să prindem pe toți cei care încalcă legea?! Aloooo, dacă-mi trebuie d’astea, mă duc în Olanda, în Finlanda…
Greșit, rolul poliției rutiere nu este de a prinde, contrar părerii populare, ci de a preveni.
As fi de acord cu tine daca ar monta camere din “100 m in 100 m” si date amenzi pana ~ toti conduc preventiv.
Rolul poliției: a) asigurarea respectării legii, menținerii liniștii și ordinii publice în societate; b) protecția și respectarea libertăților și drepturilor fundamentale ale omului; c) combaterea criminalității; d) acordarea asistenței și serviciilor populației în conformitate cu legislația în vigoare.
Atribuțiile agentului de poliție rutieră:
Agentul de circulație are ca atribuție principală asigurarea desfășurării traficului rutier în condiții de
siguranță prin supravegherea, dirijarea si controlul circulației.
Totodată mai are atribuții în:
– reglementarea si sistematizarea circulației
– control tehnic
– cercetarea accidentelor de circulatie (cu avarii si cu rãniri de persoanã)
– informarea si educarea rutieră a cetățenilor
– eliberarea documentelor specifice
– examinarea candidaților în vederea obținerii permisului de conducere.
motanes, nu trebuie să mergi atât de departe. Germania te așteaptă cu brațele… pardon, blițerele pornite. Ascunse pe câte un trepied prin boscheți (cu mașina aferentă ascunsă la 10-20 m distanță), montate pe remorcuțe sau în portbagaje de mașini combi. Cireașa de pe tort sunt măsurătoarele de distanțe între mașini: o chestie cam cât o geantă de laptop, spânzurată de câte un pod ce trece peste autostradă, atârnând în spațiul dintre sensurile autostrăzii. Păi de multe ori nici nu le vezi.
Așa că îi invit pe domnii legiuitori într-o zi de Blitzer Maraton ca să vadă cum se face treaba la alții.
Nu mai devreme de săptămâna trecută am văzut un Mercedes EQV 300 (deci nu un Logan obosit) negru, cu geamuri fumurii parcat la plesneală pe o stradă cu limitare de 30 km/h. Ghici ciupercă ce era de partea cealaltă a lunetei?
Pe de altă parte, că veni vorba de legiuitorii țării… Se întâmpla acum vreo 5 ani ca un pieton care mergea pe bordură să se hotărască subit să treacă strada de 4 benzi pe trecere. Agentul care păzea trecerea din confortul mașinii de serviciu nu a fost de acord cu decizia mea de a nu calca puternic frâna și a aplicat legea. Când i-am atras atenția că pietonul și-a băgat picioarele în tot ce înseamnă bun simț rutier m-a invitat să vorbesc cu legiuitorul, că legea nu spune nimic despre pietoni.
Daca aveai o iuteala de max 30 km/h @ de trecere si pietonu a trecut brusc fara asigurare, pietonul putea fi tras la raspundere. Este un caz povestit de godina pe tema asta… Dar stai relax multi politisti is necititi sau nu intaleg.
Singurul caz in care te intereseaza daca este politie pe drum este cand incalci sau vrei sa incalci legea… logica de baza ne conduce la concluzia ca numai cei care doresc sa incalce legea vor vota asa ceva.
Sa se faca publice listele cu parlamentarii care voteaza aceasta lege – o lista mare in toate pietele din aceasta tara !
Cred că majoritatea șoferilor din țara asta ar fi de acord cu legea propusă. Declarativ mulți spun că trebuie să se aplice legea, că morți, că accidente etc Dar cînd ajung la volan majoritatea se comportă iresponsabil și cred că toți dau flashuri ca să îi prevină pe cei din sens opus că urmează un radar.
Așa că inițiatorii legii în discuție cred că ar fi votați cu amîndouă mîinile și v-ar mulțumi de șapte ori dacă ați pune listele alea în piețele patriei.
Legile de acest fel, pe lîngă protecția bașkanilor, sînt și o formă (iresponsabilă) de populism și mituire a electoratului.
S-a strecurat o eroare „țara cu cea mai mare mortalitate rutieră din România.”
Țara cu cea mai mare mortalitate din Europa cred că ai vrut să spui.
Da, clar, scuze.
Dintr o intamplare am mers cu masina cu un secretar de stat (ceva politician smecheras). Depasea baiatu coloana, linia continua, tot ce prindea, pe valea prahovei, fara nici un stres. Cam pt asa ceva e propunerea de lege…nu ca vaneaza politzaii avioane…
Înțeleg ambele părți ale baricadei (și nu sint confortabil sa fiu de aceeași parte cu auristi :D) Meteahna poliției de a vâna – și știm foarte bine de planuri de amenzi, de lasă-l pe ăla ca e cu bmw, e băiatu lu cutare, ăla e de la partid, tot oamenii simpli care merg cu 53 în zona de 50 o mușcă. Și pe de altă parte inițiativa deși poate ar putea avea scuza că vrea să combată aceasta practică a poliției… mi-e teamă că cei care scapă acum vor scăpa și mai bine cu noua lege. Nu am putea reveni la împînzirea cu camere fixe care să nu discrimineze la amenzi, și am scuti și polițiștii de nevoia de a face planul? Cît mai dese camerele… Rezolvam și mortalitatea și bugetul, cu o investiție mai mare la început ce-i drept…
“ Meteahna poliției de a vâna – și știm foarte bine de planuri de amenzi”
Sau cu alte cuvinte, “îmi e teamă sa nu iau amenzi degeaba, așa ca mai bine sa se moara in continuare!”
Eu sunt unul dintre prostii care chiar respecta limitele de viteza și uite ca nu am probleme. De asemenea, nu dau flash-uri când e radar, pentru ca sper sa ii ardă pe aia care ne pun in pericol.
Treaba asta cu planul de amenzi ii sperie doare pe cei care o comit periodic, cum probabil ca faci și tu
Nu, nu e același lucru în alte cuvinte, plus faci presupuneri în privința mea care nu arată decît lipsa altor argumente. Hai să îți prezint o situație ipotetică (sau nu chiar…): ieșire din localitate, ești deja pe lîngă teren arabil, nu mai vorbim de pietoni, o mașină banală, neinscripționată, ține în loc o coloană de vreo 5-8 mașini, mergind cu 37 km la oră, în limita de 50. Depășirea e permisă, doar că trebuie să o faci legal în limita de viteză. A doua mașină iese din coloană și depășește, totul perfect în siguranță, doar că nu se încadrează în limita legală de 50… Într-un minut după, mașina aia banală pune un girofar pe ea și îl oprește pe nenea ăla al doilea. Amendă pentru depășirea vitezei legale. Ei, după raționamentul tău… nenea al doilea e bun de plată, ceea ce e adevărat. Dar ai rezolvat vreo problemă cu plata ăluia? Te oprești doar la el, bagi capul în nisip sau ești atît de naiv să nu vezi „metoda”?
Apoi problema mea cu tacticile poliției era că le dă libertatea în a-și selecta victimele, iar cei cu adevarat periculoși, care o calcă cu 100 în zonă de 50 scapă doar pentru că ”las că știe el pe cineva”. O retea de camere fixe bine poziționate ar rezolva altfel problema, cum spuneam.
Mai nou radarele sunt cu inregistrare video, e foarte greu sa mai scape cei care sunt surprinsi. De aici si disperarea cu “sa se anunte din timp unde sunt radarele”.
„Mai nou radarele sunt cu inregistrare video, e foarte greu sa mai scape cei care sunt surprinsi. De aici si disperarea cu “sa se anunte din timp unde sunt radarele””.
Nu am știut detaliul acesta iar întîmplarea cu depășirea în coloană s-a întîmplat cred cu vreo 6 ani în urmă, dar metehnele nu se schimbă, nu am încredere că avem șanse reale împotriva unor polițiști puși pe fapte. Eu sint ”neprofesionist”, ei sînt deja ”versați”. Cum spuneam, mi-e teamă și mie că asta e doar o portiță pentru șmecheri decât un interes adevărat pentru micșorarea mortalității pe șosele.
Exemplul tau este perfect plauzibil, dar in ce pondere crezi că se găsește din totalul amenzilor pentru depășirea vitezei?
Vorbești de abuzurile poliției când vine vorba de sancțiuni pentru viteză, dar cu toate astea viteza este principala cauza a accidentelor grave din mediul extraurban
Au mai fost radare fixe.
Veneam (pasager) in microboz cu 90 la ora prin localitate, o frana brusca inainte de radarul fix, 200 de metri cu 50 de km/h, apoi accelerat la loc.
Radarele fixe nu au nici o valoare general preventiva, poate au efect pe zone foarte limitate (adica aia 200 de metri pana la radar).
Sistemul britanic cu camere din loc in loc care iti amprenteaza numarul de la masina cu ora exacta ar fi o solutie mai buna pe soselele patriei.
Mi se par niste mizerii de reglementari pe care vor sa ni le bage pe gat aiurea ca oricum smecherii nu le respecta.
Eu cred că o astfel de lege ar fi necesară. Totuși nu cred că acum e momentul ei. Nu avem șosele, nu avem șoferi pe străzile din România. Și mai cred că și școala românească de conducere este slab pregătită, sunt mulți instructori auto care n-ar avea ce să caute în această meserie și totuși li se permite să predea. Pe de altă parte nici codul rutier nu e bine pus la punct.
Va contrazic. Momentan avem politisti care prind soferi cu masini neinscriptionate, unele aflate in proprietate personala. Cred ca n-ati fi nici dvs confortabil sa fiti abordat de o masina neinscriptionata, fara numere specifice MAI si sa trageti pe dreapta in mijlocul campului. De asemenea, la peste 70 kmh peste limita legala se dispunea suspendarea permisului FARA dovada de circulatie, prin urmare ramaneai in pozitia in care erai oprit de politie…si asteptai sa fii tractat, chiar daca erai jumatate iesit in drum. Vi se pare ca abordarea aceasta previne accidentele? Cum sa devii pieton pe loc? Cum ajungi la destinatie? Haideti sa nu mai fim obtuzi, sa incercam sa intelegem ca se comit suficiente abuzuri. Intre timp, pe calea victoriei se circula cu peste 90 kmh /ora, weekend de weekend si motoarele turate la maxim.