Cu doar 12.50 lei mi-am cumpărat o cheie universală pentru tablouri tehnice. Are patru capete – unul triunghiular, unul rotund, cu caneluri, și două pătrate, cu dimensiuni diferite. La drept vorbind, nu folosesc decât unul dintre capete, pe cel triunghiular, pentru că deschiderile ambelor tablouri care mă interesează sunt triunghiulare, dar mai bine să fii pregătit, că nu știi niciodată când vine schimbarea și se montează altă broască.
Zâmbesc, da, când scriu asta, că știu exact cum sună, și evident că-n realitate nu-i chiar așa dramatic: pur și simplu, modelul ăsta, cu patru capete, a fost prima opțiune pe care am găsit-o online când am căutat o cheie pentru tablourile în care stau închise contoarele de energie electrică și gaze naturale.
De ce am nevoie să le deschid?
Păi, pentru index, firește.
În furtuna prețurilor la energie de anul trecut am învățat o nouă formă de responsabilitate: să citesc și să transmit lunar indecșii de curent și gaze. E mai prudent așa, că vechile regularizări trimestriale la noile prețuri săptămânale au devenit neadecvate.
Și tot din cauza instabilității de pe piața de energie de anul trecut am căutat, instinctiv, puncte de sprijin în informație și cunoaștere (poate că ar trebui să spun aici „datorită”, și nu „din cauza”, că a învăța ceva mi se pare întotdeauna un progres, niciodată o pierdere).
Cât de sus ar fi putut urca prețurile? Ce puteam face eu drept răspuns, ce alternative aveam? Ce scrie, de fapt, în facturile de energie pe cale le primesc lunar și pe care, până de curând, nu le citeam niciodată? Cât de complicat e să devii prosumator și ce înseamnă asta, până la urmă? Dacă aș vrea să economisesc, ce ar trebui să fac ca să cheltuiesc mai puțin, fără să-mi distrug confortul vieții civilizate?
Sunt destule pagini de net unde poți găsi răspunsuri la acest gen de întrebări – dar ele sunt, de multe ori, parțiale, sau scrise confuz, sau doar copiate de la unul la altul, fără filtru redacțional, ceea ce perpetuează erorile. Aș fi preferat informații și explicații venite de la o sursă autorizată, prezentate pe înțelesul meu, un client nespecializat, care vrea doar să priceapă, în propriul beneficiu, și nu să dea vreun examen la materii de energetică.
Nu demult, E.ON a lansat „Stația de energie E.ON„, adică un proiect editorial cu această misiune: să explice consumatorilor cele mai importante teme legate de prețuri, de reducerea consumului și de eficiența energetică a căminului.
Drept urmare, în platforma Stația de energie E.ON pot fi găsite o sumedenie de materiale explicative scrise simplu și clar, structurate pe trei domenii mari: consum, energie, prețuri. De altfel, aceste domenii se și cheamă „Ghid de consum„, „Ghid de energie” și – ați ghicit – „Ghid de prețuri„. Am pus și linkuri către fiecare, ca să fie cât mai simplu de deschis.
Ce subiecte sunt tratate în Stația de energie E.ON?
Cum poți economisi fără bătaie de cap și fără să simți până la 10% din consumul tău de energie electrică, de pildă. Sau ce sunt pompele de căldură și cât de eficiente sunt în economisirea energiei. Sau 5 lucruri pe care trebuie să le știi despre contorul de măsură index (pentru care mi-am luat eu cheia universală cu patru capete, da). Sau, dacă vrei ceva mai consistent, poți înțelege de unde vine energia în România. Cât despre prețuri, aici există o colecție solidă de articole utilitare, cum ar fi: „Factura pentru energie. Ce plătești și cui„, sau „Plafonarea prețurilor și modul în care te afectează”, sau „Care este motivul schimbărilor de preț la energie?”
O inițiativă de salutat și un site de studiat.
4 comentarii Adaugă comentariu
Toate initiativele astea ale companiilor de energie sunt doar bullshit. In conditiile in care consumatorul NU are vreun control asupra preturilor (acestea fiind cvasi-cartelizate oricum), NU are vreun control asupra izolarii locuintei in care sta (cu foarte putine exceptii) si NU are vreun control asupra surselor de energie (din nou, cu foarte putine exceptii) – e doar bullshit.
Pompe de caldura, panouri fotovoltaice, panouri de incalzire a apei calde – in marea majoritate a cazurilor sunt tot bullshit, investitia in acestea NU se amortizeaza pe durata de viata a casei. Daca stai in mijlocul campului, la 50km de orice sursa de curent sau gaze – oricum n-ai alte optiuni si nu se poate spune ca AI ALES sa le instalezi.
Becurile led sunt alta idiotenie. Chiar daca consuma mai putin, calitatea luminii e atat de proasta incat nu vezi nimic si te ia durerea de cap daca ai nevoie sa lucrezi intr-o zona in care ai partial umbra. In plus, asa-zisa economie adusa de becurile led e doar la consumul de energie, nu e si financiara. Un bec clasic costa 1 leu, unul led costa 20+. Mai mult decat asta, economia adusa de becurile led la consumul de energie valoreaza fix zero in ecosistemul locuintei, daca o compari cu consumul constant al frigiderului si adaugi si consumul mai putin constant al unor masini de spalat haine sau vase. Daca pornesti aspiratorul si aspiri o ora – consumul e cat al tuturor becurilor din casa timp de o luna. Daca cumva te-ai lasat pacalit de marketing si ti-ai cumparat espressor, de preferat din ala care-ti tine permanent canile si basinile calde – te-ai scos. Si tot asa.
Ca sa faci economie de energie ai patru variante unde ai control si poti decide pentru tine:
– te muti in pestera si te incalzesti cu blanuri de animale (focul cu lemne nefiind eco)
– montezi termostate la calorifere si reglezi temperatura in fiecare camera conform nevoilor
– inchizi geamurile daca ai caloriferele pornite
– schimbi agregatele energofage, daca mai ai, cu unele din zilele noastre, mai eficiente energetic (cu costul de rigoare si fara se te astepti la minuni)
In rest, orice discutie despre economia de energie, mai ales in Romania, e doar bullshit. Mai bine am discuta despre profiturile istorice pe care le-au facut TOTI furnizorii de gaz/curent in ultimii doi ani, sau de marjele absolut oneroase pe care le practica. Sau putem discuta despre taxa pe soare. Sau despre vreme. Sau despre orice altceva.
In rest, numai de bine, si la iarna cald.
Nu furnizorii, ci producatorii au facut profit. Distribuitorii sunt cam pe pierdere.
Bec de 10-11 W echivalent putere la 100 W am gasit la 11-10 lei la magazin de bricolaj (philips etc). Nu am probleme cu lumina si folosesc de ani buni (nici nu s au “ars” de vreo 2 ani). Diferenta de consum intre cel cu incadescenta si led e destul de semnificativa. Apoi daca dau cu aspiratoru o ora si am becuri cu incadescenta oare o fi mai bine vs dau o ora si am becuri cu led?!? Din experinta iti zic ca nu (sunt destule prize smart sa vezi energia consumata…pt zilele de plictiseala). Sa nu m Bec de 10-11 W echivalent putere la 100 W am gasit la 11-10 lei la magazin de bricolaj (philips etc). Nu am probleme cu lumina si folosesc de ani buni. Diferenta de consum intre cel cu incadescenta si led e destul de semnificativa. Apoi daca dau cu aspiratoru o ora si am becuri cu incadescenta oare o fi mai bine vs dau o ora si am becuri cu led?!? Din experinta iti zic ca nu (sunt destule prize smart sa vezi energia consumata…pt zilele de plictiseala). Sa nu mai zic de TV vechi (anii 2008) vs led. De pompe de caldura, Panouri solare (mai ales casa verde) nu are rost sa mai vb… Un lucru ce imi aduc aminte acum si le reposez la furnizori: nu educa consumatorul cum sa foloseasca o centrala in condensare sa beneficieze cat se poate de mult de ea…In rest, chill, poti utiliza in continuare ce doresti. ai zic de TV vechi (anii 2008) vs led. De pompe de caldura, Panouri solare (mai ales casa verde)utilizate eficient nu are rost sa mai vb… Un lucru ce imi aduc aminte acum si le reposez la furnizori: nu educa consumatorul cum sa foloseasca o centrala in condensare sa beneficieze cat se poate de mult de ea…In rest, chill, poti utiliza in continuare ce doresti.
Bec de 10-11 W echivalent putere la 100 W am gasit la 11-10 lei la magazin de bricolaj (philips etc). Nu am probleme cu lumina si o folosesc de ani buni (nici nu s au “ars” de vreo 2-3 ani). Diferenta de consum intre cel cu incadescenta si led e destul de semnificativa. Apoi daca dau cu aspiratoru o ora si am becuri cu incadescenta oare o fi mai bine vs dau o ora si am becuri cu led?!? Din experinta iti zic ca nu (sunt destule prize smart sa vezi energia consumata…pt zilele de plictiseala). Sa nu mai zic de TV vechi (anii 2008) vs led. De pompe de caldura, Panouri solare (mai ales casa verde) nu are rost sa mai vb… Un lucru ce imi aduc aminte acum si le reposez la furnizori: nu educa consumatorul cum sa foloseasca o centrala in condensare sa beneficieze cat se poate de mult de ea…
Cer scuze… am dat paste din greseala (de obicei salvez txt in caz de eroare)…