Pandemie-n Matrix

Mă întreb ce crede Elon Musk despre pandemie. Ce se întâmplă, de fapt, în simularea în care el e convins că „trăim”? Și, mai interesant, ce se întâmplă, de fapt, în realitatea de bază, cea despre care spune că sunt șanse de „unu la miliarde” să fim de fapt?*

Poate că o grupare de cybercriminali anarhiști încearcă să oprească jocul pentru că, cine știe, îl consideră neetic?

Sau poate că sars-cov-2 este un ransomware eficient, care a blocat accesul la viețile noastre obișnuite (de avataruri) pe o scară nemaivăzută până acum, iar dacă proprietarii plătesc, primesc cheia (vaccinul?) pentru deblocarea sistemului, chiar dacă unele date vor fie pierdute pentru totdeauna.

Să observăm că există asemănări tulburătoare între virușii de calculator și virusurile care afectează oamenii.

Nici unul, nici celălalt nu sunt organisme vii, ci doar fragmente de cod (informatic, într-un caz, genetic în celălalt).

Și unul, și celălalt, nu se pot reproduce decât în interiorul unui organism gazdă. Ambele folosesc resursele sistemului pentru a se activa și pentru a se replica.

Atât virușii cibernetici, cât și virusurile din lumea pe care o percepem noi, fie ea reală sau simulată, au nevoie ca gazdele să intre în contact, cumva, pentru a se transmite mai departe.

Ambele preiau, într-o oarecare măsură sau chiar total, organismul țintă: și în cazul computerelor, și al oamenilor, unele virusuri au capacitatea să-l distrugă complet.

La fel ca în cazul virusurilor fizice, și cele de computer sunt adaptabile și pot suferi mutații ca să devină mai contagioase, mai eficiente.

În fine, tehnicile de apărare față de aceste atacuri sunt și ele oarecum asemănătoare.

Cea mai sigură cale (și singura cu eficiență practic 100%) de a nu lua un virus cibernetic este să-ți izolezi complet computerul. Cea mai sigură cale de a nu te îmbolnăvi cu un virus transmis de oameni este să tai total contactul cu alți oameni, evident – dar, așa cum un computer deconectat de la rețea este practic inutil, și izolarea completă a fiecărui om este o imposibilitate.

Educația dă rezultate bune când vine vorba de auto-protecție, în ambele cazuri. Pentru a se feri de viruși cibernetici, utilizatorul educat de internet nu dă click pe orice link, nu descarcă orice fișier și nu execută orice program i se oferă pe ecran. Pentru a se feri de-un virus periculos, cetățeanul educat se ferește de aglomerații, se spală des pe mâini (ca măcar să nu-și vâre virusul în nas când narează) și poartă mască. Iată, aici, încă o asemănare: există soluții antivirus și într-un caz și în celălalt.

Trebuie doar să le folosim.


*) și nici măcar nu e singurul, ba chiar oameni de știință cu reputație solidă remarcă asemănări între regulile rigide și pur matematice care stabilesc mișcarea particulelor subatomice și cele care descriu mișcările caracterelor din jocurile video. Citiți aici, pentru început.

Articol din categoria: ACTUALITATE

23 comentarii Adaugă comentariu

 1. #1 Comentariu nou

  Matrix ca Matrix, dar de unde ți-ai luat masca aia de ochelarist? Că vreau și eu. N-am găsit niciuna până acum peste care să vină atât de bine ochelarii. Și din ce văd, a ta pare anti-aburire.

  0
  0
  • #2 Comentariu nou

   Vara, la mai mult de 28 grade Celsius temperatura ambianta, e greu de crezut ca se aburesc ochelarii.
   E o ‘chestie’ de fizica… Temperatura ambientala + umiditate => punctul de roua!
   Daca la mai mult de 28 grade ti se aburesc ochelarii, este cazul sa-i faci test CoViD!

   0
   0
  • #3 Comentariu nou

   @Pricinosu’ – de ce de fiecare data cand cineva il intreaba ceva pe Vlad, se gaseste cate un troll ca tine sa sparga conversatia? Ia stai jos in p.m. si lasa omul sa raspunda!

   0
   0
 2. Faine conexiuni !… Mai ales după ce citești Harari (Homo Deus în special)…

  0
  0
 3. #5 Comentariu nou

  Internetul a facilitat răsturnarea “oalei de valori”. Acest Musketar este dovada clară ca suntem cu susu-n jos 😊 Mai trage ceva pe nas, mai debitează o idioțenie, mai cad pe spate niște cârduri de “followers”…

  0
  0
  • #6 Comentariu nou

   Pai. mi se pare ca tot datorita/din cauza internetului, orice teorie, orice valoare din oala, are aceleasi sanse de a razbate si a se consacra atat timp cat accesul e democratic asigurat catre „orice”.
   Dupa tine tine, cu ce ajuta mai mult internetul falsele valori decat adevaratele valori ?

   0
   0
  • #7 Comentariu nou

   @p’acilea: Mi-ar plăcea sa ma lămurești in legătura cu “acces democratic asigurat catre orice”. Cine asigura accesul? Ce înseamnă “democratic” pe acest mare “internet”? Etc.

   In fine, nu consider ca Internetul in sine este o problema, ci mai degrabă buba o reprezintă anumite unelte software “democratice” care rulează pe internet (e.g. Facebook (aka Radio Șanț)).

   Revenind la întrebarea ta, consider ca aceste unelte (repet, nu Internetul in sine, ci doar niște unelte prost gestionate) pot fi utilizate pentru a manipula cârdurile si a promova “falsele valori” exploatând cu ușurintă (distribuție rapida catre un ocean de oameni) anumite caracteristici ale speciei noastre (lăcomie, vanitate, naivitate, etc). Aceste mase de oameni nu sunt interesate de a depune un minim efort mental pentru procesarea unei informații rudimentare.

   0
   0
  • #8 Comentariu nou

   Internetu’ ajuta pe oricine….
   Lipsa de EDUCATIE ajuta nonvalorile!
   Cate valori sunt in clasa politica romaneasca?

   0
   0
  • #9 Comentariu nou

   Aurel, de ce false valori?

   A creat de la 0 companii cu capital de miliarde. Și e singurul care a reușit să facă trecerea de la companii de soft la companii de produse hi-tech. Dacă Facebook, Google, Twitter se laudă cu soluții ingenioase de soft, Musk, pe lângă PayPal, a făcut Tesla și SpaceX. Una revoluționează industria auto de pe tot globul, iar cealaltă deja a revoluționat industria aerospațială din afara globului.

   0
   0
  • #10 Comentariu nou

   @Adrian:
   N-am spus ca Musk ar fi o “falsa valoare”. Doar răspundeam lui “p’acilea”, într-un mod general.
   Evident ca omul respectiv are meritele sale, insa nu pentru chestiile pe care le debitează cand fumează iarba.
   I-am citit istoria, am văzut interviuri cu el (atat mai noi, cat si mai vechi), si nu pot sa spun ca-l consider un role model. Adică, nu m-a impresionat cu nimic drept speaker si/sau trecutul sau. Iar creșterea lui exponențială catre faima nu-l face mai bine pregatit in a ne da sfaturi despre Covid sau alte chestii similare. Cel mult ne poate ajuta sa intelegem cum funcționează lucrurile intr-o lume turbata, in care banii apar si dispar brusc, in rollercoaster-ul numit Sillicon Valley 🙊
   Chiar iti recomand interviul din ‘99 despre planurile sale cu noua companie x.com
   Omul avea imaginație nebuna, dăduse lovitura financiar cu acel yellow Pages pe net, si credea cu adevărat in ceea ce vrea sa implementeze. El probabil ca a trăit mereu intr-o realitate virtuală in care doar și-a închipuit ca reîncepe un joc sau chiar joaca multiple jocuri in paralel. Who knows 😬

   0
   0
  • #11 Comentariu nou

   @Aurel , te citez, exact si netrunchiat : „Internetul a facilitat răsturnarea “oalei de valori” si eu la chestia asta am reactionat…Tu vii apoi si spui ca, stai, nu Internetul ci sculele…etc..etc..
   Asa putem lungi discutia la infinit, pentru ca daca as zice ceva si de scule, ai sa vii cu „stai, nu sculele sunt de vina ci oamenii rai dindaratul lor”…
   Si tot asa.

   0
   0
 4. #12 Comentariu nou

  Teorii foarte „seducătoare „,normal…Cred ca ar putea ființa și trai bine un blog pe tema asta, ani în șir, ar avea cu ce tine interesul treaz.
  Mă frământă, însă, pentru început, fără mișto, întrebarea : de ce, față de pluralul „virusuri” pentru aia biologici, s-a consacrat pentru ăia cibernetici

  0
  0
 5. #14 Comentariu nou

  Buna ziua Vlad,
  Ai ‘ratat’ una dintre conexiuni… Bill Gates!
  ‘Back doors’ din sistemele de operare Windows au facilitat aparitia virusilor informatici.
  Analizele socio-medicale finantate anul trecut despre o evenuala pandemie cu coronavirus, au alimentat actualele teorii ale conspiratiei!
  Inca o data, DE VINA NU E Bill Gates (pt teoriile conspiratiei), ci lipsa de EDUCATIE.

  0
  0
 6. #15 Comentariu nou

  În afara topicului…. Moise mai știți ceva de el? Nu a mai scris pe blog din 22.06….plus ca nu a mai apărut pe nicăieri media. E nevoie de si opiniile lui. Mulțumesc

  0
  0
 7. #18 Comentariu nou

  WTF is a simulation?

  motto:
  Pornind de la premisa că inevitabil practica ne omoară ar trebui să ne consolăm cu speranța că teoria ne spune de ce.

  Sunt multe direcții în care se poate dezvolta această temă, dar cred că este bine să pornim de la lucrurile fundamentale.

  Presupunând prin absurd că trăim într-un „univers simulat matematic”, acesta este în mod obligatoriu finit, calculabil, delimitat la interfața cu ”realitatea de bază” și controlat de o inteligență superioară.
  Pe de altă parte existența unui univers simulat infinit este absurdă.
  Prin urmare limitarea accesului la ”realitatea de bază” este condiționată de posibilitatea de a decripta și controla interfața de separație. Eventualitatea accesului la această interfață de comandă ne-ar putea plasa pe o poziție de egalitate cu presupusa inteligență superioară care a generat simularea. Dobândirea accesului nelimitat la ”realitatea de bază” fiind astfel posibilă.
  Dacă, spre exemplu, citim Noul Testament în această cheie putem trage concluzii care oferă o oarecare consistență teoriei, dar ne duce în final la concluzia că nu suntem limitați apriori, ci este doar o alegere pe care singuri o facem.
  În aceste condiții putem presupune că pentru inteligențele superioare există, mai degrabă, o multiplă stratificare a accesului la diferite nivele de control al ”realității de bază”.
  Dacă așa stau lucrurile, este aceasta o dovadă că trăim într-o simulare?

  …NU!

  Rămâne la final doar întrebarea: Ne este restricționat accesul la inteligență (…) ?

  …DA!

  0
  0
 8. #19 Comentariu nou

  @Vlad Petreanu

  Ce ar spune Elon Musk despre ”Pandemia în Matrix”?
  În contextul unei realități simulate este o întrebare foarte pertinentă pentru că presupune existența unei interfețe de control în evoluția pandemiei.

  Ipoteza pandemiei în Matrix se supune regulilor ”universului simulat matematic” așa cum au fost acestea descrise mai sus.
  Această ipoteză ar presupune că o inteligență superioară a creat deliberat și cu un scop precis virusul.
  Cunoașterea scopului (presupunem că) ne-ar permite cumva accesul la ”meniul aplicației” pentru a selecta ”opțiunile personalizate”.
  După cum a fost arătat, această variantă nu este exclusă nici în cazul în care nu facem parte dintr-o simulare, interfața de control a virusului fiind pur biologică.

  Oricât ar părea de absurd, dacă luam în calcul existența virusurilor ca precursor al vieții biologice nu putem elimina rolul lor ca scop în existența și evoluția vieții fie că vorbim despre ”realitatea de bază” sau cea simulată.

  Cu alte cuvinte, oricare ar fi situația confruntării cu virusul, ne punem întrebarea…
  Care sunt opțiunile și cum putem face alegerile corecte din perspectiva unei inteligențe superioare?

  Și mai concret…

  Ne interesează cum am putea controla mutațiile virusului.
  Printre altele acesta ar putea fi și scopul existenței virusului, respectiv modul în care a fost creat și totodată modul în care poate fi controlat.

  Știința actuală nu ne spune nimic despre aceste posibile opțiuni.
  Se pune astfel întrebarea dacă suntem dotați ”hardware și software” pentru a accesa aceste opțiuni.
  Teoretic fiind pe un nivel superior de evoluție biologică avem ”dotările necesare”, dar după cum ”se știe” nu le putem accesa voluntar și conștient.

  WTF? Suntem pe ”versiunea” greșită de software!
  Se pare că așa am reușit să creăm virusul!
  Cine vine acum să ne facă setările corecte?
  Elon Musk?
  No way!

  0
  0
 9. #20 Comentariu nou

  Mare dreptate mai ai, din păcate acum putem vedea cu ochiul liber cine este educat şi cine nu. Un om educat poartă mască, fără să se plângă că se sufocă, păstrează distanţa faţă de cei din jur şi se spală pe mâini. Dacă ne uităm în jurul nostru, o să constatăm cu tristeţe, că foarte multă lume a luat în râs toată situaţia actuală şi de aceea s-a ajuns aici. Şi sincer, cred că va fi din ce în ce mai rău.

  0
  0
 10. #21 Comentariu nou

  Intrresanta teoria asta a simularii. E o teorie unificatoare intre stiinta si religie. Ce ma enerveaza pe mine e ca nu inteleg de ce cei din vest au parte de o simulare mai buna decat a noastra. De ce pixelii lor sunt mai civilizati, mai educati decat pixelii nostri? E ecranul mai bombat in partea lor, sau, poate, e un defect pe placa in partea noastra?

  0
  0
  • #22 Comentariu nou

   In partea ‘noastra’ comunismul si postcomunismul au generat niste scurtcircuite la procesoare si la alte placi cu circuite integrate (vezi ‘respect’, ‘emotivitate’, ‘compasiune’, s.a.). In felul acesta sunt supraalimentate alte placi (‘autosuficienta’, ‘egocentrism’ …)!

   0
   0
  • #23 Comentariu nou

   @Richard Aldoilea

   Observația e bună dar interpretarea e greșită.
   Este de fapt invers.
   Simularea noastră e mai „bună”
   În timp ce decenii întregi ei au muncit, noi simulam.
   În plus, la noi în prezent la noi se simulează si educația.
   După ce am avut-o pe Dancila premier a fost clar că trăim în cea mai „avansată” simulare.

   0
   0