Performeri, contraperformeri ai prezidențialelor. Explicați, vă rog

Sacii cu buletinele de vot sunt adusi la Biroul Electoral Judetean Timis, dupa inchiderea procesului de vot, duminica 10 noiembrie 2019, Timisoara. Inquam Photos / Virgil Simonescu

Vă rog comentați următoarele date:

1. La alegerile europarlamentare din 26 mai, PSD a obținut 2.040.765 voturi.

Jumătate de an mai târziu, la primul tur al alegerilor prezidențiale, pe 10 noiembrie, candidatul PSD, dna Viorica Dăncilă, obține 2.051.297 voturi (la numărarea a 98% din voturi).

Dna Dăncilă nu doar că a conservat voturile PSD, dar chiar le-a înmulțit, în condițiile în care partidul a pierdut guvernarea iar ea funcția de prim-ministru.

Practic, dna Dăncilă și PSD au fost performerii acestui tur de scrutin.

2. La alegerile europarlamentare, Alianța USR/PLUS a obținut 2.028.236 voturi.

Acest rezultat aplasat alianța la o diferență de numai 0,6% față de PSD. Dacă votul în diaspora s-ar fi desfășurat în condiții normale, mai mult ca sigur că USR/PLUS ar fi depășit PSD.

Ieri, dl Barna, candidatul alianței USR/PLUS, a obținut 1.373.086 voturi (după numărarea a 98% din voturi; probabil că cifra va mai crește un pic).

Dl. Barna a obținut, deci, doar două treimi din voturile obținute acum 6 luni de alianța care l-a susținut. Pierderea este de peste 600.000 de voturi.

Practic, dl Barna și USR/PLUS sunt contraperformerii acestui tur de scrutin.

Cum vă explicați această situație?

Articol din categoria: POLITICĂ

113 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1 Comentariu nou

    Probabil că Caramitru i-a supărat pe oameni că RISE e anagramă pentru SRI, SIE.

    Care „oameni”? Să fie lăsat la interpretare.
    Asta ar fi o explicație.

    A doua explicație e că votanții, și din țară, și din diasporă, l-au… disociat pe Iohannis, cu ce s-a întâmplat pe 10 august 2018; care, dacă ținem minte, multă lume s-a enervat că n-ai ieșit, n-a făcut ceva concret, că era plecat în Caraibe sau Florida sau la Dracu-n praznic. Memorie de pește în acvariu.

    A treia explicație e că useriștii lor s-au supărat pe Barna pentru mizeria aia cu alegerile în partid, ca șeful nou, din moment ce Barna se pregătea pentru prezidențiale și a anulat-o abia după ianuarie 2020. Câți din filiale s-au supărat pe Barna și i-au dat eject, votând Iohannis, Dăncilă, Paleologu, alții sau anulat votul?
    Din nou, de unde ar fi putut face rost RISE de informații.

    Să mai spună și alții, alte explicații…

    0
    0
    • Caramitru a enervat o grămadă de oameni, așa e, dar trebuia dat afară doar pentru că are o opinie diferită/neplăcută?

      0
      0
    • #3 Comentariu nou

      Nu trebuie dat afara doar pentru ca are o opinie diferita, trebuia dat afara pentru are un limbaj grobian precum cei de la PSD, Stefanescu, Mitraliera, Olguta, Iordache etc.
      Si pentru ca credea ca tot ce spune el este adevarul absolut, toti ceilalti care aveau o alta parere erau automat PSD-isti , prosti etc.

      0
      0
    • #4 Comentariu nou

      Nu, dar ar fi fost bine sa fie minimizat. Sa nu mai para ca reprezinta vreo opinie majoritara/importanta in USR .

      0
      0
    • #5 Comentariu nou

      1. Caramitru trebuie sa plece. Extremismul sau acid dauneaza. Nu faptul ca are o opinie diferita.
      2. Lumea a votat candidatul si nu partidul;
      3. Campania electorala a USR a fost praf; Ar fi fost bine daca ar fi lucrat cu o firma de PR/consultanta;
      4. Presedintele de partid nu e intotdeauna cel mai bun candidat. Ciolos e mai popular decat Barna

      0
      0
    • #6 Comentariu nou

      1. Barna slab si votanti pretentiosi. Vrei sa fiinpresedinte dupa ce spui ca scoaterea tarii din criza nu e treaba ta? Hmm
      2. La PSD a disparut Dragnea;
      3. Clar limbajul lui Caramitru cu care se gandeau probabil sa ii atraga pe fostii votanti de Vadim nu a functionat;
      4. Programe si nivelul discutiilor subtite a trimis votantii spre varianta ne-ideala dar si lipsita de riscuri majore;
      5. PSD are un bazin serios de stanga, iar “fara psd in turul 2” sa ii exterminam etc i-a mobilizat pe psd-isti;
      6. PSD este sub reprezentat in rezultat datorita candidatului slab. Daca (re)-inventau vreun Geoana puteam sa speram maxim ca dreapta castiga la limita…

      0
      0
    • #7 Comentariu nou

      @Radu C
      Nu sunt convins de Ciolos ca si candidat. Stanga il uraste cu patima, iar o buna parte din dreapta (PNL-ul) are o opinie f proasta despre el (ieri ascultam un PNL-ist conservator care il compara cu Dragnea). La urma urmei, PNL-ul il cam voia, iar PNL-istii din guvernul sau e dovedisera si ei verigi slabe.
      Plus ca are o functie la nivel european. Nush cat ii convine sa se afune in politica romaneasca.

      0
      0
    • #8 Comentariu nou

      1. Barna slab si votanti pretentiosi. Vrei sa fii presedinte dupa ce spui ca scoaterea tarii din criza nu e treaba ta? Hmm
      2. La PSD a disparut Dragnea… asta e un plus;
      3. Clar limbajul lui Caramitru cu care se gandeau probabil sa ii atraga pe fostii votanti de Vadim nu a functionat;
      4. Programe si nivelul discutiilor subtite a trimis votantii spre varianta ne-ideala dar si lipsita de riscuri majore;
      5. PSD are un bazin serios de stanga, iar “fara psd in turul 2” sa ii exterminam etc i-a mobilizat pe psd-isti;
      6. PSD este sub reprezentat in rezultat datorita candidatului slab. Daca (re)-inventau vreun Geoana puteam sa speram maxim ca dreapta castiga la limita…

      0
      0
    • #9 Comentariu nou

      Au mai fost alegeri prezidentiale in care in turul 1 candidatul PSD sa iasa pe locul 2 (si inca la o distanta mare fata de locul 1)? Din cite tin minte, pina acum, candidatul PSD era tot timpul pe locul 1, dupa care toata opozitia se mobiliza sa adune mina de la mina voturi ca sa il intreaca (si uneori diferenta nu a fost prea mare). Mie mi se pare o victorie faptul ca Dancila a iesit pe locul 2, locul 3 ar fi fost mai greu de obtinut. Prea avem pretentii ca lucrurile sa se intimple repede, in fond suntem tot aia de acum citiva ani, doar ca unii am mai facut ceva eforturi sa ne schimbam. Data viitoare o sa fim mai multi, dar ne trebuie putina rabdare. Dati voie USR-ului sa mai greseasca si ajutati-i sa invete din greseli, nu le dati la cap din prima. Fiti constructivi. Vorba ceea, daca ai gresit, macar sa nu pierzi lectia.

      0
      0
  2. #10 Comentariu nou

    Electoratul USR e unul volatil. Nu poti face orice fara sa vina si consecintele. La PSD e electorat constant si captiv. Treaba cu guvernarea nu avea cum sa le castige voturi, doar sa le scada. Eu am mai zis asta.

    Si mai cred ca PNL a controlat meciul. Si-a dat niste autogoluri pentru a controla turul doi 🙂
    I-a dat niste golaveraj lui VVD.

    Ne lamurim in turul 2 la cate voturi strange Veorica. Teoretic ar trebui sa aibe mai multe, ca mai strange si de la Diaconu. Daca are mai putine …. oops.

    0
    0
  3. #11 Comentariu nou

    Daca ne uitam la rezultatele PNL de la europarlamentare si mai adaugam cateva sute de mii de voturi, observam ca o buna parte din diferenta provine din faptul ca cei care au votat USRPlus la Europarlamentare aveau de gand sa-l voteze pe Iohannis la prezidentiale. Si in ciuda inactivitatii lui ca presedinte, au mers pe acest fir logic pana la final si l-au votat.

    Ate ete.

    0
    0
  4. #12 Comentariu nou

    Mi se pare foarte simplu – lumea nu l-a placut si nu a fost convinsa de Barna. Nici eu n-am fost, chiar daca l-am votat. Acele 600.000 de voturi au ajuns la Iohannis

    0
    0
  5. #13 Comentariu nou

    La alegerile europarlamentar atacurile s-au diluat. La prezidențiale au putut fi concentrate pe un singur om. Barna nu a greșit decât prin faptul că nu a făcut campanie „românească”. Doar cei care își doresc așa ceva cu adevărat l-au votat. Restul sunt nebuni in definiția lui Einstein care spunea că nebunia este încercarea de a obține rezultate diferite folosind aceleași metode.

    0
    0
  6. #14 Comentariu nou

    Barna nu e locomotiva, e vagon ( sa nu ii zic piatra de moara). Next please.

    Problema e la locale si parlamentare. Nu o sa mai fie liste suplimentare ( 1 mil si ceva de voturi) iar diaspora are 4 locuri in Parlament. In conditiile astea PSD merge spre 38-40%. Mare atentie.

    0
    0
    • Foarte corectă observație.

      0
      0
    • PSD e la peste 30% în tara, acolo unde contează pt locale și parlamentare, dancila in nici un caz nu e o locomotiva și oricum va zbura după turul 2 iar pesedistii rușinați de dragnea-dancila care au votat Diaconu la aceste alegeri vor vota PSD la următoarele.

      0
      0
    • #17 Comentariu nou

      Da, problema adevarata este la parlamentare. Ciolos ar trebui sa preia conducerea aliantei, este un lider mult mai carismatic si de o mai mare anvergura, sa taie din idealismele unei parti din usr, sa fie mult mai centrati pe rezultate, decat pe orgolii. Sa faca bine sa colaboreze cu pnl astfel incat impreuna sa adune peste 50% din voturi, ca altfel revine dragnea si o luam de la capat. Ce a fost in acesti 3 ani a fost praf in ochi fata de ce ar putea urma.

      0
      0
    • #18 Comentariu nou

      Cred ca Dl Barna a ars etapele. A vrut direct prezident fara sa fi facut nimic inainte. De aia cred ca e vagon. Si nu a avut nici vreun anti erou evident – lipsa Dragnea.

      Ciolos – se batea la locul 2. Si dupa aia chiar la primul loc.

      0
      0
  7. #19 Comentariu nou

    Aceste rezultate arata din capul locului un blat ordinar intre iohanis si psd. In mod sigur in marile fiefuri pnl au fost date multe voturi catre veorica. Au fost si alti factori care au contribuit, prestatia slaba a lui barna, decizia initiala a usr de a nu intra a guvernare, barna nu a convins. Insa lui iohannis probabil i.a fost frica de valul din societate care a dorit din toata inima schimbarea modului de a face politica. Asa ca s.a revenit la metodele partidelor retela. In societate era o tendinta extraordinara de a trimite psd -ul la un scor cat mai mic. Eu personal am simtit o mare dezamagire, ca mine vor mai fi foarte multi votanti, asa ca in turul doi preconizez o prezenta foarte scazuta. Si uite asa revenim la renasterea psd-ului, iar in turul doi s.ar putea chiar sa.i faca probleme lui iohannis, iar victoria rasunatoare care si.o doreste sa fie de fapt o diferenta de 2-3 procente. Din pacate, Romania nu este pregatita pentru modernitate. O mimam doar.

    0
    0
    • #20 Comentariu nou

      Unii vedeti prea multe scenarii… adica Iohnannis care a castigat fata de europarlamentare 1 milion de voturi peste partid a dat Vioricai 500k (sau cat o fi dat) ?
      Chiar daca ar fi asa de ce nu intelegeti ca Barna nu a luat nici cat luase partidul…. Viorica nu a crescut!!! A batut pasul pe loc dar a iesit pe 2 pt ca Barna a scazut !!!

      0
      0
    • #21 Comentariu nou

      E aberant sa crezi ca Veorica, un lider slab si incult, a reusit o mobilizare mai mare decat masculul alfa Dragnea, care de altfel, era si un foarte bun strateg si negociator. Sa ne amintim doar cate motiuni de cenzura a doborat, desi lumea fierbea la proteste prin toata tara. Fara indoiala, candidatul USR+ a fost foarte slab. Si eu cred ca pnl a mutat cam 3% pe linie de partid doamnei Dancila pt a fi siguri ca vor castiga turul 2.

      0
      0
  8. #22 Comentariu nou

    Barna: articolele Rise, alegerile pt presedintia USR, candidatura lui Nicusor Dan la primaria PMB, intrarea la guvernare – sunt cele 4 mari teme care au indepartat o mare parte din votantii USRPLUS de Barna – din punctul meu de vedere nu erau motive suficiente sa renunti la Barna, dar o treime asa au gandit. Mai sunt si niste stangacii de comunicare ale lui Barna care au umplut paharul.

    Dancila: organizarea PSD, inclusiv reteaua de primari si erorile lui Ponta.

    0
    0
    • În Buc urești, Barna a câștigat binișor în fața lui Dăncilă, nu cred că se pune aia cu Nicușor.

      0
      0
    • #24 Comentariu nou

      A castigat, dar comparatia e cu europarlamentarele. Atunci USRPLUS a avut 41%, iar acum 25%. Bucurestenii l-au parasit pe Barna mai mult decat media nationala. PSD/Dancila au cam acelasi scor.

      0
      0
    • #25 Comentariu nou

      dar atunci atat iohanis cat si paleologul trebuiau sa creasca spectaculos, lucru care nu s.a intamplat. mergand pe ideea asta inseamna ca iohanis sta muuuuult mai prost decat crede toata lumea, decat spun toate sondajele. iar tocmai greselile lui barna au fost practic salvarea sa. totusi mi.e greu sa cred ca dupa toata prestanta amandurora pe plan extern si intern , intre iohanis si dancila sa fii fost egalitate. din punctul meu de vedere iohanis a „scurs” voturi din tara si a compensat ordinar pe afara.

      0
      0
    • #26 Comentariu nou

      dar atunci atat iohanis cat si paleologul trebuiau sa creasca spectaculos, lucru care nu s.a intamplat. mergand pe ideea asta inseamna ca iohanis sta muuuuult mai prost decat crede toata lumea, decat spun toate sondajele. iar tocmai greselile lui barna au fost practic salvarea sa. totusi mi.e greu sa cred ca dupa toata prestanta amandurora pe plan extern si intern , intre iohanis si dancila sa fii fost egalitate.

      0
      0
    • Nu e prima dată când sondajele n-au nici o legătură cu realitatea.
      – iohanis avea în toate peste 40% unii ziceau că după răsturnarea guvernului PSD va ajunge pe la 50% și mai erau aberațiile că va câștiga din primul tur adică că va lua peste 9.1 milioane de voturi
      – dancila era dată pe la 15-20% cu șanse să scadă sub 15% unii ziceau chiar sub 10% după ce a trecut moțiunea.
      -barna – era dat tot pe la 10-15% cu șanse să se ducă la 20% sau chiar peste cu voturile din diaspora și după ce a participat la răsturnarea guvernului
      -cele mai fanteziste procente erau date la Diaconu care era încadrat pe la 15-17%.

      0
      0
    • #28 Comentariu nou

      @ovidiu – voturile USRPLUS s-au dus cu precadere la PNL. PNL-ul a avut 15.8% la europarlamentare in Bucuresti, iar Iohannis 41%, mie mi se pare o diferenta mare.

      0
      0
  9. #29 Comentariu nou

    Intrebarea e, a facut ceva PSD si Dancila impotriva celor care au votat PSD la europarlamentare? Raspunsul e, cred, nu. Atunci de ce sa fi pierdut votanti PSD la prezidentiale?

    0
    0
    • A pierdut puterea, asta afectează încredrea în lider.

      0
      0
    • #31 Comentariu nou

      @Vlad Petreanu Diferitele tipuri de putere, in ochii omului obisnuit pe nivele de importanta:
      1) primarul
      2) parlamentarul
      3) presedintele si guvernul
      Daca privim asa, PSD are inca primele doua puteri. Si ele sunt mai mult de 2/3 din ce inseamna „putere” pe de-a intregul.

      0
      0
    • #32 Comentariu nou

      Aceiasi opinie Vercix, nu uita si de fenomenul de homeostaza.

      0
      0
  10. E simplu – a dispărut Dragnea, la europarlamentare s-a votat masiv din ura.

    0
    0
  11. #34 Comentariu nou

    Barna: articolele Rise, alegerile pt presedintia USR, candidatura lui Nicusor Dan la primaria PMB, intrarea la guvernare – sunt cele 4 mari teme care au indepartat o mare parte din votantii USRPLUS de Barna – din punctul meu de vedere nu erau motive suficiente sa renunti la Barna, dar o treime asa au gandit. Mai sunt si niste stangacii de comunicare ale lui Barna care au umplut paharul.

    Dancila: organizarea PSD, inclusiv reteaua de primari. Si erorile lui Ponta: votarea motiunii, alegerea lui Diaconu – Diaconu a luat mai putin decat Pro Romania si ALDE la europarlamentare. Nu mai spun ca atat Ponta, cat si Tariceanu erau cotati fiecare mai bine decat Diaconu.

    0
    0
  12. Motiunea de cenzura a prabusit USR. Faptul ca s-au balbait pana au decis sa voteze un nou guvern, desi stiau ca nu exista alta solutie, iar oamenii asteapta de la liderii lor pozitii clare si sa-si asume toate riscurile necesare pentru buna functionare a statului. Comunicarea publica a fost lasata pe mainile unor insi care chiar daca au un pedigree intelectual consistent au iesiri hormonale de necotrolat cu accente extremiste fata de cei care au alte pareri. Disparitia Vioricai Dancila si a lui Dragnea din peisaj a lasat electoratul potential al USR fara o tinta clara, iar eforturile de a construi o alternativa la PNL au fost directionate prost prin impingerea inainte a unor oameni fara experienta politica, care nu au mai detinut functii politice in stat.. Au preferat sa se certe cu Paleologu, desi electoratul PMP este de tip monolit: sunt oamenii care au ramas cu Basescu in ciuda tonelor de cerneala cheltuite pentru a-l infiera si a-l discredita. Barna s-a dovedit a fi slab in prezent si vulnerabil fata de propriul trecut. A preferat sa explice ca nu a incalcat legea, dar a esuat sa convinga ca cineva care cheltuie bani publici trebuie sa ramana responsabil fata de acesti bani si dupa ce toate decontarile legate de sumele cheltuite au trecut criteriile legale. Cu alte cuvinte a esuat sa convinga ca poate lasa ceva trainci si consistent in urma. Cred ca USR e in mare pericol de disparitie daca nu se reformeaza fundamental si nu aduc in randurile lor oameni care au experienta politica din viata reala, nu din jocurile de strategie de pe calculator.

    0
    0
    • Și eu cred că ezitările alea le-au făcut rău. Mai bine rămâneau fermi pe o poziție, oricare ar fi fost aia.

      0
      0
    • #37 Comentariu nou

      „Cred ca USR e in mare pericol de disparitie daca nu se reformeaza fundamental si nu aduc in randurile lor oameni care au experienta politica din viata reala”

      Ce inseamna asta? Se face „reformarea fundamentala” a partidului prin racolarea de oameni politici de la PNL (putin probabil, dar oricum,,) sau ALDE sau ProRomania sau PMP sau chiar PSD? Ca doar acolo sunt „oameni care au experienta politica din viata reala”, eu altii nu stiu.

      Pentru alianta asta cred ca sincigas sa faca asta, mai ales tinand cont de felul cum s-au promovat politic (vezi initiativa Oameni Noi in politica, de exemplu)

      Eu as prefera sa ramana asa cum sunt, din punct de vedere a regulilor de integritate. Cine vrea ani grei de experienta in politica romaneasca are deja PSD, PNL, ALDE, PMP, UDMR si asa mai departe. Piata e plina.

      Si inca ceva: mie, alianta USRPlus imi pare departe de disparitia politica. Chiar si acum, dupa un rezultat considerat catastrofal de multi, au reusit 15% la prezidentiale. Au cam 25% in Bucuresti, au cam 20% la nivel de judet in Brasov, Timis sau Cluj. Partidele considerate mici din Ro ar vinde o mina, un picior si un rinichi pentru rezultatele astea. la USR vad ca se vorbeste de disparitie.

      0
      0
  13. #38 Comentariu nou

    atitudinea superioara, personaje precum caramitru, refuzul de a intra la guvernare, acestea sunt cateva motive pentru care Barna a pierdut.

    0
    0
  14. #39 Comentariu nou

    Multe cunostinte au votat direct Johannis, doar pentru ca Barna nu are sanse. Stupid, in primul tur ar trebui sa iti votezi preferinta si in turul doi raul cel mai mic.
    Eu o voi vota pe Dancila in turul doi pentru ca:
    1. Sunt dezamagit de prezenta la vot a tinerilor, carora nu prea le pasa de viitorul lor.
    2. Pentru mine PNL = PSD si nu voi mai vota raul cel mic in turul doi. Pentru prima data de cand votez, votez raul cel mare. Sunt curios ce se poate intampla.
    3. Poate cu Dancila presedinte, vor iesi la vot la parlamentare, who knows.

    P.S.: Trump cam tot asa a ajuns presedinte, nu? 🙂

    0
    0
    • Cred că o vina importanta e a presei care a supralicitat rezultatele dreptei de la europarlamentare demobilizând electoratul tânăr, în tara a fost cea mai proasta prezenta din 90 la prezidentiale mai ales în rândul electoratului tânăr.

      0
      0
  15. #41 Comentariu nou

    Doua concluzii cu doua confuzii:
    1. USR si Dan Barna au amestecat putin ceea ce stiau, anume ca Romania este o tara a carei populatii este majoritar needucata si reticenta la schimbare, cu ceea ce credeau ca stiu sau mai degraba isi doreau, anume ca romanii „s-au trezit”, sunt educati si responsabili si constienti ca faptele lor au efect direct asupra viitorului lor si al copiilor lor.
    2. Au facut o confuzie, in paranteze fie spus foarte usor de facut dar si foarte periculoasa, intre criticile reale, aduse de catre votantii lor care, repet, nu sunt chiar asa „perfecti” cum si-i imaginau ei, si postacii platiti ca sa improste cu noroi si baliverne. O confuzie care a costat destul de mult.

    0
    0
  16. #42 Comentariu nou

    Unul din 4 votanți a pus ștampila pe madam Viorica. Nu ne mai deșteptăm 🙁

    0
    0
    • #43 Comentariu nou

      Si o piatra daca era candidatul PSD la aceste alegeri lua cel puti 1,8 mil voturi.
      Votanti PSD nu voteaza omul, voteaza sigla.

      0
      0
    • #44 Comentariu nou

      Atunci când primarii sunt de la PSD, iar popii – asemenea, atunci când la sate, la primărie, este verificată participarea la vot de pe buletin, procentul nu va scădea.

      0
      0
  17. #45 Comentariu nou

    e simplu, multi votanti usr au votat cu iohannis… de ce ??? pai desteptul numit barna, a raspuns la o intrebare capacana ca el o sa voteze cu Iohannis in turul 2…deci el pentru ce a mai candidat ? votantii lui ce sa creada cand el raspunde ca nici macar el nu crede ca ajunge in turul 2… inafara de vorba aia cu pompierul nu a zis nimic dar nimic de rau de Iohannis. trebuia sa l atace…. in 6 luni, barna e istorie pentru politica romaneasca. sa se duca la fonduri europene

    0
    0
  18. #46 Comentariu nou

    Johanis a luat din voturile USR-ului, e simplu. El are o imagine mai buna decat PNL-ul .
    Apoi combatul masiv al USR-ului a fost contra PSD-ului indreptat, cand acolo nu avea de unde sa ia voturi. Daca era sa castige electorat luau de la PNL si de la celelalte partide mai „moderne”.
    NU sunt de acord ca PSD a castigat, sunt la 23% la al doilea scrutin national. Daca continua asa si la locale e foarte bine, in felul asta se distruge baza organizatorica si de mobilizare din structurile locale, unde au obtinut in 2016 40% si controleaza consilii locale si judetene. Jumatate din forta psdului vine de acolo, din reprezentarea locala care trage pt partid.

    a

    0
    0
  19. #47 Comentariu nou

    Si ceva mai optimist: cred ca is primele alegeri prezidentiale cand PSD pierde primul tur.
    Si cred ca a doua oara cand pierde primul tur in general ( acum si pe 26 mai).
    Poate e un semn ca ne revenim. Sper sa ne tina.

    0
    0
    • Geoană a pierdut in fața lui Băsescu si primul tur și al 2-lea tur din 2009, iar că partid PSD a pierdut in fata convenției democratice în 1996 și în fața alianței DA – PDL-pnl în 2004.

      0
      0
  20. #49 Comentariu nou

    Foarte simplu. S a dovedit ca usr este un balon de sapun. Din pacate. Ne am pus mari sperante in ei, dar s au dovedit mai aroganti decit psd. Au darimat guvernul psd impreuna cu pnl. Foarte bine. Au iesit dupa motiune ca nu voteaza si nu sustin guvernul pnl. FOARTE PROASTA MISCARE. A aparut ancheta Rise. In secunda 2, usr iese si spune ca sustine guvernul pnl. Barna este terminat, pe veci, politic. Daca nu se retrage ACUM Barna, usr o sa dispara asa repede cum a aparut. Din pacate

    0
    0
    • #50 Comentariu nou

      Din pacate, Barna nu se retrage ACUM. Si din pacate, alianta USRPlus nu dispare. Nici macar nu cred ca Barna e terminat politic pe veci.

      Imi pare rau daca va dau vesti proaste. Dar nu fiti suparat, exista destule alternative pe piata politica, nu s-au terminat partidele, ca nu incepe si nu se termina lumea cu USR-ul

      0
      0
  21. #51 Comentariu nou

    Unul din doi n-a votat. Unul din patru se simte reprezentat de viorica.. Vina lui Barna? De ce? Că nu-i destul de simpatic ca să fie pe placul diverșilor mofturoși care nu “se regăsesc”? Mă simt obosit. Poate suntem pur și simplu proști genetic. Acu’ Veorica chiar are șanse.. ce dracu să dezbată ăștie doi finaliști?

    0
    0
  22. #52 Comentariu nou

    Cauze contraperformata Barna:
    1. Lipsa notorietate/captiv in bula
    2. Lipsa lipici la public (hardcore USR+ sunt 30-45 ani)
    3. Perceput ca ezitant si fara experienta vs Iohannis
    4. Rise.
    5. Diverse disidente informale in partid (si aia ar trebui sa isi dea vreo doua palme zdravene)
    6. Campanie nefocusata pe bazinul electoral (in loc de piete si parcuri ar fi trebuit sa bata campusurile studenteti). (as se citi si in conexiune cu punctul 1)

    To do:
    1. Inteles cele de mai sus si altele si invatat lectiile. Foarte important acest pas, Ar fi un mare plus pentru Barna daca ar initia el acest exercitiu. Impuneti condite obligatorie pentr orice candidat trecerea unui test de vetting preliminar.
    2. Clarificat relatiile cu Plus si focusat pe infiintarea/dezvoltarea organizatiilor locale.
    3. Stabilit strategie si candidati pentru locale pana in anul nou si inceput popularizare.
    4. Program si principii clare. Inclusiv mesaj social si pentru diaspora. Comunicarea lor, simplu si fara compromis.
    5. Curentat PNL si PSD la fiecare abatere. Nu echivalati Iohannis cu PNL.
    6. Nu mai lasati impresia ca Andrei Caramitru ar putea reprezenta un curent mainstream in alianta. Eventual unfriend daca tot tine sa se bage in fata.
    7. Poate ar trebui sa fie primul punct: Nu uitati si integrati in orice mesaj de ce si pentru ce s-a nascut aceasta forta politica USR+. Scapatul de PSD e un punct prealabil.

    Comentariu pentru PNL:
    Atentie maxima la locale, inca nu am uitat ca o avem pe Firea in Bucuresti din cauza lui Predoiu care s-a incapatanat sa iasa pe locul trei, iar acum PNL nu sustine alegerea in doua tururi. The North remembers!

    0
    0
  23. #53 Comentariu nou

    A. La alegerile prezidentiale conteaza notorietatea candidatilor, iar Dl. Barna nu se bucura de prea mare popularitate/notorietate. Din cadrul aliantei singurii cu sanse reale ar fi fost Ciolos sau Vlad Voiculescu. Ideologia de partid conteaza mai putin. Romanii vor o persoana charismatica, cu o poveste in spate (usor dramatica eventual) si nu o persoana obisnuita cu o ideologie corecta. Romanii au raspuns la emotie (groaza ca ar fi ales Vadim, lacrimile lui Basescu, ticalosiile lui Ponta vs Diaspora si Johannis, gainile moarte etc.)

    B. Ezitarile la recentele negocieri de formare a guvernului. Multi au fost suparati ca USR-ul nu are curajul/capacitatea de a guverna. Ca prefera sa stea pe margine si sa criticie, ca ii usor. Unii au fost suparati pe treaba asta. Personal, mie mi-ar fi placut sa zica din prima ca NU vor sa intre la guvernare din cauza ca depind de sprijinul unor grupari controlate de Tariceanu, Ponta, Hunor.. Dar ca vor sustine un guvern PNL.

    C. Ancheta Rise project a creat impresia ca ceva ar fi in neregula cu Barna asta. Ca si asta ii un corupt care fura din banii europeni. Mie mi s-au parut greu de urmarit argumentele celor de la Rise, unele erau penibile, dar pentru multi simpatizanti USR s-a indus ideea asta ca si el ii un corupt.

    Si sa tinem cont ca ii nu ii reprezentativ cercul nostru de prieteni de pe Facebook. Una ii ce gandeste societatea larga, alta ii ce zic prietenii de pe FB. Chiar daca pentru noi, barna e cunoscut, pentru societatea larga nu prea e. Chiar daca noua ni se pare ca Andrei Caramitru e un radical, pentru multi el nu exista. Eventual il confunda cu tatal lui.

    My 2 cents.

    0
    0
    • #54 Comentariu nou

      Aah.. Uitasem. Cei de la USR si-au ales presedintele de partid, dar nu s-au gandit poate ca el ar trebui sa ii reprezinte la prezidentiale. La acea vreme nu stiu daca ar fi putut sa aleaga pe cineva cu o mai mare notorietate. Claudiu Nasui poate? Oricum, miscarea inteligenta din acea vreme era sa ii lasa pe Ciolos & co sa intre in USR, chiar daca ar fi insemnat ca ei fac un pas inapoi.
      Si probabil la rentele negocieri USR-PLUS, Barna a intrat in logica asta ca ei sunt un partid popular, si ca el ar fi indreptatit sa devina poate presedinte. Dat fiind ca la prezidentiale conteaza notorietatea, doar Ciolos avea o sansa reala de a se bate cu Johannis. La parlamentare conteaza mai mult partidul, si acolo putea Barna sa fie propus prim-ministru. Cum ne-am trezit cu Dancila prim ministru cu zero notorietate, putea sa ne prezim cu Barna cu o notorietate de 10%.

      Nu inteleg de ce ceilalti din USR nu au ridicat problema asta inainte? Sa realizeze ca Barna nu e suficient de popular si ca au nevoie de unul ca Ciolos sau Vlad Voiculescu. Ciolos are o mai mare popularitate/notorietate, iar Vlad Voiculescu la fel si in plus un dram de emotie.
      Au fost prea politicosi sa-i spuna ? Prea emotionati? Ar fi trebuit sa sugereze elegant ca hai sa facem un alt sondaj pentru un candidat la prezidentiale, si Barna sa ramana presedintele partidului. Cumva…

      0
      0
    • #55 Comentariu nou

      destul de adevărat cu un amendament privind notorietatea: vlad voiculescu
      ok, sunt un fan al lui vlad, donator ocazional pt proiectele sale; el, cioloș, clothilde și valeriu nicolae sunt motivele mele pentru vot usr+;
      cu toate astea, tipul de notorietate al lui vlad n-o să-l ajute, dacă se păstrează structura demografică a votanților, să cîștige bucureștii…
      părerea mea este că va avea soarta lui barna…
      parcursul normal pentru el, avînd în vedere vocația și vîrsta, este cu (re)start ca ministru al sănătății (cel mai bun din ultimii 30 de ani);

      0
      0
    • Usr și plus au doar 2 persoane cu notorietate: Ciolos și Clotilde, restul, inclusiv Voiculescu ar fi fost o frana electorala, așa cum a fost și Barna, la un scrutin unde contează și omul nu doar partidul.

      0
      0
  24. #57 Comentariu nou

    Lucrurile sunt mult mai simple decat par, dupa parerea mea: electoratul strict “progresist” nu are in Romania+diaspora (deocamdata) mai mult de 15% (1.3 milioane)
    La europarlamentare era un mare val de emotie majoritar anti-Dragnea si fata de cei 1.3 milioane s-au mai adaugat 600k pentru ca USR era identificat ca partidul anti-coruptie, care a luptat cu Dragnea, etc
    La prezidentiale e vorba si de notorietate, si Barna nu e cunoscut de catre oamenii care nu urmaresc politica (marea majoritate). Acestia au preferat sa voteze varianta sigura, Iohannis.

    0
    0
  25. #58 Comentariu nou

    Aseară puteam sa pun pariu ca Barna o sa fie pe locul 2 si am dorit asta sa-i mai taie președintelui din nas. Am fost f.dezamagit.madam a fost votată din disperare si frică. Urmează 5 ani de tăcere…

    0
    0
  26. #59 Comentariu nou

    Slaba prestatie din campania electorala a dlui Barna, cat si numeroasele gafe facute, au dus la rezultatul de ieri. Sa nu mai vorbim si de Klaus Iohanis, care nu a deschis gura prea mult, sa nu oboseasca. Si de aici rezultatele!!!

    0
    0
  27. #60 Comentariu nou

    pe logica asta urmeaza ca dancila sa cistige presidentia tarii. ea o analfabeta functional, o rusine nationala, care a fost huiduita si respinsa peste tot pe unde a mers

    explicatia care am gasito pentru asta este faptul ca iohanis a facut tot timpul un dublu blat cu psd.
    faptul ca iohanis a fost cotat in toate sondajele, repet in toate sondajele, cu peste 45% iar la rezultatul alegerilor s.a trezit cu 35%, concomitent cu fapul ca nici barna nici paleologul nu au avut o crestere spectaculoasa este deosebit de suspect. eu cred ca iohanis pur si simplu a dirijat voturile sale prin intermediul aparatului de partid direct catre dancila pentru a o propulsa in turul 2. fapt dorit si asumat de la inceput de el. (primul blat). al doilea blat a fost evidenta mimare a luptei cu psd, cu dancila si dragnea, practic validarea tot timpul a lui dancila si psd.

    apoi cresterea brusca a lui iohanis in diaspora (in contrapondere directa cu situatia din tara) pentru compensarea deficitului din tara este alta chestie deosebit de suspecta. eu cred pur si simplu ca s.au facut anumite „magarii ordinare” in diaspora.

    da, barna a facut cateva greseli monumentale in aceasta campanie, dar mi.e aproape imposibil sa cred ca indiferent ce greseli a facut, alegatorii sau dus direct catre dancila. sa nu uitam ca nici paleologul nu a avut rezultate spectaculoase. iohanis (eventual paleologul) trebuia pur si simplu sa creasca spectaculos ceea ce nu s-a intamplat.

    inca o chestie. eu unul nu cred ca dupa arestarea lui dragnea acesta a capitulat, avand totusi inca niste „arme” evidente in mana (una dintre ele fiind dancila). prima lui miscare a fost sa se creeze impresia ca si el se lupta cu dancila, pentru imacularea defectelor penale ale sale si ale partidului

    de pe vremea lui dragnea am avut cu totii momente cand am avut evidenta impresie ca iohanis a facut un blat cu dragnea si cu dancila.

    sa fii fost asta pretul platit pentru lipsa unei ordonante 13?

    nu stiu, dar unele lucruri nu se leaga pur si simplu, iar altele se prea potrivesc manusa. prea manusa

    0
    0
  28. #61 Comentariu nou

    E clar de unde voturi surpriza pentru PSDancila: de la alde familia Vlad Petreanu & Ionela Nastase, care ba se fac ca zic de rau despre pesedei, ba se pozeaza cu ei. Si in cabina de vot, cand nu-i vede nimeni, PAC! stampila. Saptamana viitoare mai facem o conferinta platita de primarie, despre cum sa plateasca Firea fertilizare in vitro pentru femeile care nu se pot impuia crestin-ortodox, ca ea. Sigur, e si cu niste parandarat, ca doar n-o sa semneze asa, degeaba, pentru cheltuieli din banul altora.

    0
    0
  29. #62 Comentariu nou

    In opinia mea, sunt mai multe motive:
    – alegerile interne USR: am vazut confruntarile intre candidati…….si am vazut si comentariile de dupa…si am fost uimita, si mirata, pot sa afirm ca nu a avut o viziune, dar a fost mai vocal, de departe colega lui dna Cosette Chichirau a avut o prestatie mai buna; imi aduc aminte si cum a „preluat” partidul 🙂
    – motiunea de cenzura: „dai, dupa care fugi”, adica sprijni caderea Guvernului (te gandesti la popor si pentru popor), dar cand ti se cere sa sprijini formarea unui alt Guvern si sa intri la Guvernare, incepi sa pui ca conditii si sa te targuiesti, la fel ca toata clasa politica existenta…deci nici o diferenta (te gandesti la popor si pentru popor???!!!)
    – RISE PROJECT: „nu iese fum, fara foc”, deci te urmarit
    – l-am ascultat ca si invitat la emisiunea colegei dumneavoastra Alice Iacobescu”Piata Victoriei”: nu a fost intrebare care sa aiba un raspuns clar, concis sau la subiect, mi s-a parut ca e pe langa sai incearca sa umple spatiul.
    Imi pare rau pentru acest esec, USR are oameni buni, cu imagine buna, cu rezultate, cu exprienta, au avut proiecte mari, cu initiative laudabile, dar de aceasta data au mers pe „o mana gresita”.
    Si ce mai cred este ca, daca nu vor face schimbari si nu isi vor schimba atitudinea de „vreau pentru popor, dar cum vreau eu”, procentele vor scadea si mai rau.

    0
    0
  30. #63 Comentariu nou

    1. Nu a adus V.D. un numar semnificativ mai mare. Mircea Diaconu a scos sub procentele adunate de ALDE si PRO Romania la europarlamentare si nu cred ca a fost sustinut cu aceeasi implicare pe care au avut-o partidele in mai . Au mai existat si certurile din interiorul partidului PRO Romania la investirea guvernului Orban care este probabil sa fi alienat cativa votanti in favoarea PSD-ului. Per total e tot un numar minim de voturi produs aproape in totalitate de aparatura de partid. Cu procente similare la locale si parlamentare va incepe prabusirea PSD pana atunci insa se tine cu ghearele. Sa nu mai uitam si de voturile acelea inexplicabile obtinute de UDMR din judete rosii fara minoritati la europarlamentare. La aceste alegeri nu a fost nevoie de ele pentru a trece vre-un prag.
    2. Candidatura anuntata foarte tarziu si care a generat polemici puternice in cadrul partidului (ma refer la episodul votului din cadrul partidului) a lui Dan Barna. Candidat cu deficit major de notorietate in comparatie cu contracandidatii sai. Din sustinatorii USRPLUS multora le-a displacut : scandalul de la alegerile din interiorul partidului , negocierea de lunga durata intre USR si PLUS care a intarziat anuntarea unui candidat, decizia de a nu intra la guvernare pentru a „pazi” macar unul sau doua ministere cheie precum justitie, finante, transporturi, sanatate etc., ancheta RISE project. Pe langa toate acestea a fost non combatul dus de Dan Barna cu presedintele Iohanis care era principalul sau contracandidat. Voturile sale de acolo veneau si nu de la V.D. . Si nu in ultimul rand candidatul PMP care si daca nu a reusit sa faca vote splitting eficient (a inregistrat procentul obtinut de PMP in mai) a facut un joc anti barna in numeroase declaratii. Nefiind un candidat manjit aceste mesaje probabil au rezonat cu unii si atunci au mers la sigur pe Iohanis.

    0
    0
  31. #64 Comentariu nou

    De ce Dancila a luat mai multe voturi al naibii sa fiu daca-mi explic…
    Fie aparatul de partid a fost si mai activ acum reusind sa convinga si mai multi pensionari sa o voteze.
    Fie marirea insistenta din pix a pensiilor si salariilor combinata cu teama propagata de pesedeu ca peneleul le vor taia salarii si pensii, a prins surprinzator de mult la multimea de „saraci cu duhul”.
    Ori pur si simplu 2 milioane de Romani sunt…..,,,,, fac eforturi mari sa ma abtin!

    De ce Barna a luat mai putin?…
    Cred ca principalul factor a fost refuzul inexplicabil al USR de a intra la guvernare cu PNL ( chestie pe care si eu alaturi de multi altii am sanctionat-o ), refuzul initial de a vota guvernul PNL urmat la o zi distanta de accept. USR, si in special Barna, au aratat atunci o imaturitate care s-a dovedit grava si pentru care au platit acum. O parte din votantii lor cred ca au mers la Paleologu ( pana la urma asa cum Moise a aratat, cam asta a fost si planul lui Base ).

    0
    0
  32. #65 Comentariu nou

    1. Nu sunt de acord ca PSD a performat. Pentru câțiva ani PDS s-a contopit cu Dragnea si a reușit sa atragă antipatii in rândul propriilor susținători. Odată ieșit Dragnea din peisaj, blocul compact de votanți PSD putea sa se regrupeze. Probabil un alt candidat din partea PSD ar fi reușit mai mult. Măcar sa atragă voturile plecate spre UDMR la europarlamentare. 10000 in plus e irelevant. E drept ca a mai furat un pic Diaconu însă cu un Iohanis mai puțin orientat către non combat Dancila cobora in procente.

    2. USR-PLUS e alta poveste. USR a pornit frumos vorbind despre o Românie onesta, civilizata, educata. A captat ceva vânt in pupa prin alianța cu PLUS văzută de mulți ca o consecință a mișcărilor din Piața Victoriei. Alianța a dat speranța celor care doresc de prea multa vreme perspectiva, a celor care spera nu sa primească „un trai mai bun” ci la posibilitatea sa îl creeze. O varianta de ales atât fata de PSD cat si fata de dinozaurii din PNL&CO’. Doar ca:

    -mesajul a fot strict către Romania onesta, civilizata, educata. Sutele de tineri care au umblat in campania electorala pentru alianța (parca Barna vorbea despre ei) au fost chiar așa. Voioși, educați, bine îmbrăcați, colindând prin satele din tara ca in vacanta si împețind pliante . Am un pliant in geanta. Nu așa ajungi la cei care deschid FB pentru filmele cu pisici. Nu cu o poza cu un personaj îmbrăcat elegant si cu fraze pe 20 de rânduri. Nu cu un pliant in care e poza unuia care iți întrerupe clipul de pe Youtube.

    -Alianța a participat la moțiune cam cu jumătate de gura. Ba ca poate mai încolo, ba ca nu e momentul, ba ca nu are șanse. Iar când guvernul a căzut si s-a pus problema de unul nou… vorbeam de non combat la Iohanis? Noi nu acum, ca nu majoritate, ca daca si parlament. Alo! Sunteți buni, cinstiți, onești educați da învățați repede. Interesul politic a contat mai mult decât Romania la 5 minute după ce moțiunea a trecut. Au contat mai mult voturile viitoare decât situația din tara. Daca ramai virgina ajungi repede fata bătrâna.

    -Barna a fost slab, elitist, flegmatic. Da, flegmatic, nu pentru cei onești, educați, cinstiți. Pentru cei care nu au educația necesara sa urmărească șirul alambicat al rotațiilor academice din vocabular. Iar in Romania (fizica) si in diaspora (marea speranță) sunt foarte mulți oameni cinstiți, civilizați însă nu suficient de educați (academic) ca sa îl înghită. Mai ales in diaspora. Pentru ca academicienii din diverse domenii se descurca si in Romania. In diverse moduri. Măcar un pic de consultanta.

    Alianța a pierdut nu fata de Dancila sau Iohanis. E o pierdere intrinseca, ptiu… ca m-am molipsit

    0
    0
  33. #66 Comentariu nou

    Barna a incercat sa convinga doar bula lui. Greseala – nu era era cazul sa convinga pe cei care credeau deja. Trebuia sa ii convinga pe ceilalati votanti, adica sarmanii si batranii din PSD, carora ce le-a oferit ? „Decat” celebrul m*ie de la Caramitru. In conditiile astea, vroiai sa te si voteze ? Ei, uite ca ti-au intors m*ia la loc.
    Va spun asta din pozitia unui votant Barna.

    0
    0
  34. #67 Comentariu nou

    Eu sunt pensionar si din 2016 incepand am votat, sustinut si promovat USR. Am trait 38 de ani in comunism si 30 in perioada tulbure a tranzitiei interminabile. Parerea mea este ca romanii au asteptari reduse de la un partid si lideri. Nu voteaza programe, ci poze. Nu doresc schimbari majore. Mie mi s.a parut ca aceasta campanie electorala a USR-Plus a fost extraordinara. S.au mobilizat sute de tineri, au umblat prin sate, le au vorbit oamenilor pe intelesul lor, au prezentat programe si solutii pt problemele lor.

    Faptul ca s a obtinut asa scor neasteptat se datoreaza spaimei omului de rand, de necunoscut. Pe ceilalti ii stiu de 30 de ani. Sunt obisnuiti si unora chiar le plac scandalurile continue, trocurile politice, vin ai nostri pleaca ai nostri. Educatia in general si cea civica in particular a ajuns aoroape de prapastie.
    Este formidabil ca guvernul Dancila a fost dat jos si ca dl Orban a reusit sa convinga toata opozitia sa sustina motiunea. Din pacate cand a venit vorba de schimbari democratice, necesare, nu au fost de acord. Nici presa, nici pretinsii formatori de opinie nu s- au scandalizat. Au batut moneda ca USR-Plus nu vrea la guvernare. Aceeasi presa, cu mici exceptii, nu a facut o dare de seama a esecurilor presedintelui. Din experienta guvernului Ciolos, cred ca USR- Plus a luat decizia initiala de a cere anticipate. Mie mi s.a parut fireasca. Dl Caramitru, intr- adevar a emis mereu verdicte si ipoteze mai mult sau mai putin veridice si probabil a speriat alegatorii. Dar cum spuneam majoritatea alegatorilor nu analizeaza realizari si esecuri trecute ale candidatilor. Eu de exemplu nu.i pot ierta dlui KI, astenia permanenta, tacerea si nemplicarea care ne a adus pana in pragul dictaturii. Vad ca mereu se insista ca Dan Barna nu are charisma. Dar KI are? Dar Dancila?

    Esecul USR-Plus nu se datoreaza in primul rand ca Barna n- a performat in campanie, ci faptului ca Romania si romanii nu sunt pregatiti pentru schimbarea felului de a face politica. Ceea ce ma ingrijoreaza cel ma mult este ca dupa acest esec multi tineri sunt profund dezamagiti si vor emigra.

    0
    0
  35. #68 Comentariu nou

    Cred ca votul la europarlamentare a fost un vot strict anti-PSD nascut intr-un moment de maxima tensiune anti-PSD (un perfect storm emotional in detrimentul PSD). Singurul beneficiar a fost USR pt ca PNL ca partid are tractiune minima la electoratul anti-PSD.

    Votul la prezidentiale a fost in principal tot un vot anti-PSD insa aici, spre deosebire de Mai, voturile s-au impartit intre Iohannis, Barna si Palelogu, cat si un vot la persoana. Ori aici Iohannis a adunat puncte in ultima perioada cu ‘sefia’ guvernului PNL care a ingenuncheat hidra VVD care se adauga baseline-ului consistent de notorietate. Paleologu a smuls cat a putut (in dezbaterea Europa fm a fost cel putin la egalitate daca nu chiar usor peste Barna). Barna a stralucit prin mediocritate, mesaje ambigue, rise project gestionat deplorabil si multa, multa aroganta nejustificata, incl in studioul Europa fm. Toate astea peste un capital de notorietate precar plus inexistenta oricarui boost de la primarii locale proprii.

    Deci nu e rocket science.

    Pana cand USR ca partid nu va castiga, fara efort si intr-o zi proasta, un 25% la locale, nu va avea sansa sa-si impuna niciun candidat la prezidentiale, indiferent de calitatea si forta individuala a candidatului respectiv.

    Consider ca Barna a beneficiat inca de inertia valului anti-PSD de la europarlamentare altfel nu ar fi depasit 11-12%.

    Selectia candidaturii lui Barna -precum si pastrarea lidership ului USR- sunt greseli strategice majore care acum, iata, costa scump organizatia USR si ii dau 2-3 pasi inapoi din pozitia in care reusisera sa acceada la europarlamentare. Pacat.

    0
    0
  36. #69 Comentariu nou

    E aberant sa crezi ca Veorica, un lider slab si incult, a reusit o mobilizare mai mare decat masculul alfa Dragnea, care de altfel, era si un foarte bun strateg si negociator. Sa ne amintim doar cate motiuni de cenzura a doborat, desi lumea fierbea la proteste prin toata tara. Fara indoiala, candidatul USR+ a fost foarte slab. Si eu cred ca pnl a mutat cam 3% pe linie de partid doamnei Dancila pt a fi siguri ca vor castiga turul 2. Daca mai adaugam inca 3% de la masinaria de vot a psd si furturi, ajungem la procentele din sondaje.

    0
    0
  37. #70 Comentariu nou

    Eu as remarca saitul cu prezenta la vot live care dupa ce ca a fost creat a si mers desi probabil era sub tirul tuturor si n-a cazut. Si organizarea alegerilor afara total diferita de haosul de dinainte. Deci se poate avem oameni care stiu sa faca lucruri. Si aceiasi oameni erau si inainte ca nu i-a pus Orban in cateva zile.

    0
    0
    • #71 Comentariu nou

      realizezi ca de alegerile de afara s-a ocupat tot guvernul psd? o alta mizerie rostogolita ieri este ca diaspora a votat mai bine ca s-a implicat noul guvern pnl….pe bune?

      0
      0
    • #72 Comentariu nou

      @calu lu fat-frumos
      ”Împiedicarea exercitării drepturilor electorale
      Art. 385.
      (1) Împiedicarea, prin orice mijloace, a liberului exerciţiu al dreptului de a alege sau de a fi ales se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani.”
      De ani de zile se cere decență pentru organizarea votului în diaspora. Presiunile au crescut in mod constant în intensitate ura față de PSD deasemenea.
      Decontul urma să vină în mod inevitabil.

      0
      0
  38. E aberant sa crezi ca Veorica, un lider slab si incult, a reusit o mobilizare mai mare decat masculul alfa Dragnea, care de altfel, era si un foarte bun strateg si negociator. Sa ne amintim doar cate motiuni de cenzura a doborat, desi lumea fierbea la proteste prin toata tara. Fara indoiala, candidatul USR+ a fost foarte slab. Si eu cred ca pnl a mutat cam 3% pe linie de partid doamnei Dancila pt a fi siguri ca vor castiga turul 2. Daca mai adaugam inca 3% de la masinaria de vot a psd si furturi, ajungem la procentele din sondaje.

    0
    0
  39. #74 Comentariu nou

    Cred ca asteptarile fata de Dan Barna, inclusiv ale unor jurnalisti, au fost prea mari.

    In primul rand, cu toata critica de rigoare pentru Iohannis, acesta si-a bifat fisa postului. Putea fi mai activ si sa-si asume demiterea Laurei CK, dar e incontestabil ca pe partea de politica externa si aparare si-a facut treaba cu brio (vizitele la Casa Alba, summitul de la Sibiu, vehicularea ca nominalizare pentru presedintia Consiliului European, numirea unui comisar de la PNL etc). Pe partea de politica interna atributiile sunt mult mai limitate, dar a reusit sa temporizeze referendumul pentru astfel incat acesta sa fie validat, a blocat OUG 13 si a reusit sa nu fie suspendat. Trec aceasta ultima chestiune la realizari, pentru ca desi ar fi castigat referendumul, un Tariceanu interimar ar fi promulgat toate ticalosiile de legi si ar fi numit numai ticalosi un posturile cheie din justitie. Deci probabil ca o mparte importanta din votantii USR-PLUS au fost multumiti de prestatia lui Iohannis.

    In al doilea rand, Barna nu a reusit sa-si uneasca nici macar partidul in spatele lui. Modul in care Barna si echipa lui conduc partidul sunt puternic contestate de celelalte factiuni din USR. Faptul ca s-a inconjurat de laudatori care i-au creat o imagine mesianica l-au facut sa piarda legatura cu realitatea si l-ar determinat sa-si seteze el singur obiective pe care nu avea cum sa le atinga.

    Daca analizam procentele, observam ca cei 10% pe care-i are Iohannis in plus fata de europarlamentare provin probabil din scaderea de 8% a lui Barna fata de scorul USR, in timp ce Dancila si restul candidatilor au obtinut scoruri similare cu partidele lor la o prezenta la vot similara.

    Probabil ca asumarea guvernarii alaturi de PNL si sustinerea candidaturii lui Iohannis in schimbul nominalizarii unui candidat USR in comisia europeana ar fi fost o modalitate buna de a se trage pe burta la aceste alegeri pe care nu avea cum sa le castige, urmand ca la locale si parlamentare sa confirme sau chiar depaseasca rezultatele de la europarlamentare.

    0
    0
    • #75 Comentariu nou

      Ce li se cere celor de la USRPlus dintr-o mie de parti e aberant. Sa ii taie capul lui Barna rapid, sa o puna alt sef (Chichirau sau Ion Stelian, ce preferati?), sa intre Ciolos cu totul peste USR si sa il preia, intr-o actiune ca de hold-up (peste 25 de ani se va face un film dupa faza asta), sa renunte USR la orice negociere si sa se intoarca plangand la PNL si Iohannis (in genunchi, da?), sa le ceara locuri in guvern sau locuri pe listele comune la primarie de la anul si chiar sa inceapa sa racoleze politicieni din alte partide, ca sa ii invete aia cum e cu politica „reala”.

      Parca am innebunit, le cerem celor de la USRPlus sa se sinucida in prime-time cu un cutit bont, ca avem noi draci dupa alegerile astea.

      Eu sper din tot sufletul meu mic si negru ca alianta USRPlus SA NU FACA ABSOLUT NIMIC dupa aceste alegeri. NIMIC. Sa indemne (fara mare entuziasm, da?) alegatorii lor sa voteze Iohannis si sa intre toti in concediu pana in ianuarie. De abia in ianuarie sa analizeze rezultatul si sa vada cum merg mai departe in alegerile locale.

      Si, ca un om care a indurat multe de la clasa politica in ultimii 30 de ani, om care locuieste in Bucuresti, ca sa fie clar, am un sfat sinistru pentru USRPlus: sa nu negocieze NIMIC ascuns pentru alegerile de primarie in orasele mari cu PNL-ul. Sa puna candidati cat mai buni si cunoscuti (Vlad Voiculescu, da?) si sa joace la rupere. Acolo unde presiunea e mare (Bucuresti, de exemplu) sa spuna PNL-ul ca singura actiune acceptabila e sa avem alegeri primare INAINTE de lupta cu Firea. Alegeri primare, da? Nu batai in sondaje de rahat, nu negocieri in carciuma pana dimineata cu Rares Bogdan si Busoi. Alegeri primare, ca in Budapesta.

      DACA PNL nu impune alegeri in doua turui la primarie SI DACA PNL nu accepta alegeri primare SI DACA Firea castiga din primul tur, inseamna ca asta au vrut bucurestenii, prin marile partide pe care le-au votat, adica PSD si PNL.

      Cu partidele vechi nu se poate lupta altfel.

      0
      0
  40. #76 Comentariu nou

    Eu cred ca USR+ nu trebuia sa propuna candidat la alegerile de anul asta. Scorul obtinut in mai nu a fost al lor in totalitate. Partial a fost contra lui Dragnea/PSD. Ar fi trebuit sa il sustina la alegeri pe KWJ, sa darame guvernul Dancila, sa sustina un guvern PNL neconditionat si sa militeze pentru alegeri anticipate la inceputul primaverii viitoare. Ar fi aratat ca sunt un partid responsabil si ca au castigat experienta politica. Obiectivul principal ar fi trebuit sa fie demolarea politica a PSD-ului. Alegatorii ar fi fost placut surprinsi sa vada ca PNL si USR trag la acceasi caruta si si-ar fi amintit de acest lucru la alegerile locale si generale. Au sacrificat un scor bun la locale si generale pentru ambitii politicianiste.

    0
    0
  41. #78 Comentariu nou

    Aroganta e mai periculoasa decat prostia.

    0
    0
  42. #79 Comentariu nou

    1. Prea multe ezitări și contradicții în mesajul USR. Nu era momentul să vină cu un candidat. Cu atât mai puțin Barna.
    2, 22% pentru Dăncilă este prea mult și un mare pericol pentru România. Speranța mea este ca cei care au asemenea opțiuni să dispară în negura istoriei.
    3. Câștigarea primului tur după 5 ani de mandat este o performanță în sine. Proiectul unei drepte unite este o misiune dificilă pe termen lung care valorizează USR peste potențialul de moment, dar este nevoie de reformă pe toate palierele, iar USR se poate defini mai clar sub umbrela acestui proiect dacă își urmărește inteligent propriile obiective în ceea ce privește reforma. Din păcate deocamdată în USR orgoliile sunt mult mai mari decât experiența.

    0
    0
    • #80 Comentariu nou

      – mai corect: „Câștigarea primului tur după 5 ani de…….stat degeaba……….. este o performanță în sine”

      – usr ne e partid, e proiect. nu are ideologie, are ppt. a trecut sesiunea de prezentari (aleger). pa si pseudopartidul!

      – „Speranța mea este ca cei care au asemenea opțiuni să dispară în negura istoriei” – naivitate morbida!

      0
      0
    • #81 Comentariu nou

      @bugsy
      A&B o glumă reușită.
      C. Dacă privim spre profilul alegătorului pare rezolvabil doar prin educație. Dacă ne uităm la nucleul dur nu se poate rezolva decăt cu o justiție independentă.

      0
      0
  43. #82 Comentariu nou

    A fost conferinta de presa la USR+ dupa vot.
    Barna, tot arogant, tot debit verbal mare care acopera vrajeala, incompetenta, necunoasterea.

    Ciolos – altceva.

    Barna: imi asum raspunderea. Si ce inseamna oare asta in dictionaru lui? Pas in spate? Nu. Dar ce?

    Musai sa scape de el ca e varza.

    0
    0
  44. #83 Comentariu nou

    Am votat Theodor Paleologu. De ce n-am votat strategic cu Dan Barna, chiar daca stiam ca Paleologu n-are nicio sansa la turul II? Succint si la obiect:
    Ce m-a influentat:
    – blazarea si aroganta alinatei PLUS, dupa alegerile europarlamentare;
    – scandalurile din USR;
    – inconsistenta politica a lui Dan Barna;
    – grobianismul lui Andrei Caramitru;
    – convingerea ca Iohannis ar fi castigat turul II, indiferent de contracandidat.
    Ce nu m-a influentat:
    – absolut orice opinie din spatiu public si privat;
    – ancheta Rise Project;
    – Traian Basescu.

    0
    0
  45. #84 Comentariu nou

    Multa lume il considera pe Dan Barna tapul ispasitor. Este explicatia cea mai simpla, dar mi se pare nedreapta si neconstructiva. Dupa parerea mea:
    1. Alianta USR-PLUS nu si-a sustinut convingator propriul candidat
    2. Strategia de campanie nu a fost cea mai potrivita pt. Romania
    3. Prezenta la vot a fost sub asteptari (si) pentru ca a disparut miza – cand stii de la inceput cine ia aurul, de ce sa te mai bati pentru argint?
    Sa detaliez:
    Alianta USR-PLUS nu a avut o strategie de campanie electorala eficienta pentru prezidentiale. Prea multe vorbe, prea multe explicatii docte, dar fara a construi si sustine imaginea candidatului. Povestile despre “ce baiat bun e Dan” sunt dragute, dar nu au ajuns la public.
    Ceilalti lideri ai aliantei – din PLUS dar si din USR – nu s-au prea vazut in campanie. Ba chiar unii au „bruiat” mesajele electorale cu stiri „colaterale” (ex. inca un birou de eurodeputat in nu stiu ce judet, cu cine ne-am mai pozat la BXL, etc.)
    Cand propriul candidat este contestat chiar din interior, cum sa mai convinga el electoratul? Nu e vina altor partide ca au exploatat disensiunile interne ale USR-PLUS.
    Este clar ca in aceste 2 partide tinere exista muuulte orgolii si muuuult prea multi care se cred mai destepti decat aliatii lor. Dar pierd din vedere scopul comun.
    Barna a fost lasat sa se descurce singur in fata atacurilor concentrate (partide, media inclusiv online, postaci). Care au reusit ce si-au propus. Sa il discrediteze in ochii publicului.
    Probabil din lipsa unor profesionisti in comunicare politica, au vrut o campanie mult prea blanda pentru plaiurile mioritice. E drept, eleganta, dar non-combatul la adresa contracandidatilor, in primul rand la adresa lui Johannis i-a costat. Pana la urma tonul a fost dat de altii, iar Barna s-a vazut silit sa se tot apere, fara a contra-ataca.
    La manipularea RISE, de pilda, alianta l-a lasat iar singur pe Barna. Cu exceptia unor explicatii (corecte, dar foarte tehnice si lungi), nu am vazut o pozitionare coerenta si convingatoare a aliantei. Nici macar in randul membrilor si simpatizantilor nu au fost in stare sa elimine suspiciunile.
    La fel s-a intamplat si cu refrenul insistent ca USR ar fi refuzat sa intre la guvernare. Lumea atat a retinut, nu si ca PNLul nu le-a oferit sa participe. Din toata pleiada de partide care au demis guvernul psd, doar USRul a ramas cu aceasta „tinichea de coada”.
    Sa iti asumi ca obiectiv electoral accesul in turul 2 mi se pare demobilizator. De ce sa te mai votez daca tot nu iti propui sa castigi? Desi Barna a mai indraznit sa spuna ici-colo “cand voi fi presedinte”, a tot repetat refrenul “ce frumos ar fi sa facem dezbatere de idei intre 2 non-pesedei”, in conditiile in care castigatorul deja cunoscut tacea. Chiar daca nici macar obiectivul asta nu a fost atins, din pacate, banuiesc ca mesajul asta a orientat foarte multe voturi spre Johannis.
    Imi pare foarte-foarte rau ca Dan Barna nu a ajuns in turul 2. Dar poate ca e mai bine ca USR sa isi continue maturizarea in opozitia din parlament, iar PLUS sa se decida cum merge mai departe.

    0
    0
  46. #85 Comentariu nou

    1. Din pacate cand marea majoritate a Romaniei se uita in oglinda apare PSD-ul. Nu poti elimina un partid daca ai destui oameni cu aceeasi mentalitate ca si ei. Lipsa de educatie/manipularea, un alt factor care genereaza voturi pentru PSD.

    2. Cred ca multi votanti nu au inteles strategia USR PLUS. Vot pentru Dan Barna insemna defapt un vot de incredere pentru USR PLUS. Dar partidul a ales un reprezentant not great not terrible si uite asa am ajuns la rezultate extraordinar de slabe pentru Barna/USR PLUS. Oricum nu se astepta nimeni sa fie Barna mult peste Dancila dar macar cu 2-3%.

    Cea mai mare problema la domnul Barna a fost comunicarea dupa parerea mea. Ma asteptam la mai multe solutii concrete in discursurile lui decat blabla-ul inteligent si repetitiv din ultimele saptamani. Mai e de lucru pe partea de comunicare/consilieri. Nu ar strica o abordare mai serioasa cand vine vorba de mediul rural, aici cred ca PLUS poate ajuta. (PLUS ar trebui sa fie mult mai vizibil/prezent in aceasta alianta) Eventual ar ajuta o campanie mai lunga in zona rurala? Sunt convins ca o sa gasesti si printre votantii PSD/PNL oameni care isi schimba parerea daca identifici si te focusezi si pe problemele lor. Ca la oras, hai ca stau destul de binisor, social media isi face treaba.

    0
    0
  47. #86 Comentariu nou

    Dan Barna este un om fara charisma, arogant, cu un mesaj ezitant si amator.
    Eu am fost delegat USR plus intr-un oras mare si am vazut oamenii care au votat. Putini tineri, multe persoane in jurul anilor 50.

    Pentru performanta dnei Dancila nu am explicatii.

    0
    0
  48. #87 Comentariu nou

    L-am votat pe Barna, dupa ceva ezitari. In campanie mi-a dat senzatia de lipsa de pregatire pe subiecte importante, o gandire intempestiva si fara background solid. Se vede ca n-a aprofundat subiectele, pare ca a sorbit vorbele consultantilor fara sa gandeasca. Cred ca orice candidat trebuie sa treaca prin propria minte ce spune, in afara de Dancila, ea n-are prin ce. Barna parea un student care a invatat papagaliceste o lectie. Frazele lungi, fara substanta si cu repetitii si cu un debit verbal mare il fac obositor de urmarit pentru un om mediu. As fi vrut si cred ca nu doar eu, calitate in locul cantitatii.
    Desi nu m-a convins, am votat mai mult pentru partidul ala care contine oameni care trebuie sa primeasca si ei sanse. Daca tine la viitorul grupului asta ar trebui sa plece, nu-l vad aducand nimic semnificativ in viitor. Ma rog, este parerea mea.
    Dancila e votata de oameni batrani care nu mai inteleg societatea asta moderna cu excesele ei. Nu as spune ca votantii lor sunt numai cretini, sunt o parte care refuza fuga dupa modernitate. Daca le vorbesti de deficite, curs, economie, i-ai pierdut dupa primele cuvinte.
    Problema nu epesede cu vaotantii lor ci usrplus. Ei trebuie sa schimbe „leaderul” si „leadershipul”.

    0
    0
    • #88 Comentariu nou

      In conditiile in care d-na Dancila a luat de doua ori mai multe vorturi fata de d-l Barna … poate mai multa modestie si umilinta nu strica. Sa gandesti ca Dancila e proasta, electoratul senilizat si dependent de pomeni, in timp ce electoratul USR-ului foarte cult, educat dar ca nu a fost indeajuns de excitat de prestatia intelectuala a lui Dan Barna nu e modestie si nici umilinta. Nu prea e ok sa te duci la ruda de la tara si sa gandesti ca e prea prost sa stie ce voteaza, dar ca e destul de buna sa te ajute cu munca in gradina ta.

      In alta ordine de idei, domnule Petreanu, pe cand o analiza a sfaturilor dumneavoastra referitoarea la politica USR? Astept si eu cu mare interes momentul in care un om de presa scrie un articol in care isi desfiinteaza propriile preziceri si sfaturi pe care cu ceva timp in urma le prezenta drept catrenele lui Nostradamus. Momentan, dat fiind discontinuitatea intre opiniile anterioare si rezultatul de la vot, ati fugit de responsabilitate intreband cititorii! Si sa revenim la umilinta, dupa cum bine spunea Victor Ponta intr-un interviu recent.

      0
      0
  49. #89 Comentariu nou

    1. Creșterea PSD o pun pe replierea de urgență a votanților ALDE+PRO România care pare că au luat-o la vale incontrolabil.
    2. Lipsa oricărei alte teme în afara „pa psd”. Modestia candidatului absentă cu desăvârșire, ba chiar arogant pe alocuri. Dezamăgitoare și intrarea pe tiparele campaniei ca formă fără fond, cu prezențe în toate orașele pentru o poză și o bifă, în locul unor discuții reale cu oamenii din acele orașe. Lasă-mă cu vrăjeli ieftine de plimbare 20 de minute la ora 12 prin centrul orașului, când mai toată lumea e la muncă. Astea le așteptam de la Dăncilă, nu de la unul care se vrea a fi nou și altfel. „Cine ești? Ce vrei? De ce tu?” În plus, cum bă, voi cu Salvăm România în titlul partidului declari că n-ai mandat să salvezi România?! Ești minim idiot pentru asemenea declarație și te-ai cam descalificat chiar și pentru un post de primar la sat. Dacă adăugăm la toate astea categoria aia de oameni hotărâți care vor vota și pe mai departe USR dar acum au votat clar Iohannis, nu mai e nici o surpriză.

    0
    0
  50. #90 Comentariu nou

    Foarte simplu, cei 600.000 de votanti ai USR-ului l-au preferat pe Iohannis (care pentru multi nu a fost deloc o dezamagire) decat sa riste cu Barna, care era nou, nerodat in functie si nici prea convingator legat de prestanta politica. La parlamentare 2020 cei 600000 nu vor merge la PNL, ci se vor intoarce la USR

    0
    0
  51. #91 Comentariu nou

    „Gulerele albe” nu vor fi votate curand de un bobor plin de muncitori si tarani analfabeti functionali care „MUNCESC, NU GANDESC” !! Pe de alta parte, poporul zice: „unde-i multa desteptaciune e si multa prostie !” Era inerent ca Barna-USR-PLUS sa faca greseli de expresie cand 30 de ani am ascultat aceeasi placa cu mici variatiuni ! A.Caramitru a incercat sa le raspunda cu aceeasi moneda grobiana, dar, deh !, e baiat finescu si nuse cade, nu-i asa, ca sa injure tare ! Eu cred ca bugetarii, mari profitori ai pesede, au votat de frica pentru madama si, asa mai discret, pentru Klaus. Plus pierderile pe la „maistrul” diaconu si la micul paleolog. Sa nu uitam si „strigaturile” de „ucidere a pesede” care i-a mobilizat pe tovii locali sa stranga randurile ! La alegerile locale si parlamentare din 2020 trebuie umblat la strategie si poate asa vor fi si rezutate notabile, asteptate de noi toti. DACA VREI, POTI !! (sloganul anilor ’90 !!)

    0
    0
  52. #92 Comentariu nou

    Am votat Paleologu si am sa votez Dancila din urmatoarele motive:

    1. Votul meu e mai degraba anti Iohannis, nu suport aroganta, tupeul, miserupismul acestui presedinte. Simt ca sunt luat in bataie de joc de acest presedinte arogant ce nici macar nu vrea sa dea ochi in ochi cu electoratul pentru a justifica ce a facut inacesti 4 ani si ce intentioneaza sa mai faca.

    2. Nu suport fanatismul fanilor pro Iohannis si Barna.. Pentru ei cine nu voteaza Barna sau Iohannis automat sunt prosti. Prin votul meu pentru Dancila vreau sa taxez asemenea atitudini.

    3. Iohannis nu ofera nimic, singurul lui motto e „Jos PSD”. M_am saturat de retorica asta cu moartea caprei vecinului, as vrea sa vad de ce anume esti in stare tu Iohannis.

    4. Pe Dancila nu o duce mult capul, dar imi place ca e neconflictuala. Iohannis emana ura si toxicitate in jurul lui.

    0
    0
    • #93 Comentariu nou

      Singura logică din postare e că dacă Dragnea e vecinu’ atunci capra e Dancilă sau PSD.

      0
      0
    • #94 Comentariu nou

      ” Pentru ei cine nu voteaza Barna sau Iohannis automat sunt prosti. Prin votul meu pentru Dancila vreau sa taxez asemenea atitudini.”
      Ba mie mi se pare ca validezi, nu taxezi.

      0
      0
    • #95 Comentariu nou

      @p’acilea
      Nu exista trolli mai triști decât aștia ai lu Dăncilă.
      Nu pot spune nimic fără să pară idioți

      0
      0
    • #96 Comentariu nou

      Cred ca sunt si cei mai ieftini…Asta, de exemplu, cred ca ar da el bani sa-l lase la produs

      0
      0
  53. #97 Comentariu nou

    Fix atitudinea asta aroganta va va duce la dezastru.
    Ii priviti de sus pe non votantii Iohannis si Barna.
    Ei lasa ca astia pe care ii considerati voi prosti va vor pune cu botul pe labe in turul 2.

    0
    0
    • #98 Comentariu nou

      Nicio problemă!
      Asta se întâmplă de 30 ani.
      Idiocrația ”salvează” România.
      Nimeni care a votat Paleologu nu va vota vreodată Dancilă
      Asta e o minciună de curve PSD-iste care pute ”de pe harta mondială”.
      Manipulare de 2 bani pentru babe senile!

      0
      0
  54. #99 Comentariu nou

    Obiectivul principal al unui partid e reprezentativitatea, adica sa asigure un segment de populatie ca e reprezentat in puterea politica. Fara asta, acel segment o poate lua razna rau. Si cu cat e mai mare, cu atat iese mai urat.

    Au fost 1,3 milioane de oameni care au considerat ca Barna ar fi fost un presedinte mai bun decat Iohannis. Asa usor va este sa aruncati votul lor la codul de gunoi?

    Si pentru ce toata asta? Caci am fi fost fix in aceiasi situatia ca si acum: aveam un tur 2 intre Iohannis si Dancila. Cu sau fara Barna si USRPlus.

    0
    0
  55. #100 Comentariu nou

    Eu unul m-am saturat de singura strategie: jos PSD-ul.
    M-a enervat la culmea discursul lui Iohannis de aseara, in care a vorbit despre cum a invins el PSD-ul.
    M-as fi asteptat sa aud despre ce face el bun si ce intentioneaza sa faca mai degraba ca presedinte pe viitor.

    0
    0
  56. #101 Comentariu nou

    Eu unul m-am saturat de singura strategie: jos PSD-ul.
    M-a enervat la culmea discursul lui Iohannis de aseara, in care a vorbit despre cum a invins el PSD-ul.
    M-as fi asteptat sa aud despre ce face el bun si ce intentioneaza sa faca mai degraba ca presedinte pe viitor.

    0
    0
  57. #102 Comentariu nou

    Aroganța. Domnia si prostia se plătesc.
    Problema e ca, pe aroganța usr+ pierde o țară întreagă. PSD mai respira astăzi datorită mândrie, trufiei si prostiei usr+.
    PNL o sa le de-a cu tifla mult si bine de acum încolo.

    0
    0
  58. #103 Comentariu nou

    „Alegatorii ar fi fost placut surprinsi sa vada ca PNL si USR trag la acceasi caruta”, zice cineva mai sus

    Da, ar fi fost placuti surprinsi. Si ar fi votat masiv PNL-ul si la locale si la parlamentare pentru ca senzatia de autoritate si de partid care face treburi ar fi fost la PNL, nu la balamaua aia mica care nu a avut nici candidat la prezidentiale si care a luat si ea 3 posturi in guvern. Exact cum s-a intamplat si acum: oamenii nu aveau deloc o parerea rea despre USR si nici macar despre candidatul USR, dar au votat alternativa care a dat senzatia de putere, de autoritate, de om care face lucruri: uite cum a dat el guvernul PSD jos si si-a pus rapid guvernului lui acolo!

    Da. asta e explicatia cea mai clara: votantii din blocul anti-PSD au acceptat rapid narativul „Iohannis, cel mai mare anti-PSD-ist al tarii si singurul care le poate taia capul” vs. „Barna – presedinte de USR, partid care a facut si el niste chestii impotriva PSD, dar acum ceva vreme, nu mai stim exact ce si cand”

    Motiunea de cenzura pusa cu fix o luna inainte de alegeri si ce a urmat (trecere motiunii, formarea unui guverm monocolor PNL trecerea guvernului sub obladuirea clara a lui Iohannis, care a batut minister cu minister, cu presa dupa el), astea e explicatia logica pentru care 600.000 de voturi au trecut de la USR la Iohannis.

    Si vestea buna (sau proasta?): valul pe care s-a urcat Iohannis in luna asta nu putea sa fie oprit de nimeni. Nici de nu stiu ce agresivitate verbala crescuta sau scazuta a lui Barna (ca unii zic asa, altii zic ca pe dos), nici de nu stiu ce oratorie minunata a lui Barna in demontarea dosarului RiseProject, nici de impunerea lui Ciolos sau Vlad Voiculescu in locul lui Barna.

    Sa stiti ca nu reuseau nici macar daca ii inchideau contul de facebook lui Andrei Caramitru, chiar daca pare greu de crezut.

    Pur si simplu Iohannis si PNL-ul au avut niste carti bune in mana si le-au jucat bine, USR a avut carti proaste pe care le-a jucat corect. Minuni nu se puteau face cu asa carti.

    0
    0
    • #104 Comentariu nou

      CORECTIE!
      !USR a fost ”servit” și a zis ”pas”!

      0
      0
    • #105 Comentariu nou

      „USR a fost ”servit” și a zis ”pas”!”

      Da, e corect. USR-ului i-au dat mereu altii catiile, niste carti proste mereu. Indiferent ce juca era prost.
      Nu ei au decis motiunea de cenzura si data, nu ei au decis ca se va face guvern monocolor, nu ei au decis cand se da votul pentru guvernul Orban. Orice incercare de a iesi din rand, de a incerca o diferentiere intre ei si PNL/Iohannis in vederea prezidentialelor a fost practic imposibila in luna asta, pentru ca era sinucigasa electoral.

      Ei au ales sa piarda pe termen scurt, sperand sa castige pe termen lung. Sper ca au avut dreptate.

      Dar, pana la urma e meritul politic al celor care dau cartile aici, nu avem ce zice. Cheia a fost negocierea Iohannis/PNL cu Ponta, care s-a crezut mult mai destept decat este si a picat in final de prostul-prostilor. Acolo s-au castigat alegerile, cand Iohannis si Ponta au batut palma pentru motiunea de cenzura, fiecare sperand ca o sa castige niste lucruri: Iohannis a castigat din greu, Ponta, deloc.

      0
      0
  59. #106 Comentariu nou

    In toate sondajele Johannis era creditat cu cifre in jur de 45%. Dancila era clar cu mult sub scorul partidului. La ora 16 Dancila plangea in birou iar cei de la USR bagau sampania la gheata. Seara, trendul s-a schimbat in favoarea Vasilicai. Ce pot sa cred? Ca PNL a dat voturi PSD ului ca sa scape de Barna in turul II. Va mai amintiti voturile primite de UDMR in judete care nu aveau populatie de origine maghiara?

    0
    0
  60. #107 Comentariu nou

    Robotul cu mai multa notorietate a obtinut mai multe voturi. Problemele de integritate ale lui KJ s-au clasat in constiinta alegatorilor datorita vechimii si ne-updatarii lor(nici macar psd n-a mai pomenit de cele 6 case).
    In schimb, problemele de integritate ale lui Barna au iesit la iveala pentru prima data, probabil shocand o parte din fanii sai.

    0
    0
  61. #108 Comentariu nou

    E neasteptat rezulttul, cu toate ca nu-l suport pe Barna. L-am votat acum s-o scot pe dancila din schema dar… prea putini au votat. A pierdut pe suficienta afisata si pe o supraevaluare personala… Probabil ca va disparea acrst USR la fel de repede cum a aparut… Si putin oftopic, nu inteleg isteria cu dezbaterea publica… sa iasa Iohanis la dezbatere cu dancila… pentru ce? Mi se pare ca se injoseste sa stea de vorba cu primata aia… In plus, am mai avut conducatori care nici nu dadeau noroc cu politicienii nostri… le intindea doar un deget… de scarba ce avea pt ei… Lasati-ma cu isteria dezbaterilor. Am avut destul circ. Dar probabil, nu e niciodata suficient circ pt popor…

    0
    0
  62. #109 Comentariu nou

    a. Electorat volatil al USR. Pentru că USR e mai mult o grupare decât un partid, a adunat în jurul lui potențiali votanți foarte eterogeni din punct de vedere al atitudinilor, opțiunilor, așteptărilor și percepțiilor. Ei au fost uniți împotriva PSD și de nevoia schimbării cât mai rapide a clasei politice. USR are dificultăți în a livra așa ceva pe termen scurt (de înțeles) și face declarații contradictorii/controversate (de neînțeles, fie și pentru un partid tânăr, la început de drum). Practic, membrii USR au cultivat un spirit efervescent de revoltă și, prin urmare, un electorat efervescent. Pentru că nimănui nu-i place berea caldă și trezită, au taxat lipsa de acid din pahar de după 26 mai.

    b. Tinerețea. Deși au parlamentari încă din 2016, USR este un partid tânăr, cu mulți „hormoni” în mișcare. Dacă ei s-ar aștepta să cucerească lumea într-o zi (specific adolescenței), faptul că și alții se așteaptă să se întâmple la fel e o chestiune de discutat. Ceea ce ar putea reprezenta două lucruri: că o parte din electoratul său e la fel de adolescentin precum partidul și „copiii” s-au repliat la primul semn că nu le convine ceva; că partea de electorat mai matură așteaptă maturizarea partidului și interpretează că asta nu s-a întâmplat. Avantajul entuziasmului are mereu 2 tăișuri: poți să dezvolți multă energie, dar să și te arunci cu capul înainte; poți să atragi simpatie imediat, dar să dezamăgești la fel de rapid.

    c. Marketing. Nu poți să vinzi nici măcar celor mai adolescentini doar poziții contra. Oamenii s-au săturat de combatere: vor construcție. USR a fost perceput drept un început de speranță că cineva vine în sfârșit cu energia de a și face, nu doar de a condamna pasivitatea și erorile altora. Le-au vândut iluzia că sunt în stare să oprească declinul și să pornească un proces de construcție pe care-l reclamă (cred) până și votanții PSD. Au uitat să spună că singuri nu se poate și au uitat să se implice atunci când au avut ocazia s-o facă, transmițând mesaje contradictorii de la o zi la alta. Cum marketingul nu e (doar) publicitate, au uitat să-și facă campanie. Și și-au dat la gioale singuri, pentru că lupta PSD-ului era cu actualul președinte, iar a PNL-ului cu PSD-ul. Și USR? Prost plasament, proastă comunicare. Poate să identifice cineva repede ce reprezintă USR, ce culori (fizice și metaforice) are, 10 oameni reprezentativi și care este avatarul alegătorului USR?

    d. Poziția ingrată. USR e pe o piață de partide extrem de reziliente în fața unor schimbări majore. Poate 50 de metri de autostradă ar face, dar să nu fie prea mulți deodată. Nimeni din PSD, PNL, UDMR, ProRomânia, ALDE, reprezentați ai minorităților nu-și dorește reformarea reală a clasei politice. Pentru că asta ar însemna să se reformeze pe ei. Adică ori să vireze simțitor spre alte obiective și idealuri, fie să se dea la o parte. S-ar putea nu doar să nu-și dorească, dar nici să poată face asta. Pentru că nu concep altfel. În fața acestui peisaj USR plus Plus sunt cam singuri. Cei unși cu toate alifiile știu pe ce butoane emoționale să apese atunci când trec la atac în ideea de a-și elimina adversarii. Și funcționează, nu pentru că suntem noi români, ci pentru că suntem oameni și așa e peste tot. USR ar trebui să compenseze lipsa de educație civică, de exercițiul unor abilități precum inteligență emoțională și gândire critică și al vreunui partener (indiferent de culoarea politică) care să-și dorească în esență același lucru: schimbarea nu doar a gazonului, ci construirea unui stadion nou. Mă tem că nici în interiorul USR nu au înmugurit toate cele necesare unei schimbări de o asemenea amploare.

    e. Ignoranța. Dăncilă câștigă pentru că reprezintă PSD. Pentru că rerpezintă un mod de comunicare care invită la agresiune, la contre violente, la conflict. Și toți, inclusiv USR au căzut în capcana asta! Ne certăm cu părinții, cu vecinii, cu colegii de serviciu, cu lumea virtuală, cu lumea imaginară etc. pentru că PSD scoate din om elemente de sorginte primară, mundanul, instinctele primare, animalul. Mai puțin omul. Și profită de asta. Au creat, cu ajutorul moștenirii PCR, o bază de oameni dependenți de ei. Care, asemenea lor, i-au educat în acest spirit conflictual. Iar restul n-au știut decât să cadă în capcana conflictului, Nimeni, dar nimeni, nu a reușit (nu știu nici câți au fost dispuși, sau au încercat măcar) să abordeze altă tactică. N-a reușit nimeni să inventeze un mod de a comunica cu oamenii care să nu fie la fel ca al lor: fie promisiuni fără număr, fie conflict. Zeci de ani de conflict elimină coeziunea. Și toți par să ignore nevoia de reformă nu doar a administrației, ci și a modului în care se discută în țara asta. Un semnal l-au dat cei ce-au pus ștampila pe USR pe 26 mai. Iar USR i-a ignorat și-au livrat același discurs cinic precum cei pe care-i condamnă că nu se schimbă. E mult până la concordie; dar am putea măcar să ne gândim cum am putea comunica inclusiv cu cei cu care pare că nu se poate? Chiar nu se poate?

    f. Diaspora. Iar aici adaug incșusiv pe cei care iau în calcul să plece, se gândesc la opțiune, dar n-au făcut-o încă. Da, oamenii aceia n-au avut răbdare cu România și au plecat. Vor mai pleca. Proporțional, cam tot atâta răbdare au cu USR. N-au livrat conform așteptărilor pe care tot ei le-au proiectat, acum plătesc factura.

    g. Dezamăgirea. Pentru cei cu pretenții intelectuale foarte ridicate (nu și îngâmfați) atacul repetat al unor membri USR la unele persoane percepute drept valoroase în peisajul contemporan al ideilor, e o dezamăgire. O să spuneți că aici e vorba de o minoritate care nu contează. Dar, dacă această hipstereală merge (poate) la coduri vestimentare, ea nu merge și pe piața cognitivă. Iar prin intelectuali înțeleg profesioniști desăvârșiți sau oameni care prin muncă și forțe proprii țintesc sus. Mai mult, promisiunea unei schimbări vine cu niște persoane care împărtășesc acele valori care reprezintă progresul intelectual, tehnic, administrativ și uman. USR a venit cu Dan Barna, pe care n-au știut nici să-l promoveze, nici să-l apere. S-a tras în Barna ca la poligon și nimeni n-a luat ținta de pe el. O fi bun sau rău? Cine știe?! Dar în situația României, avem nevoie de altfel de atitudine și de oameni mai hotărâți pe felia lor. Chiar dacă nu e cea mai bună felie.

    Extra: PSD variază în limita impresiei despre salarii, pensii și ajutoare sociale. USR se joacă cu valori mai mari. Iar răspunsul electoratului e pe măsura temelor pe care le angajezi. Azi a scăzut tare. Mâine, dacă fac bine, vor crește mult. Departe de orice posibilitate a PSD-ului de a varia. Atât timp cât suntem liberi…

    0
    0
    • #110 Comentariu nou

      Apreciez analiza!

      USR are un potențial enorm.

      Ar fi binevenite niște informatii suplimentare (nedisponibile) pentru concluzii!

      Dacă vor reuși să-și impună proiectele de reformă vor crește și vor căpăta recunoașterea pe care o doresc fară să fie nevoie de manevre politicianiste și bravade electorale lipsite de sens, substanță și miză.
      Așa cum s-a arătat, candidatura lui Barna la președinție (nu întâmplător) a creat un avantaj pentru PSD și o mulțime de probleme pentru USR care se vor deconta și în următoarele etape.

      0
      0
  63. #111 Comentariu nou

    PSD inca nu a turat motoarele, asta este clar, dar si-a atins obiectivul, adica turul 2, dovedind ca exista un bazin electoral de stanga care nu tolereaza derapajele de la democratie vadit naziste ale pnl si kwj.
    USR PLUS, sorry, dar cu un partidulet de nisa, concentrat doar pe urbanul mare si hipsterasi, nu ai cum sa castigi alegerile prezidentiale, deoarece te concentrezi doar pe un bazin electoral care il mai si imparti cu PNL si PMP, care au un electorat destul de bine conturat. Si te mai ataca si prietenii cu epoleti din mass media ai dulapului din deal…non combatul se pedepseste!
    Ceea ce sper din tot sufletul sa se intample in turul doi si sa trmitem lasul la groapa de gunoi a istoriei.
    Toate bune!
    PS Insistati cu dezbaterea, fie si doar cu dna Dancila…ar fi interesant sa o vedem cum ar raspunde macr ea, daca plvanul fuge…avea Napoleon o vorba ptr cei ca el…Que Coglione!! sau, daca doriti, tot una de la el: Le soldat qui ne combat pas quitte champ bataille et pour sa il y a toujours douze balles a tirer!!”

    0
    0
  64. #112 Comentariu nou

    parerea mea:
    usr avea in sondajele publice 14% pana in ultima luna de inainte de europarlamentare. turul lui dragnea prin marile orase a activat 800000 de votanti care au votat usr CONJUCTURAL, nefiind fani ai lor in ultimii ani. apoi vazand ezitarile de la motiune si refuzul de a intra la guvernare, s-au indreptat conjuctural (si poate definitiv) catre iohannis si pnl, usr prabusindu-se la 14% ca la inceputul anului.

    0
    0
  65. Liderul CURAJOS și ONEST este important pentru populație, ajuta la dispariția Partidului Social Dictator

    0
    0