Absența președintelui Iohannis din confruntările electorale este deplorabilă. Aș putea spune, chiar, că o privesc cu preocupare și multă îngrijorare. De ce nu consideră președintele necesar să se adreseze contracandidaților săi și, mai ales, alegătorilor acestora?
Dl. Iohannis nu este doar candidat. El este și președinte. Carevasăzică, el nu doar aspiră să ocupe o funcție în care să reprezinte toți românii, el chiar ne reprezintă, pe toți, deja, și dorește să prelungească această stare de fapt. Președintele are obligația să ne asculte și să vorbească cu noi toți, nu doar cu simpatizanții lui.
Consideră cumva dl. Iohannis că nu merită să-și piardă timpul pentru a vorbi cu noi, pentru a ne explica lucruri, pentru a ne convinge, prin dialogul cu contracandidații săi, că merită să-l votăm?
Sau, poate, dl. Iohannis se teme că nu poate răspunde convingător întrebărilor care i-ar fi adresate de jurnaliști, contracandidați sau simpli cetățeni care nu fac parte din clubul său de fani?
În ambele situații, atunci de ce și-ar dori românii un președinte care fie îi disprețuiește, fie îi ignoră?
S-ar putea răspunde că președintele Iohannis, fiind favorit în sondaje, nu are niciun interes să partcipe la vreo dezbatere electorală. De ce s-ar implica, dacă nu mai are nevoie să-și adauge puncte? Singurul risc ar fi ca ceva să nu meargă bine și chiar să piardă niște puncte, nu?
Doar că acest raționament merge în cazul Simonei Halep, nu al lui Klaus Iohannis. Simona Halep joacă pe cont propriu, ne reprezintă simbolic și poate juca cum crede, în limitele regulamentului, ca să câștige. Noi o simpatizăm, dar ea nu are nevoie, de fapt, nici măcar de simpatia noastră pentru a deveni nr. 1, chiar dacă aplauzele îi fac plăcere.
Klaus Iohannis este însă președintele României, ne reprezintă constituțional și nu poate câștiga decât dacă primește voturile noastre, iar acestea trebuie cerute argumentat. Votarea nu este un act formal, ci are o sumedenie de semnificații profunde. Poate că noi, cetățenii, avem o datorie civică de a vota, dar nu suntem în niciun caz datori vreunui politician să-l votăm, oricine-ar fi acesta.
Un politician care nu consideră necesar nici măcar să vorbească cu cetățenii pentru a le câștiga voturile și inimile, va considera oare necesar să se lupte pentru ei după ce va deveni președinte? Dacă chiar și atunci când are nevoie de noi ne ignoră, de ce ne-ar băga în seamă după ce ajunge în funcție?
Iată un comentariu pe care mi l-a lăsat o cititoare ieri, la o postare de pe Facebook, comentariu care cred că descrie foarte bine efectul absenței dlui Iohannis din dezbaterile publice ale campaniei electorale:
Încă ceva: trebuie să fii foarte departe de realitate ca să crezi că ești atât de puternic încât să poți ignora singura dezbatere electorală a campaniei, cu mai mulți candidați deodată, dezbatere desfășurată la un radio național din top 3, transmisă video pe Facebook și Youtube și preluată de numeroase alte site-uri importante.
Doar pe Facebook, de pildă, dezbaterea a avut (până vineri, la ora 11.30) peste 760.000 de vizualizări, cu un reach de aproape 900.000 de persoane. Audiența propriu-zisă a radioului, în timp real, probabil că a mai adăugat câteva sute de mii de persoane.
Am senzația că președintele Iohannis se consideră deja prea mare pentru o competiție atât de mică. Să nu cadă-n nas de la atâta greutate.
Mult succes candidaților și, nu uitați, mergeți la vot.
74 comentarii Adaugă comentariu
Nu-l lasati pe KWI sa dea a 4-a sansa PSD-ului?
Video despre asta: https://www.facebook.com/455078008600129/posts/571395743635021/
Cine-i fatalaul acela din video? Vorbeste de parca plange … hai sa nu mai exageram lucrurile.
PSD e la maxim 25%, Dragnea e la puscarie, referendumul pt justitie este castigat, guvernul PSD e dat jos, Kovesi e prim-procuror european. Klaus cu rabdare si cu tact i-a invins.
Mai sunt niste chestii de rezolvat, gen cei vinovati pt violentele din 10 August trebuie adusi in fata justitiei si judecati de urgenta, trebuie dizolvat CCR si pusi niste specialisti acolo nu politruci, trebuie alegeri de primari in 2 tururi. Pt ultimele 2 chestii ar cam fi nevoie de alegeri anticipate si de un consens al politicienilor (67% ca sa poata initia o modificare de constitutie).
Smechera ultima fraza 🙂
Vlad,
Cred ca Iohannis si consultantii sai si-au facut calculele si le-a iesit ca daca ar participa la dezbateri ar putea pierde mai multe voturi decat daca n-ar participa. In plus, intr-o confruntare directa intre Barna si Iohannis, inainte de turul intai, castigatorul ar fi Veorica.
Pe de alta partea, turul intai este doar pentru cine va ocupa pozitia a doua. Nu se pune problema ca Iohannis sa nu intre in turul 2, dar se pune problema cine intra al doilea: Veorica sau Barna. Prin urmare, mi se pare ca absenta Veoricai este mai suspecta, pentru ca ea este cea care are dubii daca intra in turul 2.
Din punctul meu de vedere, eu as vota cu Barna in turul intai, tocmai pentru a contribui ca Veorica sa nu intre in turul 2 si, eventual, sa mai dam o lovitura PSD-ului. Dupa aceea, cred ca l-as vota in continuare pe Iohannis. Barna mi se pare mai slab ca Iohannis.
Daca intra Veorica in turul 2, atunci se repeta alegerile din 2000: Iohannis va castiga detasat dar si PSD-ul va marca o victorie impotriva USR-ului.
@bigradu Ma bucur ca suntem doar niste procente intr-un calcul si ca democratia nu mai are nici o valoare. M-as bucura si mai tare ca presedintele total absent sa urmareasca turul 2 cu atentie si ingrijorare… de acasa si sa nu mai auzim de el. Cu el sau fara el PSD a facut ce a vrut in ultimii ani, ca na ce putea sa faca…
@bigradu: poate tocmai de aceea o confruntare directa ne-ar fi ajutat sa ne formam o opinie mai bazata pe realitate daca KWI e mai bun sau mai rau ca Barna. In momentul asta pentru ca KWI are suficiente voturi voi merge cu Barna in turul intai. Nu, nu simt ca ma reprezinta, dar macar a avut bunul simt sa se coboare din norul lui si sa se prezinte in fata alegatorilor.
Sper cu multa tarie ca scorul in turul doi sa fie strans si chiar le doresc succes. Daca nu vor fi cei doi in turul doi nu voi vota pe nimeni.
Argument din ciclul ”pragmatism extrem”, votul este aritmetică pură, dacă participă la dezbatere o să ia 44%, dacă nu participă o să ia 45%, 45>44, așadar popcorn și suc și ne uităm la dezbatere de pe canapea. ”Decât” că viața (și votarea) nu sunt aritmetică pură, sunt un haos de variabile care cresc sau scad bezmetic, și uite așa o să afle dom’ profesor de fizică o chestiune interesantă: dacă participa la dezabatere va fi luat în turul unu 44% din voturi, dar prin neparticiparea lui arogantă și disprețuitoare la dezbatere s-a creat spontan ditai lebădoiul negru, și o să ia 35%, și Barna o să intre în turul 2, cu 20%. Un adevărat coșmar! :))))
Deocamdata dintre Barna si Johannis comparatia e usoara. Barna castiga prin neprezentare. Lipsa de la dezbateri e o palma data oricărui cetatean. Turul 1 exista tocmai ca sa filtreze, nu ca sa le ofere unora pozitie din oficiu.
Iohannis e singurul care nu are nevoie sa participe la dezbateri, pentru ca e presedinte deja. El nu aspira la o functie ci doar la reinoirea sa in functie. Pentru el vorbesc faptele din primul mandat. Deci de ce sa participe la dezbateri, pentru reusita spectacolului?
Noi l-am pus presedinte. E angajatul nostru si avem asteptari de la el. Ce realizat si ce nu a realizat putem dezbate, dar daca nici de dezbatut nu vrea, atunci nu e potrivit functiei. Efectiv singurul lui punct forte e ca nu e PSD-ist, si asta nu mai e destul cand sunt alternative la el.
@ventidius
CORECT!
Cine nu a priceput nimic din mandatul lui Iohannis nu va pricepe nici din dezbateri.
Mi se pare complet gresit. Folosind acest rationament, orice om politic din tara asta ar putea sa refuze absolut orice contact cu presa sau cu oponentii politici. Indiferent de context.
„Eu nu raspund la intrebari, eu nu am nimic de discutat cu nimeni, pentru mine vorbesc faptele mele”
Si, fara sa exagerez, Iohannis cam asa s-a comportat in ultimii 5 ani. In urma unei dispute, eu am cautat interviurile date de el. 5 bucati mari si late, toate in mediu super-controlat, toate la Cotroceni, toate de forma („aveti o scama pe rever, domnule presedinte”)
E ceva daunator pentru democratie.
@silicon_v
”Este dăunător pentru democrație” Corect, dar mai avem până atunci. Mult! Având în vedere prăpădul făcut de PSD.
În contextul real al politicii românești o asemenea pretenție este complet contraproductivă.
Ar cam trebui să acceptăm această anomalie ca pe un medicament amar.
Dacă nu pricepem înseamnă că trebuie să suportăm în plus și consecințele circumstanței agravante că nu realizăm cât suntem de bolnavi.
Nu, nu pentru spectacol ci pentru că cere ceva, NE cere votul. Și atunci când ceri ceva, trebuie sa dai ceva: explicații (eventual, pentru ce n-ai făcut bine in precedentul mandat sau n-ai făcut deloc sau pentru ce ai dat atâtea șanse dușmanilor celor care te-au votat atunci); sau speranțe, pentru viitorul mandat, că nu se vor mai întâmpla atâtea grozăvii că cele care au fost. In ambele cazuri, trebuie sa VORBESTI, sa fii PREZENT,
Foarte simplu: omul știe ca a fost ales data trecuta doar ca alternativa la Poanta & Co., nu pentru aptitudinile sale extraordinare de a se face înțeles, de a controla inteligent o dezbatere sau de a arata un dram de empatie fata de cei care l-au susținut.
Așadar, aseară ar fi fost clar depășit de catre Barna si Paleologu, fără sa fi avut o cascuta in care să-i șoptească cineva răspunsurile.
Probabil ca a fost sfătuit inteligent sa stea acasă.
Dati-i omului astuia o bere!
Tot respectul pentru cei 3 candidati care s-au prezentat la dezbaterea de ieri. Prin decenta cu care au purtat dezbaterea si prin expunerea de idei mi-au demonstrat ca oricare din ei este superior domnului Iohanis.
Domnul Presedinte a avut 5 ani la dispozitie sa ma convinga si a reusit 100% dupa ce a numit-o pe Viorica Dancila premier (atunci m-a convins ce fel de om este, nu a mai fost nevoie sa astept sa semneze demiterea LCK) – din pacate am avut dreptate atunci.
Sper ca unul din cei 3 candidati prezenti la dezbatere sa ajunga in turul 2, pentru al putea vota impotriva lui Iohanis … sa nu ajung sa-l votez din nou pe actualul presedinte, doar pentru ca este raul cel mai mic.
Despre cei 3 candidati?
Teodor Paleologul parca e prea convins e faptul ca politica inseamna multa „mica intelegere” si m-am saturat de asta.
Kelemen Hunor mi-a demonstrat ca este un UDMR-ist 100% – foarte decent in ceea ce spune si cum se comporta, dar dispus la prea multe compromisuri pentru a mentine etnia maghiara captiva.
Dan Barna stiu sigur ca daca va ajunge presedinnte va face gafe datorate lipsei de experienta, dar daca nu incercam sa schimbam din temelii clasa politica actuala (macar sa o speriem serios), vom ramane iar o generatie in capcana alternantei PSD-PNL (=USL)
Turul 1- Dan Barna.
foarte corect raționamentul însă eu am o mare frică: dacă barna ajunge președinte, există o foarte mare probabilitate ca la usereplusiști să le rămînă mici pălăriile (meteahnă națională) și s-o dea de gard pînă la parlamentare…io, dacă mai văd PNL sau PSD la putere, majoritari sau ff influenți…în america de sud mă opresc; măcar e cald…
De urmarit care o sa fie scorul intre 2 sibieni, KWI si DIB, in orasul Sibiu. S-o interpretam si pe asta.
La europarlamentare a fost 48 la 24 ptr PNL.
Eu estimez ca diferenta o sa fie mai mare la prezidentiale. Ai putea zice ca e oras PNL.ist. Asta pana la alegerile locale de anul viitor cand PNL n.are nicio sansa in fata FDGR.ului. Si populatia nu e nici pe de parte germana.
Succes cu Firea la vara.
67 la 11. La fotbal ar fi 7-1.
No, dragule, ca sa o zic ca la Sibii…o dat rau di tat cu capu in gard a lu Barna, pana si dna Viorica l-o batut rau di tat…
Iohannis să nu uite că acum 5 ani nu a câștigat alegerile,ci le-a pierdut Ponta.Istoria uneori se repetă.Pentru faptul că nu ne-a „onorat cu prezența” în dezbaterile de aseară,sunt convinsă că a pierdut și votul multor altora,nu doar al meu!Cu Dumnezeu înainte!Haidem la vot!
Foarte buna observația!
Ne vedem la vot!
Nu as fi anticipat in 2014 ca va fi creata o asa ruptura intre presidentie si „restul”. Chiar si in monarhii exista o prapastie mai mica intre cetateni si familia regala. La intrebarea „are you a people person” cred ca Johannis ar raspunde „what people?”.
Lumea a uitat cum s-a prezentat iohanis la prima dezbatere electorală cu ponta de acum 5 ani și atunci nu avea în spate un mandat prezidential pt care sa dea socoteala. Toată compania electorală a fost marcata de fumigene pt a distrage atenția majorității de la ce a făcut sau mai bine zis nu a făcut iohanis in ultimii 5 ani.
Sper sa castige cu 80% ca astfel umilinta&umilirea romanilor sa fie uriasa.
Mie scarba de scarba lui Iohannis fata de noi.
Ție, scârbă?
Articolul ăsta e despre Iohannis sau despre reach-ul vostru de pe Facebook că n-am prea înțeles unde bați…
NU e presedintele meu – de la replica aia cu „…ghinion…” mi-a fost clar ca omul e un munte de infatuare si nu merita nimic. Sa si-l ia DIASPORA acolo la ei, ca ei au intors voturile fara sa fie nevoiti sa-l suporte 5 ani.
Isi mai aduce cineva aminte ca Ponta, cu toate bubele lui in cap, l-a facut praf si pulbere in confruntarile electorale din 2014.
Isi mai aduce aminte cineva de Basescu vs Geoana in 2009? Ca erau toti atunci – vai, cum sa votam noi PSD-ul? Istoria a demonstrat ca Basescu a fost un turnator in timp de Geoana e al doilea om in NATO acum. Plus ca, odata ce nemernicul a luat al doilea mandat, a inceput practic regimul care a fost cel mai aproape de dictatura in Romania din ’90 incoace. Epoca Boc – inchideri spitale si taieri de pensii si salarii dupa ce au MINTIT public ca nu taie nimeni nimic. Plus Udrea, EBA, Cocos, Gala Bute si toate mizeriile care au devenit istorie? Alora care au votat atunci cu Basescu le doresc … tot „binele” din lume.
Acum mergem in aceeasi directie si cu KWJ acum – nimeni nu discuta despre casele pe care nu le poate justifica din salariul de profesor (meditatiile nu se pun, ca daca se pun vorbim de evaziune fiscala … ANAF/Florin Catu, se aude?), nu conteaza ca a pierdut una in instanta si nu a dat inca chiria incasata (prin fals si uz de fals) inapoi, nu conteaza ca e arogant si a girat toate mizeriile doar ca sa ramana el nederanjat si motul la KKT, nu conteaza nimic. Si acum mizeria asta cu refuzatul confruntarii electorale. Am si eu o intrebare – bai KWJ, suntem prea buni pentru tine si nu te cobori la nivelul nostru?
Daca e ceva de TREBUIE facut pe 10.11 si apoi in turul doi, e sa dispara mizeria asta de personaj arogant de pe scena politica.
PSD-isti, URS/PLUS-isti, fani Palelogu, fani Diaconu – oricum sunteti toti o apa si un pamant, fara proiecte si doar cu aruncat cu zoaie in campanie – aveti sange in instalatie sa terminati cu atacurile reciproce si sa va angajati ca, oricare dintre canditatii pe care ii sustineti ar ajunge in turul doi cu actualul pseudo-presedinte, va sustineti reciproc candidatul doar sa nu mai iasa KWJ presedinte inca 5 ani?
obiectivul lui iohannis in turul 1 este sa nu intre barna in turul 2!
„PSD-isti, URS/PLUS-isti, fani Palelogu, fani Diaconu – oricum sunteti toti o apa si un pamant” – ăla plecat prin Madagascar, cu hoteluri, retrocedări dubioase și un pic de pușcărie
OK, văd că dvs sunteți un om cultivat, cu o mare educație civică (la bine dar mai ales la greu) etc etc etc…
Cu cine ar trebui să votăm ca să fiți și dvs mulțumit? Îi faceți albie de porci pe toți, pe modelul „toți ie hoți, n-am pe cine să votez, mai bine merg la munte, că oricum nu contează cine votează”. Asta e retorica PSD, fix cei pe care-i puneți în cap de listă la enumerările din fumigena de la care am început comentariul.
Nu mai bine ne împărtășiți din lunga dvs experiență de viață și ne spuneți cine ar trebui, din punctul dvs de vedere, să câștige aceste alegeri? Sincer, nu mă interesează argumentele, alea mi le pot imagina singur după ce ne dați varianta dvs, dar cel pe care l-ați vrea președinte m-ar interesa mult.
Asta doar așa, să știm și noi cu cine vorbim. Dacă nu-i cu supărare, tovarășu’ Mazăre…
atîta lipsă de cunoștințe politice n-am văzut demult…cum adică cine?!
kim jong un!
Daca vrem sa punem problema strict de idee democratica, faptul ca presedintele in exercitiu nu a acordat un minim de respect romanilor pe care ii reprezinta prin prezenta la o dezbatere electorala este un mare minus si ar trebui sa se reflecte in procentele electorale. Pe de alta parte, intrebati orice roman de pe strada sa spuna 5 lucruri remarcabile despre mandatul si o sa vedeti reactia sa(vorbim de spectatori neutri).
Alegerile prezidentiale sunt despre oameni si despre cum se vor implica ei in viata publica. Actualul presedinte este oglinda a unei mari parti a Romaniei, care nu se intereseaza prea mult de munca isi doreste sa calatoreasca la greu si sa aiba un week-end cat mai lung si fara griji. Orice roman, daca era in locul presedintelui actual, nu s-ar fi prezentat la dezbatere intrucat era aproape de week-end si avea ceva planificat.
Principial si in vorbe sunt tari si batem la fund tari cu sute de ani in democratie, problema noastra sta in fapte. Ca si pronostic personal, o sa castige fara probleme primul tur Iohannis, batalia interesanta fiind fix pentru locul 2 unde miza reala este sa trimitem PSD in neant. Nu ma astept la surprize, asta daca nu face vreun penelist vreo prostie sa irite lumea mai mult decat este cazul.
Cred ca am gresit si doresc sa-mi fac mea culpa. Nemultumitului i se ia darul si cine crede ca se poate implica in jocuri ale caror culise nu le cunoaste in totalitate, chiar greseste. Deci din punctul meu de vedere dorind ca Iohannis sa fie presedinte si unul cu maxima legitimitate, adica numar de voturi, spun LA LOC COMANDA! nu mai fac nici-un calcul in care sa-i bag pe alti candidati indiferent de unde sunt. Cred ca dorinta unei infruntari numai pe partea dreapta denota un orgoliu prea mare asa ca nu ma mai intereseaza cu cine se bate Iohannis in turul doi, Eu il votez in ambele pe dlui. Sigur ca se pot face diverse spaculatii, scenarii si motivari pornind de la asta, dar nu mai este timp. Deci IOHANNIS O DATA SI IOHANNIS DE DOUA ORI! PS Nu retrag nimic din comentariile facute pana acum la adresa diverselor scenarii pe care am avut impresia ca le sesizez si a microbismului de tip romanesc.
Românii intotdeuna au simțit nevoia unui tătuc, inclusiv cei tineri care n-au prins comunismul. Brucan s-a înșelat amarnic, pentru schimbarea mentalităților e nevoie de mult mai mult decât 20 de ani.
Isteria, obsesia și lamentarea în chestiunea dezbaterii electorale provine dintr-o crasă neînțelegere a realității politicii românești.
O asemenea deconectare de la realitate este fructul alienării cultivate de o clasă politică ce a avut mereu interese personale și de grup paralele cu cele declarate.
Tema în sine este falsă sub aspect practic, dar este relevantă pentru faptul că nu prea avem de ales.
Ne enervează extrem de tare faptul că practic nu avem decat un singur candidat, acela fiind chiar președintele în exercitiu, dar asta spune foarte multe despre dezastrul pe care l-a provocat PSD (în speță anularea ”normalității” unei societăți democratice, printre altele).
Dacă reușim să pricepem că așteptările noastre de la politicieni se regăsesc în faptele lor, nu în ceea ce declară o să pricepem că putem fi fericiți atunci când cineva face ceea ce ne dorim chiar dacă ne spune prea puțin despre asta,
Pentru vorbe s-a votat 30 ani.
Constat că încă se pastrează o predilecție pentru voturi (nu mici ci) irosite.
Personal prefer pe cineva care vine cu fapte în întâmpinarea așteptărilor mele și nu gasesc o pricină de nemulțumire sau neîncredere în faptul că mă scutește de circul unor dezbateri inutile.
Presupunând că nu vom avea președinte din primul tur putem anticipa că ieșirea din ”peștera politicii românești” va fi amânată.
Un text foarte lung ca sa spuna pe scurt „nu ma intereseaza debaterile electorale”.
Motivul cel mai probabil pentru ca sunteti sustinator Iohannis, candidat care e mult in fata in sondaje, si va temeti cumva ca aceste dezbateri pot sa schimbe situatia. Asta pot sa o inteleg.
Ce nu pot sa inteleg e cum generalizati din asta si ajungeti la concluzia universala ca dezbaterile in campania electorala sunt un moft, dar nu stim noi, romanii, pe ce lume traim.
Banuiesc ca nici americanii nu au habar pe ce lume traiesc: daca urmariti sistemul lor de alageri primare si apoi de prezidentiale, o sa vedeti ca un candidat trece prin minim 10 dezbateri televizate, toate fata in fata cu oponentii politici (din acelasi partid si din partidul opozant). Alti ignoranti in ale politicii..
@silicon_v
Regret nespus că rafinamentul intelectual pe care l-ai probat în majoritatea postărilor nu a trecut un test simplu.
Numele sau persoana Iohannis sunt complet irelevante.
Urmărind derularea evenimentelor într-o înlănțuire de cauze și efecte am identificat un proiect care corespunde așteptarilor mele, și poate cel mai important lucru este că acest proiect are cele mai multe șanse de a fi pus în practică.
Având la bază înțelegerea modului în care acest proiect se derulează dezbaterea lui nu mai prezintă interes pentru mine.
În același timp constat că această înțelegere este devine inaccesibilă oricât de bine ar fi explicată dacă nici macar faptele nu sunt relevante.
esenta democratiei o reprezinta alegerile, esenta alegerilor o reprezinta dezbaterea electorala . cand alegi sa le ignori inseamna ca te doare undeva de democratie. iar justificarile pseudointelectuale pentru a scuza impotenta intelectuala si aroganta unui candidat sunt penibile.
Ai dreptate bugsy!
După ce ”scăpăm” de Iohannis vor urma încă 30 de ani de ”esență a democrației”.
Numai de esență!
Eventual originală!
În răspunsul pentru silicon, ai enunțat, de fapt, esența logicii tale: eu știu, am înțeles, se pupă pe așteptările mele, după mine potopul!
Rrrestul, e balast! Nu contează!
Populimea? Da’ ce treabă am eu cu plebea?
Niște inculți! Să-și ia uleiu și gălețile și să mă lase pe mine! Habar nu au de politica modernă, proeuropeana.
EU ȘTIU! AȘA ESTE!
Felicitări domnu’ telectual, Mare țiitor p’acilea
Mulțumesc pentru obiectivitate!
Și pentru încurajarea de a merge masiv la vot!
Sau nu?….
Bravo Costică!
Ai prins bine ideea.
Dacă fără găleată, ulei, turism, dezbatere sau amenințări reușești să ajungi la vot asta înseamnă că știi ce vrei.
Succes!
E firesc că la o pseudo-democratie sa avem un pseudo-presedinte, ce e nefiresc e că peste 40% dintre români își doresc sa continuăm la fel și să nu incercam sa ajungem spre un președinte și o democrație adevarata – nu se pot exclude una de alta, oricât ar încerca unii sa susțină altceva.
@VladM
Este într-adevar trist și nefiresc să avem un singur prezidențiabil și o mulțime de nefrecventabili mai mult sau mai putin ”vopsiți”.
Plain, de obicei argumentai comentariile!
La Vlad, văd că ai lăsat-o mai moale!
No offense: fiecare are dreptul lui la opțiunile politice, că Daia suntem, încă, in democrație!
Dar „textele părtinitoare” mă deranjează!
Ori suntem obiectivi pe site-ul ăsta, ori ne mutăm pe G4.
Apropos, acolo cu ce nik ești! 🙂 Gabriela, Scaraoțchi?
@Costică
Nu făceam altceva decât să-l aprob pe VladM.
Cred că pentru asta nu era nevoie de niciun argument.
Dar cu siguranță era nevoie de o abordare care să nu deformeze realitatea.
Cât despre cauza evidentă pentru care suntem în această situație am dat explicații în celelalte postări.
@plain: dacă tot ești așa de sigur de kwi, zi-mi și mie două chestii, că pe mine nu mă duce capu’…
amic: de ce a trimis-o pe mădă la TV s-o demită pe LCK?
șibedetipar: ce a fost în capul lui cînd a numit-o pe vevedeu prim? adică, plm, oricît ai coafa-o, tot o profă de atelier care luptă pentru europencele din iran rămîne…
@costicămusulmanu
Nu este adevarat că nu te duce capul, excesul de A3 este cauza.
1. La demiterea lui LCK nu a vrut sa dea satisfacție lui Gargamel si infractorilor din CCR. Dealtfel LCK este deja procuror șef european ceea ce clarifică destul de bine cum stau lucrurile în România.
2. Iar gonflabila de la Videle a ajuns premier pentru a rezolva cazul Dragnea si a distruge PSD pana la prezidențiale așa cum oricine poate dealtfel observa că s-a și întâmplat.
merci de lamuriri desi nu-s de acord cu opinia ta:
1. daca ai intrat in politica mare… trebuie sa maninci si broastele riioase atunci cind iti sunt servite
2. toata lumea stia ca nea drac avea nevoie de o mina care sa-i scoata castanele din foc; ori sa-l creditezi pe joha cu o maleficienta de genul…don’t know…
despre surplusul de a3, primul impuls a fost sa te trimit in…dar voi spune doar ca la teveu’ meu se vede doar patrula catelusilor, vampirina. doctorita plushica & stuff; max 60′ pe zi, in reprize;
ziua mea de informare consta in:
07-10 desteptarea (Europa fm)
12,00-12,30 vorba de cultura (radio Romania cultural)
13,15-14 guran sau avocatul (Europa fm)
18,15-19 piata victoriei sau dublu impact (Europa fm)
in rest, biziday & acelasi radioromaniacultural
merci
Noi, cei din diaspora l-am uns presedinte, si tot noi o sa-l scoatem pe locul 2, dupa Barna, ca de, „asa-i in tenis”!
KWI a pierdut ceva voturi prin absenta asta.
S.o fi gandit ca e mai bine o absenta decat sa il scoata la tabla si sa ia un doi :))
Nimeni nu a analizat prestatia celor prezenti. Am inteles, cei 3, si mai ales KWI sunt descalificati. Dar prezentii? Ce.i mana pe ei in lupta? In niciun caz talentu’.
Eu am urmarit emisiunea pana la 11 aseara dar, de la prima intrebare mi.am dat seama ca sunt mediocri. Moise i.a rugat sa creioneze in parcurs de tara. Au inceput toti cu paltitudini blaaaaa blaaaa. Nimeni n.a zis unde vrea sa ajunga,” de ce se urca la volan”. A trebuit sa le atraga atentia Moise.
Parcurs inseamna de unde, pana unde, pe unde, cu ce, cu cine, etc. Daca nu il stii pe pana unde, restu is vrajeli.
Si doi se mai si lauda ca ar fi mari antreprenori.
Daca ar fi sa traduc din romana in romana as zice ca niciunul nu stie de ce vrea presedinte. Stie doar ca vrea.
@Vlad Petreanu
”Poate că noi, cetățenii, avem o datorie civică de a vota, dar nu suntem în niciun caz datori vreunui politician să-l votăm, oricine-ar fi acesta.”
Afirmație principial corectă care introdusă contextul real este doar o revoltă lipsită de sens în fața destinului tragic al lipsei de alternativă.
Bună seara, eu voi vota cu Barna, președintele Johannis a fost implicat în prea multe combinații politice cu PSD, și cred ca dacă calculul politic spune ca e bine, se va plia și va face în continuare la fel, faptul ca nu participa la nicio dezbatere arata aroganta și lipsa de respect fata de noi alegători. As dori foarte tare sa votez un om cu un program,sa nu caut doar oameni care vb frumos la TV și atât
pai iohannis are program: program de weekend, program de vacanta!
iar veorik, program de cumparaturi!
Sunteti voi rai, omul este consecvent, l-ati vazut sa rateze un weekend la Sibiu? Are si o sotie pe masura, nu reuseste sa plece de la catedra, exceptie facand deplasarile externe si vacantele. Ce sa mai, te bazezi pe el oricand, tara asta are capitala la Bucuresti, toate ambasadele sunt aici, iar el vinerea la ora 12:00 este in drum spre Sibiu, punct.
Nu te poti baza pe el niciodata, are cu totul alta agenda, ritm, aroganta si absenta totala din lumea reala. Uitati-va la filmul facut de cei de la Recorder, el este prezentat in mod natural, un zeu venit printre oameni, prea sus ca sa poata fi atins.
Cam asta aș fi vrut să spun și eu. Doar că aș fi folosit alte cuvinte: ”Cherchez la femme” 🙁
KWJ, arogant.
L-am votat prima oara doar ca sa nu iasa celalalt arogant, mitomanul, si care, sa nu uitam, in aroganta lui, declara cu emfaza ca e linistit, va urmari rezultatele cu o punga de popcorn in mana, si cand colo, a ,,castigat”placuta suedeza.
Dl. Petreanu, aceasta campanie electorala este o regie ieftina pusa la cale de stapanii nostri de peste ocean, cu ajutorul serviciilor nostre secrete, care sunt controlate in totalitate de stapan. Nu stiu dec ce va mirati atat de atitudinea dl. Iohannis, dansul face ce are de facut, joaca un rol. Asta ne este soarta de tara, asa a fost dintotdeauna sa fim mingie de ping-pong intre marile puteri.
minge de ping-pong intre stapanii nostri si stapanii tai?!
Uite, asta inseamna formator de opinie! Scrii un articol (f.corect, logic si adevarat de altfel) si influentezi o mare multime. Atentie, aici intra nehotaratii…e greu de crezut ca unul care si-a ales candidatul se duce cu altcineva ulterior, doar daca era mai putin hotarat pe prima alegere ar face lucrul asta (ceea ce tot nehotarat se cheama).
Ok, nu au existat dezbateri serioase intre candidatii la prezidentiale. Dar functia prezidentiala a devenit una lipsita de importanta celei pe care a avut-o in vremea presedintilor Iliescu si Constantinescu.
In dorinta de a nu se repeta perioada presedintelui Basescu, legiuitorul a limitat la maximum admisibil capacitatea presedintelui de a actiona/reactiona, transformad institutia intr-una care poate avea opinii dar care nu se poate opune, in niciun fel, majoritatii parlamentare.
Exista mai sus comentarii cu privire la faptul ca presedintele Iohannis nu s-a batut suficient de curajos si de hotarat cu P.S.D-ul domnului Dragnea. Fara ca acestea sa tina cont de faptul ca, din punct de vedere constitutional, nu avea cum sa refuze nominalizarea majoritatii de la acel moment (P.S.D. – ALDE), oricare ar fi fost aceasta. Asa ne-am ales cu guvernele Grindeanu, Tudose si, finit coronat opus, Dancila…. Majoritatea parlamentara dixit.
Demiterea LCK – imposibil de evitat, CCR a transat problema.
Ca actualul presedine pare a fi arogant – absolut. Habar n-am daca natura lui e asa sau aceasta „calitate” a dobandit-o impreuna cu functia, dar asa pare. Ca nu coboara in mijlocul oamenilor – adevarat. Ca are momente in care este depasit de situatie sau in care, prin ceea ce face, dovedeste ca nu prea-i pasa – la fel de adevarat.
Una peste alta, cu anumite calitati si cu anumite defecte. Ramane de vazut cat vor cantari aceastea in ecuatia votului de maine.
Acum, serios, cu care dintre cei 14 candidati de pe lista se poate vota astfel incat sa se termine odata cu votul pentru raul cel mai mic si sa inceapa votul pentru cel mai bun candidat pentru functia prezidentiala?
L-am votat in 2014 convins ca votul meu este unul preponderent „impotriva” mai degraba decat „pentru”. Mi se parea prea lipsit de vlaga in general, de wits & asertiveness in dialoguri, de o minimala spontaneitate si usurinta in comunicare, lucriri care sunt totusi foarte necesare intr-o functie politica de rang inalt, nemaivorbind de cea de sef al statului. Dar am mizat pe resursele de bun simt, de echilibru si modestie, de seriozitate si perseverenta, putere de munca in a atinge niste obiective si a se inconjura de oameni de calitate, cat de cat, apropiata.
Toti stim ca omul a spulberat toate miturile susmentionate dimpreuna cu firavul capital de incredere cu care fusese instalat in fotoliul prezidential.
Dar parca nimic din ce a facut sau mai degraba nu a facut KI in acesti ani de mandat nu a fost de natura sa jigneasca direct pe romani.
Jignirea a venit acum, la final de mandat si inainte de noi alegeri, ca o bomboana fondanta pusa motz pe coliva unui mandat de 5 ani de concediu la locul de munca, executat cu saseasca sarguinta.
De data asta cu o imensa aroganta balcanica, dl Iohannis si-a permis sa sfideze si sa mictioneze cu jet nu doar pe populatia votanta ci chiar pe exercitiul democratic al prezentarii intentiilor in fata alegatorilor.
Refuzul participarii sale la orice dezbatere (si suspiciunea ca este efectul unui calcul politicianist al sanselor si al temerii de confruntare) este un motiv suficient pt a-l zvarli pe Iohannis in pubela politicii romanesti alaturi de Dancila, Diaconu, Cumpanasu si alte specimene similare (prezidentiabile sau nu) a caror extinctie din politica romaneasca trebuie incurajata si ajutata.
Este clar ca de la dl.Iohannis nu mai putem spera absolut nimic dupa acest episod.
Asa ca zic: afara cu expiratii suficienti din politica romaneasca, faceti loc noii generatii!
Păă buneee????
De ăsta cu marile puteri, stăpânii noștri care fac ce vor din noi, o țară mică, lipsită de importanță, dar de care, totuși, se leagă tot mapamondul, țesând intrigi de culise care de care mai abstracte, n-am ce să zic. E plătit să debiteze prostii, așa că omul își face treaba. N-am înțeles niciodată de ce totuși o țară „MINGIE de ping-pong intre marile puteri” devine brusc atât de importantă încât să conteze în marea ordine a universului, dar nah, asta crede dl. Gabriel.
Dar trei voturi +??
Ăștia care sunteți de acord cu pălăria conică de aluminiu ca să nu vă citească reptilienii gândurile, măcar spuneți și de ce sunteți de acord cu aberațiile ăstuia! Demonstrați-mi și mie că o mare putere se împiedică de o țară ca România. Și nu doar că se împiedică, dar depune eforturi susținute să modifice alegerile, să bage oameni nevinovați („am furat decât puțin, boss, o țară întreagă și-un braț de Dunăre…”) la pușcărie și să organizeze revolte de stradă, la care reporteri „adevărați”, de la televiziuni de „știri”, ies pe post și declară cu emfază că au auzit că se plătește participarea câinilor și pisicilor!!!
Păă buneee????
Sunt din ce în ce mai convins că dreptul la vot ar trebui limitat la cei cu anumite studii. Sau măcar după ce dai un test serios, care să certifice că ai ceva în tărtăcuță, că gândești de unul singur, nu aștepți seara să-ți zică cineva la tembelizor ce să faci mâine…
+ 165k views on youtube. Mi-a fost mai simplu, să dau drumul la televizor și să urmăresc dezbaterea. Desigur, Ciocannis o să aibe o surpriză. Avem deja 300k de votanți din Diaspora și mai avem încă o zi de vot.
Ce-i drept, având în vedere faptul că
în turul doi e intrat sigur unul care n-a dat doi bani pe un vot informat, nu manipulat și nici pe răspunderea în fața populației pentru ce competențe și, în cazul lui, fapte din actualul mandat îl recomandă pentru funcție,
și stăm în suspans pentru că sunt șanse să mai intre cu el o semianalfabetă, cu păreri identice față de răspunderea în fața populației, cu „realizări” similare cu ale primului și susținere din partea unei găști de personaje pe care cei mai mulți dintre noi îi consideră niște golani, iar ei chiar bravează pentru că-i considerăm așa,
iar toți susțin în mod patetic că de treizeci de ani „ăștia care s-au tot schimbat între ei la ciolan sunt de vină”,
e evident că deocamdată nu ne-am făcut deloc bine. Ba chiar ne merităm soarta.
Se pare că turul 2 va fi iohanis-dancila – e prea mare distanta de 6% dintre dancila și barnă pt că voturile din diaspora să poată modifica clasamentul.
Nu înțeleg sondajele care îl dădeau pe Diaconu la 16-17%.
@VladM
Mangle!
Diaconu e „0”
Barna deocamdată e varză pentru iepurași și morcov pentru cei care speră la o Românie normală.
Felicitări celor care nu o dat-o în bară (Bârnă).
Așa cum anticipam mai avem destul până ieșim din „peștera politicii românești”.
God save my people.
Brucan a gresit profetia, sau a fost eroare de tehnoredactare si au omis un 1 in fata.
Am tras linie si am hotarat ca buletinul meu romanesc, cat va mai exista, nu va mai fi purtator de buline idioate. Macar voi salva niste crengute de copac.
Dancila n-are nici o șansă în turul 2 însă daca scoate un 30-35% în perspectiva alegerilor care vor urma se poate spune că psd e marele câștigător al acestor alegeri. Dancila a luat 23-24% în tara in condițiile în care la locale diaspora nu va vota iar mobilizarea partidului va fi mult mai mare pt că fiecare primar pesedist va vrea să fie reales și acelasi lucru va fi valabil la parlamentare unde 200-250 de baronasi locali vor bate tara fiecare în circumscripția lui pt a intra in parlament, la parlamentare va vota diaspora însă nu vor putea schimba semnificativ rezultatul din tara având alocați doar 1-2% din parlament.
Din păcate, atitudinea asta e continuarea nefirească (dar deja încetățenită la nivelul “elitelor” politice) a decredibilizării presei ca purtătoare de întrebări de interes public (prin acreditarea ideilor că presa e fie aservită, fie neprofesionistă, fie tabloidizată). Este și prelungirea vizibilă a unui tip de gândire pe care nici măcar nu-și mai propun s-o ascundă (mai toți din susnumitele “elite”): “să mă voteze, că ce altceva ar putea să facă! Cum adică să trebuiască să mă explic eu în fața lor?!? Să zică mersi că mă au!”.
Un alt calcul poate fi acela (la data la care scriu, când e clar cine se va confrunta în turul 2) că o dezbatere ar putea da ocazia Vioricăi Dăncilă să surprindă și să mobilizeze electoratul printr-un discurs articulat și care chiar atinge puncte sensibile de interes pentru o parte destul de însemnată a populației (amintiți-vă ce surpriză a furnizat la TV când a apărut cu primul discurs coerent după ușcheala lui Dragnea). PSD este, încă, un “animal politic” foarte competitiv și foarte sensibil la “dorințele poporului tăcut” – are colții atent înfipți în carotida victimei.
Domnul Președinte spunea de curând ca președinția se câștigă la masa verde, cu instituții, cu negocieri, nu cu oamenii care votează. În concluzie, comportamentul se potrivește perfect gândirii. Noi ceilalți, ăștia mici putem sa facem ce vrem, pe principiul „Câinii latră, ursul trece.” Am să-l votez, pentru ca sun mai cu bun simț și mai deștept decât v-a fi el vreodată.
De ce sa ne miram? Aceeasi atitudine a avut-o si cat a fost primar de Sibiu, cand A REFUZAT ORICE AUDIENTA cat a fost primar. Fara precedent! Asta inseamna nu doar aroganta, dar mai ales lipsa de respect pentru alegatori.