Clever devine FREE NOW, parte din cel mai mare grup european de mobilitate urbană

Sec, știrea sună așa: „București, 4 noiembrie 2019/Clever, una dintre cele mai importante aplicații de mobilitate urbană din România, va deveni FREE NOW în următoarele luni, parte din grupul internațional de mobilitate urbană „NOW”, lansat de Daimler și BMW în luna februarie a acestui an. Transformarea Clever în FREE NOW va permite pasagerilor din România să folosească o singură aplicație pentru a găsi cea mai bună soluție de transport, în regim de taxi sau transport alternativ, în România și în peste 100 de orașe din nouă țări europene în care grupul operează – Germania, Marea Britanie, Irlanda, Spania, Portugalia, Italia, Polonia, Austria și Suedia.”

Însă în spatele acestei informații concentrate, de numai câteva rânduri, este o poveste fabuloasă, care a început acum aproape 10 ani cu ideea a doi studenți la Politehnică, Mihai Rotaru şi Alexandru Dumitru. Ei și-au prezentat-o la o competiție de proiecte din București, unde au întâlnit un mentor, Andrei Pitiș, care a devenit și angel-investor în micul lor start-up.

A urmat intrarea în start-up a unui fond autohton de investiții și o dezvoltare rapidă, astfel încât, în numai 6 ani, în Clever erau deja înrolați 17.000 de șoferi autorizați de taxi și înregistrați peste 600.000 de utilizatori, care au comandat peste 40 de milioane de călătorii în 20 de orașe.

Apoi, în vara lui 2017, printr-o tranzacție surpriză estimată la peste 10 milioane de euro, MyTaxi, cel mai mare operator european de pe piața aplicațiilor de taxi, care are drept acționar majoritar gigantul Daimler Mercedes, a preluat aplicația Clever, care fusese imaginată cu numai 6 ani în urmă de cei doi politehniști bucureșteni. A fost prima intrare a grupului pe piața est-europeană a serviciilor de mobilitate urbană. Ulterior, în februarie 2019, serviciile de mobilitate urbană ale BMW şi Daimler au fuzionat, dând naștere la un jucător de o influență continentală, „NOW”. Iar acum, prin transformarea Clever în FREE NOW, accesul clienților la servicii de transport în regim de taxi sau transport alternativ se extinde în 100 de orașe din 9 țări europene.

În 2019, Clever a transportat peste un milion de pasageri în România, cu peste 30.000 de șoferi înregistrați. Dar acum intră într-o amilie de branduri globale de mobilitate, care are 14 milioane de pasageri și peste 100.000 de șoferi.

Pentru clienți, avantajele FREE NOW sunt legate de tarifele fixe ce vor fi practicate, adică fără destul de controversatele tarife dinamice care caracterizează alte aplicații. Se va putea plăti cash sau card și, de asemenea, vor putea fi comandate mai multe mașini în același timp, pentru situațiile în care mai multe persoane dintr-un grup pleacă simultan din același loc, dar către destinații diferite.

Șoferii vor avea comision zero în primele luni, fără prag minim de curse. Aplicația va permite încheierea zilei de lucru cu o cursă care să-i ducă cât mai aproape de casă, ceea ce va reduce sau elimina timpii morți și distanțele parcurse fără pasageri. FREE NOW promite o aplicație de e-hailing îmbunătățită, cu navigație mai bună și opțiuni multiple – și, desigur, posibilitatea de a prelua și pasageri străini care vin din cele 100 de orașe europene în care funcțonează aplicația.

Un timp, Clever și FREE NOW vor funcționa în paralel, timp în care șoferii înrolați în Clever vor migra către noua platformă. Prima etapă a lansării va începe prin înrolarea șoferilor din București, după care FREE NOW se va extinde și în celelalte orașe ale României. Grupul „NOW” va anunța când va fi posibilă descărcarea aplicației FREE NOW de către clienți, adică de către pasageri, din App Store și Google Play.

Articol din categoria: ACTUALITATE, ADVERTORIAL

4 comentarii Adaugă comentariu

 1. #1 Comentariu nou

  Nu vreau sa fiu rau, dar Free Now e un nume stupid pentru un astfel de serviciu. Clever, Uber sunt nume faine, usor de substativizat („hei, iti chem un Uber”, „hei, luam impreuna un Clever?” => vs => „hei, iti chem un Free Now!!!???”).

  0
  0
  • #2 Comentariu nou

   Probabil că îl vei folosi și cu acest impediment major!
   PS. În condițiile legislației actuale și viitoare,
   cum vor mai activa aceste platforme?
   PPS. În serviciul Clever, în Cluj, îți vin doar taximetre de la firme de taximetre! Nu suna la dispecerat, că nu o sa primești mașină.
   Toți folosesc aplicația.
   Cu ăștia ce se întâmplă?

   0
   0
  • #3 Comentariu nou

   …” vrei un friu?” Probabil…

   0
   0
 2. #4 Comentariu nou

  Probabil: ”sună la LIBER” (să vină un taxi care este liber).

  0
  0