Sunt din ce în ce mai convins că trăim într-o simulare pe computer care, în ultima vreme, fie dă erori, fie este gestionată de niște inteligențe superioare care au început să se plictisească și fac experimente (cum pun copiii cruzi lupa pe furnici, de pildă).
Ultima halucinație fiscală a PSD nu poate fi explicată altfel.
Mai jos, comentariul meu referitor la intențiile partidului de guvernământ de a introduce un „impozit pe gospodărie”. L-am făcut în direct la Deșteptarea, joi dimineață. Are 11 minute. Nu-l mai transcriu:
21 comentarii Adaugă comentariu
Transcrie-l, rogu-te! Poate sunt intr-un loc unde nu pot „produce sunete” … sau poate doar prefer sa citesc, in sunetul florilor de cires ? na, ca m-am auto-emotionat! & please don’t mention headphones …
Si cu toate astea, nu ne facem curaj sa plecam 🙁
Ne asteapta vremuri din ce in ce mai tulburi, se vede…Mare dreptate ai Vlad
javrele nu se lasa…
http://economie.hotnews.ro/stiri-pensii_private-21713570-ultima-ora-compania-amendata-arbitrul-pietei-financiare-750-000-lei.htm
Esti rautacios Vlad!
Duduia Lia doreste binele romanilor si isi propune sa-i transforme in americani prosperi, harnici si platitori (corecti) de taxe.
Apropo, IRS-ul cine va fi in acest joc? 😀
Lia, Lia…cum ne-ai cazut tu pe cap impreuna cu tzoapa ailalta, de la capitala!
Aurel, ultima fraza este complet incorecta!
Atat olgutza cat si gabitza nu ne-au „cazut pe cap”, ci noi, romanii, respectiv noi, locuitorii Capitalei, le-am ales, le-am pus in functie! Noi, de buna-voie si nesiliti de nimeni!
Am citit un pic declaratia ministrului de finante, de fapt am citit cam toate declaratiile celor implicati in discutia asta. O sa incerc sa sumarizez ce am inteles eu, nu am pregatire fiscala, dar am tot urmarit fenomenul.
1.Conceptul de gospodarie e preluat din Franta, unde o familie sau un grup, care produc bani la o adresa prin diverse moduri legale. Acolo, se completeaza o declaratie de venit si apoi, pe baza aia ii vine impozitul de plata cetateanului.Diferenta e ca acolo impozitul pe venitul din salariu nu e retinut la sursa. La noi din ce inteleg, va fi, un impozit pe venitul din salariu, si un impozit pe veniturile totale din gospodarie, unde pot fi incluse venituri din chirii, venituri din dividende etc. Buna ideea, in sensul ca birocratia ar fi redusa, daca totul se poate face online si transparent. In Franta ai un site unde faci totul electronic pe baza numarului de asigurare sociala, exista asistenta, insa in general, nu ai nevoie, pentru ca acolo gradul de verificare si colectare al veniturilor este foare ridicat. Noi vom face o struto-camila, gen, consultantul fiscal, va depune declaratia, ba chiar unii vor uita sa depuna si tot asa. Pe scurt daca scoti din ecuatie consultantul fiscal si simplifici la maxim ce e de completat, este poate cea mai buna idee avuta dupa revolutie legata de impozitare.
2.Venitul este global, prin urmare si cheltuielile efectuate in vederea obtinerii acelui venit sunt globale, astfel ar trebui sa se poata deduce cheltuielile. Aici incepe sarabanda nebuniei, ce se deduce si ce nu se deduce, ce trebuie sa faca cineva ca sa-si deduca cheltuielile? Nimeni nu a spus nimic, dar prin asta, oamenii astia vor sa scoata economia gri la suprafata, gen salariu minim pe cartea de munca, restu la plic. Daca procesul va fi unul simplu si rapid au toate sansele, insa istoria ne invata, ca cel putin in Romania, oamenii cand se simt furati de stat, apeleaza la diverse tertipuri ca sa-si limiteze pierderile, cel mai la indemana fiind plecarea din tara, sau divortul pentru unii 🙂 . Si inca ceva, salariile prezentate de doamna Olguta, fac pariu ca sunt brute, iar dupa ce vei trage linie, va fi ca nea Nicu 100 de lei in plus.
3.Impozitarea desi este unica, in realitate a fost tot timpul progresiva, doar ca a fost ambalata altfel, vezi CAS, CASS si cresterile efecuate, de ambele parti asa ca sa nu ne imbatam cu apa rece, ce mi-e 16% pe venit, ce mi-e 15% CAS 🙂 .
Concluzia este ca ce va urma, va schimba odata paradigma gandirii negocierii salariului(brut in loc de net), a doua oara, este ca cine putea face ceva, va pleca cel mai probabil din tara.
Peste tot in lumea dezvoltata e un sistem fiscal similar – impozit pe f
Revin – in toate tarile dezvoltate, nu doar in america, este un sistem fiscal asemanator cu cel propus de psd. Ca in Romania va fi extrem de dificil de implementat un asemenea sistem e adevarat – insa doar asa sa ne opunem doar ca e propus de psd unui sistem modern care impoziteaza pe toata lumea si permite deduceri pt. Cei care chiar muncesc – e totul aiurea si asta nu mai e jurnalism ci doar hatereala.
nu e hatereală, am explicat, sistemul de impozitare progresivă e nul în țări sărace.
Pai si noi vrem sa ramanem o tara saraca sau sa tindem spre nivelul din occident sau america ? Doar impozitul progresiv poate crea bunastare pt. Toata lumea, cota unica elimina clasa de mijloc si creeaza diferente mari intre categoriile sociale – unii sunt extrem de bogati si majoritatea sunt saraci si extrem de saraci – asa e in rusia sau romania – tari cu cota unica. Lucrurile de genul ca impozitul progresiv inseamna comunism,socialism..si altele de genul asta – e doar propaganda ieftina – america,germania,franta…toate au impozit progresiv – si ultima data cand am fost pe acolo nu mi s-a parut deloc a fi comunism.
Intr-adevar, guvernantii actuali nu mai au nici o credibilitate. Eu nu cred ca ei pot gandi altceva decat spolierea celor care chiar muncesc si ingrosarea buzunarelor proprii. Chiar daca ideea in sine ar fi buna, cei care sunt acum la conducere o vor aplica doar inspre folosul propriu si impotriva celor care chiar muncesc. Pana acum ne-au dat suficiente dovezi despre intentiile si competenta lor.
Salutari tuturor,
ceva asemanator cu ce prezenta asdad2005 mai sus se intampla si in Canada. Eu numai ce am trimis delcaratia de venit acum 2 zile la guvern. „Gospodaria” noastra este compusa din 4 membrii, 2 adulti si 2 copii, iar declaratia de venit se face odata pe an in perioada martie-aprilie. Nu avem vreun business, doar cele 2 salarii ale adultilor. Angajatorul deja ne opreste impozitul pe salarii si alte contributii gen: fondul de pensie, asigurare, unemployment inssurance, etc…la fel ca peste tot.
Insa, guvernul ofera tot felul de credite pentru diferite activitati pentru copii, culturale sau recreationale sau de fitness/sport pe care le putem deconta in limita de $1,000 pe copil. Serviciul de garda after-school este deasemenea decontat daca se depaseste un anumit barem. Statutul de indian. Donatiile pentru spitale, biserici sau alte chestii de caritate. Transportul in comun deasemenea, daca este folosit, in fine, sunt foarte multe deduceri de care poti profita. Totul se face online. Eu transmit aici http://www.ufile.ca . Dupa procesare, in 1-2 saptamani primesti banii in cont (refund). Daca trebuie sa platesti (own) dupa caz ti se da un termen. Totul se desfasoara rapid, eficient. Guvernul selectioneaza aleatoriu doare pentru investigare. In general noi primim intre 2-4 mii de $ inapoi. Daca ai business procesul este asemanator, numarul de credite primite inapoi este considerabil. As putea spune ca toata lumea respecta acest lucru si isi declara veniturile cu responsabilitate. O poti face singur sau cu un contabil in schimbul unei sume modice. Pentru Romania ideea nu este rea in sine insa terbuie tratata cu respect din ambele directii cetatean-guvern.
Pe mine m-au verificat o singura data, acum vreo 5 ani si au descoperit ca nu am trecut o suma corect in declaratia de venit. Apropo, aici angajatorul iti trimite acasa formularele de venit gata completate pe care tu le treci in declaratia de venit. Copy/paste. Revenind la control, guvernul m-a sunat si mi-a explicat eroarea, eu am verificat si am recunoscut greseala (in loc de 6000 am trecut 3000) si a trebuit sa restitui vreo 1500$ la guvern. Ca sa nu ma „loveasca” cu o asemenea suma dintr-un foc guvernul mi-a propus 12 plati egale pe care le-am acceptat cu placere. That’s it. Simplu si politicos. Revenind la Romania eu cred ca un asemenea sistem este OK dar nu acum. Cetateanul nu are respect pentru guvern, guvernul fura si nu are respect pentru cetatean, lucru care anuleaza orice incercare de implementare. Poate peste cativa ani. O seara frumoasa.
Transcrie-l. Verba volant …
Haha! Eu chiar iubesc podcast-urile, ca-mi permit sa ma documentez in timp ce ma deplasez. Cum poti spune ca vorba zboara? Pe vremea proverbului nu se putea inregistra audio, asa ca-i putin cam depasit.
Practic, in era digitala, ca inregistrezi audio, video sau doar „text”…tot 1 si 0 exista-n spate. Mai mult, daca doresti, poti utiliza o unealta software (multe sunt online) care sa-ti „transcrie” tot audio-ul (evident, merge cu acuratete maxima doar in limbile main stream…limba babuinistanului, nu este inca suportata ok).
PSD a indrodus un nou concept ‘ Principiul solidaritatii ostile’ in care cei care castiga peste medie sunt constransi sa le intretina bazinul electoral. Mi se pare chiar genial.. acolo unde ai 2 job-uri mai e loc si pt al 3lea si poate cu ocazia asta nu mai ai timp nici de proteste .
Este pacat ca suntem condusi de incompetenti, care nascocesc prostii, cu consecinte pe termen lung
O sa vada votanii PSD pe cine au ales..asa le trebuie
Daca nu ar fi aceste taxe ar fi prea bine. Nu s-ar mai pleca din tara. Oricine va fi la putere in tara asta va forta aceasta clasa de muncitori (care isi rup spatele) sa plece. Pentru ca ca restul tarilor europene au nevoie de ei. Sunt o mana de oameni harnici, destepti, dar care nu fac multa galagie. Si care nu au ce cauta aici, la noi. Nu e de vina PSD. Ca nu e de la alegeri incoace stilul asta. E de mult, as indraznii grosonal sa zic ca e de cand s-au deschis granitele catre EU. Dar sa fim seriosi. Din Romania se pleaca afara pentru recunoastere de pe vremea lui Eminescu si Brancusi. Nu e un partid de vina. E imaginea de amsamblu care ne-am construit-o de mai bine de 100 de ani.
In primul rand asta n-au spus-o in campanie, acum au iesit cu ea, asta e stilul PSD manevre dupa ce castiga alegerile. Apoi viata familiilor se complica exponential, fiecare devine IMM deja cu contabil acte bibiliorafturi arhiva imprimanta drumuri peste tot etc etc. Trebuie sa-ti faci cash-flow sa-ti calculezi eventual gradu de risc de default ca cine stie ce mai urmeaza, bancile te vor credita ca pe IMM nu ca persoana fizica si urmeaza legea cu falimentul personal sau cine stie ce mai baga astia. Si asta pentru ca fiecare are si depozite separate actiuni in bursa imprumuturi rate diferite si tot felul, bani primiti de afara sau trimisi prin WU, trebuie sa-ti calculezi singur tot atat cat intelegi CF, ca nu toti au un salariu si asta e. Situatiile sunt foarte diferite si dinamice (mai pleaca un copil afara de tot sau divorturi sau altele asta inseamna recalculari alergi dupa celalalt sa plateasca partea lui etc etc. Cozile la consultantul fiscal si pe unde mai trebuie, greselile inerente regularizari penalizari etc. Orasenii ca orasenii dar ce face lumea la tara care nu e obisnuita cu hartogaraia? Cei fara scoala dar cinstiti ca jmekerii care vand masini SH nu vor plati nici in viitor cum nu platesc nici acum si nu numai ei dar asta e alta poveste. Pe scurt sper sa nu se aplice 😀 Comparatiile cu tarile dezvoltate nu sta in picioare, aia au sistemele bine facute, au infrastructura, au conditii, au vechime in asa ceva au alta mentalitate.
Aproape corect!
„viata familiilor se complica exponential, fiecare devine IMM deja cu contabil acte bibiliorafturi arhiva imprimanta” – este valabil doar pentru noi, cei care muncim.
Dar bazinul electoral al pedesereului este compus din asistati social, care nu declara venituri, deci nu for fi de loc deranjati de noul sistem, foart complex!