Preşedinţia României, la vârsta maturităţii

Klaus Iohannis by Barna Nemethi

Am urmărit discursul de învestitură al preşedintelui Klaus Iohannis cu multă atenţie. Poate c-o să demontăm şi analizăm împreună acest text zilele următoare, dar până atunci zic să vorbim un pic despre impresia generală pe care ne-a lăsat-o preşedintele, deoarece, în cazul acestei funcţii, autoritatea se exprimă şi prin modul în care este perceput de către public personajul care deţine funcţia.

Mie mi-au plăcut atitudinea şi postura generală, calmul apăsat pe care l-a exprimat de la tribună şi meticulozitatea pozitivă a planurilor sale.

Mi-aş fi dorit să vorbească liber, dar asta ar fi presupus un cu totul alt tip de personaj – un lider, nu un manager.

Una peste alta, senzaţia mea este că, după 25 de ani de diverse excese şi ezitări, Preşedinţia României a ajuns, în sfârşit, la vârsta maturităţii.

Sper să nu mă înşel – de fapt, îmi doresc foarte tare să nu mă înşel. Cred că avem cu toţii nevoie în ţara asta de un preşedinte de republică pe care să-l respectăm, inclusiv – sau mai ales! – atunci când îl criticăm. Ştim deja că nici amorurile disperate şi nici ura neîmpăcată faţă de politicieni nu se termină vreodată bine.

(foto Barna Nemethi/sursa foto)

9 comentarii Adaugă comentariu

 1. #1

  A new era is starting in Romania, with a new visionary president. We hope.
  Să fie-ntr-un ceas bun!

  Thumb up 0
 2. foarte buna observatia- un leader nu un manager.
  Iohannis e un manager si inca unul foarte bun. basescu a fost un lider si nu cred ca inca i-am vazut actul final.

  Thumb up 0
 3. De lideri am cam tot avut parte.
  Indubitabil, Iliescu a fost un lider puternic. După Mineriade şi tot, încă sunt oameni care îl ascultă.
  Constantinescu a fost mai mult imaginea unui lider totuşi.
  Băsescu a fost şi el un lider puternic, chiar dacă emanat din acelaşi filon şcolit de Iliescu.
  Toţi liderii mai sus menţionaţi ne-au dus în şanţ.
  Poate un manager ne-o scoate de acolo.

  Thumb up 0
 4. Ma gindesc: ce tare ar fi ca Ponta sa treaca ICR-ul sub patronajul presedintiei…din curtoazie, daca nu din calcul politic…ei, asa-i ca asta-i dintr-un film cu gentlemani?

  Thumb up 0
 5. Corectitudinea politică este o doctrina, cultivata de o minoritate deliranta, ilogica, promovata de mass-media oficiala, care sustine afirmatia cum ca este intru-totul posibil sa apuci o bucata de căcat de partea curata.

  Thumb up 0
 6. Ţara avea nevoie de o schimbare pe care a primit-o într-un fel. Cu toţii ne dorim ca lucrurile să înceapă să meargă într-o direcţie mai prosperă, armonioasă, mai matură. Nu putem decât să sperăm că e timpul unor decizii, soluţii înţelepte care să-i mulţumească pe cei mai mulţi (toţi nu vor fi niciodată mulţumiţi).

  Thumb up 0
 7. Din toata inima am dorit ca la carma TARII sa vina UNUL care sa respecte legile. Nu poate unul pus in fruntea TARII sa respecte legile acelei tarii daca nu respecta mai intai LEGILE LUI DUMNEZEU, fie ca aceste LEGI trec prin filiera ortodoxa, catolica, ori protestanta.
  De fiecare data am crezut ca Cel pus in fruntea TARII va respecta LEGEA, nu pot insa sa affirm ca cei care au trecut prin Aceasta Inalta functie, n-au respectat LEGILE, au respectat cat au putut, mai bine zis cat au fost lasati de cei de langa El s-o faca.
  De la ACEST NEAMT, am SPERANTA ca va fi altfel decat au fost Ceilalti, de ce ?, pentru doua lucruri,
  – din activitatea Domniei SALE ca primar al Sibiului,
  – din faptul ca de la inceput a stiut “CE VREA”, stie si cred ca va fi condus de principiul DREPTATII, principiu ce nu-l va abandona pana la sfarsitul starii “de pus in fruntea TARII”. Respectand DRAGOSTEA celor ce l-au pus in “aceasta Stare”, nu va fi niciodata hulit si nici denigrat ,ci din contra va fi respectat si de cei ce nu l-au dorit. Stiind ca DRAGOSTEA nu va pierii niciodata, sunt pe deplin convins ca va INTRA IN ISTORIE ca un Mare cavaler al DREPTATII.
  Sper ca nu vom fi dezamagiti in SPERANTA noastra a Celor ce l-am dorit sa ne fie “BACI”, mai sper, daca nu gresesc in gandire :Sa ne fie BACI pana ce fiecare la randul lui , va treca dincolo de pragul acestei Vieti.
  Asa sa ne ajute CEL DE SUS pe care noi Romanii I-L numim DUMNEZEU.

  Thumb up 0