România, ținută în cercul vicios al corupției și subdezvoltării

Cateva zeci de persoane participa la un protest organizat de mai multe platforme civice, protest in cadrul caruia participantii au purtat banderole negre la ochi si la gura pentru a sublinia gravitatea schimbarilor aduse legilor justitie, in Bucuresti, Duminica, 17 Decembrie 2017. Inquam Photos / Liviu Florin Albei

Nicio guvernare de bună credință n-ar insista cu schimbarea unor legi fundamentale pentru funcționarea statului în condițiile în care mii sau zeci de mii de oameni protestează în stradă, de săptămâni la rând, împotriva acestor modificări. S-ar opri și ar dialoga.

Nicio guvernare onorabilă n-ar inventa o „comisie specială” pentru a scurtcircuita traseul clasic al unei inițiative legislative prin cele două camere ale Parlamentului. Dimpotrivă, s-ar asigura că întreaga procedură e transparentă și bine înțeleasă.

Nicio guvernare cinstită n-ar forța proiecte de lege cruciale pentru națiune prin anularea de facto a oricărei dezbateri parlamentare. Din contra, ar încerca să obțină cooperarea și susținerea partidelor de opoziție, pentru că și ele reprezintă cetățeni români.

Nicio guvernare responsabilă nu și-ar permite să ignore avizele negative, semnalele de alarmă, declarațiile publice oficiale și avertismentele tuturor organismelor profesionale afectate de aceste schimbări, ale partenerilor strategici, ale societății civile, ale presei responsabile, ale zecilor de mii de cetățeni îngrijorați.

Nicio guvernare onestă, care reprezintă interesul național, n-ar proceda astfel, cu atâta insistență, atât de mult timp, în ciuda atâtor evidențe exprimate în atât de multe feluri.

De aceea, guvernarea de azi este una antinațională, care trădează interesele fundamentale ale societății și urmărește doar atingerea obiectivelor meschine, infracționale, ale unei elite politice corupte.

Ținta acestor politicieni corupți este să mențină și să întărească mecanismul de parazitare și spoliere a fondurilor publice. Starea dezastruoasă în care au ajuns infrastructura acestei țări, educația, sănătatea etc. este produsul acestui mecanism extractiv, care împiedică de zeci de ani România să crească.

Acest grup corupt până-n oase folosește o parte din fondurile publice spoliate pentru a se menține la putere, prin mită electorală și prin finanțarea ilegală a partidelor. Cu influența politică astfel obținută și transformată apoi în majoritate parlamentară, aceste structuri schimbă apoi legislația în propriul interes, nu în al societății pe care ar trebui s-o reprezinte și s-o conducă spre progres.

Acesta este un cerc vicios: o elită poltică coruptă extrage bogăție din societate, în propriul interes, și reinvestește o parte din acest profit în alterarea sau anularea instituțiilor care ar putea ajuta societatea să se descotorosească de paraziți. După ce scapă de anticorpii instituționali, elita coruptă poate extrage mai multă bogăție și poate reinvesti mai mult în dominarea victimei.

Nu vă faceți iluzii. Acest cerc vicios în care se află România poate continua generații la rând.

Singura ieșire din cercul vicios al corupției și subdezvoltării poate apărea prin implicarea civică și politică a cetățenilor și prin revolta societății.

Articol din categoria: REVOLTĂ

23 comentarii Adaugă comentariu

 1. #1 Comentariu nou

  1. Aceste legi nu sunt un atac la siguranta nationala? Caci daca nu sunt, atunci ce reprezinta nesiguranta nationala daca nu traiul intr-un asemenea regim?
  2. Daca da, de ce nu se convoaca CSAT?
  3. Daca da, partidul Ciumei Rosii, care impune aceste legi, nu ar trebui scos in afara legii, pentru ca sunt legi impuse impotriva sigurantei nationale si a cetatenilor acestei tari?

  0
  0
  • #2 Comentariu nou

   Daca am avea presedinte, ar putea face asta. Insa indata vin alegerile, probabil omul are deja luate bilete pentru Florida si pentru 2020, nu se apuca el acum sa miste-n front…

   0
   0
  • #3 Comentariu nou

   @Eugen – nu mai bine asteptam sa vedem ce urmeaza sa faca, inainte sa luam omul la mishteaux? Ma gandesc ca poate nu e bine sa dam cu piatra dinainte, mingea nu e inca in terenul lui si jocul e inca in desfasurare. Sau poate ai tu alte variante de propus? Legale, evident. La al doilea comentariu mai jos, da, ai dreptate, dar chestiile alea tin [tot] de Guvern.

   0
   0
  • #4 Comentariu nou

   🙂 Sa tii minte comentariul si revino peste vreo luna, sa vedem ce face Iohannis cand ajunge mingea in „terenul” lui.

   0
   0
  • #5 Comentariu nou

   Eugene, te-ai uitat și pe lista atribuțiilor lui, da? Și acu hai, fă un execițiu de imaginație: președintele convoacă csat și face printr-o minune cumva să scoată în afara legii ciuma roșie. Mai seamănă a democrație? ciuma ce o să zică / facă? De ce ai pune toate problemele actuale în cârca unui singur om (las că le rezolvă tătucul…?)

   0
   0
  • #6 Comentariu nou

   A, deci Iohannis trebuie sa se gandeasca la democratie, la respectarea legilor etc. Da, bine, pacaliti-va cu asta.

   Vad ca au aparut fanii hardcore, relax ca nu-s nici cu psd, dar nici cu restul. Nu mai au nici o legitimitate si nici un dram de credibilitate.

   0
   0
  • #7 Comentariu nou

   Intr-o democratie e ilegal sa scoti in afara legii un partid politic pentru orice motiv, chiar si partidele extremiste ca afd in germania sau frontul national in franta sunt legale desi ambele promoveaza si multe idei fasciste. Presedintele daca face asa ceva ar putea fi acuzat de parlament de inalta tradare si ia ghiciti cine devine presedinte pana e judecat iohanis ?

   0
   0
  • E o discutie inutila:

   1. Pentru declansarea procedurii de interzicere a unui partid (declararea neconstituționalității) e nevoie de acordul presedintilor celor doua camere și de votul Parlamentului.

   2. Nimeni nu poate opri membrii partidului respectiv sa infiinteze unul nou, sub alt nume.

   0
   0
  • #9 Comentariu nou

   Mihai, e o diferență între partidele extremiste din țările amintite de tine și ceea ce face ciuma roșie, mai citește o data articolul. PSD e un grup infracțional care acționează împotriva interesului național, mai greu de dovedit în justiție, dar…

   0
   0
 2. #10 Comentariu nou

  Educatia si Sanatatea sunt cele care dau gradul nostru de dezvoltare. In Romania ambele sunt in buda, ca si tara de altfel.

  0
  0
  • #11 Comentariu nou

   In opinia mea nici dragnea nici tariceanu nu sunt cele mai distructive persoane pentru Romania ultimilor 10-15 ani.
   Vinovatul principal pt starea actuala este dan voiculescu cu antenele lui (TOATE ANTENELE). Antena 1, antena star etc, au rolul de a idobitocii populatia prin emisiuni vulgare, in care se promoveaza scandalul, se invita manelari si pitipoance care sunt oferite ca exemple de urmat si chiar invidiat.
   Aceste posturi au tranformat romanul slab de inger, cu o inteligenta si cultura sub medie in telespectatorul perfect pentru adevartul post de manipulare politica, antena 3.
   Masinaria asta de idobitocire si manipulare functioneaza de mai bine de 15 ani, iar acum se vad cu adevarat rezultatele. Ciurama rosie fura pe fata, fara retineri, fara rusine, doar din cauza ca au spalat creierii la milioane de romani care le legitimeaza furtul!!!

   0
   0
  • #12 Comentariu nou

   Din pacate, la modul cel mai serios, ai asa de multa dreptate !!!

   0
   0
 3. #13 Comentariu nou

  Asta-i precum alunecările de teren datorate defrișărilor masive. In ultimul ceas ne-am trezit (ma rog, o pojghița de oameni) sa protestam fix in fata stăpânului care deja ne-a bagat bine sub bocanc. Succes Romanistan! 😉

  0
  0
 4. #14 Comentariu nou

  „presei responsabile” – exista asa ceva in RO?

  0
  0
 5. #15 Comentariu nou

  Dacă politicienii sunt un fel de paraziți, atunci ai noștri sunt dintre aceea care își omoară gazda. Va veni momentul cand vom regreta ca nu am inteles la timp mesajul propriului nostru imn național și că nu ne-am ridicat mai devreme.

  0
  0
 6. #16 Comentariu nou

  @mircea 2 – in Romania singurul partid desfiintat a fost „totul pentru tara” – un partid acuzat de fascism, din cauza asta dadeam exemplele de afd si frontul national ambele partide cu orientari fasciste desi constitutia germana interzice orice fel de manifestari fasciste si cu toate astea afd e al 3—lea partid al germaniei prezent in bundestag.

  0
  0
 7. #18 Comentariu nou

  Deci acest guvern face toate lucrurile mentionate mai sus pentru ca in strada si pe FB sunt doar mai putin de 0,5 % din populatia cu drept de vot a tarii. Retineti ca in viziunea lor sunt autorizati de cele 3-4 milioane ce voturi ale lor, oameni care de altfel in ciuda declaratiilor sforaitoare nu ai nevoie sa iasa in strada. Pe de alta parte acest grup elitist cum il denumea colegul Moise a avut tot timpul sa iasa in strada pentru spitale, manuale, scoli, sosele, anticoruptie etc….dar surpriza nu a facut- o si nici nu o face. Doar treaba cu justitia ii infierbanta si asta miroase usor usor a interese diverse. Mai nou instigare la revolta, cautati in CP actual si veti avea surprize, chiar si la posibila schimbare a formei de stat si guvernamant. Din pacate cum sublinia domnul Mixich suntem suferinzi de un cancer profund al societatii, din care nu cred va vom scapa, pentru ca nu i asa, lipsesc din piata medicamentele.

  0
  0
  • #19 Comentariu nou

   Daca e sa masuram in voturi, presedintele Iohhanis este mai reprezentativ pentru ca are un numar mai mare de voturi. Dar, desigur, este total incorect sa ne uitam la numarul de voturi. Aceasta fetisizare a numarului de voturi este practicata pe scara larga de antene si nu are nicio legatura cu o democratie moderna.
   1. Spuneti ca au fost votati de niste milioane de oameni. Inteleg ca asta, in conceptia dumneavoastra, le da voie sa faca orice? Sincer, intreb, pentru ca eu nu am vazut toate aceste masuri in programul de guvernare. Chiar cunosc oameni care au votat cu PSD-ul si acum sunt in strada. Stiu, au fost ingrozitor de naivi, chiar au crezut povestile, dar faptul ramane, nimeni nu a mentionat aceste schimbari in Sfantul Program de Guvernare. De unde stiti asa bine ce cred cele 4 milioane de oameni? Nu se poate avea o abordare atat de mecanicista: ai votat, astia raman patru ani si fac ce vor. Nu e in interesul societatii, inseamna sa elimini orice checks and balances.
   2. Chiar presupunand ca sunt sustinuti de 99% din alegatori, unele din schimbarile propuse sunt inacceptabile. Intr-un stat de drept nu se poate vota chiar orice, nu este o dictatura a majoritatii (in pofida ce se spune pe antene). Intr-un stat de drept esti limitat de drepturile omului, de acorduri internationale, de acorduri interne, de separarea puterilor in stat… Ei actioneaza in dispretul tuturor acestor lucruri. Altfel, iata, daca sunt niste schimbari binevenite, sa astepte si ei punctul de vedere al Comisiei de la Venetia asa cum a solicitat Uniunea Europeana. Inseamna o intarziere de doar cateva luni. E asa de grav? E normal sa introduci schimbari atat de mari (folosirea materialului probator) prin amendamente discutate timp de 10 minute? Sincer, nu va e teama de consecinte? Vi se pare ca sunt atat de competenti? Poate ei nici nu au intentii rele, ce sa zic, dar pura incompetenta de care au dat dovada conducatorii Romaniei in ultimii 70 de ani ar trebui sa ne sperie putin si sa ne faca sa dorim cateva verificari.

   0
   0
 8. #21 Comentariu nou

  Dragi contributori la comentarii , cred ca cel mai bine este sa intelegem cum am ajuns in acest punct si care sunt cauzele. Inainte sa cerem presedintelui acte sinucigase, sa blamam ultima speranta de demnitate, cred ca trebuie sa facem o introspectie si sa vedem NOI unde am gresit si cum ne putem NOI schimba. Daca aceasta schimbare incepe cu NOI si cu ATITUDINEA noastra, atunci vom putea misca lucrurile!
  De ce avem situatia asta in Romania lui 2017?
  Iata cum s-a creat:
  1 – In primul rand porneste totul de la „noi” ca societate scindata.
  Scindata de ce? Scindata de nivelul de cultura, de localizare (urban/rural), nivelul de trai.
  In tara noastra odata cu „modernizarea „anilor 90-2000 au inceput diferentierile majore de cultura prin „liberalizarea” tipului de manuale si in mod direct prin ele a cantitatii si clitatii invataturii. A intervenit diferenta uriasa intre veniturile din mediul urban si cel rural – cei din mediul rural au ramas la stadiul de subzistenta si implicit acest mediu a inceput sa devina tot mai dependent de ajutoarele statului. Acest lucru vine „manusa” partidului aflat azi la carma tarii ! Societatea cultivata stie ca Romania nu mai e condusa de elite adevarate de prin 48, de atunci suntem condusi de submediocrii oportunisti.
  2 – „Gherila” media – este dupa cum stim cu totii un factor care formeaza opinii si transmite subliminalul fantastic de usor, trebuie sa recunosc ca Antenele au fost cel mai constant bruiaj cultural si dezinformational al ultimilor 10 ani ! Campania sa politica constanta , neitrerupta, face ca in finalul atator ani fidelii lor consumatori, sa produca acelasi tip de zgomot si gandire concretizand printr-un singur lucru: mobilizarea clientilor lor captivi de a vota cu cei pe care-i promoveaza. Dar au reusit sa-i mobilizeze ! Vedeti poate si voi ca ratingul Antenelor e similar cu masa de votanti PSD.
  3 – „Sindromul satulului” – este ceea ce ne caracterizeaza pe multi dintre noi cei care suntem de cealalta parte a baricadei ! Atata vreme cat nu am iesit la vot (si poate nu e vorba de noi cei ce comentam, ci de cei care fac parte din patura noastra sociala) nu avem decat sa stam de 20 de ori mai mult in frig in strada ! Asta din cauza ca NU AM IESIT LA VOT ! La momentul votului intorceam gratare si mititei… si dadeam like pe FB… Meciul asta nu avea cum sa fie castigat la „masa verde” prin neprezentare, dar s-a pierdut cu succes !
  Intotdeauna „satulul nu a crezut flamandului si nici bogatul saracului”.
  Neprezentarea la vot a fost FIX a celor cu matul plin , cu buzunarul satisfacut, si cu siguranta contractului de munca de la „multinationala”. Foamea si speranta , chiar si falsa, scoate oamenii la vot !
  4 – „Dezamagirea” – un capitol care a influentat in mod dramatic decizia noastra de a vota precum si optiunea votului. Am fost pusi cu ceva timp inainte de alegeri in situatia de a constata ca opozitia este framntata de aceleasi lupte meschine de partid, ca liderii schimbati sub suspiciunea de coruptie au fost inlocuiti cu tineri crescuti in sanul partidelor , din pacate pe acelasi calapod moral si care nu au reusit sa empatizeze cu noi ce sa mai vorbim de faptul ca nu ne-au convins. Acel tip de lider este moralist, dizerteaza 2 ore fara a spune nimic, folosind cuvinte „alese” care pentru intelectuali au provocat repulsie iar pentru cei cu cultura sub medie au fost neintelese – de aici impactul zero si scorul de la alegeri ! In momentul slabiciunii PNL, coroborat cu schimbarea liderilor lor, apare o noua formatiune USR. Din pacate fara doctrina, fara platforma, fara directie. Cuvintele lor mobilizatoare rostite din gura unor „corporatisti” (fosti) si profesori, au creat speranta in randurile noastre si iata cum am amendat PNL intorcand decizia de vot catre ceea ce urma sa devina o noua dezamagire – USR. Din pacate in aceasta „galeata” a opozitiei voturile – aceleasi la numar – s-au impartit doar altfel, nicidecum nu au colectat extravoturi de la „putere”. Asadar USR devine doar un colector de voturi de la liberali ca mai apoi sa vedem si in acest partid aceeasi meteahna de canibalizare a liderilor – exact specific romanesc.
  5 – „Constatarea” – este capitolul in care PSD, simte adrenalina fricii noastre, adulmeca si constata ca in jungla asta ei au devenit pradatorul suprem.
  Din aceasta pozitie, poate face ce doreste. A incercat marea cu degetul in februarie, au vazut ca s-au udat doar la sosete si acum isi permit chiar sa inoate, ca deh, marea era mai mica si furtuna si valurile erau doar in paharul cu apa.
  Au alaturi lupul izgonit ALDE, care si-a facut haita noua din proscrisii si alungatii altora , care inca mai au dinti sau macar mai zbiara. De la ospatul PSD primesc din cand in cand o fleica aruncata, asa cat sa nu fie satui dar cat sa inteleaga din mana cui mananca.
  Deasupra, zboara un necrofag oportunist, unanim acceptat in toate vremurile politice, cioara vopsita care e inofensiva dar care participa in final la toate ospetele. Da, e UDMR -ul. Atat de meschin si neprincipial incat nici nu te poti supara pe el. Ajuta la vanatoarea oricarui pradator croncanind asupra victimei inca in viata. Pentru asta va fi tolerat la masa de oricine si oricand. Cred ca toti asteptam momentul acela in care sa nu mai fie nevoie de ei.
  6 – „Ce e de facut?” – acum e o certitudine ca suntem „prada” si suntem expusi individual sau colectiv aceluiasi pericol. Avem nevoie in primul rand de un LIDER – fie persoana, fie o noua formatiune politica (ex Platforma Romania 100) sa putem actiona organizat si la momentele critice, fara a ne risipi energia zi de zi, dezlanat si dezorganizat. Din fericire avem formatori de opinie extraordinari (vezi Petreanu, Guran, Negrutiu, Pandaru, CTP, Liiceanu, Plesu si multi altii) insa ei nu e cuvenit sa intre in lupta politica, ei observa obiectiv, analizeaza insa nu pot finanta si activa politic. Ei sunt arbitrul de care avem nevoie dar nu pot fi liderii nostri!
  Liderii nostrii trebuie sa fie curati, sanatosi in gandire, curajosi, perseverenti, creativi, incoruptibili ! Acestia nu pot sa apara haotic in strada ci trebuie sa aiba un cadru legal, administrativ si politic pentru ca actele lor sa aiba valente oficiale opozabile si fezabile legal. Trebuie sa fie profesionisti, cu scoli la vedere ( nu acele „Stefan Gheorghiu” de sub aripa MAI sau SRI), cu CV-uri sanatoase fara lungi periaode albe sau de partid!
  Cand vom reusi definirea acestor lideri, trebuie sustinuti, nu canibalizati, trebuie finantati ! Fara finantare orice incercare a lor va fi sortita esecului.
  Apoi fara ezitare sa ii urmam ! De aici va veni schimbarea !
  Sper ca Vlad sa nu aiba dreptate cand spune ca „acest cerc vicios poate dura cateva generatii !” Sper ca la urmatoarele alegeri NOI cei schimbati, cu lideri in fata noastra, vom fi pregatiti sa facem SCHIMBAREA !!

  Vlad, iti propun un vot, precum cel cu opozitia de saptamana trecuta, in care sa propui 2-4 potentiali lideri , pe care cu obiectivitatea ta ii poti defini, si sunt curios ce rezultat obtii.

  In aceste momente suntem la stadiul de a face furtuna de idei, de a iesi in strada de a apara ce inca avem, dar trebuie rapid sa si construim, altfel vom muri sperand !

  Cu deosebita consideratie,
  Dan Dobre

  0
  0
 9. #22 Comentariu nou

  Lor le convine sa fim cat mai saraci, inculti si slab dezvoltati economic. Poate ca le convine si faptul ca va ajunge sa ne fie teama sa mai iesim pe strada, acum ca persoanele certate cu legea vor avea mai multe drepturi decat victimele lor. Nu-mi vine sa cred ceea ce traiesc, e o perioada cumplit de trista pentru mine, cum este si pentru multi altii. Vocea celor ce protesteaza este ignorata, vocea opozitiei este ignorata, oare ce mai urmeaza, ce ne mai asteapta? Se pare ca unii oameni n-au invatat nimic din lectiile istoriei, chiar si a celei recente. Ce se intampla acum ne arunca in urma cu zeci si zeci de ani…

  0
  0
 10. #23 Comentariu nou

  Un caz de corupție sau de abuz? Vă rog accesați link-ul: http://barsan.weebly.com/blog/hotii-de-la-rupea

  0
  0