România, în tomberon

“D for Dragon” float design by Bror Anders Wikstrom for the “Alphabet” theme, Krewe of Proteus, 1904.

Cineva a făcut o filmare și câteva fotografii, spune el, la Spitalul Militar din Focșani.

„Buna seara – scrie el – va atasez un filmulet si cateva poze facute astazi la pranz in incinta Spitalului Militar din Focsani, sectia neurologie-psihiatrie, etajul 1, cu o baie, daca se poate numi asa, unde ar trebui sa mearga pacientii internati. Este strigator la cer ceea ce veti vedea. Mentionez si faptul ca absolut tot tratamentul indicat de medic (pastile, injectii, etc) trebuie cumparat din banii pacientului integral, spitalul neasigurand absolut nimic iar despre spaga ce sa mai zic, nu s-a schimbat absolut nimic din vechiul sistem.”

Te iei cu mâinile de cap.

Poate că, totuși, situația aceasta e o excepție, deși, născut și trăit în România, știu că, din păcate, șansele să fie un accident, o întâmplare, sunt infime.

Cum a ajuns un „grup sanitar” dintr-un spital în așa un hal? Managament dezinteresat, evident, instalații lăsate de izbeliște până s-au rupt sau au ruginit, sau au fost montate de „meseriași” ieșiți din peșteră, cum tot întâlnim prin România, dar și furt, să nu ne mințim, pentru că vasul ăla de wc a avut, odată, un colac și un capac, hârtie igienică se cumpără, chiar dacă nu se pune, furtunul de duș s-a terminat, cândva, cu o pară șamd.

Acum, dincolo de cazul de mai sus – avem, noi, românii, un soi de nepăsare și dispreț inexplicabile pentru tot ce se folosește la comun în țara noastră. WC-urile publice sunt un coșmar care, poate ați avut ghinionul să observați, tinde să invadeze spațiul înconjurător, pentru că nefericiții aflați în nevoie întrebuințează „facilitățile” de la distanțe din ce în ce mai mari, pe măsură ce terenul devine din ce în ce mai „impracticabil” (scuzați barbarismul, dar mi se pare nimerit, în situația de față). Chiar și în wc-urile care sunt curățate și întreținute agresiv, în spațiile publice ale unor entități private (mall-uri, de exemplu), pare extrem de greu să ținem curățenia. De ce?

Dar nu e vorba numai despre wc-uri, ci despre orice spațiu public prin care trecem și în care nu locuim. Trotuarele din marile orașe sunt pline de gunoaie, din mașini se aruncă pe șosele orice, la marginea drumurilor vezi saci de gunoi, râurile sunt pline de deșeuri, pădurile, la fel. De ce?

Cel care a trimis filmarea are și câteva fotografii din locul respectiv. Le las mai jos, cu îndemnul să ne gândim, cu toții, ce și cât ar fi de făcut – și poate de pedepsit și de educat – ca să scoatem România din tomberonul în care am aruncat-o, sărăcuța de ea.

Articol din categoria: REVOLTĂ

10 comentarii Adaugă comentariu

 1. #1 Comentariu nou

  O să încerc să îți răspund la „De ce?” cu o poveste mică. Să tot fie vreo 10 ani de atunci, poate chiar mai bine. Eram în Torontalului, numai ce terminasem țigara și văd tramvaiul 4 în stație, printre crengile înverzite. Două bobârnace puternice să zboare jarul din chiștoc în timp ce alergam, ca să pot să arunc restul în tomberonul din stație, Mai din zbor și să prind și tramvaiul. Zis și făcut, doar că la aruncare am ratat ținta la tomberon pentru că eram în mișcare. Eram deja cu un picior în tramvai, așa că nu m-am mai întors să ridic chiștocul de pe jos. N-a trecut un minut și doi „polițiști” locali s-au plantat lângă mine în tramvai. Fără prea multe alte detalii, amendă de 500 de lei pentru că am aruncat chiștocul pe jos. Mi s-a părut enorm de injustă valoarea amenzii pe moment, și chiar și situația în sine, pentru că nu eram genul de om care să arunce hârtii pe jos sau flacoane-n râurile patriei. Totuși, mi s-a creat un reflex atunci și am ajuns să fiu foarte atent cu mizeria.
  Iar justificarea pentru valoarea mare a amenzii mi-o amintesc chiar și acum: „Nici o nație nu s-a născut civilizată. Toate au fost civilizate prin amenzi uriașe, de aia am propus sumele astea” – un fost vice primar timișorean. Și asta e singura soluție, cu condiția ca ea să și fie aplicată la sânge!

  0
  0
 2. #2 Comentariu nou

  De ce?
  Mi se pare evident raspunsul. Legile care sunt cum sunt (insuficient de aspre dupa parerea mea) nu sunt aplicate.
  Arunci chistocul pe geam….ia de aici 1000 de ron amenda. Stiu, nu o vei plati, dar pana la urma te agata fiscul.
  Te-am filmat cu camera din masina cum folosesti strada drept cos de gunoi si am trimis filmarea online la politia locala, cu nume si „pronume” nu anonima….jap….1000 de ron pentru proprietarul masinii. Se poate modifica legislatia si pune in aplicare asa ceva. Nu, nu este turnatorie. Se cheama doar filtrarea nesimtirii care are nevoie de aportul nostru, al tuturor.

  Legea asta insa nu cred ca va exista in viitorul apropiat asa ca nu ne ramane decat sa luam atitudine.
  Noua celor care ne pasa.
  Ai Mercedes alb de 60k plus dar ma-ta nu ti-a spus ca nu e frumos sa arunci chistocul pe geam. Nu e nimic. Te claxonez eu si te rog frumos sa il iei de jos.
  Cateodata ma dau eu jos si te ajut. Stiu…e posibil sa iti parleasca pantalonii deschisi la culoare dar macar am incercat sa iti nimeresc scrumiera. Iarta-ma. Si nu mai arunca data viitoare.

  Chiulesti de la scoala si te gandesti ca esti cool cand spargi seminte in parc. Imi voi rupe 5 minute din viata si te voi „convinge” sa le strangi. A fost decizia corecta sa le strangi. Bravo. Nu le mai arunca pe jos ca poate mai vine un nebun ca mine si te pune din nou sa le strangi.
  Haideti sa luam atitudine si sa incepem cu niste lucruri marunte precum un chistoc aruncat pe geam.

  0
  0
  • #3 Comentariu nou

   Nu de la chistoace e murdară tara nu mai fiti cacati. Un chistoc se biodegradeaza într-un an o sticlă de plastic in cateva mii. Când merg la pădure nu chistoacele imi sar in ochi. Ci sticle, hartii, plastice deșeuri de construcție.

   0
   0
 3. Poti completa articolul cu niste poze facute la Spitalul Judetean din Constanta, acum 3 ani:
  http://bancosul.ro/2015/02/05/spitalele-din-romania/

  Saloanele colcaiau de gandaci, o mizerie de nedescris peste tot, in bai, in saloane, pe holuri.

  0
  0
 4. Peste asa ceva am dat si eu la Sectia de Infectioase Adulti a Spitalului Judetean Arad acum vreo 8 ani. M-am externat cat de rapid am putut si mi-am continuat perfuziile acasa.

  Am gasit un articol din 2017, se pare ca nu s-a schimbat nimic:
  http://www.aradon.ro/la-infectioase-adulti-arad-ca-la-auschwitz/1770878

  0
  0
 5. #8 Comentariu nou

  Salariul și caracterul, sunt doua lucruri total diferite, cei din sistemul medical va pot explica.

  0
  0
 6. #9 Comentariu nou

  Pentru ca suntem ipocriti, hoti, lasi, indiferenti iar la un moment dat ti se ia de tot.

  0
  0
 7. #10 Comentariu nou

  ar merge un articol, macar pe blog, cu toaletele din spitale, urmat de un artico cu starea toaletelor din scoli. Cu sute de exemple, din fiecare judet si oras. Se poate face si colaborativ, sunt sigur ca se poate face!

  0
  0