Frați ochelariști, viitorul este aici!

Noi, ochelariștii, știm: când ne schimbăm ochelarii, partea cea mai complicată nu e măsurarea dioptriilor, ci alegerea ramelor. Acum, ordinea lucrurilor asta e – mai întâi ramele, apoi lentilele (și abia la final vederea).

Regula e inflexibilă: ramele ochelarilor noștri trebuie să ni se potrivească nu doar estetic, ci și fizic – sau în primul rând fizic. Trebuie să aibă o anumită lățime, ca să nu-ți strângă tâmplele, dar trebuie să se centreze corect și pe globii oculari, că ochii înșiși pot fi mai apropiați sau mai depărtați. Trebuie să stea cum trebuie pe șaua nasului, și câte fețe, atâtea nasuri, nu? Trebuie să se încadreze corect între pomeți și sprâncene, să poată susține tipul de lentile de care ai nevoie. La final, dacă nimerești niște rame cât de cât adaptate la topografia feței tale, poți să speri că ai noroc și cu aspectul lor (deși, din ce vedem zilnic, se-ntâmplă mai rar decât am vrea).

Evident, ramele pe care le alegem în magazin sunt un compromis. Fețele au imperfecțiuni și asimetrii, mai mult sau mai puțin evidente (faceți un experiment simplu: priviți-vă partenerul în oglindă, într-o zi; dacă vi se pare ceva ciudat, să știți că-i asimetria feței, pe care acum o vedeți inversată). Eu am o ureche mai jos decât alta, un ochi puțin mai mare, o căpățână lată, deci sunt o bătaie de cap suplimentară pentru opticienii medicali, atunci când vreau să-mi schimb ochelarii. Ramele nepotrivite – în sens funcțional, nu estetic – influențează calitatea vederii, desigur, pentru că lentilele nu sunt aliniate așa cum trebuie, ci așa cum se poate.

Vedeți? În optica medicală, personalizarea are limite… sau nu?

Nu credeți că ar trebui să fie invers? Adică, să începem nu de la alegerea ramelor, ci de la poziționarea corectă a lentilelor pentru vederea noastră, în funcție de așezarea ochilor, pentru ca abia apoi să fie construite ramele în jurul motivului pentru care suntem la oculist – adică în jurul vederii?

Nu s-ar putea ca ramele ochelarilor noștri să fie făcute su misura, ca la croitor, exact în funcție de particularitățile și asimetriile feței? Adică, n-ar trebui ca vederea să fie în prim plan atunci când ne comandăm o pereche de ochelari?

Enter Yuniku, un concept revoluționar, viziocentric, de personalizare cu precizie maximă a ramelor și lentilelor, dezvoltat de HOYA.

Cum funcționează? Aproape science-fiction, dar fără fiction, numai science.

Sistemul Yuniku implică scanarea laser a feței și identificarea trăsăturilor faciale care ne fac unici (de altfel, “yuniku” este cuvântul japonez pentru “unic”). Opticianul folosește software specializat pentru a poziționa ideal lentilele în raport cu ochii. Abia acum vine alegerea ramelor – adică a formei lor, a finișului, a culorii (clientul se poate vedea pe ecran purtând diferite modele de rame) – iar acestea sunt, în fine, imprimate 3D în funcție de așezarea corectă a lentilelor. Lentilele sunt tăiate cu precizie iar rama este, de fapt, imprimată în jurul lor.

Rezultatul este cel mai bun grad de confort vizual posibil pentru un purtător de ochelari: perechea HOYA Yuniku pe care o poartă a fost printată 3D exact pentru configurația lui facială, luând în calcul toate asimetriile, imperfecțiunile și particularitățile sale. Rama se potrivește perfect fizionomiei, este confortabilă pe nas și e poziționată la o distanță optimă față de obraji și gene.

O prezentare video a întregului proces este aici:

Sau, chiar mai explicativ, o animație 3D despre sistemul Yuniku:

Viitorul se vede (mai) bine.

4 comentarii Adaugă comentariu

 1. Bai, si eu care credeam ca o sa ne prezinti un serviciu nou. Gen, sa pot sa ma si programez. :)

  Thumb up 2
 2. Corect, Vlad… Tocmai am dat 16 bilioane lei vechi pe lentile (progresive) & rame (alese acolo, pe loc) : de tot rahatul, mi se zbânțâie de colo-colo pe nas (mă gândesc să-i leg cu sfoară la ceafă :))… Mai bine mă operam (ciudat și aici : la Cluj costă 120 bilioane pentru ambii ochi, la Sf.Ghe CV costă 80, iar în HU e…GRATIS, pentru pensionari !!)… Noah, și, în așteptarea unor vremuri mai bune – aștept să ne scrii despre prima imprimantă 3D care să facă autostrăzi !!…kk-m-aș…………….:))

  Thumb up 5
 3. Am achizitionat si eu o asemenea pereche de aproximativ o luna si trebuie sa remarc, cu dezamagire, ca nu constat o asemenea imbunatatire a calitatii vederii care sa justifice costul extrem de ridicat in comparatie cu niste rame simple. Ba mai mult, am impresia ca lentilele se murdaresc mult mai usor si pare ca incep sa colecteze destul de usor mici zgarieturi si urme. Problema cu acesti ochelari este ca nu mai poti schimba lentillele. Deci daca se schimba dioptria sau i-ai zgariat trebuie sa ii schimbi cu totul. Personal nu recomand.

  Thumb up 6
  • Salut, George!

   Asa cum se specifica si in articol, opticianul foloseste un software specializat pentru a pozitiona ideal lentilele in raport cu ochii. Practic, ochelarii sunt creati special pentru tine iar pentru cele mai bune rezultate in calitatea vederii, este necesara inlocuirea ochelarilor atunci cand trebuie schimbate lentilele. In privinta calitatii, tratamentul antireflex al lentilelor este de o calitate superioara si foarte apreciat, asadar situatiile intalnite de tine cu murdarirea si zgarierea lentilelor nu ar trebui sa existe. Dar, daca intampini probleme, cel mai bine este sa mergi in magazinul de unde i-ai achizitionat si cei de acolo pot lua legatura direct cu reprezentantii Hoya.

   Thumb up 0