Am văzut finala Şarapova-Halep de sâmbătă într-o cârciumă din Sinaia. N-o să-i dau numele, că n-am nimic cu oamenii de acolo. Să spun doar că e pe bulevardul din centru, la parterul unuia dintre hoteluri.
Când zic că „am văzut” finala, chiar asta înţeleg. Văzut şi atât, fără sunet, pentru că nimeni n-a reuşit să înduplece proiectorul localului: dacă era imagine, nu se auzea nimic iar când era sonor, imaginea dispărea. Aşa că, faute de mieux, am ales măcar să vedem şi am rămas să ne auzim doar între noi.
Nu vreau să dau incidentului prea multă importanţă. A fost destul de amuzant, mai ales de la un anumit punct încolo, când s-au mai acumulat berile iar barmanul a venit cu ideea să pună ceva muzică de club pe fundalul imaginii. Ca atare, în loc de răgetele cvasi-sexuale ale Şarapovei, am avut oleacă de trance pigmentat de răcnetele noastre la câte un break făcut sau pierdut.
Dar întâmplarea mi-a provocat o anume nedumerire, legată de absenţa totală a spiritului antreprenorial din cârciuma respectivă – şi, ce să vezi, şi din alte locuri ale oraşului.
Să mă explic.
Mâncasem de prânz într-un alt restaurant, pe drumul spre Cotă, şi am întrebat chelnerii dacă se poate vedea meciul la faţa locului. „Ştiţi, mai mâncăm ceva, mai bem ceva, nu stricăm nimic…” Ne-au trimis la recepţia hotelului – „poate au ei, întrebaţi de sala de conferinţe”. Sala de conferinţe, însă, „nu se poate deschide decât pentru evenimente”, ne-a respins recepţionera, care ne-a trimis înapoi la restaurant, „că au ei un televizor”.
Apoi, la telefon, câteva dintre pub-urile din Sinaia au căzut, rând pe rând – ba nu era tv, ba era „numai unul, la etaj, dacă vreţi să vedeţi de jos puteţi încerca”, ba „nu organizăm”, ba „dacă venişi, vedem aici ce se poate face”.
În ultimul loc unde am încercat, totul părea perfect din descriere – proiector, masă în faţă, nici o problemă. Dar, la faţa locului, proiectorul a fost conectat abia după începerea meciului, cu problemele tehnice pe care le-am menţionat. Din cele 4 sortimente de bere draft din meniu nu aveau decât unul, iar la sticlă la fel, un singur model. Nu aveau nici măcar alune (dar ne-au dat totuşi voie să ne aducem de la un magazin din apropiere). Cârciuma, aproape goală. Doar pe parcurs s-au mai ocupat nişte mese, întâmplător, cu turişti însetaţi care căutau o bere.
Motanes, alături de care am văzut meciul, s-a mirat cu voce tare de atâta dezinteres antreprenorial. El a remarcat la un moment dat că patronii din Sinaia au ratat cu multă seninătate o super-ocazie de business. „Aş fi pus afişe mari încă de ieri în faţă – veniţi s-o susţinem pe Simona sâmbătă de la 16, difuzăm meciul şi, dacă învinge a noastră, dăm un rând de bere la toată crâşma!” Nu i-ar fi costat nimic să organizeze ceva. Dimpotrivă, ar fi umplut restaurantele, oraşul fiind oricum plin de turişti, ar fi vândut major şi încasat grozav şi ar fi creat un mic happening, numai bun de povestit altora, menit să aducă notorietate localului şi, evident, noi clienţi.
Aşa, Sinaia mi s-a părut că rămâne acelaşi mic orăşel plicticos de pe Valea Prahovei, mereu deranjat de invazia atâtor străini care caută să-şi cheltuiască banii şi nu găsesc unde.
24 comentarii Adaugă comentariu
iar principiul „contaminării” ilustrează perfect ROmânia
Mai bine ca nu a functionat sonorul!Eu cel putin am explodat de nervi din cauza comentatorilor(un barbat si o femeie)care comentau de parca ar fi fost rusi,sau parca eram din nou sub cizma ruseasca,plini de linguseli si de superlative la adresa rusoaicei la orice reusita a acesteia!Cand Simona avea reusite(caci intr-un meci care a avut scorul de 6-4;7-6;6-4-in setul doi cu tie-break castigat de Simona!- nu poti afirma ca a fost doar o jucatoare pe teren)comentau rece si rareori o laudau pe A NOASTRA,scuzand esecul Sarapovei la faza respectiva de parca nu ar fi fost provocat de Simona ce a jucat tactic/tehnic foarte bine.Iti venea sa spargi televizorul al carui sonor eu l-am inchis in cele din urma !Atata obedienta este de nepermis,atata slugarnicie fata de adversara ROMANCEI NOASTRE si numai ca era rusoaica,rar mi-a mai fost dat sa vad.Topescu saracu’,pe vremea lui Ceasca a „incalcat”genul de ordin si TINEA cu AI NOSTRI cand jucau cu rusii si a fost suspendat daca ne aducem bine aminte sa nu mai comenteze fotbal!A avut acest curaj,dar acesti doi…”comentatori”s-au descalificat lamentabil.Numai ce reusea Sarapova o minge si exploda literalmente „pffantastic Sarapova”,sau la alta reusita afirma la fel de afectat „Sarapova!”ca si cum era normal ca sa faca punct rusoaica!Ori se naste romanul tampit si este avansat datorita acestor”merite”,ori se naste SLUGA si este de asemeni pus acolo mai mult ca sigur de o relatie(clasica PILA)din PSD ce se stie este satelit al intereselor rusesti!Sa-i ia naiba de slugi ticaloase!Asa ca iti spun eu ca nu ai pierdut nimic ca nu ai avut sonor,eu l-am inchis,lipsindu-ma de el.
Confirm pozitiv. Adaug două exemple: când Simona a dat o minge la limită dar în teren comentatoarea a spus: of!, și alt exemplu, comentatorul a zis la un moment dat cu o voce exaltată, și citez exact: foarte tare Sharapova!
Confirm cele spuse referitoare la comentatorii de pe Eurosport Romania – traiasca televiziunea digitala pentru ca poti alege intre canalul sonor En si Ro 🙂
Comentariul tau si faptul ca ai primit aprecieri + arata nivelul de civilizatie al poporului roman.
Un comentator sportiv comenteaza meciul nu e partizan al unui jucator. Din ce spui esti un fan antene, obisnuit doar cu ura, sa moara celalalt, ca nu e al nostru.
Asa e, betivule. Romanul nu va intelege niciodata ca un comentator trebuie sa fie OBIECTIV, nu sa TINA cu „ai nostri”, ca nu suntem pe maidainul din spatele scolii din Govora. Wtf.
Nu e nici macar Cupa Davis, e un turneu profesionist in care „a noastra” face multi bani, si nu joaca „pentru patrie”. Bravo Simonei pentru realizari, dar ma repet a 150-a oara: meritul si gloria sunt ale EI, exclusiv! Nu ale mele, ale voastre, sau ale Romaniei.
Desteptarea, romani, ca agitatul steagurilor nu ne duce departe.
Asa este, Gabriel. Comentatorii romani trebuie invatati sa huiduie fiecare lovitura reusita a adversarului, apoi sa o laude desantat pe a noastra. Din pacate, Antena 3 a ratat sansa de a injura adversara, in buna traditie a postului, chemandu-l sa comenteze pe Cristian Topescu.
Cand ne vom obisnui, oare, ca si adversarii pot avea lovituri frumoase, sa le putem aprecia, chiar daca ne enerveaza ca a obtinut punctul? Si chiar daca ne enerveaza cat de mult isi pregateste serviciile? Si cand vom ajunge sa apreciem comentariile avizate si echilibrate?
Ca sa difuzezi in mod legal la carciuma un program tv trebuie licenta, daca-l difuzezi ilegal risti sa primesti amenda. In oricare din cazuri costurile sunt cu mult peste ce poti cistiga. Sa zica mersi Motanes ca nu se mai plateste taxa de scaun ca s-ar fi mirat de ce trebuie sa vada meciul in picioare.
Pai nu de asta se plateste taxa radio tv de catre firme? Tocmai pe ideea ca in baruri sunt TV-uri? Ca la firmele de distributie se asculta radio in masina? Adica daca eu chem acasa 2 prieteni sa ne uitam la meci imi trebuie licenta? Nu e ca si cum ai prelua meciul de la Eurosport si il retransmiti pe canalul Berea SRL, ci pur si simplu vine lumea sa se uite la TV, televizor pentru care platesti taxa radio TV (si pentru firme nu e mica deloc).
Localurile care au tv platesc oricum o taxa aparte pentru asta, deci…
Poate din cauza ca sunt incepatori sau poate din cauza ca „investitie minima, profit (pacaleala) la maximum” sau mai mult ca sigur ca nu au vazut nici o emisiune a dl Guran de la TVR 1 si nici nu asculta EuropaFM ! Interesanta descrierea dvs si total de neinteles dotarile minime intr-un astfel de bar si mai ales la Sinaia, cand asa ceva exista si in cele mai prapadite birturi (bombe) de prin sate si comune ! 🙂
Poate de aia era mai bine sa fi stat acasa , in gradina, sa scoate-ti plasma afara, cu prietenii si berile la indemana !!!
In Vama localurile cu televizor erau pline ochi,
ba se ma statea si in picioare …
Unii stiu sa faca bani si au bani, iar altii se plang ca o duc prost in Romania.
In uk tocmai asta e principala atractie la puburi, te duci sa vezi un meci pe un tv imens si bei bere cu prietenii. Nu cred ca gasesti o circiuma fara tv pe sport…
Într-adevăr, comercianți noștri nu știu sa facă bani cinstiti prin mijloace legale si cat mai reale de a atrage clientul comun . El este axat pe turistul venit di cine știi ce colț al lumii sau pe un ” sparge bani ” autohton.Il doare in cot de noi ceilalți . Pt ca nu noi suntem cei care dam pe o ciorba 14,99 lei, sau o friptura de vita 89,99 lei sa nu mai vorbim de o limonadă ( făcută in casa) la 400ml -10 lei. Sunt preturi care te pun pe ginduri cand ai intenția de a intra in unul din localele din Sinaia . Parcarea se plătește inclusiv duminica si nu e deloc puțin doar 3 RON /ora .Pai daca primăria jagmaneste turistul ei de ce sa nu o facă , da doar o data il prinde nu si a doua oară .Si noi mai avem pretenți de la ei sa ne ofere spre vizionare o finala de tenis . Vise si speranțe !
Bine ai venit in rromania reala, Vlad.
Dorel, as fi curios sa-mi spui opinia ta in urmatoarea chestiune: Ce crezi ca are voie patronul carciumei sa faca (cu televizorul) dupa ce achita taxa tv?
A) sa-l tina in debara
B) sa ruleze emisiuni din grila tv
C) sa-l foloseasca pt a face cartofi prajiti
Pont: Vezi ca prin toate carciumile exista televizoare. Intreaba pe acolo!
Să pună poze cu pisici.
Sa puna clipuri video cu faimosul Dorel (le stii, reclamele alea la coniacul „Unirea”)…
Vad ca unii se intreaba: ok, monta un TV doar pentru finala de tenis? Intamplator, anul acesta este si campionatul mondial de fotbal, prilej pentru care montarea unui TV pe o terasa este o decizie inspirata.
Nu sunt fan fotbal, dar ma uit la cateva meciuri pe an. M-am asigurat la o terasa din apropierea domiciliului ca vor avea TV montat pe terasa pe durata campionatului si ca fac rezervari in serile care ma intereseaza. Cerere exista, ramane sa fie si interes pentru a o onora.
Io am auzit că şmekerii care se plimbă prin Sinaia se uită la TV numai pe tablete şi smartfoane. Ale lor.
Am auzit, nu daţi cu parul.
PS: domnul Petreanu este rugat să ne explice ce înţelege prin „răgetele cvasi-sexuale ale Şarapovei„. Că noi am avut sunet, dar am rugat gazda să pună nişte muzica, deci n-am auzit sunetu` cu sexu`.
ref PS: Mary, you naughty girl…
Pai de ce?
Ca doar nu era fotbal, nu?
Ce spirit antreprenorial in turismul romanesc? Vrabia malai viseaza!
O intrmplare de acum cativa ani, petrecuta tot in Sinaia. Ne plimbam prin Sinaia, si la un moment dat tatal meu a avut o nevoie fiziologica. Normal, ca oamenii civilizati, am intrat la o terasa la WC si cand am iesit am fost apostrofati sever de doamna de la bar, ca „nu am cerut voie” sa folosim WC-ul. Presupun ca ii convenea mai mult sa dam ocol terasei si sa ne facem nevoile in spatele tufisului, pentru a „aroma” clientii.
@Motanes: raspunsul la intrebarile tale il gasesti in Legea nr 8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe. N-o sa spun ca sarcasmul te ajuta sa pari desptept chiar si cind nu esti pentru ca nu vreau sa inflamez spititele.
@Vlad: aia e taxa pentru muzica ambientala, e cu totul altceva.