Scurtissime (#21)

Oricâtă ceață va produce propaganda, furtuna care se apropie tot o va rispi – cu tot cu economiile a milioane de români, din păcate:

CDR (Coaliția pentru Dezvoltarea României): „Cifrele macroeconomice solide obținute cu greu după restructurarea din perioada 2011-2015 și o economie globală și europeană puternice, au acționat ca un scut pentru unele dintre măsurile Guvernului care au creat dezechilibre în unele domenii din mediul privat in România. De data aceasta, măsurile introduse de OuG 114 aduc schimbări masive, structurale, ce pot avea impact grav în întreaga economie cu implicații pentru fiecare cetățean.” Citiți aici întreaga analiză asupra efectelor (dramatice) pe care le vor avea politicile guvernamentale.

****

Sindicatele din sectorul bancar anticipează concedieri semnificative în urma aplicării ordonanței 114 – aproximativ 10.000 de angajați și-ar putea pierde locul de muncă. Liderii sindicatelor din domeniu au cerut deja conducerilor băncilor să fie consultați când se vor stabili planurile de restructurare iar selecția personalului să se facă luând în calcul și criterii sociale (număr de copii, persoane în întreținere etc). Singura promisiune obținută a fost că „până în martie, când se va aplica prima dată taxa pe active și se va ști dacă OUG va suferi sau nu modificări, nu se vor pune în practică restructurări masive” (sursa)

****

Prin tot soiul de modificări legislative greu de explicat, guvernul a reușit, în cele din urmă, să crească substanțial importul de gaze rusești. Astfel, în noiembrie anul trecut, importul de gaze din Rusia a fost cu 45% mai mare față de noiembrie 2017. Prețul de import a crescut, de asemenea, cu 40%. Ordonanța 114 a agravat problema. Curios, nu, cum guvernul dlui Dragnea descurajează businessuri din România, chiar de stat (Romgaz e de stat) dar sprijină afaceri din Rusia, nu? (sursa)

****

Rețineți și asta: „Cifra de afaceri a companiei Romgaz, unul dintre cei doi producatori de gaze din România şi singurul deţinut de stat, va scădea în acest an cu 20-25% faţă de 2018 din cauza OUG 114, care prevede plafonarea preţului gazelor la 68 lei/MW începând cu 1 aprilie 2019. Declaraţia a fost făcută de directorul general al companiei Adrian Volintiru. În termeni de profit, șeful Romgaz previzionează o scădere cu 420 de milioane de lei față de 2018.” Companie de stat, cifră de afaceri mai mică, profit mai mic, taxe mai mici… Frumoasă împușcătură în picior.

****

Operatorii de telefonie și date mobile anunță că trecerea la 5G devine imposibilă, în condițiile în care, prin OUG 114, guvernul a stabilit prețuri minimale de licitație pentru alocarea de spectru care depășesc 60% din valoarea investițiilor tuturor companiilor telecom dintr-un deceniu întreg. Much brain, PSD.

****

OMV ezită acum să mai investească în extragerea gazului din subsolul românesc al Mării Negre. „În România, unde am descoperit un mare zăcământ offshore de gaze, nu vedem politicile adecvate unei investitiții de multe miliarde de dolari. Avem nevoie de un regim fiscal și de reglementare stabil pentru a putea lua decizia finală de investiție și, momentan, ne chinuim acolo”, a declarat recent un reprezentant al companiei. În acest context, „GAZPROM… este cea mai de încredere sursă de aprovizionare de gaze.” Din nou, rușii. Bravo, PSD, înțelegem din ce în ce mai bine care e programul guvernamental „din scoarță-n scoarță”.

****

Ambasadorul german la București spune că firmele germane „au devenit mai prudente. Unele investiții noi, planificate deja, sunt reanalizate pe alocuri, amânate sau chiar se caută locații alternative. Iar asta nu pentru că, astăzi, condițiile-cadru ar fi mult mai bune în altă parte, ci fiindcă se presupune că așa va fi mâine, în cazul în care tendința nesiguranței persistă”.

****

Bomboana pe colivă: statul nu mai reușește să se împrumute de pe piața internă. După ce a sărit degeaba spre struguri câteva luni la rând, ministrul Teodorovici se declară acum scârbit de cât de acri sunt. „Nici n-aveam nevoie, că avem rezervă”, zice el. Care e situația reală? „Necesarul de finanţare în 2019 este de 14,7 miliarde de euro, fondul tampon de 5,8 miliarde de euro”. Deci în mai puțin de 5 luni rămânem în curul gol.

Articol din categoria: ACTUALITATE

7 comentarii Adaugă comentariu

 1. #1 Comentariu nou

  Nu doar că „în mai puțin de 5 luni rămânem în curul gol” dar, ca să facă rost de bani, guvernanții o să fie nevoiți să vîndă active ieftin – ați ghicit, tot spre Rusia – sau să se împrumute scump. Iar cum instituțiile financiare vestice vor fi foarte sceptice, se vor împrumuta tot din Rusia (sau China)…
  Vorba lu’ Dăncilă, „He, he”.

  0
  0
  • #2 Comentariu nou

   „Vorba lu’ Dăncilă, „He, he”.” Nu cumva voia sa ne invete sa facem „beee, he, heee…”????

   0
   0
 2. #3 Comentariu nou

  Se pare că s-au prins că nu mai este nevoie sa vina cu tancurile…

  0
  0
 3. #5 Comentariu nou

  Cand zici ca ramenem in curul gol, vorbesti de fiecare dintre noi, nu?
  Cand o sa se termine bufferul o sa intre in banii din pilonul 2-pensii private. Care apropo, ca nu e listat mai sus, se vede deja ca nu mai are randamentul din anii trecuti.

  0
  0
 4. #6 Comentariu nou

  În contextul gazelor din Marea Neagră ei așteaptă sa modifice din nou legea offshore. Ca Romania sa le acopere lor toate cheltuielile pe investitii. Numa perdele de fum si pe partea astalalta!!! Of of. Plin numa de patrihoți

  0
  0
 5. #7 Comentariu nou

  In timp de America se lupta sa stranga de c***e regimul dictatorial criminal al lui Putin, prin reducerea dependentei de resursele naturale ale Rusiei, se gaseste fix Romania sa mai elibereze din presiunea pusa pe rusnaci, importand mai multe gaze.

  0
  0