Ce descrie un avocat bun?

Ce descrie un avocat bun? Până nu treci printr-un proces, mai ai luxul îndoielii și dezbaterii. După, știi că un avocat bun e cel care-ți câștigă.

Doar că, desigur, echipele bune nu câștigă neapărat de fiecare dată.

Cumva, e ca la fotbal, echipa mai bună e aia care pleacă acasă cu trofeul – mai puțin spectacolul, că la fotbal te mai poți consola cu faptul că ai tăi au jucat mai frumos, chiar dacă au pierdut. În sistemul judiciar român, însă, spectacolul nu există – sau, în orice caz, el nu există decât pentru specialiști, că publicul nu simte decât o înșiruire insuportabilă de prescurtări invocate într-o procedură de neînțeles. Tu te duci om normal la judecată, iar acolo devii, după codul civil, reclamant sau pârât, intimat, apelant, revizuent, intervenient principal sau accesoriu sau, doamne-feri, persoană-introdusă-forțat-în-cauză, cf. art. 78-79 NCPC, ptiu.

Am avut câteva procese la viața mea, ca gazetar, și am pierdut niște ore (multe) prin tribunale. Nu e ca-n filme. Știți pledoariile acelea care fac senzație în Avocatul Diavolului (filmul, nu emisiunea) sau în Suits, poftim, ca să venim la zi? Nu-s posibile. Jurii sfâșiate de îndoieli? Nu-s. Martori-bombă, care intră dramatic pe ușă în ultimul moment? Nț. La noi, Justiția se înfăptuiește – măcar în teorie – rece, fără emoții, fără artificii, fără spectacol. Primul șoc pe care-l ai când ajungi la bară este că nici măcar nu poți vorbi cu cealaltă parte, ci doar cu președintele de ședință. Avocatul celorlalți întreabă, președintele repetă sau reformulează sau încuviințează și abia atunci poți răspunde, dar tot onoratei instanțe, de fapt, care dictează grefierului răspunsul. Uneori, grefierul se poticnește și nu înțelege, se cer lămuriri, se clarifică, se scurtează. Procedura e foarte tehnică și dezbrăcată de personalitate, de fapt.

În acest sistem, tehnica devine crucială, cât și cunoașterea detaliată a legilor; în sistemul nostru, avocații flamboaianți sunt rari iar succesul lor e mai degrabă la tv, nu în Justiție. Cei mai buni avocați sunt, de fapt, tipi discreți, care fac performanță prin stăpânirea perfectă, la detaliu, a unui domeniu ultra-specializat, nu prin show.

Când e bine dispus, Cristian Tudor Popescu povestește cum s-a apărat el singur într-un proces cu fostul ministru de Interne, Gavril Dejeu, care-l dăduse în judecată pentru calomnie și insultă (metoda obișnuită de intimidare folosită de politicienii anilor ’90 la adresa jurnaliștilor incomozi). CTP a argumentat în instanță cu logica matematicianului, și-a folosit verbul șfichiuitor pentru un exercițiu retoric impecabil, după care a încasat o condamnare usturătoare pe baza unei înșiruiri de nepătruns de art.-uri, cf.-uri, alin.-uri și coroborat-uri. CTP și-a învățat lecția și, la apel, a angajat un avocat, pentru ca meciul să se poarte, măcar, pe același teren, adică cel unde se stabilea rezultatul final.

Cum găsești un avocat bun?

La mine a fost simplu, de fiecare dată: mi l-a oferit redacția. Cu asta, am scăpat de niște bătăi de cap – nu eu trebuia să-l plătesc, nu eu trebuia să-i dau toate documentele necesare etc – dar, în același timp, a fost și o sursă de neliniște – cine-i ăsta, ce performanțe are, cum a ajuns avocatul redacției? În cele din urmă, totul a fost bine pentru că s-a terminat cu bine (poate vă povestesc o dată, pentru amuzament post-festum, cum au decurs procesele cu Radu Mazăre, primarul Constanței).

Dar, dacă n-ai sprijinul instituței, care sunt criterile pe care trebuie să le iei în calcul când cauți un avocat bun, de la care te aștepți să-ți câștige procesul? Iată câteva:

CE TREBUIE SĂ VERIFICI LA ALEGEREA UNUI AVOCAT:

Mai întâi de toate, verifică dacă e înregistrat la Uniunea Națională a Barourilor din România – UNBR. Dacă nu e, înseamnă că nici măcar nu are drept de liberă practică, deci nu e ce pretinde. Cum verifici? Caută-l după nume, barou sau alte criterii în Tabloul Avocaților din România – de aici afli care e statutul lui: e definitiv, stagiar, e cumva incompatibil, mai are sau nu drept de practică, e radiat șamd.

Asigură-te că e specializat în domeniul în care îți trebuie ție. Avocații buni se specializează – sunt penaliști sau pe drept comercial sau civil șamd. Trebuie să înțelegi, de asemenea, în ce instanțe poate pleda – unii sunt doar la nivel de judecătorie în timp ce alții au dreptul să pună concluzii în toate instanțele din România.

Asigură-te, de la început, că avocatul tău e primul care respectă legea: că încheie un contract cu tine, că eliberează chitanțe/facturi pentru banii pe care îi dai. Dacă avocatul tău ia bani la negru, e semn prost: înseamnă că e atât de slab, deci are venituri atât de mici, încât preferă să rămână fără drept de practică decât să plătească taxe către statul român.

Cu asta, am venit la partea care doare cel mai tare în relația cu un avocat (dincolo de pierderea procesului): banii.

Într-o cercetare sociologică făcută recent de UNBR, cei intervievați au menționat costurile ridicate printre asocierile negative cu profesia de avocat. “Trebuie să îl alegi pe ăla cel mai scump și cel mai renumit că altfel te încurci aiurea și tot dai bani degeaba și nu ești sigur că îți rezolvă”, a spus unul dintre participanții la un focus-grup. Totuși, oamenii înțeleg, în general, că avocatura necesită specializare iar specializarea trebuie recompensată: “Avocatul trebuie să ofere consultanță, pentru că el deține informația referitor la situația pe care tu o întâmpini, cu care tu te confrunți. Și tu nu cunoști informația respectivă, el trebuie să îți ofere, iar pentru a-ți oferi informația respectivă, el îți ia bani”, spune altcineva, în același focus-grup.

Problema este că, desigur, nu există garanție de câștig într-o judecată, indiferent de cât de scump e avocatul tău (după cum au putut constata în ultimii ani tot soiul de, hmmm… persoane înstărite, să zicem, precum verii Becali, Cristi Borcea, Adrian Năstase și alții). Ca atare, trebuie să rămâneți deschiși față de posibilitatea ca rezultatul disputei să nu fie chiar cel pe care-l așteptați, ba chiar ca el să vină cu costuri mai mari decât estimați, pentru că disputele juridice durează de obicei mult – oricum, mai mult decât ai dori.

Una peste alta, să nu carecumva să scăpăm din vedere un lucru: nu există societate democratică lipsită de acești specialiști care pot reprezenta profesionist cetățenii în Justiție.

8 comentarii Adaugă comentariu

 1. Unde gasim recomandari pentru avocati seriosi?
  Daca as avea o problema juridica nu as sti nici de unde sa incep…

  Thumb up 0
  • PS – F. tare Av. Diavolului de azi. Noi nu avem educatie in Ro. Invatamantul este doar toceala chioara si produce anual zeci de mii de analfabeti functionali!

   Thumb up 0
 2. Astept cu nerabdare povestile rezultate in urma proceselor cu actualul rezident in Madagascar.
  Sanatate maxima va urez,un fan.

  Thumb up 1
 3. Ce facem cand avem de-a face cu un avocat casatorit cu o doamna procuror de la Curtea de Apel, care face ce vrea pe domeniul public pentru ca municipalitatii ii e frica de nevasta-sa?

  Thumb up 0
 4. Nu am avut nevoie de avocat (din fericire) in Romania. In schimb am avut nevoie de unul in Germania in urma unui accident cu dauna totala. Aici exista o asigurare de avocat (Advocard) care se plateste lunar si este optional. Nu intru in detalii, in seara accidentului am sunat avocatul, dupa 2 ore aveam masina de schimb timp de aproape 2 luni pana a venit masina noua, nu am semnat nimkc,nu am cautat pe nimeni, avocatul s-a ocupat de absolut tot, la final am si primit o suma de bani ca si daune morale, desi eu nu cerusem nimic. Sunt ai acuma uimit de modul cum au decurs lucrurile. Am ca ai comparatie o situatie asemanatoare patita tot de mine in Romania, care a tinut 2 ani de zile, cu un sfarsit penibil. Dar asta ramane pentru o alta zi.

  Thumb up 1
 5. Un avocat bun este cel care te sfatuieste din prima ca instanta nu e o solutie. Vorbim aici de procese civile, comerciale, nu penale. Bine, important ca si de cealalta parte sa existe ….cineva, nu bizoni!

  Thumb up 1
 6. Dca iei tu o super amenda si ti se suspenda si permisul pentru o contraventie inventata de organ ce faci, cu cine te intelegi ?

  Thumb up 0
 7. Depinde de problema pe care o ai (civilă, comercială, penală etc….). Uneori te descurci cu un avocat care știe carte, alteori cu un avocat “bun”. Vorba aia: “Tu vrei un avocat bun sau unul care știe carte?”

  Thumb up 0