(AUDIO) Contractele de medie de la colegiile brașovene sunt poveste veche – și mai extinsă decât credeam

Controversă fierbinte pe subiectul celor 3 colegii din Brașov care încheie contracte cu părinții pentru retragerea elevilor care coboară sub o anumită medie anuală. Subiectul a fost semnalat de comunitatea Părinții cer schimbare și a fost detaliat de EduPedu.

E vorba despre Colegiul Național Dr. Ioan Meșotă, Colegiul Național Andrei Șaguna și Colegiul Național de Informatică Grigore Moisil.

Contractele despre care a aflat presa privesc elevii de gimnaziu.

Am abordat subiectul luni dimineață, la Deșteptarea. Ne-au sunat câțiva dintre părinții unor elevi care au fost sau încă sunt chiar în aceste clase. Înregistrarea discuției e mai jos, e relevantă din multe puncte de vedere.

În rezumat, iată lucrurile interesante pe care le-am aflat:

Sistemul funcționează de ani de zile. Unii dintre copiii care au intrat la gimnaziu în aceste clase sunt acum deja studenți.

Se organizează examen pentru accesul la aceste clase speciale.

Sistemul acesta nu privește doar clasele de gimnaziu, ci și pe cele de liceu.

În colegiile respective, spun părinții, nu există alternativă, cel puțin în clasa de gimnaziu: ești la cea specială sau nu ești deloc la colegiul respectiv.

Un părinte confirmă că, din clasa copilului său, au fost cel puțin două cazuri de elevi care au fost nevoiți să plece din cauză că nu au atins standardele.

Alt părinte spune că a refuzat să semneze contractul, pentru că erau prevederi cam dubioase în document, dar copilul ei a rămas în clasa respectivă.

În fine, o mamă al cărei copil a terminat unul dintre aceste licee la o clasă specială spune că, de fapt, totul pare a fi o mare păcăleală, în sensul în care profesorii dau note mai mari, nejustificat, tocmai pentru a nu apărea probleme.

România, veșnic o formă fără fond.

UPDATE: Colegiul Andrei Șaguna a dat un comunicat. Transferul forțat al elevilor care cad sub media generală 8.50 este în regulament de… țineți-vă bine… 18 ani!

Încă o dată, ca la școală: 18 (optsprezece) ani.

Detalii aici.

20 comentarii Adaugă comentariu

 1. De ce nu are tagul #Revolta articolul asta?

  Thumb up 1
 2. Se numeste bullying. Seamana?

  They beat up on a weakling, and that’s all they did. The rest is just smokefilled coffee-house crap. They tortured and tormented a weaker kid. They didn’t like him. And why? Because he couldn’t run very fast.

  Thumb up 0
  • Downey:
   What did we do wrong? We did nothing wrong.

   Dawson:
   Yeah, we did. We were supposed to fight for the people who couldn’t fight for themselves. We were supposed to fight for Willie.

   Thumb up 0
 3. Daca, și doar daca ar fi la un liceu privat, as intelege, dar cum aceasta discriminare se întâmplă la un liceu de stat, este inadmisibil.

  Thumb up 0
 4. Situația poate fi sintetizată într-un singur cuvînt: „brașoave”.

  Thumb up 2
 5. astfel de clase sunt in toata tara, se intra pe baza de examen, dar nu stiu daca au si pragul minim de medie. azi discutam cu alti colegi din bucuresti care mi-au spus ca stiu si ei de astfel de clase si nu li se pare nimic anormal. pe principiul cine poate oase roade, restul nu conteaza

  Thumb up 2
 6. Sunt oarecum în temă cu subiectul, nevastă-mea predă de vreo 15 ani la unul din licee, la Meşotă. Și evident că a fost subiect de discuție în casă
  Aflai așa: e o modă (lansată la Şaguna, celeilalte două lice suntde oi), se intenţionează efect psihologic, adică părinții să fie determinați să își pună loazele la învățat. Asta e varianta de pe culoarele liceului, sau ce le zice directorul restului de profi
  Problemele sunt cu altele, de fapt:
  1) eu cred că este protecția pe care și-o iau directorii pt a putea exmatricula elevii piloşi care intră în liceele astea prin transfer de late licee slab cotate
  2) complexul de superioritate pe care îl au elevii, dar mau ales profesorii din liceele astea trei. E lungă discuția, dar să știi că majoritatea părinților elevilor sunt de acord cu.astfel de trieri
  3) corpul profesoral (de la Meşotă, cel puțin) este îngrozitor de slab. Nu din punct vdw vedere strict al competenţelor sau moralității, ci din cel al inteligenţei funcționale, de bun simț: proful de fizică e habotnic care face prozelitism ortodox, profa de chimie crede în chakre, cel de informatică e utilizator submediu al unui smartphone etc, un fost director de acum vreo 5 ani (cred că preda mate) trimitea niște emailuri colegilor profesori în care nu rata absolut nicio greșeală de gramatică pe care i-o oferea textul
  4) problema cea mai mare este că niciun profesor de la liceul ăsta nu pune în centrul activității de învățământ elevul. Da, nici nevastă-mea. Sunt cu toţii captivi unor programe greoaie și unei rutine ineficiente impusă și de faima liceului, și de stupida competiţie dintre ele. Lla fel ca în sistemul de sănătate, nu poți rezolva decât cu tabula rasa. Pe profesorii de acum nu îi mai poți repara, pur și simplu trebuie desființate inspectoratele școlare, gradele de învățământ, schimbat sistemul de predare. Și evident schimbată Ambramburica, cu un creier ca ăla în capul ministerului nu poți vărui nici WCul unuia din liceele astwa trei de la discutăm

  Thumb up 14
 7. Salut Vlad.

  Am observat ca la subiecte care implica guvernarea, PSD-ul, politica ai foarte multe comentarii.
  La articolele “de bine” sa zic asa, ai foarte putine.
  La articolul asta care e despre educatie si care face parte din categoria “asa nu” ai din nou putine comentarii (nu e despre PSD ).
  Ce concluzii putem noi trage de aici?
  * Una foarte putin probabila – ca majoritatea de pe forumul tau sunt postaci iar la articolul asta nu au treaba.
  * Pe celalalta mai probabila te las sa o tragi singur.

  Thumb up 2
  • Nu, majoritatea nu sunt postaci. Subiectele negative au intotdeauna mai multe comentarii. Subiectul cu colegiile a avut trafic foarte bun, dar cred ca oamenii se feresc sa comenteze prea mult: e un soi de cinism subinteles, dar de inteles :) in povestea asta.

  • Tulai, Doamne, ori sunteți un PSDist îngrijorat că sunt alții cu mai mulți postaci ca PSDul? D-apăi stați liniștiți, că la circ on-line nu vă întrece nimenea.

   Thumb up 0
  • #ninonino

   Thumb up 0
 8. Dacă tot analizați situația de la Brașov, poate aflăm și de ce școlile din mediul rural nu au dreptul la predarea limbilor străine în regim intensiv. Documentul care aduce această îngrădire este pe pagina ISJ Brașov (https://bit.ly/2MMhL3U):
  “8.1. Clasele cu predare a unei limbi moderne în regim intensiv care se vor aproba la nivelul judetului, pentru municipiul Braşov şi pentru localităţile din mediul urban, se vor aloca după cum urmează:
  • Municipiul Braşov: maxim 3 clase
  • Fiecare localitate din mediul urban: maxim 1 clasă”
  Mediul rural nici nu intră în calcul. Iar în cazul ăsta nici nu au fost informați elevii sau părinții.
  În afară de incompetență, cum este justificată o astfel de discriminare? Oare ce aberații mai ascund inspectoratele locale?

  Thumb up 1
 9. Colegul George Zafiu parca a zis in emisiune ca el nu si-ar da fata la asemenea scoli.
  Cati au curajul asta?

  Thumb up 0
 10. De câteva zile bune, de când a început acest “scandal”, încerc să îmi dau seama de ce, din nou, oamenilor le place să vorbească în necunoștință de cauză.
  În primul rând, vreau să spun că am terminat 8 ani la Șaguna și au fost cei mai frumoși ani de până acum. Așadar, da, sunt una din acele persoane care a urmat cursurile acestui colegiu “de elită”, cum îi ziceți, și tot ce vreau să spun este că adevărul este total altfel. În 4 ani de gimnaziu, pe lângă oamenii minunați, elevi sau profesori, mi-am dat seama că, în mod evident, calitatea acestei școli este asigurată de “criteriile” clar stabilite. În 4 ani, nimeni nu a avut vreo problema cu media, tocmai pentru că profesorii sunt unii extraordinari! Pe principiul roadele muncii adevărate se văd cu ochiul liber, așa și efortul profesorilor se vede în rezultatele elevilor – menționez că aproape toți luam la final de an “mențiune”, ceea ce înseamnă o medie generală de peste 9,50 (deduceți de aici că nici poveste de vrăjeala cu media prea mică, deoarece copiii chiar învață, sunt învățați, și se vede!).
  În al doilea rând, nu trebuie să uitați cum se intră la aceste “școli de elită”! -prin admitere la matematică și română, așadar materiile la care se impune o medie de 8 pe parcursul acestor ani. Vă garantez că dacă ești capabil să iei o notă bună la aceste examene de admitere, ești capabil -lejer- să obții și mediile cerute! În plus, nu doar că ești capabil, dar nici nu este greu, având în vedere strădania profesorilor, care sunt trup și suflet pentru elevii lor.
  Nu în ultimul rând, aș vrea să menționez faptul că nimeni nu este obligat să își trimită copilul la o astfel de școală, unde se face performanță, precum nimeni nu este oblligat să își trimită odrasla la o școală unde se învață la alt nivel, oricare ar fi acesta. Există în Brașov zeci de școli, de diverse niveluri, deci nici vorba de o lipsă de opțiuni. Dacă îți conideri copilul inteligent și vezi în el o sclipire, este dreptul tău să alegi -având în vedere consecințele- ce i se potrivește (cum ați și spus, se semnează un contract cu școala! Totul e transparent, știut, neinterpretabil!).
  Terminând cursurile acestei școli, pot să vă spun că aceste măsuri sunt 100% unele pozitive și, repet, nu înțeleg rolul acestui “scandal” și al acestei “revolte.

  Thumb up 1