Am găsit prioritatea

Mai țineți minte întâlnirea cu domnița-n Porsche, de acum câteva săptămâni?

Mulți dintre voi ați remarcat, și pe bună dreptate, că, în lipsa unui indicator de cedează trecerea, domnița beneficia de prioritate (mie-mi venea din dreapta).

Câțiva v-ați amintit că acolo exista totuși, nu demult, un indicator de cedează trecerea, vizibil încă în street view, pe Google.

Ei bine, l-am găsit:

E la odihnă-n iarbă, chiar înainte de intersecție, alături de prietenul său, indicatorul de trecere pietoni. Cuiva i-a trebuit însă stâlpul.

Imaginați-vă, acum, discuția de la poliție și asigurări în cazul în care se produce, totuși, o coliziune.

18 comentarii Adaugă comentariu

 1. Daca afli cine poate sa puna un stalp in locul celui furat/care ar fi institutia statului unde se poate anunta o astfel de problema – sint si eu interesat sa aflu care ar fi institutia respectiva si cum se poate adresa o sugestie/reclamatie catre acea institutie…

  Multumesc :)

  Thumb up 2
  • Cel mai bine este sa trimiteti un email in acelasi timp catre administratia drumului public sector 1 si politia rutiera (cei de la rutiera vor trimite si ei o sa seziare, dar aveti mai multe sanse sa se rezovle asa).

   http://www.primariasector1.ro/administratie-domeniu-public.html

   bpr@b.politiaromana.ro

   Va atasez mai jos un email.

   Thumb up 0
  • Acessta este un model de sesizare pe care am trimis-o aproape acum 2 ani si dupa cum stim nu s-a intamplat nimic… o sa mai trimit una azi la fel. Verificati totusi articolele din lege, poate le-au adus modificari.

   “Bună ziua,

   Mă numesc Nume Prenume, domiciliez in Oras, Sector …, Str. … Nr. … și doresc să depun o sesizare privind amenajarea drumurilor publice.

   In conformitate cu prevederile legale din codul rutier, menționate mai jos, va rog sa luați măsurile necesare de sancționare a administratorului drumului public pentru nerespectarea urmatoarelor obligații:
   – de a executa amenajări rutiere destinate circulației pietonilor în zona cladirii DRPCIV din Soseaua Pipera 49, Bucuresti 014254
   – de a executa marcajer rutiere pe drumurile publice conform standardelor in vigoare si de a le mentine in stare corespunzatoare

   După cum știți și dumneavoastră această zonă este intens circulată atât de mașini cât și de pietoni, cladirea fiind una de interes public.

   Va rog să confirmați primirea e-mailului și să imi transmiteți numărul de înregistrare pentru sesizare.

   Vă mulțumesc,
   Nume Prenume
   Nr Telefon

   —————————————————————————————–
   Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, republicată

   Art.5. – (1) Administratorul drumului public, antreprenorul sau executantul lucrărilor, conform competenţelor ce îi revin, cu avizul poliţiei rutiere, este obligat să instaleze indicatoare ori alte dispozitive speciale, să aplice marcaje pe drumurile publice, conform standardelor în vigoare, şi să le menţină în stare corespunzătoare.
   (2) Administratorul drumului public sau, după caz, antreprenorul ori executantul lucrărilor este obligat să semnalizeze corespunzător, cât mai repede posibil, orice obstacol aflat pe partea carosabilă, care stânjeneşte sau pune în pericol siguranţa circulaţiei, şi să ia toate măsurile de înlăturare a acestuia.
   (9) În scopul asigurării desfăşurării în condiţii de siguranţă a circulaţiei pe drumurile publice, poliţia rutieră poate solicita administratorului drumului public executarea sau, după caz, desfiinţarea de amenajări rutiere

   Art.30. – (1) Mijloacele de semnalizare rutiera sunt:
   a) sistemele de semnalizare luminoasa sau sonora;
   b) indicatoarele;
   c) marcajele;
   d) alte dispozitive speciale.
   (4) Mijloacele de semnalizare rutiera, precum si alte dispozitive speciale de acest fel se asigura, se instaleaza si se întretin prin grija administratorului drumului public respectiv ori al caii ferate, dupa caz. Instalarea mijloacelor de semnalizare rutiera si a dispozitivelor speciale se executa numai cu avizul prealabil al politiei rutiere.
   (5) Mijloacele de semnalizare si presemnalizare a intersectiilor dintre doua drumuri de categorii diferite se asigura, se instaleaza si se întretin de catre administratorul fiecarui drum, cu respectarea modului de reglementare a circulatiei stabilit în nodul rutier respectiv.

   Art.33. – (1) Semnalizarea si amenajarile rutiere necesare pe drumurile publice se asigura de catre administratorul drumului respectiv si se efectueaza numai cu avizul politiei rutiere.

   Art.53. – Autorităţile publice locale, cu autorizaţia administratorului drumului public şi cu avizul poliţiei rutiere sau la solicitarea acesteia, sunt obligate să ia măsuri pentru realizarea de amenajări rutiere destinate circulaţiei pietonilor, bicicliştilor, vehiculelor cu tracţiune animală şi calmării traficului, semnalizate corespunzător, în apropierea unităţilor de învăţământ, pieţelor, târgurilor, spitalelor, precum şi în zonele cu risc sporit de accidente.

   Art.105. – Constituie contraventii si se sanctioneaza cu amenda prevazuta în clasa a V-a de sanctiuni urmatoarele fapte savârsite de catre persoane juridice:
   1. nesemnalizarea sau semnalizarea necorespunzătoare a drumului public sau a trecerilor la nivel cu calea ferată, conform standardelor în vigoare; neînlăturarea obstacolelor care împiedică vizibilitatea conducătorilor de vehicule la trecerile la nivel cu calea ferată;
   2. neîndeplinirea obligaţiilor de instalare a mijloacelor de semnalizare rutieră, precum şi a dispozitivelor speciale de acest fel;
   3. nesemnalizarea sau semnalizarea necorespunzătoare, conform standardelor în vigoare, a obstacolelor sau lucrărilor aflate în zona drumului public;
   4. neasigurarea stării de viabilitate a părţii carosabile potrivit standardelor în vigoare, precum şi neluarea măsurilor de înlăturare a obstacolelor aflate pe partea carosabilă;
   25. nerespectarea obligatiei administratorului drumului public sau autoritatii publice locale de a executa sau, dupa caz, de a desfiinta amenajarile rutiere, în termenul stabilit împreuna cu politia rutiera;

   Regulament de aplicare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice

   Art. 3. – (1) Administratorul drumului public este obligat să asigure viabilitatea acestuia.
   (2) În scopul desfăşurării în condiţii de siguranţă a circulaţiei pe drumurile publice, administratorul drumului public trebuie să realizeze amenajări rutiere pentru a determina participanţii la trafic să respecte semnificaţia semnalizării rutiere.

   Art. 46. – (1) Semnificaţia, precum şi dimensiunile mijloacelor de semnalizare rutieră, forma, simbolul, culoarea şi condiţiile de execuţie, amplasarea, instalarea şi aplicarea acestora se stabilesc în conformitate cu standardele în domeniu.
   (2) Semnalizarea rutieră în tunele sau pe viaducte se asigură, se realizează şi se întreţine de către administratorul acestora.

   Art. 77. – (1) Administratorul drumului public este obligat să aplice marcaje cu linii continue sau discontinue, după caz, atât pentru separarea sensurilor şi benzilor de circulaţie, cât şi pentru delimitarea părţii carosabile.

   Art. 96. – (1) Participanţii la trafic sunt obligaţi să anunţe administratorul drumului public ori cea mai apropiată unitate de poliţie atunci când au cunoştinţă despre existenţa pe drum a unui obstacol sau a oricărei alte situaţii periculoase pentru fluenţa şi siguranţa circulaţiei.

   Art. 121. – (1) Conducătorii de vehicule sunt obligaţi să respecte viteza maximă admisă pe sectorul de drum pe care circulă şi pentru categoria din care face parte vehiculul condus, precum şi cea impusă prin mijloacele de semnalizare.
   (3) Administratorul drumului public este obligat să instaleze indicatoare pentru reglementarea
   regimului de viteză.

   Art. 144. – (1) Administratorul drumului public este obligat să delimiteze şi să semnalizeze corespunzător sectoarele de drum public unde este interzisă oprirea sau staţionarea vehiculelor.”

   Thumb up 0
  • Mai am un comentariu in moderare cu adresele unde trebuie sa trimiteti sesizarea. Cautati pe net adresa de mail de la Politia Rutiera Bucuresti si de la Administratia Domeniului Public Sector 1. Teoretic ADP se ocupa de semne si marcaje sub stricat indrumuare e Politiei Rutiere.

   Thumb up 0
  • A aparut (avea linkuri/mailuri in el)

  • @Vlad multumesc, adaugasem mesajul acela pentru ca nu stiam cum stai cu timpul la aprobari. Stiu ca intra automat la verificari comentariile cu mailuri/linkuri etc, e normal. Spor!

   Thumb up 0
  • Administratia Drumurilor ( in Bucuresti am dat mail catre https://www.aspmb.ro/ si au inlocuit un semn de trecere de pietoni care disparuse.)

   Thumb up 0
  • Va multumesc tuturor pentru detalii :)

   Thumb up 0
 2. O reclamatie la politia locala, ca in sarcina primariei este semnalizarea strazilor. Asa e la Constanta. Dar, probabil, nu se va rezolva nimic. Drept urmare, dupa ce sesizati politia locala si nu se rezolva nimic, mergeti la politia circulatie si faceti acolo o reclamatie, prin care semanlati problema si mentionati si ca ati sesizat politia locala. Ii va amenda si se va si rezolva foarte rapid.

  Thumb up 3
  • Semnalizarea strazilor este in sarcina cui detine drumul respectiv ( ex: primarie ), care o face cu acordul politiei rutiere.

   Thumb up 0
 3. Sunat la 112 … pericol pentru siguranta traficului! Asa nu se va tergiversa situatia!

  Thumb up 1
  • Cum ar zice neamtul, “very bad idea” sa incarci serviciul 112 pentru ca o institutie administrativa nu-si face treaba. In schimb, sa deschizi actiune in justitie dupa o sesizare, pentru neglijenta si punerea in pericol a vietii, sanatati sau bunurilor… asta ar fi o chestie in Romania.

   Thumb up 0
 4. In lipsa indicatoarelor rutiere, prioritatea de dreapta nu se pierde inaintea schimbarii directiei de mers prin efectuarea unui viraj in intersectie, ca in cazul domnitei “Porsche”? In secolul trecut am intalnit soferi de Trabant mai buni, mai inteligenti decat suntem noi astazi… Va multumesc!

  Thumb up 0
 5. M-ar interesa si pe mine cine s-ar ocupa de semaforizari.
  Concret, in centrul Bucurestiului, in piata Unirii, a aparut ceva care se numeste “banda unica pentru autobuze”. Banda e pe partea dreapta a strazii, iar autobuzele pleaca cumva spre inainte-stanga. In stanga acelei benzi exista benzile pentru soferii “normali” sa zic asa, care merg inainte, la stanga si, atentie!, la dreapta. Deci, doua benzi alaturate, de pe care soferii pleaca in directii ce se intersecteaza.
  Aici eu cred ca s-ar rezolva traficul cu o defazare a semaforizarii, in sensul in care autobuzele sa plece cu cateva secunde inaintea celor care vor sa faca dreapta. Altfel, zona aia e un mare accident care asteapta sa se intample.

  Deci. Cine se ocupa de semaforizare in Bucuresti?

  Thumb up 0
  • Nu merge niciun sofer la dreapta dupa banda unica de transport in comun. Daca faci dreapta, te-ai incadrat gresit, nene. Ditamai bulevardul are 5 benzi – 2 pentru stanga (spre Splai/Centru Vechi), 1 unica care merge tot intr-acolo si alte 2 pentru inainte si dreapta (urca pe Bratianu spre Universitate si pe Coposu). Ah, daca stai pe a 4 si tu vrei sa mergi la Universitate, atunci da – esti sofer “normal”.

   Thumb up 0
  • Nu, nu acolo ma refer, ci în față la Gogoașa Înfuriată și restul de covrigării, Banca Transilvania sau ce mai e acolo. Cum vii de la Națiunile Unite și intri în Unirii, spre capătul liniei 32.
   Uite aici poza: https://ibb.co/5RLQP5L

   Poza e mai veche, dar prima bandă, cea de lângă trotuar, e pentru autobuze și merge înainte.
   A doua e pentru făcut dreapta, pe bd Unirii, cu fântânile, a treia e pentru înainte, iar a patra, (ce nu apare în poză, e în locul trotuarului), e pentru la stânga.

   Deci. Prima bandă merge înainte, a doua merge spre dreapta.
   N-ar trebui defazat semaforul pentru autobuze, să plece cu câteva secunde mai devreme înaintea celor care vor să facă dreapta?

   Acum, nene Gogule, dacă ai înțeles la ce mă refer și ai răspuns, bine.
   Dacă nu, lasă pe alții să fie mai deștepți, că ție nu ți-a ieșit.

   Thumb up 0
  • Scuze pentru ultimele două fraze, am fost rău. N-ar fi trebuit să scriu așa ceva.

   Thumb up 0
 6. https://ibb.co/kDGpsTN
  https://ibb.co/ys7Dgz1

  Si da, are 6 benzi, nu 5.
  2 pentru fiecare directie + 1 pt la dreapta pe Coposu.

  Thumb up 0