Scurtissime (#26)

The Sorceress / Jan van de Velde
Un studiu sociologic realizat la nivel european, în 2009, arăta că 42% dintre români credeau că „Soarele se învârte în jurul Pământului”, mai mult de unul din trei nu considerau că „fiinţele umane, aşa cum le ştim noi azi, au evoluat din specii străvechi de animale” și 40% erau convinși că „zodia în care suntem născuți ne influențează mult sau foarte mult personalitatea”.

De asemenea, 34% știau că „laptele radioactiv devine sigur pentru consum prin fierberea sa”, 20% te asigurau că „Pământului îi trebuie o lună sa înconjoare soarele” (în timp ce 32% nu se pronunțau în niciun fel asupra acestei probleme) iar 26% erau siguri că „laserele funcționează prin concentrarea undelor sonore”.

În chestiuni ce țin de medicină, evident, românii aveau păreri foarte ferme: pentru 66%, antibioticele erau bune și contra la viruși, și contra la bacterii, dar cea mai bună părea să fie homeopatia, pe care românii o considerau „foarte științifică” în proporții mai mari ca toți ceilalți europeni (vai steaua lor).

Fiind deja atât de bine informați în chestiuni științifice de asemenea complexitate, aproape doi din trei români erau de acord cu afirmația că „ne bazăm viața prea mult pe știință și nu destul pe credință”, Doamne-ajută.

Desigur, să nu uităm că această cercetare este din 2009. Au trecut mai mult de 10 ani de-atunci, așa că pot presupune că lucrurile s-au agravat serios în acest timp.

****

Discuție, la radio, despre șpagă – șpaga în sens de mită, nu de ciubuc, că la noi sunt multe nuanțe în domeniul acesta. Val de mesaje de la ascultătorii din vest. Oamenii, români care s-au mutat și lucrează de ani și ani de zile în Occident, au cam același ton amuzat-indignat-înciudat: „doar în România se poate” să dai la polițist, la ghișeu, la medic, și să nu riști un dosar penal. „Era s-ajung în dubă pentru un rest de doi euro la o amendă”, „dacă încerci, numai, te arestează”, „se uită la tine ca la un ciudat dacă vrei să dai ceva” șamd. Mesajele audio, mai jos (săriți peste introducere dacă vă plictisește, vocile lor încep pe la 1.20).

În timp ce ascultam, mă gândeam la cum ne tranformăm noi din sălbatici estici în civilizați (cât de cât) vestici când trecem granița la volan, de exemplu, dar și atunci când vine vorba de șpăguit autoritățile – și mi-am adus aminte de ce spunea la un moment dat Titi Aur: în țările civilizate, să conduci agresiv, riscant, periculos, reprezintă o excepție, iar excepția te scoate imediat în evidență, moment în care te ia la ochi poliția rutieră și te scoate din trafic. La noi, exact pe dos, dacă mergi cu 50 kmh în localitate, iei flashuri, claxoane, mwe și frâne de șicanare, că ești prost și nu bagi forjă, iar poliția nu e interesată să combată acest fenomen care provoacă moartea și rănirea a mii de români anual. Astfel, te forțează mediul să fii într-un fel sau altul – așa cum civilizația te obligă la civilizație sau te exclude dacă nu poți, la fel și primitivismul, mitocănia și hoția te împing spre primitivism și mitocănie și hoție, și suferi dacă reziști. Și, sigur, acum o să ajungem la vechea discuție despre „educație”, dar și reacția fermă a autorităților, prin pedepsirea celor care încalcă regulile, tot educație este.

M-am săturat de educație doar cu vorba, nu cu fapta. Deci, hai cu nuiaua, că murim aici.

****

Grevă spontană la metrou, în această dimineață, oamenii s-au așezat pe șine, sper să nu-i tragă curentul. Înțeleg că amploaiații de la metrou sunt indignați că se vor închide chioșcurile alea din stații, care-s marea șpârlă a liderului sindical Rădoi, și care funcționează fără contract de vreo 3 ani, deja.

Dar poate mă înșel și luptă pentru tăierea sporurilor ilegale (spor de tunel pentru contabili?) și reducerea subvenției de 1 miliard de lei anual, plătită din taxele tuturor românilor (plătitori de taxe) și de care beneficiază numai bucureștenii.

Sunt nedumerit.

Articol din categoria: ACTUALITATE

11 comentarii Adaugă comentariu

 1. #1 Comentariu nou

  Camere pe toate drumurile + calcul de viteza.
  Adica daca intre camera A si camera B sunt 10 km, tu ai redus viteza in dreptul lor la 90 km/h, dar intre A si B faci 4 minute, e clar ca ai depasit viteza legala. (150 km/h inseamna asta ptr miscare rectilinie uniforma)

  16
  1
  • #2 Comentariu nou

   Plus acceptarea în instanță a filmarilor camerelor de bord.

   0
   0
  • #3 Comentariu nou

   @Ciprian:
   “average speed check” is a bitch. Ți-o spun din perspectiva unuia care a condus multi ani prin UK.
   Sa te deplasezi la 22:30 pe o autostrada cu 4 benzi, aproape goale, cu o limita dinamica impusă de 50mph (aprox 80kmph)…iti cam înjuri si dracii dracilor.
   Prea mult “corectness” duce catre alte extreme si uneori la un comportament agresiv in trafic (am fost martor de careva ori).
   Astfel de limite sunt ok in zone de risc ridicat, Insa nici soluția de UK nu mi se pare ok. Poti verifica statistic numărul de morți din UK cu cel din Germania, unde “Wow”, ce sa vezi? N-au atâtea gazilioane de camere la fiecare metru de drum public.
   Soluția este in educarea șoferilor si atenționarea lor (atunci cand greșesc) într-un mod ferm (mașini de poliție nemarcate). Am sesizat ca asa merg lucrurile ok in Germania. Este la latitudinea fiecăruia sa simtă drumul si sa știe cand e de mers cu 80kmph si cand e de mers cu 200kmph (personal conduc de câțiva ani si prin Germania si sunt confortabil la viteze mari).
   In Romanistan pur si simplu se oferă prea usor permisul de conducere si polițiștii corupți sunt complici in toată afacerea. Daca ar fi mai stricți si nu și n-ar fi ei înșiși borfași, atunci n-ai avea nevoie de camere si alte tâmpenii. Un om responsabil știe si simte cum e ok sa se deplaseze, neavând nevoie de ghidaj la fiecare secunda.

   0
   0
  • #4 Comentariu nou

   Regulile de circulatie nu sunt facute doar sa te ghideze pe tine. Sunt facute si sa te pazeasca pe tine de ceilalti si pe ceilalti de tine (adica variabilele pe care nu le poti controla)

   0
   0
  • #5 Comentariu nou

   @Aurel
   Autostrada cu 4 benzi si limita de viteza 80 km/h – spune-ne si noua unde ai gasit asa ceva.

   0
   0
  • #6 Comentariu nou

   @MihaiC:
   Daca citeai cu atenție mesajul, observai ca am am specificat ca limita este aplicată dinamic.
   Astfel de limite sunt des întâlnite pe M1 si M25, in jurul Londrei. Da, la 4 benzi.
   Chiar si fără limita dinamica, limita lor standard este de 112kmph. Aproape ca o poti depăși cu Dacia 1300. 🤣

   0
   0
 2. #7 Comentariu nou

  La aia cu greva ar trebui sa le faca dosare penale pentru zadarnicirea combaterii bolilor. Cei care mergeau cu metrou poate s-au inghesuit in autobuze.

  9
  4
 3. #8 Comentariu nou

  1) Probabil ca un procent important ar raspunde afirmativ si la întrebarea “Considerați ca scoala îi prostește pe oameni?”. Asta ar fi o întrebare “tricky”.

  2) Aceia “din vest” care te suna la radio, spunând ca au încercat cu șpagă, tot niște țopârlăni sunt (se mai si mândresc meltenii cu asta). Din cauza unor astfel de specimene am fugit din RO si am încercat sa îi evit pe cat posibil “in vest”.
  Apropo de șpagă, nu am dat așa ceva vreodată (greu de crezut, nu?) si nici nu am avut intenția. Nici la medic, nici la polițiști, la nimic.
  Intr-o noapte, am avut o urgentă la spital, fiind in concediu in RO. În cabinetul medicului, am sesizat ca era un fel de supermarket acolo. Se perindau constant oameni, de parca eram la piața, nu altceva. In timp ce ma consulta medicul, intra un băiat in cabinet, într-un mod foarte relaxat, îi spune doctorului ceva de genu “ah, am uitat, sa trăiți”, si îi bagă acestuia in buzunarul de la halat câteva “hârtiuțe”. Asta s-a petrecut într-un mod colocvial, de fata cu mine si încă vreo doua asistente care se învârteau pe acolo. Fără jena, fara ocolișuri, nimic. Totul părea natural si la locul lui.
  Dupa tratament, eu i-am mulțumit respectuos doctorului si am plecat. O fi rămas și el puțin timp mirat că nu i-am dat nimic, dar cred ca i-a trecut repede mirarea pentru ca era holul plin de oameni cu capul plecat.
  La polul opus este mama care nu cred ca a fost vreodată la medic fără să dea ceva: “cum sa nu-i dai? Tu nici nu stii, dar nu te baga in seama altfel”. Eu îi spun mereu ca asa nu vom schimba vreodată nimic.

  3) Metroul din Bucuresti este extrem de ieftin. Poate ca ar trebui sa ridice prețurile abonamentelor, si sa se bazeze mai mult pe încasări decât pe subvenții de ma stat.
  Salariul mediu al celor care se deplasează cu metroul bucureștean, trece probabil de 1000EUR. Sa oferi călătorii nelimitate la nici 15EUR, este pomana curată! Macar sa ridice la un 50-60EUR/luna pentru toate zonele (da, sa facă pe zone, precum la Londra).

  8
  13
 4. #9 Comentariu nou

  Off topic dar mereu actual : tembelii blazati care nu votează, de felul lor, ca „n au cu cine” …sa asculte acum Europa FM, sa vadă cât de tare se înșeală. ..Iată, un exemplu, Valeriu Nicolaie. .

  15
  7
 5. #10 Comentariu nou

  Nu cred ca Radoi e un Jimmy Hoffa, iar faptul ca a ramas pe pozitie sub nenumarate ministere nu este in exclusivitate meritul lui. Fac pariu ca nu va pati nimic, nici acum. Si contractul se va relua, intr-una din doua variante: cea actuala – cu procente cedate de sindicalist partii celeilalte, cea noua – cu cineva/ceva care trebuie sa fie acolo! Eu as paria pe prima varianta.

  1
  7
 6. #11 Comentariu nou

  1. Asta-i nivelul educatie din Romania, din pacate. Este si vina noastra a tuturor, care cerem subtierea materiilor pe principiul „si la ce-ti foloseste in viata?”. Chiar la ce foloseste sa stii ca Pamantul se invarte in jurul Soarelui si nu invers, daca nu te faci astronom sau constructor de sateliti/rachete? Eu as spune ca este una din notiunile de baza, care fac diferenta dintre un om din secolul 19 si unul din secolul 21 … dar logica romaneasca a ramas in secolul 19 (nu la nivelul elitelor din secolul 19).
  2. Nu cred ca se poate scapa de spaga/coruptie decat cu parul … si parul trebuie pus intai pe cei care trebuie sa aplice legea. Daca un politist care nus- face datoria este tratat ca orice angajat care nu respecta regulamentul intern si prima data ia un avertisment, a doua oara i se taie 10% din salariu, iar a 3-a oara este data afara, fara drept de pensie anticipata … eu cred ca s-ar gandi de 10 ori daca merita sa ia spaga si sa rateze iesirea la pensie la 45 de ani. In realitate ar trebui sa se treaca direct la faza 3 din prima. Fazele 1 si 2 sa se aplice doar daca ii prinzi fara centura sau vorbind la telefon in masina de serviciu.
  La fel si cu un medic. La salariile pe care le au acum in Romania, le-as ridica dreptul de practica de la prima spaga. Ramanem fara medici? Haideti sa punem pariu ca dupa ce mediatizezi inteligent primele 2-3 cazuri restul se vor gandi de 10 ori daca mai accepta atentii sau recunostinta anticipata.
  Chiar nu cred ca se poate fara „reinforcing the law” cum spun americanii.
  3. De ce metroul nu trebuie sa asigure in cazul grevei 1/3 din transport cum trebuie si CFR-ul? Si declansarea unei greve spontane fara revendicari este oricum o premiera. Tuturor ar trebui sa li se taie orele de la inceperea grevei si pana la transmiterea oficiala a revendicarilor. Sa-i vedem ce argumente juridice au. Putina parsivenie din partea guvernantilor nu ar strica si i-ar intoarce pe oamenii de la metrou impotriva liderilor sindicali … sau cel putin i-ar face sa gandeasca inainte sa-i mai urmeze orbeste.

  2
  0

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.