Sfaturi smart pentru părinții și bunicii noștri care folosesc internetul

pixabay

Săptămâna trecută i-am reparat din nou calculatorul mamei. Mi-a făcut plăcere să fiu încă o dată eroul ei, care știe să rezolve toate problemele astea complicate care-i apar mereu cu computerul ăla buclucaș. Sunt un magician, un meșter neîntrecut. Se vede că nu degeaba am făcut facultatea de inginerie, uite cât de bine mă descurc!

De data asta a fost nevoie să-i cablez la loc monitorul, pe care-l scosese din priză fără să-și dea seama.

În alte situații am resetat routerul, sau am închis o fereastră de actualizare pentru câte un program, sau, pur și simplu, i-am făcut vechea reparație capitală care redă viață, miraculos, aproape oricărui PC: „trei dește-n ctrl-alt-del”.

Sunt foarte priceput.

N-a fost însă mereu atât de simplu.

Cu câțiva ani în urmă, maică-mea a căzut victimă unui atac ransomware. Cum ea își folosește calculatorul în primul rând ca să scrie, și abia apoi ca să navigheze pe net, atacul ransomware a fost o tragedie, pentru că i-au fost criptate o sumedenie de texte pe acre le avea pe hard. Ne-a fost învățătură de minte. I-am instalat un Bitdefender pe care am grijă să-l actualizez anual – acum are Bitdefender Total Security 2020, venit din abonamentul meu pentru 5 dispozitive – și, în același timp, am stabilit câteva reguli minimale de folosit calculatorul.

Prima regulă, și cea mai importantă, este asta: mamă, nu dăm click pe nimic ce e câștig neașteptat, ofertă irezistibilă, cadou nemaivăzut, avertizare cataclismică șamd. Nu suntem naivi, nu ne imaginăm c-am dat lovitura și nici nu speriem de ce apare pe ecran, niciodată, oricât de dramatic ar suna. Pe Internet, lucrurile nu sunt întotdeauna ce par, ba chiar dimpotrivă.

Într-un fel foarte straniu, mulți dintre părinții (sau bunicii) noștri, care sunt atât de sceptici și opuși la schimbare, tind să aibă încredere în ce găsesc pe Internet, într-atât de mult încât, adesea, cad în credulitate. De ce? Poate că încă valorizează puterea cuvântului scris – „dar, uite, scria chiar aici, aveți viruși, trebuie să vă curățați ACUM calculatorul!” – sau poate că ei știu să identifice escrocii după priviri și după limbaj corporal, nu după bannere și ad-uri.

Vorbeam zilele trecute cu Bogdan Botezatu, Director of Threat Research&Reporting la Bitdefender, care mi-a relatat un caz aproape anecdotic, cu un senior furios că antivirusul de la Bitdefender îi bloca în mod repetat posibilitatea unui câștig la un concurs pe internet: „sunt clientul cu numărul un milion și au un premiu pentru mine, dar de fiecare dată când vreau să intru pe pagină ca să-l iau, nu pot din cauza antivirusului vostru!”

Cum reducem riscul acestor păcăleli? Un adblocker închide multe oportunități de atac. Eu am observat că nedumeririle cele mai mari apar când trebuie luate decizii – „ce fac, dau click pe pătrățelul ăsta sau nu?”

A doua regulă: pe computer instalăm doar programe originale, achiziționate legal, care au actualizările automate activate și nu mai nevoie de acordul utilizatorului ca să fie permanent la zi. Pe de-o parte, cu cât mai puține clickuri de încuviințare care trebuie date pe mesaje greu de înțeles, cu atât mai bine. Pe de altă parte, programele piratate care nu mai pot fi actualizate devin, în timp, porți de atac pentru tot soiul de softuri malițioase.
A treia regulă: dacă-i iubești, ocupă-te să le instalezi măcar o soluție de securitate cu reputație pe computer. Există multiple soluții, unele gratuite, altele pe bani, mai bune sau mai puțin bune. Eu, unul, colaborez cu Bitdefender de ani de zile pentru că cred în valoarea acestei suite de securitate cibernetică, și, de aceea, o recomand cu multă căldură: Bitdefender Total Security 2020 oferă cam tot ce trebuie unui utilizator obișnuit în privința protecției cibernetice.

O măsură de protecție suplimentară ar fi instalarea unui Bitdefender BOX, care să filtreze și să asigure siguranța întregului trafic de date ce trece printr-o rețea casnică – (eu am un BOX de doi ani deja și încă sunt uluit de cât de multe atacuri phishing, spam, malware etc blochează săptămânal). Locuințele părinților și bunicilor noștri încep să fie populate de din ce în ce mai multe gadgeturi smart, că vrem sau nu vrem, pentru că Internetul Lucrurilor schimbă înseși obiectele pe care le folosim, iar alternativele clasice dispar din magazine. Televizoarele sunt acum, aproape întotdeauna, smart, deci conectate la Internet, la fel ca din ce în ce mai multe electrocasnice; sistemele de automatizare a încălzirii locuinței nu mai sunt chiar o raritate etc). Un BOX te apără de o sumedenie de mizerii, iar avantajul e că poți face remotely toate actualizările și poți evalua mesajele de alertă din interfața de administrare, de la distanță.

Articol din categoria: ACTUALITATE, ADVERTORIAL

4 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1 Comentariu nou

    Nu stiu la altii cum o fi, dar eu am avut si Avast si Bitdefender si de multe ori mergea calculatorul incet (deh, nu toti sintem IT-isti cu salarii enorme sa avem ultimul racnet de Mac). ”Lucreaza antivirusul” zic in sinea mea pina cind sătul de asteptare, instalez un Zone Alarm si sa vezi atunci ce de ”viermișori” au inceput sa iasa de prin cariile HDD-ului…

    0
    0
  2. #2 Comentariu nou

    Daca-i spun asta cu remotely sigur o pot lamuri pe buni.

    0
    0
  3. #4 Comentariu nou

    Pune si tu acolo un (P)ublicitate ca nu toti ne uitam la latrine.

    0
    0